Jump to content

Restructurare urbană pentru zona centrală a Galațiului


dcp100168

Recommended Posts

Restructurare urbană. 2,4 milioane de euro, pentru amenajarea zonei centrale a Galațiului

Până pe 7 decembrie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă oferte în cadrul licitaţiei pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, cuprinsă între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor are o valoare estimată de 11.331.992 de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Pentru a stabili ce anume îşi doreşte pentru acest areal, municipalitatea a plătit 125.000 de lei pentru un studiu peisagistic, realizat de Proiect SA. Potrivit caietului de sarcini, amenajarea vizează: reabilitarea Pasajului "Dunărea", care va căpăta cupole care să-l apere de apele provenite din precipitaţii, reabilitarea sau reconfigurarea fântânilor arteziene, inclusiv a instalaţiilor hidraulice, modernizarea şi reabilitarea scuarurilor şi a spaţiilor de socializare, punerea în valoare a monumentelor istorice şi înlocuirea mobilierului urban. Iluminatul public va fi reabilitat şi completat cu proiectoare cu lumini decorative, amplasate în spaţii verzi şi în pavimente, iar spaţiile verzi vor fi amenajate cu rulouri de gazon, arbori şi arbuşti ornamentali. Se vor face canalizaţii subterane pentru reţele, iar pavajele vor fi din dale de granit. "Ne propunem să redăm centrului oraşului Galaţi strălucirea de odinioară. Proiectul este absolut necesar, câtă vreme de ani de zile zona centrală a oraşului lasă de dorit atât din punct de vedere funcţional şi estetic", a spus primarul Ionuţ Pucheanu, într-o postare pe Facebook. Pentru toate acestea, autorităţile au stabilit că sunt necesare 45 de zile pentru proiectare şi zece luni pentru execuţie.

Ce urmează

Planurile administraţiei locale nu se opresc nici la Potcoava de Aur, nici la P-uri. Dovadă că tocmai a fost lansată licitaţia pentru servicii de proiectare şi realizare a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru alte două zone adiacente: amenajarea arterei Brăilei, între strada Roşiori şi Potcoava de Aur, şi modernizarea străzii Domnească, între Brăilei şi Gamulea. Valoarea estimată a contractului este de 101.400 de lei.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Contract de 2,39 milioane de euro, pentru zona centrală a oraşului Galați

Nu mai puţin de 11.037.244,53 de lei fără TVA, adică peste 2,39 milioane de euro, va costa amenajarea zonei centrale a oraşului, între strada Navelor, limita blocurilor P, şi Potcoava de Aur. Potrivit Primăriei municipiului Galaţi, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost câştigată de asocierea SC Tancrad SRL - SC Lemacons SRL - SC Proiect SA - SC Btfarch Ro Company SRL.

Potrivit primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, lucrările vor începe anul acesta. "Va fi refăcut în totalitate pavimentul, vor fi reabilitate fântânile arteziene, spaţiile verzi vor fi redimensionate, va fi introdus sistem de irigaţii pentru întreţinerea gazonului şi a plantelor, vor fi introduse canalizaţii subterane pentru cablurile de telecomunicaţii, va fi regândit sistemul de iluminat public pentru un consum redus de energie, etc. Practic, toate lucrările gândite pentru zona amintită vor aduce la lumină un centru modern, demn de admirat, unde să regăsim cu toţii bucuria de a ne plimba sau a ne petrece timpul liber", a anunţat, pe pagina sa publică de Facebook, primarul Galaţiului.

Lucrarea va fi plătită din creditul pe care municipalitatea l-a contractat la CEC Bank. Conform Primăriei, termenul de realizare a investiţiei este de 345 de zile calendaristice, din care 45 de zile sunt prevăzute pentru proiectare, iar restul pentru execuţie.

Se tot caută proiectant pentru Pasajul "Dunărea"

Conform proiectului, zona care va fi complet refăcută şi modernizată, include şi pasajul subteran "Dunărea". Numai că, după cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", la procedura de licitaţie pentru amenajarea zonei centrale a fost inclusă doar partea desenată referitoare la pasaj, nu şi evaluarea financiară pentru reabilitare. Din cauza acestei neconcordanţe, reabilitarea şi modernizarea pasajului pietonal va fi realizată în cadrul unei lucrări ce va trebui sincronizată cu cea deja atribuită. De la începutul lunii martie Primăria tot încearcă să găsească proiectant pentru a reactualiza o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea - Galaţi", realizată în 2015. Valoarea contractului este de 13.200 de lei fără TVA. De îndată ce documentaţia va fi realizată, lucrarea va trebui licitată, iar execuţia, sincronizată cu investiţia de amploare din centrul oraşului.

La final, gălăţenii vor avea o zonă centrală aşa cum se cuvine unui oraş civilizat, dar şi un pasaj pietonal reabilitat, protejat de cupole.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

În Mazepa I, regenerare urbană de peste trei milioane de euro

Aleşii locali au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Refacere sistem rutier şi regenerare urbană interior cartier Mazepa I", zonă delimitată de arterele Brăilei, Roşiori, Navelor şi bulevardul Marii Uniri.

Proiectul iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu prevede în primul rând amenajarea a 6.500 metri pătraţi de parcări noi, refacerea structurii rutiere pe zonele degradate sau cu cedări de fundaţie, aşternerea unui covor asfaltic, înlocuirea gurilor de scurgere degradate şi a grătarelor sparte, aducerea la cotă a capacelor de canalizare, refacerea trotuarelor existente cu îmbrăcăminte din beton de ciment, înlocuirea bordurilor degradate şi montarea de indicatoare rutiere. Sunt incluse şi resistematizarea pe verticală a zonei, refacerea dispozitivelor degradate de scurgere şi evacuare a apelor de suprafaţa din zona spaţiilor verzi şi plantarea a 250 de arbori.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 14.251.348,21 de lei (3.098.119 euro), bani de la bugetul local şi din împrumut, iar durata de realizare este de 42 de luni.

