Jump to content

Locuinţe ANL, în cazărmile dezafectate din Galați


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Locuinţe ANL, în cazarmele dezafectate din Galați

Primăria municipiului Galaţi face un prim pas către construirea unui nou lot de locuinţe cu chirie, destinate tinerilor, de tip ANL. În acest sens, se doreşte introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi de la sfârşitul acestei luni a unui proiect de hotărâre privind preluarea de la Ministerul Apărării Naţionale a două terenuri, în suprafaţă totală de peste 30.000 mp.

În raportul de specialitate inclus în documentaţia proiectului de hotărâre se arată că ”în urma corespondenţei purtate cu Ministerul Apărării Naţionale s-a ajuns la un acord privind iniţierea unui proiect de hotărâre a Guvernului privind transmiterea a două imobile, Cazarma 302 şi Cazarma 3006 din municipiul Galaţi, din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Galaţi, în vederea realizării de locuinţe în colaborare cu ANL”.

Este vorba despre Unitatea Militară Cazarma 302, situată bdul George Coşbuc nr.249 , în suprafaţă de 10.817 mp, şi Unitatea Militară Cazarma 3006, situată pe strada Tecuci nr.165, în suprafaţă de 22.550 mp. Se doreşte preluarea celor două terenuri de la Ministerul Apărării Naţionale în vederea construirii de locuinţe, prin programele ANL, pentru tineri specialişti din domeniul sănătăţii şi învăţământului, pentru închirierea de către tineri până în 35 ani care îndeplinesc condiţiile legii, precum şi includerea în cadrul programului de construcţii de locuinţe de serviciu.

La această dată, la nivelul municipiului Galaţi sunt necesare 85 de cadre medicale, fiind utilă asigurarea unor locuinţe pentru stabilizarea forţei de muncă în cadrul localităţii noastre. În ceea ce priveşte deficitul de cadre didactice, acesta este, conform datelor existente, de 493.  Propunerile privind construirea de locuinţe pe amplasamentele care vor face obiectul transmiterii din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului sunt următoarele: pe terenul de pe bdul. George Coşbuc se doreşte construirea de locuinţe pentru specialişti din sănătate şi pentru cei din învăţământ - P+3E÷P+5E - total 6 tronsoane x 14/22 apartamente, iar pe str Tecuci se doreşte construirea de locuinţe destinate închirierii pentru tineri - P+5E (8 tronsoane x 22 apartamente), precum şi locuinţe de serviciu - P+5E (8 tronsoane x 22 apartamente). Pentru amplasamentele în cauză, reţelele de utilităţi (alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, energie electrică, telecomunicaţii) se regăsesc în vecinătate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Aleşii locali cer Guvernului cazărmile militare. Unde ar putea fi construite noi locuinţe ANL în Galaţi

Primăria municipiului Galaţi a pus ochii pe cazărmile Ministerului Apărării Naţionale şi vrea să le preia pentru a construi în locul lor blocuri ANL, cu apartamente destinate închirierii de către tinerii sub 35 de ani, medici şi profesori, dar şi locuinţe de serviciu.

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, un proiect de hotărâre prin care se solicită transmiterea imobilelor 302 şi 3006, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local Galaţi, în vederea realizării de locuinţe şi funcţiuni complementare spaţiilor de locuit prin programe ANL. Este vorba despre Unitatea Militară Cazarma 302, situată pe bulevardul George Coşbuc nr. 249, în suprafaţă de 10.817 de metri pătraţi, şi de Unitatea Militară Cazarma 3006 de pe strada Tecuci nr. 165, în suprafaţă de 22.550 de metri pătraţi.

De ce ne trebuie

Proiectul de hotărâre porneşte de la premisa că, pe lângă lipsa de locuinţe, o altă problemă o reprezintă lipsa de terenuri, cu dotări tehnico-edilitare, pe care să se poată construi aceste locuinţe. „În urma corespondenţei purtate cu Ministerul Apărării Naţionale, s-au identificat două imobile care se află în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Se doreşte preluarea celor două imobile de la Ministerul Apărării Naţionale în vederea construirii de locuinţe, prin programele ANL, pentru tineri specialişti din domeniul sănătăţii şi învăţământului, pentru închirierea de către tineri până în 35 ani care îndeplinesc condiţiile legii, precum şi includerea în cadrul programului de construcţii locuinţe de serviciu”, se arată în raportul de specialitate al proiectului. Potrivit legii, în urma solicitării transmise prin Hotărârea Consiliului Local, Guvernul emite hotărârea de transmitere a respectivelor imobile.

