Jump to content

Recommended Posts

Posted

Drumuri, modernizări, dar şi educaţie. Ivești, comuna proiectelor

  • ”Ca să câştigi finanţare, în primul rând trebuie să depui un proiect”, Cornel Hamza, primarul comunei Iveşti

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, Cornel Hamza, se simte ca peştele în apă în funcţia de edil-şef al comunei Iveşti, pe care o ocupă din vara anului trecut. "M-am întors acasă", a declarat de mai multe ori actualul primar, iar mâna lui de gospodar care ştie cu ce se "mănâncă" admnistraţia publică se vede la tot pasul în comună.

Drumuri, curăţenie, iluminat public, educaţie, probleme sociale - sunt doar câteva din domeniile pe care primarul comunei Iveşti, Cornel Hamza, le rezolvă cu ajutorul proiectelor. Pe unele dintre ele le-a început în mandatul său, pe altele le-a continuat, preluându-le de la fosta administraţie. „Am venit cu gândul să schimb faţa comunei, am luat părţile bune de la fostul primar la care am mai adăugat şi eu ce am considerat că este necesar pentru binele comunei şi al locuitorilor săi”, ne-a declarat fostul vicepreşedinte al CJ Galaţi, instalat acum pe scaunul de primar al Iveştiului.

„În primul rând, am continuat politica uşilor deschise, a contactului cu cetăţenii, a curăţeniei în comună. Am continuat modernizarea drumurilor, care începuse pe Ordonanţa 28, cu 12 km. Acum se lucrează la alt proiect, depus pe Măsura 3.2.2, care cuprinde modernizare a patru kilometri, Festivalul viei şi vinului şi afterschool la căminul cultural din Iveşti. Dar am mai scris şi alte proiecte. În primul rând, vreau să termin de asfaltat toate drumurile din localitate, mai sunt aproximativ 17 kilometri, din 47. Am depus deja un proiect pe fonduri europene, de 7,5 km şi altul pe PNDR, la Guvern, pentru 9 km. Aşteptăm cu sufletul la gură să vedem dacă intrăm la finanţare. Pe cel cu fonduri europene, pe Măsura 7.2, cred că intrăm, pentru că avem un punctaj foarte bun. Dincoace, la Ministerul Dezvoltării, depinde de sumele care vor fi alocate şi de clasamentul final. Am mai depus şi pe Măsura 4.3 „Drumuri în exploataţii agricole”, un proiect pentru aproximativ 7 km. Aici am înţeles că bătălia este mare, sunt vreo 50 milioane de euro şi sunt depuse peste 200 de proiecte. La nivel naţional. Dar este ca la un examen, prima condiţie ca să-l iei este să te prezinţi”, ne-a spus primarul din Iveşti.

Încă două grădiniţe prin programul de dezvoltare rurală


Două noi grădiniţe vor fi construite în Iveşti, pe baza unor proiecte prin PNDR, ne-a spus primarul Cornel Hamza. Una dintre ele va fi cu program normal, la Şcoala „Negoiţă Dănăilă” din satul Buceşti, cealaltă fiind cu program prelungit. În comună există deja patru grădiniţe, dar două dintre ele funcţionează în interiorul unor şcoli, nu sunt separate, chiar dacă sunt adaptate cu grupuri sanitare pentru cei mici.

Finanţarea primită prin PNDR include şi realizarea unui afterschool în clădirea căminului cultural din comună. „Proiectul pentru afterschool este scris din 2009, numai că atunci am avut un punctaj mai mic, nu am câştigat, dar după ce s-au terminat lucrările la celelalte proiecte calificate au rămas nişte bani. Şi anul trecut ni s-au dat banii, 1,5 milioane de euro, din care asfaltăm şi patru kilometri de drum şi organizăm şi  Festivalul viei şi vinului”, a spus primarul.

Părinţi şi copii, cot la cot la şcoală

"20 la sută dintre locuitorii comunei sunt romi. La noi, sunt două categorii: romanizaţii, sau foştii cărămidari, şi căldărarii, cei cu fuste. Şcoala din cartierul lor are 85-90 la sută romi. Copiii vin acum la şcoală, că şi-au dat seama că au nevoie de carte şi, de ani buni, vin şi părinţii să înveţe, la "Şansa a doua". Până acum, targetul lor era să înveţe pentru carnet şi apoi să mai citească un cont, să poată să-şi scoată banii sau să scrie cecuri”, a afirmat primarul din Iveşti.

