Jump to content

Se construiesc două grădinițe


dcp100168

Recommended Posts

Pentru relocarea unităţilor de la parter de bloc, se construiesc două grădinițe

Grădiniţele 40, 10 şi 3 s-ar putea muta, de la parter de bloc, în casă nouă. Consilierii locali au dat undă verde construirii a două grădiniţe, aprobând studiile de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi sursele de finanţare.

Ambele investiţii au ca temei „deficitul major de locuri în grădiniţe şi noile reglementări specifice în vigoare privind spaţiul dedicat per copil”. Potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, în municipiul Galaţi sunt peste 4.000 de preşcolari şi doar 48 de grădiniţe. După cum v-am mai informat, studiile de fezabilitate ale celor două grădiniţe - pentru care Primăria a plătit firmelor ATU Consulting SRL şi SC Proiect SA 18.000 de lei fără TVA şi, respectiv, 26.800 de lei fără TVA - sunt, de fapt, actualizări ale unor documentaţii mai vechi, din 2008!

Investiţie de 5,7 milioane de lei

Primul proiect votat propune realizarea, pe un teren liber, situat în zona blocurilor H3 şi G3 din cartierul Ţiglina II, a unui corp de clădire pentru o grădiniţă cu opt săli de grupă, cu program normal. Clădirea va avea demisol, parter şi un etaj şi va fi dotată cu centrală termică. Pe lângă săli de grupă vor mai fi amenajate: grup sanitar pentru copii, vestibul la intrarea copiilor, încăperi pentru personal de educaţie şi îngrijire, birou pentru conducere, cabinet medical, adăpost de apărare civilă, care poate fi folosit pe timp de pace ca spaţiu util pentru grădiniţă. Potrivit documentului, în noua clădire ar putea fi relocată Grădiniţa nr. 40, care se află la parter de bloc.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 5.774.092 de lei, durata de realizare este de 12 luni, iar sursa de finanţare o constituie „bugetul local, bugetul de stat şi/sau un împrumut”.

Investiţie de 16,2 milioane de lei

Potrivit deciziei aleşilor, pe un teren liber din incinta Şcolii Nr. 41, situată pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 15, ar urma să fie construit un corp de clădire pentru o grădiniţă cu 12 grupe, cu program prelungit. Clădirea, cu demisol, parter şi etaj, va avea centrală termică, săli de grupă, grup sanitar pentru copii, vestibuluri, adăpost de apărare civilă care poate fi folosit drept spaţiu util, bloc alimentar cu bucătărie, spălător vase şi magazie alimente, spălătorie şi uscătorie rufe, arhivă, cabinet metodic pentru copii şi cadre didactice şi magazii. În noul imobil vor putea fi relocate Grădiniţa nr. 10 şi Grădiniţa nr. 3, aflate la parter de bloc.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 16.230.189 de lei, durata de realizare este tot de 12 luni, iar sursa de finanţare va veni de la bugetul local, bugetul de stat şi/sau un împrumut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Primăria vrea să atragă fonduri europene pentru construcţia unei grădiniţe de copii în Ţiglina II

În cartierul Ţiglina II, între blocurile H3 şi G3, se va ridica o grădiniţă de copii cu 8 săli de clasă. Deşi indicatorilii tehnico-economici pentru obiectivul ”Grădiniţa cu program normal nr. 40 - 8 săli” au fost aprobaţi de Consiliul Local încă din martie 2017, pentru a beneficia de finanţare prin Programul Regional Operational 2014-2020, a fost necesară refacerea devizului general şi au fost detaliaţi indicatorii tehnici, fiind necesar un nou vot din partea aleşilor locali în şedinţa de joi, 25 octombrie 2018.

Proiectul ”Grădiniţă cu 8 săli de grupă nr. 40 cu program normal” prevede construirea unei clădiri care va avea un regim de înălţime P+2E cu săli de grupă, săli polifuncţionale, încăperi anexe, grupuri sanitare, spaţii tehnice, etc. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 7.839.330 lei, din care buget local -2%, buget de stat-13% şi Fondul European de Dezvoltare Regionala-85%.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Construcția de la zero a primei grădinițe după anul 1990

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, Luminița Mihailov, au semnat, luni, 23 decembrie, un contract de finanțare europeană în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru construcția de la zero a primei grădinițe din oraș, după anul 1990.

