Jump to content

Mortalitatea infantilă la Galați, de trei mai mare ca în UE


dcp100168

Recommended Posts

Mortalitatea infantilă la Galați, de trei mai mare ca în UE

Rata mortalităţii infantile înregistrată în judeţul Galaţi a fost, în 2016, de peste trei ori mai mare decât media din Uniunea Europeană. Judeţul nostru se situează mult şi peste media naţională. În aceste condiţii, România este printre ţările europene care alocă cei mai puţini bani pentru sănătate şi educaţie.

40 de copii au decedat, anul trecut, în judeţul nostru, potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Rata mortalităţii infantile a fost, în consecinţă, de 11,01 la mia de născuţi vii, în condiţiile în care rata naţională şi cea din UE au fost de 7,6 şi, respectiv, 3,6 la mia de născuţi vii. Cel mai rău stăm în mediul rural, acolo unde rata mortalităţii infantile a fost, anul trecut, de 13,34 la mia de născuţi vii. Raportul DSP Galaţi evidenţiază aproape o dublare a numărului de decese survenite la copiii, între anii 2015 şi 2016.
Pentru a înţelege cât de jos ne situăm, ca judeţ, din acest punct de vedere, trebuie spus că România a fost, în 2016, ţara din UE cu cea mai crescută rată a mortalităţii infantile. Următoarele ţări după România, în acest clasament, sunt Bulgaria (6,6) şi Malta (5,8).

Subfinanţarea, boală de sistem

În tot acest timp şi în ciuda datelor îngrijorătoare privind starea de sănătate a populaţiei, autorităţile române nu par dispuse să aloce mai mulţi bani pentru sănătate. O spune chiar Institutul Naţional de Statistică, instituţie potrivit căreia România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din UE, cu 5,14 la sută din Produsul Intern Brut dedicat acestui sector (date din 2014, ultimul an din care există informaţii disponibile – n.r.).
În privinţa cheltuielilor pentru sănătate, ţara aflată imediat peste România, în coada clasamentului, Letonia, a alocat 5,49 la sută din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13 la sută din PIB.
În schimb, datele INS arată şi un aspect pozitiv. Astfel, în 2016, România a depăşit cu puţin Croaţia, după PIB pe locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59 la sută din media UE.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Mortalitatea infantilă din Galaţi rămâne ridicată

În vreme ce în România mor copii pe capete, statul investeşte cei mai puţini bani din Uniunea Europeană în Sănătate şi Educaţie. Doar anul trecut, în judeţul Galaţi au decedat 29 de nou-născuţi, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii infantile de peste două ori mai mare faţă de media europeană.

Anul trecut, în judeţul Galaţi, au decedat 29 de copii care nu împliniseră încă un an, potrivit raportului de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii infantile de aproape 8 la mia de nou-născuţi vii. În acelaşi timp, în Uniunea Europeană rata a fost de 3,6 la mia de nou-născuţi vii, adică mai puţin de jumătate. În mediul rural din judeţ, rata mortalităţii infantile este cu aproape 50 la sută mai mare faţă de cea de la oraş, ceea ce demonstrează că populaţia de la sate trăieşte încă în condiţii mai precare şi cu un acces mai dificil la asistenţă medicală decât gălăţenii din mediul urban.

Totuşi, în ciuda faptului că suntem cu cel puţin un deceniu în urma Europei din acest punct de vedere, datele DSP Galaţi din 2017 indică o scădere a numărului de copii decedaţi, faţă de anul 2016, atunci când în judeţul nostru s-a înregistrat un trist record de 40 de decese. Chiar şi aşa, situaţia s-a înrăutăţit în 2017 faţă de fiecare dintre anii 2013, 2014 şi 2015. În total, în ultimii cinci ani, în judeţul Galaţi au murit 150 de copii cu vârsta de până într-un an, se mai arată în documentul publicat de DSP Galaţi.

Situaţia s-a îmbunătăţit faţă de începutul anilor 1990

Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, mortalitatea infantilă reprezintă decesul copiilor în primul an de viaţă. Rata mortalităţii infantile se calculează ca numărul deceselor survenite din orice cauză până la împlinirea vârstei de un an. Această rată a scăzut semnificativ, în perioada 1990-2009, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute: 8.471 de decese în 1990 (26,9 la mie) şi respectiv 2.250 de decese în 2009 (10,1 la mie). Totuşi, în pofida acestei scăderi, România continuă să se afle pe primul loc între ţările Uniunii Europene, din această perspectivă.

