Jump to content

Epidemia de rujeolă lovește și Galațiul


dcp100168

Recommended Posts

Focar de rujeolă în judeţul Galaţi

Un copil a murit după ce a fost confirmat cu rujeolă, alte 65 de cazuri au fost confirmate la toate grupele de vârstă, iar 80 sunt în investigare, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Geza Molnar. "Avem o problemă care ne îngrijorează, iar aceasta este legată de creşterea numărului cazurilor de rujeolă în Moldova şi Maramureş, respectiv Paşcani, Galaţi, Roman, Maramureş, precum şi în Bucureşti. Cazurile au fost înregistrate la toate grupele de vârstă, iar decesul a survenit la un copil", a precizat consilierul ministrului. Acesta a spus că majoritatea cazurilor au fost identificate în comunităţile rome, probabil din cauză că acestea nu au fost imunizate împotriva maladiei.

În Galaţi sunt 19 cazuti în zona Toflea - Brăhăşeşti

Link to comment
Share on other sites

Aproape 20 cazuri de rujeolă în ultimele trei săptămâni

Aproape 20 cazuri de rujeolă au fost înregistrate, în ultimele trei săptămâni, în două localităţi din judeţul Galaţi, a declarat reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Moise, care a precizat, în prezent, că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte răspândirea bolii. Potrivit coordonatorului delegat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dr. Liliana Moise, în localităţile Toflea şi Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, au fost înregistrate 19 cazuri de rujeolă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentantul DSP Galaţi a spus că nu este vorba despre cazuri grave, precizând că, până în acest moment, nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte răspândirea bolii. "Au fost diagnosticate 19 cazuri la copii din comunităţi din Toflea şi Brăhăşeşti. Niciunul dintre pacienţi nu a prezentat complicaţii, astfel că unii dintre copii sunt internaţi al Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, iar alţii sunt izolaţi la domiciliu. Durata de vindecare depinde de la caz la caz, însă în aceste cazuri vorbim despre o perioadă de o săptămână sau două", a declarat dr. Liliana Moise. Aceasta a mai spus că nu există date care să indice o situaţie gravă şi că, în ultimele zile, nu a mai fost confirmat niciun astfel caz.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Focar de rujeolă la Galaţi, în primele luni ale anului

Aproape 700 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în 12 judeţe, în primele patru luni ale anului, boala evoluând în comunităţi care au refuzat vaccinarea, informează, miercuri, Ministerul Sănătăţii. Autorităţile sanitare au confirmat, de la începutul anului şi până în prezent, 695 de cazuri de rujeolă în 12 judeţe.

Cele mai multe cazuri de rujeolă, 226, au fost înregistrate în judeţul Maramureş. Un alt focar a fost confirmat în judeţul Bihor, unde au fost înregistrate 174 de cazuri. Celelalte focare au fost confirmate în judeţele Sălaj (87), Arad (80), Satu Mare (54), Ialomiţa (21), Galaţi (16), Cluj (14), Prahova (nouă), Neamţ (opt), Ilfov şi Sibiu (câte trei).

Potrivit Ministerului Sănătăţii, o caracteristică a acestor focare de rujeolă este faptul că au debutat şi evoluează în comunităţi în care vaccinarea copiilor a fost refuzată sistematic de-a lungul timpului şi în comunităţi greu accesibile, motiv pentru care cea mai importantă măsură de intervenţie a constituit-o iniţierea şi derularea unor campanii suplimentare de vaccinare cu RRO la copii nevaccinaţi sau incomplet vaccinaţi (cu vârste între şapte luni şi şapte ani), în zonele afectate. Astfel, au fost vaccinaţi 4.583 de copii.

Link to comment
Share on other sites

DJSP Galaţi neagă existenţa epidemiei de rujeolă

Geza Molnar, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, a anunţat în cursul acestei săptămâni că Galaţiul se află printre judeţele în care incidenţa rujeolei a crescut. „Avem o problemă care ne îngrijorează, iar aceasta este legată de creşterea numărului cazurilor de rujeolă în Moldova şi Maramureş, respectiv Paşcani, Galaţi, Roman, Maramureş, precum şi în Bucureşti. Cazurile au fost înregistrate la toate grupele de vârstă, iar decesul a survenit la un copil”, a afirmat consilierul.

Directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, a precizat: „Această apreciere nu este făcută în contextul vreunei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă din prezent. Este adevărat că la finele anului trecut am înregistrat 40 de cazuri, dar la nivelul judeţului Galaţi, nu al municipiului. Nu se poate spune că o zonă a fost mai afectată decât alta. Am încercat să luăm măsurile necesare în acel moment, vaccinarea fiind devansată. În mod normal, imunizarea programată pentru luna mai a fost realizată în luna martie. Nu ne confruntăm, în acest moment, cu nicio situaţie deosebită din punct de vedere epidemiologic”.

Acest lucru nu înseamnă că medicii şcolari şi cei de familie nu au motive de vigilenţă şi nici că putem să ignorăm vaccinarea antirujeolică de care copilul trebuie să beneficieze mai întâi între 13 şi 15 luni, apoi în clasa întâi, deci la vârsta de 7 ani.

http://www.viata-libera.ro/articol-Varicela_da_rujeola_ba_2.html

Link to comment
Share on other sites

UE doreşte eradicarea rujeolei în cel mult doi ani

„Scopul declarat al Organizaţie Mondiale a Sănătăţii este de a reduce incidenţa anumitor afecţiuni şi chiar de a le eradica. Spre exemplu, poliomielita a scăzut în ultimii 10 ani cu 99 la sută, iar rujeola cu 78 la sută. Scopul UE este de a eradica rujeola până în 2012-2013. Din nefericire, în anul 2010 au existat la nivel naţional câteva focare de rujeolă. Galaţiul s-a înscris şi el pe această hartă, înregistrându-se aproximativ 40 de cazuri de rujeolă, motiv pentru care campania de vaccinare care se efectuează la clasa I a fost devansată din luna mai pentru luna martie”, precizează dr. Valentin Boldea, directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Proba_de_vaccinare-viteza_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Al 28-lea deces produs de rujeolă. Un copil de şase luni din Tecuci a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi

Un copil de şase luni, originar din Tecuci, judeţul Galaţi, internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, a murit miercuri din cauza rujeolei, acesta fiind cel de-al treilea deces înregistrat la Iaşi şi al 27-lea la nivel naţional.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat pentru News.ro că un copil de şase luni a murit, miercuri, din cauza rujeolei, el fiind adus în stare gravă sâmbăta trecută de la Tecuci. „A ajuns sâmbăta trecută la noi, era în stare gravă, fiind intubat. A fost adus de către un echipaj SMURD. A avut şi bronhopneumonie, iar din cauza complicaţiilor a murit”, a declarat medicul Carmen Dorobăţ. Ea a precizat că este al treilea caz de deces la copii, din cauza rujeolei, în ultimele luni, înregistrat la Iaşi.

„Trebuie ca părinţii să fie convinşi să-şi vaccineze copiii. Fără vaccin, neavând anticorpi, organismul nu rezistă, iar în multe cazuri se ajunge la deces”, a mai spus medicul Carmen Dorobăţ.

Aproape 300 de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, la nivel naţional, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor, de la debutul epidemiei, în 30 septembrie 2016, a ajuns la 6.434, a anunţat săptămâna trecută Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). De asemenea, au fost înregistrate 26 de decese din cauza rujeolei, cărora li se adaugă cel de miercuri, de la Iaşi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Un copil din Galaţi a murit din cauza rujeolei, un altul este internat

Nevaccinarea copiilor a început să facă victime şi în judeţul Galaţi. Un copil din judeţul Galaţi, internat iniţial la Spitalul Tecuci, a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi unde fusese transferat.. "Copilul care a decedat era nevaccinat. În acest moment, în judeţul Galaţi, mai avem încă un copil mic, confirmat a avea rujeolă, internat la Spitalul de Boli Infecţioase, şi încă şase copii suspectaţi a avea boala. Nici unul nu era vaccinat", a precizat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. În judeţul Galaţi există vaccin antirujeolic.

Rujeola (Pojarul) este o  boală infecţioasă, foarte contagioasă, provocata de un virus, care duce la complicaţii. Declanşarea bolii determină o erupţie cutanată raspandită pe tot corpul şi simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli, dar din ce în ce mai mulţi părinţi aleg să nu-şi vaccineze copiii.

