Jump to content

Locurile de joacă din Galaţi nu au autorizaţie de funcţionare


dcp100168

Recommended Posts

Locurile de joacă din Galaţi ar trebui închise

Aproape toate parcurile şi locurile de joacă din Galaţi, cu excepţia celor de pe Faleza Dunării, funcţionează fără autorizaţie, au descoperit comisarii de la Protecţia Consumatorului, în urma unui control de amploare.

Zilele acestea, în urma unui control realizat la solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), parcul din Micro 20 a fost închis temporar, fără a oferi însă alte explicaţii. Gălăţenii care locuiesc în zonă au descoperit, spre marea lor uimire, o foaie lipită pe panoul de la intrarea în parc, care îi informa cu privire la acest lucru. Din păcate, anunţul nu menţionează când şi dacă parcul va fi redeschis şi nici motivele pentru care s-a luat această decizie.

Pentru a lămuri situaţia, am încercat să luăm legătura cu reprezentaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Galaţi, însă aceştia nu au vrut să ofere nicio explicaţie cu privire la situaţia parcului din Micro 20.

În schimb, Primăria Galaţi ne-a spus că ANPC a constatat că aproape niciun parc din Galaţi nu deţine autorizaţie de funcţionare, cu excepţia Parcului "Viva" şi a Falezei Copiilor, de pe Faleza inferioară. În mod normal, lipsa autorizaţiei de funcţionare ar trebui să atragă după sine închiderea parcurilor. Reprezentanţii Primăriei intenţionează să conteste măsura dispusă de ANPC.

În acelaşi timp, echipamentele din parcurile gălăţene nu au nici plăcuţe de identificare sau pe care să fie explicat modul de utilizare a echipamentelor de joacă, deşi acestea sunt obligatorii.

Cât despre decizia de a închide parcul din Micro 20, reprezentaţii Primăriei au spus că, de fapt, această acţiune a avut loc în cadrul unor controale desfăşurate la nivel naţional de către ANPC, ca urmare a unor plângeri şi reclamaţii care ţin de siguranţa copiilor în parcuri. Parcul din Micro 20 nu este însă înconjurat de gard, astfel că, în ciuda deciziei de închidere, el ar putea fi folosit fără probleme.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Locuri de joacă care pun în pericol viaţa copiilor. Din 157 de locuri de joacă verificate, doar unul are autorizaţie de funcţionare

Comisarii de la Protecţia Drepturilor Consumatorilor Galaţi au descoperit un adevărat dezastru la aproape toate locurile amenajate pentru copii, multe dintre problemele constatate vizând deficienţe ce pun în mod direct în pericol viaţa micuţilor.

În perioada 27.09.2017- 4.10.2017, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au efectuat o serie de controale în judeţ pentru a verifica starea locurilor de joacă pentru copii şi dacă ele respectă drepturile consumatorilor. Au fost verificate 157 locuri de joacă din 37 localităţi din judeţul Galaţi (comune, oraşe, municipii), iar concluziile comisarilor de la Protecţia Consumatorilor sunt extrem de îngrijorătoare. ”Dintre toate locurile de joacă verificate, la momentul controlului doar unul avea autorizaţie de funcţionare”, a declarat comisarul Mihaela Carmen Tudor, comisar şef adjunct al CJPC Galaţi.

În plus, administratorii locurilor de joacă sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-un panou de avertizare, amplasat la intrarea în parcul de distracţii, despre denumirea parcului de distracţii, numărul autorizaţiei de funcţionare a parcului de distracţii, emisă de autorităţile publice locale, datele de identificare a administratorului, inclusiv adresa unde acesta îşi are sediul, numerele de telefon ale serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgentă (salvare, pompieri, poliţie) şi al autorităţii pentru protecţia consumatorilor, pentru situaţii de urgentă.

Comisarii CJPC Galaţi au constatat însă că aproximativ 60% dintre locurile de joacă verificate aveau amplasat panoul de avertizare, dar cu informaţii incomplete, în timp ce la 40% dintre acestea acest panou lipsea cu desăvârşire. 