Cartiere care aşteaptă lucrările

În afară de Mazepa I, alte cinci cartiere aşteaptă refacerea sistemului rutier şi regenerarea urbană interioară, hotărâte de aleşii locali. Este vorba despre Mazepa II (zona delimitată de străzile Brăilei, Roşiori, Regiment 11 Siret şi bulevardul Marii Uniri), Ţiglina I, Aurel Vlaicu, Siderurgiştilor Vest (zona delimitată de bulevardul Siderurgiştilor şi străzile Gheorghe Doja, Fagului şi Energiei) şi Micro 20 - bulevardul Dunărea (tronsonul cuprins între strada Brăilei şi bulevardul Galaţi).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cine câştigă de pe urma proiectelor de modernizare a oraşului Galați

Schimbarea la faţă a zonei centrale a oraşului a început deja pe hârtie şi se concretizează prin lucrările în valoare de peste 13,1 milioane de lei, demarate deja la Potcoava de Aur şi în Piaţa Regală. Primăria municipiului Galaţi caută acum proiectanţi pentru zona pietonală care leagă strada Navelor de părculeţul de la Elice, şi plăteşte documentaţii de amenajare urbană pentru alte două segmente: Domnească - între străzile Brăilei şi Gamulea, şi Brăilei - între Potcoava de Aur şi strada Roşiori.

Până miercuri, 8 august, administraţia locală aşteaptă ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să realizare documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, pentru obiectivul "Modernizare alee pietonală, zona cuprinsă între strada Navelor şi parc Elice". Valoarea estimată a contractului este de 83.300 de lei cu TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

"Centrul oraşului a rămas la stadiul iniţial de amenajare, fără intervenţii decisive de-a lungul timpului, într-o formă care nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere tehnic, funcţional şi estetic. Spaţiul este prevăzut cu mobilier urban în forme clasice, care nu aduc nici un beneficiu la identitatea culturală, iar pavajele sunt deteriorate şi cu denivelări accentuate", se precizează în caietul de sarcini al achiziţiei publice. Scopul documentaţiei este "eliminarea acestor deficienţe şi oferirea unui mediu plăcut de petrecere a timpului liber şi promenadă".

Concept unic

Concret, se doreşte reabilitarea sau amenajarea zonei pietonale de la P-uri, înlocuirea mobilierului urban, refacerea reţelei de iluminat ambiental, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, înlocuirea sau reabilitarea conductelor hidroedilitare şi nu numai.

Primăria precizează că documentaţia de amenajare a zonei de 12.000 de metri de la P-uri va trebui să fie în armonie cu investiţia aflată deja în desfăşurare - amenajarea zonei cuprinse între Potcoava de Aur şi strada Navelor, limita blocurilor P - proiect care "defineşte conceptul de reabilitare urbană a zonelor", concept care va fi pus la dispoziţia ofertanţilor.

Cine a făcut "conceptul"

Proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare a zonei centrale a oraşului între strada Navelor şi Potcoava de Aur costă 13.134.321 de lei cu TVA şi este realizată de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - Btfarch Ro Company SRL. La baza acestei investiţii stă însă un studiu peisagistic realizat de Proiect SA, pentru care municipalitatea a plătit, anul trecut, 148.750 de lei cu TVA.

Studiul respectiv viza şi transformarea pasajului "Dunărea" într-un spaţiu demn să găzduiască expoziţii de artă şi design, dar, dintr-o eroare, în documentaţia licitaţiei pentru amenajarea zonei centrale au fost prinse doar fotografiile pasajului modernizat şi protejat de cupole, nu şi costurile reabilitării lui. Motiv pentru care Primăria plăteşte acum 48.790 de lei cu TVA firmei Proiect SA pentru actualizarea unei documentaţii mai vechi de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea - Galaţi".

Alte două documentaţii, în lucru

Planurile administraţiei locale nu se opresc nici la Potcoava de Aur, nici la P-uri. În primăvara acestui an, Primăria a atribuit firmei Proiect SA serviciile de proiectare şi realizare a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru alte două zone adiacente: amenajarea arterei Brăilei, între strada Roşiori şi Potcoava de Aur, şi modernizarea străzii Domnească, între Brăilei şi Gamulea. Contractul are o valoare totală de 120.547 de lei cu TVA.

Primăria îşi doreşte punerea în valoare a acestor două zone prin: transformarea spaţiilor publice şi a parcurilor actuale în spaţii şi pieţe urbane prin găsirea unor componente de design şi arhitectură care să definească o identitate vizuală a oraşului, reabilitarea trotuarelor cu pavaj din granit, dar şi reabilitarea sau reconstrucţia fântânilor arteziene, pe lângă înlocuirea mobilierului urban, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi şi coborârea cablurilor de telecomunicaţii în subteran.

Firma Proiect SA câştigă peste 300.000 de lei din contractele încheiate cu Primăria municipiului Galaţi pentru realizarea documentaţiilor de amenajare a zonei centrale a oraşului.