Conform celui mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, cel mai mare focar de rujeolă din Europa. de la începutul anului, este în ţara noastră. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, până la data de 07.04.2017 este 4793, din care 21 de decese. Ca masură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

23 de copii din Galaţi au rujeolă. 10 copii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, un sugar transferat la Iaşi

După ce săptămâna trecută un sugar în vârstă cinci luni, din judeţul Galaţi, a decedat la Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, numărul îmbolnăvirilor creşte de la o zi la alta. În plus, starea unui sugar de 10 luni, internat la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, diagnosticat cu rujeolă, s-a agravat şi a fost transportat joi cu elicopterul SMURD la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Din păcate, deja s-au confirmat 23 de cazuri.

„La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi s-au înregistrat până acum 23 de cazuri de copii cu rujeolă din judeţul Galaţi, toţi sugari, toţi nevaccinaţi. La nivelul judeţului Galaţi există însă doze de vaccin antirujeolic”, a precizat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

A crescut şi numărul gălăţenilor internaţi din cauza rujeolei. La nivelul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi sunt 12 persoane: un adult, un adolescent şi 10 copii mici şi foarte mici. „Aceste persoane sunt fie deja diagnosticate a avea rujeolă, fie sunt în curs de a fi diagnosticate“, a precizat dr. Mihaela Ganea, Spitalul De Boli Infecţioase Galaţi.

Copiii bolnavi nu au fost vaccinaţi fie pentru că nu aveau vârsta necesară, fie deoarece părinţii au refuzat.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

58 de cazuri confirmate cu rujeolă. 3.441 de copii încă nevaccinaţi în judeţul Galaţi

Campania de imunizare împotriva rujeolei, care acum este în atenţia tuturor autorităţilor după ce ţara a fost lovită de o epidemie, este intensificată şi în judeţul Galaţi. Potrivit datelor furnizate de către DSP Galaţi la finalul lunii iunie, în judeţul Galaţi erau 4.959 de copii care necesitau imunizarea  antirujeolă. "Între timp, 1.518 au fost imunizaţi. În concluzie, 3.441 de copii nu au fost imunizaţi deoarece a lipsit vaccinul din stoc dar şi pentru că  noile doze de vaccin ROR (antirujeolă, antirubeolă şi antioreon) au sosit pe 12 iulie. Cele 5.720 de doze de vaccin ROR primite au fost distribuite medicilor de familie în proporţie de 80-90%, iar până la finalul săptămânii se va termina operaţiunea de distribuţie. La nivelul judeţului Galaţi au fost înregistrate, din mai şi până în acest moment, 58 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă confirmate printre care şi un deces, Era vorba despre un sugar din judeţ, care a decedat la un spital din Iaşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu. Săptămâna viitoare cel mai târziu se va decide unde şi dacă se vor înfiinţa în judeţ centre de vaccinare. Deocamdată în judeţul Galaţi sunt două comune fără medic de familie, este vorba despre Bălăşeşti şi Buciumeni. Pacienţii  au fost îndreptaţi către medicii de familie din cele mai apropiate comune, este vorba de Bălăbăneşti în cazul celor din Bălăşeşti şi Nicoreşti pentru localnicii din Buciumeni.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ 5.000 de copii depistaţi ca nevaccinaţi împotriva rujeolei, vizaţi în campania de imunizare

Aproximativ 5.000 de copii cu vârste între zero luni şi nouă ani nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, ei fiind vizaţi în cadrul unei campanii de vaccinare care a demarat la nivel naţional în urmă cu o săptămână.

Un număr de 247 de medici de familie din judeţul Galaţi, împreună cu 39 de asistenţi medicali comunitari şi 23 de mediatori sanitari, coordonaţi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi şi angajaţi ai primăriilor localităţilor pe raza cărora lucrează aceştia, participă la campania de vaccinare împotriva rujeolei, au anunţat marţi reprezentanţii DSP Galaţi. Potrivit sursei citate, în cazul celor două comune din judeţul Galaţi care nu au medic de familie - Buciumeni şi Bălăşeşti - s-a dispus înfiinţarea a două centre de vaccinare, la care derulează activitatea de vaccinare medici de familie din Poiana şi Nicoreşti (pentru Buciumeni) şi din Rădeşti (pentru Bălăşeşti).