Şi la echipamentele de agreement există reguli stricte. Astfel, acestea trebuie inscripţionate cu denumirea echipamentului, codul de identificare al echipamentului pentru agreement, serie, anul de fabricaţie, cine este producătorul sau, după caz, importatorul şi caracteristicile tehnice, după caz: limita de vârstă pentru utilizarea echipamentelor; greutatea maximă admisă, înălţimea maximă admisă, numărul maxim de utilizatori admis şi numărul certificatului de conformitate (dacă este cazul).

Constatările comisarilor de la Protecţia Consumatorilor vorbesc de la sine: aproximativ 90% dintre echipamentele de agreement verificate nu aveau inscripţionate deloc informaţiile amintite. ”A fost verificată şi starea echipamentelor de agrement, constatându-se deteriorări de natură a pune în pericol siguranţă şi viaţă copiilor la aproximativ 25% dintre locurile de joacă analizate. Astfel, au fost echipamente de joacă cu podeţe aflate la înălţimi de doi metri care aveau balustradele rupte, tobogane cu trepte de urcare lipsă (la unele chiar şi trei trepte consecutive), un leagăn cu şezutul lipsă, plase sau dispozitive de căţărare de aproximativ doi metri înălţime, care nu aveau prevăzute la bază nisip sau covor care să atenueze o eventuală cădere, balansoare fără scaune şi învârtitori cu scaunele la care lipseau mânerul de susţinere”, face comisarul Mihaela Carmen Tudor, comisar şef adjunct al CJPC Galaţi, o trecere în revistă a problemelor majore care există la multe locuri de joacă din judeţul Galaţi.

Pentru toate aceste abateri, au fost aplicate 62 de avertismente şi au fost oprite temporar de la prestarea serviciilor de agreement toate locurile  de joacă verificate.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Alba-neagra cu vieţile copiilor. Locuri de joacă periculoase închise de Protecţia Consumatorului doar pe hârtie

Autorităţile din Galaţi au constestat în instanţă deciziile de închidere a spaţiilor de joacă publice, au lipit nişte afişe cu restricţia impusă de inspectorii OPC, apoi totul a rămas neschimbat. Nici măcar autorizarea nu a fost rezolvată, deşi este tot în „curtea” primăriilor, ca şi locurile de joacă.

Situaţie revoltătoare la Galaţi, care arată iresponsabilitatea autorităţilor în ceea ce priveşte siguranţa locurile de joacă pentru copii. Deşi toate cele 157 de spaţii publice din judeţ destinate distracţiei celor mici sunt închise de Protecţia Consumatorilor de mai bine de o lună, pentru că sunt neconforme, ele sunt în continuare cu acces liber, iar interdicţia funcţionează doar pe hârtie.

Totul a pornit de la un control făcut de OPC la începutul lunii noiembrie, când s-a descoperit că niciunul dintre cele 157 de locuri de joacă verificate nu are autorizaţie de funcţionare, deşi legea care stabileşte această obligaţie este în vigoare de şapte ani, iar unele sunt proaspăt modernizate, deci nu există scuza că nu s-a ştiut ce presupune legislaţia. Mai mult decât atât, inspectorii au concluzionat că 25% dintre instalaţiile de joacă găsite pe teren sunt periculoase pentru viaţa copiilor. „Au fost găsite echipamente de joacă cu podeţe aflate la înălţimi de doi metri care aveau balustradele rupte, tobogane cu trepte de urcare lipsă (la unele chiar şi trei trepte consecutive), leagăne cu şezutul lipsă,plase sau dispozitive de căţărare de doi metri înălţime care nu aveau prevăzute la bază nisip sau covor care să atenueze eventual căderea, balansoare fără scaune, învârtitori cu scaunele la care lipseau mânerul de susţinere”, a precizat Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Pentru toate aceste abateri au fost aplicate 62 de avertismente (pentru tot atâtea primării, printre care şi cele din municpiile Tecuci şi Galaţi) şi „au fost oprite temporar de la prestarea serviciilor de agrement toate locurile de joacă verificate”.

Uşor de zis, greu de făcut. În realitate, la o lună distanţă de la restricţiile impuse de OPC, situaţie este neschimbată. În oraşul Galaţi au fost doar lipite o serie de afişe prin care publicul ştiutor de carte este avertizat că locul de joacă cu pricina este închis temporar, însă totul s-a rezumat la atât. Nici măcar spaţiile delimitate cu împrejmuriri nu au fost încuiate. Ca urmare, copii se pot juca nestingheriţi cu instalaţiile periculoase. Interesant este că nici măcar autorizarea locurilor de joacă nu a fost rezolavtă, deşi este tot în „curtea” primăriilor ca şi spaţiile ce trebuie autorizate. Evident, nu înainte de a fi reparate.

