Jump to content

Galațiul renunță la sistemul centralizat de termoficare


dcp100168

Recommended Posts

Termoficarea a făcut gaură de milioane de euro în buget! Plăţi cu nemiluita pentru pierderi şi subvenţii

  • Nu mai puţin de 52.873.928 de lei a cheltuit Primăria Galaţi, anul trecut, pentru subvenţiile şi pierderile din sistemul centralizat de termoficare. Cele aproximativ 12 milioane de euro echivalează cu bugetul de investiţii al municipalităţii pe un an!

Sistemul public de termoficare, învechit, supradimensionat şi ineficient, continuă să facă ravagii în bugetul oraşului. Numai în ultimii trei ani, conform primarului Ionuţ Pucheanu, municipalitatea a plătit pentru pierderile şi subvenţiile din sistem peste 130 de milioane de lei.

Potrivit edilului, în anul 2014, pentru menţinerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă caldă şi căldură, municipalitatea a plătit nu mai puţin de 32.336.000 de lei. În anul 2015, pierderile şi subvenţiile s-au ridicat la 47.949.000 de lei, iar în anul 2016, gaura s-a adâncit şi mai mult, întrucât sistemul de termoficare a „înghiţit” nici mai mult, nici mai puţin decât 52.873.928 de lei.

„Este cel puţin echivalent cu bugetul nostru de investiţii”, ne-a declarat edilul-şef. „Din păcate, oricât de mult am încerca să punem lucrurile la punct, sumele cresc de la an la an. În ultimii trei ani, am cheltuit aproape 30 de milioane de euro acoperind doar pierderile din sistem, înregistrate de Calorgal acum - în trecut, de Apaterm - şi subvenţii. Lucrurile nu pot rămâne la nesfârşit aşa. Aceste sume se duc în permanenţă şi, din păcate, nu rezolvăm problemele reale ale Galaţiului. Nici serviciul nu se îmbunătăţeşte, iar faptul că totul este la comun îi nedreptăţeşte pe bun-platnici şi pierdem, în continuare, clienţi”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu, care a adăugat că numai în perioada aprilie - octombrie, când Electrocentrale (CET) furnizează apă caldă produsă pe baza aburului de la combinat, pierderile sunt de două până la 2,2 milioane de lei pe lună. Este deja de notorietate faptul că municipalitatea este obligată să achiziţioneze o cantitate mult prea mare de gigacalorii, faţă de cea facturată populaţiei. „Noi folosim doar o zecime din ceea ce ni se oferă. CET, pe bună dreptate, de altfel, spune că nu are cum să ne dea mai puţin decât minimum din care pot produce ei pentru a porni instalaţiile”, subliniază edilul.

Ionuţ Pucheanu susţine că de vină pentru costurile uriaşe este şi Calorgal, întrucât „deşi ei ştiu câte apartamente sunt nelocuite, pentru că sunt extrem de mulţi cei care vin acasă ori doar iarna, ori doar vara, achiziţionăm potenţial agent termic sau apă caldă inclusiv pentru apartamentele nelocuite, dar care figurează drept branşate. Din nou, o sursă de generat pierderi”, menţionează edilul.

Ineficienţa sistemului public de termoficare, care seamănă tot mai mult cu o gaură neagră, este demonstrată şi de facturile emise de Calorgal unităţilor de învăţământ din subordinea municipalităţii. „Am făcut câteva diferenţe între facturile care sunt plătite între şcolile pentru care am reuşit să montăm centrală termică şi cele care au rămas în sistem centralizat. Şcoala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu” - factură la sistem centralizat de 28.000 de lei. Aceeaşi şcoală are, mai nou, o factură la gaze de 2.300 de lei. Diferenţa este uriaşă. Avem şi nişte sume absolut colosale la Costache Negri, de exemplu, cu 91.000 de lei, unde este şi căminul. La Şcoala Gimnazială 29 sunt 44.000 de lei, în condiţiile în care, la Şcoala 28, care are aceeaşi structură, dar care are centrală, diferenţa dintre ele fiind de sub 100 de elevi, factura este de 14.000 de lei. La fel, o sursă de generare de pierderi este numărul celor 36.000 de apartamente, care figurează ca fiind branşate. Unele dintre ele nu primesc energie termică pentru că sunt debranşate. Sunt câteva elemente care, în momentul de faţă, voit sau nu, nu au fost luate în calcul, câtuşi de puţin. Lucrurile trebuie să intre în normalitate, găsită rapid o soluţie în acest sens”, a precizat Ionuţ Pucheanu.

Pentru redimensionarea şi modernizarea întregului sistem de termoficare ar fi necesare, conform estimărilor municipalităţii, 70 - 80 de milioane de euro. Suma include şi costurile contorizării individuale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primăria se pregăteşte să pună cruce termoficării. Centralele de apartament, soluţia pentru încălzirea populaţiei?

Cel puţin, asta este concluzia dezbaterii de ieri pe tema sistemului centralizat de termoficare, care a durat mai bine de trei ore.

Chiar dacă reprezentanţii la vârf ai Primăriei au precizat că nu au luat o decizie cu privire la viitorul termoficării, din expunerile primarului Ionuţ Pucheanu, city managerului Marius Humelnicu şi viceprimarului Sorin Enache se conturează o singură concluzie: municipalitatea nu mai dispune de fonduri pentru a pompa în acoperirea pierderilor şi subvenţiilor din termoficare, iar soluţia pentru cei dependenţi de căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat este centralele de apartament.

"Nu am de gând să menţin în viaţă un mort mai mort decât celălalt - no offence - doar de dragul că există nişte angajaţi acolo sau că unii sau alţii vor judeca din punct de vedere politic. Mi-o asum. Poate că prind doar un singur mandat, dar vreau să ştiu că în urma mea las lucrurile rezolvate. Asta îmi doresc şi de asta am fost trimis în Primărie, să rezolv probleme. Vreţi să dăm subvenţii în permanenţă sau să ne dezvoltăm? Este inadmisibil pentru un oraş de talia Galaţiului să obişnuim oamenii cu pomeni. În permanenţă, luăm de la dezvoltare să punem la funcţionare. Am avut un mort, Apaterm, creăm un semidefunct - Calorgal, care în doi ani, vă spun de pe acum, moare. Nu are sustenabilitatea necesară, la baza conceperii acestor societăţi nu au stat principii economice, ci sociale", a spus, tranşant, edilul şef.

Engie spune că poate face faţă unui val de branşări

Dacă, în ultimii doi ani, reprezentanţi ai Engie declarau că nu ar face faţă unui val masiv de branşări, unul dintre şefii din cadrul companiei a declarat, ieri, că poate să execute lucrările de redimensionare a reţelelor, în cazul în care cei dependenţi de sistemul centralizat vor opta pentru centrale de apartament. În momentul în care reprezentanţi ai sindicatelor au amintit de vechile informări emise de Engie şi Electrica, primarul Ionuţ Pucheanu a replicat: "Nu mă puneţi să vă spun de unde a apărut acea hârtie de la gaze şi cât s-a rugat un om din Prefectura Galaţi să o obţină. Şi la Electrica, la fel. Nu sunt reale. Nu au fost niciodată reale".

Aşa cum era de aşteptat, unii dintre participanţii la dezbatere (Calorgal, CET, sindicate) au optat pentru menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat, cu modernizarea şi eficientizarea lui, în timp ce alţi participanţi au pledat pentru centrale de apartament.

Dezbaterile vor continua. Până la finele lunii, când va fi aprobat bugetul oraşului, autorităţile vor comunica oficial decizia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

”Încălzirea individuală este soluţia viabilă”. INTERVIU cu primarul Ionuţ Pucheanu

Va mai avea Galaţiul sistem centralizat de termoficare? Cum se vor încălzi gălăţenii, începând cu iarna 2017-2018? Va acorda municipalitatea populaţiei ajutoare financiare pentru a-şi pune la punct un sistem propriu pentru producerea căldurii şi apei calde? Cine va putea beneficia de subvenţie? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care macină, în prezent, zeci de mii de gălăţeni, la care am încercat să obţinem răspunsuri din partea primarului Ionuţ Pucheanu.

- Ce decizie aţi luat cu privire la sistemul centralizat de termoficare?
- Decizia finală nu îmi aparţine mie şi nici nu trebuie să îmi aparţină mie, ci Consiliului Local. Misiunea mea este să prezint o variantă care să corespundă din punct de vedere tehnico-economic cu puterea financiară a bugetului nostru. În cadrul aparatului de lucru din cadrul Primăriei, analizăm, de câteva luni bune, toate scenariile posibile.

