Jump to content

Programul "Start-up Nation"


dcp100168

Recommended Posts

350 milioane euro prin Programul "Start-up Nation"

Programul 'Start-up Nation' se derulează pe trei ani, are o valoare totală de peste 350 milioane euro şi este finanţat din fonduri europene şi de la guvern. Grantul nerambursabil este de aproximativ 45.000 euro /IMM. Vor fi finanţate 10.000 de start-up-uri/an şi se vor crea aproximativ 15-17.000 de locuri de muncă/an. La începutul lunii mai, se va deschide sesiunea de înscriere în program, procedură care va dura 30 de zile şi se face numai on-line.

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Harry Ilan Laufer, a anunţat luni, la Galaţi, în cadrul conferinţei de prezentare a Programului 'Start-up Nation', că până la începutul anului 2018 România va mai rămâne, în total, cu 50 de taxe fiscale şi nefiscale. 'În afară de eliminarea celor 102 taxe, urmează ca, până la începutul anului 2018, să rămânem doar cu 50 de taxe fiscale şi nefiscale în România, plecând de la peste 200 anul trecut. Este un pas foarte mare înainte, iar din luna decembrie a anului 2018, dorim ca toate taxele şi contribuţiile către statul român să fie efectuate exclusiv online şi să scăpăm odată de coada la ghişee', a spus Laufer.

El a precizat că aceste măsuri vor crea un mediu prielnic dezvoltării antreprenoriatului, cadrul funcţional cuprinzând ca direcţii principale legea prevenţiei, partea de debirocratizare şi taxarea. 'La crearea legii prevenţiei, care cuprinde partea de prevenţie practică pentru agenţii comerciali şi partea de informare, au lucrat 17 ministere şi peste 40 de autorităţi cu activitate de control. Procesul de debirocratizare este coordonat de Secretariatul General al Guvernului, iar fiecare minister va avea un departament intern de debirocratizare. Un alt pilon este taxarea, nivelul fiscalităţii, care la programul de guvernare are unele măsuri: scăderea TVA de la 20 la 19%, şi, începând cu anul 2018, TVA va fi scăzut la 18%, după care sunt prevăzute nişte măsuri concrete cum ar fi creşterea plafonului pentru microintreprinderi de la 100.000 la 500.000 euro ca cifră de afaceri, iar taxa pe dividende va fi 0%... Peste 94% dintre firmele care activează în România au o cifră de afaceri de până în 500.000 euro, dar pentru cele peste acest plafon, impozitul pe profit este de 16%, el urmând să fie redus anul viitor la 10% şi 0% pe dividende', a afirmat Laufer. Secretarul de stat a menţionat că programul 'Start-up Nation' se adresează celor care doresc să se apropie de antreprenoriat, iar scopul principal este de a stimula înfiinţarea de noi societăţi comerciale în România, pe de o parte, pe de altă parte are scop informativ şi educativ şi ,,binenţeles finanţarea celor zece mii de start-up-uri anual'.

'Programul 'Start-up Nation' nu are doar rolul de a finanţa zece mii de firme pe an ci şi de a da o şansă tinerilor să se apropie de antreprenoriat. România are al doilea cel mai scăzut procent din Uniunea Europeană din punctul de vedere al implicări tinerilor în zona antreprenoriatului. Lucrul acesta este rău pentru noi. Sunt foarte mulţi tineri care pleacă din ţară, de ceea prin 'Start-up Nation', vrem să-i aducem înapoi', a spus Laufer.

Secretarul de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu, a precizat, la rândul lui, că programul a fost gândit să satisfacă necesitatea de a reîmprospăta clasa antreprenorială românească ,'cu idei noi, cu vise noi, cu vise viabile care se pot pune în practică, vise şi idei care pot să ajungă de succes.  Tot prin acest program ne dorim ca forţa de muncă care a plecat din ţară odată cu aderarea noastră la Uniunea Europeană să o reîntoarcem spre România, forţa de muncă specializată care într-adevăr aduce valoare societăţii. Programul vine să întruchipeze ideea de a întări clasa de mijloc în ţara noastră'.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a fost prezent la campania de promovare a Programului “Start-up nation Romania”. În prezenţa a zeci de tineri interesaţi să dezvolte o afacere, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, si-a exprimat încrederea în succesul acestui program, care dă o şansă tinerilor antreprenori si încurajează dezvoltarea mediului de afaceri. “ Acest program se pliază foarte bine Galaţiului. În fiecare an, peste 3000 de tineri specialişti termină facultatea la cele doua universităţi din Galaţi. Le cer tinerilor să nu mai stea pe margine, să se implice şi să ia decizii. Vă rog să credeţi în acest program, să credeţi că veţi deveni antreprenori, oameni de afaceri şi veţi avea ceva de spus în viaţa economică a Galaţiului şi chiar la nivel naţional.  Mult succes celor care vor aplica pentru acest program”, a declarat Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Harta Start-up Nation 2017: Unde se duc ajutoarele nerambursabile de max. 44.000 euro

8.653 de firme au reușit punctaje finanțabile prin programul Start-up Nation 2017. StartupCafe.ro a realizat o hartă pe județe a acestor beneficiari, pentru o vizualizare a distribuirii ajutoarelor de maximum 200.000 de lei în teritoriu.