Câte blocuri

Proiectul de hotărâre prevede că, pe terenul cazărmii 302, Consiliul Local Galaţi va realiza, în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), trei blocuri cu regim de înălţime maxim parter şi cinci etaje, cu un număr total de maxim 132 apartamente, cu locurile de parcare aferente, destinate închirierii pentru tinerii specialişti din învăţământ şi sănătate. În raportul de specialitate se precizează că, la nivelul municipiului Galaţi, sunt necesare 85 de cadre medicale, iar deficitul de cadre didactice este de 493, tocmai de aceea „ar fi utilă asigurarea unor locuinţe pentru stabilizarea forţei de muncă”.
Pe terenul cazărmii 3006 ar urma să fie ridicate opt blocuri de locuinţe cu regim de înălţime maxim parter plus cinci etaje şi un număr de circa 352 apartamente, plus locurile de parcare aferente, destinate închirierii. Jumătate dintre locuinţele construite aici, dar nu mai puţin de 176, vor fi transmise, cu terenul şi parcarea aferentă, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.
Locuinţele ar urma să fie realizate într-un termen de zece ani de la transmiterea imobilelor cu fonduri ANL sau din alte surse de finanţare legal constituite.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Primăria Galați preia cazărmile fostelor unități militare de pe Tecuci și Coșbuc

La Galați vor apare doi noi cvartaluri de locuințe ANL, în poziții destul de bune, pe Bulevardul Coșbuc, lângă Shopping City și pe strada Tecuci, în apropierea IFR.

Preluarea de către Primăria a Galați a cazărmilor fostelor unități militare de pe strada Tecuci nr 163-165 și de pe bulevardul George Coșbuc nr 249 mai depinde doar de rezolvarea unor formalități birocratice, cum ar fi punerea de acord a corespondenței dintre Primăria Galați și Ministerul Apărării Naționale în legătură cu denumirile pe care le au cele două obiective în evidențele MApN și reactualizarea valorilor de inventar a acestora, pentru ca transferul către municipalitate să se facă în condițiile legii.

Primăria Galați a solicitat preluarea celor două cazărmi iar în luna iulie a și fost aprobată o hotărâre a Consiliului Local cu privire la această solicitare, de ”transmitere din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Galați și administrarea Consiliului Local al Municipiului Galați, în vederea realizării de locuințe prin programe ANL”. La începutul acestei luni a venit și răspunsul Ministerului Apărării, care prin adresa T3298 din 5 decembrie 2017 a transmis Primăriei Galați că este necesară o simplă formalitate birocratică, respectiv modificarea hotărârii Consiliului Local din iulie astfel încât cele două cazărmi să fie identificate cu denumirile pe care le au în documentele oficiale, „clădirea 302” și „clădirea 3006”.

Prin hotărârea adoptată marți de Consiliul Local a fost rezolvată și această armonizare. Tot în această săptămână a fost rezolvată și problema reactualizării valorilor celor două obiective. Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului a fost și o hotărâre privind aprobarea unor modificări şi completări în inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Cluj, Prahova, Dolj, Buzău, Constanţa, Ilfov, Galaţi, Covasna, Tulcea, Mureş, Iaşi, Braşov, Brăila şi municipiul Bucureşti, prin care a fost aprobată actualizarea valorii de inventar a a acestor obiective. 

La cazarma de pe strada Tecuci sunt 8 pavilioane, cu o suprafață construită totală de de 3.920 mp. Suprafața terenului cazărmii de pe strada Tecuci este de 2,25 ha. La cazarma de pe bulevardul Coșbuc sunt 6 pavilioane, cu o suprafață construită totală de 1.179 mp și o suprafață de teren de 1.959 mp. Sunt, de asemenea, 9.937 mp de căi de acces și platforme betonate. Suprafața totală este de 10,8 ha. Ambele cazărmi au în dotări rețele electrice și instalații de gaze naturale.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cazarma de pe Crizantemelor devine cartier ANL, iar pe locul celei de lângă Mall vor fi sediile Parchetului și Tribunalului

Au intervenit câteva schimbări în intențiile primăriei de a prelua cazarmele fostelor unități militare, dezafectate de mai mulți ani, pentru a le demola și a construi în locul acestora locuințe ANL. Cazarma fostei unități militare de pe Bulevardul Coșbuc, de lângă Shopping City, nu va mai intra în patrimoniul Primăriei Galați, fiind transferată la Ministerul Justiției. În schimb, este în stadiu foarte avansat preluarea cazarmei de pe strada Crizantemelor, unde vor fi construite mai multe blocuri ANL, cu un total de 360 de apartamente.