- Care este soluţia pe care aţi prevăzut-o pentru gălăţenii dependenţi de căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat?
- Aşa cum vă spuneam, analiza atentă asupra costurilor şi asupra direcţiei în care ne îndreptăm, ne-a arătat o situaţie care nu poate continua aşa la nesfârşit.
1. Soluţia continuării în sistemul actual. Este, probabil, cea mai proastă soluţie, deoarece se bazează pe subvenţii şi agravează riscul de neplată. Frânează dezvoltarea oraşului prin alocarea de resurse exclusiv către consum, pentru servicii care nu sunt de calitate şi nu asigură confort, pe soluţii tehnice dificile şi ineficiente.
2. Soluţia centralelor de cartier. Din punct de vedere al eficienţei, pare a fi potrivită. Dar vorbim despre un efort financiar mare, aproximativ 40 milioane de euro, iar timpul de implementare este îndelungat, vorbim despre cel puţin cinci - şase ani. În tot acest timp, subvenţiile actuale vor continua, adică un efort financiar dublu, mai precis încă 50-60 milioane de euro de la bugetul local. Aceasta soluţie nu rezolvă problema contorizării pentru clienţi, ceea ce înseamnă un risc permanent de neplată. Pentru branşarea individuală a acestor apartamente ar mai trebui încă o investiţie de aproximativ 15-20 milioane de euro. Soluţia completă de producere locală şi contorizare ar costa aproximativ 80 -100 milioane de euro şi s-ar putea implementa în cinci - şase ani. În tot acest timp, nimeni nu ne poate garanta că, la sfârşitul investiţiei, vom avea acelaşi număr de apartamente branşate pentru care a fost conceput sistemul. Nu în ultimul rând, ar trebui să ţinem cont de costurile de producţie a agentului termic. Cu siguranţă, acestea nu vor putea fi suportate în totalitate de populaţie. Ceea ce înseamnă că, şi pe viitor, vor exista subvenţii substanţiale, adică aproximativ cinci-şase milioane de euro pe an.
3. Soluţia subvenţionării încălzirii individuale şi a opririi încălzirii centralizate. A fost reuşită şi în alte oraşe: Alba Iulia, Bistriţa Năsăud, Brăila, Satu Mare, Zalău, Târgovişte. Vorbim aici despre subvenţionarea directă a locatarilor care aleg să se încălzească individual: electric sau cu gaz. Dar mai pot fi şi alte avantaje pentru aceşti consumatori: reducerea sau eliminarea taxelor de debranşare şi de branşare, reducerea costurilor de proiectare (dorim un parteneriat cu firmele de specialitate), alegerea unor soluţii potrivite în funcţie de dimensiunea locuinţei: electric sau gaz şi, la urma urmei, un cost total pentru comunitate relativ redus faţă de celelalte soluţii: 13-15 milioane de euro.
Această soluţie vine cu un set de mari avantaje. În primul rând, se elimină problema de neplată şi riscul ca o scară sau un bloc întreg să rămână fără apă caldă sau căldură. Fiecare va putea plăti exact cât va consuma şi va avea libertatea de a-şi realiza propriul confort termic. Va exista şi libertatea de a alege sistemul prin care oamenii doresc să se încălzească. Pentru cei ce au centrală proprie, vor dispărea costurile pentru zonele comune. Pentru întregul oraş, costurile vor fi, cum spuneam, relativ reduse, iar perioada de implementare o estimăm la aproximativ şase luni. Nu în ultimul rând, reuşita acestei iniţiative ne-ar aduce dublarea, din 2018, a bugetului de investiţii al municipiului Galaţi.

- Municipalitatea va acorda subvenţii tuturor celor care încă depind de acest sistem? Vor beneficia şi cei care au datorii la întreţinere, respectiv la energie termică?
- Aşa cum am gândit, eventualul sistem de subvenţii, cei care încă sunt branşaţi vor fi nevoiţi să respecte câteva criterii. Nu cred că poate fi corect să acordăm subvenţii celor care au sute de milioane de plată la întreţinere sau bugetul local. Este aproape exclus ca cei cu datorii să poată beneficia de subvenţii. Nu putem perpetua un lanţ de incorectitudini populiste cu încă una.

- Care sunt criteriile pe care oamenii trebuie să le îndeplinească pentru a obține subvenţie?
- Cât de curând, vom veni în faţa cetăţenilor, printr-o dezbatere publică, cu o serie de criterii pe care fiecare familie trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de aceasta subvenţie. Vă repet, sunt sigur că cei ce înregistrează datorii şi, în linii mari, cei din cauza cărora acest sistem a ajuns în această situaţie nu vor primi acest ajutor. Nu putem fi mamă de două ori pentru unii (cei ce nu plătesc şi care vor beneficia încă o dată de ajutor financiar) şi pentru ceilalţi, niciodată (cei ce sunt bun platnici sau au făcut eforturi de a-şi monta centrală termică).

- Sumele de bani vor ajunge la oameni după ce aceştia vor investi în sisteme alternative de producere a căldurii şi apei calde sau înainte?
- Sumele vor ajunge înainte. Pentru că sunt destui cei ce nu au aceşti bani. Sumele se vor elibera în maximum 30 de zile de la depunerea dosarului complet. Acesta va trebui să conţină şi o factură proformă a sistemul de încălzire ales.

- Subvenţia este prevăzută pentru a acoperi integral/ în parte costul a ce? Achiziţionării, spre exemplu, a unei centrale termice sau şi partea de documentaţie şi racordare la reţeaua de gaz/electricitate (în funcţie de varianta pentru care se optează)?
- În funcţie de sistemul de încălzire ales, subvenţia va acoperi în totalitate sau în parte costurile. Tot pentru a veni în întâmpinarea problemelor financiare ale celor care urmează sa devină independenţi termic, avem în intenţie scoaterea taxei de debranşare, iar prin parteneriatele cu cei de la gaze şi Electrica, să nu existe taxe de branşare. Partea de documentaţie tehnică este încă în discuţie, pentru a putea găsi o soluţie convenabilă. Sunt sigur că vom ajunge şi aici la costuri suportabile.

- Ce se va întâmpla cu societatea Calorgal şi cu cei aproximativ 530 de angajaţi ai distribuitorului?
- Societatea Calorgal se va transforma. Ea nu va dispărea. Evident că nu va putea continua cu un număr atât de mare de angajaţi, ci va exista o adaptare la noile nevoi. Vreau totuşi să îi asigur pe cei care stau cu frica în sân legat de viitorul loc de muncă de faptul că, în cel mai scurt timp, vom veni cu soluţii responsabile din punct de vedere social. Nu putem continua la nesfârşit să pompăm sume extrem de mari din bani publici doar pentru ca unii să-şi păstreze posturile.

- Ce se va întâmpla cu cele peste 100 de puncte termice care aparţin Calorgal, respectiv cu patrimoniul societăţii?
- Peste 80 de puncte termice sunt, în acest moment, exploatate împreună cu societatea Apă Canal. Acestea, vor fi date în administrare şi în exploatare celor de la Apă Canal, împreună cu o parte din personalul care deserveşte aceste puncte termice. Celelalte puncte termice vor intra, pentru moment, în conservare.

- Este debranşarea o soluţie definitivă sau una temporară, în eventualitatea construirii unor centrale de cartier?
- E greu de spus. În acest moment, din punctul nostru de vedere, încălzirea individuală este soluţia viabilă. Dacă, pe viitor, se vor deschide axe pe fondurile europene sau dacă la nivel naţional se va crea un program pentru dezvoltarea de capacităţi de producţie de agent termic şi dacă cetăţenii se vor arăta interesaţi de un astfel de program (care, atenţie, trebuie să includă şi contorizarea individuală), cu siguranţă vom depune toate eforturile pentru atragerea acestor fonduri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Apă caldă, doar până la 1 mai. Gălăţeni, pregătiţi-vă pentru închiderea sistemului

Apa caldă furnizată în sistem centralizat va mai curge la robinetele gălăţenilor doar până pe data de 1 mai, conform planurilor municipalităţii. Primarul Ionuţ Pucheanu dă asigurări că furnizarea acestui serviciu nu va fi sistată de la 1 aprilie, în aşa fel încât cei dependenţi de sistemul centralizat de termoficare să poată beneficia de apă caldă menajeră şi în perioada sărbătorilor pascale. „Cu siguranţă, oamenii vor avea apă caldă până la sfârşitul lunii aprilie”, ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, care a precizat că efortul financiar al municipalităţii pentru menţinerea în funcţiune a acestui serviciu, în luna aprilie, este estimat la 2,5 milioane de lei.

Cel mai probabil, de la 1 mai, sistemul centralizat de termoficare va fi închis. Asta înseamnă că locatarii care depind de agentul termic furnizat de autorităţi trebuie să se pregătească, încă de acum, să-şi pună la punct un sistem alternativ pentru producerea apei calde şi căldurii şi să aştepte ca autorităţile să comunice, până la finele acestei luni, care sunt criteriile prevăzute pentru acordarea ajutoarelor financiare şi care sunt paşii pe care oamenii îi au de parcurs pentru a beneficia de acei bani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului termic. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu

De teamă că va intra în faliment odată cu închiderea sistemului centralizat de termoficare, Electrocentrale (CET), producătorul de energie electrică şi agent termic primar, propune preluarea reţelei de distribuţie, astfel încât societatea să se transforme în unic producător şi distribuitor de căldură în sistem centralizat.

Informaţia ne-a fost confirmată de către Sinan Mustafa, directorul general şi administratorul special al CET, care ne-a declarat că soluţia aceasta va fi prezentată la dezbaterea de mâine, organizată de municipalitate, pe tema sistemului public de termoficare. „Analizăm posibilitatea de a lansa o propunere municipalităţii în care societatea noastră să preia distribuţia de agent termic, însă doar în sezonul rece, în perioada noiembrie - martie. Această variantă presupune o analiză, la care încă lucrăm, în aşa fel încât, vineri, să putem prezenta toate datele. Un prim avantaj pentru populaţie ar fi acela că, probabil, costul gigacaloriei s-ar reduce la jumătate, însă vom putea spune clar acest lucru doar după atente verificări”, ne-a declarat reprezentantul CET. În aceasta varianta, unii dintre angajaţii Calorgal vor fi preluaţi de Electrocentrale.