Cifrele Start-up Nation 2017

Planuri de afaceri depuse: 19.296

Planuri de afaceri depuse corect: 19.026, în valoare totală de 3,75 miliarde de lei

Planuri de afaceri cu punctaje care le permit să se încadrează în buget: 8.653, cu fonduri nerambursabile solicitate in valoare totală de 1,713 miliarde de lei.

Punctaje finanțabile:

- 100 p - 3983 de planuri de afaceri depuse
- 95 p - 4566 de planuri de afaceri
- 90 p  - 104 planuri de afaceri

Proiecte punctate pentru inovație: 84% din cele 8.653  finanțabile.

Firme în mediul urban dintre cele finanțabile: 76,17%

Firme în mediul rural dintre cele finanțabile: 23,83%.

TOP 10 județe la depuneri de planuri de afaceri în Startup Nation 2017:

    București - 2.926 (din care 1.399 finanțabili în limita bugetului)

    Cluj - 2.289 (1.250)

    Timiș - 885 (361)

    Ilfov - 781 (351)

    Iași - 770 (356)

    Bihor - 738 (323)

    Dolj - 716 (371)

    Constanța - 662 (267)

    Brașov - 622 (294)

    Prahova - 530 (242)

startupcafe.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Birocrația pune stop banilor pentru prima afacere

Aşteptat cu sufletul la gură de mii de întreprinzători aflaţi la început de drum cărora statul le-a promis o finanţare de 200.000 de lei pentru prima lor afacere, programul Start-up Nation pare să fi intrat pe stop din cauza lentorii cu care se mişcă Fondul de Contragarantare. Până acum s-au făcut plăţi pentru numai 23 de beneficiari – un total de un milion de euro dintr-o finanţare promisă de 375 de milioane de euro pentru 2017.

Programul Start-Up Nation, prin care statul român își propusese să finanțeze 10.000 de noi firme în acest an, are, până acum, doar 23 de beneficiari care și-au primit banii. Informația a fost dată publicității pe 15 decembrie, în cadrul dezbaterilor comisiilor reunite de buget-finanţe, iar situaţia nu s-a schimbat de atunci şi până acum. În 2017 s-au făcut, deci, doar 23 de plăţi a câte 200.000 de lei, iar restul banilor, până la 600 milioane lei, sunt în conturile de tranzit ale instituţiilor partenere. Conform ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, până în momentul de față au fost verificate 10.000 de dosare de către cele opt agenții teritoriale pentru IMM-uri, fiind semnate 8.444 de acorduri de finanțare. Cele trei bănci partenere – CEC Bank, BCR şi Banca Transilvania – au aprobat 3.234 de credite punte, iar către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au fost transmise 2.673 de dosare, din care 964 au fost aprobate. Cele trei bănci mai au în analiză 809 dosare. Ilan Laufer spune că, în ianuarie 2018, se vor deconta 4.361 de beneficiari în total.

13 credite aprobate în regiunea Constanţei

Nu ştim câte din aceste credite au fost aprobate pentru întreprinzătorii... aspiranţi din Galaţi, dar putem să vă spunem că, la nivelul Agenţiei pentru IMM-uri Constanţa, la care este arondat şi Galaţiul, s-au făcut 13 plăţi în cadrul programului Start-up Nation, pe 2017. „67 de conturi ale potenţialilor beneficiari au fost depuse pe registru, 20 au fost evaluate şi trimise băncilor, iar pentru 13 s-au făcut plăţile. Celelalte aşteaptă OK-ul din partea băncilor partenere. Deconturile au început să vină în perioada 5-10 decembrie şi există un termen de 20 de zile lucrătoare pentru încărcarea lor. Marea majoritate a deconturilor sunt făcute pe suma maximă, de 200.000 de lei. Din punctul nostru de vedere, cred că din a doua jumătate a lunii ianuarie vor începe să vină mai multe cereri. Toţi cei care la început erau reţinuţi acum ne solicită informaţii, sunt interesaţi. Avem foarte multe solicitări”, a declarat pentru „Viaţa liberă” George Fulina, director executiv al Agenţiei pentru IMM-uri Constanţa.

