Jump to content

Micii comercianţi moldoveni, interziși în piaţa de pe Calea Prutului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Fără comerţ din portbagaj. Micii comercianţi moldoveni, interziși în piaţa de pe Calea Prutului

Începând de luni, 16 octombrie, cetăţenilor din Republica Moldova care vindeau, în Piaţa de gros de pe Calea Prutului, aproape orice, de la brânză şi unt până la conserve, biscuiţi şi napolitane, li s-a interzis accesul. Autorităţile afirmă că niciunul dintre aceştia nu avea vreun act însoţitor pentru mărfurile pe care le treceau prin vamă.

Piaţa de gros de pe Calea Prutului, de dincolo de viaduct, a fost gândită ca o piaţă pentru legume şi fructe, în care comerţul să se facă angro, după cum arată şi numele. Cei care cumpărau de aici urmau să fie cei ce deţineau magazine sau locuri de vânzare în pieţe, comercianţii adică. Cu timpul, însă, gălăţenii s-au obişnuit să vină din ce în ce mai mulţi în aşa-numita "piaţă a ruşilor" de pe Calea Prutului, de unde să-şi cumpere tot ce le era de trebuinţă în gospodărie, de la murături, cartofi sau varză, până la ceva dulce pentru cei mici. Asta şi pentru că, între timp, în piaţă se amenajase un loc pentru moldovenii de peste Prut, în care aceştia să vândă "la bucată" mărfurile pe care le treceau prin vamă. La vremea respectivă, în timpul mandatului fostului primar Dumitru Nicolae, se considerase că primirea lor în Piaţa de gros era o variantă mult mai bună decât cea în care îşi vindeau marfa din portbagajul maşinii oriunde găseau clienţi. Vânzarea "la bucată" într-o piaţă de gros era, până la un punct, tolerată de autorităţi.

Iată însă că, de luni, acest lucru nu mai este valabil, iar micilor comercianţi de peste Prut li s-a interzis să-şi mai vândă produsele în Piaţa de gros, pe motiv că acest tip de comerţ nu respectă prevederile legale în vigoare. "Între timp, legislaţia s-a mai întărit, ca să nu spun altfel, iar DSV spune că se poate vinde în piaţă en-detail, cu o condiţie: să existe document de provenienţă a mărfii şi certificat de garanţie, eliberat de cineva autorizat, aşa încât să fim mai în siguranţă cu privire la consum. Or, toţi moldovenii care vând acolo nu au niciun document de provenienţă a mărfii. Atunci am fost nevoiţi, începând de luni, să închidem activitatea lor, doar a lor. Piaţa de gros îşi vede de treabă în continuare. Vineri s-a venit acolo, s-a confiscat tot, le-au aruncat marfa în fosa septică. DSV ne-a spus că, dacă nu le interzicem activitatea, ne ridică autorizaţia şi ne opresc total. Ne-am conformat", ne-a declarat directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.

"Am întrebat de ce-i lasă la vamă să treacă. Şi mi-au explicat: la vamă ei nu trebuie să aibă nişte cantităţi mai mari decât sunt trecute în dosarele lor. De exemplu, poate să treacă fiecare cu zece kilograme de brânză. Dacă sunt 30 de oameni într-o maşină de-aia, sunt 300 de kilograme. Numai că, atenţie!, ei spun că este pentru consum propriu, nu pentru revânzare în piaţă. Asta e situaţia. Dacă pot dovedi de unde provine marfa şi prezintă certificat de garanţie, îi primim fără probleme înapoi în piaţă. Există o legislaţie care trebuie respectată", a mai spus directorul Pieţelor gălăţene.

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Maricica Chiriac, ne-a declarat: "Comercializarea produselor de origine animală într-o piaţă angro de legume-fructe nu este conform prevederilor legislaţiei în vigoare. În al doilea rând, sunt cetăţenii moldoveni care transportă produse de origine animală în bagaje, deci le trec prin punctul de frontieră, pentru consum propriu, nu pentru comercializare, pe tarabă, într-o piaţă. Ca să aducem produse de origine animală din Republica Moldova, care este o ţară terţă, cei care vor să comercializeze trebuie să aibă avize de import. În niciun caz nu este vorba despre comerţ cu produse de origine animală aduse în bagaj pentru consum propriu şi care pot pune în pericol sănătatea publică. Acolo se desfăşura o activitate ilegală, din punctul nostru de vedere. Noi am aplicat sancţiuni contravenţionale de nenumărate ori, că acum Administraţia Pieţelor nu le-a mai permis să intre acolo este partea a doua".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Moldovenii din Piaţa de gros de pe Calea Prutului şi-au mutat marfa pe trotuar

