Jump to content

Navrom Galaţi va face bac între Isaccea şi Orlovka


dcp100168

Recommended Posts

Navrom Galaţi va face bac între Isaccea şi Orlovka

Navrom Galaţi a primit autorizaţia de construcţie pentru realizarea trecerii cu bacul între localităţile Isaccea şi Orlovca. Lucrările ar putea începe chiar din această lună, anunță autoritățile județene. Pentru Tulcea, un judeţ de pe graniţa ţării, aceasta ar putea fi prima şi singura trecere a frontierei către Ucraina.

radiovacanta.ro

S-a emis autorizaţia de construcţie pentru Trecerea Ro-Ro de la Isaccea

Trecerea Ro-Ro Isaccea-Orlovka ar putea deveni realitate în următorul an după ce aproape două decenii s-a vorbit doar despre acest obiectiv important pentru dezvoltarea oraşului Isaccea. „De câteva zile, am emis autotizaţia de construcţie pentru punctul de trecere cu bacul a frontierei Isaccea - Orlovca şi, din discuţiile purtate cu firma câştigătoare, va trebui ca în cel mult zece zile să ne întâlnim şi cu reprezentanţii părţii ucrainene pentru a stabili paşii de urmat pentru realizarea investiţiei”, a declarat primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru.

obiectivtulcea.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă vamă și o nouă de traversare a Dunării, cu nave Ro-Ro, între Isaccea şi Orlovka (Ucraina)

Un nou punct vamal va fi înfiinţat la graniţa dintre România şi Ucraina, odată cu înfiinţarea unei linii de traversare a Dunării cu nave Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka (Ucraina).

Trecerea Ro-Ro Isaccea-Orlovka ar putea deveni funcțională în aproximativ un an, pentru că la finalul câtorva ani de demersuri diplomatice au fost obținute toate aprobările necesare și primarul din Isaccea, Anastase Moraru, a emis autorizația de construire a punctului vamal de pe malul românesc.

Apariţia noului punct vamal introduce o nouă rută pe harta traseelor de transport de mărfuri în regiune. O navă Ro - Ro (roll on/roll off) transportă autovehicule de transport de mărfuri, dar și de transport de călători și autoturisme.

Operatorul care va asigura traversarea Dunării este Navrom Galați.

Opt ani de demersuri diplomatice

În urmă cu trei ani se făcea un pas important în realizarea acestui proiect de care se vorbește de peste 20 de ani, la Orlovka având loc semnarea acordului de cooperare între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei.

Anterior, fuseseră parcurse mai multe etape. În februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu firma MBS din București, pentru o perioadă de 49 de ani, firma urmând să construiască edificiile noului punct internaţional de trecere, respectiv clădirile care vor găzdui Vama şi Poliţia de Frontieră, dar şi un hotel şi un restaurant.

Suprafaţa pe care va fi amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro.

În 2011, proiectul a obţinut şi susţinerea consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos. După ce şi-au dat acordul în legătură cu înfiinţarea noului punct vamal ministerele afacerilor externe din România, Ucraina şi Republica Moldova şi a fost obţinut şi avizul Uniunii Europene, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 10 octombrie 2012,  Memorandumul referitor la „Încheierea unui acord cu partea ucraineană privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri şi marfă în regim rutier (bac) tip RO - RO între localităţile Isaccea (România) - Orlovca (Ucraina)“.

Guvernul a aprobat şi Memo­randumul întocmit de Ministerul Afacerilor Externe, în care se propune deschiderea noului punct internaţional de trecere a frontierei.

După alți aproape cinci ani, se poate spune că a fost depășită cea mai complicată etapă în dezvoltarea acestui proiect, aceea a demersurilor diplomatice.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Se deschide punctul de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene de la Isaccea

Deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicaţie de pasageri şi marfă în regim de bac şi pietonal între localităţile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina), precum şi a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea va deveni realitate în scurt timp, deoarece în Monitorul Oficial al României nr. 320 din 11 aprilie 2018 a fost publicată Hotărârea nr. 184/2018 prin care se legiferează dechiderea acestui punct de frontieră.

Punctul de trecere a frontierei şi biroul vamal respective, care fac legătura dintre România şi Ucraina, prin Dobrogea, se vor da în folosinţă după realizarea infrastructurii şi asigurarea utilităţilor necesare în vederea desfăşurării în bune condiţii a traficului de frontieră. Cele două obiective vor avea regim de funcţionare permanent şi pentru aceasta ministerele şi alte autorităţi publice cu atribuţii la trecerea frontierei de stat asigură, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat potrivit legii, posturile necesare pentru efectuarea controlului pentru trecerea frontierei de stat. Totodată spaţiile, utilate corespunzător, pentru desfăşurarea activităţii de control la punctul de trecere a frontierei între localităţile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina), se asigură cu titlu gratuit de către administratorul punctului de trecere a frontierei.

