Jump to content

Comuna Corod depinde de fondurile europene pentru dezvoltare


dcp100168

Recommended Posts

Recesiune cu ricoşeu

„Italienii” de Corod se iau de piept cu criza

* Cei peste 2.000 de corodeni plecaţi la muncă în Italia au început să strângă punga din cauza recesiunii economice din Peninsulă * Asta se vede şi în satele comunei natale: construcţia impozantelor vile a îngheţat * Totuşi, „italienii” nu vor să se întoarcă în ţară * „Cei mai mulţi le-au transmis rudelor din ţară că scumpirea vieţii din străinătate nu le mai permite să strângă bani, dar că nu se întorc”, spune primarul Vasile Cârjeu *

Un lucru e sigur: Corodul este comuna cu cea mai mare rată a exportului de forţă de muncă din judeţul Galaţi. În cele patru sate aparţinătoare (Corod, Blânzi, Cărăpceşti şi Brătuleşti) sunt înregistraţi, potrivit datelor oficiale, 7.943 de locuitori, însă peste 2.000 dintre ei ajung doar de două-trei ori pe an în locul pe care-l numesc (şi-l simt) „acasă”. În rest, sunt la muncă în Italia, a doua lor patrie.

Unul din patru corodeni munceşte în Italia

Potrivit actelor înregistrate oficial, 1.147 de corodeni sunt plecaţi cu acte în regulă la muncă în străinătate. Asta înseamnă ceva mai mult de unul din opt locuitori. Există şi câteva sute de persoane care au luat calea strănătăţii sub acoperirea de turist, însă câştigă o bucată de pâine muncind „la negru”. Asta duce numărul „italienilor” din Corod la peste 2.000. Adică la o proporţie de unul din patru locuitori.

Partea realmente interesantă este că forţa de muncă activă e pe cale de dispariţie la Corod. Conform ultimului recensământ, populaţia activă din cele patru sate ale comunei numără aproape 5.300 de persoane, restul locuitorilor fiind fie sub 16 ani, fie peste vârsta de pensionare. Din cei 5.300, peste 2.000 sunt plecaţi, deci aproape jumătate dintre cei care pot munci. Nici nu-i de mirare că în zonă e criză de forţă de muncă.

După câte ne-a spus primarul Vasile Cârjeu, faptul că multă lume este plecată „afară” a marcat profund piaţa locală a muncii. „Găseşti foarte greu mână de lucru, atât pentru lucrările necalificate - mai ales la câmp -, cât şi pentru cele pretenţioase, care cer o calificare. Dacă ai noştri au ajuns să muncească pentru italieni, pentru treburile locale e nevoie de multe ori să «importăm» lucrători din alte sate, dar şi aceştia sunt tot mai greu de găsit”, spune primarul.

„În Italia s-a cam «spurcat» treaba”...

Primarul Cârjeu ne-a spus că are mai multe rude plecate la muncă în străinătate şi că acestea l-au informat că în Italia treburile merg din ce în ce mai prost. „Nu doar rudele mele sunt în această situaţie. Toată lumea are probleme, mai mari sau mai mici. Sunt scumpiri foarte mari la chirii, la transport, la alimente. Iar salariile stau pe loc sau chiar sunt în scădere. În aceste condiţii, mulţi nu mai reuşesc să strângă bani pentru a trimite în ţară. De-abia adună cât să se întreţină pe ei”, spune primarul. Afirmaţia acestuia se confirmă chiar şi numai dacă traversezi comuna pe şoseaua principală. Sunt peste o sută de vile neterminate, însă de-abia la două se lucra în ziua vizitei noastre în comună, deşi vremea era superbă. În rest, lucrări în conservare care, probabil, vor fi continuate după ce va trece criza.

Şi numărul de autorizaţii de construire s-a redus. În primele patru luni din 2009 sunt de zece ori mai puţine faţă de aceaşi perioadă din 2005. De la 21 s-a ajuns la numai două.

Nici la multele magazine de materiale de construcţie din comună nu mai este aglomeraţia de altădată. De fapt, muşteriii sunt foarte rari. „Nu prea mai are lumea bani”, spun, cu regret în glas, vânzătorii.

Mirajul străinătăţii rămâne, totuşi, valabil

Din câte ştie primarul de la Corod, din cei peste 2.000 de corodeni plecaţi să-şi încerce norocul în Italia, doar câţiva s-au întors în sat speriaţi de criza economică. „Nici ăştia nu stau cu mâinile în sân. Cei mai mulţi au adus utilaje pentru construcţii: buldozere, wole, excavatoare. Avem peste 100 de astfel de utilaje în comună, care fac bani pe şantierele din judeţ”, declară Vasile Cârjeu.

Ceilalţi, rămân în continuare „pe baricade”, în speranţa unor vremuri mai bune. „Ce să facă aici, domnule, dacă se întorc? Din munca pământului nu se câştigă mare lucru, iar locuri de muncă bine plătite de unde?! Nu lasă nimeni un salariu de o mie de euro pentru unul de două sute. Chiar dacă din mia aceea de euro câştigată în străinătăţuri se cheltuie 600 pe mâncare şi cazare, tot mai rămân 400 de euro în portofel. Deci tot e mai bine decât în România”, concluzionează primarul, care, înainte de a intra în administraţie (două mandate de primar şi unul de vice), a fost şi el „italian”, vreo doi ani.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... iza_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Criza a ruinat toate visele romanilor plecati la munca in strainatate

Si-au rupt palmele ziua ca sa viseze noaptea adevarate palate, iar acum plang de groaza ca li s-au terminat banii. In aceasta situatie disperata se afla romanii plecati la munca, in Italia si Spania, tari grav afectate de criza financiara si de somaj. Numai in judetul Galati sunt sute de case neterminate, aproape abandonate. Grav este ca sunt situatii in care cei care n-au avut incotro si-au daramat casa batraneasca, dar nu au mai apucat sa o faca pe cea noua, iar acum au ajuns pe drum cu mii de euro bagati intr-o constructie.

http://www.zf.ro/zf-24/criza-a-ruinat-t ... e-4619029/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

