Jump to content

Elevi gălăţeni la olimpiadele şcolare 2017


dcp100168

Recommended Posts

O sută de lei pentru fiecare olimpic naţional

Fiecare dintre elevii care vor reprezenta municipiul Galaţi la olimpiadele naţionale va primi câte o sută de lei de la bugetul local. Adoptarea acestei decizii a stârnit discuţii la recenta şedinţă extraordinară a Consilului Local, deoarece consilierele PMP au prezentat nişte modificări legislative potrivit cărora consiliile judeţene suportă cheltuielile olimpiadelor şcolare şi premiile elevilor cu performanţe. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a precizat că suma „asigură un fond necesar deplasării elevilor la olimpiade”.

Profesorul Onuţ Atanasiu, consilier PNL, a subliniat  că bugetul nu sărăceşte: „Din estimările anilor anteriori, în jur de 400 de elevi sunt calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare, şi asta ar reprezenta 40.000 de lei pentru Galaţi, care nu cred că-i o sumă foarte mare. Această discuţie a fost făcută cu dl primar atunci când s-a luat în considerare ca abonamentul de transport pentru elevi să fie de un leu pe lună. Sumele care, astfel, se adună de la elevi - având în vedere că până acum transportul era subvenţionat integral - se vor regăsi tot din banii pe care îi acordăm elevilor care merg la olimpiade”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cinci medalii pentru Galaţi la naţionala de Matematică

Cinci dintre cei zece elevi care au reprezentat Galaţiul la faza naţională a Olimpiadei de Matematică s-au întors cu medalii. La acest concurs există un sistem dublu de premiere, cel acordat de Ministerul Educaţiei şi cel acordat de Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR). Cristiana Andreea Murgoci, clasa a VII-a la CNVA, a primit o menţiune de la minister şi medalie de argint de la SSMR. Ea a fost selecţionată în lotul lărgit juniori a României pentru Balcaniadă. Alexandru Suru, clasa a XII-a la CNVA, a câştigat o medalie de bronz şi a participat la barajul seniorilor, dar nu s-a calificat în lotul lărgit. Tot câte o medalie de bronz de la SSMR au mai primit Claudiu Blîndu, clasa a VI-a la Şcoala Valea Mărului, Iana Iuliana Nastasiu, clasa a 6-a la CNVA, şi Ştefan Mihnea Bîrliba, clasa a V-a la CNVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Olimpiada naţională a viitorilor "economişti" are loc la Galaţi

Olimpiada naţională la disciplinele din aria curriculară "Tehnologii", în domeniile: "Economic, Administrativ, Comerţ" - "Turism şi Alimentaţie", se desfăşoară în Galaţi în perioada 24-28 aprilie. Deschiderea festivă a avut loc luni, cu participarea a 149 de concurenţi, din clasele a XI-a şi a XII-a.

În competiţie s-au calificat şi patru elevi din judeţul Galaţi, trei de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Galaţi (Ana-Maria Baluş - clasa a XI-a, Daniel Florin Dobre şi Virginia Elena Aftene - clasa a XII-a) şi unul de la Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" din Tecuci (Abel Aron Midoi - clasa a XI-a).

Festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc joi seară, de la ora 18.00, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Link to comment
Share on other sites

Deşi e abia în clasa a VII-a, Cristiana Murgoci, în lotul lărgit pentru Balcaniada de Matematică

Cristiana Andreea Murgoci este abia în clasa a VII-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi a reuşit să fie selectată în lotul lărgit pentru Balcaniada juniorilor la Matematică, chiar de la prima sa participare la acest nivel al competiţiei, lucru mai greu de obţinut.

Fire competitivă, Cristiana adună toate premiile, atunci când vine vorba de concursuri la ştiinţele exacte. Numai anul acesta s-a aflat printre primii elevi din judeţ la trei olimpiade: la matematică şi fizică s-a calificat la faza naţională, iar la informatică s-a clasat pe locul al doilea.

Nu este pentru prima dată când i-a revenit onoarea să reprezinte Galaţiul la concursurile naţionale. Anul trecut s-a calificat la faza naţională a olimpiadelor la fizică şi la matematică. Din nefericire, competiţiile derulându-se în aceeaşi perioadă a fost pusă în situaţia să aleagă între cele două calificări. A optat pentru matematică, pasiunea ei din clasele primare, şi bine a făcut, pentru că s-a întors de la naţională cu o medalie de bronz, acordată de Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR).

Anul acesta, la Olimpiada naţională de Matematică a câştigat o menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi o medalie de argint din partea SSMR. În plus, a reuşit să intre în lotul lărgit şi e optimistă că va câştiga şi selecţia pentru lotul restrâns, astfel încât să poată reprezenta România la Balcaniada juniorilor, de unde speră că nu se va întoarce cu mâinile  goale. La premiu speră şi la Olimpiada naţională de Fizică, unde se află în prezent.

De altfel, ea e abonată la podium încă de când era în clasa a II-a: "Ştiu că, în matematică, fetele ajung mai greu să facă performanţă, dar eu sunt o excepţie. Am  zeci de premii la  această  disciplină, din clasele mici. În clasa a II-a, am luat premiul I cu punctaj maxim la faza naţională a Concursului "Euclid". Apoi, diplomele au început să se adune", se mândreşte ea.

Bineînţeles, în spatele acestor performanţe se află multă muncă din partea ei, dar şi profesorii care au îndrumat-o: Veronica Grigore şi Romeo Zamfir, la matematică, şi Daniela Domniţeanu, la fizică.

Fiind atât de bună la toate ştiinţele exacte, îi e greu să decidă ce va alege să facă în viitor. Ştie însă că şi-ar dori să facă facultatea undeva la o universitate de vârf, dar şi că va alege o carieră în cercetare, pentru că asta crede că i s-ar potrivi.

Are inclusiv un certificat care atestă că se numără printre cei mai deştepţi copii din lume, fiind membră Mensa. În timpul liber, face sport, desenează, cântă la pian. Dar ar renunţa bucuroasă la  orice pentru matematică, dacă s-ar pune problema.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei menţiuni şi o calificare în lotul lărgit la Naţionala de Chimie

Lotul care a reprezentat Galaţiul la Olimpiada naţională de Chimie s-a întors cu trei menţiuni, obţinute de Alexandra Bejan şi Carmen Mihaela Ţimpău, ambele în clasa a VIII-a la CNVA, coordonate de profesoara Lidia Mînză, şi Dorian Gabriel Muntean, clasa a XII-a la Colegiul "Spiru Haret", Tecuci, profesoară Veronica Ungan. Alexandra Bejan a primit şi Premiul special pentru cea mai bună lucrare practică, iar Dorian Muntean s-a calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Medaliat la olimpiada naţională, Claudiu Blîndu - matematicianul de la Valea Mărului

Deşi ne dorim să nu existe diferenţe astronomice între învăţământul din mediul rural şi cel de la oraş, realitatea e cu totul alta. De aceea, performanţa lui Claudiu Blîndu, elev în clasa a VI-a la Şcoala din Valea Mărului, care a obţinut anul acesta medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, e cu atât mai demnă de toată lauda.