Trecerea frontierei se va face, peste Dunăre, cu bacul, şi va fi deschis şi traficului pietonal, cu autovehiculele şi tranzitului de mărfuri, iar activitatea se va realiza „în oglindă” de firme private din România şi Ucraina, pe malul românesc al Dunării operatorul economic desemnat prin licitaţie pentru a realiza această trecere cu bacul fiind Navrom Bac Galaţi, firma care se ocupă şi de trecerea cu bacul peste Dunăre de la Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ambasadorul Ucrainei a venit la Galați pentru a discuta la Navrom despre inaugurarea Vămii Isaccea-Orlovka

La 45 de kilometri de Galați va fi inaugurat un nou Punct Internațional de Trecere a Frontierei, odată cu înfiinţarea unei linii de traversare a Dunării cu nave Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka (Ucraina). Acesta a fost și principalul scop al vizitei la Galați a ambasadorului extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov. Ambasadorul Ucrainei a venit la Galați într-o vizită de lucru, pentru a cunoaște autorită locale și pentru identificarea unor oportunități de dezvoltare a unor afaceri între firme din Galați și firme din Ucraina.

Ambasadorul a avut la prefectură o întrevedere cu subprefectul Mihai Manoliu, vicepreședintele CJ Florin Gasparotti și viceprimarii Sorin Enache și Picu Apostol Roman. După întâlnirea de la prefectură, ambasadorul a avut o întâlniree și cu conducerea companiei de navigație Navrom SA Galați, firmă care asigură traversarea Dunării cu bacurile la Vama Isaccea - Orlovka. ”Avem un proiect dezvoltat și realizat de Navrom și de o companie ucraineană. Este un proiect Trecere Internațională cu bacul de la Orlovka la Isaccea, în județul Tulcea. E un proiect pe care îl considerăm a fi o nouă cale de acces, nu numai pentru mediul de afaceri, ci și pentru a facilita contacte umane, people to people, pentru a aduce mai aproape pe cei din Ucraina cu prieteni români. (…) Este un proiect bilateral, care a fost dezvoltat de ambele state, dar se realizează de către companii private, Navromul din partea României și o companie privată din Regiunea Odessa din Ucraina, dar cu implicarea celor două state, pentru că, de fapt, decizia de a crea un punct de trecere internațional fluvial a fost a celor două guverne, printr-un acord al celor două guverne, din Ucraina și România”, a declarat ambasadorul Ucrainei la București. Întrebat când va fi inaugurat noul punct vamal, pentru că lucrările de construcție și amenajări au fost finalizate, ambasadorul Ucrainei a spus că se află în vizită la Galați pentru a discuta aceste detalii cu conducerea Navrom. ”Asta vreau să discut cu conducerea Navromului. Nu am detalii și de aceea chiar solicitarea acestei vizite a fost pentru a discuta, pentru a identifica termeni reali despre inaugurarea acestei căi de trecere”, a spus Oleksandr Bankov.

Deschiderea noului punct vamal crează noi premise pentru dezvoltarea micului trafic de frontieră și pe sectorul Galați - Reni, fiind posibilă chiar înființarea unor cu nave de pasageri între cele două porturi la Dunăre. ”În ceea ce privește micul trafic de frontieră este o altă perspectivă și o altă posibilitate, mai ales pentru contacte umane. Avem în discuție posibilitatea reluării traficului care a existat între Tulcea și Ismail, pe care îl putem considera și pentru această zonă, Galați - Reni, folosind chiar mijloacele de transport fluviale. Din punctul de vedere al infrastructurii, există la noi, și la Reni, dar și la Ismail, puncte internaționale de trecere a frontierei, care au program de funcționare permanentă. Dar aceste lucruri trebuie analizate de instituții abilitate din ambele părți, pentru că necesită și alocarea unor fonduri, dar și resurse umane”, a mai adăugat ambasadorul Ucrainei.