"Italienii" din Corod nu se mai înghesuie să vină acasă

Corodenii care muncesc în Italia nu au mai "năvălit" în vara aceasta în număr foarte mare în localitatea natală pentru a-şi petrece concediul alături de familie şi prieteni, şi asta din cauza greutăţilor cu care se confruntă acolo unde muncesc. Acest lucru ne-a fost declarat de primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, care ne-a explicat şi faptul că din cei circa 7.700 de locuitori ai localităţii, aproape 1.600 lucrează în Italia. "Aproape 2.000 au plecat să muncească în Italia pentru că în localitatea noastră nu aveau unde. Din cei care au plecat, aproape 20%, adică în jur de 3-400, au renunţat să mai plece să muncească în Italia, în timp ce restul, adică în jur de 1.600, nu au renunţat la locul lor de muncă din Italia", ne-a explicat primarul comunei Corod. Cum criza economică s-a abătut şi asupra Italiei, unii dintre locuitorii comunei Corod nu au mai venit în această vară să îşi petreacă vacanţa pe plaiurile natale, şi asta pentru că nu mai câştigă atât de mult ca în anii trecuţi. Nici cei care vin acasă nu mai investesc aşa cum făceau până acum. "Unii dintre localnici mi-au spus că mai strâng bani şi se gândesc să îşi facă la anul casă. Faţă de anii trecuţi, cei care au plecat la muncă în Italia nu mai cheltuiesc atât de mult pentru a-şi face o casă", ne-a mai declarat primarul Vasile Crârjeu.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Comuna Corod depinde de fondurile europene pentru dezvoltare

Localizată în partea de nord-est a judeţului Galaţi, comuna Corod este una dintre cele mai mari din zona noastră, cu peste 7.000 de locuitori împărţiţi în patru sate, Cărăpceşti, Blânzi, Brătuleşti şi, evident, Corod. Şi pe plan economic se află în top comuna Corod, cel puţin la numărul de societăţi comerciale. Din păcate, nu există mari angajatori, majoritatea având unul sau doi subordonaţi. 

La ultima noastră vizită în comună, în vara anului 2015, primarul Vasile Cârjeu ne spunea că nu mai sunt bani de investiţii, dat fiind că localnicii sunt săraci, iar guvernul nu oferea niciun ajutor. "E o problemă cunoscută la majoritatea primăriilor, pentru că anul acesta a trebuit să ne descurcăm doar din resurse proprii, cu banii adunaţi de la populaţie. Ei bine, oamenilor le vine greu să îşi plătească dările către stat la timp sau în totalitate, aşa că nu am avut prea mulţi bani din care să luăm. Spre exemplu, în satul Cărăpceşti, unde sunt cam 500 de locuitori, majoritatea sunt beneficiari de ajutor social, aşa că e clar că nu îşi permit taxele şi impozitele locale", ne explica, la acea vreme, primarul. 

Mandat nou, proiecte multe

Reales în funcţie, primarul Cârjeu a pus pe tapet multe proiecte, unele dintre ele având ca termen de finalizare chiar anul 2017. Din cauza unor alte întâlniri, nu am putut sta de vorbă cu edilul comunei, dar am avut parte de explicaţii de la unul dintre angajaţii secţiei "Achiziţii publice". "Am depus, deja, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 13 proiecte. Ne dorim să construim trei poduri din comună, să reabilităm Liceul Tehnologic din Corod, să refacem căminul cultural, să finalizăm reţeaua de drumuri, parcarea stadionului, să facem trotuare şi şanţuri, etc", ne-a explicat Doru Isac, din partea Primăriei Corod. 

Dacă acum doi ani reprezentanţii primăriei Corod aşteptau bani de la Guvern pentru investiţii, de data aceasta ne-au spus că obiectivul principal este accesarea de fonduri europene, astfel încât comuna să arate, peste patru ani, complet diferit. Cât vor reuşi să facă, rămâne de văzut... 

Liceul Tehnologic nr. 1 va fi reabilitat

Din discuţia cu reprezentantul primăriei, Doru Isac, am aflat că unul dintre cele mai importante proiecte este cel de modernizare a Liceului Tehnologic nr. 1 din satul Corod. "Este vorba despre lucrări de modernizare şi extindere. Vom accesa fonduri europene, dar jumătate din sumă o vom aduce de la bugetul local. Suma totală este de un milion de euro, dintre care 500.000 sunt de la AFIR", ne-a explicat Doru Isac. 

Fiind un liceu cu profil agricol, profesorii speră să se investească şi în materiale de studiu, nu doar în infrastructură. "Avem nevoie de mai multe utilaje, nu neapărat de mai mulţi pereţi. E bine că se face, dar sper să avem şi cu ce lucra, nu doar unde lucra", ne-a spus Mariana Maţgras, profesoară din cadrul liceului. 

Actualmente, este în derulare faza de licitaţie pentru lucrare, 26 aprilie fiind termenul limită de depunere a ofertelor.

Sume mari pentru reţeaua de drumuri

Curioşi să aflăm cât va costa finalizarea reţelei de drumuri din satul Corod, l-am chestionat pe Doru Isac în această privinţă. "Este vorba despre 5,285,000 lei, fără TVA. Preţul cu TVA este de aproximativ 6,5 milioane lei. Ne dorim ca până la finele anului să terminăm această lucrare", ne-a explicat acesta. În ceea ce priveşte drumurile comunale, Corodul este una dintre comunele cu asfalt de calitate. Problemele apar la drumul judeţean, însă...

Corodul are şi maşină de pompieri

Doru Isac, reprezentantul primăriei în discuţia cu reporterii "Vieţii libere", este şi şeful Serviciului de Urgenţă al comunei Corod, ceea ce înseamnă că dirijează o echipă de pompieri voluntari, care intervin la urgenţele din comună. "Avem o maşină de pompieri cu care ne facem treaba. Pentru că avem alimentare cu apă în toată comună, avem şi posibilitatea să stingem focul înainte să vină pompierii de la Tecuci", ne-a explicat acesta.

Loc de joacă lângă Căminul Cultural

La câţiva paşi de Căminul Cultural, cel programat pentru refacere, am găsit un loc de joacă pentru cei mici. "E al grădiniţei, dar e bun pentru toţi copiii din sat. Îşi consumă energia", ne-au explicat cei din primărie. Numai că unii îşi consumă energia prea mult, iar asta se vede în degradarea locului de joacă. Plasticul scaunelor din balansoare este rupt pe alocuri, iar suprafaţa turnată peste ciment pentru a minimiza impactul în cazul căzăturilor a început să dispară. 

Podurile propuse pentru reabilitare, în stare jalnică

Unul dintre obiectivele primăriei de anul acesta este reabilitarea podurilor care trec peste pârâul Corozel, cel care a şi inundat comuna, de altfel, în repetate rânduri. Am văzut şi noi cum arată unul dintre acestea şi vă putem spune că numai oamenii cu adevărat curajoşi s-ar încumeta să treacă cu bicicleta pe acolo, darămite cu o căruţă plină sau cu o maşină. Şi, cu toate astea, sătenii chiar trec pe acolo. "Altă soluţie nu avem, din păcate. Să le facă, că astea sunt de pe vremea răposatului... lemnul a putrezit, e normal, de la ploi, de la vreme", ne-a explicat un sătean. 

