Jump to content

Proiect-pilot de colectare selectivă a deșeurilor


dcp100168

Recommended Posts

Proiect-pilot de colectare selectivă a deșeurilor

Începând cu data de 16 octombrie 2017, Serviciul Public Ecosal lansează un proiect pilot de colectare selectivă pe fracție uscată și fracție umedă a deșeurilor provenite din  gospodărie. Proiectul pilot se va desfășura în cadrul Asociației de Locatari nr. 758.

Pentru colectarea deșeurilor reciclabile ce constituie fracția uscată,  locatarilor li se vor distribui gratuit saci menajeri prin intermediul Asociației de Proprietari.

Pentru informarea corectă a populației, Asociația de Locatari nr. 758 și echipe ale Serviciului Public ECOSAL vor distribui materiale informative și vor prezenta locatarilor avantajele colectării deșeurilor produse în gospodărie pe două fracții - uscată și umedă. De asemenea, cetățenii vor fi înformați cu privire la faptul că în sacii primiți se vor colecta numai deșeuri reciclabile uscate (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă etc.) necontaminate (fără resturi alimentare sau lichide), urmându-se instrucțiunile din anunțul publicitar (fluturaș) anexat.

”În zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, locatarii unde se desfășoară proiectul pilot vor poziționa lângă ușa de la intrare (în exterior) sacii menajeri conținând fracția uscată, urmând ca personalul Asociației de Locatari să îi ridice în intervalul orar 8.00 - 10.00 și să îi predea Serviciului Public ECOSAL. Deșeurile amestecate nu vor fi ridicate de la ușa apartamentului. Gunoiul menajer va fi în continuare depozitat la punctul de colectare existent”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galați.

Locatarii care au propuneri de îmbunătățire a sistemului de colectare selectivă pot trimite sugestiile la e-mail: colectare_selectiva@ecosalgl.ro

Rezultatele așteptate sunt:

creșterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă și implicit creșterea veniturilor SP ECOSAL. Contribuția la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galați pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina.

„Etanșarea” circuitului de colectare față de persoanele care sustrag deșeurile reciclabile și în acest scop distrug igluurile și containerele, aruncă pe jos deșeurile menajere, etc. îngreunând munca SP ECOSAL și crescând costurile de operare.

o cantitate mai mica de deșeuri menajere depusă în containere (doar cele nereciclabile), ceea ce va conduce la o frecvență mai mică a ridicării containerelor, cu rezultante în scăderea consumurilor pentru mașinile SP ECOSAL (fluxul de gunoi menajer) și cantități mai mici ce vor fi depuse în Depozitul Ecologic (scăderea gradului de umplere în timp) respectiv creșterea duratei de exploatare a celulei 1 - Tirighina.

”În funcție de rezultatele proiectului pilot (care se va desfășura în 33 de scări) și cu informațiile strânse pe durata proiectului pilot (2 luni)  se va extinde în viitorul apropiat sistemul de colectare la sursă la toate scările de bloc de pe raza municipiului Galați”, a mai precizat sursa citată.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Primele rezultate ale proiectului-pilot al Ecosal pentru colectare selectivă

Colectarea selectivă a gunoiului merge bine, la Galaţi, doar când ne sunt ridicate deşeurile de la uşă de către autorităţi. Cel puţin asta reiese din datele făcute publice de Primărie, la o lună după lansarea proiectului-pilot al Ecosal privind colectarea selectivă a gunoiului „din uşă în uşă”. Aşa cum v-am mai informat parteneriatul a fost încheiat cu Asociaţia de proprietari nr. 758 din cartierul I.C. Frimu, care are în componenţă nu mai puţin de 770 de apartamente, dintre care 597 sunt, la acest moment, locuite (în total, este vorba despre 33 de scări de bloc).

„După prima lună de implementare (proiectul-pilot se va desfăşura pe parcursul a două luni) rezultatele sunt încurajatoare. Gradul de colectare a sacilor cu materiale reciclabile a ajuns pană la 36,01 la sută, de la 9,55 la sută în prima săptămână. Cantitatea de materiale reciclabile care a ajuns în Staţia de Sortare din acest proiect-pilot a fost de 1.205 de kilograme”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei.

