Jump to content

Muncă la negru în Galaţi


Recommended Posts

La Galaţi

Munca la negru există!

* Ionel Petrea, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, atrage atenţia asupra relaţiilor defectuoase între angajatori şi angajaţi

La sugestia cititorilor noştri, unii dintre ei "păţiţi", am realizat această discuţie despre relaţii de muncă în economia de piaţă, relaţii reglementate de Codul Muncii şi de alte câteva legi organice. În dialogul cu Ionel Petrea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, am insistat asupra condiţiilor în care se încheie un contract individual de muncă între angajator şi angajat.

‑ Domnule inspector şef Ionel Petrea, a cui este obligaţia de a încheia contractul individual de muncă, potrivit Codului Muncii?

- Contractul individual de muncă este iniţiativa şi obligaţia angajatorului; el este cel care, prin lege, trebuie să prezinte contractul pentru a fi încheiat. Înainte de încheierea contractului, viitorul angajat trebuie să fie bine informat în legătură cu clauzele ce urmează să fie înscrise în contract.

‑ Care sunt aceste clauze?

‑ În primul rând, orice salariat trebuie să verifice durata contractului, contract ce poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată; apoi, data începerii activităţii angajatului, funcţia, meseria, ocupaţia, locul de muncă, durata zilei de muncă, dacă este într‑un schimb sau două sau cu program fracţionat, plus precizarea condiţiilor privind sănătatea şi securitatea. Nu în ultimul rând, condiţiile în care încetează contractul, durata preavizului şi dacă încetarea raportului de muncă este din cauza angajatorului sau a salariatului.

‑ În ce condiţii un angajator poate încheia un contract individual de muncă pe o perioadă determinată?

‑ Potrivit Codului Muncii, sunt câteva situaţii de acest gen. În primul rând, se încheie un astfel de contract atunci când trebuie înlocuit temporar un salariat care este în incapacitate de lucru, în cazul persoanelor aflate în concediu pentru creşterea copilului sau alte situaţii. Legea precizează că se fac contracte individuale de muncă pe o perioadă determinată pentru sezonieri, dar şi în cazul creşterilor temporare de activitate. De asemenea, legislaţia prevede obligaţia angajatorului de a încheia contract individual de muncă şi cu pensionarii.

‑ Ce ne puteţi spune despre munca la negru?

‑ Că există şi că, în urma controalelor pe care le‑am efectuat, am depistat de la începutul anului şi până în prezent, la cei aproximativ 10.500 de agenţi economici, 193 de persoane fără forme legale de lucru. Cei depistaţi au fost sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1500‑2000 lei, cuantumul lor atingând, la nivelul judeţului, suma de 304.000 lei.

‑ În ce domenii de activitate aţi depistat aceste nereguli?

‑ În special, în sfera serviciilor, cum ar fi: spălătorii auto, comerţ, construcţii, confecţii, panificaţie, alimentaţie publică.

‑ La redacţie vin oameni care reclamă faptul că au lucrat pe� promisiuni, că nu au fost plătiţi, neavând cu ce face dovada faptului că au muncit. Mai mult, unii păţiţi ‑ salariaţi ‑ din sfera serviciilor au fost scoşi şi datori, după ce au lucrat o lună‑două. Cum trebuie prevenite aceste aspecte ale muncii la negru?

‑ Astfel de situaţii sunt depistate la faţa locului. Într‑adevăr, e greu de făcut dovada de către un salariat că a lucrat, dacă nu are un contract de muncă individual, o formă legală de angajare. De aceea, îi prevenim ca, înainte de a se angaja, să discute în termeni clari condiţiile angajării.

"]viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Negrii mititei ai Galaţiului

* Numãrul persoanelor descoperite în primele zece luni muncind la negru a fost de 343, fapt pentru care valoarea sancţiunilor aplicate de inspectorii de muncã celor 189 de patroni prinşi pe picior greşit s-a ridicat la nu mai puţin de 529.500 de lei.

Potrivit declaraţiei purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) Galaţi, Carmen Corodeanu, numãrul angajatorilor controlaţi în primele zece luni ale anului 2008 în domeniul relaţiilor de muncã a fost de 2.634. ”În urma verificãrilor s-a constatat cã un numãr de 189 de angajatori foloseau personal fãrã forme legale de încadrare, fiind vorba de 343 de persoane, din care 129 de femei. Valoarea totalã a sancţiunilor aplicate potrivit prevederilor Codului Muncii a fost de 529.500 de lei. Conform legislaţiei în vigoare, amenda care este aplicatã pentru fiecare persoanã descoperitã fãrã forme legale de încadrare este cuprinsã între 1.500 de lei şi 2.000 de lei pentru încãlcarea prevederilor articolului 161 din Codul Muncii”, ne-a mai declarat purtãtorul de cuvânt al ITM Galaţi, Carmen Corodeanu. Potrivit aceleiaşi surse, campioanã la capitolul munca la negru a fost firma Tekno WEST din Tecuci, care are ca obiect de activitate fabricarea produselor alimentare, societatea fiind sancţionatã cu nu mai puţin de 46.000 de lei pentru folosirea a 23 de persoane fãrã forme legale de încadrare. O altã societate aflatã în top este şi Veplast 2006 din Folteşti, care are ca obiect de activitate producerea maselor plastice, inspectorii de muncã descoperind 12 persoane care munceau la negru, fapt pentru care au sancţionat firma cu 18.000 de lei.