Festivalul viei şi vinului din Iveşti

Din luna octombrie a acestui an, un nou festival se va adăuga pe lista destul de scurtă a manifestărilor de acest gen din judeţul Galaţi. Festivalul viei şi vinului, „născut” pe finanţări nerambursabile, va fi organizat în Iveşti, de ziua comunei, pentru cel puţin cinci ani, durata minimă prevăzută de proiect.

Festivalul va fi organizat în zona drumului spre Umbrăreşti, unde există deja o bază sportivă.

Primarul Cornel Hamza vrea însă ca acest festival să devină o tradiţie. „Pentru festival vom avea, pe un hectar, scenă, mese, chioşcuri din lemn, totul îngrădit rustic, cu scândură, vor fi şi parcări... Aici vom organiza an de an  Festivalul viei şi vinului, Iveştiul fiind renumit ca o fostă zonă viticolă şi acum ca o zonă miniviticolă, pentru că mai sunt puţini care investesc în vie. Până acum făceam sărbătoarea comunei, dar festivalul viei şi vinului va avea un alt aspect, cu must, cu pastramă, cu tradiţii, costume, cu muzică populară”, ne-a spus Cornel Hamza.

Curăţenia, cuvânt de ordine în comună

Ca orice primar din judeţul Galaţi, şi cel al comunei Iveşti recunoaşte că gunoaiele încă îi mai dau de furcă. „Comuna este, ca peste tot, îmbătrânită, iar cetăţenii au rămas cu vechile mentalităţi, ascund gunoiul sub preş sau îl aruncă în curtea vecinului. Aici sunt intransigent şi n-am ezitat să dau mai întâi avertismente şi apoi amenzi pentru depozotarea pe domeniul public a orice: gunoaie, grămezi de nisip sau de pietriş, viţă de vie. Este "curtea" mea, a Primăriei, şi eu trebuie să o gospodăresc, aşa cum şi cetăţeanul şi-o gospodăreşte pe a lui, în interiorul gardului. Am trimis avertizare în care scriam că este o hotărâre a CL care spune că depozitarea pe spaţiul public se plăteşte cu 1 leu/mp/zi. Şi dacă îţi convine să depozitezi o grămadă de 5 mp şi să plăteşti vreo 150 de lei pe lună, o ţii. Oamenii au înţeles”, a spus primarul Cornel Hamza.

Restanţieri la impozitul pe castel

Locuitorii romi ai cartierului din estul comunei Iveşti au datorii la bugetul de stat de şase milioane de lei, provenite din impozitele neplătite pentru maşini şi case. Există persoane care au ajuns şi la datorii totale de 70.000 de lei, ne-a spus primarul Cornel Hamza: „Pe de o parte, îi poţi înţelege. Prin modul lor de-a fi, grandomani, şi-au luat şi maşini mari, cu motoare de peste 4.000 cmc. Când le-au luat, impozitul nu era foarte mare. Dar când s-a schimbat impozitarea şi a venit 7.000 de lei la o maşină din alea, n-a mai venit nimeni să plătească. Se adună şi penalităţile, an de an, şi acum le e foarte greu să achite”. Recuperarea unor astfel de sume nu e floare la ureche. „Procedăm conform legii, cu înştiinţări. Atunci când vin la Primărie şi au nevoie de ceva, de înscrieri de maşini sau vânzări, sau când le facem dosar de ajutor social, mai achită din datorii câte puţin, atât cât pot şi ei”, a încheiat primarul.

O hală de lactate mai ceva ca la oraş

Hala pentru lactate şi brânzeturi, deschisă în această primăvară, se poate „bate” lejer cu suratele sale din oraş, ba chiar le poate învinge pe multe dintre ele. Are toate utilităţile necesare, este curată-bec, bine întreţinută, finisajele sunt de calitate, iar duminica, în consecinţă, este arhiplină. Este o piaţă devenită tradiţională şi în care vin oameni din Griviţa, Umbrăreşti, Barcea, Lieşti. Este prima hală alimentară din judeţ în care am văzut, la baie, săpun şi şerveţele pentru mâini.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Comuna gălăţeană cu utilităţi demne de un oraş

Cu peste 10.000 de locuitori, Iveştiul este una dintre cele mai mari comune din judeţul Galaţi. În ciuda faptului că o parte însemnată a populaţiei este săracă şi îmbătrânită, proiectele de investiţii de aici nu lipsesc şi nu bat pasul pe loc. Astfel, aproape toţi locuitorii pot beneficia deja de utilităţi cu nimic mai prejos faţă de cele de la oraş.

