Jump to content

Deplasare la Mărășești, pentru aniversarea victoriei obținute și prin jertfa a 8.000 de gălățeni


dcp100168

Recommended Posts

Pe 6 august, deplasare la Mărășești, pentru aniversarea victoriei obținute și prin jertfa a 8.000 de gălățeni din Regimentul 11 Siret

Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” organizează duminică, 6 august, o deplasare a gălățenilor cu autoturismele personale la Mausoleul de la Mărășești pentru sărbătorirea a 100 de ani de la victoria în cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz sunt și o pagină din istoria Galațiului, pentru că la acele bătălii au participat și militarii din Regimentul 11 Siret din Galați, în acele lupte pierzându-și viețile 8.000 de ostași din eșalonul gălățean. Cu siguranță că foarte mulți gălățeni au câte un bunic sau străbunic care a luptat la Mărășești, Mărăști și Oituz!

„Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) a fost o operațiune complexă, de apărare și menținere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condițiile în care armata rusă era în plină disoluție revoluționară. În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și datorita faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii Pe aici nu se trece! Centenarul celei mai importante bătălii din Primul Război Mondial duse pe teritoriul românesc va fi comemorat de unioniști la Mausoleul de la Mărășești”, se precizează pe site-ul platformei „Acțiunea 2012”.

„Vom merge la Mărășești ca să sărbătorim victoria Armatei Române”

Andrei Popescu, reprezentant al „Acțiunii 2012” la Galați, ne-a declarat că a fost luată decizia acestei deplasări pe data de 6 august la Mausoleul de la Mărășești după ce recenta aniversare a 100 de ani de la bătălia de la Mărăști a trecut aproape neobservată, neacordându-i-se importanța cuvenită. „Recent, când s-au împlinit o sută de ani de la luptele de la Mărăști, am observat că oficialitățile nu au luat parte la eveniment și ne-am gândit că trebuie să facem noi ceva și am organizat această deplasare. Între timp, am văzut că vor participa și reprezentanți de la Ministerul Apărării și președintele Klaus Iohannis. Vom merge la Focșani, la ora 11.00, după care la Mărășești ca să sărbătorim victoria Armatei Române. Noi vrem să tragem și un semnal de alarmă, că anul viitor, la 100 de ani de la Marea Unire, autoritățile statului ar trebui să se implice mai mult în chestiunea reunirii cu Republica Moldova”, ne-a declarat Andrei Popescu.

Potrivit lui Andrei Popescu, au fost ocupate toate locurile din autocarul închiriat pentru deplasarea la Mărășești, dar gălățenii care vor dori să participe la acest moment se pot deplasa cu mașinile personale. Pentru detalii, îi puteți contacta pe inițiatorii deplasării la Mărășești la numărul de telefon 0753.892939 (Andrei Popescu).

Bătălia de la Mărăști, comemorată prin exercițiu NATO!

Reamintim că bătălia de la Mărăști, declanșată de militarii români în zorii zilei de 11 iulie 1917, la ora 3.30, a fost celebrată de Armată Română, dar nu la Mărăști, așa cum ar fi fost firesc, ci pe poligoanele Cincu, Smârdan și Babadag, unde militarii români participau la exercițiul  multinațional „Saber Guardian 17”. Centenarul bătăliei de la Mărăști a fost marcat prin salvele de artilerie trase de militari la ora 3.30 pe poligoanele menționate, o deplasare la Mărăști a președintelui Klaus Iohannis pentru depunerea unei coroane de flori și prin deplasarea la Mărășești a Principesei Moștenitoare Margareta și Principelui Radu.

În luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, și-au dat viața 8.000 de gălățeni care făceau parte din Regimentul 11 Siret

În cursul Primului Război Mondial, Regimentul 11 Siret din Galați a făcut parte din Armata a III-a Română, care a pătruns în Transilvania pe 28 august 1916,  pe valea Buzăului, ocupând în timp de câteva zile teritorii importante, până aproape de Agnita. Până pe 25 septembrie, militarii din Galați purtaseră deja câteva bătălii importante, în decursul cărora și-au pierdut viața peste 2.000 de ostaşi. Ulterior, Regimentul 11 Siret a primit ordin să se retragă spre Buzău  şi Râmnicu Sărat. După alte lupte crâncene cu trupele germane şi austro-ungare, Regimentul 11 Siret a ajuns la celebra linie Galaţi-Nămoloasa-Tecuci, pe care avea să o apere cu succes până la sfârşitul războiului. În aceste bătălii, Regimentul 11 Siret pierduse peste 8.000 de ostaşi, însă întărit cu noi trupe, inclusiv cu ardeleni, a participat şi la marea ofensivă din vara lui 1917, de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, unde militarii din Galați s-au remarcat în celebra „bătălie a cămășilor albe”, steagul Regimentului 11 Siret fiind decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”.

Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”

Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” este coaliția organizațiilor civice din România, Republica Moldova și Diaspora, care susţin prin acțiuni și inițiative constante unirea celor două state românești. Constituită pe 17 aprilie 2011, Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” a organizat până în prezent sute de manifestări publice de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali din România şi Republica Moldova, precum şi a comunităţii internaţionale, cu privire la necesitatea realizării unităţii naţionale. Astfel, rezultatele sondajelor de opinie efectuate în ultimii doi ani indică faptul că o majoritate covârşitoare a populaţiei din România susţine Unirea cu Republica Moldova, iar în Republica Moldova, numărul celor care văd Unirea ca opţiune reală este în continuă creştere.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.