Jump to content

Teatrul de Păpuşi "Gulliver"


dcp100168

Recommended Posts

Premieră la "Gulliver"

O veche legendă mayaşă

* Facerea Lumii, pentru părinţi şi copii * Păpuşi de culoare şi lumină

Mitologia unei culturi diferite - pentru adulţii care i-au însoţit pe copii. Un fel de desene animate - pentru copii. Acesta a fost spectacolul "Facerea Lumii", jucat ieri în premieră naţională la Teatrul Gulliver. O legendă din "Popol vuh" - Cartea sacră a vechilor mayaşi. Pe două ecrane, s-au proiectat figurine colorate, translucide, articulate, care amintesc de cele din jocul tradiţional turcesc "Karagioz". Sunt mânuite din spatele ecranului cu baghete invizibile şi umbra lor colorată străluceşte pe ecran. Textul, linear şi metaforic, mi s-a părut cam complicat pentru copii, care se vede însă că erau atraşi de culoare şi muzică. Şi totuşi, am văzut o fetiţă care povestea, după spectacol, altor copii, ce a înţeles ea.

Regizorul spectacolului, Attila Vizauer, este director la Teatrul Naţional Radiofonic, unde a şi montat mai demult acest spectacol, chiar el fiind una dintre voci, alături de glasurile lui Stelian Stancu - directorul Teatrului Gulliver, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Rodica Mandache şi alţii. Ieri, vizibil a fost doar personajul povestitorului, un fel de Indiana Jones interpretat de Stelian Stancu. Atenţi să nu îndepărteze cu niciun milimetru prea mult "păpuşile" faţă de ecran, pentru a fi văzute exact cât de clar trebuie, invizibili publicului, au fost Aurelian Iorga - cel mai versat în mânuirea baghetelor, Marian Sterian, Gina Geru, Adina Niţă, Nicole Lungu, Cătălin Marin şi Claudiu Bălan.

Ideea "desenului animat" - o scenografie de lumină! - i-a aparţinut scenografului botoşănean Mihai Pastramagiu. "Popol vuh" este "o Biblie poetică" în care, alături de Creator, există şi un Moderator, iar bărbaţii sunt făcuţi, pe rând, din pământ, lemn şi, definitiv, din porumb. Femeile sunt dăruite mai târziu, chiar de Dumnezeu...

În holul teatrului au fost fotografii mari ale relicvelor mayaşe, aduse de la Ambasada Mexicului. Sala, ca de obicei, neîncăpătoare. Un tătic a cedat piciului care nu putea să vadă tot şi a vrut acasă: "Doi ani nu mai pupi tu teatru!", i-a spus părintele, supărat. Între timp, Primăria va reabilita, desigur, teatrul - poate cu o sală mai mare...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27130

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

"Don Quijote", la Teatrul de Păpuşi "Gulliver"

* Actorii Teatrului de Păpuşi “Gulliver“ vor juca piesa “Don Quijote“ după Miguel de Cervantes. Premiera spectacolului va avea loc duminică, de la 10.30, iar biletele vor costa 4,5 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi.

Copiii din ciclul primar vor avea un nou prilej de bucurie. Asta pentru că Teatrul de Păpuşi “Gulliver“ va pune în scenă o nouă premieră menită să-i bucure pe micuţi. Piesa se numeşte “Don Quijote“ după Miguel de Cervantes, este regizată de Cătălin Vasiliu, şi va avea loc duminică la ora 10.30. “Am încheiat lucrul la un spectacol complicat. Am mers pe unul dintre programele care urmăreşte valorificarea literaturii universale pentru copii. În acest program am montat mai multe spectacole ca să familiarizăm copiii cu marile opere şi personaje. Ultimul personaj propus de noi este Don Quijote“, a spus Stelian Stancu, directorul Teatrului “Gulliver“. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Marian Sterian, Adina Niţă, Elena Sterian, Eduard Şişu, Ramona Păuc, Mircea Vâjâianu, Nicole Lungu, precum şi Stelian Stancu. De asemenea, astăzi va avea loc o avanpremieră a piesei. “Am beneficiat de colaborarea cu Daniela Drăgulescu, o scenografă foarte talentată. Decorul făcut de aceasta este foarte bogat şi elaborat. De asemenea şi costumele făcute de Daniela Drăgulescu sunt foarte frumoase“, a spus Stelian Stancu. Acesta a mai precizat că spectacolul a fost creat special pentru a fi înţeles de copii. “Am ales cu toţii ceea ce am considerat că trebuie, din întreg romanul. Să fie înţeles de către copii. Sincer, nu mă aşteptam ca ei să fie foarte gălăgioşi, în schimb au stat şi ascultat. Astfel, vreau să le mulţumesc actorilor că au avut mare răbdare“, a explicat Cătălin Vasiliu, regizorul piesei. Preţul biletelor va fi de 4,5 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Tarife mai mari la Teatrul „Gulliver”

Dacă majorarea tarifelor de intrare la spectacolele Dramaticului a fost aprobate cu greu de către aleşii locali, scumpirea biletelor la Teatrul de Păpuşi “Gulliver” a fost aprobată fără crâcnire. Creşterea însă este mai mult simbolică. Tarifele de intrare pentru spectacolele „Gulliver” se majorează cu 50 de bani pentru copii şi cu un leu pentru părinţi.

Astfel, un bilet la spectacolele organizate în cursul săptămânii pentru grupurile organizate de copii va costa 4 lei. Duminica, biletul va fi 4,5 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi. Excepţie fac spectacolele organizate pentru copiii din zonele defavorizate unde tariful este tot de 3,5 lei, ca anul trecut.

La Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver”, biletul va costa 5 lei pentru copii şi 6,5 pentru adulţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Tarife_mai_mari_la_%E2%80%9EGulliver%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Consiliul local se preface ca are ocupatie! Nu exista cu adevarat nici o motivatie, calcul sau gandire de marketing in ceea ce priveste scumpirile de bilete de intrare la teatre, muzee, expozitii! Motivatia apropierii sau atragerii galatenilor catre cultura lipseste din start. Teatrul, arta in general, dedicate maselor largi, nu au cum sa-si mai indeplineasca menirea, intr-o societate in care la un scrutin electoral castiga cei care conving votantii cu mici si bere moaca, acompaniati de concertele unor artisti politizati. Cultura consiliului local se rezuma, in sectiunea vizuala la alegerea culorii si emblemei electorale, in sectiunea teatrala la un joc politic cat mai sinuos, care sa acopere atat drama cat si comedia; in ceea ce priveste activitatea muzeala, in special cea zoologica, fauna este completa. :-??

Accesul la cultura ar trebui incurajat prin orice mijloace, marirea pretului biletelor, chiar daca este simbolica ( cu toate ca 10-15% nu e simbolic ), are efect psihologic contrar... ramanem un oras "culturalizat" de televizor... si sa nu uit, de biserica! In biserica, accesul este promovat, se aloca fonduri de la bugetul local pentru altele noi, se dau bani pentru pictarea peretilor; singura nedumerire este de ce se repeta la nesfarsit reprezentatiile, indiferent de stagiune? Premierele unde sunt? De ce este numai drama si nu si comedie? :-?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Teatrul de Păpuşi „Gulliver” - secţie a Dramaticului!