Conform situaţiei întocmite de cãtre conducerea ITM Galaţi, alte societãţi care au mai fost sancţionate au fost G&D COM (sancţiune în cuantum total de 9.000 de lei pentru folosirea a 6 persoane la negru), Himalaya SRL (amendã în valoare de 7.500 de lei pentru folosirea unui numãr de 5 persoane fãrã forme legale de angajare), ORO MOD SRL (amendã în valoare de 7.500 de lei pentru folosirea a 5 persoane fãrã contract de muncã), Linobatrh SRl (sancţiune de 4.500 de lei pentru folosirea a 3 persoane la negru), Galaxia Impex SRL (amendã în valoare de 6.000 de lei pentru folosirea a 4 persoane fãrã forme legale de încadrare). Dacã munca la negru înflorea în domeniul construcţiilor, prestãrilor de servicii sau a comerţului, din situaţia ITM Galaţi reiese faptul cã cei mai mulţi negri mititei au fost descoperiţi în primele zece luni ale acestui an în activitãţile legate de producţie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Sute de persoane depistate că muncesc fără forme legale

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi au identificat pe parcursul anului 2008 sute de persoane care munceau la negru pe teritoriul judeţului, fără a beneficia de nici o formă legală de angajare, transmite corespondentul AMOS News. În urma unor controale care au vizat identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale, fiind organizate verificări în construcţii, transporturi, morărit-panificaţie, spălătorii auto, agricultură, au fost identificate 359 de persoane care muncesc fără forme legale la 201 de angajatori. Cele mai multe persoane care muncesc la negru au fost depistate la Tekno West SRL ( 23 persoane - 46.000 lei). Inspectoratul Teritorial de Muncă a mai sancţionat contravenţional societăţile: Metalman SRL (4persoane - 6.000 lei), George Construc SRL (5 persoane – 7.500 lei), Galaxi Impex SRL (4persoane – 6.000 lei), PildesignN SRL (5persoane- 7.500 lei), Veplast 2006 SRL(12 persoane-18.000 lei), G&D Com SRL( 6persoane - 9.000lei), Himalaya SRL (5persoane -7.500 lei), Linobrath SRL (3persoane -4.500lei). În total, au fost aplicate amenzi de 552.000 lei. “Atât numărul persoanelor depistate care muncesc la negru cât şi al angajatorilor sunt în descreştere în ultimii ani. În 2006 lucrau la negru 660 de gălăţeni, în 2007 -362 de persoane, iar în 2008 numărul celor care muncesc fără contract de muncă este de 359. Suntem nemulţumiţi de faptul că unele instanţe de judecată dispun înlocuirea amenzii contravenţionale cu avertisment de muncă la negru, considerând că munca fără forme legale prezintă pericol social deosebit, deşi ea reprezintă o componentă însemnată a economiei subterane”, a explicat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi au efectuat în 2008 în jur de 3000 de controale în domeniul relaţiilor de muncă. Controalele au fost programate lunar, fiind vizaţi angajatori din toate domeniile. În mod special, s-a pus accent pe imformarea şi consilierea angajatorilor.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Opt cetăţeni turci au fost depistaţi muncind ilegal la o firmă gălăţeană

Opt cetăţeni turci au fost depistaţi, miercuri, muncind ilegal la o firmă care construieşte o staţie de epurare a apelor reziduale în municipiul Galaţi, a anunţat Oficiul Român de Imigări. Potrivit sursei citate, cei opt cetăţeni turci au fost depistaţi în timpul unui control făcut la una din firmele gălăţene care lucrează cu angajaţi străini, de către ofiţeri ai Oficiului Român pentru Imigrări (ORI) - Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi, sprijiniţi de poliţişti ai Secţia 3 Poliţie din Galaţi şi de lucrători ai Inspectoratul Teritorial de Muncă. Societatea comercială folosea pentru construirea unei staţii de epurare a apelor reziduale în municipiul Galaţi şi opt cetăţeni turci, care munceau fără forme legale. Ofiţerii ORI au mai constatat că cei opt străini depăşiseră cu peste patru luni dreptul de şedere conferit de viza română. ORI a eliberat deciziile de returnare potrivit cărora cetăţenii străini sunt obligaţi să părăsească România în maxim 15 zile. De asemenea, cei opt turci vor primi şi interdicţie de intrare în România. Potrivit ORI, pentru fiecare cetăţean străin depistat la muncă fără îndeplinirea condiţiilor legale, angajatorul riscă amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei.