Grădinița se va construi în cartierul Țiglina 2, pe strada Constructorilor nr. 18 C, va avea parter şi două etaje, opt săli de clasă, un cabinet medical, loc de joacă și birouri. De asemenea, se vor asigura dotări precum: mese, scaune, birouri, dulapuri şi vestiare, jocuri, videoproiectoare, laptopuri, ecrane de proiecţie, imprimante, materiale didactice etc. La exterior se vor amenaja standuri de joacă pentru copii, inclusiv pentru cei cu dizabilități. care vor avea la dispoziție căsuţe, leagăne sau tobogane.

Grădinița este destinată unui număr de 160 de preşcolari, împărţiţi în 8 săli de grupă. Pentru persoanele cu dizabilităţi este prevăzută o platformă hidraulică pentru accesul la parter. Pentru copii cu dizabilităţi sunt prevăzute şi grupuri sanitare speciale. Aria desfăşurată construită va fi de 1.250,00 mp, aria construită va avea 503,00 mp, suprafaţa terenului fiind de 1.626,00 mp.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie. Valoarea totală proiect este de 7.017.694,51 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 5.744.482,91 lei. Durata de implementare a proiectului este de 38 luni, respectiv între data 22 mai 2018 și data 30 iunie 2021.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 – Creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă.

Primăria Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Constructor pentru prima grădiniţă cu fonduri europene

„Pe 30 iunie 2021 ar trebui să fie gata prima grădiniţă construită de la zero în Galaţi, după 1990, cu fonduri europene. Construcţia nou-nouţă se va ridica Ţiglina II, pe strada Constructorilor nr. 18 C, pe locul unei baterii de garaje demolate. Contractul de finanţare europeană pentru această investiţie a fost semnat luni”, scriam, în ziarul „Viaţa liberă” în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2019.

Vestea bună este că licitaţia pentru proiectarea şi construcţia grădiniţei s-a finalizat cu succes. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul a fost câştigat de Asocierea Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS, iar subcontractanţi sunt NTT Security Technology SRL şi RCG Fast Security, cu o ofertă de 4.247.800 de lei fără TVA.

Dacă numele companiei bucureştene Midanne Invest Grup SRL vă sună cunoscut este pentru că firma şi-a adjudecat contractele pentru sediul futurist al Muzeului de Arte Vizuale şi pentru restaurarea şi amenajea clădirii de patrimoniu situată la intersecţia străzii Eroilor cu Traian: fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul „Casa Colecţiilor”, investiţii derulate de Consiliul Judeţean Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Prima grădiniţă ce se va construi cu fonduri europne la Galaţi. Va costa 1,4 milioane de euro

Primăria Galaţi anunţă construirea primei grădiniţe cu fonduri europene din ultimii 30 de ani. Unitatea de învăţământ se va construi în Ţiglina 2, va avea parter şi două etaje, opt săli de clasă, un cabinet medical, loc de joacă şi birouri. Este un proiect cu fonduri europene de aproximativ 1,4 milioane de euro.

Primăria Galaţi informează că astăzi s-a realizat predarea amplasamentului pentru construcţia, cu fonduri europene, a primei grădiniţe din oraş, după anul 1990. „Grădiniţa se va construi  în cartierul Ţiglina 2, pe strada Constructorilor, va avea parter şi două etaje, opt săli de clasă, un cabinet medical, loc de joacă şi birouri. De asemenea, se vor asigura dotări precum: mese, scaune, birouri, dulapuri şi vestiare, jocuri, videoproiectoare, laptopuri, ecrane de proiecţie, imprimante şi materiale didactice. Este un proiect cu fonduri europene de aproximativ 1,4 milioane de euro. Continuăm modernizarea şcolilor şi grădiniţelor, astfel încât copiii să se bucure de cele mai bune condiţii”, a anunţat Ionuţ Pucheanu, primarul oraşului Galaţi.