Aleşii locali au decis aseară soarta administraţiei locale. Primăria a scăpat de disponibilizări masive de personal. Teatrele au avut însă de suferit. „O listă cu mai multe teatre, printre care Muzicalul şi Gulliver se află pe masa premierului, la semnat, pentru a li se recunoaşte acelaşi statut ca şi Dramaticului şi a fi exceptate de la OUG 63. Eu sper că le va recunoaşte”, ne-a declarat primarul.

„Cele trei teatre gălăţene au acelaşi certificat de naştere şi cu toate acestea, din neglijenţa unui om, două instituţii de cultură, Păpuşile şi Muzicalul, au fost în pericol să se desfiinţeze. În şedinţă de îndată am decis că Muzicalul îşi păstrează personalitatea juridică şi identitatea cu o organigramă de numai 37 de posturi urmând ca restul membrilor să fie preluaţi de fundaţia culturală a Primăriei. Deşi nu am fost de acord să distrugem identitatea unei instituţii de cultură, până la urmă totul a fost calcul matematic pe hârtie: Gulliver îşi pierde personalitatea juridică şi trece ca secţie de teatru pentru copii în structura Teatrului Dramatic care îşi va face pensionările pentru a putea crea cel puţin 15 posturi atribuite colectivului de la Păpuşi”, ne-a declarat secretarul Comisiei de Cultură a CL, consiliera PSD Daniela Artimof.

http://www.viata-libera.ro/articol-Primaria_a_fost_restructurata.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Teatrul Gulliver ar putea ajunge în Cinema Dacia

Ce au în comun Teatrul de Marionete "Gulliver" şi Cinematograful „Dacia" din Micro 20? Deocamdată nimic, dar cu puţină bunăvoinţă din partea autorităţilor locale, ar putea avea.

Rămas recent fără sediu, deoarece primăria a decis să renunţe la imobilul de pe strada Eroilor, Teatrul de Păpuşi este acum pe picior de mutare, noua casă a păpuşilor urmând să fie Teatrul Dramatic „Fani Tardini". Fostul sediu, o clădire veche de peste 100 de ani, era considerată de Primărie drept o corvoadă în plus, ea cheltuind pentru chirie peste 11.000 de lei lunar. Plus încă pe atâta pentru întreţinere. „Un lucru este cert, ne facem bagajele şi ne mutăm la Teatrul Dramatic. Cât va dura mutarea, nu ştim. Va fi însă destul de costisitoare, pentru că avem bagaje separate pentru fiecare spectacol în parte. Şi avem destule!", spune directorul teatrului, Stelian Stancu.

Acesta ştie despre celebra lege a descentralizării, potrivit căreia sediile cinematografelor ar urma să ajungă la Consiliul Local şi a purtat deja o discuţie cu primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae. „Primarul a spus că este şi aceasta o variantă, cu toate că i-ar fi plăcut să se ţină de promisiune şi să modernizeze şi sediul Teatrului de Păpuşi, aşa cum a făcut-o în ultimii ani cu sediile celorlalte două teatre din Galaţi: muzical şi dramatic", explică directorul Teatrului de Marionete.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a fost chiar mai tranşant şi a spus că în momentul în care imobilele în care au funcţionat cândva cinematografe în Galaţi vor ajunge în „ograda" consiliului Local, cu siguranţă unul dintre ele va fi dat spre folosinţă teatrului. „Am avut o discuţie cu cei de la Teatrul de Păpuşi în legătură cu cinematograful Dacia. Ei ne-au solicitat mai demult sala, dar deocamdată nu a fost preluată de Primărie. Dacă o vom avea, cu siguranţă vom putea discuta despre mutarea Teatrului de Păpuşi acolo", spune viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Stelian Stancu mai spune că preluarea spaţiului în care a funcţionat până prin anii 2000 cinematograful ar fi o „afacere" pentru Primărie. „Să amenajezi un spaţiu deja existent este mult mai ieftin decât să construieşti unul nou. Mai mult, dacă sala este construită special pentru spectacole, are scenă şi scaune, este clar că investiţia Primăriei va fi minoră", crede Stancu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exod_cultural-_Teatrul_Gulliver_din_Galati_ar_putea_ajunge_in_Cinema_Dacia_0_325167509.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Teatrul de Păpuşi îşi începe stagiunea la Dramatic

* În ultima săptămână din octombrie - festival *

Teatrul de Păpuşi îşi va deschide duminică, 12 septembrie, începând cu ora 10.30, stagiunea în casă nouă. Din această toamnă, spectacolele de marionete şi animaţie se vor juca pe scena Teatrului Dramatic. „Se menţin aceleaşi preţuri la bilete, aşa că-i aşteptăm duminică pe toţi cei cărora le-a fost dor de noi să vină la «Motanul Încălţat»”, ne-a spus directorul de la „Gulliver”, Stelian Stancu. Acesta ne-a mai spus că pregăteşte, aşa cum s-au obişnuit cei mici, şi alte surprize în această stagiune.

„Copiii nu înţeleg ce este criza. Ei au dreptul să se bucure de spectacole bune, iar festivalul se va organiza cu certitudine în ultima săptămână din octombrie. Nu va fi la fel de bogat în spectacole, cum a fost în alţi ani, dar nu vor lipsi trupele îndrăgite de la «Ţăndărică», teatrele din Ploieşti, Alba Iulia, Iaşi şi cele două teatre din Chişinău. Vom avea şi o reprezentaţie a unui teatru din Bulgaria. Vor fi cam 10 spectacole, în loc de 15, aşa cum s-au obişnuit”, nai spune Stelian Stancu.

Tot de la el am aflat că în pregătire se află un nou spectacol care va vedea luminile rampei cât de curând. E vorba de „Punguţa cu doi bani” care va beneficia de o scenografie semnată Simona Drăgulescu, în regia Luminiţei Iordănescu.

Până atunci, nu uitaţi, de duminică reîncepe magia păpuşilor şi poveştilor la scenă mult mai mare, la Teatrul Dramatic. Ne revedem cu „Motanul încălţat”, la 10,30.

http://www.viata-libera.ro/articol-Deschiderea_stagiunii_in_casa_noua_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

„Motanul încălţat” al păpuşarilor gălăţeni, premiat la Bucureşti

Unul dintre cele cinci premii acordate săptămâna trecută, la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie” (ediţia a VI-a), a revenit Galaţiului: Teatrul de Păpuşi „Gulliver” a primit Premiul pentru valenţele poetice şi plastice ale spectacolului „Motanul Încălţat”, după Charles Perrault, în regia lui Daniel Stanciu.

Festivalul, desfăşurat în perioada 26 noiembrie – 6 decembrie, în organizarea Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, a reunit spectacole ale trupelor din Cehia, Turcia, Bulgaria, Israel şi România, preşedintele juriului fiind criticul Ion Parhon.