„Dar nu în orice condiţii”

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că „în principiu, propunerea CET este de luat în seamă”, însă edilul a subliniat că „nu în orice condiţii”, ţinând cont că se vehiculează faptul că Electrocentrale ar putea cere municipalităţii, printre altele, să îşi ia angajamentul că, în cazul neachitării facturilor de către populaţie, autorităţile să acopere, de la bugetul local, „gaura” generată de neplată. „Aşteptăm date tehnice şi financiare clare, pentru că vrem să ştim care va fi avantajul municipalităţii şi, în principal, al cetăţenilor, în cazul în care vom adopta o astfel de soluţie. Ne interesează dacă este fezabilă sau este doar o altă formă de tergiversare. Dacă CET propune soluţia aceasta doar pentru iarna viitoare, nu se justifică. Vrem un parteneriat pe termen lung, care să ne poată garanta costuri mult mai mici, dar care să asigure şi servicii de calitate pentru oameni”, ne-a declarat edilul şef.

Dacă CET devine unic producător şi distribuitor, gălăţenii trebuie să-şi asigure apa caldă menajeră în sezonul cald, întrucât efortul financiar pentru menţinerea acestui serviciu se ridică la trei-patru milioane de euro. Nici municipalitatea şi nici CET nu doresc să-şi asume mai departe astfel de costuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Electrocentrale propune o altă soluţie pentru căldură, primarul aşteaptă calcule exacte

În cadrul unei a doua dezbateri privind strategiai de termoficare în Galaţi, care a avut loc vineri, primarul Ionuţ Pucheanu, a prezentat o procedură de acordare a unui ajutor financiar pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi furnizare de apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, persoanelor debranşate de la sistemul centralizat de termoficare, susţinând, conform spuselor sale, cu orice risc, strategia de termoficare legată de centralele individuale de apartament.

Cei de la Electrocentrale Galaţi, prin administratorul special, Sinan Mustafa, au anunţat, însă, cu o zi înainte, o nouă soluţie - a patra! - privind termia în Galaţi, pornind de la o analiză a situaţiei comparative cu privire la felul în care funcţionează aceste sisteme în Galaţi faţă de alte municipii importante din ţară (Constanţa, Oradea, Ploieşti, Timişoara şi Iaşi), acolo unde, spune Mustafa, aceste sisteme funcţionează foarte bine. „Reţin că în aceste localităţi preţul de producţie şi transport este între 234-246 RON/Gcal fără TVA, şi chiar între 186-278 RON/ Gcal, incluzând şi distribuţia la Iaşi, Ploieşti şi Oradea. La noi, în Galati, producţia şi transportul agentului termic efectuat de Electrocentrale Galaţi costă 189 RON/Gcal! Distribuţia, în schimb, costă la Constanţa 106 RON/Gcal, iar la Timişoara chiar 78 RON/Gcal, în timp ce la Galaţi costă 197 RON/Gcal! Eu consider, că pentru comparaţie, cel mai bine ar fi în această etapă să ne raportam la Constanţa şi Timişoara, iar dacă reuşim acest lucru, trag matematic concluzia că putem lua în calcul o reducere de tarif la distribuţie. Nu suntem în posesia datelor de la distribuitor, însă cred că este gestionabilă o reducere de tarif pe distribuţie în Galaţi cu până la 80-100 RON/Gcal. Acest lucru îl ştie cel mai bine distribuitorul, însă, dacă este exclusă de către acesta, noi ne oferim ca, pe baza datelor primite de la Calorgal, să venim cu un plan de măsuri care să aibă ca şi finalitate un astfel de rezultat. Nu cine face distribuţia este important, ci cum aceasta se face”, a spus Sinan Mustafa. Cu alte cuvinte, Electrocentrale nu spune că e obligatoriu să preia distribuţia agentului termic pe timpul iernii, deşi şi-ar dori, ci vrea să se facă nişte calcule şi să se vadă dacă se poate opera o reducere de tarif la distribuţie, ceea ce ar însemna şi o reducere a subvenţiei acordate de Primărie.
„Legat de soluţia pe centrale individuale, pe bază de gaz sau electricitate, eu nu am văzut încă o comunicare oficială de la distribuitori prin care să ne asigurăm că aceştia vor putea prelua fără probleme valul de branşări. În plus, e foarte important să ştim şi poziţia agenţiei de mediu legat de acest subiect", a mai spus Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Primarul Ionuţ Pucheanu, însă, spune că această propunere nu este completă din punct de vedere economic. "Dacă dumneavoastră, în perioada imediat următoare, până la şedinţa de consiliu, ne puteţi pune la dispoziţie, ne puteţi arăta exact de unde vine această diminuare de cost, Primăria va face nişte calcule şi dacă de la 12 milioane se face o reducere de până la 4-5 milioane de euro, hai să spunem că e într-adevăr un avantaj", a spus Pucheanu. Deşi a privit cu suspiciune propunerea celor de la Electrocentrale, primarul a considerat că nu este o idee de omis. "(...) Eu am să vă rog ca până la data de 28, sau în ultima zi în care consilieri pot lua act de o propunere tehnico-economică din partea dumneavoastră, să vă prezentaţi cu aceasta. (...) Nu spun pas acestei propuneri, bineînţeles, e o variantă de luat în calcul", le-a răspuns primarul celor de la Electrocentrale Galaţi, reprezentaţi de Sinan Mustafa, administratorul special.

Şedinţa nu a înclinat balanţa în favoarea nici unei soluţii prezentate şi se aşteaptă încă o dezbatere.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum poţi beneficia de ajutor financiar pentru a te încălzi la iarnă | Primăria a făcut publice criteriile

  • Gălăţenii cu datorii la întreţinere sau la bugetul local nu vor primi ajutor financiar pentru a-şi monta un sistem individual pentru producerea căldurii şi apei calde

În cazul în care Consiliul Local va decide să îngroape definitiv sistemul centralizat de termoficare, aşa cum pare că se va şi întâmpla, gălăţenii vor primi din partea municipalităţii un ajutor financiar în valoare de 2.700 de lei pentru a-şi achiziţiona un echipament de încălzire. Anunţul a fost făcut la dezbaterea de ieri, de către primarul Ionuţ Pucheanu, care a prezentat criteriile pe care gălăţenii trebuie să le îndeplinească pentru a primi cele 2.700 de lei. De precizat este că beneficiarii sunt familiile sau persoanele singure care au utilizat, în sezonul rece 2016-2017, energie termică furnizată în sistem centralizat şi care se vor debranşa după data de 1 aprilie (fără a mai achita vreo taxă în acest sens!).

Banii nu ajung la oricine

Ajutorul financiar gândit de conducerea Primăriei se acordă doar persoanelor singure care au un venit net mediu lunar de până în 2.500 de lei, familiei formată din doi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 2.000 de lei, celei formată din trei membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.700 de lei şi familiei cu patru sau mai mulţi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.450 de lei. Totodată, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, de ajutorul financiar acordat de municipalitate nu vor beneficia gălăţenii cu datorii la întreţinere sau la bugetul local.

Actele de care veţi avea nevoie

Conform documentelor prezentate, ieri, de către reprezentanţii Primăriei, dosarul celor care îndeplinesc condiţiile de mai sus trebuie să cuprindă următoarele acte: copie după actul de identitate al proprietarului/coproprietarului imobilului şi a celorlalţi membri ai familiei (cu acelaşi domiciliu), copie a actului de proprietate a imobilului, dar şi o adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari cu privire la suma datorată cu titlu de întreţinere şi utilităţi (apă, gunoi) la data depunerii cererii, cu menţiunea pe propria răspundere, dacă există sau nu restanţe, precum şi situaţia plăţilor către furnizorul de energie termică. În dosar se vor regăsi de asemenea o adeverinţă de la Calorgal care să ateste că solicitantul era branşat la sistemul centralizat de termoficare la data de 1 aprilie şi o adeverinţă de la Distrigaz Sud Reţele (Engie) care să confirme că solicitantul nu este racordat la gaze pentru asigurarea încălzirii. Totodată, dosarul va trebui să cuprindă şi certificatul de atestare fiscal pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat în luna curentă depunerii solicitării, adeverinţe privind veniturile realizate de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu, dar şi angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată. Dosarul trebuie să mai conţină o factură proformă de achiziţionare a sistemului de încălzire şi apă caldă şi un extras de cont pentru plata ajutorului financiar.

Verificări pe loc

Dosarele celor care vor solicita ajutor financiar din partea municipalităţii vor fi verificate pe loc de către o comisie, a precizat Ionuţ Pucheanu, astfel încât să nu se irosească timp, iar cetăţenii să poată afla imediat dacă dosarul este incomplet şi să îl poată completa cât mai repede. Întrucât unii dintre participanţii la dezbatere au reclamat că banii nu acoperă costul unei centrale pe gaz, spre exemplu, edilul şef a precizat că înainte ca municipalitatea să propună această sumă au fost făcute studii de piaţă. „Ştiţi de ce am ajuns aici? Pentru că toţi cei dinaintea mea s-au gândit la cine votează şi cum votează. Las oamenii să mă judece în 2020”, a replicat Ionuţ Pucheanu, atunci când unul dintre participanţii la dezbatere a avertizat că decizia ar putea să îl coste electoral.

O hotărâre clară cu privire la sistemul centralizat de termoficare va fi adoptată, la finele lunii, în Consiliul Local. Dacă decizia va fi cea privind închiderea sistemului, vor fi supuse la vot criteriile enumerate mai sus şi cuantumul ajutorului financiar.

