Jump to content

Conducerea Transurb va fi decisă de o firmă de recrutare


dcp100168

Recommended Posts

Administratori provizorii, în prelungiri. Conducerea Transurb va fi decisă de o firmă de recrutare

Primăria municipiului Galaţi a aşteptat, până ieri, ofertele pentru contractul în valoare de aproape 2.000 de euro, scos la bătaie pentru selecţia celor şapte membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al societăţii Transurb. Administratorii celorlalte societăţi de interes local vor fi selectaţi de către o comisie formată din aleşi locali.

Consilierii locali au decis să prelungească mandatele tuturor administratorilor provizorii, pe care tot ei i-au numit, prin vot secret, la finele lunii mai, la cârma societăţilor publice la care municipiul Galaţi este acţionar unic. Este vorba despre SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA, SC Gospodărire Urbană SRL, SC Industrial Parc SRL şi SC Transurb SA. Mandatele respectivilor membri provizorii de CA au expirat fie la sfârşitul lunii octombrie, fie la început de noiembrie. Şi, cum societăţile edilitare nu puteau rămâne fără administrare, fie şi provizorie, aleşii au aprobat prelungirea mandatelor, dar nu mai mult de două luni.

Acest interval este considerat de autorităţi suficient pentru finalizarea procedurilor de selecţie a noilor membri de CA, proceduri care, conform legii, presupun parcurgerea unor etape obligatorii. "Timpul estimat pentru selecţie fiind de maximum 150 de zile de la declanşarea ei, este necesară prelungirea duratei mandatului administratorilor provizorii până la finalizarea procedurii de selecţie, dar nu mai mult de două luni", se arată în decizia adoptată.

Cine face selecţia viitorilor administratori

Numirea membrilor de CA-uri a fost, până acum, o decizie eminamente politică, dictată de majoritatea din Consiliul Local. Nici acum lucrurile nu diferă mai mult, chiar dacă, aleşii locali au aprobat şi declanşarea procedurilor de selecţie a membrilor viitoarelor CA-uri ale societăţilor edilitare, în conformitate cu prevederile legale privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. În cazul societăţilor Administraţia Pieţelor, Gospodărire Urbană şi Industrial Parc, hotărârile votate prevăd, negru pe alb, "efectuarea selecţiei de către Comisia de selecţie prealabilă a candidaţilor pentru funcţiile de membri ai consiliului de administraţie". Este vorba despre o comisie numită tot prin decizia aleşilor, la începutul acestui an, formată din viceprimarii Sorin Enache (PSD) şi Picu Apostol Roman (UNPR) şi consilierii locali Eugen Găvan (ALDE), Oana Iurescu (PMP) şi Claudiu Iacob (PNL).

De ce Transurb este excepţia

"Se aprobă contractarea serviciilor unui expert independent specializat în recrutarea resurselor umane, în vederea desfăşurării procesului de selecţie a membrilor consiliului de administraţie al Societăţii Transurb SA Galaţi", se arată în decizia adoptată de aleşi. În raportul de specialitate se arată că, potrivit noilor prevederi legale, "este obligatorie efectuarea selecţiei candidaţilor de către un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în recrutarea resurselor umane în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative: au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exerciţiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 de euro şi au cel puţin 50 de angajaţi". Şi se precizează că Transurb îndeplineşte aceste condiţii, înregistrând în ultimul exerciţiu financiar o cifră de afaceri de 60.563.537 de lei şi 801 angajaţi. Acesta este motivul pentru care Primăria a lansat o achiziţie publică pentru servicii de recrutare în vederea selecţiei celor şapte membri care vor forma Consiliul de Administraţie la Transurb.

Se cere experienţă

Contractul are o valoare estimată de 8.995 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. Durata contractului va fi de la data semnării până la finalizarea procedurii de selecţie (data numirii de către Adunarea Generală a Acţionarilor, din lista scurtă a membrilor CA), dar nu mai târziu de 30 martie 2018. Primăria a cerut ca ofertanţii să facă dovada experienţei şi a competenţei. Mai exact, că în ultimii trei ani, au prestat servicii de selecţie a administratorilor sau directorilor la întreprinderi publice sau private, pentru minimum doi clienţi diferiţi, valoarea contractelor de recrutare să fie de minimum 10.000 de lei fără TVA. Şi, de asemenea, se cere ca minimum 60 la sută din candidaţi recomandaţi şi ulterior selectaţi să îşi fi păstrat această calitate pentru mai mult de un an din ultimii trei. Rămâne de văzut cine va câştiga contractul.

Liberalii suflă şi-n iaurt

La finele lunii mai, când a fost supusă la vot numirea administratorilor provizorii la societăţile edilitare, consilierii locali PNL au părăsit sala de şedinţe, motivând că deciziile sunt pripite. De această dată, liberalii au votat împotriva hotărârilor privind declanşarea procedurilor de selecţie a membrilor consiliilor de administraţie, în ciuda asigurărilor pe care PSD a ţinut să le dea, că selecţia se va face în mod transparent, aşa cum spune legea!

În prezent, CA al Transurb este format din: Ioan Francisc Bărbuţ - medic, Didina Borteş - economist, Romeo Marin - inginer, Cristina Nedelcu - profesor de limba engleză, Adrian-Ion Smărăndoiu - inginer, Costel Văsoi - sculer matriţer, Georgiana-Elena Deaconescu - economist.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.