Stelian Stancu, directorul Teatrului Gulliver din Galaţi, explică: „La fiecare sfârşit de an, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, selecţionează pentru a participa la acest festival cele mai bune spectacole din anul respectiv. Practic, participarea în sine este o garanţie a succesului de care se bucură spectacolul selecţionat. Iar dacă, peste aceasta, vine şi un premiu, iar cum a fost în cazul nostru, şi aplauzele copiilor din sală, care nu mai voiau să se despartă de personaje, atunci chiar e mare lucru”.

Echipa de realizatori este alcătuită din: Daniel Stanciu (regia), Ioana Tudor (scenografia), Jou Jou Drăgan şi Daniel Stanciu (ilustraţia muzicală), Marin Fagu (animaţia computerizată), iar în distribuţie îi regăsim pe: Stelian Stancu, Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Niţă, Eduard Şişu, Mircea Vâjâianu, Aurelian Iorga.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EMotanul_incaltat%E2%80%9D_premiat_la_Bucuresti__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bilete mai scumpe la Teatrul de Păpuşi

Preţurile biletelor la Teatrul de Păpuşi „Guliver” s-au majorat. Aleşii locali au votat în unanimitate, în ultima şedinţă de Consiliu Local, un proiect de hotărâre care vizează modificarea tarifelor de intrare la spectacolele Teatrului de Păpuşi „Gulliver”.

Motivat de creşterea cheltuielilor de întreţinere şi de funcţionare ca urmare a utilizării sălii de spectacole din cadrul Teatrului Dramatic, Secţia de Păpuşi “Gulliver” propune modificarea tarifelor de intrare la spectacolele sale, după cum urmează: biletele de intrare la spectacole, în cursul săptămânii, pentru grupuri organizate cresc de la 4,5 lei la 5 lei; pentru zilele de duminică, biletele pentru copii cresc de la 5 lei la 6 lei, iar pentru adulţi, de la 6 lei la 8 lei.

Biletele de intrare pentru Festivalul Internaţional de Marionete „Gulliver”, ediţia a-XIX-a vor rămâne nemodificate pentru copii (6 lei), în timp ce pentru adulţi cresc de la 6,5 lei la 8 lei.

Consilierii locali au fost de acord ca tarifele să rămână nemodificate pentru grădiniţe şi copiii ce provin din zone defavorizate. Aceştia din urmă vor plăti la toate spectacolele Gulliverului 3,5 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Bilete_mai_scumpe_la_Teatrul_de_papusi_0_452354839.html

Link to comment
Share on other sites

Sa mareasca si alocatiile copiilor, sa-si ia si ei macar o bere la spectacol. Oricum, pretul este accesibil si daca nu s-a schimbat prea mult treaba de cand eram eu copil, merita toti banii din lume un spectacol la Teatrul de Papusi. Bine ca nu se inchide...

Link to comment
Share on other sites

Din punctul meu de vedere marirea pretului biletelor este o MARE prostie, dovada a ingustimii cu care se iau hotarari in CL. Teatrul de papusi nu supravietuiste din incasari, sa fim seriosi! Oricine poate sa vada ca fondul de salarii, baza materiala necesara, cheltuielile cu repetitiile si punerea in scena nu sunt si nu vor fi acoperite din valoarea biletelor vandute... A spus cineva cate bilete se vand intr-o luna?

O estimare: 3-4 spectacole pe saptamana x 100(?) bilete x 5lei/bilet = max 8000 lei

Asa ca, in loc sa atraga copii catre cultura, CL ii trimite spre zona manelelor, cu CD-uri de 5 lei si rington-uri de 2 bani.

Parerea mea este ca:

- reprezentatiile ar trebui sa fie gratuite, incurajate, in teatre, in aer liber (cum au fost o vreme pe faleza la NicNic), in scoli si gradinite.

- bugetul teatrelor si organizatiilor culturale din judet ar trebui sa fie cel putin DUBLU fata de cel al bisericilor!

- majorarea bugetelor pentru biserici si fotbal sa de faca dupa asigurarea bugetelor pentru cultura si sanatate.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

„Trei purceluşi” - premieră 2012 la Teatrul Gulliver

Copiii se pot bucura alături de părinţi de un nou spectacol de zile mari pus în scenă de artiştii Teatrului Gulliver. Duminică, începând cu ora 10.30, va avea loc spectacolul „Trei purceluşi”, după o adaptare scenică a lui Serghei Mihailov. Preţul unui bilet este de 8 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copii. Regia este asigurată de Daniel Stanciu, scenografia de Daniela Drăgulescu, iar de ilustraţia muzicală se va ocupa Jou-Jou Drăgan. Din distribuţie fac parte Adina Ariton, Gina Geru, Ramona Păuc, Iulia Cristescu şi Aurelian Iorga.

„Va fi un spectacol frumos. Este prima premieră la Teatrul Gulliver din 2012. Ritmul premierelor a scăzut, dar nu ne grăbeşte nimeni. Este ultima premieră din această stagiune”, a declarat Stelian Stancu, directorul teatrului Gulliver. Organizatorii promit un spectacol incitant pentru micuţi şi părinţi, deopotrivă. „Este un spectacol cu marionete. Va fi un spectacol antrenant, iau în calcul şi părinţii, astfel ca nimeni să nu se plictisească. Îmi amintesc de mine, când eram copil. Mi se păreau atât de reale personajele de la teatrul de păpuşi. Acelaşi lucru dorim să îl facem şi noi”, a dat câteva detalii din culisele premierei Daniel Stanciu, regizorul spectacolului.

Teatrul Gulliver va aniversa în toamna acestui an 60 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care va fi organizată a douăzecea ediţie a festivalului care poartă numele teatrului de păpuşi. „Suntem chemaţi să jucăm în Austria, Germania sau Turcia. Interpretările noastre sunt foarte apreciate de publicul din aceste ţări şi acest lucru ne bucură extrem de mult”, declară Stelian Stancu, directorul teatrului Gulliver.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Teatrul "Gulliver" ar putea fi reînfiinţat