În luna aprilie, Guvernul României a aprobat o hotărâre privind deschiderea Punctului Internațional de Trecere a Frontierei de Stat între România și Ucraina pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal, între localitățile Isaccea din România și Orlovka (Cartal), din Raionul Reni, din Ucraina. Apariţia noului punct vamal introduce o nouă rută pe harta traseelor de transport de mărfuri în regiune. O navă Ro - Ro (roll on/roll off) transportă autovehicole de transport de mărfuri, dar și de transport de călători și autoturisme. Operatorul care va asigura traversarea Dunării este Navrom Galați. În urmă cu patru ani se făcea un pas important în realizarea acestui proiect de care se vorbește de peste 20 de ani, la Orlovka având loc semnarea acordului de cooperare între autorităţile române şi cele ucraineene cu privire la înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei. În februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu firma MBS  din București, pentru o perioadă de 49 de ani, firma urmând să construiască edificiile noului punct internaţional de trecere, respectiv clădirile care vor găzdui Vama şi Poliţia de Frontieră, dar şi un hotel şi un restaurant. Suprafaţa pe care va fi amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro. În 2011, proiectul a obţinut şi susţinerea consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos. După ce şi-au dat acordul în legătură cu înfiinţarea noului punct vamal ministerele afacerilor externe din România, Ucraina şi Republica Moldova, şi a fost obţinut şi avizul Uniunii Europene, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 10 octombrie 2012,  Memorandumul referitor la „Încheierea unui acord cu partea ucraineană privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno – ucrainene pentru pasageri şi marfă în regim rutier (bac) tip RO - RO între localităţile Isaccea (România) - Orlovca (Ucraina)“.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ultimii pași în operaționalizarea unei noi vămi cu Ucraina, între Isaccea și Orlovka

  • Odată cu deschiderea noului punct de trecere a frontierei este înființată și o linie de traversare a Dunării cu nave Ro-Ro, bacuri care transportă și autovehicule de mărfuri și autoturisme.

După două decenii de demersuri se fac și ultimii pași în operaționalizarea noului Punct de Trecere a Frontierei între Isaccea și Orlovka (Ucraina), care va fi inaugurat în primăvara anului viitor. În luna noiembrie, autoritățile din Ucraina vor încheia procedurile de predare a clădirilor ridicate pe malul ucrainean al Dunării, în Orlovka, regiunea Odessa, către Serviciul de Vamă şi Poliţiei de Frontieră din Ucraina, în vederea operaţionalizării punctului de trecere a frontierei cu România. Anunțul a fost făcut la Tulcea de ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, cu prilejul participării sale la dezbaterea „Constituirea Rezervaţiei Delta Dunării-Prutul de Jos între România, Republica Moldova şi Ucraina“ organizată de Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. „La noi, aceste lucrări au fost finalizate în luna mai. Acum se desfăşoară procedurile legate de predarea acestui punct de trecere în folosinţa Serviciului de Vamă şi a Poliţiei de Frontieră. Aceste proceduri care ţin de Guvern vor fi finalizate în luna noiembrie, conform informaţiilor pe care le am din regiunea Odessa şi de la Kiev”, a declarat ambasadorul.

Pe malul românesc al Dunării, lucrările de amenajare a Punctului de Trecere a Frontierei de la Isaccea sunt în derulare, iar diplomatul ucrainean şi-a exprimat speranţa că festivitatea de inaugurare a noii vămi dintre România și Ucraina va avea loc la primăvară. „Sperăm că anul viitor, în primăvară, vom asista la inaugurarea acestui punct de trecere care va deveni un punct de legătură foarte important între cele două state şi care va aduce şi vitalizarea zonei. De fapt, pe partea sudică a frontierei bilaterale, există doar un punct de trecere care este trilateral, pe uscat, iar deschiderea acestui punct de trecere bilateral va permite majorarea contactelor, în primul rând, şi creşterea comerţului şi a transportului nu doar bilateral, ci şi de tranzit“, a mai spus Oleksandr Bankov.

Linie de traversare a ­Dunării cu nave Ro-Ro

Pe malul românesc al Dunării, la Isaccea, Compania de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA Galaţi a început, la sfârşitul lunii iunie, lucrările de amenajare a punctului de traversare a Dunării cu nave de tip Ro-Ro (Roll of/Roll on), bacuri care transportă și autovehicule de mărfuri și autoturisme. Realizarea trecerii Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka este unul din obiectivele anunţate de autorităţi încă din anul 1998, când a fost înfiinţată Euroregiunea „Dunărea de Jos“, structură de cooperare transfrontalieră în cadrul căreia sunt asociate șase administrații regionale, respectiv județele Galați, Brăila și Tulcea, raioanele Cahul și Cantemir din Republica Moldova și regiunea Odessa din Ucraina. Amenajarea trecerii Ro-Ro este solicitată de comunităţile de pe ambele maluri ale fluviului care consideră că această facilitate va încuraja turismul, iar aceasta ar determina o creștere economică a acestor comunități.