Acţiunea de vaccinare este necesară pentru că DSP Galaţi a identificat la nivelul judeţului 4.836 de copii cu vârste de la zero luni la nouă ani care nu au fost vaccinaţi din varii motive (fie nu au fost aduşi la medicul de familie pentru vaccin, fie erau bolnavi şi nu au putut fi vaccinaţi, fie urmează să fie vaccinaţi). Dintre aceştia, 4.000 reprezintă copii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani şi 836, copii cu vârste cuprinse între zero şi 11 luni.

Începând din data de 12 iulie, de când la nivelul judeţului Galaţi au fost aduse şi distribuite medicilor de familie 5.720 de doze de vaccin RRO, au fost identificaţi 661 de copii restanţieri la vaccinul RRO, copii care au fost chemaţi la cabinetele medicilor de familie.

Conform datelor centralizate la DSP Galaţi, de la finele lunii mai până în prezent, la nivelul judeţului Galaţi s-au înregistrat 65 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă (34 în mediul urban - 16 la Galaţi, 18 la Tecuci, şi 28 în mediul rural), din care un deces la un bebeluş de 6 luni. Din cele 65 de cazuri, 53 de cazuri sunt confirmate, nouă sunt cazuri probabile, un caz infirmat şi două cazuri se află în curs de investigare. Din investigaţiile medicale, rezultă că din cele 53 de cazuri confirmate cu rujeolă, 21 reprezentau pacienţi nevaccinaţi, din cauză că erau neeligibili (nu au putut fi vaccinaţi pentru că erau bolnavi sau au depăşit vârsta maximă de vaccinare), şapte sunt copii vaccinaţi incomplet cu RRO (şase copii aveau făcută doar o doză de vaccin, iar un copil avea doar două doze de vaccin făcute), în timp ce 37 sunt copii nevaccinaţi RRO din cauza refuzului părinţilor sau aparţinătorilor legali.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

661 de copii gălăţeni, restanţieri la vaccinarea antirujeolică, au fost imunizaţi

Potrivit datelor furnizate de către Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP, cei 661 de copii au fost vaccinaţi antirujeolic în perioada 12-26 iulie.

Între timp, Ministerul Sănătăţii a făcut un raport privind derularea campaniei de imunizare antirujeolică. „Judeţul Galaţi are o acoperire vaccinală de peste 80%, alături de Sibiu şi Vâlcea, am fost nominalizaţi între judeţele unde există o mai mare acoperire vaccinală”, a mai spus Liliana Iordăchescu.

Au existat şi cinci judeţe unde acoperirea vaccinală e sub 50%, iar acolo s-a cerut demiterea managerilor direcţiilor de sănătate publică. România şi-a asumat o acoperire vaccinală antirujeolică de 95%. Deocamdată, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a crescut, în urma campaniei suplimentare de vaccinare, acoperirea vaccinală de la 33,5% în ianuarie, la 63 % în iunie 2017.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Sute de gălațeni refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei

Epidemia de rujeolă care afectează România a produs, până în prezent, aproximativ 8.800 de îmbolnăviri, dintre care 32 de decese. Pojarul, denumire sub care mai este cunoscută rujeola, a luat o viaţă şi în judeţul nostru, deşi, în Galaţi, numărul de îmbolnăviri este mult mai mic decât cel înregistrat în judeţele din vestul ţării.

Până în primăvara acestui an, judeţul Galaţi a fost ferit de epidemia de rujeolă din România. Din păcate, primul caz diagnosticat s-a soldat cu decesul pacientului, un bebeluş de doar şase luni. De atunci, alte 72 de cazuri de pojar au fost confirmate pentru judeţul Galaţi. Responsabil pentru mare parte dintre aceste îmbolnăviri este refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, afirmă autorităţile.

"În prima jumătate a lunii august, avem 5.080 de copii catagrafiaţi ca fiind eligibili pentru vaccinare. Din aceştia, au fost imunizaţi 809. Avem 437 de refuzuri, 846 de copii negăsiţi la domiciliu, din care 199 sunt plecaţi în străinătate, şi 2.246 de copii neprezentaţi. În acest caz, părinţii respectivi au fost anunţaţi, dar probabil că sunt indecişi", a precizat dr. Liliana Moise, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Ministerul Sănătăţii a repartizat către judeţul nostru trei tranşe de vaccin antirujeolic. În luna mai, am primit 2.070 de doze, în luna iulie, 5.720 de doze, iar ieri (23 august) am primit repartiţia a încă 4.000 de doze de vaccin antirujeolic, potrivit DSP Galaţi. În luna iulie, judeţul Galaţi a fost dat drept exemplu pozitiv de către Guvern, datorită ratei de acoperire vaccinală de peste 82 la sută înregistrată aici. Totuşi, pentru ca riscul de îmbolnăviri să fie cât mai mult diminuat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de cel puţin 95 la sută.