Cetăţenili din Republica Moldova au fost daţi afară din Piaţa de gros de pe Calea Prutului, de la începutul acestei săptămâni. Ei şi-au întins mărfurile pe trotuarul din faţa pieţei, iar gălăţenii se înghesuie în continuare să le cumpere marfa, motivaţi de faptul că tot ce vând moldovenii de peste Prut este mai ieftin şi mai calitativ.

Motivul pentru care Administraţia Pieţelor Agroalimentare a luat această decizie este că aceştia nu au documente pentru marfa comercializată. „Legea spune că fiecare comerciant care vine să vândă în piaţă trebuie să deţină documente de provenienţă a mărfii şi certificate de garanţie. Ei n-au niciun document la nicio marfă care o pun în vânzare. Au venit de la Direcţia Sanitar-Veterinară, le-a confiscat tot, le-au aruncat marfa în puţul sec şi ne-au spus că dacă nu le interzicem activitatea, ne închid Piaţa de gross. Ei bine, eu asta nu pot s-o fac", ne-a declarat directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.

Cetăţenii din republica Moldova trec cu marfa la vamă justificând-o ca fiind pentru consumul propriu şi de aceea autorităţile române nu le pot interzice intrarea în ţară cu alimentele pe care apoi le scot la vânzare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Comercianţii moldoveni de peste Prut, exilaţi pe trotuar

Decembrie. Aerul rece biciuieşte nemilos obrajii oamenilor adunaţi în faţa pieţei de gros, de pe Calea Prutului. Încă o zi plină pentru moldovenii de peste Prut, veniţi să-şi vândă produsele.

De pe 16 octombrie, de când li s-a interzis accesul în piaţă, trotuarul a devenit neîncăpător pentru toate lăzile cu mâncare, aliniate una lângă alta. De la brânză, unt, napolitane, bomboane şi până la conserve, legume şi fructe, aici poţi găsi de toate şi pentru toate buzunarele. Moldovenii au răbdare, vin în fiecare zi, dis-de-dimineaţă şi, înainte să se ridice soarele, ei sunt deja pregătiţi să-şi întâmpine clienţii. Nu contează dacă plouă sau e ger, oamenii vin mereu în faţa pieţei, cu speranţa că vor face ceva bănuţi.

În urma unei sesizări primite pe adresa redacţiei, în legătura cu situaţia micilor comercianţi, am fost pe Calea Prutului pentru a "gusta" din piaţa improvizată pe marginea şoselei şi pentru a afla ce părere au moldovenii de peste Prut despre condiţiile în care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele.

Comerţ la marginea bordurii

Băltoace, praf, maşini şi multă aglomeraţie. De asta m-am lovit încă de la primii paşi făcuţi. De cum ajungi pe trotuar, începi să fii ademenit de către comercianţii care nu mai contenesc în a-şi lăuda produsele.

O bătrână avea la vânzare halva, miezi de nucă şi biscuiţi, ceva brânză şi unt în calupuri mari. În jurul ei roiau deja câţiva oameni interesaţi de produse. Cu toate acestea, dezamăgirea i se citea pe chip. Mi-a spus că speră în fiecare zi că o să le dea voie să se întoarcă în piaţă. "Dacă nu ne lasă acolo, măcar să ne facă alt loc. Este greu să stai şi să vinzi în drum. Mai ales pentru cei mai în vârstă", a spus ea.

La câţiva paşi distanţă, o femeie îmbrăcată gros vindea bomboane de toate soiurile şi conversa cu colegii de suferinţă. Auzise că ar fi trebuit să fie primiţi înapoi în piaţă, însă nu s-a mai întâmplat. Autorităţile nu le-au zis ce se va întâmpla cu ei, aşa că nu le rămâne decât să spere că nu vor mai fi nevoiţi să stea pe trotuar. 