La exterior se vor amenaja spaţii de joacă pentru copii care vor avea la dispoziţie căsuţe, leagăne sau tobogane. Grădiniţa este destinată unui număr de 160 de preşcolari, împărţiţi în 8 săli de grupă. Aria desfăşurată construită va fi de 1.250,00 mp, aria construită va avea 503,00 mp, suprafaţa terenului fiind de 1.626,00 mp. 

Potrivit Primăriei Galaţi, constructorul are 12 luni termen de execuţie a lucrărilor, valoarea contractului fiind de 5.055.000 lei cu TVA. Valoarea totală a acestui proiect este de 7.017.694,51 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 5.744.482,91 lei. 

Primăria municipiului Galaţi are în diverse stadii, 31 de proiecte cu fonduri europene în valoare de 206.402.366 lei (peste 42 de milioane de euro), din care 3 proiecte s-au finalizat (1,3 milioane de euro), 11 proiecte sunt în implementare (13,9 milioane de euro), iar 17 proiecte sunt în evaluare (26,9 milioane de euro). Contribuţia de la bugetul local pentru toate aceste proiecte este estimată la 5,2 milioane de euro. 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Patru asociaţii de proprietari se opun construirii unei grădiniţe

Grădinița care ar urma să fie construită cu fonduri europene pe strada Constructorilor nr. 18 C este respinsă de gălăţenii care locuiesc în blocurile din imediata vecinătate. Membrii asociaţiilor de proprietari 265, 266, 283 şi 288 cer Primăriei să găsească alt amplasament şi să lase spaţiul verde existent în perimetrul blocurilor C2, G2, H3, G3, C3.

La începutul săptămânii trecute, Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a predat amplasamentul de pe strada Constructorilor nr. 18 C, Ţiglina II, pentru construcția cu fonduri europene a unei grădiniţe pentru 160 de preşcolari. Locatarii zonei se opun însă!

Potrivit documentelor care ne-au fost transmise, miercuri, 17 februarie 2021, a fost înregistrată la Primăria Galaţi o adresă a Asociaţiilor de proprietari nr. 265, 266, 283 şi 288, susţinută de liste de semnături. „Nu suntem de acord cu amplasamentul ales pentru construcţia grădiniţei cu fonduri europene în această zonă. Aceasta presupune distrugerea spaţiului verde existent, folosit de locatarii de diferite vârste din zonă pentru recreere şi socializare”, este punctul de vedere al gălăţenilor semnatari.

Aceştia argumentează că amplasamentul ales face parte din spaţiul verde aferent blocurilor C2-G2-H3-G3-C3, care totalizează 189 apartamente. Mai arată că, la doar câţiva metri de terenul ales pentru noua grădiniţă funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 9, iar la nici o sută de metri, funcţionează, la parterul blocului B2, Grădiniţa cu program normal nr. 40. Gălăţenii afirmă că nu sunt atât de mulţi preşcolari în cartierul lor, din contră, sunt aduşi la cele două grădiniţe existente copii din alte cartiere.

Oamenii se tem de poluarea fonică 

„Amplasamentul ales face ca suprafeţele minime de distanţare între clădiri cerute de lege să nu fie respectate”, spun proprietarii. Aceştia se tem nu doar de poluarea fonică generată de şantier, ci şi de zgomotul pe care îl vor face copiii: „Vă informăm că în aceste blocuri locuiesc persoane cu vârste de peste 70-80 de ani care au probleme de sănătate şi au nevoie de linişte în propriile locuinţe. Specialiştii care au aprobat amplasamentul pentru noua grădiniţă nu au ţinut cont absolut deloc de zgomotul produs în mod normal de aceşti 160 de copii când se vor juca în curtea grădiniţei dotată cu leagăne, tobogane, standuri de joacă”.