„Sunt aproximativ 8.600 de firme din toată ţara aprobate pentru finanţare”

„Partea buna e că programul Start-up Nation este foarte mare şi sunt aproximativ 8.600 de firme din toată ţara aprobate pentru finanţare, deşi iniţial s-a zis de 10.000 şi mai puteau intra 1.400 din lista de rezervă”, ne-a spus gălăţeanul Radu Oprea, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). „Partea rea e că tot programul s-a lovit de birocraţia din România, formată din Ministerul pentru Mediul de Afaceri cu agenţiile teritoriale, băncile, fondul de garantare şi, surpriza beneficiarilor, fondul de contragarantare, unde s-au blocat toate dosarele. Această birocraţie a generat întârzieri la aprobarea creditelor punte şi implementarea planurilor de afaceri (realizarea investiţiilor) de trei-patru luni deja, şi cine stie cât mai durează. Practic, în anul 2017, au putut primi banii doar beneficiarii care au făcut investiţiile din banii lor sau prin mecanismul cererii de plată şi sunt foarte puţini cei care au reuşit acest lucru. Restul – au trebuit să facă acte adiţionale pentru a realiza investiţiile în 2018, neştiind nici acum când vor fi aprobate creditele, din cauza acestui fond de contragarantare. O altă problemă generată de aceste întârzieri e legată de perioada de implementarea a planurilor de afaceri, adică investiţiile în echipamente, chirii, salarii, care durează până la 29.09.2018, deci beneficiarii au mult mai puţin timp la dispoziţie să facă proiectele. Unii au deja tăieri la salarii şi chirii, aferente lunilor pierdute. Soluţia ar fi să dispară fondul de contragarantare din birocraţia programului şi să fie angajaţi un număr mai mare de funcţionari la agenţiile teritoriale ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri”, a încheiat Radu Oprea, vicepreşedinte CNIPMMR.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Galaţi: 724 de planuri de afaceri depuse pe Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat lista aplicanţilor în cadrul programului Start-up Nation 2018, conform prevederilor schemei de ajutor de minimis. Având în vedere că toate cele 33.514 planuri de afaceri trimise au peste punctajul minim de 50 de puncte, toţi aplicanţii din lista sunt acceptaţi de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii.

Începând de luni, 18 februarie 2019, vor intra în etapa de verificare administrativă şi a eligibilităţii de la RUE 1 la RUE 13.005. Aşadar, vor intra în verificare planurile de afaceri care au obţinut 100 de puncte şi vor avea în vedere crearea a minimum 4 noi locuri de muncă. În ceea ce priveşte restul aplicanţilor, acestea vor rămâne în lista de aşteptare, urmând ca, în cazul în care vor exista renunţări, respingeri, diferenţe de sume care să genereze bugetele necesare, să intre în verificări şi peste RUE 13.005. Lista poate fi descarcată AICI.

Din Galaţi, sunt 724 de aplicanţi, adică aproape dublu faţa de ediţia anterioară a programului (2017) când au fost înregistraţi 358 de aplicanţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

724 de firme din Galați au aplicat la „Start-Up Nation” 2019

  • La nivel național, peste 33.000 de firme sunt înscrise la finanțările de 42.000 de euro pe afacere

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a dat publicității lista RUE a celor 33.514 de firme care au aplicat în programul Start-Up Nation 2018-2019, primele 10 poziții fiind ocupate de societăți care au promis că vor crea de la 30 de locuri de muncă în sus, fiecare, pentru a obține ajutoarele nerambursabile de 200.000 de lei, adică aproximativ 42.000 de euro, pe afacere.

Din Galați, au aplicat pentru obținerea ajutorului nerambursabil un număr de 724 de firme, dublu față de Brăila, de unde au depus aplicații numai 298 de firme. Galațiul este pe locul 18 pe țară în privința numărului de solicitări depuse. Cele mai multe aplicații pentru obținerea ajutorului de 42.000 de euro au venit din Timiș (2.014), Bihor (1.753). Prahova (1.673), Dolj (1.605), Iași (1.562), Maramureș (1.394), Constanța (1.454) și Bistrița Năsăud (1.340). Din București au fost depuse numai 532 de cereri.

„Având în vedere că toate cele 33.514 planuri de afaceri trimise au peste punctajul minim de 50 de puncte, toți aplicanții din listă sunt acceptaţi de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii. Vor intra în etapa de verificare administrativă şi a eligibilităţii de la RUE 1 la RUE 13.005, iar restul aplicanților vor rămâne în lista de așteptare, urmând ca, în cazul în care vor exista renunțări, respingeri, diferențe de sume care să genereze bugetele necesare, să intre în verificări și peste RUE 13.005”, a precizat Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Primele 10.000 de firme calificate, care se vor dovedi în regulă, vor putea primi finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.