Potrivit instituţiei, rezultatele aşteptate au fost confirmate după prima lună de implementare, după cum urmează: - aspectul general al punctului de colectare deşeuri menajere la care Asociaţia este arondată s-a îmbunătăţit, după ce a fost reorganizat prin dotarea cu noi containere de colectare selectivă. - lipsa materialelor reciclabile accesibile a generat şi lipsa interesului din partea sectorului informal. Acest lucru s-a transpus în vandalizări mai rare ale punctului/echipamentelor de colectare. - din punctul de colectare deşeuri menajere au fost colectate cantităţi mai mici.

„Din interacţiunea cu cetăţenii, am indentificat şi remediat numeroase probleme care ţin de proiectul pilot şi, în general, de managementul deşeurilor. Le mulţumim cetăţenilor pentru ajutorul acordat şi implicarea în acest proiect”, se arată în comunicatul remis de Primărie.

Asociaţiile de proprietari sunt invitate să îşi manifeste intenţia de a participa la proiectul de colectare selectivă „din uşă în uşă” printr-un e-mail la adresa: colectare_selectiva@ecosal.ro sau printr-o solicitare către Ecosal (adresa: strada Prelungirea Brailei, nr. 7A).

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Colectarea selectivă „din uşă în uşă” ajunge şi la gălăţenii care locuiesc la casă

Ecosal lansează un proiect-pilot pentru colectarea selectivă a deşeurilor „din uşă în uşă” şi pentru gălăţenii care locuiesc la casă. Începând de luni, 20 noiembrie, Serviciul Public Ecosal lansează pe strada Anul Revoluţiei 1848 un proiect-pilot de colectare selectivă pe fracţie uscată şi fracţie umedă a deşeurilor provenite din gospodării. Pentru colectarea deşeurilor reciclabile ce constituie fracţia uscată, proprietarilor li se vor distribui gratuit saci, de către Ecosal, în cutiile poştale. Pentru informarea corectă în ceea ce priveşte colectarea selectivă, echipe ale Serviciului Public Ecosal vor distribui materiale informative, vor prezenta proprietarilor avantajele colectării selective a deşeurilor produse în gospodării pe două fracţii - uscată şi umedă şi avantajele compostării individuale.

„În zilele de luni ale fiecărei săptămâni, se vor poziţiona lângă poarta proprietăţii deşeurile verzi greu compostabile şi, separat, un tomberon, coş sau sac conţinând deşeurile menajere, urmând ca personalul SP Ecosal să le ridice. În zilele de miercuri ale fiecărei săptămâni, se vor poziţiona lângă poarta proprietăţii sacii primiţi care vor conţine numai deşeuri reciclabile uscate (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă etc.), necontaminate (fără resturi alimentare sau lichide), urmându-se instrucţiunile din anunţul publicitar (fluturaş) anexat, urmând ca personalul Ecosal sa îi ridice în intervalul orar 8,00-10,00”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei.

Municipalitatea precizează că deşeurile amestecate nu vor fi ridicate!

„În funcţie de rezultatele proiectului-pilot (care se va desfăşura pe strada Anul Revoluţiei 1848) şi cu informaţiile strânse pe durata proiectului-pilot, vom extinde, pe parcursul anului 2018, sistemul de colectare la sursă la toate străzile de pe raza municipiului Galaţi”, au transmis autorităţile.

Durata proiectului-pilot este de două luni (ulterior sistemul urmând a fi implementat pe baza experienţei acumulate).

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Colectarea selectivă a deşeurilor din uşă în uşă, un eşec

Gălăţenii nu sunt interesaţi de colectarea selectivă a deşeurilor nici măcar atunci când gunoiul reciclabil le este preluat direct de la uşă de către operatorul local de salubritate. Cele două proiecte-pilot ale Ecosal de colectare selectivă „din uşă în uşă” s-au încheiat cu rezultate sub aşteptări.

