Jump to content

Justiţiabilii din Galaţi îşi vor putea consulta dosarele de acasă


dcp100168

Recommended Posts

Premieră naţională: Justiţiabilii din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea îşi vor putea consulta propriile dosare de acasă

Justiţiabilii care au acces la un computer vor primi o parolă unică pe citaţia de prezentare la proces, iar pe parcursul acestuia, ce poate dura ani de zile, vor fi la curent cu orice act de procedură şi depuneri de acte efectuate în dosar, putând să facă şi copii de pe acestea, fără să mai stea la cozi interminabile pe holurile Palatului de Justiţie.

Instanţele gălăţene sunt printre cele mai aglomerate din România, recordul naţional fiind deţinut de Judecătoria Galaţi, unde sunt instrumentate anual peste 30.000 de dosare. Dacă alegi să divorţezi prin intermediul justiţiei, eşti nevoit să aştepţi un an doar ca să fie programat primul termen de judecată. Cozi astronomice se formează zilnic la arhivele instanţelor pentru depunerea de acte, dar mai ales pentru studierea dosarelor.

Justiţiabilii gălăţeni, dar şi avocaţii se confruntă în prezent şi cu o altă problemă. Aceştia sunt nevoiţi să se deplaseze mai bine de o staţie până la un oficiu poştal pentru a plăti taxa judiciară de timbru, ca să nu mai vorbim de timpul pierdut. La subsolul Palatului Justiţiei funcţionează un oficiu poştal, unde se putea plăti taxa amintită până acum opt ani. Un funcţionar al Primăriei Galaţi ( banii din taxa judiciară de timbru se fac venit la bugetul local) încasa taxa amintită, dar acesta a fost retras.

Preşedintele Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Cosmin-Răzvan Mihăilă, ne-a declarat că peste câteva zile justiţiabilii şi avocaţii vor scăpa de această corvoadă. ”Am dorit să eliminăm toată această birocraţie şi am informatizat noi, Curtea de Apel, biroul unde va lucra funcţionarul de la Primărie. De pe 10 iulie, se va putea încasa din nou taxa judiciară de timbru la oficiul poştal de la subsolul Palatului Justiţiei”, precizează magistratul.

Fără cozi la studierea şi copierea actelor din dosare  

Cea mai interesantă modificare în modul de studiere a dosarelor şi copierea actelor din acestea va deveni cât de curând operaţională la toate instanţele din jurisdicţia Curţii de Apel Galaţi şi este o premieră la nivel naţional. În 2013, Curtea de Apel Cluj demara un proiect pilot în România, prin care justiţiabilii primeau acces nelimitat la propriile dosare de pe rolul instanţelor, fie că vorbim de procese civile, penale, comerciale, de contencios sau familie. Excepţie fac doar cererile de interceptare a convorbirilor telefonice, din motive evidente. Iniţiativa a fost pusă în practică doar la Cluj, însă ea va funcţiona acum la toate cele 14 instanţe din Galaţi, Brăila şi Vrancea.

Părţile dintr-un proces (nu şi martorii), procurorii în procesele penale, dar şi experţii, iar în unele cazuri şi interpreţii, vor avea acces la dosare în baza unei parole unice, care va fi comunicată prin intermediul citaţiilor. Prin intermediul parolei, justiţiabilii vor intra pe site-ul Curţii de Apel Galaţi, unde vor da căutare pe numărul de dosar, iar apoi vor putea vizualiza dosarul şi, dacă consideră necesar, vor descărca diverse documente în format PDF. ”Această procedură debirocratizează foarte mult arhivele instanţelor, dar este şi o deschidere mare către justiţiabili. Acest sistem vine mult şi în ajutorul avocaţilor şi preconizăm că el va deveni operaţional din septembrie, octombrie 2017. Tocmai de aceea am vorbit la Baroul Galaţi, ca să angajeze în viitorul apropiat două persoane care să se ocupe de scanarea documentelor din dosare, pentru că la Judecătoria Galaţi, unde sunt 30.000 de dosare pe an, nu există personal disponibil şi pentru aşa ceva”, explică preşedintele Curţii de Apel Galaţi.

Şi cheltuielile de judecată se vor reduce substanţial după introducerea accesului cu parolă la dosarele de pe rolul instanţelor, dar şi perioadele de soluţionare a proceselor, pentru că judecătorii vor avea acces direct la acestea, nemaifiind nevoiţi să dea termene peste termene pentru ataşarea unor documente sau chiar a unor întregi dosare, cum se întâmplă în prezent.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Gălăţenii cu procese îşi pot consulta dosarele online

Începând cu data de 1 noiembrie, Curtea de Apel Galaţi a implementat, la nivelul tuturor instanţelor din circumscripţia sa, adică la Tribunalele şi Judecătoriile din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea, sistemul informatic Transmitere Documente Securizat (TDS), care se doreşte să fie un progres considerabil în relaţia cu justiţiabilii şi cu ceilalţi participanţi la actul de justiţie.