„Aşteptăm o soluţionare favorabilă nouă privind schimbarea amplasamentului grădiniţei. În caz contrar vom folosi toate căile legale pentru a ne păstra acest spaţiu verde cu copaci. Considerăm că este un abuz de putere şi autoritate decizională (temporară) alegerea acestui amplasament - total impropriu, neadecvat şi greşit ales -  şi vă informăm că în situaţia în care nu găsim înţelegerea autorităţilor locale vom face apel la forumuri naţionale şi europene pentru a ne ajuta în soluţionarea acestui caz”, se arată în adresă.

viata-libera.ro

galatipatruasociatiideproprietariseopunconstruiriiuneigradiniteharta.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Grădiniţa cu finanţare europeană a rămas fără constructor. Istoria unui proiect cu fonduri UE

Contestată vehement de unii dintre locuitorii zonei, care au încercat chiar să blocheze proiectul, grădiniţa care ar fi trebuit ridicată cu fonduri europene în Ţiglina II a rămas fără constructor. Situaţia a fost sesizată în plenul recentei şedinţe ordinare a Consiliului Local de către consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi.

"La noua grădiniţă din Ţiglina II, de trei luni nu se mai întâmplă nimic", a adus în atenţie consiliera USR PLUS Flavia Susnoschi situaţia şantierului de lucrări de pe strada Constructorilor. Răspunsul a venit din partea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care cunoştea situaţia acestui proiect: "Societatea respectivă a intrat în insolvenţă. Am reziliat contractul, urmează să reluăm procedura de licitaţie".

Au trecut doi ani

"Pe 30 iunie 2021 ar trebui să fie gata prima grădiniţă construită de la zero în Galaţi, după 1990, cu fonduri europene. Construcţia se va ridica în Ţiglina II, pe strada Constructorilor nr. 18 C, pe locul unei baterii de garaje demolate. Contractul de finanţare europeană pentru această investiţie a fost semnat luni, 23 decembrie 2019", anunţam în ziarul "Viaţa liberă", în Ajunul Crăciunului de acum doi ani.

"E o surpriză semnarea acestui contract, pentru că proiectul era sub semnul întrebării. Este vorba despre fonduri suplimentare nefolosite de alte municipalităţi, dar pentru că noi am depus spre finanţare un număr consistent de proiecte am intrat şi cu acesta, accesând banii", declara, la acel moment, primarul Ionuţ Pucheanu.

Conform datelor oficiale, proiectul, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 se ridică la 7.017.694 de lei, din care valoarea totală eligibilă este de 5.744.482 de lei.

Amplasament predat anul acesta

Pe 30 martie 2020, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, licitaţia pentru proiectarea şi construcţia grădiniţei s-a finalizat cu succes. Primăria a atribuit contractul asocierii Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS, având ca subcontractanţi NTT Security Technology SRL şi RCG Fast Security, asociere care a câştigat cu o ofertă de 4.247.800 de lei fără TVA.

La vremea aceea, precizam că numele companiei bucureştene Midanne Invest Grup SRL vă sună cunoscut, deoarece şi-a adjudecat contractele pentru sediul futurist al Muzeului de Arte Vizuale şi pentru restaurarea şi amenajarea clădirii de patrimoniu situată la intersecţia străzii Eroilor cu Traian, fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul "Casa Colecţiilor", investiţii derulate de Consiliul Judeţean Galaţi.

Pe 8 februarie 2021, Primăria a predat amplasamentul pentru construcţia noii grădiniţe. "Constructorul, societatea Midanne Invest SRL, are la dispoziţie 12 luni pentru executarea lucrărilor", preciza municipalitatea într-un comunicat de presă.

Acuzaţii de abuz

După predarea amplasamentului, membrii a patru asociaţii de proprietari din imediata vecinătate au acuzat că este un abuz că nu au fost consultaţi în privinţa construcţiei noii grădiniţe. Aceştia au arătat că, la doar câţiva metri de terenul ales pentru noua grădiniţă, funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 9, iar la nici o sută de metri funcţionează, la parterul blocului B2, Grădiniţa cu program normal nr. 40. Şi au cerut municipalităţii să lase spaţiul verde existent în perimetrul blocurilor C2, G2, H3, G3, C3 şi să găsească alt amplasament, pentru că ei îşi doresc linişte: "Specialiştii care au aprobat amplasamentul pentru noua grădiniţă nu au ţinut cont absolut deloc de zgomotul produs în mod normal de aceşti 160 de copii când se vor juca în curtea grădiniţei dotată cu leagăne, tobogane, standuri de joacă".

Interpelat atât în şedinţa Consiliului Local, cât şi în emisiuni, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că grădiniţa se va face.