Autorităţile spun că vor căuta soluţii

Din păcate, lipsa vreunui act însoţitor pentru mărfurile pe care le trec prin vamă îi obligă pe micii comercianţi să se lupte pentru supravieţuire pe marginea drumului.
Întrebat despre această situaţie, viceprimarul Sorin Enache a explicat: „Legea ne obligă să respectăm toate normele în vigoare, iar cetăţenii moldoveni nu au documente de provenienţă a mărfii, mai ales că ei declară la vamă că aceste mărfuri sunt pentru uz personal. Pentru a putea vinde în bune condiţii, în condiţii legale, ar trebui amenajate în piaţă spaţii speciale”.

La şedinţa Consiliului Local, din data de 26 octombrie, s-a adus în discuţie subiectul comercianţilor moldoveni şi de ce aceştia nu mai sunt lăsaţi să-şi vândă produsele în piaţă. Prefectul Gabriel Panaitescu a ţinut să reamintească faptul că în Republica Moldova există pesta porcină şi că, în cazul unui focar, toţi porcii de pe o rază de zece kilometri sunt eutanasiaţi. Prin urmare, interzicerea accesului în piaţă a comercianţilor de peste Prut este o măsură preventivă.

Se pare, totuşi, că soarta lor va fi decisă în această săptămână, atunci când reprezentanţii Primăriei, ai Prefecturii, ai Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, precum şi de cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Poliţiei Locale se vor întâlni, potrivit informațiilor noastre, pentru a căuta o soluţie cu privire la micii comercianţi de peste Prut.

Până se va decide ce se va întâmpla cu activitatea basarabenilor, aceştia sunt nevoiţi să vândă în continuare în stradă, pentru a-şi câștiga pâinea. O pâine amară, chiar dacă, de multe ori, e obținută din vânzarea de bomboane "Bucuria".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Critici la decizia autorităţilor de a desfiinţa piaţa basarabenilor: „Un act de aspră umilinţă şi de lipsă de ospitalitate faţă de românii de dincolo de Prut!”

Comunitatea „Curăţăm Galaţiul” a demarat o campanie de strângere de semnături pentru a determina autorităţile locale să „îi trateze cu respect pe cetăţenii români de peste Prut”, în sensul redeschiderii unei pieţe pentru vânzarea produselor acestora.

Închiderea de către autorităţile locale, în luna octombrie, a Pieţei Basarabenilor, aflată la ieşirea dinspre est a Galaţiului (în fapt, singurul loc din oraş în care micii comercianţi din Republica Moldova îşi mai puteau vinde marfa) a stârnit reacţii vehemente din partea societăţii civile gălăţene.

Potrivit Comunităţii „Curăţăm Galaţiul”, în mai puţin de o săptămână, peste 500 de persoane şi-au arătat susţinerea pentru redeschiderea pieţei moldovenilor la Galaţi în condiţii legale şi decente. Comunitatea a demarat de altfel o acţiune de strângere de semnături, printr-o petiţie online ce mai este valabilă încă trei zile, dar şi prin colectarea de formulare în format fizic. „Semnatarii, deopotrivă gălăţeni şi români de dincolo de Prut, regretă încetarea oricărei forme legale de comerţ de frontieră la Galaţi şi cer găsirea unei soluţii. Reamintim că în luna octombrie a acestui an a fost închisă şi ultima piaţă a moldovenilor din Galaţi. În loc să reglementeze situaţia în limitele legale, autorităţile gălăţene au amendat, au confiscat, au distrus, au interzis şi au închis. Închiderea Pieţei Moldovenilor de pe Calea Prutului a fost un act de aspră umilinţă la care au fost supuşi comercianţii şi producătorii basarabeni din piaţă, şi un gest simbolic de lipsă de ospitalitate faţă de românii de dincolo de Prut, de la Cahul până la Giurgiulesti. Nu în ultimul rând absenţa unei pieţe a moldovenilor privează cetăţenii gălăţeni de posibilitatea achiziţionării de produse alimentare basarabene cu specific local sau de producţie proprie”, spun cei de la comunitatea „Curăţăm Galaţiul”.

Semnatarii campaniei de strângere de semnături solicită autorităţilor locale tratarea cu respect a cetăţenilor români de peste Prut, respectarea cadrului legal al "micului trafic de frontieră" şi deschiderea unei pieţe a moldovenilor în condiţii legale cu respectarea normelor de igienă alimentară.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Se redeschide piaţa basarabenilor de pe Calea Prutului. Comercianţii vor avea o serie de restricţii

Primăria Galaţi a anunţat că accesul în piaţă va fi permis de sâmbătă, 16 decembrie, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare. Vă reamintim că societatea civilă gălăţeană a pus presiune pe autorităţile locale să redeschidă piaţa, declanşând o amplă campanie de strângere de semnături pentru susţinerea comercianţilor din Basarabia.