"Nimeni nu poate refuza dreptul celorlalţi la sănătate"

Prezentă la o şedinţă organizată de Prefectura Galaţi, dr. Moise a atras atenţia asupra faptului că refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii nu are consecinţe doar asupra propriului copil. "Un copil nevaccinat poate fi o victimă, dar poate deveni un focar pentru cei din jur. Astfel, o comunitate (şcoală, grădiniţă) are dreptul să refuze înscrierea în grup a copilului nevaccinat. Nimeni nu poate refuza dreptul celorlalţi la sănătate", a explicat şefa DSP Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

74 de cazuri de rujeolă confirmate în judeţul Galaţi

 • Dintre cei 5.008 copii catagrafiaţi pentru vaccinare, doar 1.724 au fost imunizaţi luna trecută

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a informat că, până la data de 11 septembrie 2017, au fost 77 de cazuri înregistrate cu rujeolă, dintre care 74 au fost confirmate şi trei infirmate.

5.008 copii au fost catagrafiaţi pentru a fi vaccinaţi, iar în luna august 1.724 dintre aceştia au şi fost imunizaţi. În schimb, 470 nu au fost vaccinaţi deoarece părinţii au refuzat, iar 1.511 deoarece nu au fost prezentaţi la vaccinare, chiar dacă nu există un refuz al părinţilor. Nu au putut fi vaccinaţi nici alţi 820 de copii, deoarece nu au fost găsiţi la domiciliu, 271 dintre ei fiind plecaţi cu părinţii în străinătate. Alţi 483 de copii nu au fost imunizaţi deoarece aveau contraindicaţii la vaccinare.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat că există stocuri de vaccin antirujeolic şi că s-au făcut şi noi solicitări pentru a se aduce în continuare vaccin.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Numărul copiilor bolnavi de rujeolă a ajuns la 83 în judeţul Galaţi. 449 de părinţi au refuzat vaccinarea copiilor în ultima lună

Încă două noi cazuri confirmate de rujeolă în ultima săptămână, în judeţul Galaţi, informează Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Cu acestea, de la începutul epidemiei de rujeolă în judeţul Galaţi, numărul cazurilor raportate, până pe 13 octombrie  2017, a ajuns la 83. Din acestea 79 au şi fost confirmate serologic.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeola în România, raportate până la data de 13 octombrie, este 9.626, cu aproape 400 mai multe ca luna anterioară. De la începutul epidemiei, s-au înregistrat 34 de decese, unul dintre acestea în oraşul Tecuci.

,, În luna septembrie, a continuat Campania de vaccinare antirujeolică în judeţul Galaţi. Au fost catagrafiate, numai în această lună, 4.449 de persoane care erau eligibile pentru a fi vaccinate. 1.176 au şi fost imunizate. Pentru 449 de copii nu s-a putut face imunizare, deoarece părinţii au refuzat. Au mai răma , din cele 4.449 persoane inventariate, 1.255 persoane care încă nu au fost vaccinate, deoarece fie sunt plecate din ţară, fie nu au fost găsite la domiciliu“, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, există încă destule doze de vaccin pentru a face faţă necesarului din teritoriu.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un nou caz de rujeolă a fost raportat la Galaţi

Peste o sută de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat în ultima săptămână în 16 judeţe din ţară, numărul îmbolnăvirilor ajungând la 10.116 de la debutul epidemiei. Aproape 9.690 de cazuri, reprezentând peste 95 la sută, au apărut la persoane care nu s-au vaccinat deloc, relatează HotNews.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 4 – 8 decembrie au fost raportate încă 106 cazuri noi de rujeolă în 16 judeţe. Cele mai multe dintre cazurile noi, respectiv 26, au apărut în judeţul Vaslui, 18 la Ialomiţa, 14 la Iaşi, 12 la Neamţ, nouă la Braşov, opt la Bucureşti, cinci la Bacău, trei la Mureş şi Giurgiu, două la Sălaj şi câte unu în judeţele Prahova, Călaraşi, Galaţi, Vrancea şi Botoşani.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România a ajuns la  10.116, din care 36 de decese.