Contract modificat de mai multe ori

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul pentru „Grădinița cu opt săli de grupă nr. 40, cu program normal, Țiglina II" a fost modificat de mai multe ori, prin acte adiţionale. Astfel, în februarie anul acesta, a fost prelungită perioada de elaborare a proiectului cu 60 de zile. Tot în februarie, a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 290.312 lei fără TVA, ajungând la o valoare totală de 4.538.112 lei.

Tot prin act adiţional, în iulie anul acesta, a fost prelungit termenul de execuție a lucrărilor până la data de 15 mai 2022.

Ultima modificare prin act adiţional s-a făcut în 22 octombrie, când s-a introdus o clauză de ajustare, prin aplicarea prevederilor OG nr.15/2021.

Se va căuta alt constructor

La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a confirmat că a fost reziliat contractul cu Midanne Invest Grup SRL. Urmează să fie lansată o licitație pentru găsirea unui alt constructor. Municipalitatea ne-a dat asigurări că finanțarea europeană există şi nu este pusă în pericol de rezilierea contractului de lucrări și că grădinița se va construi în mod sigur. Va avea opt săli de clasă, un cabinet medical şi loc de joacă exterior, fiind destinată unui număr de 160 de preşcolari. Prin proiect vor fi asigurate mese, scaune, birouri, dulapuri şi vestiare, jocuri, videoproiectoare, laptopuri, ecrane de proiecţie, imprimante, materiale didactice etc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Grădiniţa rămasă fără constructor îşi caută proiectant

Înainte să-şi caute un nou constructor, grădiniţa cu opt săli de grupă, care ar trebui construită cu fonduri europene în Ţiglina II, îşi caută proiectant. Primăria Galaţi a lansat o licitaţie pentru revizuirea proiectului tehnic şi asistenţă tehnică. Valoarea estimată a contractului este de 66.600 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 22 noiembrie 2021, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

În documentaţia licitaţiei se arată că Primăria are în implementare proiectul "Grădinița cu 8 săli de grupă nr. 40 cu program normal, Țiglina II", finanțat în cadrul POR 2014-2020: "Ca urmare a încetării contractului de proiectare și execuție, este necesară achiziția de servicii de proiectare în vederea revizuirii proiectului tehnic și a devizului general".
Proiectantul va actualiza valoarea lucrărilor și dotărilor rămase de executat/ achiziționat, va asigura asistenţa tehnică pe perioada de execuție și de garanţie a lucrării şi va furniza certificatul energetic al clădirii, după finalizarea investiţiei.

Reamintim că pe 30 iunie 2021 ar fi trebuit să fie gata prima grădiniţă construită de la zero în Galaţi, după 1990, cu fonduri europene, în Ţiglina II, pe strada Constructorilor nr. 18 C, pe locul unei baterii de garaje demolate. Contractul pentru proiectarea şi construcţia grădiniţei a fost atribuit asocierii Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS, având ca subcontractanţi NTT Security Technology SRL şi RCG Fast Security, care a câştigat cu o ofertă de 4.247.800 de lei fără TVA. La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a confirmat că a fost reziliat contractul cu Midanne Invest Grup SRL, deoarece firma a intrat în insolvenţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Primăria caută un nou constructor pentru grădiniţa începută în Ţiglina II

De la 4,24 milioane de lei fără TVA - suma cu care s-a atribuit, în martie 2020, contractul pentru proiectarea şi construcţia unei grădiniţe în Ţiglina II - valoarea estimată a contractului scos acum la licitaţie, doar pentru execuţia lucrărilor, a ajuns la 6,67 milioane de lei. Este vorba despre Grădinița cu opt săli de grupă nr. 40, începută în Țiglina II, pentru care Primăria municipiului Galaţi caută un nou constructor şi aşteaptă ofertele pe 9 martie 2022.

„Grădiniţa cu finanţare europeană a rămas fără constructor”, scriam în ediţia din 2 noiembrie 2021 a ziarului „Viaţa liberă”, despre unul dintre proiectele Primăriei Galaţi. „Prima grădiniţă construită de la zero în Galaţi, după 1990, cu fonduri europene”, după cum o prezenta municipalitatea, ar fi trebuit să se înalţe în Ţiglina II, pe strada Constructorilor nr. 18 C, pe locul unei baterii de garaje demolate.