Fără panouri de şantier

Cu toate că lucrările de amenajare a zonei centrale sunt în toi, atât la Potcoava de Aur, cât şi pe esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars", gălăţenii nu pot afla cine, ce lucrează şi cât va dura, pentru că nu există panouri de şantier. Primăria susţine că vor fi montate în curând. Cât despre durata lucrărilor, autorităţile preconizează ca până la finele anului să fie finalizate ambele zone începute, pentru ca la anul să fie realizate Pasajul "Dunărea" şi zona Spicul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Orice investiţie începe cu demolarea ”buncărelor”

Orice restructurare urbană a Galaţiului începe şi continuă cu demolarea garajelor. Fie că a fost vorba de construcţia parcării cu loc de joacă din Micro 19, de parcarea din zona Ancora sau de aleea de acces cu locuri de parcare, parc şi loc de joacă aflate în curs de amenajare în Ţiglina II, a fost nevoie nu doar de dărâmarea garajelor, realizată de posesorii acestora, ci şi de o demolare a "beciurilor". Pe care foştii garajişti au lăsat-o în seama constructorilor.

Nici prima parcare multietajată din Galaţi, din vecinătatea blocului R6 din Mazepa, nu face excepţie. Este adevărat, lucrările de construcţie a parcării în sine nu au început. Deocamdată, se lucrează la devierea reţelelor.

Însă, aşa cum se poate observa din imagini, până la mutarea reţelelor de utilităţi este nevoie de îndepărtarea resturilor de garaje - fundaţii şi beciuri.

Unii gălăţeni sunt de părere că demolarea acestor adevărate "buncăre" n-ar trebui plătită din bani publici, ci decontată de proprietarii fostelor garaje, care, conform legii, ar fi trebuit să aducă terenul la starea la care era înainte de construcţia provizorie. Iar asta înseamnă şi eliminarea platformelor betonate şi a beciurilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Trei mari proiecte de infrastructură, aprobate de Consiliul Local Galați

Ne modernizăm de ne ia naiba! Primăria Galați a anunțat că ne dau târcoale trei mari proiecte de infrastructură. Deși nu este clar dacă există bani - suma totală este de 121 de milioane de lei, iar finanțarea va fi din fondurile europene, împrumutul bancar sau/și bugetul local - chestiile au fost aprobate de consilierii locali. Cine s-ar împotrivi progresului într-o comunitate mai puțin obișnuită cu acest tip de investiții, mai ales că se apropie alegerile locale și parlamentare.

Primul proiect vizează modernizarea străzilor Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc, pe tronsonul cuprins între str. Henri Coandă-str. Al. Măcelaru. Totul va costa 104.692.835 lei, sursa de finanțare fiind UE.

Alte 4.730.214 de lei, Primăria vrea să bage în proiectul „Modernizare str. Domnească între str. Brăilei si str .Gamulea”. În documente lucrurile arată în felul următor:

La final,  Primăria anunță un nou proiect în zona centrală a orașului pe strada Brăilei între strada Roșiori și Potcoava de Aur. În acest caz vorbim despre suma de 11.641.489 lei, bani din împrumut bancar sau de la bugetul local. „Proiectul cuprinde realizarea lucrărilor de: modernizare și reabilitare a zonelor care vor fi transformate în scuaruri urbane, cu spații pentru socializare; înlocuire a mobilierului urban; reabilitare a rețelelor electrice și a iluminatului; reabilitare a spațiilor verzi și dotare cu sisteme de irigații performante; refacere a fântânii arteziene, inclusiv a instalațiilor și a echipamentelor hidraulice; amenajare peisagistică urbană și arhitecturală în concordanță cu amenajarea peisagistică din zona centrală (Potcoava de Aur – pasaj Dunărea – limita bl. P-uri); introducere canalizații subterane pentru coborârea rețelelor de curenți slabi; pistă pentru bicicliști. Lucrările propuse se vor realiza de la bordura de delimitare a carosabilului până la limita de proprietate a blocurilor de locuințe adiacente amplasamentului.”

Consiliul Local a aprobat joi, 30 august, proiectele menționate anterior. Rămâne ca planurile să nu se piardă iar prin licitații, contestații, mișculații, așa cum s-a tot întâmplat în ultimii 28 de ani.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Modernizare de 30 de milioane de lei. Cum se schimbă oraşul de la Trei Star până la Biserica Greacă

Trotuare pavate cu piatră naturală, bănci din granit cu lamele din lemn şi o amenajare peisagistică şi arhitecturală în concordanţă cu zona Pieţei Regale, aflată acum în modernizare. Este imaginea pe care Primăria municipiului Galaţi şi-o doreşte pentru strada Domnească, între Hotel "Galaţi" şi Biserica Greacă. Proiectul de peste 4,7 milioane de lei a fost aprobat de aleşii locali, împreună cu investiţia de peste 11,6 milioane de lei, menită să continue modernizarea începută la Potcoava de Aur până la Trei Star.

"Vor fi fântâni arteziene?", se întreabă gălăţenii care trec pe lângă şantierul de la Potcoava de Aur. Potrivit randărilor puse la dispoziţie de administraţia locală, vor fi jardiniere pentru "insule" de verdeaţă. În timp ce lucrările în valoare de 13,1 milioane de lei cu TVA, pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, între strada Navelor, limita blocurilor P şi Potcoava de Aur, sunt în desfăşurare, consilierii locali au dat undă verde pentru alte două proiecte care au ca scop continuarea lucrărilor executate acum de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - Btfarch Ro Company SRL.

Investiţie de peste 11,6 milioane de lei

Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru amenajarea străzii Brăilei, între Potcoava de Aur şi Trei Star (strada Roşiori), precum şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au primit votul Consiliului Local.