La Galaţi, spre exemplu, problema a rămas în coadă de peşte după ce, la şedinţa de Consiliu Local din 11 decembrie, s-a constat că proiectul legat de repararea deficienţelor din locurile de joacă avea deficienţe de concepţie şi redactare, deci a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie discutat, probabil, după Anul Nou.

OPC spune că, dat fiind că litigiul este în justiţie, nu prea are ce măsuri suplimentare să ia. „Noi am stabilit că nu ar trebui să funcţioneze. Totuşi pînă o să apară o decizie definitivă a instanţei, aceste locuri funcţionează pe răspunderea proprietarilor”, a declarat Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al instituţiei.

În ultimele luni au fost mai multe accidente destul de grave, în judeţul Galaţi, din cauza locurilor de joacă necorespunzătoare. Cel mai recent a avut loc pe Faleza Copiilor, unde un băieţel de 6 ani a suferit o fractură de humerus după ce a căzut de la aproape doi metri, de pe un tobogan căruia-i lipsea pasarela obligatorie prin specificaţiile tehnice.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Locurile de joacă ilegale, neglijate de Primărie

La jumătate de an după ce Protecția Consumatorului a declarat ilegale aproape toate locurile de joacă din Galați și a dispus închiderea lor, Primăria nu a făcut nimic și consideră că măsura care-i vizează este doar rezultatul ”excesului de zel”.

În toamna anului trecut, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor constatau că doar unul din cele 157 de spații de joacă amenajate de primărie pe domeniul public respectă normele legislației în vigoare. Controlul era făcut ca urmare a accidentării unui băiețel într-o asemenea zonă. ”Au fost echipamente de joacă cu podețe la înălțimi de doi metri care aveau balustradele rupte; tobogane cu trepte de urcare lipsă (la unele chiar și trei trepte consecutive); leagăn cu șezutul lipsă; plase sau dispozitive de cățărare de circa doi metri înălțime care nu aveau prevăzute la bază nisip sau covor care să atenueze eventuala cădere; balansoare fără scaune; învârtitori cu scaunele la care lipseau mânerul de susținere”, se arată în comunicatul de presă al ANPC.

La jumătate de an distanță, lucrurile sunt neschimbate și nici nu există semne că remedierea va veni prea curând. Mai mult, din primărie nu se vede pericolul pe care-l reprezintă echipamentele defecte și se consideră că este o problemă strict birocratică. ”Am contestat decizia ANPC, este pe rolul Judecătoriei Galați. Închiderea spațiilor de joacă s-a făcut ca urmare a problemelor de formă și nu de fond, respectiv ca urmare a inscripționării parțiale a elementelor de identificare pe elementele de joacă și lipsa fizică a autorizației de funcționare, identificată în cele mai multe rânduri cu autorizația de construcție. Mai degrabă e vorba de un exces de zel din partea celor care au făcut controlul”, consideră primarul Ionuț Pucheanu.

Conform acestuia, redeschiderea spațiilor de joacă se va face treptat, începând cu luna aprilie. De fapt locurile respective nu au fost niciodată închise, existând doar un avertisment postat în interiorul lor de către inspectorii ANPC.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce face Primăria cu locurile de joacă din Galaţi

Dezolant, aşa arăta, marţi dimineaţă, locul de joacă din Grădina Publică, unde toate leagănele fuseseră încolăcite pe bara de sus şi legate cu sârmă, devenind inaccesibile copiilor. Avertismentul "Loc de joacă închis temporar conform măsurilor dispuse de ANPC" era încă lipit pe panoul din cel mai mare parc al oraşului, aşa cum există - în caz că n-a fost rupt - la intrarea în toate parcurile şi locurile de joacă din oraş. Pentru că vremea e tot mai frumoasă, am încercat să aflăm unde se pot juca în siguranţă copiii Galaţiului.