Contractul de proiectare şi execuţie a fost atribuit pe 30 martie 2020 Asocierii Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS, cu o ofertă de 4.247.800 de lei fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului fusese de 4.995.096 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire – „preţul cel mai scăzut”. Pe 8 februarie 2021, Primăria a predat amplasamentul pentru construcţia noii grădiniţe, constructorul având la dispoziţie 12 luni pentru executarea lucrărilor. Şi tot în februarie 2021, a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 290.312 lei fără TVA, ajungând la o valoare totală de 4.538.112 lei.

În toamna anului trecut, Primăria a reziliat contractul cu Midanne Invest Grup SRL pentru că societatea a intrat în insolvenţă.

În decembrie anul trecut, a fost nevoie de revizuirea proiectului tehnic, de care s-a ocupat Arhidesign GS pentru 66.500 de lei fără TVA.

Acum se caută un constructor care ar trebui să execute lucrarea în 16 luni, nu în 12, cum fusese termenul iniţial. Valoarea contractului licitat s-a majorat substanţial, la 6.675.456 de lei fără TVA, dar criteriul de atribuire a rămas „preţul cel mai scăzut”. Rămâne de văzut cât de repede se va încheia licitaţia şi mai ales când va fi gata noua grădiniţă, cu opt săli de grupă, cu program normal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

După aproape un an de stagnare, reîncep lucrările la prima grădiniţă din bani UE la Galaţi

Prima grădiniţă construită de la zero, cu fonduri europene, de Primăria municipiului Galaţi, ar fi trebuit să-şi primească preșcolarii încă de acum un an. Din păcate, investiţia nu a depăşit lucrările parțiale de pregătire a terenului și devieri de conducte. Primul contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor, încheiat pe 30 martie 2020, a fost denunțat unilateral de administraţia locală, pe 12 octombrie 2021. Vestea bună este că grădiniţa are acum un nou constructor, care s-a apucat de treabă. Rămâne de văzut dacă măcar anul viitor va fi primul de activitate preşcolară, pentru că, prin act adiţional, proiectul european a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2023.

O grădiniţă cu parter şi două etaje, opt săli de clasă, două săli multifuncţionale, un cabinet medical, loc de joacă şi toate dotările unei instituţii preşcolare de top - jocuri, videoproiectoare, laptopuri, ecrane de proiecţie, imprimante, materiale didactice, mobilier adecvat -, acesta este obiectivul unui proiect european derulat de Primăria municipiului Galaţi. Ar fi prima grădiniţă construită de la zero, cu fonduri europene, de municipalitate şi aici ar urma să înveţe 160 de copii. Mai exact, aici ar trebui să fie relocată Grădiniţa nr. 40, care funcţionează în apropiere, la parterul unui bloc. Noua grădiniţă va fi accesibilă şi copiilor cu dizabilităţi, pentru că proiectul prevede o platformă hidraulică pentru accesul la parter, grupuri sanitare speciale, iar spaţiile de joacă de la exterior cuprind şi un stand destinat micuţilor cu nevoi speciale, pe lângă cele patru standuri cu căsuţe, leagăne şi tobogane, două gropi de nisip. Deocamdată, însă, toate acestea există doar pe hârtie, deşi primul termen de finalizare al proiectului european a fost 30 iunie 2020. Data figurează şi pe panoul de şantier care anunţă investiţia cu fonduri UE.

O surpriză în prag de Ajun

Contractul de finanţare europeană pentru proiectul „Grădiniţa cu 8 săli de grupă Nr. 40 cu program normal, Țiglina II din municipiul Galaţi”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, a fost semnat pe 23 decembrie 2019.

„E o surpriză semnarea acestui contract, pentru că proiectul era sub semnul întrebării. Este vorba despre fonduri suplimentare, nefolosite de alte municipalităţi, dar pentru că noi am depus spre finanţare un număr consistent de proiecte, am intrat şi cu acesta, accesând banii”, declara atunci primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Conform datelor oficiale, la acel moment, valoarea totală a contractului de finanțare era de 7.017.694 de lei, din care 5.744.482 de lei cu TVA - cheltuieli eligibile, iar 1.273.211 lei - cheltuieli neeligibile.