În ceea ce priveşte pregătirile pentru inundaţii, primăria Corod recunoaşte că, în afară de decolmatarea pârâului, nu s-a făcut nimic. Totul din lipsa fondurilor...

Fără echipă de fotbal, dar cu parcare la stadion

Chiar dacă comuna Corod nu mai are o echipă de fotbal, iar stadionul este mai mult un imaş pe care se plimbă gâştele, primăria îşi doreşte să investească 70.000 de lei în construirea unei parcări în faţa terenului de fotbal. "Banii vor veni din bugetul local şi ne dorim să realizăm acest obiectiv până la finalul acestui an", a declarat Doru Isac, din partea primăriei.

Apa potabilă, cea mai ieftină din judeţ

Pentru că aproape toată comuna este racordată la reţeaua de apă potabilă, banii pentru acest serviciu vin direct în bugetul local. "Este 2 lei un metru cub de apă. Nu cred că mai este, în judeţul Galaţi, o altă comună care să aibă preţ aşa mic. Sunt puţuri forate de noi, dar vrem să mai facem unul, la Cărăpceşti, pentru că nu este suficientă presiune la apă acolo", ne-a mai spus Doru Isac.

Unde îşi duc corozenii deşeurile

Odată cu închiderea gropii de gunoi de la Tecuci, comuna Corod a rămas fără o groapă de gunoi apropiată în care să îşi ducă deşeurile. "Serviciul de salubrizare costă, momentan, 10 lei de persoană, pe an. Dar, dat fiind că cea mai apropiată groapă de gunoi este la Brăila, s-ar putea să scumpim. Vom vedea! Ar fi ideal dacă s-ar face groapa de gunoi de la Valea Mărului, dar presupun că mai avem de aşteptat", a conchis Doru Isac.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Comună mare, dar izolată. De ce nu vin angajatorii mari în Corod

Despre acest subiect am vorbit cu primarul din Corod şi acum doi ani. Şi atunci, ca şi acum, reprezentanţii primăriei au dat vina pe lipsa investiţiilor guvernamentale în infrastructura din zonă, astfel că nici un investitor nu vrea să piardă timp şi, implicit, bani, pentru a deschide ceva în Corod.

Curioşi să aflăm dacă în ultimii doi ani s-a mai schimbat situaţia angajatorilor din Corod, l-am întrebat pe Doru Isac ce firme mai sunt în comună. "În mare parte, sunt societăţi agricole sau mici societăţi comerciale, cu unul, doi sau trei angajaţi. Nu avem angajatori mari, în afară de cei agricoli, care au pământ în arendă de la oameni. Dar, după cum ştim cu toţii, nu e de muncă tot anul în agricultură, ci sezonier", ne-a spus acesta.

Drumul judeţean arată jalnic

Unul dintre motivele pentru care marii investitori ocolesc Corodul şi, totodată, Galaţiul, este starea drumurilor. "Drumul judeţean 251 este, de ani buni, în stare jalnică. Încă mai are asfaltul vechi, de pe vremea comuniştilor, iar pe unde au fost gropi s-a tot plombat. Ca să vii cu un tir de marfă pe aici, rişti să strici piese", ne-a spus Doru Isac.

E drept, sunt porţiuni din DJ251 pe care nu ştii cum să le ocoleşti mai bine. Şi, dacă adăugăm şi lipsa unei căi ferate care să treacă prin comună, atunci este clar de ce lipsesc investitorii.

Oamenii ar munci, dacă ar avea unde

În ceea ce priveşte situaţia beneficiarilor de ajutor social, Corodul este tot în top. Aproximativ 550 de persoane primesc ajutor de la stat, însă reprezentanţii primăriei spun că oamenii ar munci, dacă ar avea unde. "Noi ne facem treaba cu ei, nu ne putem plânge. Cu excepţia celor bătrâni şi bolnavi, care chiar nu mai pot, cred că cei tineri s-ar duce la muncă dacă ar avea unde", ni s-a mai spus din partea primăriei.

Acest răspuns l-am primit de la mai mulţi primari din judeţ, de-a lungul acestor reportaje. Spre exemplu, Eugen Tăbăcaru, primarul din Ghidigeni, ne-a explicat ultima dată că unui locuitor din comună îi este foarte greu să se descurce cu un loc de muncă la Tecuci, plătit cu salariul minim, dat fiind că trebuie să îşi plătească transportul şi mâncarea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Comuna Corod, terorizată de hoți

Teroare fără margini în localitatea Corod, din judeţul Galaţi. Zeci de oameni se plâng că au fost tâlhăriţi în propriile case. Hoţii lovesc noaptea şi preferă, în special, casele în care locuiesc bătrâni singuri. Nici societăţile comerciale nu au scăpat, mai multe magazine din zonă fiind şi ele sparte.

Fenomenul durează de luni bune, dar, susţin localnicii, în ultimele două luni s-a intensificat. În doar câteva zile, cinci imobile au fost prădate de hoţi. Grav este faptul că oamenii nu sunt lăsaţi doar fără bani, ci sunt loviţi şi ameninţaţi cu cuţitul. De curând, o bătrână a ajuns la spital, cu piciorul şi o coastă rupte.

Toată lumea se teme

"Au intrat pe geam, pe care l-a lăsat deschis pentru aerisire, i-au întrerupt lumina, au intrat peste ea, au bătut-o, i-au rupt un picior şi o coastă. A doua zi au dus-o la spital. I-au luat vreo 400 de lei, banii de butelii, că femeia vinde butelii", ne-a povestit Viorel Sârghie, vecinul femeii tâlhărite.

Oamenii sunt terorizaţi şi le este frică să doarmă în propriile case, mai ales că hoţii lovesc şi de mai multe ori în acelaşi loc. „Ne este frică să dormim în casă. Am auzit că la o bătrână au furat prima dată 3.500 de lei şi după vreo două săptămâni au fost din nou. Femeia s-a pus în genunchi şi le-a spus că nu mai are bani. Le-a dat până la urmă 50 de lei, că i-au cerut măcar bani de ţigări”, ne-a povestit un localnic.