În noiembrie anul trecut, la intrarea în toate parcurile din oraş au fost lipite afişe care îi avertizau pe gălăţeni că locurile de joacă sunt închise temporar în urma măsurilor dispuse de Protecţia Consumatorilor. Inspectorii au descoperit, în urma unui control, că niciun loc de joacă din oraş nu are autorizaţie de funcţionare şi nici panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă, etc.

Primăria municipiului Galaţi a contestat în instanţă această măsură, iar pe 27 aprilie, la Judecătoria Galaţi, este programat primul termen al procesului.
Potrivit comisarului şef adjunct Carmen Mihaela Tudor, până la finalizarea procesului, măsura închiderii temporare a locurilor de joacă este suspendată. Noi am încercat să vedem în ce condiţii se pot juca prichindeii şi am poposit în câteva dintre locurile de joacă importante ale oraşului: Grădina Publică, Orăşelul Copiilor şi locurile de joacă din Micro 20.

Dileme în Grădina Publică

"E soare, e o zi aşa de frumoasă, am venit cu copiii în parc să se joace, dar nu ştim dacă avem voie să dăm jos leagănele!", ne-a declarat, contrariată, una dintre mămicile pe care le-am găsit, ieri dimineaţă, în Grădina Publică. Prichindeii luaseră cu asalt toboganele din locul de joacă, unde toate leagănele deveniseră inaccesibile. "Sunt legate cu sârmă!", a constatat un tătic, care încercase să descolăcească de pe bara de sus unul dintre leagăne, în care şi-ar fi dorit să se dea fetiţele lui. "Hai să ne jucăm cu mingea!", a propus, ca soluţie, mama celor două fetiţe.

Câteva ore mai târziu, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, anunţa că a dispus verificarea informaţiilor apărute cu privire la leagănele din Grădina Publică, care ar fi fost legate cu sârmă pentru a nu fi folosite: "În zona respectivă, două leagăne s-au defectat chiar în aceste zile libere, motiv pentru care paznicul care era de serviciu în ziua respectivă a decis să le anuleze pe toate preventiv, pentru a nu îi pune pe copii în pericol. În cursul zilei de azi, echipele care se ocupă de reparaţia mobilierului urban vor merge în teren pentru a pune în funcţiune leagănele care sunt bune de folosit şi vor remedia defectele apărute".

Distracţie pe cinste

Veselie mare în Orăşelul Copiilor. Doar terenul de sport era gol, în rest, toate echipamentele de joacă aveau parte de copii. Cea mai animată era zona de joacă destinată prichindeilor sub şase ani. Părinţii nu-i scăpau din ochi pe cei mici, motiv pentru care, credem noi, avertismentul că locul de joacă este temporar închis, lipit pe un panou ruginit, la intrarea laterală în parc, trecuse neobservat.

Şi în Micro 20, în locul de joacă destinat celor mici, în zona blocurilor E1, D1, J3, distracţia era în toi. Pe panoul informativ nu exista niciun avertisment cu privire la faptul că locul de joacă ar fi temporar închis.

Ce spun autorităţile

"E mai mult un aspect procedural decât faptic. Aceleaşi controale au fost dispuse la nivelul întregii ţări, din păcate, la noi, la Galaţi, nu neapărat că ne-au găsit mai în neregulă decât alte municipalităţi, cred că funcţionarii publici din cadrul Protecţiei Consumatorilor au fost ceva mai cu aplomb în aplicarea acestor măsuri! Pentru că aceleaşi probleme sunt peste tot în ţară, dar aşa se întâmplă mereu, noi suntem mai cu moţ!", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Potrivit edilului, este în curs de emitere autorizaţia de funcţionare pentru locurile de joacă noi. Există însă şi locuri de joacă unde echipamentele sunt vechi de 20 de ani, iar la momentul la care au fost puse în funcţiune nu existau actualele reglementări: "Nici măcar cei care le-au produs - care nici nu ştiu dacă mai sunt pe piaţă în momentul de faţă, ca să putem lua legătura cu ei, nu cred că pot da un agrement tehnic pentru ceva ce au produs acum 20 de ani. În momentul de faţă, este scoasă la licitaţie mentenanţa locurilor de joacă şi cred că în acest fel vom rezolva problemele care au dus la apariţia acelor avertismente privind închiderea locurilor de joacă, avertismente care, în subconştient, îţi creează o oarecare doză de nesiguranţă", spune primarul.