Engie spune că face faţă

Întrucât mai multe voci au susţinut, în repetate rânduri, că sistemul de distribuţie a gazelor naturale este subdimensionat şi nu ar face faţă unui val de branşări, la dezbaterea de ieri pe tema sistemului centralizat de termoficare primarul Ionuţ Pucheanu a făcut publică o informare oficială a Engie, în care directorul regional al Distrigaz Sud Reţele, Bogdan Holban, infirmă această ipoteză. „În urma lucrărilor de investiţii structurale de optimizare sistem distribuţie gaze naturale din municipiul Galaţi, ce se derulează în cursul acestui an, se pot prelua cele 25.000 - 35.000 de apartamente”, se arată în adresa transmisă conducerii Primăriei de către companie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

"Calorgal nu va fi închisă, ci optimizată", anunţă reprezentanţii Primăriei

A declarat city managerul Marius Humelnicu, la dezbaterea publică de săptămâna trecută. Reprezentantul Primăriei a precizat că "într-adevăr, va fi o problemă socială cu privire la domnii de la Calorgal. Nu vom închide însă această societate, ci o optimizăm şi o rentabilizăm. Centralele pe care le vom monta la unităţile de învăţământ vor avea nevoie de mentenanţă şi avem destule unităţi de învăţământ în aşa fel încât să putem să păstrăm un număr de oameni".

Angajaţii care nu vor fi păstraţi în noua Calorgal vor merge la alte societăţi din subordinea municipalităţii, a spus directorul Marian Alexandru, care a declarat că a primit asigurări în acest sens din partea primarului Ionuţ Pucheanu. "Avem asigurări din partea domnului primar că această forţă de muncă va fi absorbită de către alte societăţi. Calorgal nu se poate susţine singură, la acest număr de salariaţi. Dacă nu ar fi Primăria, Calorgal ar muri. Prin reorientarea activităţii Calorgal, începem să atragem surse de venituri din alte activităţi, printre care prestări de servicii", a declarat Marian Alexandru.

Întrebat de ce a mai operat angajări în aceste condiţii, întrucât, în ultimele circa două luni, au fost angajate câteva zeci de persoane, directorul Calorgal a afirmat: "Am făcut 27 de angajări în urma unei inspecţii făcute de ITM. Mecanicii mei de tură mergeau seara singuri şi mi-au pus în vedere că dacă nu dublez tura mă amendează. Mi-au dat avertisment şi mi-au trasat aceste sarcini".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Se decide soarta apei calde şi a căldurii. Sistemul centralizat va fi îngropat, cu opţiune de resuscitare

După ce atâta vreme i s-a cântat prohodul, soarta sistemului centralizat de alimentare cu energie termică va fi decisă marţi, 27 martie, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a şedinţei, se află nu mai puţin de două proiecte de hotărâre care îi vizează pe cei care până acum au beneficiat de căldură şi apă caldă în sistem centralizat.

Suspendare, de la 1 mai

Primul proiect prevede "aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică" şi este iniţiat de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

"Se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017", scrie negru pe alb, în primul articol al proiectului. Deci e cât se poate de limpede că, de 1 Mai muncitoresc, robinetele de apă caldă din sistemul centralizat vor seca.

Proiectul prevede, de asemenea, luarea măsurilor necesare retragerii din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Serviciul Regional de Termoficare Galaţi”, în care oraşul nostru se asociase (inutil) cu Tecuciul şi Şendreniul, localităţi în care nu (mai) există sisteme de termoficare.

Documentul impune, în cel de-al treilea articol, „luarea măsurilor de conservare a bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat precum şi preluarea parţială a acestora de către SC Apă Canal SA Galaţi”.

Ultimul articol ia în calcul resuscitarea sistemului centralizat. Concret, se impune reorganizarea Calorgal, cu menţinerea unei structuri, care să permită conservarea bunurilor din sistemul centralizat "cât şi revenirea la sistemul centralizat, precum şi prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii centrale termice”. Rămâne de văzut cum va arăta structura Calorgal în acest caz.

Ajutor financiar pentru debranşaţi

Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, care îi aparţine tot edilului, vizează aprobarea acordării unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, persoanelor branşate care urmează să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", este vorba despre un ajutor financiar în valoare de 2.700 lei, a cărui procedură de acordare urmează a fi decisă de aleşii locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primarul Pucheanu dă asigurări că gălăţenii vor avea apă caldă în sistem centralizat cel puţin o lună de zile

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat, marţi, la finalul şedinţei Consiliului Local, că gălăţenii vor beneficia de apă caldă în sistem centralizat cel puţin 30 de zile, după ce decizia privind viitorul sistemului de termoficare a fost amânată.

Primarul Pucheanu a retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de marţi proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, dar şi proiectul privind acordarea de ajutoare financiare pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat pentru persoanele care se debranşează. Şi asta pentru a da un răgaz de circa două săptămâni conducerii Electrocentrale de a veni cu cifre exacte, confirmate, privind posibilitatea de a fi menţinut actualul sistem centralizat. Astfel, potrivit lui Pucheanu, informarea de la Electrocentrale va fi prezentată până pe data de 10 aprilie, iar consilierii locali vor decide pe 12 aprilie dacă va mai fi sau nu menţinut sistemul centralizat de încălzire.

Primarul a dat însă asigurări că gălăţenii vor beneficia de apă caldă în sistem centralizat cel puţin 30 de zile. „Apă caldă cetăţenii noştri vor avea cel puţin o lună de zile, e aproape sigur, dacă nu sigur, în momentul de faţă, cu posibilitatea de a fi prelungită până la 30 mai livrarea de apă caldă, perioadă în care noi am socotit că în două luni un număr consistent de cetăţeni ar putea deveni independenţi din punctul acesta de vedere, adică perioada în care puteau veni, solicita suma care putea veni din partea Primăriei şi să îşi achiziţioneze sistemul care să le producă apa caldă”, a afirmat Pucheanu. După această perioadă, Pucheanu a spus că sunt slabe şanse să mai fie livrată apă caldă în sistem centralizat. „În afară de perioada maximală descrisă cred că sunt slabe şanse ca dincolo de 30 de mai să se poată furniza apă caldă în sistem centralizat în condiţiile în care la sistemul centralizat au mai rămas 18.000 de apartamente, iar pierderile depăşesc 2,5 milioane de lei lunar din bugetul Primăriei municipiului Galaţi”, a mai spus Pucheanu.

Administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, a afirmat în cadrul şedinţei de CL că susţine menţinerea sistemului centralizat de termoficare al oraşului pe perioada sezonului rece, estimând că efortul financiar al Primăriei se va reduce semnificativ, în condiţiile în care societatea pe care o reprezintă poate prelua şi partea de distribuţie a energiei termice de la Calorgal. „Propunerea noastră presupune menţinerea sistemului centralizat în funcţiune doar pe perioada sezonului rece şi constă în preluarea de societatea noastră a părţii de distribuţie (...) Strategia noastră presupune reducerea preţului pe gigacalorie de la 198 lei la 123 de lei. Aceste reduceri vin din reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă şi reducerea cheltuieilor cu reparaţiile, cheltuieilie materiale. Judecata noastră a fost că putem prelua partea de distribuţie cu un număr mult mai mic personal, faţă de ceea ce se foloseşte în momentul de faţă la distribuitor, considerând că şi nivelul cheltuielor de reparaţii poate fi mai mic decât ceea ce se înregistrează în acest moment. Acest lucru ar duce la un impact la bugetul local faţă de 58 milioane cât a fost efortul municipalităţii anul trecut, după estimările nostre vom avea aici o reducere de 35 de milioane, deci impactul va fi pe la 23-24 de milioane”, a spus Sinan Mustafa.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sindicatul de la Calorgal cere public păstrarea sistemului centralizat de încălzire din Galaţi

  • Apelul le este adresat autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, dar şi europene

Sindicatul “Solidaritatea din Serviciile Publice”, care activează în cadrul societăţii Calorgal, le cere autorităţilor, printr-un memoriu, să menţină în funcţiune sistemul centralizat de termoficare de la Galaţi. Memoriul le este adresat Primăriei şi Prefecturii Galaţi, Guvernului şi Parlamentului României, federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, dar şi Comisiei Europene şi Parlamentului European.

În cadrul scrisorii deschise, sindicatul de la Calorgal cere „amânarea luării deciziei de către Consiliul Local cu privire la închiderea sistemului de termoficare programată pentru 12 aprilie 2017 şi constituirea unei echipe comune de lucru Guvern - Primăria Galaţi pentru a se analiza toate variantele posibile. O astfel de echipă cu specialişti şi responsabili implicaţi ar putea stabili 1) soluţii eficiente pentru gestionarea unui sistem public de termoficare cu un parcurs realist sau 2) închiderea sistemului cu pregătirea tuturor măsurilor necesare astfel încât să fie realizate obligaţiile guvernamentale şi ale administraţiei locale şi respectate normele comunitare faţă de cetăţeni”.

Apelul vine în aceeaşi zi în care Sinan Mustafa, administratorul special de la Electrocentrale Galaţi, societatea care produce agentul termic primar, a anunţat pe o reţea de socializare că a primit avizul de la Romgaz pentru a aplica strategia de preluare a distribuţiei agentului termic - propunere pe care acesta vrea să o înainteze municipalităţii tot în şedinţa din 12 aprilie.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Undă verde de la Romgaz. Condiţiile CET pentru a fi unic producător şi distribuitor de agent termic

Romgaz, creditorul majoritar al Electrocentrale (CET), şi-a dat, luni, acordul pentru ca producătorul de energie electrică şi agent termic primar să poată concesiona reţeaua de distribuţie a energiei termice şi să se transforme astfel într-o societate integrată care să „păstorească” întregul sistem public de termoficare, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al CET.

Ultimul cuvânt îl va avea însă, mâine, Consiliul Local Galaţi, care va trebui să decidă, prin vot, dacă îngroapă termoficarea, o gaură neagră dovedită pentru bugetul local, sau va alege soluţia propusă de CET pentru menţinerea în funcţiune a acestui serviciu, de care încă mai depindeau, în luna iulie a anului trecut, conform datelor municipalităţii, aproximativ 35.000 de apartamente. În jur de 18.000 de apartamente mai erau alimentate cu apă caldă, iar în circa 25.000 de apartamente se consuma efectiv agent termic în perioada sezonului rece. Restul, de până la 35.000, ar reprezenta locuinţe în care nu stătea nimeni, de regulă, sau în care exista consum insignifiant, pe perioade scurte de timp.