Scandalul legat de interzicerea mărfurilor negustorilor basarabeni în pieţele Galaţiului este pe cale să se stingă. Primăria Galaţi a anunţat că va permite din nou accesul acestora în piaţa din Calea Prutului (cunoscută şi sub numele de „Piaţa Ruşilor”) începând de sâmbătă, 16 decembrie 2017. „În urma discuţiilor care au avut loc între primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi toţi reprezentanţii instituţiilor abilitate, s-a luat decizia ca până vineri acest perimetru să fie  reamenajat pentru ca aceşti comercianţi să îşi poată vinde produsele în condiţii decente”, a precizat Primăria Galaţi.

Totuşi, nu toate restricţiile vor fi ridicate. Este important de precizat că va fi permisă comercializarea tuturor produselor agroalimentare împachetate sau vrac, precum şi a conservelor, însă nu va fi acceptată vânzarea produselor de origine animală (păsări, porci, oi, carne tăiată, ouă, brânză, lapte samd). „Cei care nu respectă această regulă vor fi amendaţi, iar produsele vor fi confiscate”, au declarat autorităţile.

Există posibilitatea ca pe viitor o parte dintre restricţii să fie ridicate. „În perioada următoare se analizează posibilitatea impunerii unor condiţii minime necesare pentru ca şi aceste produse să poată fi vândute mai puţin cele care conţin carne de porc, ştiut fiind faptul că populaţia trebuie protejată de fenomenul pestei porcine”, se afirmă într-un comunicat trasmis de Primăria Galaţi.

Oficial, motivul pentru care piaţa aceasta a fost închisă este legat faptul că cei care veneau cu produsele la vânzare nu respectau normele de igienă, aspect constatat în urma controalelor efectuate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare.

adevarul.ro

Micii comercianţi de peste Prut se întorc în Piaţa de gros. Dar cu restricții și reguli noi

De sâmbătă, 16 decembrie, micii comercianţi de peste Prut vor putea să-şi vândă din nou marfa în Piaţa de gros, însă le este interzis să comercializeze produse de origine animală. Cei care vor încălca regulile impuse de autorităţi vor fi amendaţi şi vor rămâne şi fără produse.

Decizia a fost luată, ieri, în urma unei întâlniri la care au participat reprezentanţi ai Primăriei, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Administraţiei Pieţelor şi Prefecturii. „În şedinţa de astăzi, am luat decizia ca cei care vând produse agroalimentare, împachetate sau vrac, să poată să vândă în piaţă începând de sâmbătă. Le este interzis, însă, să vândă produse de origine animală – tot ce ţine de carne, peşte, brânză, ouă. Deocamdată, nu li se permite să comercializeze acest tip de produse pentru că nu există condiţii proprii de desfacere. Mai mult, nici dumnealor nu pot face dovada unui transport în condiţii igienico-sanitare. Şi chiar dacă ar face dovada, în această piaţă nu există spaţii amenajate pentru a comercializa aşa ceva. Din discuţiile pe care le-am avut cu doamna director de la Pieţe, urmează să facă un inventar al vitrinelor frigorifice pe care le deţin şi pe care să le poată pune la dispoziţia acestor comercianţi, spre închiriere, cu condiţia să poată face dovada provenienţei mărfii, care să fie însoţită, bineînţeles, de termen de valabilitate", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, în şedinţa extraordinară de ieri a aleşilor locali. Edilul a atras însă atenţia că cei care nu vor respecta regulile impuse de autorităţi, vor fi amendaţi, iar marfa le va fi confiscată. Micilor comercianţi din Republica Moldova li se va permite să comercializeze conserve, dacă vor avea inscripţionate pe etichetă producătorul şi, evident, termenul de valabilitate.

Reamintim că, de pe data de 16 octombrie, cetăţenilor din Republica Moldova care vindeau, în Piaţa de gros de pe Calea Prutului, aproape orice, de la brânză şi unt până la conserve, biscuiţi şi napolitane, li s-a interzis accesul, întrucât nu aveau vreun act însoţitor pentru mărfurile pe care le treceau prin vamă. Daţi afară din piaţă, oamenii au continuat să-şi expună marfa pe trotuar.