În ultimii ani, comuna Iveşti a trecut printr-o transformare vizibilă în bine. La şoseaua principală, pe DN 25, trotuarele sunt asfaltate şi curate, spaţiile verzi sunt îngrijite, copacii, toaletaţi, iar iluminatul public pe timp de noapte, modernizat. Acelaşi aspect îngrijit poate fi întâlnit şi în interiorul localităţii. Majoritatea străzilor sunt asfaltate şi în perfectă stare, parcurile sunt întreţinute cu grijă, iar spaţiile destinate comerţului sau manifestărilor publice sunt reabilitate şi curate. Aflat la primul său mandat, primarul comunei, Cornel Hamza, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, spune că Iveştiul nu duce lipsă de proiecte, chiar dacă mai este mult de lucru.
"În primul rând, posibilitatea alimentării cu gaze există pe toată suprafaţa comunei. Din cele 3.200 de gospodării, abia 400 sunt racordate la reţeaua de gaze, însă numărul acestora creşte constant. Apă şi canalizare avem în proporţie de 85 la sută. Recent, la Apă Canal, s-au ţinut licitaţiile pentru restul de 15 la sută, iar lucrările în Iveşti vor începe în această vară. Apoi, vom putea demara şi lucrările de asfaltare pe respectivele porţiuni. De asemenea, anul trecut şi anul acesta am reabilitat iluminatul public pe DN25, în centrul comunei, cu 400 de lămpi pietonale de 30 de waţi, cu leduri, la o înălţime de patru metri, care luminează în special trotuarul. Înainte de asta, am toaletat toţi pomii de pe margine, pentru a nu obtura lumina lămpilor", a precizat primarul Cornel Hamza.

O treime din drumuri trebuie asfaltate

Reţeaua de drumuri comunale din Iveşti are o lungime de 47 de kilometri. Dintre aceştia, au mai rămas de asfaltat 15 kilometri. Pentru şase kilometri, autorităţile locale au întocmit un proiect pe fonduri europene, în valoare de un milion de euro. În această privinţă, documentaţia este deja trimisă, iar autorităţile locale spun că aşteaptă primirea undei verzi pentru demararea procedurilor de licitaţie. "Pentru ultimii nouă kilometri, am depus de anul trecut proiect pe PNDL2 dar, fiind vorba de o sumă mare, nu am primit finanţare. Proiectul rămâne însă în cărţi, şi sperăm să obţinem finanţare, la un moment dat", a adăugat primarul din Iveşti. 

Doi angajatori mari, aproape 300 de locuri de muncă

Atragerea de investitori este încă un capitol deficitar la Iveşti. Cu excepţia a două societăţi comerciale care funcţionează aici, restul locurilor de muncă disponibile sunt în comerţ şi în administraţia locală. "Investitorii nu prea s-au îngrămădit până acum la Iveşti, dar sperăm că lucrurile se vor schimba, odată cu noile proiecte pe care le desfăşurăm. Avem o fermă avicolă cu 200 de angajaţi, permanenţi sau temporari, o fabrică italiană care produce lădiţe din lemn pentru sticlele de vin, unde lucrează în jur de 80 de persoane, precum şi cinci marketuri şi mai multe magazine de familie. Încet, încet, sperăm că lucrurile se vor schimba", a spus primarul Cornel Hamza.

Secţie de spital cu zece paturi

La Iveşti funcţionează o secţie exterioară, cu zece paturi, a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. De asemenea, la aproximativ 20 de kilometri distanţă se află Spitalul Tecuci. În comună sunt patru cabinete de medicină de familie, la o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori. În cazul urgenţelor medicale, la Iveşti funcţionează şi o substaţie a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi. Tot aici, a fost amenajat un pichet de pompieri cu echipaj permanent, pentru intervenţia în caz de incendiu sau pentru alte situaţii de urgenţă.

Cadastrul general al comunei

Iveştiul face parte dintr-un grup de şapte localităţi gălăţene care au intrat într-un proiect pe fonduri europene pentru întocmirea cadastrului general al comunei. "Asta înseamnă cărţi funciare gratuite pentru intravilan şi extravilan. Printre altele, uşurăm activitatea cetăţeanului, în sensul că, dacă este moştenitor, nu poate să-şi facă dezbaterea succesorală pentru că nu are cartea funciară fără nişte costuri importante. Atunci, nu va mai fi o problemă. Proiectul este în faza de licitaţii", a explicat primarul Cornel Hamza.

