Jump to content

Piaţeta "Florilor de Tei", în locul Arenei de Box


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Parcare subterană şi piaţetă. Planuri pentru ”jungla” de pe strada Domnească

O adevărată junglă, în care s-ar putea adăposti şi balaurii, nu doar o haită de maidanezi, a crescut lângă Policlinica cu Plată, pe locul scheletului demolat al Arenei de Box. Vestea bună este că pe spaţiul generos, invadat acum de vegetaţie şi de gunoaie, ar putea fi amenajată o parcare subterană, cu piaţetă deasupra, investiţie pentru care Primăria caută un proiectant.

În noiembrie 2013, când s-a apucat să demoleze arena începută în 1988 şi neterminată vreodată, Primăria, condusă la vremea aceea de Marius Stan, nu avea un plan concret privind amenajarea în loc a vreunui obiectiv. Doar lua în calcul construirea unei parcări. Decizia de desfiinţare a scheletului metalic fusese luată la insistenţele preşedintelui Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, regretatul inginer Săvel Rotaru, care atrăsese atenţia că întreaga construcţie metalică nu mai prezenta siguranţă, ci constituia un veritabil pericol public.

Din primăvara anului 2014, de când ruina Arenei de Box a fost ştearsă de pe faţa pământului, terenul a rămas de izbelişte, în spatele unui gard metalic.

Ce vrea Primăria

Primăria municipiului Galaţi anunţă pe portalul propriu organizarea unei achiziţii publice pentru servicii proiectare - faza studiu de fezabilitate, documentaţie necesară amenajării unei piaţete aferente Policlinicii cu Plată. Contractul are o valoare estimată de 50.000 de lei fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 12 iulie, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

În caietul de sarcini, Primăria porneşte de la considerentul că în municipiul Galaţi, şi în special în zona centrală, punctele de întâlnire pentru localnici, spaţiile pentru manifestări culturale, spaţiile pentru parcare sunt insuficiente. Primăria îşi propune amenajarea terenului de 1.246 mp, proprietatea publică, dar nu e hotărâtă cum: "Prin proiect se doreşte analizarea a trei variante: amenajare piaţetă publică, amenajare parcare publică, amenajare parcare subterană şi piaţetă publică. Proiectantul va prezenta soluţia propusă în Comisia tehnico-economică a municipiului", se arată în document.

Misiunea câştigătorului va fi să furnizeze studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi documentaţiile necesare pentru certificatul de urbanism şi pentru avize. Toate documentele vor fi întocmite pentru a fi supuse aprobării instituţiilor finanţatoare interne, iar eventualele modificări vor fi făcute pe cheltuiala proiectantului.

Până când va transpune în practică planurile, poate n-ar fi rău ca Primăria măcar să asaneze zona care se află, totuşi, în centrul oraşului!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Ce se va amenaja pe maidanul de lângă Policlinica cu Plată

Un teren viran plin de gunoaie şi îngrădit, acesta este peisajul nedemn de centrul oraşului care tronează pe strada Domnească, lângă Policlinica cu Plată, monument de arhitectură inclus în patrimoniul istoric al Galaţiului. Spaţiul generos rămas pe locul scheletului demolat al Arenei de Box s-ar putea transforma într-o elegantă piaţetă publică, dacă aleşii locali vor fi de acord cu proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu.

O adevărată junglă, în care se puteau adăposti şi balaurii, nu doar o haită de maidanezi, crescuse astă-vară lângă Policlinica cu Plată, atunci când Primăria municipiului Galaţi căuta un proiectant pentru a restructura urban zona. Variantele avute în vedere de Primărie erau: amenajarea unei piaţete publice, a unei parcări publice sau a unei parcări subterane cu o piaţetă publică deasupra. Achiziţia publică lansată de Primărie pentru studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi documentaţiile necesare a fost câştigată de societatea bucureşteană Urban Scope SRL cu o ofertă de 39.000 de lei fără TVA. Documentaţia realizată a ajuns pe mesele aleşilor locali pentru aprobare.