Sacrificat absurd, sub şenilele unei ordonanţe de urgenţă care a impus restrângerea organigramei Primăriei, Teatrul de Păpuşi „Gulliver” şi-ar putea recăpăta identitatea culturală şi juridică. Reînfiinţarea lui a fost pusă pe tapet joi, la şedinţa Consiliului Local, odată cu aprobarea proiectului de management propus de noul director al Teatrului Dramatic, Cristi Gheorghe.
Prioritatea managerului Cristi Gheorghe
„Aberant distrus ca entitate culturală a Galaţiului şi transformat în secţie a Teatrului Dramatic “Fani Tardini”, Teatrul de Păpuşi “Gulliver” se apropie cu paşi repezi de dispariţie şi asta datorită faptului că funcţionalitatea lui ca banal apendice al unei instituţii mai mari nu îi poate oferi statutul pe care l-a avut, îngrădindu-i din multe puncte de vedere activitatea. Cea mai urgentă şi cea mai importantă măsură organizatorică este redarea personalităţii juridice şi reînfiinţarea Teatrului de Păpuşi “Gulliver””, scrie negru pe alb în proiectul de management al noului director, proiect lăudat la scenă deschisă de aleşii locali. Pornind de la acest deziderat, Eugen Găvan, consilier local PC, a pledat pentru reînfiinţarea „Gulliver”, amintind că, acum un an, a solicitat identificarea unei soluţii în acest sens, şi tot Consiliul a fost de acord. „Înţeleg că obstacolele legislative sunt mari, dar totuşi îi propun noului director să «rupă» uşa Primăriei şi a Ministerului Culturii pentru a identifica o soluţie de reînfiinţare a Teatrului Gulliver ca entitate culturală. Îi vom fi alături în acest demers. Haideţi să reîncepem discuţiile, şi, cu o sală corespunzătoare, să ne readucem teatrul de copii la standardul pe care îl merită”, a spus Găvan.
Anomalii
Primarul Marius Stan a admis că „ar fi regretabil să dispară un teatru precum Gulliver”, dar că managerul are datoria să înlăture anomalia care a persistat o perioadă lungă acolo, unde au funcţionat doi directori, doi contabili, au fost dubluri pe posturi, teatrul având un singur buget. „Poate vom avea o discuţie cu proprietarii fostului sediu al teatrului şi îl vom răscumpăra. Ar fi poate soluţia cea mai la îndemână. Depinde, totuşi, de costuri!”, a subliniat Stan.
Victor Dobrea, consilier PDL, a fost de acord că este incorect faptul că de doi ani acolo funcţionează două structuri paralele. „Trebuie să decidem dacă este posibil să reînfiinţăm Teatrul de Păpuşi, ceea ce ar fi extraordinar, dacă nu, dl director este obligat să prezinte o organigramă suplă, eficientă”. Iar o nouă organigramă ar putea suprima cu totul "Gulliver".

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Teatrul "Gulliver" are peste 25.000 de spectatori într-o stagiune

* 300 de reprezentaţii cu „Sânziana şi Pepelea”

Păpuşarii de la „Gulliver” au început luna iunie în forţă: „A trebuit să facem faţă unei avalanşe de cereri şi ne-am străduit, dacă nu să împăcăm pe toată lumea, măcar să-i mulţumim pe cât mai mulţi”, ne-a declarat directorul Stelian Stancu. „Încă din 31 mai, am început cu un spectacol la Tudor Vladimirescu şi Târgu Bujor, unde am jucat „Cei trei purceluşi”, cu sălile pline, câte trei-patru sute de spectatori la fiecare reprezentaţie. Primarii celor două localităţi au asigurat deplasarea, iar copiii s-au bucurat din plin, pentru că foarte rar ajungem acolo. Pe 1 iunie am mers în Republica Moldova, la Slobozia Mare, la invitaţia Consulatului României la Cahul. În sala Casei de Cultură din localitate am jucat „Sânziana şi Pepelea”, în faţa a peste 500 de copii. La 16,30 am ajuns la Galaţi, în Parcul Rizer, unde am prezentat „Cei trei purceluşi”. Ne bucurăm că avem, în momentul de faţă, două spectacole ce pot fi prezentate în aer liber, „Scufiţa Roşie” şi „Cei trei purceluşi”. Iar duminică, 2 iunie, am jucat la Jijila, peste Dunăre, în judeţul Tulcea, tot „Sânziana şi Pepelea”, un spectacol veteran, care se apropie de cea de-a 300-a reprezentaţie.

Viitoarea premieră - Caragiale

Vorbind despre proiectele viitoare, Stelian Stancu ne-a declarat: „Avem în proiect un spectacol care să se adreseze şi copiilor mai mari de clasa a IV-a, astfel că Daniel Stanciu va pune în scenă „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale. Maniera de realizare artistică va fi ofertantă şi plăcută, va fi un spectacol atractiv, cu actori, cu păpuşi, cu proiecţii, vom face filmări cu clădiri de epocă. Premiera va fi în toamnă, înainte de Festivalul „Gulliver” iar apoi vom începe lucrul la ultima premieră din acest an, „Pasărea de foc”, un spectacol foarte frumos, în regia lui Bogdan Drăgulescu”.
Până atunci, stagiunea continuă timp de încă o lună cu spectacolele din repertoriul curent, care sunt prezentate de marţi până duminică în fiecare dimineaţă. „Copiii de peste tot ne iubesc”, conchide Stelian Stancu, directorul unui teatru care, teoretic, din 2008 mai există doar ca secţie a Dramaticului, însă, practic, în fiecare stagiune însumează câte 25.000-30.000 de spectatori plătitori de bilet, cărora li se adaugă cei necontorizaţi, de la spectacolele prezentate în aer liber. E mult? E puţin? Pentru cultura unui oraş înseamnă foarte mult, dincolo de cifre şi de bani. Sufletele copiilor nu ştiu să contorizeze decât bucuria jocului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Păpuşarii gălăţeni au cucerit marele trofeu al festivalului de la Ataşehir

La cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii, desfăşurată zilele trecute în Turcia, la Ataşehir, Teatrul „Gulliver” a câştigat Marele Premiu şi trofeul competiţiei. Păpuşarii noştri au prezentat, în ultima zi de festival, „Motanul încălţat”, adaptare după Charles Perrault, în regia lui Daniel Stanciu.
„Le-am luat caimacul!”, ne-a declarat, bucuros, la întoarcerea acasă, actorul Eduard Şişu, noul şef al secţiei de Păpuşi a Teatrului Dramatic (după cum se ştie, Teatrul „Gulliver” şi-a pierdut  personalitatea juridică, fiind, în prezent, secţie a Dramaticului).
„Mare bucurie le-am adus spectatorilor turci: mai bine de jumătate de oră, după fiecare dintre cele două reprezentaţii, ne-au asaltat, pe scenă, pentru a se fotografia cu noi, atât cei mici, cât şi adulţii. Sala avea 650 de locuri şi a fost plină. Am reprezentat la cote maxime Galaţiul, dar şi cultura românească. După spectacol, am participat la o conferinţă internaţională, foarte interesantă, pe tema teatrului”, afirmă Eduard Şişu.
Este prima participare a Teatrului „Gulliver” la festivalul de la Ataşehir. În anii precedenţi, gălăţeanii jucaseră, în repetate rânduri, într-o altă localitate, la Eskişehir, cu sălile pline: acolo i-au văzut cei de la Ataşehir şi i-au invitat anul acesta în festival, cu "Motanul încălţat". După cum ne-a mai dezvăluit Eduard Şişu, în Turcia, părinţii îşi aduc copiii la teatru încă de la vârsta de câteva luni: „Oamenii vin din plăcere la teatru, cu mic, cu mare. Sunt dornici de cultură, am văzut în sală mulţi bebeluşi. Spectacolul a fost tradus simultan, iar translatorul ne povestea că a râs cu atâta poftă la câteva scene încât aproape că uita să mai traducă”.
„Motanul încălţat” îi are în distribuţie pe: Stelian Stancu, Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Niţă, Eduard Şişu, Mircea Vâjâianu şi Aurelian Iorga.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Eduard Şişu, noul şef al Teatrului "Gulliver"

Eduard Şişu este actor la Teatrul „Gulliver” din anul 2000. Are 39 de ani şi a absolvit, în 1997, Universitatea „Hyperion” din Bucureşti, secţia Dramă, la clasa prof. Eusebiu Ştefănescu.

