Jump to content

ArcelorMittal Galaţi, al optulea an consecutiv pe pierdere, în 2016


dcp100168

Recommended Posts

ArcelorMittal Galaţi, al optulea an consecutiv pe pierdere, în 2016

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară şi una dintre mândriile erei industriale comuniste, a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 3,5 miliarde de lei (786 mil. euro), în scădere cu aproape 8% şi cu pierderi de 271 milioane de lei (60 mil. euro), mai mici cu doar 9% faţă de anul anterior, arată datele făcute publice la Ministerul de Finanţe.

Astfel, combinatul, liderul industriei siderurgice locale şi unul din cei mai mari exportatori din economie, a bifat al optulea an de pierderi. În perioada 2009-2016 compania a adunat pierderi de 4,4 miliarde de lei (circa un miliard de euro), potrivit calculelor ZF. Combinatul nu a mai obţinut un rezultat pozitiv din 2008, când finalizase cu un profit de 604 mil. lei.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi nu au comentat rezultatele financiare de anul trecut.

Combinatul din Galaţi, cel mai mare angajator din oraş şi jucătorul care asigură 55% din PIB-ul oraşului şi 27% din PIB-ul judeţului, a fost construit în anii ‘60 şi este singurul combinat integrat de producere a oţelului din România, fiind specializat în fabricarea de produse plate şi tablă galvanizată.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Pierderi de 60 milioane de euro, la ArcelorMittal Galaţi

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a încheiat anul 2016 cu o pierdere de 271 milioane de lei (adică aproximativ 60 milioane de euro - n.r.), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Acest rezultat a fost obţinut în condiţiile în care Combinatul a avut anul trecut venituri ce au totalizat 3,48 miliarde de lei, însă cheltuielile raportate au fost de aproximativ 3,75 miliarde de lei.

Cu aceste rezultate financiare, ArcelorMittal Galaţi marchează al optulea an consecutiv în care a înregistrat pierderi. Practic, de la izbucnirea crizei economice, în 2008, combinatul gălăţean a ieşit doar "pe minus".

Dacă este să privim partea… pozitivă a rezultatului fiscal negativ obţinut de ArcelorMittal Galaţi, atunci aceasta ar fi că pierderile raportate în 2016 au fost, totuşi, mai mici decât în anii precedenţi. Faţă de 2015, diferenţa este de "doar" vreo 26 milioane de lei, dar diferenţele faţă de 2014 sunt de peste 211 milioane de lei, iar faţă de 2013 pierderile au fost mai mici cu 470 milioane de lei! Pe de altă parte, mai este mult până la a reveni la indicatorii din 2008, când la o cifră de afaceri de 7,17 miliarde de lei se obţinea un profit net de aproape 605 milioane de lei.

În 2016, nivelul producţiei a fost aproximativ la fel ca în anul precedent, respectiv 2 milioane de tone de oţel, însă în primul trimestru, în special, s-au făcut simţite efectele care s-au "rostogolit" încă de la sfârşitul lui 2015 în materie de oţel chinezesc vândut la preţ de dumping pe piaţa europeană. Atunci s-a ajuns chiar la o reducere a programului de lucru, pentru a se evita şomajul tehnic. Între timp, situaţia s-a mai îmbunătăţit, după ce Comisia Europeană a iniţiat o serie de măsuri anti-dumping, menite să protejeze unităţile siderurgice din spaţiul comunitar.

Investiţiile se regăsesc în cheltuieli

Un element care influenţează rezultatul fiscal este dat de programele de investiţii, ele regăsindu-se din punct de vedere contabil la capitolul cheltuieli. Iar ArcelorMittal Galaţi şi-a menţinut programele de retehnologizare, vitale, de altfel, pentru menţinerea competitivităţii pe piaţă, fiind însă necesar şi sprijin la nivel de grup.