Din trei variante a rămas una

La comisiile Consiliului Local au ajuns, spre dezbatere şi avizare, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Amenajare piaţetă aferentă Policlinicii cu Plată”.
În document, Urban Scope precizează că „varianta amenajării unei parcări subterane nu este fezabilă, neexistând spaţiu suficient realizării rampelor de acces şi evacuare a autotutismelor, iar valoarea investiţiei ar fi fost nejustificat de mare pentru protejarea clădirilor din proximitate”.
Primăria a avut de ales între trei variante de amenajare, dintre care una cuprindea şi un loc de joacă, dar şi un mic teren de sport. Municipalitatea a optat pentru cea de-a treia propunere - o piaţetă, spaţii verzi şi locuri de parcare.
Concret, proiectul propus aleşilor prevede asfaltarea unei suprafeţe de 685 metri pătraţi pentru spaţii de parcare, un rond pentru flori, 352 metri pătraţi de spaţii verzi cu arbuşti şi o zonă dalată de 397 metri pătraţi care va fi delimitată de insula de verdeaţă cu bănci din lemn pe schelet din beton şi metal. Piaţeta va avea sistem de iluminat cu stâlpi, coşuri de gunoi rabatabile, iar zonele verzi vor fi întreţinute printr-un sistem de irigaţii prin aspersiune. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 520.643 de lei, bani de la bugetul local, iar durata de realizare este de patru luni.
Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Primăria Galați va plăti aproape 100.000 de euro pentru a construi o nouă piațetă în oraș

Primăria Galați îi „amenință” pe gălățeni cu o nouă „zonă de relaxare”. De această dată este vorba despre o piațetă care va fi construită pe strada Domnească. Obiectivul va fi folosit de gălățeni și, probabil, va fi construit de firmele care câștigă pe bandă rulantă licitațiile publice și contractele cu municipalitatea.

Piațeta va fi amenajată lângă Policlinica cu Plată, pe maidanul pe care trebuia să fie o arenă de box. Primăria anunță că prin realizarea proiectului se urmărește „crearea unei parcări și a unei zone de relaxare pentru locuitorii orașului”. Toată povestea care include proiectarea și execuția va costa peste 80.000 de euro.

„Autoritatea Contractantă Municipiul Galați își dorește atribuirea contractului de proiectare și execuție pentru obiectiv. Valoarea estimată a contractului este de 378.236,25 lei fara TVA (din care: proiectare - 10.100 lei fără TVA și executie 368.136,25 lei fara TVA). Criteriul de atribuire, prețul cel mai scăzut, se va aplica doar ofertelor corespunzătoare cerințelor caietului de sarcini”, se arată în documentul publicat pe portalul Primăriei Galați.

Conform caietului de sarcini, constructorul va amenaja pe maidanul de pe Domnească mai multe alei pavate cu sistem de iluminat, spații verzi cu mecanisme pentru irigat, bănci de lemn pe suport de metal și beton și coșuri de gunoi. Bonus, piațeta va avea un spațiu de parcare de 685 mp cu marcaje.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Piaţetă pe strada Domnească, lângă Policlinica cu Plată. Achiziţie publică de peste 82.000 de euro

Terenul viran de lângă Policlinica cu Plată, monument de arhitectură inclus în patrimoniul istoric al Galaţiului, s-ar putea transforma, în câteva luni, într-o elegantă piaţetă publică, prevăzută cu locuri de parcare. Primăria municipiului Galaţi caută proiectant şi constructor pentru această amenajare urbană şi a scos la bătaie un contract cu o valoare estimată de peste 82.000 de euro - 378.236 de lei fără TVA.