În urmă cu trei ani, poposeam la familia Blîndu din Valea Mărului, pentru a scrie atunci despre Vlad, fiul cel mare al  familiei, care aducea micii comunităţi un premiu al doilea la Olimpiada Naţională de Religie. Devenit elev la Galaţi, la Seminarul Teologic, am mai avut ocazia să scriem despre premiile sale la această disciplină, el devenind abonat la locul I la naţionala de Religie.

Anul acesta, a venit rândul să vorbim despre Claudiu, fratele mai mic, care s-a întors şi el medaliat de la faza naţională a Olimpiadei de Matematică. Pentru că eroul nostru era plecat afară să se bucure de primăvară şi de ultima săptămână de vacanţă, am stat de vorbă cu mama lui, Marcela Blîndu. Ce am aflat m-a umplut de uimire şi de tot respectul.

"Nu a făcut nicio oră de pregătire pe bani. Nici el, nici fratele lui. Nu ne permitem aşa ceva. Şi nu se pune problema să forţezi un copil să înveţe. Face asta dacă poate şi dacă îi place. Claudiu s-a pregătit doar cu doamna profesoară de la şcoală, Elena Sârghie. Dar e pasionat de matematică de mic. Când a învăţat să vorbească, a învăţat şi cifrele şi tot i-a plăcut să se joace cu ele. Lucrează de plăcere şi nu stă toată ziua cu pixul în mână. Chiar şi când face o compunere la limba română, vorbeşte despre matematică sau despre numere. Deşi e elev de zece la toate disciplinele, matematica e cea la care se întoarce de fiecare dată. E singurul din familie care are această pasiune, dar şi mintea care să-l ajute să rezolve probleme", ne povesteşte mama olimpicului.

Familia Blîndu este una cu posibilităţi financiare destul de reduse, dar a fost binecuvântată de Dumnezeu cu nişte copii de excepţie. Deşi se ocupă cu treburile prin gospodărie, îşi ajută tatăl cu grădinăritul sau au grijă de animale, găsesc timp suficient să pună mâna pe carte şi să facă din învăţătură o pasiune.

Pentru Claudiu, a fost pentru prima dată când a ieşit peste graniţele judeţului Galaţi, acum, când a participat la olimpiada de la Timişoara, de unde s-a întors foarte încântat şi de medalie, dar şi de ceea ce a văzut. Motive în plus ca la anul să se numere iar printre cei care vor reprezenta Galaţiul la naţională.

Cum şi Vlad a rămas acelaşi elev de nota zece şi a venit cu premii de la olimpiada de religie în fiecare an, ne aşteptăm să mai scriem despre "isprăvile" matematice ale lui Claudiu şi în următorii ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

După medalie de argint câştigată anul trecut la Balcaniadă, Iulia Armencea, calificată la Olimpiada Internaţională de Geografie

Iulia Armencea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "C. Negri", visează încă din clasa a VIII-a, când a participat pentru prima dată la naţionala de Geografie, să fie selectată în lotul care va reprezenta România la faza internaţională a acestei competiţii.

După ani la rând în care a participat la competiţiile de la această disciplină, după ce a schimbat liceul, pentru a ajunge în echipa profesoarei Gina Burghiu, după nopţi în care a dormit pe sponci şi după sute de teste rezolvate şi zeci de cărţi citite, visul i s-a împlinit, pentru că a crezut în el şi a muncit pentru el. Iulia Armencea a luat anul acesta premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Geografie şi s-a calificat printre cei patru elevi din lotul pentru faza internaţională a competiţiei, care se va desfăşura la Belgrad.

Performanţa nu vine din senin. Aşa cum am mai spus, tânăra a participat prima dată la olimpiadă în clasa a VIII-a, când profesoara sa de la Cuza Vodă, Alina Grigore, i-a descoperit potenţialul. Apoi a continuat să meargă la concursuri şi la liceu. În clasa a X-a, cât era elevă a Colegiului Economic, s-a calificat la naţionala de Geografie, de unde s-a întors şi cu prima distincţie: o menţiune specială. Atunci a cunoscut-o şi pe profesoara Gina Burghiu, care însoţea lotul gălăţean şi care, cu generozitate, i-a ajutat pe toţi membrii, indiferent dacă erau sau nu de la clasele ei. Atunci a avut o revelaţie. Îşi dorea să fie şi mai bună la geografie şi a "citit" în sufletul dăscăliţei de la "C. Negri" că ar putea face o echipă bună împreună. A luat decizia să se transfere la fostul Pedagogic, numai de dragul de a lucra la clasă cu Gina Burghiu. Şi bine a făcut. Anul trecut a reuşit să se califice în lotul  pentru Balcaniadă, de unde s-a întors cu o binemeritată medalie de argint.

Despre subiectele de anul acesta, de la baraj şi de la olimpiada naţională, Iulia spune cu siguranţa celui care a învăţat pe rupte, că au fost "accesibile". E semn că s-a dus sigură pe un premiu şi hotărâtă să se califice în lotul naţional. "A fost cea mai frumoasă olimpiadă naţională la care am participat. Am descoperit că toţi colegii mei din lot au foarte multe lucruri în comun cu mine. Am făcut treabă bună şi ne-am şi distrat foarte mult", povesteşte olimpica internaţională.

La cât de hotărâtă şi muncitoare e, cu siguranţă că va reedita succesul de anul trecut şi, în luna august, când se va desfăşura Internaţionala de Geografie, va aduce Galaţiului încă o medalie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gimnaziştii gălăţeni obţin succese la olimpiadele naţionale

Este sezon de olimpiade naţionale, iar la disciplina Limba şi literatura română acesta durează două luni. În aprilie s-au desfăşurat OLLR (Olimpiada Limbă şi literatură română), OLAV (Olimpiada Lectură ca abilitate de viaţă), concursuri de la care lotul gălăţean, reprezentat de şase eleve, s-a întors încununat de succes. Gimnaziştii s-au întors de la Deva cu premiul I la OLLR clasa a 7-a, obţinut de Grigore Ana Teodora (Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Galaţi), menţiune la OLLR clasa a 6-a, obţinută de Codrescu Bianca Alexia (Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Galaţi), premiul special la OLAV, nivelul 1, obţinut de Angheluţă Andra (Şcoala Gimnazială Nr. 29 Galaţi) şi cu rezultate onorabile, situate clar în prima parte a clasamentelor. Aceeaşi situaţie a poziţiilor bune în clasament este şi în cazul liceenilor OLAV, întorşi de la Bistriţa.