Plată în avans şi garanţii din partea asociaţiilor

Conform strategiei pe care CET urmează să o supună atenţiei aleşilor locali, Electrocentrale va solicita municipalităţii plata în avans a subvenţiei „în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale (inclusiv serviciul de transport)”. Mai mult, reprezentanţii producătorului de agent termic primar iau în calcul perceperea unei garanţii, sub formă de plată în avans, din partea asociaţiilor de proprietari, la semnarea contractului cu acestea. Potrivit documentelor, CET va renunţa la „ramurile lungi de termoficare ce alimentează puncte termice cu număr mic de consumatori sau care nu oferă sustenabilitate activităţii”, iar societatea va opera cu 435 de angajaţi, dintre care 100 preluaţi de la Calorgal. Strategia CET, însoţită de un plan de afaceri, se raportează la 35.000 de apartamente, 74 de unităţi bugetare, 209 agenţi economici şi 285 de clienţi individuali, „alimentaţi printr-o schemă de transport şi distribuţie care asigură eficienţă şi sustenabilitate tehnico-economică, pe durata a trei ani”, iar „cantitatea de energie termică livrată populaţiei în fiecare regim de iarnă se situează la nivelul a 136.532 Gcal”. De această dată, CET ia în calcul ca, de anul viitor, să furnizeze agent termic şi în perioada sezonului cald, precizând că „suntem în curs de identificare a unei soluţii eficiente”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul rămâne fără căldură pe termen nelimitat

Consilierii locali ai Galaţiului, întruniţi în şedinţa extraordinară, au decis suspendarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. Hotărârea a fost aprobată cu 16 voturi "pentru", din partea aleşilor PSD, UNPR, PMP şi ALDE, şi şase abţineri, din partea PNL. Liberalii au pledat pentru delegarea gestiunii sistemului de termoficare prin licitaţie, dar primarul Ionuţ Pucheanu a respins categoric această variantă. În acest moment, consilierii locali dezbat modalitatea şi criteriile de acordare a ajutoarelor financiare pentru ca gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat să-şi poată asigura o sursă alternativă de încălzire şi apă caldă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul rămâne fără căldură pe termen nelimitat. Ajutoare financiare majorate pentru gălăţenii branşaţi

Cu 16 voturi “pentru” şi şase abţineri din partea grupului PNL, aleşii locali au decis ieri, la capătul unei dezbateri încinse, suspendarea, pe termen nelimitat, a furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, începând cu data de 1 mai 2017.

„O cangrenă care trebuie extirpată pentru ca restul trupului sănătos să poată merge mai departe”, aceasta este definiţia pe care primarul Ionuţ Pucheanu a dat-o sistemului centralizat, după şedinţa extraordinară de ieri. Edilul a respins ferm propunerea PNL care a cerut amânarea deciziei pentru realizarea unui studiu de oportunitate pe baza căreia să fie organizată o licitaţie pentru delegarea gestiunii serviciului de termoficare. Primarul a replicat că o licitaţie s-ar putea prelungi până în iarnă, caz în care gălăţenii ar rămâne în frig: „Toată lumea are soluţii acum! De ce nu le-aţi avut când mai erau 90.000 de oameni în sistem?”.

Oferta de a prelua sistemul de termoficare pe timp de iarnă, pe care Electrocentrale o făcuse administraţiei locale, nici măcar nu a fost discutată, pentru că, potrivit primarului, nu a beneficiat de încrederea consilierilor locali.

Odată cu sistarea pe termen nelimitat a termoficării, a fost desfiinţată zona unitară, şi s-a decis reorganizarea Calorgal. Compania va rămâne cu doar 120 de salariaţi din cei 527 pe care îi numără în prezent, şi se va ocupa de centralele termice ale blocurilor ANL, de centralele care vor fi instalate în grădiniţe, şcoli şi licee, dar şi de conservarea bunurilor mobile şi imobile, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Târguială ca-n bazar

Mai bine de o oră, aleşii s-au târguit pentru a stabili criteriile şi cuantumul ajutorului financiar pentru ca gălăţenii care au fost până acum branşaţi să poată deveni independenţi din punct de vedere termic. Paradoxal, tocmai aleşii de dreapta s-au dovedit social-democraţi, dacă nu de-a dreptul populişti! În cele din urmă, ajutorul financiar a fost majorat de la 2.700 de lei la 3.000 de lei. De aceşti bani vor beneficia gălăţenii cu venituri mici şi fără datorii, care până acum au fost branşaţi la sistemul centralizat. Ajutorul va putea fi acordat şi celor care datorează sume totale de până în 3.000 de lei, dacă aceştia îşi asumă un angajament de plată a debitului în termen de 12 luni. Mai mult, gălăţenii care s-au debranşat în trecut şi care nu au datorii ar putea beneficia de acelaşi sprijin financiar de 3.000 de lei, în urma unor anchete sociale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sistemul de încălzire centralizată se închide. Cei care vor să își instaleze centrale vor primi câte 3.000 lei

Consiliul Municipal (CLM) Galați a luat decizia de a închide sistemul de încălzire centralizată cu 16 voturi „pentru” ale consilierilor PSD, UNPR, ALDE  şi PMP și 6 voturi „împotrivă” ale consilierilor PNL. În textul hotărârii CLM se spune că „se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017”, dar, evident, o suspendare pe termen nedeterminat echivalează cu renunțarea la sistemul de termoficare, exprimată un pic altfel.

Cauza: pierderile de 12 milioane euro anual, suportate din banii tuturor gălățenilor

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat că s-a ajuns la luarea acestei decizii din cauza pierderilor înregistrate în sistemul de transport și distribuție a energiei termice și apei calde menajere, pierderi care erau suportate din banii tuturor gălățenilor, nu numai de către cei care beneficiau e sistemul centralizat. „Mesajul pentru locuitorii municipiului Galați e următorul: să aibă încredere că deciziile pe care le luăm în cadrul Consiliului Municipal sunt unele care trebuie să acopere o arie cât mai mare de probleme ale gălățenilor. Nu putem fi mamă doar pentru unii. Sunt 12 milioane de euro care se scurg an de an pe absolut nimic. Oamenii care au considerat până acum că e mai bine să rămână la sistemul centralizat vor fi ajutați cu o sumă de 3.000 de lei care să le asigure independența apei calde și a căldurii pe timp de iarnă”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Potrivit unui document dat publicității de PresaGalati.ro, pierderile înregistrate din sistemul de furnizare și distribuție a căldurii și apei calde la Galați sunt în medie de 42,7%, calculate la prețul gigacaloriei aceste pierderi anuale fiind în valoare de 11,5 milioane euro.

Subvenții de 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale

Cele 36.000 de familii ale căror apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat vor primi câte o subvenție de 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale de apartament sau a unui alt echipament care să asigure încălzirea apartamentului. „Se aprobă acordarea unui ajutor financiar în valoare de 3.000 lei pentru  achizitionarea unui sistem de încalzire și apa caldă alternativ familiilor și persoanelor singure branșate care urmează să se debranșeze începand cu data de 01.05.2017 de la sistemul de alimentare centralizat de termoficare”, se spune în textul celei de a doua hotărâri aprobate astăzi la ședința extraordinară a CLM Galați.

Vor beneficia de aceste subvenții și cei care au datorii la întreținere în cuantum de 3.000 lei și se angajează că le vor plăti în următoarele 12 luni, dar și cei care s-au debranșat în anii trecuți și nu au datorii la întreținere.

Efortul financiar al municipalității pentru aceste subvenții este de 19 milioane de euro, o sumă destul de consistentă, care ar fi putut fi utilizată pentru modernizarea sistemului de termoficare. Dar acum, în 2017, e prea târziu pentru asta. „În momentul de față avem alocate 12 milioane de euro pentru acoperirea acestor subvenții. Ele sunt preconizate pentru a acoperi nevoile cetățenilor pentru cei care vor depune dosarul până în luna august, urmând ca din luna august, în urma rectificărilor, să alocăm până la cuantumul necesar”, a adăugat  primarul.

Consilierele PMP Nicoleta Badiu și Oana Iurescu au propus ca subvenția acordată familiilor debranșate să fie de 6.000 de lei, dar amendamentul a fost respins de consilieri, pentru că potrivit primarului Ionuț Pucheanu într-un astfel de scenariu ar fi trebuit ca CLM să aloce aproximativ 38 de milioane de euro pentru subvenționarea centralelor de apartament, o sumă imensă pentru bugetul Galațiului. De altfel primarul a explicat că această subvenție este o susținere financiară acordată celor nevoiți să găsească o soluție alternativă.

Calorgal rămâne cu 100-120 de angajați. Restul salaraților, transferați la ADP

Primarul Ionuț Pucheanu a precizat că va fi operată o reducere de personal la societatea locală de distribuție: „Calorgalul nu dispare ca societate. El va funcționa în continuare, dar pe cu totul alte principii. Va rămâne cu administrarea centralelor de la ANL-uri și administrarea centralelor care vor fi instalate la unitățile de învățământ. Cred că va funcționa într-o formă mult redusă, cu nu mai mult de 100-120 de angajați. În momentul de față sunt 527 de angajați. Restul de angajați, care nu își vor mai găsi rolul vor fi preluați, cei care vor, de Gospodărire Urbană”.