O zonă cu potențial ­turistic

Noul punct de trecere a frontierei, dublat de punctul de traversare a Dunării, va facilita creșterea turismului de tranzit, spre și dinspre Litoral. Dar sunt șanse și pentru dezvoltarea turismului în zonă, pentru punerea în valoare a nordului Dobrogei. În trecut, zona a avut un potențial turistic extraordinar, pentru că înaintea îndiguirilor și desecărilor din anii ‘60, în beneficiul agriculturii socialiste, pe malul românesc al Dunării, între Isaccea și Galați, existau 15.000 de hectare de Deltă, cu lacuri, bălți, păduri de sălcii. Erau și curse ale unor nave de pasageri între Galați și Canalul Crapina și Lacul Crapina. În 2008, a fost lansat proiectul „Redimensionarea ecologică şi economică în sectorul românesc al Luncii Dunării Inferioare“, realizat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării“ din Tulcea, care viza și refacerea acestei zone, care înainte de anii ‘60 era argumentul pentru care se spunea că Delta Dunării începe de la Galați.

Investiții de 12 milioane euro

Înființarea noii vămi la granița cu Ucraina are loc la finalul a două decenii de demersuri. În luna aprilie, Guvernul României a aprobat o hotărâre privind deschiderea Punctului Internațional de Trecere a Frontierei de Stat între România și Ucraina pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal, între localitățile Isaccea din România și Orlovka (Cartal), din Raionul Reni, Regiunea Odessa, din Ucraina. În februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu firma MBS din București, pentru o perioadă de 49 de ani, firma urmând să construiască edificiile noului punct internaţional de trecere, respectiv clădirile care vor găzdui Vama şi Poliţia de Frontieră, dar şi un hotel şi un restaurant. Suprafaţa pe care este amenajat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro. În 2011, proiectul a obţinut şi susţinerea consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos. După ce şi-au dat acordul în legătură cu înfiinţarea noului punct vamal ministerele Afacerilor Externe din România, Ucraina şi Republica Moldova, şi a fost obţinut şi avizul Uniunii Europene, Guvernul a aprobat, în octombrie 2012, un memorandum referitor la „încheierea unui acord cu partea ucraineană privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri şi marfă în regim rutier (bac) tip RO – RO între Isaccea (România) – Orlovca (Ucraina)“.

Acordul de cooperare între guvernele României și Ucrainei pentru înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei a fost semnat la Kiev pe 28 mai 2015 şi la Bucureşti pe 5 iunie 2015. Deschiderea noului punct vamal creează noi premise pentru dezvoltarea micului trafic de frontieră și pe sectorul dintre orașul Reni, port la Dunăre din Ucraina, și Galați și Tulcea. În privința micului trafic de frontieră între porturile Galați și Reni se discută despre înființarea unor curse ale unor nave de pasageri.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ucraina va introduce la vară o linie de feribot între Orlovka şi Isaccea

Ucraina va lansa o linie de feribot de-a lungul graniţei cu România, în ideea de a consolida conectivitatea regională, a anunţat luni mass media din Ucraina, preluată de Xinhua.

Linia de feribot pe râul Dunărea va fi inaugurată în vara acestui an, la noul punct de trecere a frontierei care face legătura între satul Orlovka din Ucraina şi oraşul Isaccea din România, a anunţat Autoritatea portuară din Ucraina. Graţie lansării acestei linii de feribot, distanţa unei călătorii între Ucraina şi România va fi redusă cu 100 de kilometri şi astfel frontiera dintre cele două state va putea fi trecută fără a fi nevoie de tranzitul pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Autoritatea portuară din Ucraina susţine că linia de feribot va avea o capacitate de transport de 1.000 de camioane şi 250 de autoturisme pentru pasageri pe zi, ceea ce va permite crearea unei noi legături de transport în Europa de Est, atragerea de noi investiţii şi crearea de noi locuri de muncă în regiune.

Realizarea trecerii Ro-Ro între Isaccea, România, si Orlovka, Ucraina, este unul din obiectivele anunţate de autorităţi încă din anul 1998, atunci când s-a înfiinţat Euroregiunea Dunărea de Jos, structura de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir). Proiectul a fost întârziat în principal din cauza lipsei acordurilor dintre cele două state. Amenajarea trecerii Ro-Ro este solicitată de comunităţile de pe ambele maluri ale fluviului care consideră că obiectivul ar încuraja turismul şi ar duce, implicit, la creşterea nivelului de trai a locuitorilor din aceste comunităţi.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Navrom Bac amenajează trecerea cu bacul de la Isaccea

