Jump to content

Lebedele au închis raiul pescarilor de la Movileni


dcp100168

Recommended Posts

Lebedele au închis raiul pescarilor de la Movileni

Lacul de acumulare al hidrocentralei de pe Siret de la Movileni mai are mult de aşteptat până să se transforme într-un rai al pescarilor.

Atunci când Hidroelectrica a pus în funcţiune hidrocentrala de pe Siret, din comuna gălăţeană Movileni, acum nouă ani, foarte multă lume spera, inclusiv primarul de atunci al comunei, Marcel Tudose, că zona respectivă se va transforma într-un adevărat rai pentru împătimiţii undiţei.

Condiţiile erau mai mult decât îmbietoare: 300 de hectare de apă, numai bune pentru sutele de pescari din Galaţi şi nu numai. Edilul de atunci se gândea să investească în nişte facilităţi care să-i atragă pe pescarii din Galaţi şi din Vrancea, dar care să aducă şi bani comunei. Deocamdată, însă, nu s-a întâmplat nimic.

Aceleaşi gânduri de a investi în facilităţi le are şi actualul primar, Marian Moisă, numai că planurile sale, inclusiv acela de a se asfalta, şi de o parte, şi de alta a hotarului, drumul care trece pe la baraj, s-au lovit de o piedică neaşteptată: câteva lebede care au făcut ca zona să devină protejată. Astfel, singura variantă pentru pescarii împătimiţi o reprezintă balta de la poalele barajului, unde poţi să admiri, în acelaşi timp, şi graţioasele făpturi.

„Deocamdată, nu se dă voie la pescuit pe lac. Au fost doar câteva concursuri sportive, dar atât. Aş vrea să fac un proiect pentru zonă, să atragem pescarii, dar este zonă protejată. Avem lebede care nu mai pleacă de aici şi lumea vine, într-adevăr. Oamenii se uită, le dau mâncare din mână, lebedele s-au acomodat foarte mult cu noi. Şi de aceea e zonă protejată, de când cu lebedele, de vreo doi-trei ani. Până acum, ele plecau iarna, dar acum s-au acomodat... Este şi izvor, nu îngheaţă tot lacul. Aş fi vrut să fac o zonă de agrement şi pentru pescuit, vreau să asfaltez drumul care duce la hidrocentrală. Sunt cam 1,8 km la noi şi încă pe-atât de partea cealaltă, în judeţul Vrancea. Dacă am reuşi asta, drumul care trece prin Tişiţa s-ar scurta cu aproximativ 26 de kilometri, iar oamenii ar avea mult mai multe motive să treacă pe aici. Au mai fost şi balastierele aici, dar s-au închis. Acum nu se mai dă voie nimănui să mai excaveze din Siret, pentru că este un peşte argintiu care este pe cale de dispariţie”, ne-a spus primarul din Movileni.

Pe de altă parte, hidrocentrala a început să „producă” şi pentru comuna Movileni. „De anul trecut, Hidroelectrica plăteşte impozit. Banii ăştia se întorc la comună şi reprezintă o sumă considerabilă, care ne ajută extrem de mult, este aproape jumătate din vechiul buget. Suntem foarte-foarte mulţumiţi”, a încheiat Marian Moisă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.