Jump to content

Tomograful nou de la Spitalul Judeţean s-a stricat


dcp100168

Recommended Posts

Tomograful nou de la Spitalul Judeţean s-a stricat

Cel mai nou computer tomograf (CT) de la Spitalul Judeţean Galaţi nu poate fi folosit pentru investigaţii, de aproape patru luni, din cauza unei defecţiuni apărute la tubul dispozitivului. Medicii mai au la dispoziţie acum doar un CT, fabricat în 2007, aparat total insuficient pentru nevoile unităţii sanitare.

Din cauza acestei situaţii, activitatea din mai multe secţii ale singurului spital de urgenţă din judeţ este dată cu totul peste cap, iar pacienţi cu boli grave sunt plimbaţi prin oraş cu ambulanţa, către unul din laboratoare private cu care unitatea are încheiate contracte de prestări servicii.

Carmen Pandele a ajuns cu mama sa, care suferise un accident ischemic, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Judeţean, în urmă cu câteva zile. Din cauza diagnosticului, femeia avea nevoie urgentă de o investigaţie la CT. Bineînţeles, analiza nu a putut fi făcută în cadrul spitalului, iar aparţinătorilor pacientei li s-a spus că o ambulanţă va veni pentru a o duce la un centru privat. "Mama mea a fost lăsată să aştepte la Urgenţe, până la internare, timp de şapte ore. Am întrebat ce se întâmplă şi ni s-a spus că nu sunt ambulanţe disponibile. Abia într-un târziu a venit o salvare", a spus Carmen Pandele.

Spitalul, "ajutat" de firme private

Situaţia de mai sus nu este o excepţie, ci reflectă chiar norma ultimelor luni. Zilnic, la Spitalul Judeţean Galați, ar trebui făcute între 70 şi 80 de investigaţii la CT. Bineînțeles, CT-ul vechi nu poate acoperi această nevoie decât în mică parte. Într-un răspuns trimis de spital, se precizează că, "pentru toţi pacienţii prezentaţi în UPU sau internaţi în spital, care necesită investigaţi imagistice care nu pot fi efectuate în spital, unitatea are încheiate contracte de prestări servicii cu două firme de imagistică medicală: SC Remenix şi SC Hiperdia".

Tubul de schimb pentru CT-ul defect costă în jur de 100.000 de euro, fonduri asigurate de Consiliul Judeţului Galaţi. Potrivit conducerii spitalului, licitaţia pentru atribuirea contractului de achiziţie a pieselor de schimb se află în stadiul de evaluare a ofertelor tehnice. "Sunt înscrişi trei participanţi. [...] Dacă nu apar probleme legate de notificări, solicitări de clarificări sau completări esenţiale, piesele vor putea fi achiziţionate până la sfârşitul lunii iunie 2017", se arată în acelaşi răspuns.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tomograful de la Spitalul Judeţean din Galaţi a fost reparat şi este din nou funcţional

Cel mai modern tomograf de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi este din nou funcţional. A fost achiziţionat tubul dispozitivului, iar  piesa defectă a fost deja înlocuită. Valoarea investiţiei a fost de 385.000 de lei, fonduri alocate de Consiliul Judeţean Galaţi, a anunţat Biroul de Presă al instituţiei.

„Am făcut toate demersurile ca tomograful să fie cât mai repede în stare de funcţionare. Am alocat imediat fonduri pentru repararea tomografului, însă a fost nevoie de timp pentru finalizarea procedurilor de achiziţie. Ne dorim să aducem încă un computer tomograf, astfel încât să asigurăm la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi tot necesarul de servicii de imagistică. De asemenea, lucrăm la un proiect de dotare a unităţii medicale cu aparatură medicală performantă, cum este acceleratorul liniar de particule”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Computerul tomograf aflat în dotarea unităţii medicale permite scanarea rapidă a zonei investigate cu o doză minimă de iradiere, dar şi scanarea în secţiuni foarte fine. Computerul tomograf a fost achiziţionat în 2014 şi a costat 1.450.800 de lei.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.