Link to comment
Share on other sites

Sancţiune usturătoare pentru munca la negru

Firma turcească Yappy System, care construieşte staţia de epurare a apelor reziduale din Galaţi va fi sancţionată cu 12.000 de lei de către inspectorii de muncă gălăţeni pentru folosirea a opt persoane fără forme legale de încadrare. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, societatea va primi o amendă de 1.500 de lei pentru fiecare dintre cei opt cetăţeni turci care lucrau la construirea staţiei de epurare, neregulile privitoare la folosirea forţei de muncă fiind descoperite în urma unui control efectuat în cursul săptămânii trecute pe şantierul de lucru. Astfel, verificarea a fost făcută de către ofiţerii Serviciului pentru Imigrări a judeţului Galaţi în colaborare cu inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, constatându-se că cetăţenii turci nu aveau avize legale pentru a munci în România fapt pentru care au fost emise decizii de returnare în Turcia. Potrivit legislaţiei în domeniul muncii în vigoare, sancţiunea aplicată pentru folosirea unei persoane fără forme legale de încadrare este cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de lei. Conform situaţiei întocmite de către conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, în cursul anului trecut nu mai puţin de 359 de persoane au fost descoperite muncind la negru la un număr de 20 de angajatori, fapt pentru care inspectorii de muncă gălăţeni au aplicat sancţiuni în valoare totală de 552.000 lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Sute de persoane angajate la negru

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, a prezentat, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, raportul de activitate al instituţiei pe care o conduce. Potrivit datelor, ITM, anul trecut, cei 32 de inspectori au efectuat 5.755 de controale, iar în primele două luni ale acestui an s-au făcut alte 840 de controale. Anul trecut, inspectorii au aplicat 4.885 de sancţiuni, în valoare totală de 3,84 milioane lei. Totodată, au fost oprite din funcţionare 346 echipamente de muncă şi s-a dispus sistarea activităţii la 24 de unităţi. Tot anul trecut, în urma controalelor, au fost înaintate organelor competente 18 propuneri de urmărire penală.

Contracte de muncă în scădere

Dacă la finele anului trecut, evidenţele ITM Galaţi indicau un număr total de 10.223 de angajatori, cu 151.950 de salariaţi, la sfârşitul lunii februarie 2009, lucrurile se schimbaseră deja. Astfel, la 28 februarie 2009 numărul angajatorilor a ajuns la 10.153, iar cel al salariaţilor, la 138.640. Conform datelor ITM Galaţi, s-au înregistrat în lunile ianuarie şi februarie a.c. aproape 16.000 de încetări de contracte şi 5.500 de încheieri de contracte.

Tot anul trecut, au fost depistaţi 201 angajatori care foloseau 359 de persoane fără forme legale, iar în primele două luni ale acestui an, au fost identificate alte 28 de persoane fără contracte încheiate, care munceau la 20 de angajatori. Domeniile în care s-a înregistrat o prevalenţă a muncii nedeclarate sunt: construcţii, industria textilă, prestări de servicii, comerţ.

Concedieri colective - 8.900 de oameni!

În perioada octombrie 2008 – martie 2009, ITM Galaţi a fost notificat de 104 angajatori asupra intenţiilor de concediere colectivă a peste 8.900 de salariaţi. „Deoarece, în urma analizării documentelor prezentate au rezultat unele tendinţe de nerespectare a prevederilor legale în materie, instituţia noastră a intervenit şi a acordat asistenţă de specialitate, cerând îndreptarea situaţiilor neconforme la 21 angajatori”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ione ... gru_2.html

Link to comment
Share on other sites

In speranta ca cineva ,care citeste aceste randuri dintre autoritati se va autosesiza, iata un caz deosebit de grav despre munca la negru si consecintele nesabuirii unor patroni:

in luna martie a.c. un tanar de 23 de ani s-a angajat la o brutarie din zona Metro Galati,fara carte de munca,pt ca patroana n-a dorit acest lucru

Acest tanar a fost distribuit doar pe ture de noapte timp de o luna de zile,fara intrerupere.

Pe data de 1.04. 2009 ,tanarul a acuzat halucinatii auditive si vizuale.

A fost internat de urgenta la sp. de psihiatrie de pe Str Traian cu un diagnostic prezumtiv extrem de grav:schizofrenie ,psihoza.

Va rog,pe dvs,ziaristi si autoritati ,in calitate de parinte al acestui tanar sa va autosesizati si nu numai sa luati masuri in acest caz,dar sa starpiti munca la negru care poate duce la mari drame si suferinte!