Irina Loghin, Fuego şi Pepe au concertat la Iveşti

Printr-un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, la Iveşti au fost asfaltaţi 3,5 kilometri de drumuri locale, a fost organizat un Festival al viei şi vinului şi au fost amenajate două săli pentru programul after school. "Este vorba de un proiect care datează din anul 2009, pentru care însă nu primiserăm finanţare. În urmă cu doi ani am fost anunţaţi însă că finanţarea a venit. Ne-am bucurat, pentru că am putut rezolva astfel o serie de probleme şi nevoi ale comunei. Pe lângă kilometrii de drumuri care au fost asfaltaţi, am amenajat şi un spaţiu generos şi modern pentru Festivalul viei şi vinului. Anul trecut, pe 26 octombrie, a avut loc prima ediţie, dar vrem să facem din acest eveniment o tradiţie pentru comuna noastră. La prima ediţie au participat peste 2.000 de persoane şi au reuşit să-i aducem, printre alţii, pe Irina Loghin, pe Fuego şi pe Pepe.
Nu în ultimul rând, sălile de clasă pentru after school sunt bine aranjate şi dotate cu cele necesare", a precizat primarul Cornel Hamza.

Centru de sănătate construit de comunitatea adventiştilor

 

În curând, la Iveşti va funcţiona o clinică de sănătate şi medicină alternativă construită de Asociaţia "Speranţa", a comunităţii adventiste din comună. Centrul va oferi servicii de recuperare medicală şi de medicină naturistă pentru toţi cei interesaţi.

Construcţia centrului medical din Iveşti a început în urmă cu nouă ani, dar criza financiară şi alte greutăţi ivite pe parcurs au întârziat continuarea lucrărilor. În ultimii doi ani, se pare că situaţia s-a îmbunătăţit, astfel că fondatorul Asociaţiei „Speranţa” din Iveşti, Maricel Iordache, crede că centrul va putea fi inaugurat în viitorul apropiat.
"Lucrările sunt gata în proporţie de 80 la sută, deci putem spune că ne aflăm pe ultima sută de metri. Este vorba despre un centru de medicină preventivă şi de medicină alternativă care va putea primi în jur de 40 de persoane. Noi ne dorim ca el să devină funcţional cât mai repede. Camerele din cadrul clinicii vor avea câte două paturi. De asemenea, vor exista şi saloane şi săli special amenajate pentru tratamente. Pacienţii vor putea beneficia de masaj terapeutic, de împachetări cu parafină, de o sală de gimnastică şi de un bazin de înot. Personalul medical va cuprinde medici şi nutriţionişti. Vorbim despre un centru pus pe picioare de o asociaţie non-profit, astfel încât, chiar dacă nu vom putea intra în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ne vom adresa tuturor categoriilor de populaţie, indiferent de starea materială. Vrem să primeze partea socială", a spus Maricel Iordache.
În urmă cu nouă ani, investiţia a demarat la iniţiativa asociaţiei „Speranţa” a comunităţii adventiste, dar contribuţii substanţiale au venit şi din partea altor persoane sau organizaţii, neadventiste. Comunitatea adventistă de la Lieşti numără în jur de 130 de membri înscrişi. Numărul simpatizanţilor practicanţi este însă mai mare, potrivit fondatorului Asociaţiei „Speranţa”.

Trei noi grădiniţe, cu fonduri guvernamentale

În aproximativ un an, două noi grădiniţe ar urma să fie construite la Iveşti, potrivit primarului Cornel Hamza. O a treia grădiniţă este şi ea în planuri, însă nu se ştie încă momentul în care va deveni funcţională.
"Am semnat deja, de anul trecut, contractele pentru cele două grădiniţe, prin PNDL 2. Una va fi cu program prelungit, la Iveşti, şi una cu program normal, în curtea şcolii din Buceşti. De asemenea, ne-am înscris într-un program al Ministerului Educaţiei, pentru construirea unei a treia grădiniţe aproape de comunitatea romilor cărămidari, cei romanizaţi. Este vorba despre o grădiniţă cu trei grupe, pe care o construieşte ministerul, iar noi punem la dispoziţie terenul. Acum, aceşti copii sunt transportaţi la capătul satului, cu microbuzul. Sunt 96 de copii înscrişi pentru grădiniţă, ceea ce înseamnă că proiectul este fezabil. Pentru cele două grădiniţe construite prin PNDL 2 licitaţiile sunt deja finalizate şi, într-un an de zile, vor fi gata. Valoarea proiectului este de aproximativ un milion de euro, fonduri europene. Pentru cea de-a treia, licitaţiile se vor face la minister şi nu ştiu când vor începe încă", a declarat Cornel Hamza, primarul din Iveşti.