”Așteptăm cu nerăbdare Hotărârea Guvernului prin care ne va fi transferată cazarma de pe strada Crizantemelor. Avem încheiat un parteneriat cu cei de la MApN și jumătate din cele aproximativ 360 de apartamentele ce vor fi construite acolo în sistem ANL, adică aproximativ 180, să le fie repartizate unor lucrători ai MApN. Suntem destul de avansați, Ministerul Dezvoltării se ocupă de acest proiect. În momentul de față așteptăm Hotărârea de Guvern”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Primăria Galați a renunțat la solicitarea adresată Ministerului Apărării Naționale de a prelua și cazarma situată pe Bulevardul Coșbuc, lângă Shopping City, aceasta urmând să fie repartizată Ministerului Justiției, pentru a fi construite acolo un sediu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați și o nouă clădire, care să găzduiască Tribunalul Galați și Judecătoria Galați.

”O altă cazarmă care urma să intre în patrimoniul municipiului Galați, cu o suprafață de aproximativ 11.000 de metri pătrați, e cea de pe bulevardul Coșbuc, vizavi de Mehid. Acolo, o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați a fost trecută deja în patrimoniul Ministerului Justiției și urmează a fi construit un nou sediu pentru Tribunalul Galați și Judecătoria Galați. În actualul Palat al Justiției își va desfășura activitatea numai Curtea de Apel Galați. Avem discuții cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel pentru a prelua dumnealor acea suprafață de aproximativ 11.000 de metri pătrați, pentru că au alocate deja fondurile necesare pentru construirea unui nou sediu al Parchetului. Cred că e bine să avem o zonă a Justiției construită acolo. Noi ne-am afirmat disponibilitatea de a renunța la acea zonă în favoarea dumnealor. Noi, ca municipalitate, vom rămâne în patrimoniu doar cu cei 23.000 de metri pătrați, cât are cazarma de pe strada Crizantemelor”, a mai spus primarul.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Primăria Galaţi pregăteşte terenul de pe str. Tecuci pentru noi blocuri ANL

Primăria municipiului Galaţi începe să pregătească terenul pentru construirea unui nou lot de locuinţe cu chirie, destinate tinerilor, de tip ANL. În acest scop, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi de la sfârşitul acestei luni a fost introdus un proiect de hotărâre privind alipirea a două terenuri preluate de la Ministerul Apărării Naţionale pe care a fost Unitatea Militară Cazarma 3006, în prezent dezafectată, situată pe strada Tecuci nr.163 - 165, în suprafaţă de 22.550 mp. Amplasamentul a fost predat de către Ministerul Apărării Naţionale către Primăria municipiului Galaţi în luna decembrie 2021.

În colaborare cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pe str. Tecuci se vor construi locuinţe destinate închirierii pentru tineri - P+5E (8 tronsoane x 22 apartamente), precum şi locuinţe de serviciu - P+5E (8 tronsoane x 22 apartamente).

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum reuşesc uneori să colaboreze aleşii PNL şi PSD: Transfer de imobile pentru viitoare locuinţe ANL

În vreme ce în Consiliul Judeţean absenţele sau abţinerile în serie ale aleşilor PNL au blocat de patru ori exproprierile necesare pentru modernizarea Drumului de Centură, în Consiliul Local al municipiului Galaţi, liberalii şi social-democraţii reuşesc să colaboreze, în interesul cetăţenilor. Cea mai recentă dovadă o reprezintă amendamentul depus de grupul PNL şi acceptat de primarul PSD Ionuţ Pucheanu, care a modificat radical un proiect de hotărâre foarte important, adoptat joia trecută. Un transfer din domeniul public în domeniul privat al oraşului al imobilelor pe strada Tecuci nr. 163 şi 165 (fosta Cazarmă 3006) preluate de la Ministerul Apărării Naţionale pentru construcţia de locuinţe ANL.