Urmează în luna mai alte olimpiade: Lingvistică, Ionel Teodoreanu, Cultură şi spiritualitate, Universul Cunoaşterii prin lectură pentru elevii din rural (la cea din urmă vom fi gazde).
Pentru unii e încă vacanţă, pentru elevii din lot şi pentru profesorii lor este sezon de lucru intensiv, de aceea le urăm tuturor „Spor şi succes!”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Suzana Dodu a adus Galaţiului Premiul I la Olimpiada de Biologie

Suzana Maria Dodu, elevă în clasa a XI-a la CNVA, a câştigat anul acesta Premiul I la Olimpiada Naţională de Biologie, dar şi Premiul special pentru punctajul maxim obţinut la proba practică.

"Când mi-au dat diplomele, cei din comisie mi-au spus în glumă să nu mai vin şi la anul, pentru că le iau toate premiile. Dar am de gând să particip, să le iau premiile şi să câştig şi un loc în lotul care va reprezenta România la faza internaţională", spune tânăra, cu siguranţa  celui care ştie să muncească pentru a-şi duce la îndeplinire obiectivele.

S-a îndrăgostit de biologie de la şapte ani, când a citit prima carte care i-a deschis setea de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre lumea vie. Deşi ştia că nu este unul dintre cele mai căutate domenii, a ales să stăruie în munca pentru pasiunea sa. A aşteptat cu nerăbdare prima participare la olimpiadă, în clasa a VII-a, când a ajuns până la faza naţională. Apoi a reeditat performanţa şi în clasa a IX-a şi a X-a, când s-a clasat pe locul al II-lea pe ţară.

Punctaj maxim la proba cea mai grea

Anul acesta, subiectele i s-au părut foarte dificile, dar a fost sigură pe ea, pentru că a muncit foarte mult, sub îndrumarea profesoarei sale, Dana Samoilă. Mai mult decât atât, susţine că a  început să se pregătească din timp, conştientă fiind că exerciţiul îndelungat stă la baza reuşitei. Asta este explicaţia pentru punctajul maxim obţinut la proba practică, un set de 30 de întrebări bazate pe fotografii, în care trebuia să recunoască diferite ţesuturi sau organe,  lucru deloc uşor. Dar şi explicaţia pentru cele 98 de puncte din 100 la  proba teoretică.

Bineînţeles că îşi doreşte o carieră fie în medicină, fie ca cercetător biolog, având şi ea ambiţii mari legate de descoperirea unor leacuri pentru cancer. Iar aici ar merge pe medicină naturistă, pentru că plantele au proprietăţi miraculoase, care aşteaptă să fie descoperite şi puse în practică.

Menţiune la clasa a X-a

Lotul care a reprezentat Galaţiul la Naţionala de Biologie a avut rezultate frumoase anul acesta, toţi elevii clasându-se în prima jumătate a listelor, ne precizează inspectoarea de specialitate Mariana Mustaţă. Pe lângă premiul  I obţinut de Suzana Dodu, s-a mai câştigat o menţiune, de către Alexandru Nichita Costea (participant pentru a treia oară la naţională), elev într-a X-a la CNVA, tot la clasa profesoarei Dana Samoilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Permiul al III-lea pentru "Cuza", la Germană

Denisa Teodora Chiriac, elevă la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza", sub îndrumarea profesoarei Ştefania Ristei, a obţinut premiul al III-lea la faza naţională a Olimpiadei de Limba germană la secţiunea proiect şi menţiune la secţiunea producţie scrisă.

„La Olimpiada Naţională de Limbă Germană Modernă se pune accent pe creativitate, originalitate şi interpretarea corectă a unor proverbe ce servesc ca adevărate lecţii de viaţă. Criteriile de alegere a câştigătorilor includ mai mulţi factori, pe lângă cunoştinţele de limbă, iar copiii se aleg cu multe experienţe de neuitat. Una dintre probe se desfăşoară pe echipe de câte opt elevi, din judeţe diferite, care trebuie să citească o carte în limba germană pe baza căreia să realizeze un afiş şi o scenetă. Astfel, este pus în valoare lucrul în echipă, care este esenţial în zilele noastre, iar elevii împărtăşesc experienţe şi leagă prietenii pe viaţă. Timp de trei zile am lucrat într-un ritm alert la proba de proiect, care s-a dovedit a fi cea mai solicitantă, dar şi cea mai frumoasă. În ziua prezentării proiectelor, am rămas surprinsă să văd atâtea idei bune transpuse într-o scenetă de zece minute. Cred că toţi am fi meritat câte un premiu, dar din păcate nu este posibil şi nu toţi pot fi câştigători. Tot ce contează în final este experienţa şi oamenii pe care îi întâlnim", ne-a povestit eleva de la "Cuza".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei premii I la olimpiade pentru Colegiul "Elena Doamna"

În acest an, elevii de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna" s-au întors cu trei premii I de la Olimpiada Naţională de Industrie Alimentara, desfăşurată la Târgu Mureş. Distincţiile au fost obţinute de Georgiana Pelipenco (profesori îndrumători - Viviana Bujeniţă, Camelia Grozavu, Carmen Şaigău), Dina Stroiu (profesori îndrumători - Ioana Brânzaru, Dana Ioana Ion, Camelia Grozavu, Magdalena Oprea) şi Andreea Cobzaru (profesori îndrumători Ana Daniela Cristea, Violeta Ichim, Violeta Teodor).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cristiana Murgoci, campioană şi la fizică

După ce a câştigat o menţiune şi o medalie de argint la Olimpiada Naţională de Matematică şi a fost selectată în lotul lărgit pentru Balcaniada Juniorilor, Cristiana Andreea Murgoci a câştigat noi medalii şi premii. Ea a obţinut un loc şi în lotul care a reprezentat Galaţiul la Olimpiada Naţională de Fizică, de unde s-a întors cu un premiu al III-lea şi o medalie de aur. La fizică, eleva din clasa a VII-a la CNVA a fost coordonată de profesoara Daniela Domnişoru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Al doilea premiu la olimpiadele naţionale pentru Valea Mărului. Andra Fuică, premiată la naţionala de Educaţie tehnologică

Rar se întâmplă ca un elev din mediul rural să ajungă să se califice la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Şi mai rar se întâmplă să urce şi pe podium. Când se întâmplă însă ca, în acelaşi an, în aceeaşi comună să fie doi elevi premiaţi la olimpiadele naţionale, vorbim deja de ceva istoric. La Şcoala din Valea Mărului, avem anul acesta un medaliat cu bronz la Matematică, Claudiu Blîndu, dar şi un premiu al III-lea la naţionala de Educaţie tehnologică, obţinut de Andra Maria Fuică.