Link to comment
Share on other sites

In speranta ca cineva ,care citeste aceste randuri dintre autoritati se va autosesiza, iata un caz deosebit de grav despre munca la negru si consecintele nesabuirii unor patroni:

in luna martie a.c. un tanar de 23 de ani s-a angajat la o brutarie din zona Metro Galati,fara carte de munca,pt ca patroana n-a dorit acest lucru

Acest tanar a fost distribuit doar pe ture de noapte timp de o luna de zile,fara intrerupere.

Pe data de 1.04. 2009 ,tanarul a acuzat halucinatii auditive si vizuale.

A fost internat de urgenta la sp. de psihiatrie de pe Str Traian cu un diagnostic prezumtiv extrem de grav:schizofrenie ,psihoza.

Va rog,pe dvs,ziaristi si autoritati ,in calitate de parinte al acestui tanar sa va autosesizati si nu numai sa luati masuri in acest caz,dar sa starpiti munca la negru care poate duce la mari drame si suferinte!

Amanunte despre acest caz puteti afla sunand la tel 0747059435

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Captură record de "negri mititei"

Un control efectuat de inspectorii de muncă gălăţeni la două societăţi cu profil agricol din cartierul Bădălan a scos la iveală o situaţie nemaiîntâlnită în acest an, şi anume 26 de persoane care munceau la negru la o fermă, număr record de "negri mititei" descoperiţi că lucrează în slujba unui angajator. "În urma controalelor efectuate la două societăţi din zona Bădălan, inspectorii de muncă au descoperit că 6 persoane care lucrau la una din societăţi au declarat că nu au contracte individuale de muncă. Situaţia este mult mai gravă la cea de a doua societate, unde 12 persoane au declarat că au semnat contracte individuale de muncă în timp ce nu mai puţin de 26 au spus că nu au semnat un contract de muncă şi că lucrează doar de o zi. Cele 26 de persoane făceau diferite munci agricole, culegeau pepeni sau puneau ceapă. Am solicitat celor doi angajatori să se prezinte la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi unde să prezinte actele de angajare iar ulterior, după ce aceştia se vor prezenta, vor fi aplicate sancţiuni potrivit legii, respectiv o amendă de 1.500 de lei pentru fiecare persoană folosită fără forme legale de încadrare", ne-a precizat directorul coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

"Negrii" din construcţii, puşi pe fugă

Cu ocazia controlului făcut la complexul comercial Kaufland care se construieşte pe strada Henri Coandă numărul 5, inspectorii de muncă gălăţeni precum şi jandarmii care îi însoţeau s-au confruntat cu o situaţie inedită, nemaiîntâlnită în cursul acestui an. Practic, la vederea echipelor de control unele persoane au luat-o la fugă, sărind gardul şi încercând să se facă nevăzute pentru a nu da ochii cu inspectorii de muncă, care au venit în control pentru a verifica dacă cei care lucrau pe şantier aveau carte de muncă. "Reacţia unora din cei care lucrau pe şantier a fost suprinzătoare, în sensul că au fugit când ne-au văzut şi au sărit gardul. Vreo 5 dintre muncitori au scăpat, în timp ce ceilalţi au fost aduşi înapoi de jandarmii care ne-au însoţit în timpul controlului, aceştia declarând că nu au carte de muncă. Oamenii nu înţeleg că dacă muncesc fără forme legale de angajare nu sunt asiguraţi medical dacă se îmbolnăvesc sau au vreun accident de muncă, iar perioada în care lucrează la negru nu este luată în calcul la stabilirea pensiei. În plus, în cazul în care nu au carte de muncă şi dacă patronii nu le plătesc salariile sau alte drepturi ce li se cuvin, dacă vin şi reclamă la noi acest lucru nu putem lua nici o măsură împotriva angajatorului respectiv. Cu ocazia controlului de vineri mulţi dintre ei au spus de ce nu îi lasăm să câştige şi ei un ban dar nu ştiu la ce riscuri se expun lucrând la negru. Din păcate o reacţie neplăcută a avut-o şi reprezentantul beneficiarului lucrării, care ne-a atenţionat că este o proprietate privată şi nu avem dreptul să intrăm pe ea, la care i-am replicat că avem dreptul legal în baza legii să facem controale", ne-a declarat directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.

Nereguli, nereguli...

Controlul pe şantierul de construcţii, efectuat vineri în cadrul campaniei demarate de Inspecţia Muncii şi care prevede ca în cursul unei zile din săptămână verificările la nivel naţional să aibă drept ţintă verificarea formelor de angajare, a scos la iveală nereguli atât în ceea ce priveşte protecţia muncii, cât şi în privinţa folosirii pesonalului. "Cu ocazia controalelor, am constatat că pe şantier lucrau 4 firme care nu erau din judeţul Galaţi, iar unele din persoanele care lucrau la două firme, una din Brăila şi una din Bucureşti, au declarat inspectorilor de muncă că lucrează fără să aibă forme legale de angajare. Practic, 11 persoane care lucrau pentru firma din Brăila au declarat că nu au semnat vreun document de angajare, acest lucru declarându-l şi 7 pesoane care lucrau pentru o firmă din Bucureşti. Angajatorii au fost invitaţi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi să prezinte o serie de documente pe care le-am cerut. O altă neregulă pe care am descoperit-o a fost cea legată de faptul că foarte mulţi dintre muncitori nu aveau echipament individual de protecţie a muncii", ne-a mai declarat directorul coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea. Potrivit aceleiaşi surse, pentru fiecare persoană care nu are forme legale de angajare, sancţiunea aplicată angajatorului este cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Amenda pentru muncă la negru a fost majorată până la 4.000 de lei