Societatea Navrom Bac Galaţi a semnat cu firma Frigomatic SRL Tulcea contractul de execuţie pentru reabilitarea punctului de trecere cu bacul dintre localităţile Isaccea şi Orlovka (Ucraina), zonă în care urmează să se deschidă o linie de feribot între cele două ţări. Contractul are o valoare de 5,2 milioane lei fără TVA şi o durată de execuţie de şapte luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Obiectivul de investiţii „Amenajarea punctului international de trecere a frontierei de stat româno–ucrainiene pentru pasageri şi marfă în regim de trecere bac între localităţile Isaccea (România) şi Orlovka (Ucraina)” a devenit posibil în urma Hotărârii de Guvern nr.184 din 2018 şi a acordului semnat de guvernele român şi ucrainean. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată de Navrom Bac prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2.

Principalele lucrări de arhitectură din cadrul proiectului vor viza mai multe clădiri: admininistrativă, pentru azilanţi, clădire carantină, padoc pentru câini, sală de aşteptare, clădire pentru control amănunţit autoturisme şi microbuze, spaţiu comercial, cabine de control şi grupuri sanitare. Vor fi amplasate, de asemenea, copertine în punctele de control pentru autoturisme, microbuze şi autocare, copertine şi pasarelă de control amănunţit în punctele de control pentru autocamioane, mobilier exterior, împrejmuiri şi bariere de acces. Se vor mai face lucrări la reţelele electrice interioare şi exterioare, la reţelele termice şi sanitare, precum şi la sistemele de detecţie, acces şi supraveghere.

Ucraina a anunţat deja că intenţionează să deschidă o linie de feribot între România și Ucraina (Isaccea – Orlovka), ceea ce va avea numeroase beneficii economice, în opinia lui Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, citat de radioconstanta.ro: „În primul rând, ucrainienii fac parte dintr-o piață turistică de tradiție pentru Delta Dunării, în special datorită legăturilor religioase (sărbătorile pe rit vechi) și lingvistice cu lipovenii din zonă. În al doilea rând, ucrainienii pot reprezenta o posibilă forță de muncă atât de necesară în turismul din România”.

Nu în ultimul rând, trecerea cu bacul Isaccea – Orlovka scurtează traseul spre Republica Moldova sau spre nordul Ucrainei cu aproximativ 200 de kilometri, ceea ce, din punct de vedere al transportului rutier, contează foarte mult.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Trecere-pilot cu bacul prin noul punct de frontieră Isaccea - Orlovka

Luni, 23 septembrie, a vut loc prima traversare cu bacul prin noul punct de frontieră Isaccea - Orlovka (Ucraina). Se scurtează astfel traseul rutier către Republica Moldova şi Ucraina cu 200 de kilometri.

La prima traversare cu bacul a Punctului de Frontieră RO-RO Isaccea-Orlovka au participat autorităţi locale din ambele regiuni de frontieră. Trecerea-pilot a avut loc atât cu autoturisme, cât şi cu o cisternă, şi nu a întâmpinat nicio problemă, astfel că ambele părţi şi-au exprimat încrederea că în cel mai scurt timp punctul de frontieră va fi deveni operaţional. „Această trecere de frontieră scurtează traseul rutier atât spre Republica Moldova cât şi spre nordul Ucrainei cu aproximativ 200 de kilometri, iar din punct de vedere al transportului de mărfuri contează foarte mult”, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui.

Pe sensul de intrare în România sunt amplasate 2 cabine de control vamal, iar pe sensul de ieşire sunt amplasate tot 2 cabine de control. Fluxul de trafic dinspre România spre Ucraina se va derula printr-un drum cu două benzi, de la intrarea prin punctul de racordare cu drumul public existent, până la zona de control pentru autovehicule. Fluxul de trafic cu autocamioane se va relua prin accesul din parcare. În cazul în care este necesară staţionarea autovehiculelor au fost amenajate două zone de parcare, înaintea zonelor de control autovehicule şi autocamioane. După zona de control se va circula pe o platformă betonată, spre unul dintre cele două puncte de îmbarcare. Fluxul de trafic dinspre Ucraina spre România se va derula de pe platforma de îmbarcare/debarcare, accesul autoturismelor şi autobuzelor la cabinele de control se face pe 2 benzi, iar pentru autocamioane accesul se face din parcare. În cazul în care este necesară staţionarea vehiculelor, a fost amenajată o zonă de parcare pentru 10 autocamioane, înaintea zonelor de control.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Trecerea bac Isaccea - Orlovka, aproape de finalizare