Proiectul, iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu, cuprinde lucrări menite să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan: "modernizarea şi reabilitarea zonelor care vor fi transformate în scuaruri urbane cu spaţii pentru socializare, înlocuirea mobilierului urban, reabilitarea reţelelor electrice şi a iluminatului, refacerea fântânii arteziene, inclusiv a instalaţiilor şi a echipamentelor hidraulice, canalizaţii subterane pentru coborârea reţelelor".

Spaţiile verzi vor fi reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante, iar amenajarea peisagistică urbană şi arhitecturală va fi în concordanţă cu cea din zona Potcoava de Aur.

Lucrările, care includ şi o pistă de 672 mp pentru biciclete, se vor realiza de la bordura de delimitare a carosabilului până la limita de proprietate a blocurilor adiacente amplasamentului.

Investiţia se ridică la 11.641.489 de lei, bani de la bugetul local şi/sau de împrumut, şi va dura 14 luni.

Lucrări de peste 4,7 milioane de lei

"Pentru prima dată, strada Domnească va intra în refacere, de la Hotel "Galaţi" şi Biserica Greacă, pe o parte şi pe cealaltă a trotuarelor", a anunţat primarul. Asta prevede şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru "Modernizare strada Domnească între strada Brăilei şi strada Gamulea", aprobată de aleşi, împreună cu principalii indicatorii tehnico-economici.

Proiectul cuprinde: modernizarea şi reabilitarea trotuarelor cu pavaje executate din dale de piatră naturală (granit) pe placă de beton, bordurile din piatră naturală, înlocuirea mobilierului urban cu bănci din granit cu lamele din lemn şi coşuri de gunoi din granit, reabilitarea reţelelor electrice exterioare şi a iluminatului (stâlpi de iluminat cu trei proiectoare), canalizaţii subterane pentru reţele, reabilitarea spaţiilor verzi şi dotarea cu sisteme de irigaţii automatizate, dar şi o amenajare peisagistică urbană şi arhitecturală în concordanţă cu cea din Piaţa Regală.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 4.730.214 de lei, de la buget sau din împrumut, iar durata de realizare este de 12 luni.

Lucrările votate joi ar putea începe în primăvara anului viitor, dar totul depinde de licitaţiile pentru găsirea proiectantului şi a constructorului.

Cât durează până începe un proiect

Suntem siguri că mulţi privesc cu scepticism documentaţiile votate, întrebându-se când şi dacă vor deveni realitate. Pentru comparaţie, aflaţi că aleşii au aprobat documentaţia pentru "Amenajare zona centrală între strada Navelor, limita blocurilor P şi Potcoava de Aur" pe 31 mai 2017. Indicatorii tehnico-economici se ridicau la 14,4 milioane de lei. Lucrările efective, care au început în această vară, se ridică la 13,1 milioane de lei, dar nu cuprind şi Pasajul "Dunărea", care va face obiectul unui proiect separat.

Schimbarea la faţă a centrului se face în baza unui studiu realizat de Proiect SA, pentru care municipalitatea a plătit 148.750 de lei cu TVA. Tot Proiect SA a realizat, pentru 120.547 de lei cu TVA, documentaţiile aprobate joi pentru: amenajarea arterei Brăilei (între strada Roşiori şi Potcoava de Aur) şi modernizarea străzii Domnească (între Brăilei şi Gamulea).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cine modernizează aleea de la P-uri

Primăria Galaţi va plăti 67.830 de lei cu TVA pentru proiectul de modernizare a aleii pietonale cuprinse între strada Navelor şi parc Elice, contract câştigat de firma ATU Consulting SRL, cu durata de 70 de zile. Concret, se doreşte reabilitarea sau amenajarea zonei pietonale de la P-uri, înlocuirea mobilierului urban, refacerea reţelei de iluminat ambiental, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, înlocuirea sau reabilitarea conductelor hidroedilitare şi nu numai.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Spaţii comerciale, demolate şi în zona Ancora

Nu doar pe strada Brăilei, în zona Spitalului Judeţean, vor fi demolate spaţii comerciale. Primăria municipiului Galaţi, care a demarat lucrările de refacere a sistemului rutier şi regenerare urbană în interiorul cartierului Mazepa I, a notificat opt comercianţi să-şi desfiinţeze chioşcurile pentru a putea fi reparat trotuarul străzii Roşiori. Vestea bună este că Administraţia Pieţelor Agroalimentare va pune la dispoziţia comercianţilor şase module pentru a-şi reloca şi desfăşura activitatea în mod civilizat.

„Stimaţi clienţi, în curând ne vom muta peste stradă”, „Din data de 15.10.2018 ne găsiţi în magazinul de brânză (lângă farmacie)”, sunt anunţurile lipite pe geamurile spaţiilor comerciale din zona "Ancora". După cum am aflat de la Biroul de Presă al Primăriei, pe 26 septembrie, s-au emis notificări de desfiinţare a opt spaţii comerciale, iar deţinătorii acestora au la dispoziţie 20 de zile pentru a se conforma, în caz contrar, vor fi demolaţi de autorităţi. Măsura desfiinţării chioşcurilor este justificată de necesitatea reparării trotuarului străzii Roşiori, în cadrul lucrărilor de refacere a sistemului rutier şi regenerare urbană în interiorul cartierului Mazepa I.