Acţionează la pont

Pe Cornelia Iftimie au „vizitat-o” hoţii chiar duminică noapte. Femeia nu a  reuşit nici să şteargă urmele lăsate de cei care i-au furat banii, nici să uite spaima pe care a tras-o, mai ales că i s-a pus cuţitul la gât. „Pe la 3,20, m-am trezit cu o persoană în casă, mi-a pus cuţitul la gât, m-a bătut, m-a pus cu faţa în jos, să îi dau banii. I-am dat banii, 250 de euro şi un milion de lei (vechi - n.r.). Era unul singur şi mi-a spus că mai era cineva afară. Mi-a spart uşa şi geamul. A plecat băiatul de două zile şi el a ştiut că mi-a lăsat bani”, povesteşte femeia, care se bucură că a scăpat doar cu atât.

Aceeaşi spaimă a trăit-o şi Ecaterina Costin, care, la cei 84 de ani ai săi, a ajuns să se teamă să stea singură în propria sa gospodărie. „Eu eram în casă, dar am ieşit ca să deschid uşa să mă uit afară, iar el era în dosul uşii. A venit după mine, mi-a închis uşile, mi-a pus palma pe gură, m-a bătut, m-a zgâriat pe faţă. Avea mănuşi în mâini, mască pe ochi. Eu voiam să aprind lumina, el o stingea. Mi-a luat 34 de milioane de lei (n.r. - 3.400 de lei). Tremur ca varga de atunci. Mi-am adus o fată să stea cu mine, că îmi e frică, sunt singură de patru ani, de când a murit soţul”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Ecaterina Costin.

Autorităţile locale sunt depăşite

Deşi fenomenul datează de multă vreme, autorităţile locale nu au reuşit să facă nimic pentru a le veni în ajutor celor vulnerabili. Mai mult, viceprimarul din Corod recunoaşte că sunt depăşiţi de această situaţie şi aşteaptă ca poliţiştii să îi depisteze pe cei care terorizează o întreagă localitate.

„În ultima perioadă, au luat amploare spargerile şi furturile, din cauza situaţiei sociale create. Sunt foarte mulţi bătrâni singuri, foarte mulţi tineri sunt plecaţi. Bătrânii au rămas singuri şi sunt vulnerabili. Poliţia acţionează cât poate, rezultate până acum foarte puţine. Avem pază, la nivel de primărie, cu trei persoane, avem camere, care din păcate nu funcţionează chiar atât de bine. Patrule ar trebui, dar cu cine să le facem? Tinerii sunt plecaţi. Suntem depăşiţi de situaţia asta”, ne-a declarat Cornel Maţgras, viceprimarul din Corod.

Poliţia are un cerc de suspecţi

Toţi localnicii din Corod aşteaptă ca poliţiştii să le dea de urmă celor care i-au terorizat în ultimele luni. „Nu a fost prins niciun hoţ, să spui că a prins pe unul care a ameninţat, a luat banii. Situaţia este cunoscută la poliţie. Ultima dată a fost patrulă de poliţie pe străzi până la ora 4.00, iar la ora 4,30 au dat spargerea”, ne-a explicat viceprimarul Corodului.

Cei care au fost tâlhăriţi până acum susţin că hoţii poartă cagulă şi mănuşi, dar există imagini de pe camerele de supraveghere de la diferite societăţi, imagini care ar putea fi de ajutor în prinderea lor. „În urma sesizărilor primite, poliţiştii au demarat deja cercetările şi în cauză a fost întocmit un cerc de suspecţi”, ne-a declarat cms. şef Cristina Tatulici - IPJ Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Proiecte de 42 de milioane de lei într-o comună gălăţeană

Aşezată în nordul judeţului, comuna Corod este una dintre cele mai întinse şi mai populate din Galaţi. În ciuda situării sale într-o zonă săracă, Corodul nu a dus lipsă, în ultimii ani, de investiţii pe baza fondurilor europene şi guvernamentale. Cu toate acestea, lista de proiecte a autorităţilor locale este încă una lungă. Şapte din planurile de dezvoltare locală vor beneficia de finanţare guvernamentală, suma totală a acestor proiecte ridicându-se la aproape zece milioane de euro.

Fără a pune la socoteală drumurile comunale, doar reţeaua de străzi de pe cuprinsul comunei Corod însumează o lungime de 87 de kilometri. Astfel, doar pe anumite porţiuni din această reţea există deja apă potabilă şi reţea de canalizare. Situaţia s-ar putea schimba, în următorii ani, dacă cel mai important proiect existent în momentul de faţă la Corod va decurge conform planurilor. "Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, am fost printre beneficiarii mai multor proiecte care au intrat la finanţare. Este vorba, mai exact, de şapte obiective. Deşi fiecare dintre acestea este relevant pentru comuna noastră, unul dintre ele se distinge prin amploarea sa. Mă refer la proiectul de extindere şi modernizare a reţelei publice de canalizare din satul Corod. În prezent, în acest sat, avem o reţea de canalizare întinsă pe o distanţă de 6,2 kilometri. După finalizarea investiţiei, reţeaua de canalizare va însuma 34 de kilometri şi va include şi o staţie de epurare modernă. Valoarea proiectului este de aproximativ 36 de milioane de lei", a explicat primarul din Corod, Vasile Cârjeu.

Planuri pentru un nou centru de permanenţă

Alt proiect care ar urma să beneficieze de finanţare de la bugetul de stat este cel al amenajării şi dotării unui centru medical de permanenţă. În satul Corod există încă o clădire în care a funcţionat, până în 1991, o secţie exterioară, cu 18 paturi, a Spitalului Municipal Tecuci. Odată desfiinţată, clădirea a rămas în grija autorităţilor locale. Amenajarea şi dotarea noului centru de permanenţă va costa 1,4 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, cărora li se vor adăuga 200.000 de lei, din bugetul local al comunei.

Restul proiectelor cuprind consolidarea a trei poduri peste pârâul Corozel, extinderea şi modernizarea grădiniţei din Corod şi suplimentarea surselor de apă în satul Blânzi.

În total, cele şapte investiţii însumează 42 de milioane de lei, cu o cofinanţare suplimentară, în valoare de 2,4 milioane de lei, de la bugetul comunei. Potrivit primarului din Corod, obiectivele au licitaţiile deja finalizate.

Lucrări la infrastructura rutieră

Reţeaua de străzi din cele patru sate ale comunei Corod (Cărăpceşti, Blânzi, Brătuleşti şi, evident, Corod - n.r.) se întinde pe o lungime de 87 de kilometri. Din aceştia, 16,4 kilometri sunt asfaltaţi, în vreme ce restul străzilor sunt balastate şi pietruite, pentru a putea fi practicabile şi pe timp de ploaie sau atunci când zăpada se topeşte. În prezent, două proiecte care vizează infrastructura rutieră sunt în desfăşurare în comună. Primul prevede modernizarea a 4,6 kilometri de străzi amplasate, în proporţie de 80 la sută, în satele Cărăpceşti, Blânzi şi Brătuleşti. Conform Primăriei Corod, documentaţia necesară în acest sens a fost depusă. Al doilea proiect, aflat în faza de obţinere a avizelor, constă în asfaltarea a 1,8 kilometri de stradă.