Prima dorinţă, în noua sa calitate de coordonator al secţiei Păpuşi a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” (după ce Teatrul „Gulliver” şi-a pierdut statutul juridic fiind, practic, desfiinţat după 60 de ani de aleşii locali printr-o semnătură) este să redobândească statutul juridic al teatrului de păpuşi gălăţean: „Este prioritatea mea numărul unu în acest an, cu proiecţie pe anul viitor şi consider că, prin multă muncă şi prin multe succese, este realizabilă. Mai mult ca sigur ne vom continua activitatea în incinta Teatrului Dramatic, ceea ce nu e un lucru rău: scena e perfectă, ne înţelegem cu conducerea teatrului în ceea ce priveşte spaţiul pentru repetiţii şi pentru spectacole. Însă, juridic vorbind, trebuie să ne recăpătăm personalitatea, că este păcat, pentru un oraş aşa de mare şi pentru tot ce înseamnă Teatrul „Gulliver”, să nu mai existăm decât fizic. Până la urmă, e vorba doar despre nişte acte, nu e atât de greu. La fel de uşor cum s-au desfăcut lucrurile în 2012, la fel de uşor se pot reface, pentru că totul ţine de voinţa omului. Acesta e primul meu obiectiv: ca Teatrul Gulliver să redevină ce a fost. Realizările teatrului nu le poate contesta nimeni, rezultatele se văd foarte bine”, afirmă şeful secţiei Păpuşi.

Reluări de spectacole

Vorbind despre proiectele pe 2014, Eduard Şişu declară: „Vom reface trei spectacole foarte bune, dar care nu au fost îndeajuns exploatate: „Castelul din Carpaţi”, „Fergie şi floarea fermecată” şi „Coppelia”, în regia lui Bogdan Drăgulescu. Şi mai am un proiect de suflet – reluarea spectacolului tradiţional „Vasilache şi Mărioara”. Eu am preluat lucrurile din mers, în ianuarie, noile premiere se programează din timp, aşa că, deocamdată, nu putem vorbi despre producţii noi. Suntem destul de puţini, pe partea de actori bărbaţi, ne-ar mai trebui încă vreo doi băieţi. Sunt personaje de anumite tipologii, care trebuie acoperite. În privinţa regizorilor, vom continua colaborarea cu cei cu care lucrăm foarte bine şi care ne asigură reţete de succes - Daniel Stanciu şi Bogdan Drăgulescu”, conchide Eduard Şişu, amintind şi faptul că au primit invitaţia de a prezenta în Turcia „O noapte furtunoasă”, după succesul înregistrat zilele trecute la Ataşehir, lângă Istanbul.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Juridic, Teatrul de Păpuşi "Gulliver" rămâne în moarte clinică

* Pentru că speranţa moare ultima, artiştii de la „Gulliver” mai cred că instituţia de spectacole îşi va recăpăta personalitatea juridică * Semne sunt, rămâne de văzut dacă va exista şi voinţă din partea celor care au frâiele puterii administrative

 

2010 a fost anul în care instituţiile de cultură de la nivelul judeţului şi municipiului Galaţi au suferit transformări majore, toate generate de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 63, emisă de guvernul Boc. Actul normativ avea ca scop principal, aşa cum spunea legiuitorul, „eficientizarea activităţii instituţiilor publice locale şi îmbunătăţirea actului managerial în condiţiile reducerii cheltuielilor bugetare locale”. Practic, şi autorităţile gălăţene trebuiau să se alinieze la prevederile „ordonanţei Boc”, însă totul s-a făcut în stil propriu, dunărean.

În timp ce instituţii precum Biblioteca „V.A. Urechia”, Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul de Istorie, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii sau Centrul Cultural „Dunărea de Jos” - structuri aflate în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi – au făcut reduceri de personal, mai mici sau mai mari, la instituţiile din ograda municipalităţii lucrurile s-au desfăşurat în alt mod. Membrii Consiliului Local de la aceea dată au căutat diverse modalităţi în încercarea de a „fenta” prevederile OUG 63/2010.

Dacă în cazul unei părţi a societăţilor, serviciilor şi instituţiilor aflate în subordinea Primăriei Galaţi, reprezentanţii administraţiei locale au găsit soluţii prin mutarea salariaţilor dintr-o parte în alta, pentru încadrarea într-o anumită schemă de personal şi într-o anumită limită bugetară, cultura a fost cea mai vitregită. Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” şi Teatrul de Păpuşi „Gulliver” au trecut, în 2010, prin furcile caudine ale restructurării. Fundaţia „Andreiana Juventus” a fost cea care a preluat parte din artiştii muzicalului gălăţean, în timp ce lovitura cea mai dură a primit-o Teatrul de Păpuşi, instituţie care, după o activitate de 58 de ani, îşi pierdea personalitatea juridică. La această dată, „Gulliver” este încă secţie a Teatrului „Fani Tardini”, aşa cum au decis membrii Consiliului Local.

„Gulliver” nu reprezintă încă o prioritate pentru administraţia locală

De mai bine de trei ani, foarte mulţi, şi aici nu se încadrează şi reprezentanţii administraţiei locale, încearcă să readucă Teatrul de Păpuşi „Gulliver” pe locul care i se cuvine, acela de a fi o instituţie de sine stătătoare. La începutul anului, într-un interviu acordat săptămânalului PresaGalati.ro, managerul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Cristian Gheorghe, declara că una dintre priorităţile mandatului este chiar aceasta, reînfiinţarea Teatrului de Păpuşi.

Mai mult decât atât, obiectivul managerului Cristian Gheorghe se regăseşte şi în proiectul de management votat de aleşii locali în mai 2013, prin HCL 193. În respectivul act se stipulează: „Aberant distrus ca entitate culturală a Galaţiului şi transformat în secţie a Teatrului Dramatic <<Fani Tardini>>, Teatrul de Păpuşi <<Gulliver>> se apropie cu paşi repezi de dispariţie, şi asta datorită faptului că funcţionalitatea lui ca banal apendice al unei instituţii mai mari nu îi poate oferi statutul pe care l-a avut, îngrădindu-i din multe puncte de vedere activitatea, posibilitatea de a-şi gestiona singur proiectele, bugetul. Propun deci reînfiinţarea Teatrului de Păpuşi <<Gulliver>>, recăpătarea personalităţii juridice a acestei instituţii, instituţie extrem de importantă pentru oraşul Galaţi, şi asta pentru că educaţia celor care vor avea grijă în viitor de destinele acestor locuri începe în <<băncile>> acestei fermecate <<şcoli>> care este teatrul de păpuşi”.

La acel moment, un alt argument invocat de Cristian Gheorghe pentru reînfiinţarea teatrului gălăţean făcea referire la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a activităţii celor două entităţi, având in vedere că ambele trebuie să funcţioneze într-o locaţie care nu beneficiază decât de două săli de spectacol (una de 321 de locuri şi cealaltă de maxim 80 de locuri).