Module noi pentru comercianţi

„Se va reface întreaga infrastructură pietonală şi rutieră de jur împrejurul Complexului „Ancora”. Vor dispărea chioşcurile de acolo, dar pentru comercianţi avem o surpriză plăcută: le vom putea pune la dispoziţie spaţii comerciale într-un cadru cât se poate de civilizat, unde să-şi poată desfăşura, în continuare, activităţile”, a anunţat, într-o emisiune tv, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Viorica Sandu, directorul SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA Galaţi, ne-a declarat că, în cel mult o lună, societatea pe care o conduce le va încerca să pună la dispoziţia comercianţilor ale căror spaţii vor desfiinţate, şase module. Acestea vor fi amplasate pe platoul pe care, în acest moment, sunt câteva tarabe. Pentru că nu sunt solicitate şi nici folosite, Administraţia Pieţelor crede că ar fi mult mai bine, atât pentru comercianţi, cât şi pentru clienţi, să amenajeze, în locul lor, module, pe care să le închirieze celor interesaţi. Ieri, câţiva angajaţi ai Administraţiei Pieţei lucrau deja la amenajarea spaţiului.
Mai trebuie spus că lucrările în interiorul cartierului Mazepa I vizează, în primul rând, amenajarea zonelor lăsate de izbelişte în jurul parcării construite în zona Şcolii nr. 28. Pentru plata intervenţiilor din Mazepa I, consilierii locali au alocat 300.000 de lei din creditul de 100.000.000 de lei contractat de municipalitate de la CEC Bank.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

”Potcoava de Aur”, ca o haină nouă peste o cămaşă murdară. Modernizare în mijlocul unui complex pestriţ

Zona „Potcoava de Aur” ar trebui să fie una reprezentativă pentru Galaţi, aşa, ca pentru impozitele de zonă centrală… Desigur, primăria are planuri destul de ambiţioase de reabilitare a zonei, şantierul e în plină desfăşurare, dar rămâne de văzut dacă rezultatul final va fi pe măsura aşteptărilor cetăţenilor din zonă.

În ziua raidului nostru, echipele de constructori lucrau din plin. Într-un loc se puneau noile dale, în alt loc se trăgeau tuburi, un excavator prea front de lucru spre părculeţul din apropiere. Oamenii trec, se uită, dar rămân şi cu oarecare îndoieli. „Ştiţi care e problema? Din ce se face acum, într-adevăr, tot platoul acesta o să arate mult mai bine. Dar uitaţi-vă în jur! Ce vedeţi? Un complex comercial care arată ca vai de capul lui, iar pe partea cealaltă, cu toate clădirile alea, una de un fel, alta de alt fel, e curat ţigănie!”, ne spune domnul Costel Stamate, locuitor cu state vechi în zonă. Într-adevăr, observaţiile pun punctul pe „i”. Complexul comercial e un talmeş-balmeş în care e băgat un market, o cârciumă, o farmacie, o florărie, a mai rămas loc şi de un pet-shop, de un fel de aprozar şi chiar de nişte „păcănele”. În fine, ofertă cu de toate pentru toţi, dar toate par puse alandala, fiecare cum a apucat, cu termopane mai mici, mai mari, mai pestriţe sau mai cu gust, mai ieşite în afară, mai înghesuite etc. „Dacă zona complexului rămâne tot aşa, păcat de modernizări. E ca şi cum ţi-ai pune o haină frumoasă peste o cămaşă murdară. Ar trebui, poate, ca municipalitatea să convină cu proprietarii o formă de reabilitare a complexului, să arate şi el mai bine. Cred că şi pentru afacerile lor ar fi mai bine!”, mai spune dl. Costel.

Problema e că, dacă pe la complexul comercial se mai pot îndrepta lucrurile, priveliştea de peste drum este pur şi simplu hidoasă din punct de vedere arhitectural – clădiri vechi, cu ştaif, alături de unele care stau să se dărâme, struţo-cămile cu pretenţii de „clădiri moderne”, clădiri schimonosite de faţade aplicate fixa ca nuca în perete.

Culmea, deşi se vorbeşte de „Potcoava de Aur”, sigla definitorie pentru întregul complex a dispărut demult. A rămas doar un dreptunghi mare, albastru, cu nişte litere ruginite ce ar trebui să formeze cuvântul „Aur”. Potcoava, zice-se, e semn de noroc. Acum, că potcoava a dispărut din cartier, ce semn o mai fi?

Atenţie! Amenajare de şantier cu pietoni pe carosabil

Acum, nu vrem noi să fim cârcotaşi, dar dacă tot a venit vorba de şantierul de la Potcoava de Aur, poate că ar trebui mai multă atenţie la amenajarea de şantier. Prin alte meleaguri, pe la lucrări de genul acesta se mai pun nişte pasarele, să poată aibă lumea pe unde trece. La noi, ceva cărări s-au croit, dar toate sunt prin hârtoape. Dacă eşti mai sprinten, te descurci cumva, dar dacă eşti mai în vârstă sau dacă ai un cărucior, dacă mai ai de cărat şi câteva sacoşe – doar e zonă comercială – atunci cam poţi să spui că faci sporturi extreme pe un traseu „off-road”. Cel mai problematic pare a fi accesul spre trecerile de pietoni din intersecţia Brăilei cu Prelungirea Traian. Din staţia de autobuz s-a jalonat un fel de culoar de trecere pentru pietoni. Din păcate, chiar în colţul dintre trecerile de pietoni nu s-a creat o zonă de protecţie. Astfel, pietonii sunt nevoiţi pe stradă, fără ca şoferii să aibă vreun semn de ocolire. Maşini sunt multe, sunt şi ore de vârf când şoferii sunt mai grăbiţi, mai neatenţi, ar fi păcat să dea peste vreun pieton, doar pentru că nu s-au mai pus două, trei semne de ocolire.

