Jump to content

Judecătoria Galaţi va avea un nou sediu


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Judecătoria Galaţi se va muta în casă nouă. Sediul instanţei va fi construit pe locul unei foste unităţi militare dezafectate

Discuţiile pe marginea construcţiei unui nou sediu pentru instanţa gălăţeană se poartă de ani de zile, dar abia acum acestea au căpătat contur.

Curtea de Apel Galaţi a alocat fonduri pentru demolarea unei foste unităţi militare de pe strada Coşbuc din Galaţi, dar şi pentru ridicarea unui nou sediu pentru Judecătoria Galaţi. Informaţiile ne-au fost furnizate de preşedintele Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Cosmin-Răzvan Mihăilă, care estimează că noul imobil va fi finalizat în 4-5 ani.

Judecătoria Galaţi este în momentul de faţă una dintre cele mai aglomerate instanţe din România, cu peste 30.000 de dosare instrumentate în fiecare an. Prin plecarea judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate de la Judecătoria Galaţi din Palatul Justiţiei, va exista spaţiul necesar pentru funcţionarea în condiţii normale a Tribunalului şi Curţii de Apel Galaţi, dar şi a Serviciului de Probaţiune.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Sediu nou pentru una dintre instanțele gălățene

Una dintre cele trei instanțe care funcționează de mai bine de două decenii în Palatul Justiției de pe strada Brăilei se va muta într-un sediu nou. Cel mai probabil, va fi vorba despre Curtea de Apel Galați, care numără peste 120 de angajați. Designul noii clădiri a fost conceput de un arhitect orădean, costurile estimate pentru realizarea întregului obiectiv fiind de zece milioane de euro.

Chiar și cu scheme de personal grav afectate de lipsa de angajați, cele trei instanțe gălățene nu mai au loc în sediul dat în folosință în anii `90. Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel împart imobilul dat în folosință în decembrie 1997, iar acum, după 25 de ani, angajații și arhivele abia mai încap. Acestea au fost motivele pentru care, în ultimii ani, s-a tot pus problema mutării măcar a uneia dintre instanțe într-o altă locație, având în vedere adresabilitatea mare și volumul de muncă vast existent la toate cele trei paliere.

Soluția concretă a prins contur odată cu preluarea de către Ministerul Justiției, de la Ministerul Apărării Naționale, a terenului fostei unități militare de pe bulevardul George Coșbuc, lângă mall și vizavi de fostul Mehid. Acolo va lua ființă un sediu ultramodern, cu aspect futurist, în care se va muta una dintre cele trei instanțe, cel mai probabil Curtea de Apel, instanță unde ajung justițiabili din trei județe și care ar avea cel mai mare număr de angajați.

"Criza de spațiu existentă ne determină să despărțim, fizic, instanțele. Arhivele sunt ultrapline, am ajuns să facem depozite pe holuri, angajații sunt înghesuiți în birouri. Numai la Curte sunt 125 de angajați și schema nu e completă. Dacă ar fi schemele complete la toate instanțele, clar nu am mai încăpea și ne-ar fi imposibil să funcționăm", ne-a explicat judecătorul Cosmin Răzvan Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați.

Dreptatea se va împărți într-un sediu în formă de navă

Costurile estimate pentru ridicarea noului edificiu ajung la suma de zece milioane de euro. Este o sumă acceptabilă, deloc mare, argumentează președintele Curții de Apel, care promite că noul sediu nu doar că va fi o clădire emblematică pentru Galați, dar și că va fi ridicat la costuri sub media pieței. "Prețurile porneau undeva de la 1.300-1.500 de euro metrul pătrat, pe noi ne costă 1.200 de euro. Ținând cont și de faptul că au crescut mult prețurile la materialele de construcție, nu este un cost astronomic. Acum suntem în faza de studiu de fezabilitate și avizare a documentației și sperăm ca la anul să fie demarată procedura de licitație pentru proiectare și execuție", a completat oficialul. 
Clădirea destinată Curții de Apel va avea două corpuri, unul în forma unei vele de navă. Clădirea va avea parcare subterană, iar cele două corpuri componente vor fi legate printr-o pasarelă din sticlă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.