Pentru profesoara de Educaţie tehnologică de la Şcoala din Valea Mărului, Dorina Gheorghiu, a fost un an foarte bun, două eleve de-ale ei - Andra Maria Fuică şi Adina Maria Costea - reuşind să se califice în lotul care a reprezentat Galaţiul la faza naţională a Olimpiadei de Educaţie Tehnologică, care s-a desfăşurat la Arad.
Andra Maria Fuică, elevă în clasa a VII-a, a reuşit să obţină Premiul al III-lea, cu 95,5 puncte, în timp ce mezina Adina Costea, abia în clasa a V-a, a obţinut o medie onorantă de 73 de puncte. "Am mai avut şi în alţi ani elevi calificaţi la naţională, dar anul acesta speram să obţinem un premiu. Era visul meu", ne mărturiseşte deschis profesoara Dorina Gheorghiu. Aceasta susţine că meritele îi aparţin în cea mai mare parte Andrei, care este un copil special. "Adina, fiind mai mică, a avut emoţii. Acum, că a câştigat experienţă, sperăm ca la anul să se califice iar la naţională şi să ia şi un premiu. Andra, este o elevă model. Învaţă bine la toate disciplinele are note aproape numai de zece, este ambiţioasă, hotărâtă, ascultătoare şi foarte inteligentă. Orice profesor şi orice părinte şi-ar dori aşa ceva", ne lămureşte profesoara de la Valea Mărului. Andra Fuică a avut de trecut prin două probe, una teoretică, unde a obţinut 98 de puncte şi una practică, în care a avut de realizat un aranjament pentru Paşte, la care a obţinut 93 de puncte.

Tiţa Fuică, mama fetei, crede că succesul l-a obţinut prin foarte multă muncă, dar şi pentru faptul că e un copil care se pricepe aproape la orice: "E foarte harnică, dar şi creativă. În timpul liber, îi place să facă diferite lucruri".

Primarul localităţii, Virgil Doca, ne-a declarat că le va acorda premianţilor şi diplome, dar şi o sumă consistentă de bani, pentru că asemenea elevi buni trebuie motivaţi, dar mai spune că se va implica să facă şi şcoală nouă în comună. "Aşa elevi şi profesori merită!", spune el.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Succes pentru lotul gălăţean la Olimpiada naţională din aria curiculară ”Tehnologii”

În perioada 24-28 aprilie, a avut loc la Galaţi, sub egida Ministerului Educaţiei şi coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Olimpiada Naţională a disciplinelor din aria curiculară Tehonologii. Domeniile pentru care s-a desfăşurat olimpiada au fost cele de ”Economic, Administrativ, Comerţ” şi ”Turism şi alimentaţie”. Două licee gălăţene au fost gazde ale acestui eveniment: Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” şi Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism ”Dumitru Moţoc”.

Din lotul gălăţean s-au remarcat trei elevi care au atins exigenţele şi pretenţiile juriului dar şi ale grilei de evaluare. Eleva Balmuş Ana Maria, de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, a obţinut, pe domeniul ”Economic, Administrativ, Comerţ” premiul al III lea, surclasând astfel alţi 36 de participanţi din celelalte judeţe ale ţării. Eleva a fost pregătită de prof. Lixandru Cristina la Contabilitate, prof. Patrichi Corina la Organizarea resurselor umane, prof. Colan Geanina la Marketingul afacerii şi prof. Atodiresei Sorin la Planificare Operaţională.

Eleva Aftene Elena a obţinut o Menţiune pe domeniul Turism şi Alimentaţie, clasându-se a 5-a din 40 de elevi participanţi. Ea a fost pregătită de prof. Felea Camelia la Organizarea Unităţilor de Alimentaţie Publică şi Turism şi Albert Măriuţa la Managementul Calităţii. De asemena, elevul Dobre Daniel a primit Premiul Special din partea Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi pentru cea mai bună teză scrisă la proba teoretică, oferindu-i premiantului şi un loc asigurat la buget la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Galaţi. El a fost pregătit de prof. Chiru Gabriela la Finanţarea afacerii, prof. Patrichi Corina la Finanţe şi Fiscalitate şi prof. Geanina Colan la Mediul Concurenţial.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

CNVA, în topul olimpicilor gălăţeni, cu 18 premii şi menţiuni din 58

58 de elevi gălăţeni s-au întors de la concursurile şi olimpiadele naţionale cu premii şi menţiuni, aproximativ o treime dintre ele fiind obţinute, ca în fiecare an, de  elevii de la  Colegiul  Naţional "Vasile Alecsandri".

Cum premiile I, II şi III se acordă doar elevilor clasaţi pe primele trei locuri, doar 31 dintre reprezentanţii judeţului nostru au reuşit să câştige astfel de distincţii - 11 premii I, opt premii II şi 12 premii III, aproximativ la fel ca şi anul trecut când Galaţiul avea 30 de diplome. Restul de 27 sunt menţiuni.

18 distincţii au fost aduse de elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA). Aceştia sunt campioni şi la numărul de premii I, II şi III, şapte dintre cele 31 de diplome de acest gen fiind primite de olimpicii de la CNVA. Pe locul al doilea în topul premianţilor, la distanţă destul de mare de CNVA, se află Liceul de Arte „D. Cuclin”, cu 10 distincţii, dintre care două sunt diplome de premiul I, trei de premiul II şi două de premiul III. Pe locul al treilea se află Seminarul Teologic "Sf.  Andrei" cu cinci distincţii. Elevii de aici s-au întors cu un premiu II, un premii III şi trei menţiuni. Pe poziţiile următoare în clasament sunt Colegiul Naţional „C. Negri” cu patru distincţii (un premiu I, un premiu II, un premiu III şi o menţiune), Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", cu  trei premii I şi Colegiul de Agricultură din Tecuci cu două premii şi o menţiune. Câte două diplome cu premii sau menţiuni au fost câştigate de olimpicii de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, Colegiul Economic "V. Madgearu" şi Colegiul Naţional "C. Hogaş" din Tecuci. Câte un premiu au primit Liceul Tehnologic din Bereşti, Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" Tecuci, Liceul din Pechea "C. Conachi" şi Liceul Tehnologic din Corod (care a obţinut o diplomă de premiul I la Agricultură şi creşterea animalelor).

Dintre gimnazii, anul acesta cele mai multe diplome la competiţii naţionale au fost câştigate de Şcoala Nr. 12 "Miron Costin", cu trei distincţii - două menţiuni la română şi neogreacă şi un premiu I la  limba şi  literatura română. În premieră, în topul unităţilor gimnaziale cu rezultate la olimpiade intră şi o şcoală  din mediul rural, cea de la Valea Mărului, care a  adus Galaţiului un premiu III la Olimpiada Naţională de Educaţie Tehnologică, dar şi o medalie de bronz la Matematică. Şcoala Nr. 43 se laudă cu o diplomă de premiu al III-lea la Olimpiada naţională de neogreacă.