Studiile existente prezintă cauzele principale ale mortalităţii copilului până în cinci ani la nivel mondial: cauze directe - boli şi accidente; cauze intermediare - deficienţele sistemului sanitar, malnutriţia, condiţiile de igienă, nivelul de educaţie (în special al mamelor), sarcina prematură, lipsa de informare cu privire la mijloacele de contracepţie; cauze indirecte - sărăcia, inegalitatea socială şi excluziunea, guvernarea, instabilitatea politică şi conflictele, schimbările climatice şi situaţia politico-economică globală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Zeci de bebeluși mor anual în Galați. Mortalitatea infantilă, la cote alarmante

Județul Galați a înregistrat, în 2020, cel mai mic număr de nașteri din ultimele trei decenii. Cu toate acestea, numărul de copii cu vârsta sub un an care au decedat a fost mai mare decât cel din anii precedenți. Astfel, județul nostru continuă să se confrunte cu o mortalitate infantilă mai accentuată decât media națională, care oricum ne clasează la coada Europei. Dincolo de dramele nespuse care se ascund în spatele fiecărui caz în parte, specialiștii spun că rata mortalității infantile este un indicator important al sănătății unei societăți.

La fiecare 1.000 de bebeluși care s-au născut, anul trecut, în județul Galați, șapte s-au stins din viață înainte de a învăța să rostească primele cuvinte. Cu o rată a mortalității infantile (decesul înainte de a împlini un an - n.r.) de șapte la mie, județul nostru s-a situat astfel peste media națională, care a fost, anul trecut, de 6,1 la mia de născuți vii.
Cu un total de 30 de decese în rândul bebeluşilor, 2020 a fost cel mai negru an din ultimii patru. În 2017, în Galați s-au stins din viață 29 de nou-născuți, în 2018 - 28, iar în 2019 - 29. Situația este una îngrijorătoare, deoarece, anul trecut, am avut și foarte puține nașteri comparativ cu fiecare dintre anii 2017-2019, conform datelor obținute de la Direcția de Sănătate Publică Galați.

La sate, copiii mici mor încă pe capete

Dintre bebelușii care s-au stins din viață anul trecut, majoritatea (17) au fost fete. Aproape două din trei decese s-au înregistrat în mediul rural, cu toate că populația rurală a județului Galați este mai mică numeric decât cea de la oraș. Astfel, rata mortalității infantile în satele gălățene a fost de 9,4 la mia de născuți (aproape un deces la fiecare 100 de născuți vii), în 2020, una dintre cele mai mari din România, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Ne îndreptăm în direcția bună, însă (mult) prea lent

În 2020, după Malta, România a fost țara europeană cu cea mai mare rată a mortalității infantile. Deși nu stăm tocmai bine, când așezăm lucrurile în context istoric, avem și motive să fim optimiști. În 1950, spre exemplu, în România, din fiecare 1.000 de copii născuți vii, mureau, în primul an de viață, 97. În ultimii ani, indicatorul mortalității infantile este într-o scădere permanentă, cu unele excepții, cum este și cea de anul trecut din județul Galați.

Sărăcie și lipsă de educație

O cercetare desfășurată de Organizația "Salvați Copiii" în 2015 ajungea la concluzia că "accesul mai redus la serviciile medicale, distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, nivelul scăzut de educaţie al mamei şi veniturile reduse ale gospodăriei" sunt principalele cauze ale creşterii ratei mortalităţii.
Pe hartă, județele aflate în cele mai sărace zone ale României se confruntă, de regulă, cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile. Defectele congenitale, nașterile premature, sindromul morții subite la sugar și diversele accidente care pot provoca sufocarea, spre exemplu, sunt cauzele care provoacă cele mai multe cazuri de deces în rândul bebelușilor.
Specialiștii consideră mortalitatea infantilă cel mai grăitor indicator al dezvoltării sociale și economice a unei comunități. Șansele copilului de a supraviețui în primul an de viață dau și speranța de viață la naștere a unei populații.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

7,1 la mie, rata mortalităţii infantile în Galaţi

În urma solicitărilor primite de la medici şi într-un context sanitar marcat de subfinanţare, Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din regiunea Sud-Est, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 89.904 de euro. Rata medie a mortalităţii infantile în judeţele din regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea) este de 6,6 la mie, potrivit datelor semidefinitive oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În interiorul regiunii există însă câteva clivaje semnificative:
- în judeţul Brăila, rata mortalităţii infantile a fost de 7,2 la mia de copii născuţi vii;
- în judeţul Buzău: 3,7 la mie;
- în judeţul Galaţi: 7,1 la mie;
- în judeţul Constanţa: 7,4 la mie;
- în judeţul Tulcea: 10,8 la mie;
- în judeţul Vrancea: 4,4 la mie.

În cei 11 ani de campanie, Salvaţi Copiii România a ajuns în regiunea Sud-Est a ţării cu peste 117 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor şi pentru susţinerea tratamenentului şi a intervenţiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice precum chirurgie, ORL sau ATI, în valoare de peste 413.490 de euro, la unităţile medicale din: Brăila, Buzău, Constanţa, Mangalia, Medgidia, Constanţa, Galaţi, Târgu Bujor, Craiova, Tulcea, Adjud şi Focşani. "Principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire şi recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide", precizează Organizaţia.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.