Jump to content

Justiţiabilii din Galaţi îşi vor putea consulta dosarele de acasă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Premieră naţională: Justiţiabilii din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea îşi vor putea consulta propriile dosare de acasă

Justiţiabilii care au acces la un computer vor primi o parolă unică pe citaţia de prezentare la proces, iar pe parcursul acestuia, ce poate dura ani de zile, vor fi la curent cu orice act de procedură şi depuneri de acte efectuate în dosar, putând să facă şi copii de pe acestea, fără să mai stea la cozi interminabile pe holurile Palatului de Justiţie.

Instanţele gălăţene sunt printre cele mai aglomerate din România, recordul naţional fiind deţinut de Judecătoria Galaţi, unde sunt instrumentate anual peste 30.000 de dosare. Dacă alegi să divorţezi prin intermediul justiţiei, eşti nevoit să aştepţi un an doar ca să fie programat primul termen de judecată. Cozi astronomice se formează zilnic la arhivele instanţelor pentru depunerea de acte, dar mai ales pentru studierea dosarelor.

Justiţiabilii gălăţeni, dar şi avocaţii se confruntă în prezent şi cu o altă problemă. Aceştia sunt nevoiţi să se deplaseze mai bine de o staţie până la un oficiu poştal pentru a plăti taxa judiciară de timbru, ca să nu mai vorbim de timpul pierdut. La subsolul Palatului Justiţiei funcţionează un oficiu poştal, unde se putea plăti taxa amintită până acum opt ani. Un funcţionar al Primăriei Galaţi ( banii din taxa judiciară de timbru se fac venit la bugetul local) încasa taxa amintită, dar acesta a fost retras.

Preşedintele Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Cosmin-Răzvan Mihăilă, ne-a declarat că peste câteva zile justiţiabilii şi avocaţii vor scăpa de această corvoadă. ”Am dorit să eliminăm toată această birocraţie şi am informatizat noi, Curtea de Apel, biroul unde va lucra funcţionarul de la Primărie. De pe 10 iulie, se va putea încasa din nou taxa judiciară de timbru la oficiul poştal de la subsolul Palatului Justiţiei”, precizează magistratul.

Fără cozi la studierea şi copierea actelor din dosare  

Cea mai interesantă modificare în modul de studiere a dosarelor şi copierea actelor din acestea va deveni cât de curând operaţională la toate instanţele din jurisdicţia Curţii de Apel Galaţi şi este o premieră la nivel naţional. În 2013, Curtea de Apel Cluj demara un proiect pilot în România, prin care justiţiabilii primeau acces nelimitat la propriile dosare de pe rolul instanţelor, fie că vorbim de procese civile, penale, comerciale, de contencios sau familie. Excepţie fac doar cererile de interceptare a convorbirilor telefonice, din motive evidente. Iniţiativa a fost pusă în practică doar la Cluj, însă ea va funcţiona acum la toate cele 14 instanţe din Galaţi, Brăila şi Vrancea.

Părţile dintr-un proces (nu şi martorii), procurorii în procesele penale, dar şi experţii, iar în unele cazuri şi interpreţii, vor avea acces la dosare în baza unei parole unice, care va fi comunicată prin intermediul citaţiilor. Prin intermediul parolei, justiţiabilii vor intra pe site-ul Curţii de Apel Galaţi, unde vor da căutare pe numărul de dosar, iar apoi vor putea vizualiza dosarul şi, dacă consideră necesar, vor descărca diverse documente în format PDF. ”Această procedură debirocratizează foarte mult arhivele instanţelor, dar este şi o deschidere mare către justiţiabili. Acest sistem vine mult şi în ajutorul avocaţilor şi preconizăm că el va deveni operaţional din septembrie, octombrie 2017. Tocmai de aceea am vorbit la Baroul Galaţi, ca să angajeze în viitorul apropiat două persoane care să se ocupe de scanarea documentelor din dosare, pentru că la Judecătoria Galaţi, unde sunt 30.000 de dosare pe an, nu există personal disponibil şi pentru aşa ceva”, explică preşedintele Curţii de Apel Galaţi.

Şi cheltuielile de judecată se vor reduce substanţial după introducerea accesului cu parolă la dosarele de pe rolul instanţelor, dar şi perioadele de soluţionare a proceselor, pentru că judecătorii vor avea acces direct la acestea, nemaifiind nevoiţi să dea termene peste termene pentru ataşarea unor documente sau chiar a unor întregi dosare, cum se întâmplă în prezent.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Portal de instanță din provincie, model național. Ce îl face să fie special pentru public

Noua versiune a site-ului Curții de Apel Galați permite utilizatorilor să solicite numeroase servicii, precum plata online a taxelor judiciare de timbru. Portalul este disponibil avocaților, consilierilor juridici și justițiabililor din țară și străinătate.

Curtea de Apel Galați a lansat în iunie 2022 noul său portal aflat la adresa de internet cagl.ro, care oferă acces părților, reprezentanților și publicului la principalele servicii oferite de toate cele 13 instanțe active din circumscripție: înregistrare dosar nou pe rolul instanței, declararea unei căi de atac într-un dosar, depunere documente într-un dosar deja existent, plata taxei judiciare de timbru într-un dosar, eliberarea certificatelor de grefă, eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești.

Cu caracter de premieră, plata taxei judiciare de timbru este integrată complet în pașii de solicitare online a serviciului – prin redirecționare între portalul Curții de Apel Galați, www.ghiseul.ro și înapoi – similar cu mecanismul de plată online din cadrul comerțului electronic privat.

Administratorii site-ului au remediat și au îmbunătățit mecanismul de funcționare al Ghiseul.ro, astfel încât, după ce plătesc taxa judiciară de timbru, utilizatorii sunt redirecționați mai rapid înapoi către portalul cagl.ro, unde este generat un e-mail ce este transmis instanței și utilizatorului.

Portalul cagl.ro este accesibil deschis tuturor avocaților, consilierilor juridici și părților din țară și din străinătate care au cereri pe rolul instanțelor din circumscripția Curții de Apel Galați.

Taxa judiciară de timbru poate fi plătită separat, dar și odată cu formularea unei acțiuni noi sau declararea unei căi de atac (apel, recurs, contestație, contestație în anulare, revizuire).

80 de solicitări de servicii pe zi

Rezultatele obținute de site-ul instanței gălățene în noua sa variantă sunt impresionante. De la momentul lansării și până în prezent, au fost formulate numeroase solicitări de servicii, ce au ajuns și la aproximativ 80 de solicitări pe zi, cifră care este creștere.

De asemenea, au fost achitate numeroase taxe judiciare de timbru prin intermediul portalului, în unele zile valorile totale achitate fiind chiar și de 20.000 lei. Portalul a fost accesat de multe părți cu domiciliul sau reședința în străinătate și au existat părți care au folosit interfața în limba engleză pentru achitarea taxelor de timbru.

„În viitor, ne dorim ca serviciile acestui portal să fie extinse la nivelul tuturor instanțelor judecătorești din țară”, a declarat judecătorul Cozmin-Răzvan Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.