Jump to content

”Gazeta Matematică”, interzisă în şcoli după 122 de ani de apariţie!


dcp100168

Recommended Posts

”Gazeta Matematică”, interzisă în şcoli după 122 de ani de apariţie!

Ministrul Educaţiei a trimis chiar în prima zi de şcoală o notă către toate inspectoratele şcolare prin care atrage atenţia că sunt interzise toate auxiliarele, notă care se termină într-un ton ameninţător la adresa celor care ar îndrăzni să nesocotească acest lucru. Printre auxiliare se numără şi "Gazeta Matematică", cea mai longevivă revistă de specialitate din lume, cu 122 de ani de apariţie neîntreruptă.

Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care invalidează toate auxiliarele folosite în şcoli până în prezent, printre acestea numărându-se în mod automat şi "Gazeta Matematică", o publicaţie cu tradiţie în România de peste 120 de ani. Unele inspectorate şcolare au refuzat să mai primească revista, deşi există protocoale de livrare cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Profesorii de matematică din toată ţara, dar şi din Galaţi, sunt indignaţi şi consideră o asemenea decizie ca fiind absurdă, mai ales că vine din partea ministrului Educaţiei, care la bază este profesor de matematică.

"E o gafă de neconceput că acest ministru a reuşit să facă ceea ce nici războiul şi nici comunismul n-au reuşit să facă. Revista apare 1895 neîntrerupt, a prins cele două războaie mondiale, care nu i-au tulburat apariţia. Numără peste 120 de ani de apariţie neîntreruptă, fiind astfel cea mai longevivă  revistă de matematică din lume. Nu se poate da cu piciorul unei asemenea tradiţii. Asta dacă vorbim de Gazeta de la Bucureşti. Noi pe plan local, avem o Gazetă  matematică înfiinţată cu ajutorul unui secretar de partid comunist, în 1985. Deci numără şi ea 25 de ani de apariţie, motiv pentru care nu e corect să i se dea cu piciorul!", ne-a declarat Constantin Ursu, profesor de referinţă pentru matematica gălăţeană, de numele căruia se leagă apariţia Gazetei Matematice locale, dar şi multe premii câştigate de elevii gălăţeni la fazele internaţionale ale olimpiadelor.

Alt profesor de renume care sare în apărarea revistei, în mediul virtual, este Radu Gologan, cel care pregăteşte lotul olimpicilor care participă la internaţionalele de matematică: "L-aş întreba pe domnul Pop, actualmente ministru al Educaţiei şi fost profesor de matematică, dacă, în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii româneşti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în şcolile din România. Cred că ştie că generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut şi fac fală României, au făcut primii paşi spre ştiinţă cu Gazeta alături. Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franţa ca şi în multe alte ţări este folosit ca material auxiliar la matematică. Din păcate câţiva inspectori generali şi directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deşi exista un protocol între Societatea de Ştiinţe Matematice şi minister în acest sens", a postat profesorul Gologan pe pagina sa de Facebook.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.