Varianta „Electrocentrale” a picat. Condițiile puse de Electrocentrale, imposibil de garantat

Consilierii au respins varianta ca furnizorul local Electrocentrale SA să preia distribuția, întrucât exista posibilitatea ca Electrocentrale să rezilieze contractul în plină iarnă în condițiile în care avalanșa de debranșări ar fi scăzut numărul de apartamente racordate, una dintre condițiile puse fiind menținerea în sistem a celor 35.000 de apartamente.

„Cei de la Electrocentrale nu au beneficiat de încrederea consilierilor locali, nu neapărat ca fiind o ofertă neserioasă. Departe de noi gândul acesta. Dar existau în continuare zone neacoperite. Dacă într-adevăr se întâmpla lucrul de care ne-am lovit și noi, ca gradul de încasare de la cetățeni să fie unul foarte mic, vor fi capabili să ducă acest contract pe următorii 3 ani de zile? Sau vor putea să îl denunțe unilateral după 2-3 luni, când vor vedea că lucrurile nu merg chiar atât de bine. Ba, mai mult, doreau atât subvenția, cât și o plată în avans din partea asociațiilor de proprietari. Noi am explicat că noi puteam face doar în parte o plată în avans, nu în totalitate. Apoi, ni se impunea menținerea unui număr minim de 35.000 de apartamente, pe care nimeni nu îl poate garanta”, a explicat Ionuț Pucheanu.

Adevărata cauză: neplata facturilor la întreținere. Valoarea facturilor neîncasate s-a triplat în zece ani

De fapt principala cauză a acestei situații este neplata sistematică a facturilor la întreținere. Fosta societate de distribuție Apaterm SA Galați a intrat în faliment în 2013, iar CET-ul Electrocentrale a intrat în insolvență din cauză că asociațiile nu au reușit să plătească facturile pentru încălzire și apă caldă, datoriile istorice ale Apaterm către Electrocentrale fiind de 334 milioane de lei, iar datoriile recente de 50 milioane.

Valoarea totală a facturilor neîncasate a înregistrat cele mai mari creşteri în perioada 2003-2005 şi începând din 2009.

În 2002, Apaterm avea de încasat o datorie de bază de 25,65 milioane lei şi penalităţi de 5,37 milioane. În 2003, valoarea facturilor neîncasate s-a dublat, ajungând la 50,95 milioane lei, iar penalităţile la 13,22 milioane lei. După 2004, an în care cuantumul facturilor neîncasate a stagnat, a urmat o nouă creştere, în 2005 acesta ajungând la 64,1 milioane lei, iar penalităţile la 26,38 milioane. Începând din 2009, creşterile facturilor neîncasate şi a penalităţilor au scăpat de sub control. Facturile neîncasate au ajuns la 88,37 milioane la în 2012 şi la 88,56 milioane în 2013, iar penalităţile au ajuns la 81,33 milioane în 2012 şi la valoarea-record de 87,54 milioane lei în 2013. În 2014, Apaterm avea de încasat de la asociaţiile de proprietari 154,9 de milioane de lei, din care 72,8 de milioane de lei reprezintă valoarea totală a facturilor neîncasate, iar restul de 82 de milioane reprezintă penalităţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Mai poate reveni la viaţă sistemul centralizat? Ce se va alege din reţea şi punctele termice

Deşi hotărârea votată de aleşi prevede "suspendarea" furnizării/ prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, iar SC Calorgal a primit misiunea de a menţiene o structură care să permită revenirea la sistemul centralizat, nu puţini sunt aleşii care au afirmat cu subiect şi predicat că e vorba de "închidere definitivă".

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, suspendarea va dura până la momentul în care va apărea alternativa viabilă: un fond european sau guvernamental, care acum nu există. "Dacă va apărea, cu siguranţă o vom face, pentru a reveni la o formă centralizată. Dar forma centralizată, fără o contorizare separată a fiecărui cetăţean, ca el să poată plăti ceea ce consumă efectiv, înseamnă aceeaşi boală pe care o vom duce mai departe", a spus edilul.

Calorgal a primit misiunea de a lua măsurile de conservare a bunurilor mobile şi imobile aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. O mare parte dintre punctele termice vor fi preluate de către Apă Canal. "Capilarele vor fi inundate cu apă, pentru a nu rugini, iar restul punctelor termice vor fi închise. În afară de o uzură morală, nu ştiu ce altă uzură ar putea interveni", a spus primarul Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Subvenţii de 12 milioane de euro, de la bugetul local. Cine poate primi bani pentru a-şi pune centrală termică

  • Autorităţile nu ştiu câţi gălăţeni ar putea beneficia de subvenţia de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ, care să le asigure apa caldă şi căldura (centrală electrică sau pe gaze, calorifere electrice, boilere, panouri radiante etc.)

Cele 12 milioane de euro, alocate în bugetul local al Galaţiului, pentru ajutoarele financiare destinate gălăţenilor branşaţi, pentru procurarea unui sistem alternativ de încălzire şi apă caldă, nu ajung decât pentru cererile care vor fi depuse până în luna august. Atunci va avea loc o rectificare bugetară şi, dacă va fi nevoie, se vor aloca bani în plus.

Cine poate solicita ajutorul

Potrivit deciziei aleşilor, pot solicita ajutorul financiar de 3.000 de lei familiile sau persoanele singure branşate la sistemul centralizat de termoficare, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Ele trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în Galaţi şi calitatea de proprietar/ coproprietar al unei locuinţe ori să fi înstrăinat apartamentul pentru care se solicită sprijinul, păstrându-şi dreptul de uzufruct sau habitaţie viageră.
Pot beneficia de sprijin doar dacă au venituri nete medii lunare pe membru de familie: sub 2.500 de lei pentru o persoană singură, sub 2.000 de lei pentru o familie din două persoane, sub 1.700 de lei pentru familia formată din trei persoane şi sub 1.450 de lei pentru familia cu patru sau mai mulţi membri. Aleşii au căzut de acord că pot primi ajutor şi cei care înregistrează datorii totale de până în 3.000 de lei la întreţinere (debit şi penalităţi), cu condiţia semnării unui angajament că îşi vor plăti datoria în 12 luni.
De asemenea, în urma anchetelor sociale, vor putea primi ajutor financiar şi gălăţenii fără datorii care s-au debranşat în anii trecuţi, dacă se încadrează în plafoanele de venit menţionate şi nu au deja montate centrale.

După Paşti

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, după Paşte, Comisia de căldură îşi va intra în atribuţii pentru preluarea dosarelor: "Vom crea cel puţin trei puncte de preluare a dosarelor. Acestea vor fi verificate la momentul depunerii, pentru a nu avea probleme, şi i se va spune omului dacă mai are de adus un act. Am convenit deja cu distribuitorul de gaze ca, săptămânal, să trimitem un opis cu dosarele depuse şi el va bifa dacă solicitantul are sau nu deja centrală. În maximum 30 de zile de la depunerea dosarului, oamenii vor beneficia de această subvenţie, care nu va intra direct în buzunarul cetăţenilor, ci se va face o plată ordonată către vânzătorul sursei de încălzire şi apă caldă. Vom depune toate eforturile posibile pentru ca niciunul dintre cei ce vor beneficia de ajutoare să nu aibă probleme în accesarea lor", a declarat edilul.

Ajung doar 3.000 de lei?

La şedinţa Consiliului Local, aleşii PMP şi PNL au susţinut majorarea ajutorului financiar la 5.000 de lei, insistând că instalarea unei centrale termice costă cel puţin 8.000 de lei! "Din punctul nostru de vedere, 3.000 de lei va acoperi nevoia de achiziţie a unei capacităţii de producţie a căldurii şi apei calde. E o formă de cointeresare a celui care beneficiază de aceste ajutoare, pentru a veni şi el cu o cotă-parte, mai mică sau mai mare, din costul unui sistem de încălzire şi apă caldă. El poate cumpăra de 5.000, dar noi facem plata de 3.000 de lei în numele respectivului, în contul deschis în trezorerie al agentului comercial", a răspuns primarul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Chiriaşii municipalităţii, la adăpost. Primăria va monta peste 1.000 de centrale în apartamentele sale

  • Până la începutul sezonului rece, municipalitatea va trebui să monteze sisteme alternative de încălzire şi apă caldă în peste 1.100 de apartamente în care locuiesc chiriaşi ai Primăriei.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, municipalitatea va opta pentru centrale de apartament pe gaze naturale sau electrice, în funcţie de specificul zonei în care se află locuinţele autorităţii locale. „Tot ceea ce ţine de proprietatea municipalităţii, Primăria se va îngriji ca nimeni să aibă de suferit. Mă refer aici la instituţii publice, licee, şcoli, grădiniţe şi, evident, la cele peste 1.100 de apartamente pe care le avem în această situaţie, din calculele noastre. Avem prevăzuţi bani în acest sens. Nu trebuie să-şi facă nimeni griji. În ceea ce priveşte apartamentele proprii, vorbim despre centrale termice. Aşa arată studiul pe care îl avem acum în desfăşurare. Centrale termice vor fi montate şi la instituţii de învăţământ. Tocmai pentru a grăbi procesul acesta, am decis să alocăm banii direct şcolilor pentru a se îngriji fiecare de nevoile pe care le are. Pentru restul vor fi făcute pachete care vor fi scoase la licitaţie, cel târziu în luna mai, în aşa fel încât să poată fi contractate şi să înceapă lucrările cât mai repede”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Că-s buni sau răi, ei vor avea sigur căldură

Chiar dacă multe dintre apartamentele municipalităţii sunt ocupate de chiriaşi care s-au dovedit rău platnici, întrucât au acumulat datorii de zeci de mii de lei (în unele cazuri, de sute de mii de lei) la plata chiriei şi/sau a întreţinerii, Primăria va monta centrale termice în toate locuinţele pe care le are în proprietate. Asta pentru că, potrivit edilului, „chiriaşii sunt trecători. Astăzi este unul, mâine poate fi altul. A fost o întreagă discuţie pe tema aceasta în Consiliul Local. Ne interesează să oferim condiţii decente de trai pentru fiecare dintre chiriaşii noştri. Avem obligaţia aceasta”.
Ionuţ Pucheanu nu a putut spune cât va costa bugetul local montarea a peste 1.100 de centrale pentru apartamentele proprii. „Vă pot spune că pentru şcoli, Primăria a alocat undeva la 10-11 milioane de lei”, a adăugat edilul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cum puteţi primi ajutorul pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire - ACTE ȘI CRITERII

Primăria Municipiului Galaţi sprijină cetăţenii pentru achiziţionarea unui sistem alternativ celui centralizat de producere a apei calde şi căldurii. Valoarea ajutorului financiar este de 3.000 lei. Ajutorul financiar este asigurat exclusiv pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare.