Anul acesta avem cinci elevi gălăţeni calificaţi în loturile restrânse sau lărgite care vor reprezenta România la  fazele  internaţionale ale concursurilor. Iulia Armencea de la CNCN s-a calificat la Internaţionala de geografie, în timp ce Dorian Gabriel Munteanu, de la Colegiul  Naţional "C. Hogas" Tecuci, va merge la Chimie. Cristiana Murgoci de la CNVA a fost selectată pentru Balcaniada juniorilor la Matematică, în timp ce colega ei mai mare, Alexandra Rogojină, a fost selectată pentru internaţionala de Lectură, la fel ca şi mezina de la Şcoala Nr. 12, Ana Teodora Grigore.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primele două locuri la Olimpiada naţională Lingvistică, ocupate de două eleve de la Şcoala Nr. 29

Câştigătoarele Premiului I şi al II-lea la Olimpiada Naţională de Lingvistică "Solomon Marcus", desfăşurată între 12 şi 14 mai, la Brăneşti, sunt din Galaţi, de la aceeaşi şcoală, şi au fost pregătite de aceeaşi profesoară. De altfel, tot lotul care a reprezentat judeţul la această competiţie a avut o prestaţie frumoasă, şase dintre cei opt elevi întorcându-se cu diplome.

Diana Ioana Novac şi Sabina Cristina Mititelu, ambele de la Şcoala Nr. 29, de la clasele profesoarei Cristina Bejan, au câştigat Premiul I şi, respectiv, Premiul al II-lea, la faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică.

Despre performanţa celor două eleve de clasa a V-a şi a VI-a ne-a povestit profesoara lor, Cristina Bejan, care le-a pregătit, le-a însoţit la concurs şi le-a încurajat. "Olimpiada de Lingvistică nu este un concurs care se bazează pe cunoştinţele pe care le capătă elevii la materiile studiate la şcoală. Este o competiţie înfiinţată de academicianul Solomon Marcus, motiv pentru care îi poartă şi numele, în ideea de a arăta elevilor că există o legătură logică între studierea unei limbi şi ştiinţele exacte. De aceea, premiile sunt câştigate, de regulă, de către elevii care stau foarte bine la capitolul logică, care au o gândire foarte clară şi coerentă şi reuşesc să găsească un semn, o asemănare care generează următoarele reguli pentru a putea descifra un text într-o limbă pe care ei n-o cunosc", ne explică profesoara de la Şcoala Nr. 29.

Aceasta susţine că,  deşi nu este deloc uşoară participarea la un astfel de concurs, cele două eleve au atins asemenea performanţe deoarece sunt bune şi la  limba română, şi la ştiinţele exacte, sunt foarte muncitoare şi, în plus, au învăţat de plăcere. "Sunt lucruri pe care le-am învăţat împreună, uneori ele de la mine, alteori, invers. Foarte mult ne-a ajutat în pregătirea lotului doamna profesoară Cristina Ciobanu, de la CNCN, care are experienţă la Olimpiada de Lingvistică, pentru că a avut elevi şi la faza internaţională.

Diana Ioana Novac a mai câştigat câte o menţiune la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi literatura română şi la Olimpiada "Lectura ca abilitate de viaţă", dar şi o medalie de argint la naţionala de Informatică, fapt care explică de ce mintea îi merge brici.

Alături de cele două premiante de la Şcoala Nr. 29, câte o menţiune au mai obţinut Andrei Ovidiu Vlase (clasa a IX-a) de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci şi Cătălin Palade (clasa a XII-a) la CNCN, iar câte un premiu special a ajuns la Bogdan Burghelea şi Sofia Corcăcel, ambii de la CNVA. Chiar dacă nu s-au întors cu diplome, rezultate frumoase au obţinut şi ceilalţi doi componenţi ai lotului judeţean, Lavinia Duman de la Şcoala Nr. 29 şi Dan Mihai Tudor de la Colegiul "Spiru Haret" Tecuci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primul premiu internaţional pe anul acesta. Cosmin Andrei, medaliat cu argint la Europeana de Fizică

Calificat anul acesta la şase concursuri internaţionale, gălăţeanul Andrei Cosmin s-a întors deja cu o medalie de argint de la Olimpiada Europeană de Fizică, prima câştigată de un elev gălăţean pe 2017 . Deşi e plecat de trei ani cu bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Cosmin păstrează o strânsă legătură cu oraşul şi foştii colegi.

Olimpiada Europeană de Fizică s-a desfăşurat săptămâna trecută, în Estonia. România a fost reprezentată de patru elevi, printre care şi Cosmin Andrei, toţi de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, toţi câştigători de medalii, una de aur şi trei de argint.

Încă din clasele gimnaziale, Cosmin Andrei se află printre cei mai buni elevi din  ţară la Olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, calificându-se aproape mereu la etapele internaţionale. Anul acesta, el va reprezenta România la şase concursuri internaţionale pentru elevi, prin urmare va avea o vară destul de ocupată. În urma selecţiei lotului lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Fizică, s-a calificat la Olimpiada Multidisciplinară Tuimaada din Yakuţia (Rusia), care se va tine anul acesta în luna iulie. S-a calificat la Olimpiada Asiatică de Fizică din 2018, ce va avea loc în Vietnam, dar şi la Olimpiada de Fizica Româno-Ungară,  programată să se desfăşoare în perioada 30 mai - 2 iunie.

Aşa cum am mai spus, deşi e plecat de mulţi ani la Bucureşti, a păstrat legăturile cu colegii săi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", unde a făcut cursurile gimnaziale. Alături de doi foşti colegi de aici, Diana Racoviţă şi Andrei Mihăilă, a participat la un proiect în cadrul Odysseus-Contest şi s-au calificat în semifinalele europene din Cehia, care au fost programate în luna iunie. Este, de asemenea, calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Astrofizică şi are mari şanse să fie selectat în lotul restrâns, aşa cum s-a mai întâmplat şi până acum.

Ambiţios şi consecvent, Andrei Cosmin nu excelează doar la Fizică, Astronomie şi Astrofizică. El a terminat şi clasa a IX-a şi a X-a,  dar şi primul semestru din clasa a XI-a numai cu medii de zece pe linie.

A câştigat prima medalie internaţională în clasa a VIII-a, când a fost răsplătit cu bronz la Astronomie. El a mai câştigat şi o menţiune la acelaşi concurs, în 2015, iar în 2016, a primit o medalie de bronz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Argint pentru tecuceanul Dorian Gabriel Muntean

Elevii din lotul olimpic de chimie al României au cucerit patru medalii la a 51-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie care s-a desfășurat zilele trecute în Thailanda.