Branşarea chakrelor în absolut

În Complexul Potcoava sunt semne că vara s-a depărtat de noi. Terasele din zonă au intrat în amorţire, până şi siglele cu bere au fost date jos pentru a fi recondiţionate sau pregătite pentru a fi puse „în conservare” pentru sezonul următor. Se pare însă că nu toată lumea duce lipsă de activitate. Dacă vă întrebaţi ce mai fac actualii sau foştii adepţii ai lui Gregorian Bivolaru, atunci aflaţi că ei sunt bine mersi şi caută să recruteze noi adepţi. O fi „Guru” un personaj controversat, dar Mişcarea de Integrare în Absolut (MISA) merge mai departe. Dovadă sunt afişele ce-i invită pe gălăţeni la cursuri de yoga. Desigur, beneficiile promise sunt dintre cele mai diverse, de la trezirea şi dinamizarea inteligenţei până la vindecarea de boli, longevitate şi virilitate ieşită din comun. Păcat că nu au pus pe listă şi scăderea preţului la gigacalorie prin branşarea chakrelor în absolut, să fie treaba dusă până la capăt.

Ţepuşe capcană lângă locul de joacă

Lipsa locurilor de joacă în zona cuprinsă între complexul Potcoava de Aur, Prelungirea Traian şi str. Melodiei este un subiect destul controversat. Pe de o parte sunt persoanele mai în vârstă, care îşi doresc linişte. De cealaltă parte sunt familiile cu copii care spun că, în afară de părculeţul de la Fântână şi un părculeţ vai de el situat între blocuri, nu mai există alte locuri destinate celor mici. La Fântână e o problemă cu lipsa unui spaţiu delimitat, care să împiedice copiii mici să iasă în stradă, asta pe lângă pavajul care este făcut praf, cu denivelări, dar care ar putea avea o soartă mai bună odată cu programul de reamenajare urbană derulat în zonă. În ceea ce priveşte părculeţul dintre blocuri, e dezastru. Leagănele sunt vechi şi vai de ele, iar un gard din împrejmuire a dispărut cu totul. Dar, cel mai grav, dărâmarea unui garaj din apropiere a dus la apariţia unei gropi imense, în care sunt resturi din construcţie, inclusiv resturi metalice, veritabile ţepuşe dacă cineva are ghinionul să ajungă în ele. De la leagăne sunt doar câţiva paşi până la locul ce ar putea fi o veritabilă capcană pentru copii. S-au mai văzut cazuri asemănătoare prin târg, dar se pare că nu au tras toţi învăţămintele de rigoare.

Afaceri cu suişuri şi coborâşuri

Pe lângă Potcoava de Aur, afacerile merg cu suişuri şi coborâşuri. Sunt destule magazinaşe mai mici sau mai mari, dar şi destule vitrine pe care scrie de ceva vreme „De închiriat”, fără însă ca nimeni să se înghesuie să le ia în folosinţă. Unii ar spune că ar fi din cauza chiriilor marii, alţii pentru că zona e cam îmbătrânită şi nu e prea grozavă pentru noi investiţii în afaceri.

Nici la lucru nu prea se înghesuie lumea. Pe geamul supermarketului sunt vreo două afişe cu îndemnul „Hai la noi! Căutăm colegi!”, dar se pare că cam greu să găseşti „colegi” noi în ziua de azi. Un anunţ de angajare e de ceva vreme şi la o patiserie din apropiere, dar se pare că nici acolo nu prea se înghesuie potenţialii angajaţi. Cine ştie, poate că odată cu finalizarea proiectului de amenajare urbană zona va deveni mai atractivă şi pentru afaceri, şi pentru angajaţi.

Cu gunoiul în mijlocul străzii

Chiar dacă se laudă cu statul de zonă centrală, nici în preajma Potcoavei de Aur nu lipsesc obiceiurile „de periferie” a… civilizaţiei. Încă mai sunt destui care îşi aruncă paharul de cafea, PET-ul de bere sau de suc pe unde nimeresc sau îşi lasă punga de gunoi în mijlocul străzii. Nu contează că un coş de gunoi e la doar doi paşi, proasta creştere tot proastă creştere rămâne.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Proiect de modernizare pentru aleea pietonală de la P-uri. Investiţie de peste 13,8 milioane de lei

Alei pavate cu granit, fântâni arteziene noi, bazine decorative de apă, jardiniere, ziduri de sprijin în spaţiul verde, care va fi reamenajat peisagistic şi dotat cu sisteme de irigaţii performante… cam aşa ar urma să arate aleea pietonală cuprinsă între strada Navelor şi Parcul de la Elice, în urma modernizării în valoare de 13,8 milioane de lei. Proiectul a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, pe mesele aleşilor locali.

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să continue modernizarea aflată în plină desfăşurare în zonele Spicu şi Romarta, pe aleea pietonală cuprinsă între strada Navelor şi Parcul Elice, sau aleea de la P-uri, cum este cunoscută de cetăţeni. Proiectul de hotărâre prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii a ajuns deja la comisiile Consiliului Local.

Documentaţia cuprinsă în proiectul de hotărâre a fost realizată de firma ATU Consulting SRL, care a câştigat achiziţia publică organizată de administraţia locală cu o ofertă de 67.830 de lei cu TVA. La acel moment, municipalitatea dorea reabilitarea sau amenajarea zonei pietonale de la P-uri, înlocuirea mobilierului urban, refacerea reţelei de iluminat ambiental, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, înlocuirea sau reabilitarea conductelor hidroedilitare şi nu numai.

Deficienţe

Deşi este o zonă pietonală intens frecventată şi găzduieşte evenimente de anvergură, precum Festivalul "Axis Libri", aleea prezintă o serie de deficienţe. Proiectanţii au semnalat: lipsa acceselor, a spaţiilor pentru promenadă pentru persoanele cu dizabilităţi, pavimentele care prezintă fisuri, crăpături şi denivelări accentuate, mobilierul urban degradat şi neadecvat, reprezentat de băncuţe din lemn pe structură metalică, iluminatul public este convenţional, format din stâlpi metalici cu felinare montate în partea superioară, iar materialul dendrologic li s-a părut inestetic sau degradat.