Serviciu local de evidenţa populaţiei

De anul acesta, începând cu luna februarie, la Iveşti funcţionează un serviciu de evidenţa populaţiei. "Până la apariţia acestui serviciu, cetăţeanul trebuia să vină la primărie pentru a-şi lua adeverinţă de rol, era nevoit apoi să meargă la Tecuci, pentru a-şi face poze, apoi trebuia iarăşi să meargă la Tecuci, ca să-şi ridice cartea de identitate. Proiectul a fost finalizat într-o perioadă de şase luni. Oamenii pot face acum poze direct aici", a explicat primarul Cornel Hamza.

Piaţă de duminică vizitată de vecini

La Iveşti, în fiecare duminică, se organizează o piaţă unde, pe lângă localnici, vin şi persoane din Lieşti, Umbrăreşti sau Griviţa, comune învecinate cu Iveştiul. Piaţa beneficiază de o hală de brânzeturi modern amenajată, precum şi de alte spaţii potrivite pentru comercializarea altor alimente. Abia renovat, spaţiul arată mult mai bine decât pieţele din municipiul Galaţi, spre exemplu.

Sute de dosare la venitul minim garantat

390 de dosare sunt înregistrate la Primăria Iveşti pentru acordarea venitului minim garantat, pe baza Legii 416. Asistaţii social ajută la diverse activităţi ce ţin de munca comunitară, cum ar fi curăţenia, plantarea de pomi, sau amenajarea spaţiilor verzi. "Cei înscrişi la venitul minim garantat nu sunt interesaţi atât de banii primiţi, cât de asigurările medicale şi sociale de care beneficiază astfel. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, trebuie să-şi facă însă orele prevăzute. Doar luna trecută, am tăiat 16 dosare ale celor care nu au venit la muncă. Pentru a lua bani din nou trebuie să-şi facă orele pentru luna în curs, precum şi orele restante", a explicat primarul Cornel Hamza.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

La Ivești, prioritatea zero este infrastructura sanitară

Primarul din Ivești, Maricel Gheoca, este adeptul muncii în echipă, pentru că altfel, spune el, "nu se pot atinge obiectivele de dezvoltare ale comunității, iar rezultatele se văd, mai ales datorită eforturilor colegilor". Ar fi ciudat să fie altcumva într-o comună mare, de peste 10.000 de locuitori, cu multe probleme de rezolvat și în care există o minoritate de etnie romă semnificativă, de circa 20 la sută, ce face pași timizi către integrare.

De bine, de rău, în Ivești, lucrurile de bază și ne referim la apă, canalizare şi gaze, au fost rezolvate mai demult, iar acum administrația comunală are alte priorități. "Zero și unu pe listă pentru anul viitor sunt dispensarele umane, aflate într-o stare absolut jalnică. Investiția ar presupune cheltuieli de două milioane de lei pentru fiecare dintre acestea, având în vedere demolarea și construirea unor imobile noi, extinse, cu parcare, demne de secolul 21", spune același Maricel Gheoca. Proiectul este depus la Compania Națională de Investiții, împreună cu alte obiective de reabilitat: căminul cultural, stadionul, baza sportivă și sala de sport. "Măcar unul dintre acestea dacă ar fi aprobat și finanțat, tot ar fi ceva. Trebuie să fim realiști. Dacă nu va fi inclus dispensarul uman, îl vom face cu bani proprii", a mai arătat primarul iveștean, în condițiile în care există un buget de dezvoltare al comunei de aproape 11 milioane de lei.

Tot în zona investițiilor sanitare, a fost făcut un prim pas către realizarea unui centru de permanență în comună, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ). "De doi ani ne străduim să îl deschidem și acum am obținut alocarea spațiului în incinta Spitalului din Ivești. Încă nu a fost semnat acordul de parteneriat, urmează. Este vorba despre 100 de metri pătrați, un imobil pe care îl vom pune la punct tot cu fonduri de la bugetul local", ne-au transmis reprezentanții administrației publice, cu speranța că și CJ ar putea aloca fonduri pentru această renovare.