Olimpiada Internațională de Chimie  a adus lotului olimpic al României două medalii de aur și două medalii de argint, scrie curentul.info. Medaliile de aur au fost obținute de Alexandra Dima, elev la Liceul Internațional de Informatică din București și de Paul Haidu Gerea - elev la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Argintul a fost câștigat de Ana-Maria Leonescu  de la Colegiul Național „Sf. Sava” din București și de Dorian Gabriel Muntean, elev la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci.

Competiţia presupune parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice și una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat.

ziarultecucean.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Medalie de aur, cu punctaj maxim, pentru un gălăţean

Gălăţeanul Andrei Cosmin, actualmente elev la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a câştigat o medalie de aur, cu punctaj maxim, la fizică, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuimaada din Yakuţia. Se pare că  elevii gălăţeni au scris istorie în ultimii an la această competiţie. Este pentru prima dată când un elev român câştigă  locul I la fizică în Yakuţia, aşa cum Robert Râclea a reuşit aceeaşi performanţă, anul trecut, la chimie, ne-a mărturisit olimpicul.

Din lotul care a reprezentat România la această competiţie, care s-a desfăşurat între 14 şi 22 iulie, 12 elevi s-au întors cu premii la matematică, informatică, fizică şi chimie.
Încă din clasele gimnaziale, Cosmin Andrei se află printre cei mai buni elevi din  ţară la Olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, calificându-se aproape mereu la etapele internaţionale. Anul acesta, Andrei Cosmin va reprezenta România la şase concursuri internaţionale. Pe lângă medalia de aur la Olimpiada Pluridisciplinară, el a mai primit, în mai, câte una de argint la Olimpiada Europeană de Fizică şi la Olimpiada de Fizică  Româno-Ungară. De asemenesa, Andrei, alăturide doi foşti colegi din Galaţi, Diana Racoviţă şi Andrei Mihăilă, a participat la un proiect în cadrul Odysseus-Contest în Cehia, de unde s-au întors medaliaţi. Este calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Astrofizică şi are mari şanse să fie selectat în lotul restrâns, aşa cum s-a mai întâmplat şi până acum. Peste două  săptămâni, va participa la selecţia pentru lotul restrâns, la Suceava.

Tot anul acesta, Andrei s-a calificat la Olimpiada Asiatică de Fizică din 2018, ce va avea loc în Vietnam.
Ambiţios şi consecvent, Andrei Cosmin nu excelează doar la Fizică, Astronomie şi Astrofizică. El a terminat şi clasa a IX-a şi a X-a,  dar şi primul semestru din clasa a XI-a numai cu medii de zece pe linie.

A câştigat prima medalie internaţională în clasa a VIII-a, când a fost răsplătit cu bronz la Astronomie. El a mai câştigat o menţiune la acelaşi concurs, în 2015, iar în 2016 a primit o medalie de bronz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Eleve din Galaţi, premiate la Olimpiada Internaţională de Lectură

Două eleve din Galaţi au câştigat, la sfârşitul săptămânii trecute, premii la faza internaţională a Olimpiadei de Lectură, aflată la a treia ediţie, care s-a desfăşurat la Bucureşti. La competiţie s-au înscris anul acesta participanţi din Cipru, Republica Moldova şi Ucraina, de anul viitor anunţându-şi prezenţa şi alte state.

Ana Teodora Grigore, de la Şcoala Gimnazială "Miron Costin", clasa profesoarei Dana Filipache, a obţinut Premiul al III-lea, iar Alexandra Rogojină, de la Colegiul Naţional "V. Alecsandri", clasa profesoarei Diana Cătălina Popa, a primit Premiul Special.

Profesoara de la CNVA, care le-a însoţit pe cele două  eleve la Bucureşti, ne-a lămurit care sunt probele şi de ce s-a simţit nevoia înfiinţării unui asemenea concurs.

"După ce s-a desfiinţat Olimpiada Internaţională de Limba română, s-a încercat o reeditare a competiţiei, astfel  încât să  se poată înscrie şi alte state să participe, nu numai cele care aveau vorbitori de limba română. La Olimpiada de lectură pot participa elevi de oriunde, iar proba o  susţin fie într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză), fie pot depune solicitare şi pentru spaniolă, italiană, etc.", ne-a informat profesoara Diana Cătălina Popa.

Aceasta susţine că la concurs au participat doar deţinătorii premiilor I, II şi III, de la fazele naţionale ale Olimpiadelor de Lectură şi de Limba şi literatura română.

"Competiţia a fost foarte strânsă, fiind vorba de cei mai buni dintre cei mai buni. Nici nu vreau să-mi imaginez cât de greu le-a fost celor din comisie să stabilească o ierarhizare", spune profesoara de la CNVA.

Candidaţii au de susţinut trei probe. La prima li se dă un text amplu din literatura universală, pe marginea căruia au de rezolvat nişte exerciţii, pentru a le fi testate atenţia şi viteza de a face conexiuni. Apoi li se cere să interpreteze critic textul, după care au de generat ei un text. De exemplu, să compună o scrisoare din perspectiva personajului principal. La  proba a doua, au un text non-literar, o recenzie de carte, o discuţie pe un blog, un articol de ziar, pe marginea căruia au de rezolvat nişte itemi, dar şi să scrie ceva, pornind de la informaţiile de acolo. Al treilea subiect conţine un text multimodal, adică o imagine însoţită de un mesaj, de exemplu un afiş pentru o acţiune de voluntariat sau harta metroului din Capitală. Li se cere să descopere cum ajută cromatica la transmiterea mesajului sau cum ar trebui făcut un mesaj care să fie cât mai scurt, dar cu cât mai  mare impact.

"Nu este un concurs deloc uşor, scoate candidaţii din zona de confort, pentru că îi determină să aplice abilităţile dobândite prin lectură în viaţa reală", a mai precizat Diana Cătălina Popa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Două distincţii la Internaţionala de Neogreacă

Elevii gălăţeni Theodora Cîrlan (clasa a VI-a la Şcoala nr. 43) şi David Manolescu (clasa a VIII-a la Colegiul Naţional "Costache Negri") au participat, la începutul lunii septembrie, la Palatul Parlamentului, la faza internaţională a Olimpiadei de Neogreacă, de la care s-au întors cu diplome şi distincţii. David Manolescu, pregătit de profesoara Elis Vurlis a fost răsplătit cu Premiul al III-lea, în timp ce mezina Theodora Cîrlan, pregătită de profesoara Corina Scorţeanu a primit un Premiu Special.