Potrivit anunţului postat pe portalul administraţiei locale, până vineri, 13 aprilie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele pentru obiectivul "Amenajare Piaţetă aferentă Policlinicii cu Plată - proiectare şi execuţie". Valoarea estimată a contractului este de 378.236 de lei fără TVA (din care: proiectare - 10.100 lei fără TVA şi execuţie - 368.136 de lei fără TVA), criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Proiect votat în ianuarie

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", aleşii locali au aprobat în luna ianuarie studiul de fezabilitate realizat de societatea bucureşteană Urban Scope SRL, privind amenajarea spaţiului generos rămas pe locul scheletului demolat al Arenei de Box, proiect iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu. La cererea Primăriei, firma a analizat trei variante: amenajarea unei piaţete publice, a unei parcări publice şi a unei parcări subterane cu o piaţetă publică deasupra. Pentru că, potrivit Urban Scope, "varianta amenajării unei parcări subterane nu este fezabilă, neexistând spaţiu suficient realizării rampelor de acces şi de evacuare a autotutismelor, iar valoarea investiţiei ar fi fost nejustificat de mare pentru protejarea clădirilor din proximitate", Primăria a optat pentru amenajarea unei piaţete cu spaţii verzi şi locuri de parcare.

Cum va arăta piaţeta

Conform caietului de sarcini prin proiect se urmăreşte în primul rând crearea unei zone de relaxare pentru gălăţeni: un rond cu flori, 352 de metri pătraţi de spaţii verzi cu arbuşti şi gazon şi o zonă dalată de 397 de metri pătraţi care va fi delimitată de insula de verdeaţă cu bănci din lemn pe schelet din beton şi metal, dar şi a unei zone de parcare asfaltată de 685 de metri pătraţi. Piaţeta va avea sistem de iluminat cu stâlpi, coşuri de gunoi rabatabile, iar zonele verzi vor fi întreţinute printr-un sistem de irigaţii prin aspersiune.

Pentru proiectare sunt prevăzute 30 de zile, iar pentru amenajare - 90 de zile, dar totul depinde de momentul atribuirii contractului şi de ordinul de începere a lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Scăpăm de terenul viran de lângă Policlinica cu Plată. Cât va costa noua piaţetă de pe strada Domnească

Nu mai puţin de 377.658 de lei fără TVA va plăti Primăria municipiului Galaţi pentru proiectarea şi amenajarea, în 120 de zile, a unei piaţete pe strada Domnească, pe terenul viran de lângă Policlinica cu Plată, monument de arhitectură inclus în patrimoniul istoric al oraşului.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, pe portalul propriu, că a finalizat achiziţia publică lansată pentru atribuirea contractului „Amenajare Piaţetă aferentă Policlinicii cu Plată a municipiului Galaţi - proiectare si execuţie”. Câştigătoare este Asocierea SC Rovis Lider SRL - SC Atu Consulting SRL, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Durata contractului este de 120 de zile, din care 30 pentru proiectare şi 90 pentru execuţie. Totodată, a fost atribuit, firmei Nasi SRL, cu suma de 8.499 de lei fără TVA, contractul pentru studiul de soluţii necesar devierii unor reţele electrice situate pe amplasament.

Spaţii verzi, bănci şi locuri de parcare

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", aleşii locali au aprobat în luna ianuarie studiul de fezabilitate realizat de societatea bucureşteană Urban Scope SRL, privind amenajarea spaţiului generos rămas pe locul scheletului demolat al Arenei de Box. Opţiunile au fost: amenajarea unei piaţete publice, a unei parcări publice şi a unei parcări subterane cu o piaţetă publică deasupra. Pentru că, potrivit Urban Scope, "varianta amenajării unei parcări subterane nu este fezabilă, neexistând spaţiu suficient realizării rampelor de acces şi de evacuare a autoturismelor, iar valoarea investiţiei ar fi fost nejustificat de mare pentru protejarea clădirilor din proximitate", Primăria a optat pentru amenajarea unei piaţete cu spaţii verzi şi locuri de parcare.

Lucrările au ca scop crearea unei zone de relaxare pentru gălăţeni: un rond cu flori, 352 de metri pătraţi de spaţii verzi cu arbuşti şi gazon şi o zonă dalată de 397 de metri pătraţi care va fi delimitată de insula de verdeaţă cu bănci din lemn pe schelet din beton şi metal, dar şi a unei zone de parcare asfaltată de 685 de metri pătraţi. Piaţeta va avea sistem de iluminat cu stâlpi, coşuri de gunoi rabatabile, iar zonele verzi vor fi întreţinute printr-un sistem de irigaţii prin aspersiune.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

O nouă zonă de promenadă în Galaţi: "Piaţeta Florilor de Tei"

Zona situată între Biserica Romano-Catolică (str. Domnească, nr. 88) şi Policlinica cu Plată (str. Domnească, nr. 90) se va numi "Piaţeta Florilor de Tei". Cel puţin aşa se propune printr-un proiect de Hotărâre de Consiliu Local ce va fi supusă votului consilierilor municipali în şedinţa de la sfârşitul acestei luni.