Navrom Bac este pe ultima sută de metri în realizarea proiectului privind amenajarea punctului de trecere a frontierei, în regim de trecere bac, între localităţile Isaccea şi Orlovka (Ucraina). Proiectul, în valoare totală de 6,89 milioane de lei, beneficiază de o finanţare de 4,65 milioane de lei din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Realizarea unei legături între Isaccea şi Orlovka este un mai vechi deziderat atât al părţii române, cât şi al celei ucrainene, dat fiind faptul că pe această rută s-ar deschide o cale de transport mai rapidă şi mai eficientă ca timpi de operare între localităţile din Ucraina şi localităţi din România, precum Tulcea, Galaţi, Constanţa sau Brăila. De altfel, nu întâmplător, la Isaccea, în vremurile trecute au fost trei poduri de vase care făceau legătura între cele două maluri ale Dunării, asigurând o legătură neîntreruptă de la Constantinopol până în câmpiile Nistrului!

Demersuri diplomatice pentru deschiderea unui punct de trecere bac între Iasaccea şi Orlovka s-au făcut încă de acum 15-20 de ani, însă calea spre atingerea acestui deziderat a devenit posibilă în 2015, după semnarea la nivel de stat a unui acord oficial între Ucraina şi România. Ulterior s-a dezvoltat şi din punct de vedere tehnic acest proiect, iar partea ucraineană a finalizat deja investiţia în modernizarea punctului de trecere frontieră de la Orlovka. Anul trecut, la Isaccea au demarat şi lucrările la punctul de trecere frontieră din cadrul proiectului Navrom Bac, în urma procesului de achiziţie drept constructor fiind desemnată firma Frigomatic SRL Tulcea.

Proiectul este unul mai complex decât ar putea părea la prima vedere, dat fiind faptul că nu este vorba doar de o „simplă trecere bac”, ci de toată infrastructura unui punct de trecere a frontierei, „ca pe aeroport”. Astfel, proiectul cuprinde realizarea de clădiri administrative, birouri pentru Vamă, Poliţia de Frontieră, fluxuri de intrare-ieşire pentru maşinile de marfă şi pasageri, sală de aşteptare, rampă de verificare a autovehiculelor etc. Ce-i drept, şi beneficiile pentru transportatori sunt pe măsură.

„În prezent, TIR-urile cu marfă trebuie să treacă prin trei vămi - Ucraina, Republica Moldova, România. Astfel, un TIR cu marfă face cel puţin trei zile, uneori şi o săptămână, pentru a trece prin aceste locaţii. Prin urmare, e un drum foarte sinuos şi greu de parcurs, iar unii transportatori ajungeau în situaţia de a căuta alte rute. Acest punct de frontieră, cu trecere bac, elimină toate aceste probleme. Practic, traversarea cu bacul şi formalităţile vamale sunt reduse la câteva zeci de minute în cazul TIR-urilor. În cazul pasagerilor, lucrurile sunt chiar mai simple, s-ar sta în vamă cel mult 10 minute”, ne-a explicat Ion Lungeanu, managerul proiectului derulat de Navrom Bac. Potrivit estimărilor, prin punctul Isaccea-Orlovka s-ar putea ajunge la un trafic de un milion de tone marfă/an, la care s-ar adăuga şi traficul de călători.

Pe lângă scurtarea timpilor de transport, noul punct de trecere a frontierei va avea avantajul că va facilita relaţiile la nivelul comunităţilor din zonele riverane Dunării. Turismul ar avea mult de câştigat din această relaţie, dar sunt şi alţi agenţi economici care ar putea să-şi dezvolte afacerile, dat fiind faptul că inclusiv piaţa muncii în regiune ar deveni mai dinamică.

Una peste alta, recepţia lucrărilor de către Navrom Bac la punctul de trecere frontieră în regim de trecere bac de la Isaccea - Orlovka ar urma să se realizeze la mijlocul lunii martie. Ulterior, după ce vor fi obţinute avizele finale specifice autorităţilor statului implicate în funcţionarea efectivă a acestui punct de trecere frontieră, el va putea fi operaţionalizat şi dat în mod oficial în folosinţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Va fi deschisă noua Vamă cu Ucraina de la Isaccea – Orlovka, după finalizarea amenajărilor

Navrom SA Galați a finalizat lucrările de amenajare a punctului de traversare a Dunării cu bacul de la Isaccea, dând astfel undă verde deschiderii noului Punct de Trecere a Frontierei între România și Ucraina, de la Isaccea – Orlovka.

Proiectul „Amenajarea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainiene pentru pasageri şi marfă în regim de bac între localităţile Isaccea (România) şi Orlovka (Ucraina)”, în valoare de 6.890.000 lei din care valoarea finanţării europene a fost de 4.600.00 lei, a avut ca obiectiv dezvoltarea portului Isaccea prin amenajarea punctului de trecere a frontierei pentru pasageri şi marfă în regim de bac între localităţile Isaccea (Romania) şi Orlovka (Ucraina). Proiectul este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Axa 2.