La faza naţională, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie, la Iaşi, au participat nu mai puţin de 17 elevi din Galaţi: Cristian Codrea, Constantin Codrea, David Manolescu, Alice Popescu, Elena Tudose şi Alexandru Petropol, care studiază limba greacă la Comunitatea Elenă, cu profesoara Elli Vurlis, şi Theodora Cîrlan, Denisa Ghionea, Marius Grosu, Theodora Lupu, Amalia Popa, Alexia Zala (toţi clasa a V-a la Şcoala nr. 43), Andrei Călin, Antonie Lazăr, Ancuţa Tănasă, Diana Vizitiu (Şcoala Nr. 12) şi Andreea Gheorghiţă (CNVA), care studiază limba greacă opţional, la şcoală, cu profesoara Corina Scorţeanu.

De la Iaşi, gălăţenii s-au întors cu rezultate foarte bune. Diana Vizitiu, premiată anul trecut la nivel internaţional, a primit menţiune, în timp ce premiile speciale au fost acordate următorilor elevi: Alice Popescu, Andreea Gheorghiţă şi Alexandru Petropol.

"Toţi aceşti copii merită felicitări, pentru voinţa de a învăţa o limba străină dificilă (şi nu de circulaţie internaţională) şi pentru ambiţia şi curajul de a participa la olimpiadă", a declarat profesoara Corina Scorţeanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cu câţi bani vor fi premiaţi elevii olimpici şi profesorii lor

Elevii care au obţinut premii şi menţiuni la olimpiadele naţionale şi internaţionale organizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în anul şcolar 2016-2017, dar şi profesorii care i-au pregătit vor fi premiaţi cu bani de la bugetul local. Chiar înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus votului aleşilor, iniţiatorul, primarul Ionuţ Pucheanu, a propus o suplimentare cu zece la sută a sumelor prevăzute iniţial. "Un bonus de zece la sută cred că, după calculele făcute, ne-am permite", a precizat edilul, iar aleşii au fost de acord.

Astfel, David Manolescu, care a obţinut premiul al III-lea la Olimpiada Internaţională a Elenismului, şi Ana Teodora Grigore, care a obţinut premiul al III-lea la Olimpiada Internaţională de Lectură, vor primi câte un premiu de 3.630 de lei, la fel ca şi cadrele didactice care s-au ocupat de pregătirea lor. Alexandra Rogojină şi Theodora Medeea Cîrlan, care s-au întors cu premii speciale de la Olimpiadele Internaţionale de Lectură şi, respectiv, Elenism, şi cadrele didactice care le-au pregătit vor fi premiate cu câte 2.640 de lei. Iată şi recompensele pentru rezultatele de la olimpiadele naţionale: 2.200 de lei pentru premiul I, 1.540 de lei pentru premiul al II-lea, 1.100 de lei pentru premiul al III-lea şi 660 de lei pentru menţiune.

Decizia aleşilor prevede că elevii care au obţinut performanţe la olimpiade la discipline diferite vor fi premiaţi pentru fiecare performanţă în parte, acolo unde certificarea premiilor şi menţiunilor s-a făcut prin diplomă înregistrată. În schimb, cadrele didactice care au îndrumat mai mulţi elevi premiaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale vor primi un singur premiu în bani, egal cu valoarea celui primit de către elevul care a obţinut cea mai bună performanţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gala Olimpicilor Internaţionali. Trei olimpici şi trei profesori gălăţeni, premiaţi de Ministerul Educaţiei

Trei elevi din Galaţi, însoţiţi de profesorii îndrumători au participat, ieri, la Gala Olimpicilor Internaţionali, care s-a desfăşurat la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în organizarea Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a primi diplome, dar şi premii destul de consistente, în bani.

Cei trei olimpici internaţionali gălăţeni de anul acesta sunt: Ana Teodora Grigore de la Şcoala Gimnazială "Miron Costin", pregătită de profesoara Dana Filipache, David Manolescu de Colegiul Naţional "Costache Negri", de la clasa profesoarei Elis Vurlis, şi Gabriel Dorian Muntean, de la Colegiul  Naţional "Spiru Haret" din Tecuci, îndrumat de profesoara Veronica Ungan.

Ana Teodora Grigore este acum în clasa a VIII-a la şcoala menţionată şi, în septembrie, a obţinut locul al III-lea la Olimpiada Internaţională de Lectură.

David Manolescu este tot în clasa a VIII-a şi s-a făcut remarcat la nivel internaţional la Olimpiada Elenismului, care s-a desfăşurat în septembrie, la Bucureşti, la care a obţinut locul al III-lea.
Gabriel Muntean Dorian este în prezent student în Marea Britanie, la Oxford, fiind primul elev tecucean care atinge o astfel de performanţă. El a terminat liceul cu o frumoasă distincţie, obţinută în vară la Olimpiada Internaţională de Chimie, care a avut loc în perioada 6 - 15 iulie, în Thailanda (Nakhon Pathom), unde a obţinut o medalie de argint.

Conform informaţiilor de pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru premiul al II-lea internaţional s-a acordat un premiu în valoare de 5.950 de lei, iar cei doi olimpici internaţionali cu premiul al III-lea au primit câte 4.065 de lei.

Profesorii care i-au pregătit pe aceşti elevi au primit şi ei acelaşi premiu în bani ca şi elevii lor.

Pentru şcoala pe care olimpicul o frecventează sau a frecventat-o se acordă câte un premiu în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. Unităţile de învăţământ trebuie să folosească sumele primite pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.

Fondul total de premiere alocat anul acesta de MEN pentru cei 168 de elevi olimpici internaţionali, 203 cadre didactice şi 89 de instituţii de învăţământ din toată ţara este de peste 2.500.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

74 de premii şi menţiuni, la olimpiade şi concursuri naţionale

Anul 2017 a fost unul foarte bun în ceea ce priveşte numărul de premii şi menţiuni obţinute de elevi gălăţeni la concursurile şi olimpiadele naţionale. 74 este numărul distincţiilor aduse Galaţiului anul acesta, aproximativ o treime dintre ele fiind obţinute, ca de obicei, de  elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Un alt lucru îmbucurător este faptul că nouă premii şi menţiuni au fost obţinute de elevi de la unităţi de învăţământ din mediul rural.

Dintre cele 74 de distincţii, 34 sunt premii, iar restul de 40 sunt menţiuni. 21 de distincţii au fost aduse de elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA). Aceştia sunt campioni şi la numărul de premii I, II şi III, zece dintre cele 34 de diplome de acest gen fiind primite de olimpicii de la CNVA.

Pe locul al doilea în topul premianţilor, la distanţă destul de mare de CNVA, se află Liceul de Arte "D. Cuclin", cu 10 distincţii, dintre care două sunt diplome de premiul I, trei de premiul II şi două de premiul III.

Pe locul al treilea se află Colegiul Naţional "C. Negri", cu şase distincţii, patru premii şi două  menţiuni. Următorul  în clasament este Seminarul Teologic "Sf.  Andrei", cu cinci distincţii. Elevii de aici s-au întors cu un premiu II, un premiu III şi trei menţiuni.