"Pentru ambele proiecte avem alocate fonduri, investiţiile fiind programate să înceapă chiar în acest an. Fiecărui obiectiv îi sunt alocaţi în jur de 300.000 de lei, iar execuţia va dura trei ani, aşa cum preconizăm noi", a declarat primarul Vasile Cârjeu. Cel mai recent proiect de infrastructură rutieră a fost finalizat chiar la sfârşitul anului trecut şi a constat în asfaltarea a 7,2 kilometri de străzi pe care existau deja reţele de apă şi canalizare. Fondurile, în total 5,6 milioane de lei, au provenit din bugetul de stat (4,1 milioane de lei) şi de la bugetul local al comunei.

Bani pentru extinderea Liceului Tehnologic

O jumătate de milion de euro, bani proveniţi din fonduri europene, vor fi daţi pentru modernizarea şi extinderea Liceului Tehnologic nr. 1 din Corod. Pe lângă banii europeni, Consiliul Local al comunei va veni cu o sumă de 400.000 de lei, bani necesari pentru dotările instituţiei, potrivit primarului Vasile Cârjeu. "Lucrările sunt programate să fie finalizate la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an. Faptul că avem un liceu în comună este o oportunitate importantă pentru comunitatea noastră. Absolvenţii ies de aici cu un certificat profesional, pe baza căruia îşi pot găsi un loc de muncă, fie că aleg să rămână aici sau să plece. Aşa cum ştim, învăţământul tehnologic nu trece prin cele mai faste momente în România. De aceea, trebuie să investim în ce mai avem", este de părere primarul.

Căminul cultural aşteaptă modernizarea

Un proiect despre care primarul din Corod, Vasile Cârjeu, spune că va fi finalizat, până la sfârşitul anului viitor, este cel al modernizării căminului cultural din comună. "Căminul a fost ţinut pe linia de plutire de autorităţile locale, însă consolidarea sa nu mai putea fi amânată", a precizat edilul. Printr-un proiect cu finanţare europeană, în acest scop au fost alocaţi 500.000 de euro, alţi aproximativ 100.000 de lei provenind din bugetul local al comunei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Corod. Unul din şapte locuitori, plecat la muncă peste graniţe

În cele patru sate din comuna Corod au domiciliul, în prezent, aproximativ 7.600 de oameni. Dintre aceştia, în jur de 1.000 lucrează încă în străinătate. Cum cei plecaţi sunt în mare parte tineri şi adulţi de vârstă mijlocie, fenomenul social de îmbătrânire a populaţiei a devenit cât se poate de evident, fenomen valabil în tot judeţul.

Cu precădere în satul Corod, printre casele ţărăneşti construite în stil tradiţional au apărut, în ultimii ani, destul de multe vile impunătoare. Unele dintre aceste imobile sunt deja finalizate şi locuite, în vreme ce altele au rămas în stadiul de şantier. Toate conţin elemente arhitectonice şi de construcţie pe care proprietarii le-au văzut şi admirat în ţările în care au plecat la muncă pentru a face avere. Dincolo de această înfrumuseţare a aspectului comunei, rămâne însă fenomenul cât se poate de îngrijorător al îmbătrânirii populaţiei. Migrarea în străinătate a unei proporţii de 13 la sută din populaţia totală a comunei, într-o perioadă relativ scurtă de timp, are consecinţe ce nu pot fi ignorate din punct de vedere social şi economic.

"Au rămas în urmă vârstnicii"

Vasile Cârjeu, primarul comunei, este conştient de acest fenomen, mai ales că se loveşte deja de repercusiunile sale. "Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei se manifestă, fără îndoială, şi la Corod. S-a simţit plecarea celor aproximativ 1.000 de locuitori din comună. Cum au plecat în special tinerii şi oamenii aflaţi în putere, au rămas în urmă vârstnicii, ceea ce înseamnă o scădere considerabilă a forţei de muncă. Majoritatea celor plecaţi şi-au început o casă aici şi mulţi dintre ei au şi terminat-o. Sunt însă alţii care s-au stabilit cred că definitiv acolo, întemeindu-şi familii peste graniţă. Despre aceştia, nu cred că se vor mai întoarce, din moment ce s-au adaptat deja în altă societate", spune edilul. Îmbătrânirea populaţiei înseamnă costuri mai mari cu asistenţa medicală şi cu îngrijirile sociale. De asemenea, indiferent de ce şi câte investiţii sunt făcute în infrastructură, şi posibilii investitori pot fi descurajaţi de un astfel de fenomen.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Zeci de case inundate la Corod, în urma unei ploi torențiale

Ploile torențiale au adus necazuri în județul Galați. Localitatea Corod a avut cel mai mult de suferit. Aici, pârâul Corozel a ieșit din matcă și apa s-a revărsat în curțile oamenilor. Oamenii s-au văzut cu curțile pline de apă murdară, care, în scurt timp le-a pătruns și în case.

”Eu stau de 50 de ani aici și nu am văzut așa ceva. A plouat tare de tot și ne-a inundat. Am avut apă și în casă, iar curtea este plină”, ne-a spus un localnic. Pe strada de lângă pârâul Corozel, toate curțile s-au transformat în piscine. Oamenii s-au văzut neputincioși în fața puhoaielor, mulți dintre ei preferând să plece din propriile locuințe.

”S-au autoevacuat 170 de persoane. Nu s-au înregistrat, din fericire, victime”, ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați. În sprijinul oamenilor au fost trimiși 50 de pompieri, mai multe autospeciale, două motopompe de mare capacitate, 20 de pompe remorcabile, două motopompe transportabile și trei bărci. Dacă în zona pârâului încă se lucra, chiar și după miezul nopții, la evacuarea apei, pe alte străzi din Corod apa se retrăsese, în urma ei rămânând munți de noroi. Localnicii, majoritate persoane în vârstă, ridicau din umeri și încă aveau puterea să spună că sunt mulțumiți că au scăpat cu viață.

”A fost apa de un metru și jumătate în curte. S-a retras, dar în casă este prăpăd”, ne-a spus un bărbat, care ne-a invitat să ne arate casa. Noroiul a acoperit covoarele de pe jos, iar podeaua începuse deja să se scorojească. ”Bine că am scăpta cu viață și că vine vara. Se usucă, dar nu știu cum vom mai putea locui aici pentru că este multă umezeală. Nu are cine să ne ajute”, a completat bărbatul.