La şedinţa de ieri a aleşilor a fost prezent şi un reprezentant al Comunităţii "Curăţăm Galaţiul", care a strâns, de curând, semnături pentru întoarcerea moldovenilor în piaţă și care s-a adresat Consiliului Local pe această temă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Mâncarea de la moldoveni dispare din nou de pe tarabe

Zeci de basarabeni, dar şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi au primit amenzi, vineri, de la poliţişti, după ce inspectorii sanitar-veterinari au constatat, la cald, că moldovenilor le este permis în continuare să vândă orice fel de aliment, în orice fel de condiţii.

Alungaţi anul trecut, în toamnă, cu tot cu produsele de toate felurile pe care le vindeau la tarabă sau din portbagaj pe lângă Piaţa de pe Calea Prutului, basarabenii au revenit, încetul cu încetul, cu alimente. Carne, ouă, peşte, brânzeturi, toate comercializate ca înainte, deşi temperaturile sar de 30 de grade în toiul zilei. Pretext numai bun pentru inspectoriii sanitar-veterinari, care, împreună cu poliţiştii, au "curăţat" vineri dimineaţă, din nou, zona comercială de tot ce au găsit fără acte de provenienţă şi era oferit la vânzare în condiţii discutabile. Rezultatele, conform aşteptărilor. Şi alimente, şi băuturi, despre care basarabenii veniţi la noi cu permise de mic trafic, declară la vamă că le aduc pentru consum propriu, au fost confiscate pentru că nu puteau fi comercializate conform normelor noastre.

"Cu ocazia controlului au fost constatate nereguli atât în ceea ce priveşte provenienţa mărfurilor comercializate, cât şi a condiţiilor sanitar-veterinare în care acestea erau depozitate şi expuse spre vânzare. Au fost ridicate, în vederea confiscării, 67 kilograme de produse lactate, 23 kilograme de peşte, 19 kilograme de carne, 32 kilograme de conserve, precum şi 36 litri de băuturi alcoolice", a precizat comisar şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Poliţiştii le-au dat 20 de amenzi basarabenilor depistaţi, dar au sancţionat şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare cu 12.000 de lei, pentru că a permis funcţionarea pieţei respective fără a avea aprobare sanitar-veterinară.

Reprezentaţii instituţiei amendate s-au abţinut să comenteze oficial măsura, rezumându-se să se afirme că situaţia este în analiză şi că vor reveni cu un punct de vedere în zilele următoare, în funcţie de concluziile stabilite.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Amenzi de peste 10.000 lei pentru comercianţii din Piaţa Basarabiei

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale au aplicat, în doar câteva ore, în Piaţa Calea Basarabiei, 21 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10.600 lei. Pentru folosirea cântarelor neomologate şi neverificate metrologic, dar şi pentru lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, poliţiştii locali au dat şase amenzi, în valoare de 3.000 lei. Cinci dintre cântarele neomologate au fost confiscate de către poliţiştii locali. De asemenea, alte 15 sancţiuni contravenţionale, în sumă de 7.100 lei, au fost date de oamenii legii pentru neafişarea preţurilor practicate şi a datelor de identificare.

"Conform prevederilor HCL 260/2018, art. 41, persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi comerciale pe raza municipiului Galaţi, şi nu respectă o serie de obligaţii (de a nu comercializa produse şi servicii de piaţă, altele decât cele înscrise în autorizaţia de funcţionare; de a afişa la loc vizibil din exterior denumirea agentului economic, de a nu expune mărfurile în afara locului de vânzare alocat, de a păstra şi de a comercializa produsele în condiţii igienico-sanitare, de a cântări corect produsele comercializate şi de a permite clienţilor să verifice dacă produsele au fost cântărite exact, etc.) riscă sancţiuni cuprinse între 200 şi 1.000 lei", se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Moldovenii de pe Calea Prutului, izgoniți şi de pe trotuar. Comerț din portbagaj

Alungați mai întâi din piață, iar apoi și de pe trotuarul din fața pieței, comercianții moldoveni de pe Calea Prutului au ajuns în situația de a-și vinde mărfurile în condiții tot mai anevoioase. Portbagajele mașinilor le-au devenit acum tarabe, iar frica de controale și de posibilele amenzi transformă simpla comercializare a unor produse cât se poate de banale într-o activitate cu un aer ilicit. Totuși, chiar și în aceste condiții improvizate, micii comercianți veniți de peste Prut nu duc lipsă de clienți.