Opt blocuri de locuințe, cu regim de înălțime P+5, cu un număr total de 352 apartamente, împreună cu locurile de parcare aferente, trebuie să fie realizate în termen de cinci ani, cu fonduri ale Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) sau alte surse de finanțare legal constituite. Asta prevede Hotărârea Guvernului nr. 1086 din noiembrie 2021, prin care Galaţiului i-au fost transmise, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale, imobilele din Tecuci nr. 163 şi 165, adică fosta Cazarmă 3006. ANL a transmis Primăriei că imobilele, preluate în decembrie 2021, trebuie să fie în domeniul privat, transfer care nu se putea face decât printr-o hotărâre de Consiliu Local.
Numai că, în proiectul de hotărâre ajuns pe masa aleşilor, Primăria a considerat oportun să facă un transfer din domeniul public în domeniul privat „la grămadă”. Adică, să pună pe listă şi alte imobile de care vrea să scape. Este vorba despre imobile cu destinaţia de depozit la următoarele adrese: strada Malul Brateş nr. 1E, strada Florilor nr. 44 şi strada Tunelului nr. 97, despre care susţine că nu mai corespund din punct de vedere funcţional cu activitatea de depozitare: „Terenurile aferente imobilelor din strada Florilor şi Malul Brateş sunt instabile, constatare transmisă şi de Garda de Mediu, care precizează că acestea nu mai corespund activităţilor desfăşurate în incintă, fiind necesară relocarea activităţii. Serviciul Investiţii ne transmite propunerea de vânzare a celor trei, fiind elaborat studiu de fezabilitate pentru Construire depozit propus a fi amplasat pe strada Macului nr. 1, în vecinătatea parcării de TIR-uri, iar fondurile obţinute în urma vânzării imobilelor vor fi utilizate pentru finanţarea investiţiei propuse”, explicau documentele ajunse pe masa aleşilor.

Amendament depus de grupul PNL

Pe bună dreptate, consilierii locali PNL au arătat că trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului a celor patru imobile se cuvine a fi tratată distinct, mai ales că scopurile sunt distincte: „Ieșirea oricărui bun din patrimoniul public local, inalienabil și imprescriptibil, și introducerea acestuia în circuitul civil trebuie să aibă la bază o temeinică fundamentare”, au atras atenţia în amendamentul depus. Concret, în vreme ce pentru transferul imobilelor de pe strada Tecuci nr. 163 şi 165 există o motivaţie temeinică, bine justificată, fiind necesară transmiterea în folosinţă gratuită către ANL, pentru a putea edifica noile locuințe, pentru celelalte imobile nu există justificări temeinice, conform prevederilor legale.
„Simpla menționare a instabilității terenului pe strada Malul Brateș nr. 1E și strada Florilor nr. 44, nedemonstrate printr-un studiu geotehnic, nu constituie o justificare temeinică a încetării interesului public local. Mai mult, pentru imobilul de pe strada Tunelului nr. 97 nu există nicio referire cu privire la inadecvarea lui pentru uzul lui public. Toate cele menționate mai sus pun sub semnul întrebării temeinicia și legalitatea întregului act administrativ și implicit consecința nulității absolute a Hotărârii, motiv pentru care solicităm revizuirea acesteia în sensul eliminării din proiectul de hotărâre a trecerii din domeniul public în domeniul privat al municipalității a imobilelor situate în Galați, strada Malul Brateș nr. 1E, strada Florilor nr. 44 și strada Tunelului nr. 97, rămânând a ne pronunța doar cu privire la imobilele situate în Galați, strada Tecuci nr. 163 și 165”, se arăta în cuprinsul amendamentului.
În plenul şedinţei, amendamentul a fost susţinut de consiliera locală Anamaria Hărăbor şi acceptat fără tăgadă de iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ionuţ Pucheanu. Mai mult, proiectul de pe platforma consilierilor fusese deja modificat în acord cu amendamentul şi a fost aprobat.
O atare situaţie este dovada că aleşii PNL şi PSD pot colabora în interesul gălăţenilor, cel puţin în Consiliul Local al municipiului Galaţi.

Locuinţe ANL, dar şi de serviciu

Nu mai puţin de 50 la sută din numărul total de locuințe care vor fi realizate pe terenul fostei Cazarme 3006, dar nu mai puțin de 176, împreună cu terenul și locurile de parcare aferente, vor fi transmise în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Aceasta este obligaţia pe care autorităţile locale şi-au asumat-o deja. În cazul în care nu se respectă destinația imobilului, obligația și termenele prevăzute, imobilul transmis Primăriei revine în domeniul public al statului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu terenul pe care ar fi trebuit să-l străbată drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.