Sistemul informatic are două componente: prima constă în crearea dosarului electronic, prin scanarea tuturor documentelor depuse în dosarul instanţei, operaţiune care permite accesul părţilor şi altor participanţi la distanţă, prin internet, la propriul dosar de judecată; a doua componentă constă în comunicarea electronică, prin e-mail şi SMS, a documentelor (link-uri către cereri de chemare în judecată, întâmpinări, răspunsuri, hotărâri ş.a.) către părţile care sunt de acord cu această formă de comunicare.

Persoanele fizice, persoanele juridice, inclusiv instituţiile publice, precum şi reprezentanţii lor (avocaţi, consilieri juridici) îşi pot indica adresa de e-mail şi numărul de telefon mobil în cuprinsul cererilor de chemare în judecată sau altor documente depuse la instanţă sau completând un formular disponibil pe portalul Curţii de Apel Galaţi (portal.just.ro).

În continuare, persoanele doritoare vor primi prin e-mail şi SMS un link pentru a-şi da acordul pentru comunicare, confirmând identitatea cu un cod trimis prin SMS. Apoi, acestea vor beneficia de acces centralizat în format electronic, prin pagina de internet cagl.ro sau cagalati.ro, la toate dosarele de judecată în care respectiva adresă de e-mail a fost indicată instanţei. De asemenea, persoanelor li se vor trimite prin e-mail şi SMS link-uri către  documentele ce se comunică părţilor.

Avocaţii, persoanele juridice de drept privat ori instituţiile pot încheia un protocol pentru comunicare electronică prin Curtea de Apel Galaţi pentru toate instanţele din subordine, dispensând astfel de necesitatea de a-şi da acordul pentru comunicare electronică în fiecare dosar şi de primirea SMS-urilor cu codul de confirmare.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Acces online total pentru gălățeni la serviciile judiciare. Procese deschise direct de pe telefon

Un nou portal lansat de Curtea de Apel Galați pentru toate cele 13 instanțe din circumscripție vine în ajutorul justițiabililor, începând de la depunerea unei simple acțiuni, la plata taxelor judiciare online, până la monitorizarea dosarelor și transmiterea documentelor, fără drumuri nesfârșite, copii xerox și stat la cozile registraturilor. 

Justițiabilii din Galați, Brăila și Vrancea au la dispoziție, începând de pe 22 iunie, un nou portal online, menit să le faciliteze accesul la toate serviciile oferite de judecătorii, tribunale și, desigur, curtea de apel. Valabil pentru cele 13 instanțe din circumscripție, portalul, accesibil pe adresa de internet https://cagl.ro, asigură posibilitatea înregistrării unui nou dosar pe rol, depunerea de documente într-un dosar deja existent, plata taxei judiciare de timbru, eliberarea certificatelor de grefă, eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești sau eliberarea copiilor dispozitivului unei hotărâri judecătorești. Cu caracter de premieră, plata taxei judiciare de timbru este integrată complet în pașii de solicitare online a serviciului, prin redirecționare între portalul Curții de Apel Galați, www.ghiseul.ro și înapoi, similar cu mecanismul de plată online din cadrul comerțului electronic privat. Astfel, justițiabilii nu vor mai fi nevoiți să meargă la poștă sau să prezinte dovezile de plată scanate și se elimină riscul folosirii aceleiași chitanțe pentru mai multe solicitări.
"Credem că, prin acest proiect, deschidem drumurile pentru digitalizarea rapidă a serviciilor oferite de toate autoritățile și instituțiile publice din România. Suntem convinși că cetățenii ar avea de câștigat dacă plata online a taxelor, integrată în fluxul de lucru, ar fi implementată de către toate autoritățile și instituțiile publice din România, nu numai de către instanțele judecătorești", au precizat reprezentanții Curții de Apel Galați.
Portalul beneficiază și de posibilitatea de a crea conturi de utilizator prin intermediul aplicațiilor single sign-on Google ID, Facebook ID și Apple ID ori pe baza adresei proprii de e-mail.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Portal de instanță din provincie, model național. Ce îl face să fie special pentru public

Noua versiune a site-ului Curții de Apel Galați permite utilizatorilor să solicite numeroase servicii, precum plata online a taxelor judiciare de timbru. Portalul este disponibil avocaților, consilierilor juridici și justițiabililor din țară și străinătate.

Curtea de Apel Galați a lansat în iunie 2022 noul său portal aflat la adresa de internet cagl.ro, care oferă acces părților, reprezentanților și publicului la principalele servicii oferite de toate cele 13 instanțe active din circumscripție: înregistrare dosar nou pe rolul instanței, declararea unei căi de atac într-un dosar, depunere documente într-un dosar deja existent, plata taxei judiciare de timbru într-un dosar, eliberarea certificatelor de grefă, eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești.