Pentru această zonă este în derulare un proiect de amenajare, dorindu-se crearea unei zone de relaxare de 352 de metri pătraţi de spaţii verzi şi o zonă cu dale de 397 de metri pătraţi care va fi delimitată de insula de verdeaţă cu bănci din lemn pe schelet din beton şi metal, dar şi a unei zone de parcare asfaltată de 685 de metri pătraţi. Toată zona va avea sistem de iluminat cu stâlpi.

În luna ianuarie 2018, consilierii au aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea spaţiului care ani de zile a fost ocupat de scheletul construcţiei nefinalizate a Arenei de Box. În primăvara anului trecut, a fost finalizată achiziţia publică pentru atribuirea contractului "Amenajare Piaţetă aferentă Policlinicii cu Plată a municipiului Galaţi - proiectare si execuţie". Asocierea SC Rovis Lider SRL - SC Atu Consulting SRL a câştigat acest contract cu suma de 377.658 de lei fără TVA.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Au început lucrările la piaţeta de lângă Policlinica cu Plată

Primăria municipiului Galați informează că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul "Amenajare Piaţetă aferentă Policlinicii cu Plată - proiectare şi execuţie".

Piațeta Florilor de Tei va fi amenajată pe terenul viran de lângă Policlinica cu Plată, monument de arhitectură inclus în patrimoniul istoric al Galațiului.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Vom amenaja, pe această suprafață de teren, lăsată de izbeliște de fostele administrații, o zonă de relaxare modernă, cu spații verzi, arbuști ornamentali, alei de acces, iluminat public modern și bănci pentru odihnă. Voi continua amplul program de modernizare a orașului pentru că obiectivul pe care mi l-am asumat este acela de a transforma municipiul Galați într-un oraș modern, civilizat, prietenos și deschis cu cetățenii săi”.

Piațeta va fi prevăzută și cu 9 locuri de parcare a autoturismelor.

Reamintim că în urma licitației pentru amenajarea piațetei, oferta declarată câștigătoare aparține Asocierii Rovis Lider S.R.L. & ATU Consulting S.R.L, iar valoarea totală a proiectului este de 449.413,02 lei cu T.V.A. pentru servicii de proiectare și execuție.

Durata prevăzută în contract pentru realizarea lucrărilor este de 90 de zile.

Primăria Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Când va fi gata Piaţeta Florilor de Tei

Un covor de beton a fost turnat pe fostul teren viran de lângă Policlinica cu Plată, rămas după demolarea scheletului Arenei de Box. Aici au început, în luna mai, lucrările de amenajare a Piaţetei "Florilor de Tei" - "o zonă de relaxare modernă, cu spații verzi, arbuști ornamentali, alei de acces, iluminat public modern și bănci pentru odihnă", după cum explica iniţiatorul acestui proiect, primarul Ionuţ Pucheanu. Piaţeta va avea şi nouă locuri de parcare a autoturismelor şi ar trebui să fie gata, conform panoului de şantier, în noiembrie 2019.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", contractul de 449.413 lei cu TVA, pentru proiectarea şi amenajarea piaţetei, a fost atribuit în urmă cu un an asocierii Rovis Lider SRL - ATU Consulting SRL, iar durata lucrărilor este de 90 de zile. Demararea investiţiei a fost condiţionată de obţinerea avizelor necesare, în condiţiile în care Policlinica este monument de patrimoniu. Pentru acest proiect, Primăria a mai încheiat un contract de 8.499 de lei fără TVA cu firma Nasi STL, pentru studiul de soluţii necesar devierii unor reţele electrice situate pe amplasament, iar studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi documentaţiile viitoarei piaţete au fost realizate de Urban Scope SRL, pentru 39.000 de lei fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Amenajarea Piaţetei ”Florilor de Tei”, la final

Piaţeta „Florilor de Tei” este amenajată pe strada Domnească, lângă Policlinica cu Plată, pe terenul viran rămas după demolarea scheletului Arenei de Box. Conform panoului de lucrări care între timp a fost ridicat, termenul oficial de finalizare a lucrării expiră în noiembrie anul acesta.