"Până în prezent, suma totală a investiţiilor realizate în Galaţi este de aproape 400 milioane de euro, începând cu anul 2009 (…) Atâta timp cât reuşim să generăm suficiente resurse, vom continua să investim - în medie - 35 de milioane de euro pe an. Proiectele se referă la toate segmentele de producţie, dar se concentrează în special asupra Oţelăriei. Vrem să "copiem" succesul Furnalului nr. 5. Veţi vedea schimbări importante la Oţelărie, în următoarele luni şi ani. În laminoare, investiţiile vor îmbunătăţi calitatea produselor şi securitatea muncii, consumul de energie şi impactul asupra mediului", declara recent, pentru „Viaţa liberă”, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Desigur, rentabilitatea investiţiilor trebuie să se regăsească în rezultatele financiare. Un prag important a fost atins, în ultimii doi ani, în revenirea "pe plus" în ceea ce priveşte profitul operaţional - EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare - n.r.). La modul practic, asta înseamnă că ArcelorMittal Galaţi a reuşit să-şi susţină costurile de producţie şi nu a mai mers în pierdere din acest punct de vedere.

Mai puţini salariaţi

Ca număr de angajaţi la ArcelorMittal Galaţi, în 2016 s-a menţinut un trend negativ. Cei care au părăsit Combinatul, mai ales prin intermediul programului de pre-pensionare, au fost mai mulţi decât noii veniţi. Mai exact, în 2016, numărul mediul de salariaţi a fost de 6.006 persoane, faţă de 6.379 în 2015 şi 6.752 în 2014. În 2010, Combinatul avea mai bine de 9.200 de salariaţi. Pe de altă parte, în 2016, ArcelorMittal Galaţi a relansat „Şcoala de ucenici”, menită să aducă tineri în companie, însă, per total, numărul de salariaţi va fi în continuare descendent.

O problemă spinoasă va rămâne partea de salarizare, conducerea Combinatului declarându-se îngrijorată de creşterea „administrativă” a salariilor operată în ultimele luni de Guvern. Directorul general Bruno Ribo avertiza că tipul acesta de măsuri, atâta timp cât nu sunt legate de îmbunătăţirea productivităţii, nu sunt compatibile cu adevăratele posibilităţi economice ale majorităţii industriilor şi ameninţă indirect sectorul privat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Bruno Ribo: Sperăm ca 2018 să fie primul an fără pierderi. Vom continua să reducem forţa de muncă

Bruno Ribo, directorul general al celui mai mare combinat siderurgic lo­cal, ArcelorMittal Galaţi, a spus că anul viitor compania ar putea să scape de pierderi, în con­textul în care nu a mai realizat profit de opt ani. „De câţi­va ani noi avem rezultate opera­ţionale po­zitive (EBITDA), acum trebuie să fa­cem pasul următor, anume să putem finanţa com­plet activitatea noas­tră şi să ob­ţinem cel puţin un rezultat financiar neu­tru“, a spus Bruno Ribo într-un inter­viu pentru ZF.  

Combinatul Arce­lorMit­tal Galaţi a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 3,5 mld. lei (786 mil. eu­ro), în scădere cu aproa­pe 8%, şi cu pierderi de 271 mil. lei (60 mil. euro), mai mici cu doar 9% faţă de anul anterior. Pro­ce­sul de restucturare a personalului va con­tinua şi în ur­mătorii ani, în contextul ac­tual al digi­ta­lizării, care aduce schim­bări ale profilu­ri­­lor joburilor, dar şi dispa­ri­ţia unora, spune managerul.

„Vom continua să re­ducem forţa de muncă an de an. Vor pleca unii co­legi mai în vârstă, dar vom continua să aducem for­ţă de muncă nouă şi tânără. Totuşi ponderea celor care vor fi angajaţi nu este la acelaşi nivel cu pon­derea celor care plea­că, deci nu câţi vor ple­ca vor şi veni.  Pas cu pas mo­der­ni­zăm amprenta noas­tră industrială, dar se schim­bă şi profilul slujbelor.“

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.