În cadrul proiectului s-au realizat lucrări de modernizare a portului, precum și construirea unei clădiri administrative, a unei clădiri pentru controlul vamal amănunţit al autovehicolelor care traversează vama, a unei clădiri pentru cazarea azilanţilor, 13 cabine de control, un padoc pentru câinii Poliției de Frontieră, a unui un spațiun comercial, precum și a unei clădiri pentru birourile comisionarilor vamali, etc.

Suprafaţa pe care e amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare.

Va fi o vamă fluvială, la care traversarea Dunării va fi asigurată cu nave de tipul „RO-RO”, care sunt dotate cu rampe hidraulice pentru ambarcarea și debarcarea autovehicolelor de mărfuri și autoturismelor. Linia de traversare a Dunării cu nave „RO-RO” va avea o capacitate de transport de 1.000 de TIR-uri şi 250 de autoturisme pe zi.

O nouă rută de transport, alternativă la DE 85

Noua vamă este la mică distanță de punctul trilateral de trecere a frontierei România – Republica Moldova – Ucraina de la Galați-Giurgiulești, dar în condițiile configurației infrastructurii rutiere din zonă, punctul de trecere Isaccea – Orlovka va fi unul mai important, pentru că scurtează considerabil unele rute de transport.

În prezent, ruta cea ai utilizată de TIR-urile care asigură transporturile de mărfuri dinspre Turcia și Grecia către Ucraina și Federația Rusă este aceea de la Giurgiu – Russe spre centura Bucureștiului și către Bacău și Suceava, pe drumul european DE 85.

Prin deschiderea trecerii cu nave „Ro-Ro” de la Isaccea – Orlovka, se deschide o nouă rută, prin Vama Veche – Constanța – Tulcea – Isaccea. Este o rută cu aproximativ două sute de kilometri mai scurtă. În același timp este degrevat de o parte din trafic DE85, una din cele mai aglomerate artere de transport din România.

Importanța noului punct de trecere a frontierei va crește odată cu finalizarea construirii podului peste Dunăre de la Brăila și a drumurilor expres racordate la acesta.

Obiective: dezvoltare a turismului și curse cu nave de pasageri între Galați și Reni

Sunt deschise noi oportunități de dezvoltare a turismului în nordul Dobrogei și Delta Dunării. Primii interesați de dechiderea noii vămi sunt ucrainienii, care fac parte dintr-o piață turistică de tradiție pentru Delta Dunării, în special datorită legăturilor religioase, sărbătorilor pe rit vechi, dar și lingvistice cu lipovenii din zonă.

În cursul unei vizite efectuate la Galați, pentru evaluarea lucrărilor la noua vamă de la Isaccea, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, declara că prin deschiderea acestei căi de comunicație crează noi oportunități de afaceri, dar facilitează și contacte „people to people” transfrontaliere. „E un proiect pe care îl considerăm a fi o nouă cale de acces, nu numai pentru mediul de afaceri, ci și pentru a facilita contacte umane, people to people, pentru a aduce mai aproape pe cei din Ucraina cu prieteni români”, a declarat atunci ambasadorul Ucrainei.

Deschiderea noului punct vamal crează noi premise și pentru dezvoltarea micului trafic de frontieră și pe sectorul dintre Galați și Reni (Ucraina), fiind posibilă chiar înființarea unor cu nave de pasageri între cele două porturi la Dunăre.

galati365.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

S-a deschis traficul de mărfuri între Isaccea şi Orlovka

Punctul de trecere a Dunării cu bacul între oraşul Isaccea, judeţul Tulcea, şi localitatea Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina, a fost deschis, miercuri dimineaţa, traficului de marfă, iar comisionarii vamali dau asigurări că acesta va fi tranzitat în perioada imediat următoare.

Lucrările de amenajare a punctului de trecere Ro-Ro au demarat în urmă cu aproximativ doi ani şi s-au finalizat anul acesta, valoarea totală a investiţiei fiind de 5,15 milioane de euro, potrivit administratorului societăţii Navrom Bac SRL din Galaţi, Constantin Hârţan. "De la început, cel mai greu a fost să obţinem hotărârea de Guvern după încheierea tratatului dintre ministerele de externe din România şi Ucraina. Au fost apoi probleme legate de forţa de muncă. În sfârşit, am fost pionierii proiectelor cu fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Este prima investiţie de acest tip care se face parţial cu fonduri europene", a precizat Hârţan. El a spus că doar 1,15 milioane de euro din bugetul total al investiţiei reprezintă contribuţia din fonduri nerambursabile, iar restul sumei este contribuţia societăţii.