Amenda care poate fi aplicată pentru primirea la muncă a unor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă este cuprinsă, începând de luni, între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea de 100.000 de lei, a anunţat Inspecţia Muncii. Astfel, luni a intrat în vigoare Legea nr. 331 din 2009 pentru modificarea Codului Muncii, care prevăd această majorare a amenzilor pentru muncă la negru. Prevederile precedente includeau sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Încă odată uraa pentru statul român.. Voi disponibilizați și pe noi ne amendați că vă luam șomerii la negru. ce poate fi mai minunat de atât ? Când totul în țara asta e de rahat mai vin și imbecilii ăștia cu majorări de amenzi, taxe și impozite.

Haideți domnilor că mai avem puțin până facem si T.V.A-ul 50% .

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Sancţiuni pentru munca la negru

Controlul făcut zilele trecute de către inspectorii de muncă gălăţeni la firma care se ocupă de executarea lucrărilor de consolidare a unuia dintre pavilioanele de la Spitalul de Boli Infecţioase s-a soldat cu aplicarea unei amenzi în valoare de 22.500 de lei pentru folosirea de angajaţi fără forme legale de angajare. "În urma controlului efectuat de către inspectorii de muncă la firma care execută lucrările de consolidare a unuia dintre pavilioanele de la Spitalul de Boli Infecţioase s-a constatat faptul că 15 persoane lucrau la negru. Practic oamenii au dat declaraţii inspectorilor de muncă că nu li s-au întocmit forme legale de angajare, iar firma pentru care aceştia lucrau, şi anume Roco Montor SRL, a fost sancţionată contravenţional cu suma de 22.500 de lei", ne-a declarat directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

250 de angajatori au folosit în 2009 munca la negru

Angajatorii care sunt descoperiţi de inspectorii de muncă gălăţeni că folosesc munca la negru sunt supuşi ulterior şi controlului fiscal efectuat de către inspectorii Direcţiei de Finanţe Galaţi, potrivit declaraţiei directorului coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea. "Anul trecut a fost încheiat un protocol cu structura locală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, respectiv Direcţia de Finanţe Galaţi, în baza căruia toate societăţile unde inspectorii de muncă constată folosirea muncii la negru sunt trimise pentru efectuarea controlului fiscal. Lista cuprinzând angajatorii care folosesc personal fără forme legale de angajare este trimisă la Direcţia de Finanţe Galaţi pentru a se verifica dacă agenţii economici respectivi şi-au achitat obligaţiile către bugetul statului", a precizat directorul coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Potrivit aceleiaşi surse, în cursul anului trecut inspectorii de muncă gălăţeni au descoperit 250 de angajatori care foloseau la negru 477 de persoane. "Nu ascund faptul că există o serie de deficienţe atunci când se fac controale care vizează munca la negru, şi asta pentru că unele persoane se ascund sau fug atunci când inspectorii de muncă vin în control, refuză să dea declaraţii sau spun că abia au fost angajate", a mai declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Munca la negru pe şantierele din Galaţi

Munca la negru, lipsa instructajului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa panourilor de identificare, schele necorespunzătoare - sunt doar câteva dintre gravele nereguli descoperite de către inspectorii de muncă pe şantierele de construcţii pentru locuinţe. Sunt abateri care pot oricând să pună în pericol atât viaţa trecătorilor, cât şi a muncitorilor. Potrivit conducerii ITM Galaţi, în urma unui control, din cei 45 de muncitori intervievaţi, 29 munceau la negru, pentru fiecare dintre aceştia angajatorii urmând să suporte o amendă de 3.000 de lei.

