Jump to content

Criză de ser antitetanic la Spitalul de Urgenţă


dcp100168

Recommended Posts

Criză de ser antitetanic la Spitalul de Urgenţă

Cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţul Galaţi, Spitalul de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei", se confruntă de aproape două luni cu lipsa serului antitetanic, fiind nevoită să împrumute acest medicament ori de câte ori situaţia o impune. În prezent, serul lipseşte în continuare, o eventuală urgenţă neputând fi rezolvată decât după câteva ore, timp în care conducerea unităţii ar trebui să facă un nou împrumut. Administraţia Spitalului de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" susţine că a cerut Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" încă din luna mai vaccinuri antitetanice, dar institutul nu le-a putut onora comanda. "În aceste condiţii, pentru că aveam nevoie de vaccinuri, am încercat să aducem din import. Dozele care au sosit nu erau corespunzătoare, nu puteau fi folosite decât la copii şi practic s-a renunţat. Am încercat să acoperim necesarul printr-un împrumut de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la Direcţia de Sănătate Publică. În prezent, începând din seara precedentă (duminică, n.r.), iar am rămas fără dozele de vaccin şi trebuie să trimitem maşina din nou la Direcţia de Sănătate Publică şi să mai luăm încă un împrumut din stocul lor de urgenţă pentru că într-adevăr avem o problemă şi trebuie neapărat gestionată. Dacă ar fi să se prezinte cineva care necesită vaccinul, trebuie să aştepte câteva ore până când rezolvăm această chestiune", a declarat, luni, Mihail Bucatanschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Galaţi. Vaccinul este utilizat împotriva tetanosului, boală infecţioasă gravă provocată de un bacil care se găseşte în pământ şi care poate ajunge în corpul persoanelor cu plăgi înţepate sau muşcate. Boala se manifestă prin contracţia permanentă şi dureroasă a muşchilor. Ca grad de toxicitate, toxina tetanică se situează pe locul doi, după cea botulinică, pe lista substanţelor toxice.

Link to comment
Share on other sites

12 cutii de vaccin antitetanic pentru Galati

Disfunctia in aprovizionarea cu doze de vaccin antitetanic, careia i-a cazut victima de cateva zile Spitalul Clinic de Urgenta, ar putea avea parte de o rezolvare partiala astazi. Ieri directorul medical al unitatii spitalicesti, dr. Dumitru Isfan, a precizat ca pana la urma conducerea spitalului a reusit sa obtina de la producatorul vaccinului, Institutul "Cantacuzino", promisiunea ca astazi vor ajunge cel putin 12 cutii cu vaccin antitetanic. "Cum fiecare cutie contine circa 500 de doze, iar in spitalul nostru se folosesc saptamanal cam trei cutii, atunci am putea spune ca am acoperit necesarul pe o luna. Speram ca intre timp sa mai reusim sa achizitionam vaccin antitetanic astfel incat sa reusim sa avem si stoc si sa nu ne mai confruntam cu astfel de situatii", a declarat dr. Dumitru Isfan.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.