Jump to content

Recommended Posts

Posted

Afacerea cu struţi, marea păcăleală. Păsări gigant, dezamăgire pe măsură

Poate că struţul nu îşi îngroapă capul în nisip, atunci când este speriat, aşa cum spune legenda, însă o afacere cu struţi are toate şansele să te îngroape serios în datorii.

La o simplă tastare pe Google a cuvântului "struţ", internetul abundă în site-uri care promit afaceri sigure, cu profituri grase, obţinute de pe urma fermelor de struţi. Dacă e să iei de bune toate informaţiile, tot ce ţine de aceste păsări este la superlativ. Există chiar şi formule matematice care îţi pot arăta ce profit vei obţine, în scurtă vreme, pe baza investiţiei iniţiale. De fapt, tot ce este la superlativ într-o astfel de aşa-zisă afacere este dimensiunea struţilor şi foarte probabila dezamăgire care urmează la scurtă vreme după ce ai pornit la drum.

Struţii de la Slobozia Conachi

Pe proprietatea omului de afaceri Dumitru Ene, din Slobozia Conachi, funcţionează una dintre puţinele crescătorii de struţi din judeţul Galaţi. Fiecare familie de struţi stă într-un ţarc special amenajat, teritoriu pe care masculul îl apără aprig cu ciocul şi cu picioarele puternice terminate cu gheare ascuţite şi lungi. De cele mai multe ori, o familie este formată dintr-un mascul şi două femele. Dacă masculul are cu ce, poate lua sub aripa sa chiar şi trei femele. Deşi crescătoria numără acum 24 de păsări, investitorul spune că decizia de a cumpăra aceste păsări a fost mai degrabă una pripită.

"Totul a pornit în urmă cu trei ani, atunci când, împreună cu cei doi fraţi ai mei, am decis să cumpărăm patru familii de struţi, în total 13 păsări. Am zis că este o altă afacere pe care merită să o încercăm. Între timp, am ajuns la 24 de păsări, dar am mai şi sacrificat, pe parcurs. Am fost de mai multe ori la un pas să renunţăm, dar am hotărât să mai încercăm, o perioadă. Din puii de acum vom alege alte patru familii şi poate că norocul ne va surâde, de data asta", a spus Dumitru Ene.

Promisiuni şi minciuni

Cu toate promisiunile de profit în care internetul abundă, este foarte uşor să cazi în mirajul struţilor. Teoretic, fiecare parte a păsării are o întrebuinţare. O singură pană poate fi vândută cu sume cuprinse între 8 şi 20 de lei. Pielea de pe un singur struţ, foarte căutată în industria marochinăriei, valorează între 150 şi 200 de euro. Kilogramul de carne poate fi vândut, în medie cu 50 de lei. Iar preţul unui ou este de 50-100 de lei. Grăsimea se foloseşte în industria cosmeticelor. Un struţ adult se adaptează fără probleme aproape oricărui mediu, rezistând de la minus 40 de grade Celsius până la 40 de grade Celsius.

Ce nu prea se spune însă pe internet este dificultatea de a găsi piaţă de desfacere pentru toate aceste materii prime exotice. "Pe internet se găsesc multe minciuni. Nici afacerea cu paulownia (copac de esenţă tare - n.r.), nici cea cu melci şi nici cea cu struţi nu sunt ceea ce par. Pentru cine vrea să investească în astfel de promisiuni, riscul este maxim, iar profitul, adesea, inexistent. Reproducerea este cea mai grea. Dacă anul este umed, struţului nu îi merge bine şi, automat, nici afacerii tale. Poate că adulţii sunt rezistenţi, însă puii sunt extrem de sensibili, având nevoie de condiţii speciale pentru a creşte. Trebuie ţinuţi la o temperatură constantă şi au nevoie de furaje speciale, până ajung la 30 de kilograme. Spre exemplu, la 20 de ouă puse la clocit, doar din zece ies pui. Şi de alimentaţie trebuie să ţii cont. Un struţ care creşte prea mult se îmbolnăveşte, asemenea omului. Nu în ultimul rând, fiind păsări păsări care trăiesc în grup, un struţ rămas singur este condamnat să moară", a spus şi Nicolae, unul dintre fraţii Ene.

Şi a crescut într-un an...

Hrănit ca la carte, un struţ poate ajunge de la 1,5 kilograme, cât cântăreşte un pui, la 110 kilograme, într-un singur an. Pentru a se ajunge însă în punctul în care poate fi tăiată şi valorificată, cea mai mare pasăre din lume are nevoie de furaje speciale, care să conţină, în proporţii bine calculate, seminţe de porumb, grâu, orz, ovăz, făină de peşte, mazăre, sare etc. Dacă mănâncă iarbă crudă, struţul se poate îmbolnăvi. De aceea, trebuie ţinut într-un ţarc în care să poată mâncă doar ceea ce şi cât îi dai.

Despre carnea de struţ, specialiştii sunt de părere ca este mai săracă în colesterol "rău" decât carnea de vită, de pui şi chiar decât cea de curcan. De aceea, străinii o preferă pe masă, însă pentru majoritatea românilor este prea scumpă.

Un struţ poate trăi până la 70 de ani, însă carnea poate fi mâncată doar dacă pasărea are până în 40 de ani.

Cea mai mare pasăre de pe Pământ

Originar din Africa, struţul este cea mai mare pasăre care trăieşte în prezent pe Pământ. Pentru că nu poate zbura, din cauza dimensiunilor impresionante pe care le atinge, struţul este o pasăre alergătoare. Prin adaptarea pentru fugă, pasărea are numai două degete (didactylie - n.r.) la picior, picioarele folosind şi ca o armă de temut. Degetele au gheare puternice, ce ating o lungime zece centimetri. Aripile struţului sunt relativ mari, fiind folosite la păstrarea echilibrului corpului, în timpul alergării sau în perioada împerecherii. Glasul masculului poate fi auzit în perioada împerecherii, fiind asemănător cu glasul leului, pe când glasul puilor este mai melodios.

Masculul atinge înălțimea de 210 până la 275 de centimetri, având o greutate de 100 - 130 până la 150 de kilograme, femelele sunt mai mici, având înălţimea de 175 - 190 cm şi greutatea de 90 - 110 kilograme, potrivit Wikipedia. Masculul are pene albe şi negre, pe când femela are un penaj de culoare mai spălăcită cenuşie, puii având o culoare asemănătoare cu femela. Picioarele lungi ale struţului sunt de culoare cenuşie, cenuşiu albăstrui, lipsite de pene. În perioada de împerechere, picioarele masculului sunt de culoare rozacee, putând fi văzute de la distanţă.

Struţul de România, o poveste de tranziţie

Struţii au fost aduşi în România în anii '90, la scurtă vreme după Revoluţie. Iniţial, erau crescuţi în număr mic, mai ales pentru curiozitatea pe care o stârneau. Ideea de afacere cu struţi s-a dezvoltat ulterior, pe tot cuprinsul ţării. În ciuda faptului că este o afacere riscantă, unii au reuşit să intre pe piaţă. În judeţul Teleorman, pe o suprafaţă de 50 de hectare, se întinde cea mai mare fermă de struţi din România.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.