Data de finalizare a proiectului european era 30 iunie 2021, când noua construcţie trebuia să fie gata în cartierul Ţiglina 2, pe strada Constructorilor nr. 18 C, pe un teren 1.626 de metri pătraţi, eliberat de o baterie de garaje.

Contract de proiectare şi execuţie şi un protest

În urma licitaţiei, contractul de proiectare şi execuţie a noii grădiniţe, în valoare de 5.054.882 de lei cu TVA, a fost încheiat de Primăria Galaţi, pe 30 martie 2020, cu asocierea Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS.
Pe 8 februarie 2021, Primăria a predat amplasamentul pentru construcţia noii grădiniţe: „Constructorul, societatea Midanne Invest SRL, are la dispoziţie 12 luni pentru executarea lucrărilor”, preciza administraţia locală, într-un comunicat de presă.

Câteva zile mai târziu, pe 17 februarie 2021, la Primăria Galaţi era înregistrată o adresă a patru asociaţii de proprietari care se opuneau construcţiei grădiniţei, demers pentru care strânseseră şi semnături.

„Nu suntem de acord cu amplasamentul ales pentru construcţia grădiniţei cu fonduri europene în această zonă. Aceasta presupune distrugerea spaţiului verde existent, folosit de locatarii de diferite vârste din zonă pentru recreere şi socializare. În aceste blocuri (C2, G2, H3, G3, C3 - n.r.) locuiesc persoane cu vârste de peste 70-80 de ani care au probleme de sănătate şi au nevoie de linişte în propriile locuinţe. Specialiştii care au aprobat amplasamentul pentru noua grădiniţă nu au ţinut cont absolut deloc de zgomotul produs în mod normal de aceşti 160 de copii când se vor juca în curtea grădiniţei dotată cu leagăne, tobogane, standuri de joacă”, scriau cetăţenii în adresă, ameninţând că, dacă nu vor găsi înţelegere la autorităţile locale, vor face apel la foruri naţionale şi europene.
Interpelat atât în şedinţa Consiliului Local, cât şi în emisiuni tv, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că grădiniţa se va face pe acel teren.

Patru modificări şi o reziliere

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul de proiectare şi execuţie pentru „Grădinița cu opt săli de grupă Nr. 40, cu program normal, Țiglina II” a fost modificat de mai multe ori, prin acte adiţionale.

Astfel, în februarie 2021, a fost prelungită perioada de elaborare a proiectului cu 60 de zile. Şi tot în februarie 2021, a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 290.312 lei fără TVA.

Tot prin act adiţional, în iulie 2021, a fost prelungit termenul de execuție a lucrărilor până la data de 15 mai 2022.

Ultima modificare prin act adiţional s-a făcut în 22 octombrie 2021, când s-a introdus o clauză de ajustare, prin aplicarea prevederilor OG nr. 15/2021.

La finele lunii octombrie 2021, în plenul şedinţei Consiliului Local, consiliera locală USR PLUS, Flavia Susnoschi, atrăgea atenţia că: “La noua grădiniţă din Ţiglina II, de trei luni nu se mai întâmplă nimic!”. Răspunsul avea să vină din partea primarului Ionuţ Pucheanu: “Societatea respectivă a intrat în insolvenţă. Am reziliat contractul, urmează să reluăm procedura de licitaţie”.

Cât s-a plătit şi ce s-a realizat în vechiul contract

În urma unei solicitări de informaţii, am aflat că Primăria Galați a transmis, pe 12 octombrie 2021, notificarea pentru denunțarea unilaterală a contractului de proiectare și execuție încheiat în 30 martie 2020. Măsura a fost luată „ca urmare a pronunțării Hotărârii intermediare nr. 427 din 06.10.2021 în dosarul 2854/110/2021 de către Tribunalul Bacău, Executorie, prin care instanța, în temeiul Legii 85/2014, deschide procedura generală a insolvenței împotriva debitoarei SC Midanne Invest Grup SRL, precum și a încălcării clauzelor contractuale”, ne-a explicat municipalitatea.