”A fost o rupere de nori în amonte și un vârf de viitură pe pârâul Corozel, ceea ce a dus la inundarea părții de jos a localității Corod. Au fost inundate 63 de case. Se lucrează la capacitate mărită pentru evacuarea apei”, a completat Eugen Chiriță. Apa s-a scurs, iar pârâul care a făcut prăpăd și a revenit în matcă. În urma lui însă, pe un pod, au rămas munți de peturi și de gunoaie, ceea ce arată că neglijența umană poate pune umărul la un dezastru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum s-a răzbunat „România scoasă din noroaie“ pe delegaţia guvernamentală ajunsă într-un sat din Galaţi

Delegaţia oficială condusă de Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, s-a aflat la Corod, în judeţul Galaţi, să vadă urmările inundaţiilor care au lovit localitatea în noaptea de 3 spre 4 iunie 2019. Una dintre maşinile din convoi s-a blocat în noroi pe o uliţă din sat. Înainte, primarul din Corod acuzase autorităţile că i-au ignorat solicitările de a ajuta la refacerea digurilor.

Dovada că România nu a fost chiar pe deplin scoasă din noroaie de Guvern a fost simţită pe propria piele de delegaţia oficială care-l însoţea pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în vizita pe care acesta a făcut-o marţi în zonele inundate din judeţul Galaţi. Una dintre maşinile coloanei oficiale a rămas împotmolită pe una dintre multele uliţe neasfaltate din localitatea Corod, iar pentru deblocarea situaţiei a fost nevoie de ajutorul sătenilor, care au scos cu mâinile automobilul din noroi. La operaţiune a pus umărul însuşi ministrul Deneş, ajutat şi de primarul localităţii, Vasile Cîrjeu.

Satul Corod a cunoscut o dezvoltare explozivă în ultimii 20 de ani, cu ajutorul banilor trimişi în ţară de cei peste 2.000 de corodeni plecaţi la muncă în străinătate. De asemenea, în zonă sunt şi numeroase culturi legumicole performante. Infrastructura nu prea a ţinut însă pasul cu extinderea localităţii, aşa că destul de multe uliţe sunt în continuare din pământ, după cum a putut să contate şi ministrul Deneş.

Cu privire la cauzele inundaţiilor, primarul de la Corod a arătat cu degetul către Apele Române, despre care a spus că nu-şi face treaba. „Am avut nenumărate intervenţii. În 2013 am avut două inundaţii de amploare pe care nu o să le uităm niciodată. Digul a fost făcut cu eforturi locale. Am primit sprijin de la Apele Române doar pentru a consolida nişte porţiuni ale digului. Pârâul Corozel are 7 kilometri lungime doar în Corod şi noi nu avem voie să intervenim pe cursurile de apă. Cei de la Apele Române ar trebui să o facă, dar noi am făcut, de pomană, numeroase intervenţii”, a spus Vasile Cârjeu.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş a inspectat localitatea Corod, unde au avut loc inundaţii în 3-4 iunie 2019. Acesta a vrut să supravegheze modul în care sunt evaluate pagubele din gospodării şi din zonele agricole, pentru ca, în funcţie de rezultatele evaluărilor, oamenii să primească ajutoare de la stat. Ministrul Ioan Deneş a refuzat să spună de ce nu au fost făcute lucrări de apărare până în prezent, însă a promis ca va debloca de urgenţă fonduri guvernamentale pentru realizarea unor diguri. De asemenea, pagubele înregistrate de locuitori vor fi evaluate după retragerea defintivă a apelor. „Împreună cu specialiştii facem o analiză, vedem ce lucrări hidrotehnice sunt necesare, astfel încât să nu se repete inundaţiile. Eu nu vreau să discut ce a fost înainte, eu vreau să ştiu ce va fi de acum înainte”, a declarat, la Corod, ministrul Deneş.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Inundaţiile au afectat 40 de case, un drum judeţean şi 2,8 kilometri de străzi în comuna Corod

Un număr de 40 de case, 73 de anexe gospodăreşti, 95 de curţi, un drum judeţean şi 2,8 kilometri de străzi au fost inundate în comuna Corod, din judeţul Galaţi, în urma inundaţiilor înregistrate în data de 3 iunie, arată datele preliminare centralizate de autorităţile locale, potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, alături de primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, a inspectat zonele pe care primăria este în măsură să le pună la dispoziţie pentru realizarea unor eventuale lucrări hidrotehnice. De asemenea, delegaţia MAP, însoţită de prefectul judeţului Galaţi şi de primarul din Corod, a intrat în mai multe gospodării afectate de inundaţii, pentru a discuta cu locuitorii, pe care, totodată, i-au asigurat de faptul că Guvernul, în perioada următoare, va adopta măsuri de sprijin pentru toţi cei afectaţi.

„Ieri, la Staţia pluviometrică de la Hanul Conachi, s-au înregistrat 100 l/mp. Urmează ca, în regim de urgenţă, prin fondul de rezervă al Guvernului şi printr-o hotărâre de guvern, pe care urmează să o depunem într-o şedinţă viitoare a Executivului, să fie alocate sume pentru lucrări hidrotehnice în judeţul Galaţi. Este important să fim alături de cetăţenii afectaţi de aceste fenomene extreme”, a afirmat Ioan Deneş.

În comuna Corod, în urma evenimentelor hidrometeorologice din zilele de 2 şi 3 iunie, au fost înregistrate precipitaţii însemnate cantitativ, care au depăşit 70 l/mp în vârful de bazin al râului Corozel, amonte de comuna Corod. S-au generat importante scurgeri de pe versanţi, care s-au concentrat pe cursul de apă Corozel şi au dus la inundarea obiectivelor social-economice din intravilanele satelor Corod şi Brătuleşti.

Datele preliminare prezentate de autorităţile locale arată că inundaţiile au afectat, în comuna Corod, 40 de case, 73 de anexe gospodăreşti, 95 de curţi, un drum judeţean şi 2,8 km de străzi.

„Menţionăm că specialiştii de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viiturii şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea Corod au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată în acumulare pentru a se evita comunei Matca, aflată în aval de comuna Corod. Personalul tehnic intervine în continuare pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea de lucrări de despotmoliri la poduri şi podeţe, curăţarea rigolelor şi a şanţurilor marginale ale drumurilor şi reţelelor stradale”, se menţionează în comunicatul ministerului de resort.

