Jump to content

Alunecări de teren în satul Pleşa


dcp100168

Recommended Posts

Alunecări de teren în satul Pleşa

În satul Pleşa, din comuna Bereşti Meria, încă de la finalul săptămânii trecute, se manifestă o alunecare de teren cauzată de reactivarea unui izvor din zonă, reactivare apărută cel mai probabil din cauza zăpezii din aprilie, precipitaţiile punând probabil presiune pe pânza freatică. În zona unde a apărut alunecarea au fost multe fântâni, de la izvorul acum reactivat alimentându-se cândva cu apă o parte a localnicilor.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, alunecarea de teren se manifestă pe o falie lungă de circa 50 metri, falie care a apărut în urma prăbuşirii unui mal de pământ, alunecarea având o lăţime de 50 de metri şi o adâncime de 4-5 metri. Portrivit ISU, principala linie de alunecare a terenului este la circa 100 de metri de o casă nelocuită, dar mai există şi o linie secundară de alunecare a terenului, aflată la 30 de metri de casa unei persoane de 80 de ani.

„În partea inferioară a malului prăbuşit se poate observa că pământul este îmbibat cu apă deoarece în apropriere este un izvor. Alunecarea de teren este produsă la o distanţă de 150 metri faţă de construcţiile de locuit, fără a prezenţa efecte vizibile precum şi riscuri iminente faţă de construcţiile şi amenajările în cauză. Se monitorizează situaţia. În ceea ce priveşte alunecările de teren din localităţile Suceveni şi Izvoarele, acestea s-au stabilizat  în ultimele zile”, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Autorităţile locale din cadrul Primăriei Bereşti Meria, satul Pleşa fiind în componenţa acestei comune, au anunţat încă de vineri apariţia primelor semne ale alunecării de teren şi se monitoriează permanent evoluţia fenomenului. Dacă se va agrava problema, se vor lua în calcul şi măsuri privind siguranţa celor care locuiesc în casele care ar putea fi afectate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.