Pe poziţiile următoare în clasament sunt Colegiul Naţional "Spiru Haret", cu patru distincţii, Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", cu  trei premii I, şi Colegiul de Agricultură din Tecuci, cu două premii şi o menţiune. Două diplome au fost câştigate de olimpicii de la Colegiul Economic "V. Madgearu", iar câte un premiu au primit Colegiul Naţional "Al. I.  Cuza", Liceul "Dunărea", Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic din Bereşti, Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" Tecuci, iar din mediul rural, la olimpiadele de tehnologii, Liceul "C. Conachi" din Pechea şi Liceul Tehnologic din Corod.

Şcoala Nr. 12,  în topul gimnaziştilor

Dintre gimnazii, anul acesta cele mai multe diplome la competiţii naţionale au fost câştigate de Şcoala Nr. 12 "Miron Costin", care a primit patru distincţii - două menţiuni la română şi neogreacă şi un premiu I la limba şi literatura română, dar şi premiul al II-lea pentru echipa de volei. Pe locul al doilea între gimnazii se află Şcoala Nr. 29, cu un premiu I şi un premiu al II-lea la Olimpiada de lingvistică.

Şcoala Nr. 43 se laudă cu o diplomă de premiul al III-lea la Olimpiada naţională de neogreacă.

În premieră, în topul unităţilor gimnaziale cu rezultate la olimpiade intră şi şcoli din mediul rural, cea de la Valea Mărului, care a adus Galaţiului un premiu III la Olimpiada Naţională de Educaţie Tehnologică, şcolile din Suceveni, Cavadineşti, Hanu Conachi, Cârlomăneşti şi Cudalbi, care au câştigat premii la Olimpiada Naţională "Universul cunoaşterii prin lectură", dar şi Şcoala din Munteni, care a ocupat un frumos loc I la nivel naţional la Olimpiada şcolară de rugby.

Anul acesta avem şase elevi gălăţeni calificaţi în loturile restrânse sau lărgite care vor reprezenta România la fazele  internaţionale ale concursurilor. Iulia Armencea, de la CNCN, s-a calificat la Internaţionala de geografie, în timp ce Dorian Gabriel Munteanu, de la Colegiul  Naţional "C. Hogas" Tecuci, a mers la Chimie. Cristiana Murgoci, de la CNVA, a fost selectată pentru Balcaniada juniorilor la Matematică, iar colega ei mai mare, Alexandra Rogojină, s-a calificat pentru internaţionala de Lectură, la fel ca şi mezina de la Şcoala Nr. 12, Ana Teodora Grigore. La olimpiada de neogreacă, ne-a reprezentat la nivel internaţional David Manolescu, de la Colegiul Naţional "C. Negri".

Trei premii internaţionale pentru Galaţi

Dintre cei şase elevi care au ajuns să reprezinte Galaţiul la nivel internaţional, trei s-au întors cu premii. Olimpicii internaţionali gălăţeni de anul acesta sunt: Ana Teodora Grigore, de la Şcoala Gimnazială "Miron Costin", pregătită de profesoara Dana Filipache, David Manolescu, de Colegiul Naţional "Costache Negri", de la clasa profesoarei Elis Vurlis, şi Gabriel Dorian Muntean, de la Colegiul  Naţional "Spiru Haret" din Tecuci, îndrumat de profesoara Veronica Ungan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Medalii, premii şi menţiuni de onoare la Olimpiada de Astrofizică şi Astronomie. Patru elevi din Galaţi, campioni printre stele

Doi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 29 din Galaţi s-au calificat pentru lotul lărgit al României, după ce au câştigat medaliile de aur şi argint, dar şi premii pentru cel mai bun punctaj observaţional şi la proba teoretică la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. Este vorba despre Fabrizzio Jiglău, elev în clasa a VII-a la Şcoala Nr. 29, şi de Daria Hărăbor, elevă în clasa a VIII-a la aceeaşi unitate de învăţământ. Cei doi, alături de alţi doi colegi de-ai lor, Ionuţ Dobrin şi Maria Bejan, ambii elevi în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 29, au participat la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, ce a avut loc în perioada 2-5 februarie, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, fiind patru din cei 137 de finalişti din întreaga ţară - 47 la juniori (clasele VI-VIII) şi 90 la seniori (clasele IX-XII) - din 29 de judeţe.

Anul acesta, elevii de gimnaziu şi de liceu au avut de trecut prin focurile a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observaţională şi o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori şi 10 juniori) din care vor fi selectaţi reprezentanţii României la concursurile internaţionale de profil.

Cele mai bune rezultate pentru Galaţi

Fabrizzio, Daria, Ionuţ şi Maria au motive de laudă după ce au adus la Galaţi cele mai bune rezultate de la o astfel de olimpiadă. Cei patru elevi au fost pregătiţi de două profesoare inimoase, Elena Seciu şi Lucia Popa, care au ales să lucreze cu ei, în afara programei şcolare, în fiecare duminică, motivate de dorinţa copiilor de a învăţa astronomie. Mai mult, Fabrizzio a avut şi ajutorul lui Ovidiu Tercu, coordonatorul Secţiei Planetariu /Observatorul astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Să trecem însă în revistă premiile, nu puţine la număr, obţinute de elevii gălăţeni, aşa cum ne-au fost ele prezentate de doamna profesoară Elena Seciu. Fabrizzio Jiglău a obţinut premiul al treilea de la Ministerul Educaţiei Naţionale, medalia de aur de la Societatea Română de Fizică şi premiul special pentru cel mai mare punctaj la proba observaţională. Daria Hărăbor  a obţinut medalia de argint de la Societatea Română de Fizică, menţiune de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi premiul special pentru cel mai mare punctaj la proba teoretică. Societatea Română de Fizică i-a acordat medalia de bronz lui Ionuţ Dobrin, dar şi o menţiune de onoare Mariei Bejan.

„Steluţili”, aşa cum le spune doamna profesoară Lucia Popa, au adus mândrie în sufletul celor două cadre didactice, care, în loc să îşi petreacă duminicile în familie, au preferat să se „hrănească” cu pasiunea copiilor pentru astrofizică. La fel de bucuros a fost şi Ovidiu Tercu, care a ţinut să îi felicite, pe pagina sa de Facebook, atât pe Fabrizzio, cât şi pe colega lui din Astroclubul “Călin Popovici” din cadrul Observatorului astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, brăileanca Maria Iordache. Chiar dacă olimpiada s-a terminat, cele două cadre didactice şi Ovidiu Tercu, dar mai ales Fabrizzio şi Daria, au în continuare emoţii, până pe 10 februarie, când vor şti dacă pleacă la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Noi le ţinem pumnii!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.