Totodată, personalul de specialitate al ABA Prut-Bârlad, SGA Galaţi, Centrul de Coordonare şi Intervenţie Rapidă din cadrul Administraţiei bazinale de Apă Prut-Bârlad s-a deplasat în judeţul Galaţi în zonele cele mai afectate de inundaţii, pentru colaborare şi acordare de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgentă produse de viituri.

În acest context, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi şi Centrul de Intervenţie Rapidă din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, a intervenit cu mijloace de transport, motopompe şi utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitaţii importante. În continuare, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează şi intervine continuu pe cursurile de apă din judeţul Galaţi.

La ora actuală, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Şi-au văzut munca distrusă de ploile torenţiale

În ultimele zile, judeţul Galaţi a fost vizat de mai multe avertizări meteorologice. Fie că vorbim, punctual, de avertizări de Cod roşu, sau de coduri portocalii extinse pe perioade mari de timp, judeţul nostru a fost lovit din toate părţile. Ploile torenţiale au făcut prăpăd în mai multe localităţi, apa inundând case, curţi şi sute de hectare de teren agricol. Cea mai mare problemă a fost, de departe, în localitatea gălăţeană Corod, unde, conform specialiştilor, au căzut şi 100 de litri de apă pe metrul pătrat.

Potopul a venit luni, imediat după lăsarea întunericului. Oamenii s-au trezit pur şi simplu cu apa peste ei. Mulţi nu au reuşit să îşi salveze nimic, preferând să plece la rude. Conform autorităţilor, aproximativ 170 de persoane s-au autoevacuat, în urma lor rămânând munca de-o viaţă.
În timp ce ploua torenţial, pârâul Corozel a ieşit din matcă, apele sale intrând în curţile din preajmă. După ce şi-a vărsat surplusul, pârâul s-a reîntors în matcă. În urma lui însă au rămas, pe un pod din localitate, mormane de peturi şi gunoaie, semn că nepăsarea oamenilor faţă de mediu contribuie cu vârf şi îndesat la fenomenele extreme care au loc în aceste zile.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva”

Este mărturia unui bărbat care locuieşte în Corod de 50 de ani şi care şi-a văzut munca acoperită de ape. Atât curtea casei, cât şi o parte din imobil, au avut de suferit din cauza apelor. „Nu am văzut niciodată aşa ceva. A plouat tare de tot şi ne-a inundat. Am avut apă şi în casă, iar curtea este plină”, ni s-a plâns localnicul.
Pe strada de lângă pârâul Corozel, toate curţile s-au transformat în piscine. Oamenii s-au văzut neputincioşi în faţa puhoaielor, mulţi dintre ei spunând că se bucură că măcar au scăpat cu viaţă. ”A fost apa de un metru şi jumătate în curte. S-a retras, dar în casă este prăpăd”, ne-a spus un bărbat, care ne-a invitat să ne arate casa. Noroiul a acoperit covoarele de pe jos, iar podeaua începuse deja să se scorojească. ”Bine că am scăpat cu viaţă şi că vine vara. Se usucă, dar nu ştiu cum vom mai putea locui aici pentru că este multă umezeală. Oricum nu avem unde să ne duce şi nu are cine să ne ajute”, ne-a spus Lache Sandu.

Forţe sporite în teren

În urma acestor fenomene s-a cerut ajutor, în localitate fiind trimişi 50 de pompieri, mai multe autospeciale, două motopompe de mare capacitate, 20 de pompe remorcabile, două motopompe transportabile şi trei bărci. Intervenţiile s-au făcut punctual, fiind coordonate de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. Ion Toma, şi de prefectul judeţului, Dorin Otrocol.
La miezul nopţii, pompierii lucrau intens la evacuarea apelor din case şi curţi. ”A fost o rupere de nori în amonte şi un vârf de viitură pe pârâul Corozel, ceea ce a dus la inundarea părţii de jos a localităţii Corod. Au fost inundate 63 de case. Se lucrează la capacitate mărită pentru evacuarea apei”, ne-a explicat lt.col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU.

Noroiul se curăţă, durerea rămâne

Noaptea a trecut, iar de la primele ore ale dimineţii localnicii au început să îşi evalueze pagubele. Pe lumină, lucrurile arătau mult mai rău decât pe timpul nopţii. Apele s-au retras, în urma lor rămânând semnele de pe pereţi şi foarte mult noroi. Cei mai mulţi dintre cei loviţi de năpastă sunt oameni în vârstă, care au încercat, pe cât posibil, să îşi mai salveze din bunuri. Pompierii şi jandarmii le-au dat o mână de ajutor la curăţarea noroiului din case şi curţi. Din păcate, oricât de mult ar fi vrut, militarii nu au putut să cureţe şi durerea din sufletele oamenilor care şi-au văzut munca de-o viaţă distrusă.
„Suntem supăraţi foarte tare. De ani de zile aşteptăm să facă autorităţile locale ceva să nu ne mai inundăm. Nu fac nimic, iar noi ne vedem munca acoperită de ape o dată la câţiva ani. Eu de două nopţi nu dorm. Am auzit că  nu se opreşte aici şi că va mai ploua. Cine ne despăgubeşte pe noi pentru toate aceste pierderi?”, ne-a întrebat, mai mult retoric, Maria Taşcă.
În timp ce unii îşi arătau supărarea, alţii păreau resemnaţi. „Nu cred că voi primi eu despăgubiri sau ceva, dar mă bucur că cineva a venit în curtea mea să vadă ce mi s-a întâmplat. Măcar atât, să ştiu că au văzut şi alţii”, ne-a spus femeia.
Mai multe echipe au mers ieri în curţile şi casele oamenilor pentru a vedea pagubele create de ape. De asemenea, autorităţile au încercat să stabilească şi ce pagube au avut localnicii cu solarii, aceştia susţinând că investiţiile lor s-au dus pe apa… Corozelului.
Până la stabilirea pagubelor şi până să primească vreo despăgubire, oamenii se uită îngroziţi spre cer şi se roagă ca ploile să îi ocolească. Asta în condiţiile în care judeţul Galaţi se află sub avertizare de Cod portocaliu până joi, 06 iunie, inclusiv.