"Din punct de vedere arhitectural, spaţiul a rămas la stadiul iniţial de amenajare, fără intervenţii majore de-a lungul timpului, şi nu mai corespunde cerinţelor actuale", este concluzia proiectanţilor.

Ce lucrări sunt propuse

"Prezentul proiect cuprinde realizarea unor lucrări care să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan", se precizează în proiectul de hotărâre. Sunt propuse: "modernizarea şi reabilitarea zonei, ce va fi transformată în scuaruri cu caracter social, care să îndeplinească funcţiuni de recreere, contemplare, odihnă şi tranzit pietonal, prin amenajarea aleilor cu pavimente din piatră naturală - granit".

Spaţiile verzi ar urma să fie reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante.

La "construcţii noi" figurează: ziduri de sprijin în spaţiul verde amenajat, rampe pentru accesul în blocuri al persoanelor cu dizabilităti, bazin de apă (sursă de apă), bazin colector, bazine decorative şi fântâni arteziene noi.

Vor fi reabilitate reţelele electrice şi iluminatul, se vor executa reparaţii la reţele de canalizare existente şi cămine, iar noul mobilier urban care îi va lua locul celui existent este format din jardiniere, coşuri de gunoi, banchete şi bănci din beton.

Modernizarea, în cifre

Conform datelor cuprinse în proiectul de hotărâre, suprafaţa totală amenajată este de 23.242 metri pătraţi. Modernizarea va însemna: spaţii verzi - 6.079 de metri pătraţi, pavimente granit pentru promenadă - 7.186 de metri pătraţi, ziduri de sprijin - 152 de metri pătraţi, bazin (sursa de apă) - 36 de metri pătraţi, bazine de apă în zona de promenadă - 132 de metri pătraţi.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 13.832.224 de lei, iar sursa de finanţare ar urma să fie reprezentată de buget local sau împrumut.

Durata de realizare a investiţiei este estimată la 18 luni, dar totul depinde de votul consilierilor şi de găsirea unui constructor, în urma unei licitaţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cum va arăta centrul Galaţiului

Pentru prima dată, Primăria municipiului Galaţi are o strategie de regenerare urbană prin care se doreşte crearea unui centru civic al oraşului. În viziunea arhitecţilor care au proiectat zonele vizate de lucrările de reamenajare, zonele Spicu şi Romarta devin punctul de greutate din viitoarea axă de promenadă care va traversa zona centrală a oraşului. După finalizarea lucrărilor în aceste zone, gălăţenii vor avea o zonă de relaxare şi petrecere a timpului liber, cu începere din Parcul Mihai Eminescu, continuare pe strada Domnească, traversarea intersecţiei prin pasajul pietonal care va fi modernizat, ieşire în zonele Romarta şi Spicu (aflate în amenajare), traseul continuând de-a lungul străzii Navelor, către Parc Elice.

Zona centrală nu va fi văduvită de umbră şi spaţiu verde. Specialiştii au dat asigurări că în perimetrul respectiv vor fi, în total, la sfârşitul lucrărilor, 139 noi arbori (o parte fiind deja plantaţi) cu valoare dendrologică şi care aduc un aport important de oxigen, pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor, astfel mult mai eficient decât suprafeţele cu iarbă.
Conform planurilor propuse de arhitecţi, spaţiul nou creat în zona centrală va fi mult mai accesibil pentru persoane care vor dori să se plimbe cu bicicleta sau rolele, waveboard etc., pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii sau mame care vor dori să îşi plimbe copiii în cărucioare.

Primăria municipiului Galaţi a făcut publice şi datele privind suprafaţele spaţiilor verzi declarate (de fapt suprafeţe cu iarbă şi pământ) din zona Spicu şi Romarta:
- Sector Est (Spicu) – Înainte de Proiect:
Suprafaţa totală: 7.669 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 4.023 mp
Alei: 3.531 mp
Fântani + Statuie Costache Negri: 115 mp
- Sector Est (Spicu) după Proiect:
Suprafaţa totală: 7.669 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 2.132 mp
Pavimente + Mobilier urban: 5.344 mp
Fântâni + Statuie Costache Negri: 115 mp

- Sector Vest (Romarta) – Înainte de Proiect:
Suprafaţa totală: 4.032mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 1.100 mp
Alei: 2.752 mp
Fântâni: 180 mp
- Sector Vest (Romarta) – după Proiect:
Suprafaţa totală: 4.032 mp
Suprafaţa Spaţiu verde: 520 mp
Pavimente + Mobilier urban: 3.332 mp
Fântâni: 180 mp