Chiar dacă şi-au dat girul pentru acest proiect de management, până la această dată nimeni din administraţia locală nu a făcut niciun pas în încercarea de a îndrepta greşeala din 2010. În continuare Teatrul de Păpuşi „Gulliver” funcţionează în umbra Dramaticului gălăţean.

Unii vin, alţii pleacă, dar Gulliver rămâne tot în curte la „Fani”

Stelian Stancu, cel care a coordonat activitatea păpuşarilor gălăţeni în jur de 13 ani, a renunţat recent la funcţia pe care o deţinea, rămânând simplu actor la „Gulliver”. Şefia secţiei a fost preluată de Eduard Şişu, actor mânuitor la Teatrul de Păpuşi. Şi în actuala formă, cei 30 de angajaţi ai secţiei mai trăiesc cu speranţa că vor reveni la forma instituţională avută până în 2010.

Dacă ar fi să fim optimişti şi nu ne-am gândi la faptul că totul se face cu un interes - financiar sau politic -, am spune că Teatrul de Păpuşi „Gulliver” are toate şansele să îşi recapete forma juridică. Iar semnele acestei posibile realizări sunt tot mai vizibile. La proiectul de management al lui Cristian Gheorghe, aprobat de Consiliul Local, se adaugă şi un alt semn care vine direct de pe site-ul Primăriei Municipiului Galaţi. Aici, Teatrul de Păpuşi „Gulliver” deschide galeria secţiunii cultură şi agrement (teatre), ca şi când ar fi o instituţie de sine stătătoare.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Păpuşarii de la „Gulliver” readuc la viaţă spectacole mai vechi

* „Fergie şi floarea fermecată”, „Cocoşul năzdrăvan” şi „Coppelia” au fost deja refăcute, alte trei producţii urmează să intre în repetiţii

Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, devenit, după pierderea sediului propriu, secţie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, continuă programul de repunere în valoare a unor spectacole care, în ultimii ani, au fost date uitării: „Fergie şi floarea fermecată”, „Coppelia”, „Castelul din Carpaţi”,  „Cocoşul năzdrăvan”, „Vasilache şi Mărioara”, „Tom Degeţel”.
„Scenografia o adaptăm pentru scena mare, care este mult mai ofertantă, regizorul vine cu îmbunătăţiri, umblăm un pic şi la distribuţie: în cazul spectacolului „Fergie şi floarea fermecată”, rolul interpretat de Stelian Stancu îl are ca dublură pe Vlad Ajder”, declară Eduard Şişu, noul şef al secţiei Păpuşi, argumentând: „Unele dintre aceste spectacole nu s-au mai jucat din 2005, altele din 2007, altele sunt de dată mai recentă. Ne dorim să le jucăm cât se poate de mult, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele s-au jucat şi peste hotare - „Fergie şi floarea fermecată”, „Castelul din Carpaţi”. E păcat să avem spectacole de valoare şi să nu le fructificăm”.

„Spectatorii se schimbă, vin alte generaţii”

Bogdan Drăgulescu, cel care semnează regia primelor trei spectacole din lista amintită, declară: „Oricum, copiii se schimbă, vin alte generaţii. M-am bucurat să văd că oamenii de aici au făcut un lucru minunat - au conservat aproape integral tot ce ţine de decoruri, recuzită, costume. Ne-a fost uşor să refacem spectacolul „Fergie şi floarea fermecată” şi pentru faptul că eu, fiind regizor de film, întotdeauna filmez spectacolele şi am reprezentaţie martor. Din punct de vedere al infrastructurii, spectacolul a fost foarte bine conservat, ca şi „Coppelia”, de altfel, ceea ce, având în vedere vicisitudinile prin care a trecut teatrul, cu mutări de sediu, ţin să-mi manifest recunoştinţa faţă de oamenii care au păstrat cu sfinţenie aceste spectacole. Există aici, la Galaţi, un colectiv de actori pe care eu îi iubesc foarte tare”.
În luna martie, vor începe repetiţiile la „Castelul din Carpaţi”, apoi vor urma „Vasilache şi Mărioara” şi „Tom Degeţel”, astfel încât copiii să se poată bucura, până la închiderea stagiunii, în iunie, de toate producţiile Teatrului „Gulliver”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Teatrul "Gulliver" pregăteşte "Vasilache şi Mărioara"

"Va fi o variantă interesantă, nu vreau să dezvălui mai mult", ne-a spus actorul Eduard Şişu, directorul Teatrul de animaţie „Gulliver”, despre spectacolul ale cărui repetiţii tocmai au început în această săptămână. Este vorba despre piesa „Vasilache şi Mărioara”, un text popular, jucat odinioară pe la curţile boiereşti şi prin târguri. Spectacolul tradiţional care se pregăteşte acum n-a mai fost montat la Galaţi de vreo 15 ani, astfel că generaţii întregi nu au putut să fie părtaşi la o adevărată operă populară, cu rădăcini de secol XIX.
„Vasilache şi Mărioara” se bucură de regia lui Daniel Stanciu, care a şi adaptat textul popular. „El este recunoscut în ţară ca fiind cel mai bun, pe spectacolul acesta! De altfel, are şi doctoratul legat tocmai de domeniu („Ipostazele Teatrului Tradiţional de la Rit la Divertisment” - n.r.)”, am mai aflat de la Eduard Şişu. Regizorul de la Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti a mai montat acolo piese de succes, dar a lucrat şi pentru teatrul gălăţean mai multe montări. În 1995, când era premiat la Gala tânărului actor de la  Costineşti, tocmai pentru un spectacol cu „Vasilache şi Mărioara” regizat de el, primea un premiu şi la Festivalul „Gulliver” din Galaţi.
Viitoarea montare ar putea să meargă şi în turnee, căci va fi lucrată în două variante: pentru scena mare, „cu lucruri noi, ca pentru vremurile pe care le trăim”, dar şi mai simplu, ca în vremuri vechi, pentru „scena” ambulantă. „Sper ca până pe 15 iunie să fie gata spectacolul!”, mai spune Şişu.
Din distribuţie vor face parte actorii: Eduard Şişu, Marian Sterian, Vlad Ajder, Gina Geru, Elena Marin şi Adina Ariton.

Ce ştiţi despre „Vasilache şi Mărioara”?