Ministrul Mediului a împins maşina DSP

 

În urma efectelor devastatoare produse de ploile torenţiale şi de revărsarea pârâului Corozel, la Corod a venit, într-o vizită de lucru, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş. Acesta a venit cu o echipă de specialişti, urmând să primească de la aceştia sfaturi pentru ca fenomenele de luni seară să nu se mai repete. Astfel, Deneş a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că aşteaptă ca specialiştii să vadă ce îndiguiri trebuie făcute şi unde, dar şi ce alte măsuri ar mai trebui luate pentru a fi evitate revărsările de ape. Pentru a vedea cu ochii lui ce a fost în teren, Ioan Deneş a mers la digul din localitate unde a stat minute în şir de vorbă cu echipa cu care a venit.
La plecare, o maşină a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a rămas împotmolită în noroi. Mai multe persoane au încercat să împingă autoturismul, printre ei numărându-se şi ministrul. Nu ştim dacă ajutorul acestuia a fost cel care a făcut diferenţa, dar, până la urmă, maşina a reuşit să iasă din noroi şi să îşi continue drumul.

Matca, la un pas de inundaţii

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a trimis un comunicat de presă prin care anunţă că „precipitaţiile abundente din 3 iunie au generat producerea unei viituri provenite din scurgeri de pe versanţi şi creşterea substanţială a debitului pârâului Corozel, fapt ce a produs ieşirea din albie a acestuia şi inundarea satului Corod. Într-un interval scurt de timp, precipitaţiile în zona Corod au fost de peste 70l/mp".
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru zona bazinului hidrografic a râului Corozel avertizări de fenomene meteorologice periculoase, Cod Portocaliu, iar avertizarea nu a rămas fără efecte.
"Specialiştii din cadrul ABA Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viituri şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea amenţionată au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată pentru a se evita inundarea comunei Matca", se mai arată în comunicat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Se evaluează pagubele produse de inundații

Județul Galați s-a confruntat în ultimele zile cu fenomene hidrometeorologice periculoase (Cod portocaliu și roșu meteorologic, Cod galben și portocaliu hidrologic), vijeliile, aversele torențiale și scurgerile de pe versanți generând efecte la nivelul comunităților locale. Au fost afectate 16 unități administrativ-teritoriale, cu localitățile aparținătoare, astfel: Bălăbănești, Bereşti Meria, Cavadineşti, Corod, Drăguşeni, Independenţa, Iveşti, Lieşti, Matca, Tecuci, Munteni, Bereşti, Rădeşti, Schela, Şendreni, Suceveni.

Cele mai însemnate pagube s-au înregistrat la Corod (circa 120 de case, 130 de anexe gospodărești și 10 hectare de culturi inundate), Cavadinești (circa 250 de hectare de teren arabil inundate), Suceveni (circa 30 de curți și șase hectare de teren arabil inundate) etc.

Prin ordinul prefectului județului Galați, Dorin Otrocol, au fost constituite și se află deja în teren trei comisii de constatare și evaluare a pagubelor înregistrate la locuințe (la Corod, Rădești, Negrilești, Ivești, Liești, Matca), două comisii de evaluare a pagubelor înregistrate la infrastructura rutieră (la Vânători, Tulucești, Cavadinești, Rădești, Bălășești, Drăgușeni, Poiana, Țepu, Negrilești, Cerțești, Matca, Valea Mărului, Frumușița) și două comisii de evaluare a pagubelor generale din agricultură.

Județul Galați se află în continuare sub avertizarea Cod portocaliu hidrologic pe râul Bârlad și pârâul Corozel și Cod galben pe fluviul Dunărea. Există în continuare pericolul unor viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din aceste bazine hidrografice, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Administrația Națională de Meteorologie atenționează că, începând de astăzi, de la ora 10.00 și până pe 7 iunie, ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp.  Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Instituția Prefectului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Ajutor de 36.000 lei pentru comuna Corod, alocat în regim de urgenţă de CJ Galaţi

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi s-a întrunit joi, 06 iunie2019, în şedinţă de îndată, şi a alocat suma de 36.000 lei din fondul de rezervă bugetară în vederea acordării unor ajutoare de urgenţă comunei gălăţene Corod, puternic afectată de inundaţii, pentru achiziţionarea unor ajutoare de primă necesitate, precum paturi, pilote şi perne.

Această sumă a fost cerută de primarul comunei Corod ca sprijin în regim de urgenţă, urmând ca şi alte sume să fie alocate comunei puternic afectată de inundaţii, însă după ce vor fi finalizate evaluările pagubelor.

Potrivit unui bilanţ transmis de Prefectura Galaţi, în comuna Corod au fost inundate aproximativ 120 de case, 130 de anexe gospodăreşti şi 10 hectare de culturi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Inundaţiile au lovit din nou Corodul

Vremea extremă continuă să creeze probleme în judeţul Galaţi. În urma ploilor torenţiale, pârâul Corozel, care traversează localitatea Corod, şi-a ieşit din nou din matcă, luni seară, şi a creat panică printre localnici.

"În urma precipitaţiilor căzute în după-amiaza zilei de 24 iunie, în bazinul pârâului Corozel s-a format o viitură care a afectat mai multe case, curţi şi anexe. În sprijinul cetăţenilor din localitate au fost mobilizaţi 25 de pompieri militari, cu opt motopompe", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, putătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

În timp ce militarii interveneau în curţile oamenilor pentru a scoate apa, autorităţile locale au făcut comisii pentru evaluarea pagubelor. "Din primele verificări, am stabilit că apa a intrat în şase case, dar în bucătării, nu în camerele de locuit, şi în 51 de gospodării. La acestea se adaugă curţi şi grădini, dar şi culturi agricole, care oricum erau distruse de viitura de la începutul lunii. De atunci şi până acum, nu s-a reuşit, din păcate, curăţarea digului de pe Corozel, aşa că viitura a lovit din nou", ne-a explicat Vasile Cârjeu, primarul din Corod. Din fericire nu au fost victime omeneşti şi nici persoane care să necesite evacuarea din locuinţe.

Din păcate, meteorologii nu au veşti bune nici pentru zilele următoare, aşa că localnicilor din Corod nu le rămâne decât să se roage ca ploile torenţiale să le ocolească localitatea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Pod nou la Corod. Vechiul pod, care avea peste jumătate de secol de utilizare, a fost demolat

În cadrul amplelor lucrări de modernizare a drumului dintre Corod și Matca (DJ251A), Consiliul Județean Galați construiește un pod nou în extravilanul localității Corod.

„Vechiul pod, care avea peste jumătate de secol de utilizare, a fost demolat, iar constructorul a început deja forarea piloților(elemente structurale ale construcției)”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați. 

Constructorul a amenajat și o variantă ocolitoare pe durata lucrărilor.

„Fiecare pilot forat (element structural al construcției) are peste un metru diametru, iar pentru structura de rezistență a podului este nevoie de 20 de piloți forați la o adâncime de 16 metri.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.