Un număr de 9.688 de cazuri de îmbolnăvire au apărut la persoane care nu s-au vaccinat deloc, 323 la persoane care au o doza de vaccin în antecedente şi 105 cazuri la persoane vaccinate cu doua doze. Cele mai multe cazuri, respectiv 3,764, au apărut la copii nevaccinaţi din grupa de vârstă 1-4 ani. 

Potrivit specialiştilor, rujeola (pojarul) este o boala infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare.

Statisticile mai arată că, pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală, iar vaccinul protejează copiii împotriva bolii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Trei noi cazuri de rujeolă în judeţul Galaţi

Epidemia de rujeolă continuă să afecteze din ce în ce mai mulţi copii din România. Doar săptămâna trecută, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, peste o sută de noi cazuri au fost confirmate. Printre cele 12 judeţe afectate se numără şi Galaţiul, cu trei noi cazuri confirmate. Concret, au fost raportate 105 cazuri noi, 28 în Bucureşti, 20 la Iaşi, 18 la Buzău, 14 la Neamţ, cinci la Călăraşi, câte patru la Tulcea şi Vaslui, câte trei în Argeş şi Galaţi, câte două în Giurgiu şi Teleorman şi câte unul în Constanţa şi Prahova. Astfel, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, în România, raportate până la data de 13 iulie, este de 14.701, din care 59 de decese. Unul dintre copiii decedaţi era din judeţul Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Noi cazuri de rujeolă, în judeţul Galaţi

Alte 57 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în zece judeţe şi în Capitală, în ultima săptămână, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Numărul total de cazuri raportate a ajuns la 14.758, de la începutul actualei epidemii. Astfel, din numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 20 iulie 2018, 59 s-au soldat cu decesul pacienţilor.

În săptămâna 16-20 iulie, au fost raportate încă 57 cazuri nou confirmate, în zece judeţe şi în municipiul Bucureşti, informează INSP. În ultima săptămână nu au fost înregistrate decese, scrie Mediafax. Cazurile noi au fost confirmate în următoarele judeţe şi în Bucureşti: Buzău (19), Municipiul Bucureşti (11), Iaşi (nouă), Bihor (opt), Bacău (două), Braşov (două), Galaţi (două), iar în Maramureş, Neamţ, Vaslui şi Vrancea, câte un caz.

În primele cinci luni ale acestui an, în jur de 70 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţul nostru, conform Direcţie de Sănătate Publică Galaţi. În urmă cu un an, un bebeluş de şase luni, din Tecuci, a decedat din cauza acestei boli.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Galațiul, prezență constantă pe harta epidemiei de rujeolă. Noi cazuri, în fiecare săptămână

Fiecare raportare săptămânală a Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) situează Galaţiul pe lista judeţelor unde au fost confirmate noi îmbolnăviri de rujeolă. Astfel, pare că epidemia de pojar s-a mutat din nord-vestul ţării, acolo unde făcea ravagii în urmă cu doar un an, în partea de sud-est a României. Medicii atrag atenţia că singura metodă de a protecţie cu adevărat eficientă este vaccinarea.

Săptămâna trecută, două noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în Galaţi, conform INSP. La nivel naţional, raportul arată 70 de cazuri nou diagnosticate, în 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Din fericire, în ultima săptămână nu au mai fost înregistrate decese. Cele mai multe cazuri noi - 24 - au fost înregistrate, în ultima săptămână, în judeţul Iaşi. Tot 24 au fost confirmate şi în Neamţ. Alte şapte cazuri s-au înregistrat în Buzău, şase cazuri au fost diagnosticate în Constanţa, în Bihor au fost confirmate cinci cazuri, iar în Galaţi s-au înregistrat două cazuri noi. Câte un caz a fost înregistrat în Bucureşti şi în judeţele Brăila, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Ultimele decese din cauza rujeolei au fost înregistrate la sfârşitul lunii iunie. Atunci au murit doi copii, unul în vârstă de un an şi o lună, din judeţul Covasna, iar celălalt în vârstă de doi ani şi zece luni, din judeţul Constanţa, ambii nevaccinaţi antirujeolic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Galaţiul, pe locul 2 în ţară la numărul cazurilor de rujeolă

12 dintre cele 75 de cazuri de rujeolă (pojar) nou confirmate în perioada 22 aprilie - 3 mai provin din Galaţi. Judeţul nostru se află astfel pe locul al doilea în ţară, după Prahova, în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor raportate. Medicii spun că scăderea ratei vaccinării este principala cauză a actualei epidemii de rujeolă din România.