În toamna anului trecut, Ecosal a lansat două proiecte-pilot de ridicare a deşeurilor reciclabile direct de la uşile gălăţenilor, sperând că în acest fel îi vor stimula pe oameni să se axeze mai mult pe sortarea deşeurile menajere, iar colectarea selectivă va creşte considerabil. Primul proiect-pilot a fost lansat în cartierul I.C. Frimu, în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 758, care are în componenţă, potrivit datelor făcute publice de către Primărie, peste 740 de apartamente. Cel de-al doilea proiect de colectare selectivă din „uşă în uşă” i-a vizat pe gălăţenii care locuiesc la casă, pe strada Anul Revoluţiei 1848. „În funcţie de rezultate şi cu informaţiile strânse pe durata proiectului-pilot (două luni), se va extinde în viitorul apropiat sistemul de colectare la sursă la toate scările de bloc de pe raza municipiului Galaţi”, transmitea, la acea vreme, Primăria Galaţi. În acelaşi timp, Ecosal anunţa că speră ca un astfel de proiect să genereze „creşterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă şi implicit creşterea veniturilor serviciului, precum şi diminuarea sau chiar eliminarea contribuţiei la Fondul de Mediu datorată de Primărie pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă”.

Au tras linie şi au concluzionat: dezamăgitor!

Dacă aproximativ jumătate dintre gălăţenii care locuiesc în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 758 au ales să se implice în proiectul derulat de Ecosal la nivelul celor 33 de scări de bloc, cei mai mulţi dintre aceia care locuiesc la casă au ignorat campania operatorului public de salubritate, iar rezultatele, spune conducerea Ecosal, au fost dezastruoase.
„În I.C. Frimu, am pornit cu 10-15 la sută participanţi şi am ajuns până la puţin peste 50 la sută, însă numărul celor care au dorit să se implice nu a mai crescut. Practic, până la încheierea proiectului-pilot, nu s-a mai schimbat nimic. La case, însă, a fost dezamăgitor. Oamenii nu au participat, am avut în jur de 15 la sută dintre locuinţe implicate în program, iar cantităţile colectate au fost foarte mici. Probabil, tot ce înseamnă PET, sticlă se reutilizează acolo. Din păcate, am remarcat că prea puţini oameni aleg să se implice. Se merge, în general, pe principiul „Eu ce primesc, în schimb? Ne dă ceva?”. Cu toate acestea, cei mai mulţi spun că îşi doresc să trăiască într-un oraş civilizat şi oferă exemplul altora ţări. Numai că faptele contrazic principiile anunţate”, ne-a declarat directorul Serviciului Public Ecosal, Mirela Furtună.

Colectare selectivă „din uşă în uşă”, limitată

Deşi proiectele-pilot ale Ecosal s-au dovedit a fi un eşec, conducerea serviciului spune că, din luna martie, va invita toate asociaţiile de proprietari să se înscrie într-un astfel de program, însă se va trece efectiv la colectarea selectivă a deşeurilor „din uşă în uşă” doar dacă se vor implica minimum 50 la sută dintre apartamentele locuite ale fiecărei asociaţii de proprietari.
„Intenţionăm să încheiem, din martie, protocol cu asociaţiile de proprietari, dar doar cu condiţia ca măcar 50 la sută dintre apartamentele locuite să participe. Altfel nu se justifică. De preferat ar fi ca în fiecare cartier să avem măcar trei-patru, să fie compacte”, ne-au spus reprezentanţii Ecosal.
Întrebat ce măsuri intenţionează să ia pentru a-i determina pe gălăţeni să colecteze selectiv deşeurile menajere, primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat că are în plan un proiect, la care însă se lucrează, la acest moment. Edilul ne-a spus că ia în calcul majorarea taxei de habitat pentru cei care nu colectează selectiv deşeurile. Pentru gălăţenii care locuiesc la casă, această măsură poate fi aplicată fără prea mari probleme, însă nu şi pentru cei care locuiesc la bloc, după cum a recunoscut şi primarul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.