Până acum patru ani, moldovenii care vindeau pe Calea Prutului aveau un spațiu amenajat în interiorul Pieței de gros. În fiecare dimineață, sute de gălățeni mergeau în "Piața rușilor" pentru a cumpăra în special alimente. De la legume și fructe de grădină și până la ouă, găini deja tăiate, brânză, pește proaspăt sau afumat, bomboane "Bucuria", vin sau tărie, clienții găseau aici de toate și pentru toate buzunarele. Oamenii cumpărau de la moldoveni nu doar pentru prețurile mai mici decât cele practicate de magazinele din Galați, ci și pentru calitatea superioară și pentru gustul mai bun al produselor. În ciuda acestor avantaje, fiecare cumpăra și mânca pe riscul lui, pentru că produsele alimentare vândute în piață nu treceau, în România, prin niciun filtru sanitar sau de verificare a calității.
Lucrurile s-au schimbat brusc, în toamna lui 2017, atunci când vânzătorilor veniți de peste Prut li s-a interzis accesul în piață. Nu doar atât, însă mărfurile fără documente de proveniență sau care nu erau însoțite de certificate de garanție - adică mai tot ce se găsea pe tarabe - au fost confiscate și aruncate, iar comercianții s-au ales cu amenzi. Goniți din piață, comercianții s-au așezat să-și vândă mărfurile pe trotuarul din față. La acea vreme, raidul polițiștilor locali și al inspectorilor sanitar-veterinari a fost criticat de opinia publică gălățeană, existând presiuni ale societății civile asupra autorităților locale pentru ca vânzătorilor să li se permită, din nou, accesul în piață.
Autoritățile au revenit la gânduri mai bune în 2018, atunci când molvodenii au fost din nou lăsați să vândă pe tarabe. Chiar și așa, controalele și amenzile au continuat, ceea ce i-a descurajat și i-a făcut să renunțe la "afacere" pe unii dintre comercianți. Mulți au continuat însă să vină, în ciuda riscurilor.

Alimente vândute în praful ridicat de mașini

Pandemia le-a dat însă o nouă lovitură, iar relaxarea regulilor de după starea de urgență, din primăvara lui 2020, i-a adus iarăși pe comercianții de peste Prut pe trotuarul din fața Pieței de pe Calea Prutului. Bineînțeles, vânzarea alimentelor acoperite de praful ridicat în mod continuu de roțile mașinilor a atras din nou controalele polițiștilor.
"Periodic, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale derulează acțiuni de control cu privire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare, atât în piețele agroalimentare, cât și în unele zone neautorizate unde se face comerț ilegal. În urma unui Plan de acțiune, pe linie de control a activităţilor comerciale, oamenii legii au vizat zona aferentă Pieții Basarabiei. Polițiștii locali au verificat un număr de 20 de comercianți și au aplicat tot atâtea sancțiuni contravenționale, în sumă de 3.500 de lei. Ca măsură complementară, polițiștii locali au confiscat bunuri în valoare de 2.865 de lei", a precizat, pentru "Viața liberă", Aurelia Bogatu Matei, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Galați.
Intensificarea verificărilor din ultimele săptămâni i-a făcut pe comercianții moldoveni să renunțe la "piața" improvizată pe trotuar și să-și vândă produsele direct din portbagaj, tot pe trotuarul din dreptul Pieței de gros. În urmă cu trei zile, când am mers pe Calea Prutului, am putut vedea pe viu cum s-a adaptat noilor realități "piața rușilor" de aici. Abia opriți în dreptul mașinilor cu numere de Republica Moldova, am fost întrebați de o femeie, iar la scurt timp și de un bărbat dacă nu vrem "țigări ieftine și bune". Ca o paranteză, trebuie spus că, fără "bunăvoința" autorităților vamale, contrabanda cu țigări nu ar putea fi atât de înfloritoare pe Calea Prutului și nici în alte locuri publice aglomerate din Galați.