Potrivit comisarului şef adjunct Carmen Mihaela Tudor, pe lângă autorizaţie de funcţionare, locurile de joacă trebuie să aibă şi panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă. "Echipamentele de agrement, dacă sunt utilizate de copii sub atenta îndrumare a părinţilor, nu pot face nimic rău. Dar este important ca părinţii să fie vigilenţi şi să-şi îndrume copii", spune comisarul şef adjunct.

Două licitaţii

Primăria Galaţi a lansat două licitaţii care au ca obiect locurile de joacă. Din păcate, licitaţia pentru amenajarea a zece noi locuri de joacă, în cartierele Mazepa I, Ţiglina II, Micro 17, 21, 39C, 40 şi Siderurgiştilor Vest, lansată în noiembrie anul trecut, s-a prelungit din cauza contestaţiilor, iar contractul de 3.875.240 de lei nu a putut fi încă atribuit.

Pentru întreţinerea şi reparaţiile spaţiilor de joacă pentru copii, municipalitatea îşi doreşte un acord cadru pe 31 de luni, cu un agent economic. Valoarea estimata a contractului este între 40.005 şi 1.481.550 de lei fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Locurile de joacă, reparate şi redeschise. Contract încheiat pe trei ani

Primăria municipiului Galaţi a pierdut, în primă fază, procesul prin care a contestat măsurile Protecţiei Consumatorilor de închidere temporară a locurilor de joacă, dar are drept de apel. Vestea bună este că, până instanţa va decide cine are dreptate, cele peste 70 de locuri de joacă publice din Galaţi vor fi reparate şi întreţinute de asocierea firmelor Pallegrini - Izoterm Construct, în baza unui acord-cadru pe trei ani.

Imaginea dezolantă a leagănelor încolăcite pe bara de sus şi legate cu sârmă, devenind inaccesibile copiilor, şi avertismentul "Loc de joacă închis temporar conform măsurilor dispuse de ANPC" au dispărut din Grădina Publică.

Ieri, când am vizitat cel mai mare parc al oraşului, am constatat că, spre deosebire de situaţia de acum două luni, toate leagănele erau funcţionale. Conform Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi, pe 4 iunie a fost încheiat un acord cadru pe trei ani, pentru reparaţii şi întreţinere a spaţiilor de joacă pentru copii, cu asocierea Pallegrini - Izoterm Construct. Aceasta a câştigat licitaţia organizată în acest scop de administraţia locală, cu o ofertă de 1.480.885 de lei fără TVA.

Potrivit Primăriei, asocierea a intervenit deja în 16 parcuri şi a executat reparaţii, schimbând şi nisipul din gropile în care cei mici se pot juca. Administraţia locală estimează că în două-trei luni toate locurile de joacă vor fi reparate şi va mai fi necesară doar întreţinerea lor. Cert este că lucrările vor fi executate la comanda Primăriei şi vor fi decontate pe măsură ce sunt realizate.

Regulament

Administraţia locală nu a rezolvat, încă, din păcate, problema majoră ivită în noiembrie anul trecut. Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, la intrarea în toate parcurile din oraş au fost lipite afişe care îi avertizau pe gălăţeni că locurile de joacă sunt închise temporar, în urma măsurilor dispuse de Protecţia Consumatorilor. Inspectorii acestei instituţii au descoperit, în urma unui control, că niciun loc de joacă din oraş nu are autorizaţie de funcţionare şi nici panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă, etc. Autorităţile locale au considerat că a fost vorba de exces de zel şi au contestat în instanţă măsura Protecţiei Consumatorilor. Instanţa a respins pângerea municipalităţii, ca nefondată. Primăria are drept de apel, iar pe durata procesului măsura închiderii temporare a locurilor de joacă este suspendată.

Până când magistraţii vor soluţiona definitiv cauza, Primăria a pregătit un regulament, caiet de sarcini şi contract-cadru pentru serviciul de întreţinere şi reparaţii a spaţiilor de joacă pentru copii, pe care l-a supus deja dezbaterii publice şi urmează să ajungă pe mesele aleşilor locali spre dezbatere şi aprobare. Conform Biroului de Presă, regulamentul va rezolva procedura de autorizare a locurilor de joacă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.