În urma controlului desfăşurat ieri de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi împreună cu Garda Financiară, Direcţia Judeţeană pentru Controlul Construcţiilor şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi au fost verificaţi 14 angajatori, dintre care două persoane fizice. Inspectorii au intervievat 45 de persoane care munceau pe şantierele vizate. Dintre acestea, 29 de persoane au declarat că nu au semnat contract individual de muncă, în timp ce şapte muncitori au spus că sunt în perioadă de probă. Ţinând cont de prevederile legale în vigoare care stipulează că angajatorul are obligaţia de a încheia contractul de muncă înainte de începerea activităţii de către lucrători, inspectorii ITM Galaţi au concluzionat că cele 29 persoane îşi desfăşurau activitatea în afara cadrului legal. "Fapta de a folosi persoane fără încheierea documentelor prevăzute constituie contravenţie. Angajatorii vor fi sancţionaţi cu amendă de 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată pe şantiere", a declarat Ionel Petrea, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

Pe lângă aceste neregului, inspectorii de muncă au mai identificat şi contravenţii referitoare la netransmiterea datelor în registrul electronic al salariaţilor, lipsa controlului medical la angajare, precum şi lipsa instructajului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. De asemenea, au mai fost identificate neconformităţi în ceea ce priveşte nesemnalizarea corespunzătoare a riscurilor la locurile de muncă, lipsa panourilor de identificare a şantierelor, schele necorespunzătoare, goluri neprotejate, cabluri electrice deteriorate, motostivuitor fără autorizare ISCIR, motostivuitorişti neautorizaţi şi lipsa dotărilor social - sanitare.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=8

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

127 de gălăţeni, angajaţi „la negru”

De la începutul anului şi până în prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a depistat 71 de agenţi economici care beneficiau de munca a nu mai puţin de 127 de persoane cărora nu le întocmiseră documentaţia necesară în vederea angajării, potrivit legii. Cuantumul amenzilor pe care le-au primit agenţii economici variază între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare angajat „la negru”, potrivit directorului-coordonator al ITM, Ionel Petrea.

http://www.viata-libera.ro/articol-127_de_galateni_angajati_%E2%80%9Ela_negru%E2%80%9D___2.html

Link to comment
Share on other sites

Este foarte clar ca cifra reala e mult mai mare. Controalele ocolesc firmele contributoare la partid, apoi mai sunt si interesele de grup si taxa de protectie fara arborare politica, dar ce ramane ... trebuie controlat.

Din pacate cei care fac cele mai mari magarii sunt chiar cei cu "spate".

Eu am trei cunostinte care in acest moment iau somaj si muncesc la negru. Din pacate, nu depinde de ei sa treaca in legalitate, singura problema ar fi cea, de moralitate in legatura cu primirea ajutorului social. Insa vazand ce se intampla in tara asta (tunuri, vile, conturi, limuzine) parca merita sa tragi statul pe teapa de cate ori poti.

Din pacate exemplele negative mediatizate si lipsa totala a celor pozitive, fac aproape din orice om cinstit sa zica "dar ce eu sunt mai prost? de ce sa n-o duca bine si copiii mei ?"

ITM-ul de la Galati este manjit de jos pana sus de spaga si din pacate banul scos e asa de frumos ca ajunge ca toata lumea sa fie multumita si sa nu existe schimbari majore nici de la o "oranduiala" la alta...

Edited by Functionarul
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Munca la negru arde buzunarele patronilor gălăţeni

Verificările efectuate de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi în cursul lunii iunie au scos la iveală un număr de 39 de persoane care munceau fără forme legale de angajare la 22 de angajatori. Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, valoarea amenzilor aplicate în cursul lunii trecute agenţilor economici care foloseau forţa de muncă la negru s-a ridicat la 114.000 de lei. „Domeniile în care au fost descoperite pesoane care munceau fără forme legale de angajare au fost în special construcţiile, comerţul şi serviciile. Cele mai multe persoane care au fost descoperite muncind la negru, şi anume trei, au fost descoperite la un angajator care îşi desfăşura activitatea în domeniul construcţiilor”, ne-a mai declarat directorul coordonator al ITM Galaţi.

Potrivit aceleiaşi surse, în primele 6 luni ale acestui an au fost aplicate 3.019 de sancţiuni, din care 1.614 în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.405 în domeiul securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate sancţiuni în cuantum total de 1.641.300 de lei. În ceea ce priveşte controalele efectuate în primul semestru de către inspectorii de muncă gălăţeni, acestea s-au ridicat la 2.830, dintre care 1.490 de verificări au fost făcute în domeniul relaţiilor de muncă, în timp ce 1.340 au vizat sănătatea şi securitatea în muncă.

http://www.monitoruldegalati.ro/economie/munca-la-negru-arde-buzunarele-patronilor-galateni.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Munca la negru încă „se poartă”

Deşi valoarea sancţiunilor aplicate pentru folosirea de personal fără forme legale de încadrare a crescut în urma modificării recente a legislaţiei, unii angajatori gălăţeni continuă să folosească forţă de muncă la negru. Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către directorul coordonator adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Paula Stafie, în cursul lunii iulie inspectorii pe relaţii de muncă au verificat 222 de angajatori, la 23 constatându-se că foloseau personal fără forme legale de angajare. „În urma controalelor efectuate în cursul lunii iulie s-a constatat că 23 de angajatori foloseau fără forme legale de încadrare un număr de 38 de persoane. Valoarea totală a amenzilor aplicate angajatorilor care foloseau forţa de muncă la negru s-a ridicat la 114.000 de lei”, ne-a declarat directorul coordonator adjunct al ITM Galaţi.