Epidemia de rujeolă care afectează de aproximativ doi ani şi jumătate ţara noastră a provocat îmbolnăvirea a peste 16.500 de persoane, din care 63 au decedat.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 22 aprilie - 3 mai, au fost raportate noi cazuri de rujeolă în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri au fost confirmate în Prahova (24), Galaţi (12), Braşov (11), Teleorman (10) şi Buzău (9). Trei cazuri au fost raportate în Dâmboviţa, câte două, în Brăila şi Constanţa, şi câte un caz în Giurgiu şi în Bucureşti.
"Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu două-patru săptămâni. Confirmarea şi clasificarea unui caz durează, în medie, trei săptămâni", atrage atenţia Institutul Naţional de Sănătate Publică.
12 cazuri raportate în tot atâtea zile înseamnă o creştere importantă a incidenţei pojarului în judeţul nostru. De la începutul acestui an, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în judeţ s-au înregistrat 28 de cazuri, dintre care 16 în mediul rural. Anul trecut, au fost confirmate 93 de îmbolnăviri de rujeolă, dintre care 59 în mediul rural.

Scăderea ratei vaccinării şi epidemia actuală

Deşi nu au o explicaţie sigură pentru înmulţirea bruscă a numărului cazurilor de rujeolă în judeţul Galaţi, medicii spun că există o legătură certă între scăderea ratei vaccinării din ultimii ani şi gravitatea actualei epidemii. "Vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion (RRO) a fost introdus în anul 2005 în calendarul de vaccinări şi a înregistrat o tendinţă de scădere an de an, situându-se în 2018, pentru copiii născuţi în 2013, la 80 la sută (date valabile pentru judeţul Galaţi - n.r.). Unii părinţi refuză să-şi vaccineze copiii ca urmare a scăderii încrederii în vaccinare. De vină pentru acest lucru sunt şi campaniile mediatice care transmit informaţii greşite populaţiei, precum şi informaţiile eronate care circulă în spaţiul virtual", a declarat dr. Liliana Moise, directoarea executivă a DSP Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Fetiţă de doi ani, primul caz confirmat de rujeolă la Galați. Părinţii refuză vaccinarea

Primul caz de rujeolă (pojar) din județul Galați a fost confirmat joi, 14 decembrie, la o fetiță de doi ani și jumătate

Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galați, micuța se simte bine și se află acasă, după ce, marți, a fost externată din spital. Se pare că fetița nu era vaccinată împotriva rujeolei. "A fost confirmat primul caz de rujeolă din județul nostru, la o fetiță de doi ani și jumătate, din Galați. Copilul este nevaccinat ROR şi a fost internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din București, pentru o intervenție chirurgicală, în perioada 20-30 noiembrie.

În data de 9 decembrie, s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați cu febră și erupție cutanată. Copilul a fost internat și i s-a administrat tratament specific. În data de 12 decembrie, copilul a fost externat, cu stare generală bună", ne-a declarat purtătoarea de cuvânt al DSP Galați, Liliana Iordăchescu.

Medicul Dumitru Mărășescu ne-a explicat că vaccinul ROR se face prin medicii de familie. Astfel, prima doză se administrează la 12 luni de viață, urmând ca doza următoare să se facă în funcție de cum evoluează lucrurile în cazul unor epidemii.

"Din păcate, sunt părinți care, din diferite motive doar de ei știute, refuză să își vaccineze copiii. Noi aducem vaccinul de la DSP, însă unii părinți refuză să vină cu cei mici la cabinet, pentru administrarea acestuia", susține dr. Mărășescu. Acesta atrage atenția asupra urmărilor grave pe care rujeola, o infecţie virală foarte contagioasă, le poate avea asupra unui copil.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.