Un teren viran plin de gunoaie şi îngrădit, în centrul oraşului Galaţi, lângă un monument de arhitectură inclus în patrimoniul istoric al Galaţiului - Policlinica cu Plată. De asta au avut parte gălăţenii până în luna mai a acestui an, când au demarat efectiv lucrările de amenajare a piaţetei.

Reamintim că municipalitatea a avut de ales între trei variante de amenajare: parcare publică, parcare subterană cu piaţetă publică deasupra şi, respectiv, piaţetă cu câteva locuri de parcare. S-a optat pentru amenajarea unei „zone de relaxare moderne, cu spaţii verzi, arbuşti ornamentali, alei de acces, iluminat public modern şi bănci pentru odihnă”. Rezultatul poate fi admirat de gălăţeni atât ziua, cât şi noaptea, când aproape toate becurile sunt aprinse.

Contracte încheiate

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", contractul de 449.413 lei cu TVA, pentru proiectarea şi amenajarea piaţetei, a fost atribuit în urmă cu un an asocierii Rovis Lider SRL - ATU Consulting SRL. Demararea investiţiei a fost condiţionată de obţinerea avizelor necesare, în condiţiile în care Policlinica este monument de patrimoniu.

Pentru acest proiect, Primăria a mai încheiat un contract de 8.499 de lei fără TVA cu firma Nasi STL, pentru studiul de soluţii necesar devierii unor reţele electrice situate pe amplasament, iar studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi documentaţiile viitoarei piaţete au fost realizate de Urban Scope SRL, pentru 39.000 de lei fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Ce operă de artă se potriveşte în Piaţeta Florilor de Tei

Operele de artă „Înaripat” - realizată de George Sorin Purcaru, „Rugă” – de Ovidiu Nicolae Popa și „Transfigurare” – de Laurențiu Mogoșanu aşteaptă voturile gălăţenilor în cadrul unei noi consultări publice lansate de Primăria municipiului Galaţi pe pagina sa de Facebook. Lucrarea care va avea cele mai multe like-uri va fi amplasată în centrul Pieței Florilor de Tei, amenajată lângă Policlinica cu Plată de pe strada Domnească.

Sondajul va rămâne deschis până pe 15 martie, la ora 12,00, timp suficient pentru gălăţeni pentru a vota. Lucrările au fost realizate în cadrul Taberei de sculptură în metal, ediția a VII-a, Galați, 8 iulie – 30 octombrie 2016, iar autorii lor sunt artiști recunoscuți, apreciați și premiați, cu numeroase expoziții, atât în țară, cât și peste hotare.

Cele trei opere de artă au fost selectate dintr-un număr de opt, donate de către Fundația Culturală „Nicolae Mantu”. Astfel, se are în vedere ca și celelalte opere de artă să fie amplasate pe viitor în alte locuri din oraș.

De altfel, lucrarea de artă „Simbol” a fost amplasată deja în sensul giratoriu de la intrarea în oraș dinspre Tecuci, tot în urma unei consultări publice a gălăţenilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Rezultate consultare publică

Primăria municipiului Galați informează că, în urma sondajului realizat pe pagina oficială de Facebook, opera „Înaripat” a obținut cele mai multe aprecieri și urmează a fi amplasată în Piațeta Florilor de Tei.

Sondajul a avut peste 97.800 de vizualizări, iar opera „Înaripat” (autor George Sorin Purcaru) a primit 942 de aprecieri, opera „Transfigurare” (autor Laurențiu Mogoșanu) a avut 658 de aprecieri, iar opera „Rugă” (autor Ovidiu Nicolae Popa) a primit 206 aprecieri.