Pentru fiecare angajat care este folosit fără forme legale de încadrare angajatorul riscă să primească o sancţiune cuprinsă între 3.000 şi 4.000 de lei. „Din păcate, inspectorii de muncă se confruntă cu o serie de probleme atunci când se duc să facă controale, în sensul că unele persoane fug, iar altele refuză să se legitimeze sau să răspundă la întrebările inspectorilor de muncă”, ne-a mai declarat directorul coordonator adjunct al ITM Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/munca-la-negru-inca-se-poarta.html

Link to comment
Share on other sites

Negrii mititei din construcţii

Firmele de construcţii gălăţene au fost luate la bani mărunţi de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, acţiunile de control desfăşurându-se în perioada 12- 14 august în cadrul unei campanii naţionale. Obiectivele campaniei desfăşurate la nivel naţional în domeniul construcţiilor au vizat verificarea respectării de către angajatori a legislaţiei privitoare la realaţiile de muncă şi securitate în muncă, identificarea cazurilor de muncă la negru sau a angajatorilor care folosesc ilegal munca copiilor sau a tinerilor. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ITM Galaţi, Carmen Corodeanu, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi 20 de angajatori, fiind constatate 61 de deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de intrare în legalitate. Principalele nereguli găsite au fost neîncheierea contractelor individuale de muncă şi neînregistrarea lor la ITM Galaţi, necompletarea şi netransmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

„Au fost sancţionaţi 11 angajatori, fiind aplicate 18 sancţiuni contravenţionale din care 6 amenzi în valoare totală de 30.000 de lei pentru munca fără forme legale de angajare, fiind depistaţi 6 angajatori care foloseau 10 persoane fără forme legale de încadrare. Printre angajatorii sancţionaţi au fost EDIL VILLA CONSTRUCT SRL (2 persoane fără forme legale de angajare, sancţiune de 6.000 lei), SC ZVETY CONSTRUCT SRL (3 persoane fără forme legale de angajare, amendă de 9.000 lei), UNICALPIN SRL (1 persoană fără forme legale de angajare, amendă de 3.000 lei), SC SORITERM SRL (1 persoană fără forme legale de angajare, sancţiune de 3.000 lei)”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Galaţi, Carmen Corodeanu.

Din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă au fost controlaţi 23 de angajatori, fiind constatate 24 de deficienţe pentru care s-au stabilit termene de remediere a lor. Printre neregulilie constatate au fost neefectuarea controlului medical periodic, instruire deficitară, lipsa elementelor de siguranţă la schele, neprezentarea la control, echipament individual de protecţie necorespunzător. „Au fost sancţionaţi 13 angajatori, fiind aplicate 17 sancţiuni contravenţionale din care 11 avertismente şi 6 amenzi în valoare totală de 17.500 de lei. Printre angajatorii sancţionaţi s-au aflat EDIL VILLA CONSTRUCT SRL, ZVETY CONSTRUCT SRL, MABCONSTRUCTION SRL, SC PRINTGAL SRL, SC IZOCOS SRL, SC SORITERM SRL”, a mai precizat purtătorul de cuvânt, Carmen Corodeanu.

http://www.monitoruldegalati.ro/economie/negrii-mititei-din-constructii.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Munca la negru te poate arunca după gratii!

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a trimis în cursul lunii august 6 propuneri de începere a urmăririi penale împotriva unor agenţi economici care au fost prinşi folosind de mai multe ori personal fără forme legale de angajare. ”Este prima oară când au fost făcute plăngeri împotriva angajatorilor care au descoperiţi, în urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă ai ITM, că au folosit repetat personal fără forme legale de angajare. În cursul lunii august au fost trimise către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi un număr de 5 propuneri de începere a urmăririi penale faţă de unii agenţi economici care au folosit repetat forţa de muncă la negru şi o propunere de începere a urmăririi penale împotriva unui agent economic unde au fost constatate probleme legate de protecţia muncii”, ne-a declarat directorul coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Potrivit aceleiaşi surse, în cursul lunii august au fost descoperite 43 de persoane care munceau la negru la un număr de 25 de angajatori, valoarea amenzilor aplicate de inspectorii de muncă agenţilor economici prinşi pe picior greşit ridicându-se la 129.000 de lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/munca-la-negru-te-poate-arunca-dupa-gratii.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Zeci de mii de gălăţeni muncesc la negru!

Despre faptul că în Galaţi există o mulţime de agenţi economici care profită, zi după zi, de disperarea unor oameni, exploatându-i prin munca „la negru”, vorbeşte aproape toată lumea. Controalele desfăşurate periodic de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi soldate cu amenzi şi sancţiuni pentru angajatorii cu pricina vin să şi dovedească această realitate. Din păcate, fenomenul este unul puternic înrădăcinat, care nu poate fie eradicat cu una, cu două.