Cu caracter de premieră, plata taxei judiciare de timbru este integrată complet în pașii de solicitare online a serviciului – prin redirecționare între portalul Curții de Apel Galați, www.ghiseul.ro și înapoi – similar cu mecanismul de plată online din cadrul comerțului electronic privat.

Administratorii site-ului au remediat și au îmbunătățit mecanismul de funcționare al Ghiseul.ro, astfel încât, după ce plătesc taxa judiciară de timbru, utilizatorii sunt redirecționați mai rapid înapoi către portalul cagl.ro, unde este generat un e-mail ce este transmis instanței și utilizatorului.

Portalul cagl.ro este accesibil deschis tuturor avocaților, consilierilor juridici și părților din țară și din străinătate care au cereri pe rolul instanțelor din circumscripția Curții de Apel Galați.

Taxa judiciară de timbru poate fi plătită separat, dar și odată cu formularea unei acțiuni noi sau declararea unei căi de atac (apel, recurs, contestație, contestație în anulare, revizuire).

80 de solicitări de servicii pe zi

Rezultatele obținute de site-ul instanței gălățene în noua sa variantă sunt impresionante. De la momentul lansării și până în prezent, au fost formulate numeroase solicitări de servicii, ce au ajuns și la aproximativ 80 de solicitări pe zi, cifră care este creștere.

De asemenea, au fost achitate numeroase taxe judiciare de timbru prin intermediul portalului, în unele zile valorile totale achitate fiind chiar și de 20.000 lei. Portalul a fost accesat de multe părți cu domiciliul sau reședința în străinătate și au existat părți care au folosit interfața în limba engleză pentru achitarea taxelor de timbru.

„În viitor, ne dorim ca serviciile acestui portal să fie extinse la nivelul tuturor instanțelor judecătorești din țară”, a declarat judecătorul Cozmin-Răzvan Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

CSM anunţă lansarea portalului ce permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, luni, lansarea portalului naţional ce permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru şi îndeamnă cetăţenii şi profesioniştii din cadrul sistemului judiciar la folosirea acestuia.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis, luni, AGERPRES, dezvoltat, într-o primă fază, de Curtea de Apel Galaţi, portalul este disponibil la nivel naţional, gratuit, putând fi accesat la adresa de internet https://registratura.rejust.ro.

Site-ul permite interacţiunea electronică a justiţiabililor şi profesioniştilor dreptului cu instanţele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu uşurinţă servicii precum:
- depunerea unei cereri de chemare în judecată;
- declararea unei căi de atac într-un dosar;
- depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent;
- plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar;
- eliberarea certificatelor de grefă;
- eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătoreşti.

Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacţiunea cu instanţa de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociaţia de Plăţi Electronice din România şi Ghişeul.ro, arată Consiliul.

"Noua interfaţă implementată la nivelul întregului sistem judiciar este benefică atât cetăţenilor, ca destinatari ai serviciului public, cât şi personalului specializat din instanţe. Astfel, utilizând formulare electronice din portal, informaţiile sunt transmise către grefierii registratori în mod structurat, facilitându-se înregistrarea cu celeritate a cererilor şi înscrisurilor în sistemele informatice proprii", menţionează CSM.

În măsura în care justiţiabilii optează pentru utilizarea acestui portal, Consiliul recomandă să nu fie folosite, concomitent, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor. "Consiliul continuă să se implice în crearea şi dezvoltarea de instrumente digitale, astfel de măsuri putând constitui un sprijin pentru instanţele judecătoreşti, în contextul deficitului de resurse umane ce există în prezent. Totodată, astfel de instrumente facilitează accesul cetăţenilor la justiţie prin creşterea gradului de informare, conştientizarea drepturilor acestora şi dezvoltarea culturii juridice. În acelaşi timp, va continua să pună în aplicare cele mai bune soluţii tehnice care să răspundă necesităţilor specifice în desfăşurarea activităţii de către judecători, procurori şi toţi ceilalţi profesionişti din cadrul sistemului judiciar, parteneri în înfăptuirea actului de justiţie", se precizează în comunicat.

agerpres.ro

La Curtea de Apel Galați au fost implementate cele mai multe proiecte-pilot de informatizare a Justiției

Curtea de Apel Galaţi a devenit în ultimii ani instanța în care sunt implementate cele mai multe proiecte – pilot de informatizare a procedurilor judiciare.
După ce în 2020, în contextul pandemiei de Covid – 19, a fost introdus în premieră națională „dosarul electronic”, care permite accesul la dosar al părților și avocaților pentru depunerea de documente și consultarea documentelor depuse la dosar, în 2022 a fost lansat, tot în premieră națională, portalul „https://cagl.ro”, care permitea celor interesați înregistrarea unui nou dosar pe rolul oricăreia din cele 13 instanțe din circumscripția Curții de Apel Galați și plata online a taxei judiciare de timbru.
Pentru implementarea în premieră națională a portalului Curtea de Apel Galaţi a încheiat un Acord de interconectare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, care administrează site-ul www.ghiseul.ro.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.