Punctul de trecere a Dunării cu bacul amenajat la graniţa româno-ucraineană ajută firmele de transport prin scurtarea timpilor de aşteptare la frontieră, a costurilor, dar şi a distanţelor, în condiţiile în care, pentru a ajunge în România, transportatorii ucraineni erau obligaţi să tranziteze pe o scurtă distanţă teritoriul Republicii Moldova şi să plătească taxele de drum. "E o perioadă aglomerată şi se stă foarte mult la frontieră. Acum începe şi sezonul de cereale, iar punctul de aici scurtează mult distanţa, preţurile şi timpii de aşteptare. Până în portul Constanţa, de exemplu, drumul se scurtează cu cel puţin 100 de kilometri", a explicat expeditorul internaţional al unei firme, Reutsoi Stanislav.

Trecerea Dunării va fi asigurată de un singur bac care va circula în funcţie de cererile transportatorilor.

Transportul pe fluviu este permis doar pentru produse, nu şi pentru persoane fizice, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Realizarea trecerii Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka şi înfiinţarea unei curse de călători Tulcea-Ismail se numără printre obiectivele anunţate de autorităţi de mai mulţi ani în cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir). Proiectele au fost întârziate, în principal, din cauza lipsei acordurilor dintre cele două state şi sunt solicitate de comunităţile de pe ambele maluri ale fluviului care consideră că obiectivele ar încuraja turismul şi ar duce, implicit, la creşterea nivelului de trai al locuitorilor.

Navrom Bac SRL din Galaţi este o firmă a companiei de navigaţie fluvială Navrom care asigură servicii de transport persoane şi mărfuri, reparaţii nave cu puncte de lucru în Constanţa, Cernavodă şi Drobeta Turnu-Severin.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

S-a inaugurat trecerea cu bacul peste Dunăre de la Isaccea. Legătură între România și Ucraina

Compania gălățeană Navrom Bac a inaugurat, miercuri, punctul de trecere cu bacul a Dunării între orașul Isaccea, din județul Tulcea, și localitatea Orlovka, din regiunea Odessa (Ucraina). Traversarea fluviului între România și Ucraina durează 15-20 de minute, "sare" peste una din cele trei vămi care trebuiau tranzitate, scurtând astfel deplasarea cu cel puțin două zile pentru traficul de marfă.

Conform administratorului Navrom Bac, Constantin Hârțan, investiția de la Isaccea este în totalitate a companiei gălățene. Proiectul a pornit de la zero acum aproximativ doi ani, valoarea totală a investiției fiind de 5,1 milioane de euro, din care 4 milioane de euro reprezintă contribuția Navrom Bac, iar diferența de 1,1 milioane de euro provine din fonduri europene nerambursabile. "Punctul internațional de trecere a frontierei este blocat din cauza restricțiilor impuse de pandemie, cu excepția transportului de marfă. Pasagerii, deocamdată, nu pot traversa. Până acum, transportatorii erau nevoiți să treacă prin trei vămi. Traversarea cu bacul între Isaccea și Orlovka evită vama din Republica Moldova, iar durata este scurtată foarte mult, atât timpii de așteptare, cât și distanțele", ne-a spus Constantin Hârțan.

În acest moment, trecerea Ro-Ro de la Isaccea este permisă numai transporturilor de marfă, nu și pasagerilor, în contextul pandemiei de coronavirus. Traversarea se face cu un singur bac, pus la dispoziție de compania gălățeană, pe care încap cam 13 TIR-uri, conform lui Hârțan, urmând ca ucrainenii să pună și ei un bac în circulație, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

"E o perioadă aglomerată şi se stă foarte mult la frontieră. Acum începe şi sezonul de cereale, iar punctul de aici scurtează mult distanţa, preţurile şi timpii de aşteptare. Până în portul Constanţa, de exemplu, drumul se scurtează cu cel puţin 100 de kilometri", a explicat expeditorul internaţional al unei firme, citat de radioconstanta.ro.

Realizarea trecerii Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka şi înfiinţarea unei curse de călători Tulcea-Ismail se numără printre obiectivele anunţate de autorităţi de mai mulţi ani în cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir). Proiectele au fost întârziate, în principal, din cauza lipsei acordurilor dintre cele două state şi sunt solicitate de comunităţile de pe ambele maluri ale fluviului, care consideră că obiectivele ar încuraja turismul şi ar duce, implicit, la creşterea nivelului de trai al locuitorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.