„Mijloacele păpuşarului de bâlci sunt rudimentare: un mic paravan, o pânză, o cutie pentru păpuşi, păpuşile (de obicei pe mână, uneori mânuite cu sfori pe după gât, alteori simple capete pe vârful degetelor)” - cităm dintr-un studiu semnat Carmen Stanciu, în revista de teatru „Yorik”. „Din punct de vedere dramaturgic, nu exista o structură compoziţională, ci numai un şir de scenete independente şi fiecare scenă era însoţită de melodie specifică. Mai întâi, cântecul ciobanului, apoi cel pe care-l juca ţiganul cu ursul, cântecul de prohodire a turcului şi, la final, marşul lui Napoleon. De altfel, în Moldova, Napoleon Bonaparte era, în secolul al XIX-lea, unul dintre personajele preferate. El întregea o distribuţie care îi avea în frunte pe Vasilache şi Mărioara/Gaciţa (femeia lui), alături de personaje cu valoare socială: un gropar, un turc, un cazac, dascălul de la biserică, un evreu (jupân Leiba Badragan), un sărac, un şoarec, o mâţă… În Muntenia, tipurile sunt mai bine definite, mai reprezentative: un iaurgiu, un bragagiu, un vânător, coana Mariţa, popa şi dascălul, rusul şi turcul. Vasilache seamănă în isteţime cu toţi eroii teatrului de păpuşi: Punch, Pulcinella, Karagoz, Petruşka. Scopul lui este de a-i învinge pe reprezentanţii oricărei forme de autoritate - mai întâi poliţia, apoi popa, dracul şi moartea.”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, la ceas aniversar. Cine a venit cu ideea ca teatrul să poarte numele ”Gulliver” şi ce l-a făcut cunoscut la nivel naţional

Duminica aceasta, Teatrul de Păpuşi „Gulliver” aniversează 65 de ani de existenţă. Acesta a fost înfiinţat la 1 octombrie 1952, cu numele de Teatrul de Păpuşi Galaţi - Teatrul de Stat,  sub conducerea actorului Ion Focşăneanu.

Presa scrisă a vremii a consemnat într-o manieră idilică începuturile activităţii sale. La 28 decembrie 1952, ziarul local „Viaţa nouă” publica primul articol despre realizările teatrului: „Teatrul de păpuşi Galaţi-Teatru de Stat înfiinţat acum două luni de zile, desfăşoară o rodnică activitate. Creat pentru cei mici, spectacolele prezentate au fost întâmpinate cu multă bucurie şi căldură de aceştia. La cele 20 de spectacole prezentate au luat parte peste 5.400 de copii. Colectivul de actori mânuitori au depus multă străduinţă pentru a-şi însuşi această grea profesie (...) Dintr-un magazin, o fetiţă cu părul blond se ţine de braţul mamei încărcat cu pachete. Se opreşte în faţa vitrinei, iar ochii micuţei descifrează cu bucurie afişul colorat: Teatrul de Păpuşi Galaţi  prezintă la 1 ianuarie 1953 „Iarna în pădure”... Mama parcă a ghicit bucuria fetiţei şi, strângând-o mai puternic de mână, îi spune: La 1 ianuarie vom merge împreună la teatrul de păpuşi... Şi privirile lor se întâlnesc exprimând multă dragoste”. (H.M.)

Din anul 1990, acesta ia numele de Teatrul „Gulliver”, la iniţiativa actorului şi directorului Dan Ganea: „Gulliver e unul dintre cele mai populare personaje de poveste. Cine nu-l cunoaşte pe Gulliver? Mai întâi pentru că vrem să-i punem în scenă aventurile şi apoi pentru că un astfel de nume îi trebuia teatrului. Având un nume de poveste, teatrul e mai aproape de copii. O firmă pe frontispiciul clădirii şi un Gulliver la intrare vor individualiza cu siguranţă locul unde ne aşteptăm spectatorii”, justifica directorul Dan Ganea alegerea sa.

Un pas important care a contribuit la renumele de care se bucură Teatrul Gulliver astăzi este Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver”, care se desfăşoară, cu mare consecvenţă, din anul 1992. La debutul acestuia, nimeni nu i-a bănuit longevitatea de care se va bucura. Treptat, Festivalul a ajuns la maturitate, devenind un festival-reper pentru alte manifestări de acest fel din ţară.

Deşi, din punct de vedere juridic, teatrul nu mai este o instituţie cu autonomie proprie, din anul 2010, acesta şi-a continuat activitatea artistică fără piedici. Au fost puse în scenă noi spectacole, inovatoare chiar (cum este cazul spectacolului tridimensional „Călătorie spre centrul pământului”), participările la festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a fost premiat de juriile acestora, s-au desfăşurat într-un ritm alert  festivaluri, iar cea mai mare „încăpăţânare” a teatrului a fost continuarea tradiţiei Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”, care, de câţiva ani încoace, a devenit un eveniment dedicat întregii familii, prin spectacolele destinate tuturor generaţiilor de spectatori.

Expoziţie de păpuşi, marionete şi elemente de recuzită

Cu prilejul acestei aniversări, se va organiza, în foaierul teatrului, o expoziţie de păpuşi, marionete şi elemente de recuzită, menite să reproducă istoria vie a spectacolelor montate aici. Gulliver, Pinocchio, Scufiţa Roşie sau Păcală sunt câteva dintre personajele care vor putea fi admirate duminică dimineaţă, într-un decor desprins din poveştile copilăriei.

Tot cu această ocazie, va fi lansat noul site al instituţiei, care îşi păstrează adresa www.teatrul-gulliver.ro, dar se va bucura de o nouă interfaţă, mai prietenoasă şi intuitivă, ce vine în sprijinul îmbunătăţirii informării şi comunicării cu publicul. Aici, dar şi pe pagina de facebook, spectatorii mari şi mici, vor putea găsi toate detaliile despre spectacolele, evenimentele şi surprizele pregătite pentru aceştia.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ramona Păuc, premiu la un festival internaţional de animaţie

În perioada 24-27 octombrie, Teatrul de Păpuşi „Gulliver” a participat la Festivalul Internaţional de Animaţie „Sub bagheta lui Merlin” din Timişoara, cu două reprezentaţii  ale spectacolului „Frumoasa şi bestia”, în regia şi adaptarea lui Cristian Pepino. Actriţa Ramona Păuc, cea care interpretează rolul Frumoasei în acest spectacol a primit premiul special din partea juriului pentru prestaţia artistică avută în interpretarea acestui rol.

Teatrul Gulliver a intrat în competiţia pentru premiile festivalului alături de alte 15 trupe de teatru din România, Serbia, Rep. Moldova şi Ungaria. Juriul festivalului a fost alcătuit din dr. Oana Leahu, regizor artistic, prof. univ., decanul Facultăţii de Arte în limba română din cadrul Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, preşedintele juriului, dr. Toma Hogea, actor păpuşar, regizor artistic, Gabriela Mariş, teatrolog, editor al revistei „Timpul Cireşelor”, Mariana Ivaşscu, actor păpuşar, regizor artistic.

Spectacolul „Frumoasa şi bestia” a mai fost jucat, în această toamnă, la festivaluri de teatru pentru copii şi tineret din Iaşi şi Alba Iulia, iar în luna noiembrie va participa la Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie „ImPuls”, organizat de Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” din Bucureşti. Spectacolul fost remarcat şi la Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, în cadrul căruia regizorul Cristian Pepino a primit Premiul pentru regie.

Spectacolul „Frumoasa şi bestia” va mai putea fi vizionat la Teatrul Gulliver în data de 26 noiembrie, la ora 10.30.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Teatrul ”Gulliver”, premiat la Bucureşti

Teatrul de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi a câştigat "Premiul pentru stimularea jocului interactiv", cu spectacolul "De mână cu tine... nu mă mai tem şi aflu frumuseţea lumii", la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls. Festivalul, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul de Animaţie Ţăndărică s-a desfăşurat în perioada 12-19 septembrie. Juriul festivalului a fost compus din: Ema Stere - jurnalist, Daniel Chirilă - regizor, dramaturg şi actor, Călin Mocanu - manager al Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi Miruna Simian.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cum s-ar putea numi Teatrul "Gulliver"

Un proiect de schimbare a denumirii Teatrului de Păpuși “Gulliver” în Teatrul pentru Copii și Tineret “Gulliver” a fost lansat în dezbatere publică de Primăria Galaţi. Propunerile, sugestiile sau opiniile cetăţenilor sunt aşteptate până pe 9 februarie 2022.

