dcp100168 Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Raportul de activitate al primarului pe 2007* Numărul mare de şedinţe ale Consiliului Local, numărul mare de hotărâri luate în şedinţe şi alţi indicatori economici, fac în aşa fel încât activitatea Primăriei Galaţi, pe anul 2007, să fie una cu rezultate foarte bune. Cel puţin aşa reiese din prezentarea anumitor indicatori economici, făcută de Dumitru Nicolae.Raportul primarului Municipiului Galaţi conţine câteva elemente foarte importante, conform cărora activitatea Primăriei, pe anul 2007, este una cu rezultate foarte bune. În prezentarea făcută de către Dumitru Nicolae a fost scos în evidenţă numărul mare de şedinţe de Consiliu Local, dar şi numărul mare de hotărâri luate în aceste şedinţe, lucru care arată că au avut activitate consilierii, nu glumă. A fost scos în evidenţă şi bugetul pe anul anterior, buget neconsolidat, care s-a ridicat la suma de 106,5 milioane euro, dublu faţă de anul 2004. Ce este de reţinut, după părerea primarului, sunt anumiţi indicatori economici cum ar fi, capacitatea administraţiei de a genera venituri, gradul auto de finanţare al administraţiei publice locale, dar şi alţi indicatori. Primul indicator, capacitatea administraţiei de a genera venituri, înseamnă la Galaţi 56%, şi reprezintă raportul dintre suma veniturilor proprii şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit, faţă de total. Veniturile proprii înseamnă impozitele care sunt percepute sub toate formele şi cotele defalcate de la finanţele publice, adică bani din impozitul pe salarii de la salariaţii din Galaţi sau firmele care lucrează în oraş. "Sunt câteva elemente importante. La Consiliul Local au fost 48 de şedinţe de comisii, 24 şedinţe în plen şi s-au luat 719 hotărâri din care 369 sunt din domeniul public şi privat al municipiului Galaţi. Asta este ce a făcut consiliul nostru. Bugetul, nu cel consolidat, a fost de 106,5 milioane euro, adică dublu faţă de cel din 2004. Ce este de reţinut la indicatorii aceştia economici este faptul că sunt câţiva indicatori care definesc funcţionarea unei aglomerări urbane şi în speţă a Primăriei. În ceea ce priveşte indicatorul de 56% de la Galaţi, trebuie menţionat că pe ţară indicatorul este de 47,2%. Din punctul acesta de vedere stăm bine", a declarat Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului. Alt indicator este gradul de autofinanţare al administraţiei publice locale, care la nivelul oraşului nostru este de 33% şi reprezintă gradul de acoperire al cheltuielilor totale din venituri proprii, adică cheltuielile totale însemnând un buget propriu plus ce se primeşte de la ministere pentru diverse acţiuni. Tot în raportul primarului se arată că gradul de dependenţă al bugetului local faţă de bugetul de stat este unul foarte mare. Spre exemplu, dacă Guvernul acordă bani pentru învăţământ sau pentru alte domenii, gradul de dependenţă, faţă de aceşti bani, este unul foarte mare, cum este şi acum de 67%. Un alt indicator important este Venituri proprii pe cap de locuitor. În momentul de faţă avem 400 de lei pe cap de locuitor la nivelul oraşului nostru.Realizările investiţiilor pe 2007În categoria investiţiilor pe anul 2007, mai ales în infrastructură, intră acele investiţii cu bani de la bugetul local. În raport se vorbeşte de cei 4,5 km de canalizare făcuţi, din totalul de 480 km de străzi din oraş, ceea ce înseamnă aproape 1%. Se mai pomeneşte de indicatorul de la conducte apă, în valoare de 4,3%. Edilul-şef al oraşului este foarte optimist în ceea ce priveşte procentul de canalizări făcute şi conducte apă, după terminarea proiectului ISPA. Se speră că după terminarea acestui proiect, Galaţiul va avea 85% străzi canalizate. Nu au fost uitate nici reţelele termice înlocuite, în lungime de 40 km reţea, din totalul de 300 km. "Avem la canalizări 4,5 km. Galaţiului are 480 km de străzi. Deci 4,5 km înseamnă aproximativ 1%. Aproximativ acelaşi indicator este şi la apă, 4,3%. Astăzi oraşul are 65% din străzi canalizate, avea 45%, în 2000. În opt ani de zile, făcând câte 1%, 2%. am ajuns la cifra de azi. După realizarea proiectului ISPA Galaţiul ajunge la 85% străzi canalizate şi cu ce mai facem noi în aceşti patru ani, probabil că vom ajunge la 90%, ceea ce nu este încă suficient ca să fim ca în vest. Pentru a vă linişti, vă spun că Bucureştiul astăzi are 45% din străzi canalizate şi este rău asta.Un alt indicator cu care mă mândresc este cel de înlocuire de reţele de energie termică. S-au înlocuit 40 km de reţele. Sunt în total 300 şi ceva de km şi mi-am propus ca la sfârşitul mandatului să am înlocuite toate reţelele. Am dat numai câteva direcţii care sunt importante de reţinut", a mai spus Dumitru Nicolae.http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6
Recommended Posts