"Piața rușilor" va fi doar o amintire

Pe trotuarul din dreptul pieței, este de ajuns să întrebi despre ce produs vrei și ești îndrumat instant către portbagajul potrivit. Totuși, numărul comercianților veniți cu noaptea în cap de peste Prut este din ce în ce mai mic. Într-un răspuns transmis către ziar de Administrația Piețelor Agroalimentare Galați se arată că "accesul comercianților în zona vizată (a comercianților moldoveni - n.red.) nu mai este permis de la declanșarea pandemiei de SARS-COV-2, respectiv din martie 2020. (...) Conform art. 20 din HG 348/2004, comercianții (...) sunt obligați să dețină documentele care atestă calitatea de producător/ comerciant acordate conform legislației în vigoare".
Față de activitatea din urmă cu patru ani, comerțul de acum al vânzătorilor moldoveni veniți pe Calea Prutului este doar o umbră. Cel mai probabil, cum Administrația Piețelor gălățene nu are de gând să-i primească înapoi pe tarabe, "piața rușilor" va deveni, în timp, o simplă amintire.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Marfa vândută direct din portbagajul mașinii lângă piața de gros de pe Calea Prutului

Fenomenul ”Pieței rușilor” din Galați datează deja de câțiva ani buni. Faptul că unii dintre basarabenii care locuiesc aproape de Galați vin la noi în oraș pentru a comercializa diverse produse alimentare direct din portbagajul mașinii sau chiar de pe trotuar îi deranjează pe unii dintre gălățeni, dar creează și mari bătăi de cap autorităților locale care încearcă să limiteze fenomenul.

"Avem marfă proaspătă, direct de la noi din curte!”

Piața angro de pe strada Prutului din oraș atrage, în această perioadă, foarte mulți dintre gospodarii dornici de provizii pentru iarnă. Deși spațiul pieței este amenajat cu tarabe care respectă condițiile de igienă, există și comercianții ambulanți, veniți din Republica Moldova, cu gând să mai câștige un ban din comerțul stradal. De la fructe și legume, pește, brânză până la păsări sacrificate, toate se găsesc din belșug în portbagajele mașinilor sau chiar pe trotuar, în plină stradă.

”Avem struguri buni de la mine din curte, poate vreți o găină pentru ciorbă, este tânără, fierbe repede. Avem și brânză sau poate o vodcă”, este mesajul unei femei din Republica Moldova care încearcă să atragă cumpărătorii. Aceasta vorbește în șoaptă și privește cu îngrijorare fiecare mașină care oprește în zonă. Cu toate acestea, nu pare să aibă vreo problemă legată de faptul că vinde produse ușor perisabile direct din mașina cu care a venit de acasă. Ne-a povestit nonșalantă că nu își bate capul să obțină autorizație pentru a ocupa o tarabă deoarece are câteva lădițe de struguri, o găină și niște băuturi alcoolice. Nici acte pentru a dovedi proveniența mărfurilor nu deține, așa că se limitează să vândă clandestin.

Autoritățile locale susțin că este vina cetățenilor, care cumpără de la acești oameni, fără a ține cont de modul în care sunt prezentate produsele, încurajându-i astfel să vândă. ”Este o problemă cu care ne confruntăm de ceva vreme. Suntem sprijiniți permanent  de Poliția Locală Galați. Aceștia vin ori de câte ori îi solicităm, aplică legea, însă comercianții sunt șmecheri și pleacă imediat ce văd mașina de la Locală. Din păcate este un fenomen pe care nu știm cum să-l stăpânim. Ei (vânzătorii) vor exista în Galați atât timp cât există cererea”, ne-a declarat Dumitru Poalelungi, director  general la Administrației Piețelor Galați.

Poliția Locală ia atitudine

Poliția Locală ne-a declarat că ”prin serviciul Control Activități Comerciale împreună cu lucrătorii Secției nr. 1 Poliție Locală, poliția a desfășurat numeroase acțiuni de verificare și control în zona adiacentă Pieței Basarabiei. Pentru neregulile sesizate cu privire la comercializarea neautorizată a produselor alimentare și nealimentare în această zonă, Poliția Locală a aplicat un număr de 110 sancțiuni contravenționale, în sumă de 57.500 de lei. Ca măsură complementară, oamenii legii au confiscat bunuri în valoare de peste 16.000 de lei. Este vorba despre 25 de cântare neomologate și neverificate metrologic, în jur de 450 kg produse alimentare, 300 de litri de alcool și peste 12.000 de țigarete. Cu privire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare neautorizate, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale vor derula în continuare acțiuni de control. Precizăm că, în asemenea situații, calea cea mai rapidă de soluționare a sesizărilor este apelarea de către cetățeni a dispeceratului Poliției Locale Galați, prin numărul scurt 0236/955”, ne-a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliției Locale Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.