CRITERII DE ELIGIBILITATE PENTRU CETĂŢINII CARE POT ACCESA AJUTORUL FINANCIAR ACORDAT DE PRIMĂRIA MUNCIPIULUI GALAŢI
• 1. Persoane fizice cu domiciliul/reşedinţa în Municipiului Galaţi
• 2. Au calitatea de proprietari/coproprietari sau au înstrăinat locuinţa pentru care se solicită sprijinul, cu păstrarea dreptului de uzufruct/habitaţie viageră
• 3. Sunt legal împuterniciţi, prin procură notarială, de către proprietarul/beneficiarul dreptului de uzufruct viager/habitaţie viageră şi solicită sprijinul pentru încălzirea locuinţei în numele acestuia
• 4. Nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul local (taxe, impozite, amenzi, orice sume datorate), întreţinere, utilităţi (apă, gunoi) sau la furnizorul de energie termică în sistem centralizat
• 5. Au folosit pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2016-2017 energie termică în sistem centralizat, sunt branşaţi la data de 01.04.2017, iar debranşarea să se realizeze în urma incapacităţii distribuirii de agent termic de către furnizorul de energie termică
• 6. Condiţii privind veniturile:   
- persoana singură  care are un venit net mediu lunar sub 2.500 de lei
- pentru familia formată din doi membri – care are un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 2.000 de lei
- pentru familia formată din 3 membri – care are un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 1.700 lei
- pentru familia formată din 4 sau mai mulţi membri – care are un venit net mediu lunar pe membru de familie sub 1.450 de lei
• 7. Prin excepţie, ajutorul financiar se acordă şi familiilor/persoanelor singure debranşate anterior datei de 01.04.2017, care îndeplinesc criteriile de la punctul 4,  nu beneficiază de nici un alt sistem de încălzire şi nici nu deţin branşament individual la reţeaua de gaze (destinat utilizării unui sistem de încălzire), pe baza unei anchete sociale efectuate de către o comisie numită prin dispoziţie a primarului
• 8. De asemenea ajutorul financiar se acordă şi familiilor /persoanelor singure care îndeplinesc criteriile de la punctul 4 dar care înregistrează datorii la plata cheltuielilor de întreţinere de până la 3.000 de lei (bază + penalităţi) şi care prezintă o declaraţie notarială prin care se obligă să achite datoriile restante în termen de cel mult 12 luni de la data solicitării ajutorului financiar.

ACTE NECESARE PENTRU DOSAR

•  Copii act de identitate al proprietarului/ coproprietarului imobilului şi ale celorlalţi membri ai familiei cu acelaşi domiciliu;
•   Copie act de proprietate al imobilului;
•   Adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari cu privire la suma datorată cu titlu de întreţinere şi utilităţi (apă, gunoi etc.) la data depunerii cererii, cu menţiunea pe propria răspundere, dacă există sau nu restanţe, precum şi situaţia plăţilor la furnizorul de energie termică;
•   Adeverinţa de la asociaţia de proprietari din care reiese faptul că solicitantul este branşat la data de 01.04.2017 la sistemul centralizat de termoficare şi în care este trecut numărul de persoane declarate la întreţinere la această dată;
•  Certificatul de atestare fiscal pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat în luna curentă depunerii solicitării;
•  Adeverinţe privind veniturile realizate de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu;
• Declaraţie notarială prin care se obligă să achite datoriile restante la întreţinere în termen de cel mult 12 luni de la data solicitării ajutorului financiar, act valabil pentru persoanele cu datorii de până în 3.000 de lei;
• Factură fiscală sau factură proformă (original + copie) de achiziţionare a sistemului de încălzire şi apă caldă;
• Angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată. Dacă beneficiarul ajutorului a ales montarea unei centrale termice individuale, în termen de 30 de zile acesta trebuie să facă dovada punerii în funcţiune.
• Declaraţie taxă de habitat înregistrată la organul fiscal.

PUNCTELE DE INFORMARE ŞI UNDE POŢI DEPUNE DOSARUL

• Sediul Serviciului Public Ecosal - Strada Prelungirea Brăilei 7A, Galaţi
• Sediul Societăţii Calorgal - Str. Crizantemelor nr. 6, Galaţi
• Punctele de colectare fiscală:   
-  Micro 39, str. Henri Coandă, bloc J5, parter
- Str. Brăilei nr. 232, bloc E4, parter
- Str. Domnească nr. 13, bloc L, parter (fostul sediu Romarta)
- Str. Traian, nr. 246 – Comisia de Căldură, et. 1

CERERILE TIPIZATE LE GĂSIŢI LA PUNCTELE DE INFORMARE MENŢIONATE MAI SUS

ATENŢIE! În cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute în angajamentele menţionate şi în declaraţiile sub semnătură privată, Serviciul Juridic şi Legalitate va proceda de îndată la recuperarea sumelor acordate cu titlu de ajutor financiar prin executare silită în condiţiile legii.

Link to comment
Share on other sites

UniCredit lansează o ofertă de finanţare pentru locuitorii din Galaţi

UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a grupului UniCredit, lansează o ofertă specială de finanţare privind achiziţionarea de sisteme independente de încălzire şi apă caldă pentru locuitorii din Galaţi. Oferta se derulează în parteneriat cu importanţi distribuitori locali de echipamente şi materiale pentru instalaţii termice şi vine în contextul în care, începând cu 1 mai, un număr semnificativ de familii sau persoane care locuiesc la apartament în Municipiul Galaţi nu vor mai fi alimentate cu energie termică în sistem centralizat. Printre magazinele partenere ale acestui proiect se numără Dedeman, dar şi comercianţi locali de profil, printre care Uniterm, Reno, Becon Instal, Instalterm sau LMS Service Instal.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Au fost deschise cele 6 centre de preluare a dosarelor pentru subvenționarea centralelor de apartament

Primarul Ionuț Pucheanu a anunțat că au fost deschise cele 6 centre la care gălățenii ale căror apartamente mai erau racordate la sistemul de încălzire centralizată pot depune dosarele pentru obținerea subvențiilor acordate de municipalitate pentru achiziționarea unei centrale de apartament sau a unui alt echipament de încălzire a apartamentului.

Cele 6 centre funcționează la sediul Calorgal SA (Apaterm), pe str Crizantemelor nr 6, la sediul Ecosal, pe str Prelungirea Brăilei nr 7A, la Centrul de informații pentru cetățeni de pe str Fraternității nr 1, și la două puncte de plată a taxelor și impozitelor locale, cele din Micro 39, str Henri Coandă, bloc J5, parter și de pe str Brăilei nr 232, bloc E4, parter, precum și la centrul de pe str Traian nr 246, etaj 1, unde își avea sediul Comisia pentru ajutoarele de încălzire.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cel mai important proiect al Primăriei. A început cursa pentru o centrală termică

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat că a fost demarat, în sfârşit, „cel mai important proiect în oraşul nostru din ultima perioadă: "trecerea la sistemele de încălzire individuale". "Noi suntem pregătiţi atât din punct de vedere financiar, cât şi uman, pentru a prelucra un volum consistent de dosare. Suntem ferm convinşi, în acelaşi timp, că piaţa se va regla atât la nivel de preţuri, cât şi de oferte”, a dat asigurări edilul, într-o conferinţă de presă.

Primarul preconizează că între 20.000 şi 25.000 de proprietari de apartamente ar putea obţine ajutorul financiar în valoare de 3.000 de lei, pentru instalarea unui sistem alternativ de încălzire şi apă caldă, dar că nu există o limită de timp pentru a-l solicita: „Dacă omul se va întoarce de la ţară sau de unde este, în decembrie sau ianuarie, doreşte să beneficieze de acest ajutor, şi se încadrează în criteriile stabilite, cu mare drag îi stăm la dispoziţie”.

Potrivit edilului, cu banii de la Primărie cetăţenii ar putea să-şi cumpere şi o centrală de bloc. „Dacă cetăţenii vor dori să se asocieze pentru a beneficia de o centrală de bloc, noi vom face plata ajutorului aferent fiecărui apartament în parte, dacă îndeplinesc criteriile”, a precizat Pucheanu.

Vor fi şi gălăţeni nedreptăţiţi

Aşa se pot considera gălăţenii care au venituri de peste 2.500 de lei de persoană, deci nu îndeplinesc criteriile stabilite de Primărie, dar, din cauza creditelor pentru casă ori maşină pe care le au de plătit, rămân fără bani de centrală, şi nici nu pot beneficia de un alt împrumut. „Într-adevăr, e o situaţie neplăcută pentru astfel de familii. În acelaşi timp, vă daţi seama că Primăria nu poate veghea asupra fiecărei familii în parte, cum îşi împarte banii câştigaţi. Nu am pretenţia că am putut ieşi cu cel mai bun regulament vreodată, că acoperă sută la sută din situaţiile pe care le poţi întâlni. Am încercat, prin criterii, să acoperim o arie cât mai largă, situaţii care să se răsfrângă asupra unui număr cât mai mare de cetăţeni. În principiu, dacă ar fi să vânzolim criteriile de fiecare dată când mai vine câte cineva, vă daţi seama ce anarhie ar ieşi!”, a spus primarul.