Primăria muncipiului Galați a lansat pe 5 martie 2021, pe pagina de Facebook, o consultare publică privind amplasarea unei opere de artă în Piațeta Florilor de Tei, care a devenit un loc plăcut de relaxare grație amenajării fostului teren viran de lângă Policlinica cu Plată de pe strada Domnească.

Astfel, gălățenii au fost invitați să aleagă una dintre cele trei lucrări realizate de artiști recunoscuți, apreciați și premiați, cu numeroase expoziții, atât în țară, cât și peste hotare. Lucrările au fost realizate în cadrul Taberei de sculptură în metal, ediția a VII-a, Galați, 8 iulie – 30 octombrie 2016.

Cele trei opere de artă au fost selectate dintr-un număr de opt donate de către Fundația Culturală „Nicolae Mantu”. Astfel, se are în vedere ca și celelalte opere de artă să fie amplasate pe viitor în alte locuri din oraș.

O lucrare de artă a fost amplasată deja în sensul giratoriu de la intarea în oraș dinspre Tecuci, tot în urma unei consultări publice, când gălățenii au ales lucrarea „Simbol”.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Piațeta „Florilor de Tei” va purta numele unei eroine a Galațiului

Piațeta "Ecaterina [Cocuța] Conachi", acesta este noul nume propus de trei consilieri locali PSD - Arthur-Viorel Tuluș, Claudiu-Ionuț Vasile și Iorgu-Viorel Bogatu - pentru Piațeta "Florilor de Tei". Proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii acestui amplasament a fost lansat în dezbatere publică de Primăria Galați, pe portalul propriu. Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare din partea gălățenilor sunt așteptate până pe 30 noiembrie 2022.

Situată între Biserica Romano-Catolică și Policlinica cu Plată, Piațeta "Florilor de Tei" și-a primit acest nume prin hotărârea Consiliului Local, pe 21 ianuarie 2019. Trei dintre consilierii locali PSD - Arthur-Viorel Tuluș, Claudiu-Ionuț Vasile și Iorgu-Viorel Bogatu - consideră că ar fi mai potrivit să poarte numele Ecaterinei Conachi, născută în 1829 la Țigănești, fiica unică a marelui logofăt și poet al Moldovei Costache Conachi și a Smarandei Negri. Prin acțiunile ei, Ecaterina Conachi a salvat Unirea Principatelor, în dauna căsniciei sale.

Cocuța Conachi s-a căsătorit la 17 ani cu Nicolae Vogoride, recunoscut ca antiunionist, acesta fiind și motivul pentru care Înalta Poartă l-a învestit cu funcția de caimacam (locțiitor de domn) și i-a promis tronul Moldovei dacă va reuși să zădărnicească unirea celor două principate. În 1857-1858, Vogoride, sprijinit de Austria și Turcia, a combătut din toate puterile realizarea Unirii Principatelor Române și implicit partida unionistă. Cea mai răsunătoare acțiune a sa a fost falsificarea listelor electorale de reprezentare în Divanul Ad-hoc al Moldovei, o adunare consultativă creată ca urmare a deciziei Congresului de Pace de la Paris din 1859, cu scopul de a exprima voința populației cu privire la unirea și organizarea definitivă a Principatelor.

Cocuța Conachi a reușit prin violarea corespondenței soțului ei cu demnitarii otomani să deconspire acest complot prin care partida unionistă trebuia să piardă alegerile din Moldova. Vogoride a fost nevoit să repete alegerile, care, desfășurare corect la 22 septembrie 1857, au dat câștig cauzei unioniste, fiind deschisă astfel calea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate.

"Cocuța Vogoride, soția caimacamului potrivnic Unirii din 1859, care a luptat cu atâta văjnicie împotriva soțului ei, a fost una dintre cele mai frumoase icoane de vrednică româncă pe care a avut-o Istoria Țării", afirma Nicolae Iorga. Ar merita, deci, să dea numele unei piațete din zona centrală a Galațiului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.