În altă ordine de idei, Iveștiul a depus un singur proiect de asfaltare pe Programul Național de Investiții "Anghel Saligny" (drumuri și poduri), cu o lungime de aproape opt kilometri și cu o valoare de 17,8 milioane de lei. "Nu cred că vom obține finanțare integrală, mai ales că proiectele de apă și canalizare sau cele de gaze sunt prioritare la Ministerul Dezvoltării", am mai aflat de la primarul Maricel Gheoca.

În plus, operatorul local efectuează în prezent o extindere a rețelei de gaze, cu finanțare privată, pe alte două străzi din comună, pe o lungime de trei kilometri.

După grădinițe, un nou sediu al Primăriei, dar și blocuri ANL

În comună au fost finalizate două grădinițe la standarde europene, dintre care una este impresionantă ca dimensiuni. Investiția a fost realizată prin fonduri guvernamentale și de la bugetul local. Cel mai probabil, copiii iveștenilor ar putea intra în "clase nou-nouțe" în noul an şcolar, în condițiile în care vor fi obținute toate avizele necesare pentru funcționare.

După un proiect finalizat pe zona de amenajare a trotuarelor și podețelor din fața proprietăților localnicilor, inclusiv rigole, administrația comunală vrea să continue pe încă trei kilometri, costurile fiind estimate la opt milioane de lei. În plus, în vecinătatea spitalului a fost identificată necesitatea ridicării unei pasarele peste DN 25, zona fiind periculoasă pentru pietoni.

În proiect este și un sediu nou al Primăriei, cu finanțare de la CNI. De această dată, ar fi vorba despre un imobil în care să funcționeze inclusiv Poliția Locală (ce se dorește a fi înființată) și Casa Căsătoriilor. Pe această cale, ar putea fi mutat Serviciul de Evidență a Persoanelor în compartiment distinct, ce ar trebui să funcționeze împreună cu Poliția Locală. Până atunci, trebuie spus că în comună există un sistem de monitorizare video pentru prevenirea fenomenelor infracționale, în special pe DN 25, ce leagă Galațiul de Tecuci.

Un alt proiect demn de menționat este cel legat de construirea, prin Agenția Națională pentru Locuințe, a două blocuri în Ivești. Acestea ar urma să aibă câte opt apartamente, iar documentația este aproape finalizată. "Toate acestea nu sunt posibile fără implicarea echipei din Primărie, chiar cu unele sacrificii din partea acestora", a mai spus edilul-șef iveștean, Maricel Gheoca.

Seceta a lovit puternic și la Ivești

Fermierul iveștean Viorel Coman a fost și el grav lovit de seceta pedologică din acest an. Nici nu mai este cazul să discutăm despre culturile înființate în toamna trecută. În prezent, din cele 630 de hectare cultivate, omul spune că doar de pe circa zece la sută, cele irigate, se poate recolta ceva, cu mențiunea că și apa de pe canal pentru irigații a fost cu intermitențe: două zile da, trei nu. "A fost jale la floarea-soarelui, 140 de hectare de pe care nu ne alegem cu nimic", ne-a declarat Viorel Coman.

Acesta este de părere că este nevoie ca statul să sprijine fermierii grav afectați cu o sumă minimă pentru a înființa culturi în toamna acestui an, estimând acest ajutor la valoarea de 1.000 lei per hectar. "Dacă nu începem nici acest an agricol cum trebuie, va fi imposibil să supraviețuim", a mai spus fermierul iveștean, făcând precizarea că se cheltuie, cu tot cu inputurile agricole, între 3.000 și 5.000 de lei pe hectar, chiar și 8.000 de lei pentru un hectar irigat.

"Norocul este că ratele bancare le am la scadență în 2023, pentru că altfel nu știu ce făceam", ne-a mai precizat Viorel Coman.

Un lăcaș de cult are nevoie de acoperiș

Biserica "Sfântul Gheorghe", din imediata vecinătate a Primăriei Ivești, are nevoie urgentă de reabilitare. Lăcașul de cult cu statut de monument istoric, ridicat în urmă cu 80 de ani, are o arhitectură proprie, nouă și zveltă, dar fidelă stilului în care au fost zidite alte biserici și mănăstiri din vremea lui Ștefan cel Mare. "În această toamnă, biserica va intra într-un proces de reabilitare și aș dori să menționez că o prioritate va fi refacerea acoperișului din țiglă al lăcașului de cult, o lucrare de mare importanță, pe care o estimăm, în prezent, la circa 100.000 de euro", a precizat primarul Maricel Gheoca.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.