În cazul în care regulamentul va fi atacat în contencios de prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, şi nu va putea fi pus în aplicare primarul a promis că, la iarnă, îl va invita pe reprezentantul Guvernului la o plimbare prin cartiere, ca să împartă "ouăle şi înjurăturile".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Formulare online pentru ajutorul destinat sistemelor de încălzire. Programul centrelor unde depuneţi dosarele

Gălăţenii care doresc să obţină ajutorul financiar de 3.000 de lei, acordat de municipalitate pentru achiziţionarea unui sistem individual de încălzire şi apă caldă, nu trebuie să piardă timpul la ghişee pentru formularele tipizate. Atât cererea şi declaraţia pe propria răspundere, cât şi angajamentul prin care fiecare solicitant se obligă ca, în termen de 30 de zile de la primirea banilor, să facă dovada că suma încasată a fost folosită în scopul în care a fost acordată pot fi descărcate de pe site-ul www.termoficare.primariagalati.ro, special creat de autorităţi pentru a oferi informaţii celor interesaţi. Tot pe site sunt disponibile modelul de adeverinţă pe care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari trebuie să o completeze pentru fiecare solicitant şi formularul OPIS.

Ce program au centrele unde se depun dosarele

Cele şase centre unde sei depun dosarele şi unde vă puteţi informa sunt deschise de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, iar în zilele de vineri - între 8,00 - 14,00. Reamintim că acestea se află pe strada Brăilei - la sediul Ecosal, pe Crizantemelor - la Calorgal, pe Fraternităţii - la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni, pe strada Henri Coandă la blocul J5 (Micro 39), pe Brăilei, nr. 232, la blocul E4, şi pe Traian - la Comisia de Căldură.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Se pot face racordări la rețeaua de gaze şi la A-urile din Ţiglina. Deocamdată, nu sunt cereri

Cele opt blocuri de garsoniere din Ţiglina, A-urile de pe str. Brăilei, sunt un caz aparte. Niciodată în cei peste 40 de ani de când au fost construite, aceste blocuri nu au avut alimentare cu gaze pentru locatari. Însă situaţia se poate schimba chiar din acest an.

Închiderea, de către Consiliul Local Galaţi, a sistemului de termoficare al municipiului şi trecerea tuturor locuinţelor la sistemul de încălzire prin centrale termice, subvenţionate sau nu, readuce în discuţie situaţia celor opt A-uri de pe strada Brăilei, blocuri unde locatarii nu au avut niciodată alimentare cu gaze. Vorbim aici de opt blocuri cu câte 115 garsoniere fiecare, adică aproape 1.000 de locuinţe. Dacă proprietarii sau locatarii acestor garsoniere vor să-şi pună centrale pe gaze, atunci vor fi necesare şi branşamentele la reţeaua de gaze naturale. I-am întrebat pe cei de la ENGIE România în ce măsură acest lucru va fi posibil. Iată răspunsul primit pe adresa redacţiei: „Până în prezent, pentru imobilele de pe strada Brăilei, nu au fost înregistrate cereri de acces la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Distrigaz Sud Reţele va analiza tratarea acestor solicitări în colaborare cu Primăria Galaţi, în cadrul unui proiect global privind alimentarea cu gaze naturale a blocurilor din municipiul Galaţi”.

ENGIE spune că reţeaua de gaze suportă încă 30.000 de centrale termice

Cifra tuturor apartamentelor şi locuinţelor din municipiul Galaţi care au depins, până luna trecută, de sistemul public de termoficare nu este una exactă. Astfel, în iulie 2016, erau branşate 35.000 de apartamente. Din acestea, 18.000 aveau apă caldă, iar 25.000 depindeau de energia termică furnizată în sistem centralizat în perioada sezonului rece. Conform reprezentanţilor Primăriei Galaţi, restul ar reprezenta apartamente în care nu locuieşte nimeni sau în care consumul este extrem de redus. Vorbim, deci, de un număr maxim de 35.000 de apartamente care s-ar putea racorda la reţeaua de gaze dar care, în realitate, ar putea fi puţin mai mare de jumătate.

Oricum, în martie 2017, ENGIE România răspundea oficial Primăriei Galaţi: „Vă comunicăm faptul că, în urma lucrărilor de investiţii structurale de optimizare sistem distribuţie gaze naturale din municipiul Galaţi ce se derulează în cursul acestui an, se pot prelua cele 25.000-35.000 de apartamente”. Printre investiţiile la care ENGIE făcea referire se numără reabilitările de reţele din zona str.Furnaliştilor-str.Oţelarilor-bd.Dunărea, din cartierul Micro 18 (străzile Brăilei, Oltului, Vădeni şi Vrancei), lucrarea structurală de întregire reţea secundară între Ţiglina II şi Piaţa Centrală, în zona bd.Coşbuc intersecţie cu M.Kogălniceanu, precum şi lucrările pentru interconectare în zona str.Siderurgiştilor.

În răspunsul adresat „Vieţii libere”, ENGIE afirmă că reţeaua sa de gaze naturale poate susţine conectarea a peste 25.000 de noi consumatori, compania declarându-se „deschisă să colaboreze cu autorităţile locale pentru identificarea măsurilor necesare asigurării confortului apartamentelor afectate de măsura închiderii sistemului de termoficare din Galaţi. „Trebuie însă avut în vedere că procesul de racordare la reţeaua de gaze naturale este unul complex, în care sunt implicate atât autorităţile locale pentru partea de obţinere avize, autorizaţii de construire şi certificate de urbanism pentru realizarea branşamentelor de gaze naturale etc., cât şi firmele autorizate de ANRE să execute instalaţiile de utilizare a gazelor naturale pentru racordarea clienţilor noi, în baza contractelor încheiate direct cu aceştia”, mai afirmă oficialii ENGIE.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de gălăţeni, la uşa Primăriei. Ce paşi trebuie să faci ca să te încălzești la iarnă

În doar patru zile de la deschiderea centrelor de depunere a dosarelor pentru ajutorul financiar de 3.000 de lei acordat de către municipalitate în scopul achiziţiei unui echipament de producere a căldurii şi apei calde, mii de gălăţeni s-au prezentat la ghişee.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, la finele săptămânii trecute erau înregistrate aproximativ 140 de cereri, însă alte mii de oameni ridicaseră formularele pe care trebuie să le completeze şi să le ataşeze dosarelor. Numai la sediul Calorgal, care găzduieşte unul dintre cele şase centre, peste 800 de persoane s-au prezentat pentru a se informa şi pentru a obţine adeverinţele tipizate, pe care să le completeze acasă. Aglomeraţie mare a fost şi la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la punctul de colectare fiscală din Micro 18. Sunt şi gălăţeni (în special, cei tineri care au acces la o imprimantă), care şi-au descărcat tipizatele de pe site-ul www.termoficare.primariagalati.ro.

Documentele care nu trebuie să vă lipsească

După cum ne-au mărturisit membrii unor centre, numeroşi gălăţeni au făcut cale întoarsă din cauză că dosarele acestora erau incomplete. Tocmai din acest motiv, vă reamintim care sunt paşii pe care trebuie să-i faceţi pentru a vă pune la punct dosarul şi ce documente nu trebuie să vă lipsească.

Înainte de toate, trebuie să obţineţi formularele tipizate: cererea şi declaraţia pe propria răspundere, adeverinţa care trebuie să vă fie completată de către reprezentanţii asociaţiei de proprietari, angajamentul prin care vă asumaţi că veţi face dovada că suma încasată a fost folosită în scopul pentru care a fost acordată, dar şi OPIS-ul. Toate, de la unul dintre cele şase centre sau descărcat de pe site-ul amintit mai sus.

Mai trebuie să obţineţi certificatul de atestare fiscal privind impozitele, taxele şi alte venituri ale bugetului local, valabil la data depunerii solicitării, şi declaraţia privind taxa de habitat, ambele de la Direcţia de Fiscalitate a Primăriei.

Pe lângă acestea, dosarul trebuie să mai cuprindă adeverinţe care să ateste veniturile realizate de către toţi membrii familiei şi copii ale actelor de identitate ale proprietarului/ coproprietarului locuinţei de domiciliu şi celorlalţi membri ai familiei, care au acelaşi domiciliu, precum şi copie a actului de proprietate.

Dosarul celor care au datorii de până în 3.000 de lei la întreţinere trebuie să conţină şi o declaraţie notarială prin care titularul îşi ia angajamentul că, în termen de maximum 12 luni de la obţinerea ajutorului financiar, va achita datoriile.

Nu în ultimul rând, nu trebuie să vă lipsească factura fiscală sau factura proformă (original+copie) de achiziţionare a sistemului de încălzire şi apă caldă.

Important de precizat este faptul că ajutorul financiar de 3.000 de lei nu va trebui returnat bugetului local de către beneficiari.

Cele şase centre unde se depun dosarele sunt deschise de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, iar în zilele de vineri - între 8,00 şi 14,00. Acestea se află pe strada Brăilei - la sediul Ecosal, pe Crizantemelor - la Calorgal, pe Fraternităţii - la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni, pe strada Henri Coandă - la blocul J5 (Micro 39), pe Brăilei, nr. 232 - la blocul E4 (Micro 18), şi pe Traian - la Comisia de Căldură.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.