Solicitarea de schimbare a denumirii vine chiar din partea conducerii instituţiei de cultură. „Gulliver” este primul și singurul teatru pentru copii din Galați, cu aproape 70 de ani de activitate artistică remarcabilă. În prezent, repertoriul teatrului cumulează peste 30 de spectacole variate și interactive. Pe lângă ”Vrăjitorul din Oz”, ”Mica Sirenă”, ”Cenușăreasa", "Punguţa cu doi bani", oferta artistică a teatrului s-a îmbogățit și cu spectacole pentru tineri, de exemplu ”Pasărea măiastră” şi ”O noapte furtunoasă”. Piese ce îmbină jocul actoricesc cu mânuirea păpușilor, cu dansul contemporan și alte elemente specifice, ce vizează un nou public, nu se mai rezumă doar la copii.

Se conturează, astfel, necesitatea de îmbogățire și consolidare a ofertei artistice a teatrului cu noi titluri, adaptate unor categorii de vârste care sunt insuficient acoperite de teatrele de repertoriu din județul Galați, respectiv, preadolescenții de 10 - 14 ani, dar și adolescenții și tinerii de 14 - 20 ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Teatrul de Păpuşi Gulliver Galaţi "trage sforile" să se transforme în Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gulliver"

Înfiinţat cu aproape 70 de ani în urmă, Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, în ciuda vremurilor, s-a menţinut pe poziţii. Înfiinţat în 1952, este una dintre cele mai prestigioase instituţii de teatru pentru copii din România şi are în portofoliu numeroase premii şi distincţii.

Teatrul de Păpuşi „Gulliver” este promotorul unuia dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din ţară, Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, care a ajuns la ediţia a XXVI-a. În prezent, repertoriul instituţiei culturale însumează peste 30 de spectacole interactive, cu o ofertă artostică ce se adresează şi tinerilor, nu doar copiilor. De altfel, nici spectacolele de teatru de păpuşi nu mai sunt ce au fost candva. Acum, spectacolele ţin pasul cu tehnicile moderne de animaţie, cu forme scenice abstracte şi complexe.

„În mod nejustificat, mai există încă o percepţie populară nerealistă şi nejustificată, conform căreia într-un teatru de păpuşi totul este minimalist, mânuirea este una clasică, la paravan, a unor păpuşi pe mână sau marionete cu sfori. În fapt, ceea ce se întâmplă acum pe scenă trece dincolo de mijloacele învechite ale teatrului de păpuşi, folosind tehnici de animaţie moderne, uneori poziţionându-se chiar la graniţa dintre teatru şi film. Astfel, denumirea de «teatru de păpuşi» nu reflectă realitatea de pe scenă şi limitează percepţia publicului faţă de spectacolele montate”, se arată în solicitarea instituţiei adresată Primăriei municipiului Galaţi, în subordinea căreia se află teatrul.

Pentru ca instituţia de cultură să îşi poată schimba titulatura, este necesar votul Consiliului Local Galaţi, care va avea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii din Teatrul de Păpuşi „Gulliver” în Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gulliver”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Adrian Nour, răsplătit cu Premiul "Dan Ganea" al "Vieţii libere", la Festivalul "Gulliver"

Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver", organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gulliver" din Galaţi, a marcat, ieri, ultima zi a ediţiei a XXVIII-a, una mult aşteptată, după pandemia care ne-a ţinut pe toţi departe de actorii noştri preferaţi.

Pentru iubitorii de teatru mari şi mici, festivalul a adus anul acesta la Galaţi spectacole din toată ţara, Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, dar şi din străinătate, din Bulgaria şi Israel, alături de minunata trupă a teatrului-gazdă, în încercarea, reuşită, de a le oferi gălăţenilor o adevărată sărbătoare a teatrului de animaţie, cu reprezentaţii din cele mai diverse, care au creat clipe magice pe cele două scene ale Dramaticului gălăţean, dar şi în Grădina Publică, la spectacolele oferite gratuit.

"Gulliver", cel mai longeviv festival de gen din ţară

Spectatorilor le-a fost dor de maratonul spectacolelor din Festivalul "Gulliver", dovadă că sălile au fost pline, iar zâmbetele nu au părăsit feţele celor prezenți din prima zi, până la ultima cădere a cortinei. În spatele magiei de pe scenă s-a aflat, ca întotdeauna, efortul organizatoric uriaş al echipei Teatrului "Gulliver", care, alături de sponsori şi partenerii săi media, printre care am avut onoarea să ne aflăm, a reuşit să ducă la bun sfârşit o nouă ediție de succes a ceea ce este fără îndoială cel mai longeviv şi atotcuprinzător festival de gen din ţara noastră.
Teatrul "Gulliver" a prezentat în festival spectacolul "Harap Alb - Play again", despre care am scris deja la recenta premieră, un minunat exemplu de reinterpretare modernă, cu mijloace noi şi pe gustul mai multor generaţii, a unei poveşti arhicunoscute a lui Ion Creangă. Pentru a răsplăti contribuţia la acest spectacol a actorului Adrian Nour, care joacă mai multe roluri şi semnează şi muzica, echipa "Vieţii libere" i-a oferit Premiul "Dan Ganea", instituit de cotidianul nostru în memoria fondatorului Festivalului "Gulliver". Emoţionat după reîntâlnirea cu publicul oraşului său natal, Adrian Nour le-a mulţumit colegilor din trupa gălăţeană, cu care, se vede cu ochiul liber, are o chimie artistică foarte bună. Spectacolul merită efortul de a vâna biletele, care se dau ca pâinea caldă, aşa că, dacă nu l-aţi văzut, ţineţi aproape cu Teatrul "Gulliver", care continuă stagiunea curentă până la 30 iunie.

"O mult dorită şi necesară întoarcere la normalitate"

Potrivit directorului Teatrului "Gulliver", actorul Eduard Şişu, pe care de asemenea îl puteţi vedea în "Harap Alb", ediţia de anul acesta a festivalului, deşi de doar patru zile în loc de o săptămână, a însemnat o mult dorită şi necesară întoarcere la normalitate, după doi ani lungi de secetă artistică. "Le mulţumim tuturor gălăţenilor care ne-au fost şi ne sunt mereu aproape, îi asigurăm de toată preţuirea noastră şi sperăm că s-au bucurat de spectacole la fel de mult ca noi, atât de cele din sală, cât şi de cele din aer liber, concept pe care l-au preluat de la noi şi alţi colegi din ţară şi cu care promitem să revenim şi în afara festivalului, fiindcă se bucură de un mare succes", a adăugat Eduard Şişu, duminică, în ultima zi de festival.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.