În cele mai multe cazuri, surprinşi de inspectori veniţi în control, muncitorii înşişi susţin sus şi tare ceea ce au învăţat de la patroni: că sunt abia în prima zi de lucru şi că nu au contract de muncă pentru că nu au avut încă timp să îl încheie. În acest timp, oamenii exploataţi duc acasă nişte bani, dar nu li se plătesc asigurări sau fonduri de pensii din sumele respective.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în august au muncit cu acte în regulă aproape 4.250.000 de români. Totuşi, dacă aruncăm o privire şi asupra datelor din primul trimestru al anului, vom vedea că tot datele Institutului Naţional de Statistică atestă faptul că în România lucrează peste 6.000.000 de persoane, inclusiv cei din armată şi din economia subterană. Dacă îi excludem pe cei maxim 250.000 de români din armată, deducem că peste 1.500.000 de români muncesc „la negru”.

Angajaţi în economia subterană

Împărţind numărul de angajaţi în economia subterană de la nivel naţional la cele 41 de judeţe (cu toate că Galaţiul are o populaţie mai mare şi o rată de angajare mai mică decât alte judeţe, deci o medie s-ar putea creioneze un tablou mai optimist decât e cazul), vom putea concluziona că peste 36.585 de gălăţeni muncesc „la negru”. O fi sau nu adevărat, nouă aşa ne-au ieşit calculele.

Potrivit datelor care ne-au fost oferite de Institutul Judeţean de Statistică Galaţi, la începutul anului aveam, în judeţ, 412.540 de gălăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, deci care pot fi încadraţi legal într-un serviciu, cu carte de muncă. Apreciem că numărul acestora, evident variabil, nu s-a schimbat radical, pe parcursul primelor opt-nouă luni ale anului. În luna august, erau înregistrate la ITM, 99.500 de contacte de muncă din mediul privat, cărora li se adaugă peste 20.000 de bugetari. Alţi 22.453 de gălăţeni sunt şomeri. Alţi 14.000 sunt studenţi.

Per total, peste 150.000 de gălăţeni cărora vârsta le permite să se angajeze, dar fie trăiesc teoretic din ajutorul de şomaj, fie sunt implicaţi în alte activităţi care nu le permit să muncească. Nu mai intrăm aici în detalii, încercând să aflăm câţi dintre studenţi şi câţi dintre şomeri muncesc fără niciun act de angajare. Chiar şi aşa, rămân peste 250.000 de gălăţeni care nu se încadrează în nicio categorie descrisă mai sus. Să presupunem că o parte (fie ea şi mare) dintre aceşti gălăţeni sunt pensionaţi anticipat, pe caz de boală sau că trăiesc greu, cu sau fără ajutorul de la Legea 416/2001. Foarte mulţi alţii au, probabil, propriile afaceri şi nu figurează nicăieri ca angajaţi.

Rămân însă, cu siguranţă, cele câteva zeci de mii de oameni - poate 36.585, poate chiar mai mulţi - care nu se hrănesc din legumele cultivate în spatele casei, nu sunt asistaţi sociali, n-au parteneri de viaţă bogaţi şi nici norocul unor mătuşi care să le fi lăsat moşteniri grase, cât pentru o viaţă. Vorbim aici despre oamenii care totuşi, neştiuţi, câştigă bani cât să îşi ducă traiul, fără să aibă vreun document justificativ pentru eventuale venituri care le permit să mănânce, să se îmbrace, să îşi crească copiii în condiţii relativ normale etc. Vorbim despre zecile de mii de oameni care acceptă să lucreze la negru nu din lăcomie sau din prostie, ci de nevoie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zeci_de_mii_de_galateni_muncesc_la_negru__2.html

Link to comment
Share on other sites

395 de persoane depistate că munceau fără forme legale în 2010

Potrivit declaraţiilor lui Ionel Petrea, , director coordonator la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, inspectorii de muncă au înaintat un număr de 10 sesizări penale pentru folosirea muncii la negru. "Răspunzători sunt directori de firme, directori adjuncţi sau admnistratori ai acestor societăţi comerciale. Sesizările penale au fost făcute pentru firmele unde s-a constatat folosirea repetată a forţei de muncă la negru ", a declarat Petrea. "În cursul lunii septembrie au fost verificate 244 de unităţi fiind depistate 79 de persoane care munceau fără forme legale de angajare la un număr de 60 de angajatori. Dintre persoanele care munceau fără acte, 12 erau din Bereşti, 10 din Târgu Bujor, şase din Braniştea", a mai adăugat Ionel Petrea. Acesta a mai precizat că în primele nouă luni ale anului au fost depistaţi 227 de angajatori care foloseau în regim de muncă negru un număr de 395 de persoane.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/54-000_de_galateni_au_ramas_fara_contract_de_munca_0_348565569.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.