Pe 2 noiembrie 2021, s-a încheiat un proces-verbal de recepție parțială privind stadiul fizic de execuție a lucrărilor. „În principal, s-au derulat lucrări parțiale de pregătire a terenului și devieri de conducte. Valoarea totală, decontată, cuprinzând execuția și proiectul tehnic este 444.236 de lei, după cum urmează: lucrări executate de SC Midanne SRL - 334.476 de lei; valoarea plătită pentru proiectul tehnic - 109.760 de lei”, ne-a răspuns Primăria.

Potrivit autorităţilor, constructorului i s-au aplicat toate prevederile legale în vigoare, inclusiv penalităţi, iar pe rolul Tribunalului Galaţi se află un dosar având ca obiect „executare contract administrativ”. Conform datelor de pe portalul instanţelor, cauza este suspendată de drept din luna aprilie a acestui an, în temeiul prevederilor legale privind deschiderea procedurii de insolvenţă.

Proiect revizuit şi un nou constructor

Înainte să caute un nou constructor pentru grădiniţă, Primăria a fost nevoită să revizuiască proiectul tehnic şi devizul general. În urma licitaţiei, contractul, în valoare de 79.135 de lei cu TVA, a fost încheiat cu singurul ofertant - firma Arhidesign GS. Pe lângă actualizarea valorii lucrărilor și dotărilor rămase de executat/ achiziționat, misiunea proiectantului cuprinde şi asistenţa tehnică pe perioada de execuție și de garanţie a lucrării şi furnizarea certificatului energetic al clădirii, după finalizarea investiţiei.

După o primă licitaţie anulată pentru că toate ofertele au fost declarate neconforme, cea de-a doua procedură pentru găsirea unui constructor s-a încheiat cu succes. Conform Primăriei, din şapte oferte primite, a fost desemnată câştigătoare asocierea SC Dreams Riviera SRL - SC Tancrad SRL, cu care s-a încheiat un contract de execuţie în valoare de 6.907.411 lei cu TVA, cu o durată de derulare de 16 luni.

S-au mai încheiat contracte şi pentru: servicii de verificare proiect tehnic şi detalii de execuţie, în valoare de 10.353 de lei cu TVA, cu SC Proficons SRL; servicii de informare şi publicitate - 4.057 de lei cu TVA, cu SC Lemings SRL; servicii de audit financiar - 2.130 de lei cu TVA, cu SC Klass Enterprise SRL; servicii de consultanţă în managementul de proiect, în valoare de 56.650 de lei cu TVA, cu SC Demac Innovation Management SRL; servicii de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de execuţie - 65.331 de lei cu TVA, cu SC Frangomy Solutions SRL.

Proiectul european, prelungit şi majorat

Conform Primăriei, proiectul european nu a suferit corecții până în prezent. Există, însă, modificări financiare, survenite ca urmare a revizuirii proiectului tehnic, având în vedere actualizările de prețuri. Acestea au fost cuprinse printr-un act adițional la contractul de finanțare din data de 1 iulie 2022.

În acest moment, valoarea totală finală a proiectului european se ridică la 9.742.917 lei cu TVA. Valoarea eligibilă a rămas tot de 5.629.593 lei cu TVA: FEDR - 4.882.810 lei, buget național - 746.782 de lei şi contribuția Primăriei - 114.889 de lei cu TVA. În schimb, au crescut substanţial cheltuielile neeligibile: de la 1.273.211 lei, la 3.998.434 de lei cu TVA! Iar conform Actului Adițional nr. 1, proiectul a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2023.

În tot acest amalgam de termene prelungite, ratate şi de costuri majorate există o rază de speranţă. Marţi, 6 septembrie 2022, când am vizitat amplasamentul, am descoperit că noul constructor se apucase de treabă: îndepărta materialele cu care fostul executant protejase lucrările începute. Rămâne de văzut ce surprize ar putea apărea în derularea noului contract de execuţie. Şi mai ales când va fi dată în folosinţă prima grădiniţă construită de la zero cu fonduri europene de Primăria Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.