Explicaţiile arhitecţilor cu privire la lucrările din centru
”Dacă privim însă trama stradală, spaţiile publice, micile scuaruri şi parcuri ale oraşului, putem admite că Municipiul Galaţi nu arăta diferit faţă de alte oraşe din România: cu aceleaşi spaţii verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spaţii în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere şi agreement, fără spaţii în care tinerii să poată socializa, de regulă - ecrane verzi care ascund blocurile de locuinţe.
Vă putem oferi exemple similare cu astfel de intervenţii urbane în multe dintre oraşele europene, dorindu-ne să trăim şi noi în oraşe la fel de curate, luminoase, integrate în peisaj, cu spaţii urbane pe care să le folosim cu adevărat, nu doar să trecem pe lângă ele şi să le ignorăm. Scopul amenajării acestor spaţii este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate.
Vă putem oferi mai jos câteva dintre oraşele care au realizat astfel de spaţii la care facem referire mai sus. Sigur, multe dintre exemplele enumerate sunt spaţii urbane proiectate şi executate cu bugete mult mai mari decât ale noastre:
- The Square of Jan Stenbeck, Stocholm, Suedia - https://www.world-architects.com/en/funkia-landskapsarkitektur-stockholm/project/the-square-of-jan-stenbeck
- Plaza de Dali, Madrid, Spania: https://www.publicspace.org/works/-/project/d020-plaza-de-dali
- Tom Hall Square, Solingen, Germania: http://www.landezine.com/index.php/2012/05/town-hall-square-solingen-by-scape-landschaftsarchitekten/
- Spatiu urban - Chatenay-Malabry, Franta: https://ro.pinterest.com/pin/122371314857753324/
- Norrebro Public Space, Copenhaga, Danemarca: https://www.archdaily.com/286223/superkilen-topotek-1-big-architects-superflex

Toate aceste proiecte de mai sus sunt proiecte premiate de foruri internaţionale de arhitectură şi urbanism şi, totodată, îmbrăţişate de locuitorii fiecărui oraş în parte. Sunt spaţii care te cheamă afară, te fac să ieşi la plimbare, să te plimbi cu bicicleta, să-ţi placă oraşul în care locuieşti.Potcoava de Aur şi Piaţa Regală au fost reamenajate, iar amplul proiect de modernizare a centrului vizează atât reabilitarea pasajului pietonal Dunărea, cât şi a Parcului Mihai Eminescu şi va continua şi cu modernizarea străzii Domnească. Este pentru prima dată când Primăria intervine pentru punerea în valoare a centrului oraşului, în condiţiile în care municipiului i-au lipsit un centru modern civic şi o identitate”, explică echipa de arhitecţi a proiectat noul centru civic al municipiului Galaţi”, au explicat oficialitățile.

monitoruldegalati.ro

 

Când şi cum se finalizează schimbarea la faţă a centrului Galaţiului

"Dacă tema proiectării era: haideţi să facem totul green (verde - n.r.), să facem totul pajişte, mergeam pe ideea să se facă totul pajişte, nu cred că era vreo problemă! Tema a fost stabilită de autorităţi împreună cu noi. Noi am venit cu un concept pe care populaţia cu siguranţă îl va accepta", a declarat arhitectul Cristian Ghiţău, de la BTFarch Ro Company SRL, autorul întregului proiect de modernizare a zonei centrale a oraşului. Alături de peisagistul Cosmin Coman şi de reprezentanţii firmelor care execută lucrările, Tancrad şi Lemacons, arhitectul a dat explicaţii cu privire la modul în care se execută lucrările în valoare de 11,03 milioane de lei fără TVA şi la finalitatea lor.

Luna noiembrie a acestui an reprezintă termenul de finalizare a întregii investiţii care schimbă din temelii zona centrală a oraşului, de la Potcoava de Aur şi esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars" până la Romarta şi Spicu.

Potcoava de Aur, un succes

"Din punctul meu de vedere, consider un succes ceea ce se întâmplă în zona Potcoava. Cunosc zona de când eram mic, ştiu ce înseamnă să fii gălăţean şi am încercat şi am şi reuşit să-mi influenţez echipa să respecte noţiunea de gălăţean. Şi am apreciat că autorităţile doresc ceva nou", a declarat arhitectul Ghiţău. Acesta a ţinut să spună că are cetăţenie olandeză, este membru în camera de arhitectură olandeză, germană şi română şi are tată gălăţean.

"Implicarea mea directă în proiectul din Galaţi a fost tata, pentru că el e născut în Galaţi, a plecat la 18-19 ani în Bucureşti, e profesor universitar, membru al Academiei, şi m-am gândit că este momentul să pot să-i confer bucuria de a lucra la un proiect în oraşul lui natal", a mărturisit arhitectul.

Zonă pietonală între Spicu şi Romarta

"Strada care desparte zona Spicu şi Romarta e prevăzută în proiect ca fiind pietonală în zilele de weekend sau în zilele de sărbători urbane. Ea va deveni pietonală prin două sisteme de bolarzi, care se vor ridica din asfalt, comandaţi", a precizat peisagistul Cosmin Coman.

N-a fost parc, a fost scuar şi va fi piaţetă

Arhitectul şi peisagistul s-au declarat mulţumiţi de modul în care se execută lucrările la Spicu şi Romarta. Potrivit arhitectului Ghiţău, se lucrează, în prezent, "să se transforme toată zona de parcuri între două blocuri într-o piaţetă urbană şi prima pietonală din Galaţi". Întrebat dacă, în străinătate, a mai fost implicat în proiecte prin care parcuri au fost transformate în piaţete, arhitectul nu ne-a putut da un răspuns.

În schimb, peisagistul Cosmin Coman a explicat că zona de la Spicu a fost scuar, nu parc: "Marea lui parte, scuarul acesta era un pământ bătătorit, plin de vegetaţie joasă, fără valoare dendrologică. Nu cred că cetăţeanul din Galaţi îşi putea lăsa copilul acolo să se joace. Noi ne-am gândit că municipiul Galaţi nu are un centru, nu are zone de socializare, că trebuie să aibă spaţii luminoase, deschise în această zonă. În această zonă chiar am vrut şi cred că vom obţine efectul de centru civic, de centru de greutate urbanistic".

Proiectanţii au admis că sunt zone în care suprafaţa de spaţiu verde s-a mărit, dar şi zone în care a fost redusă, din motive de concept. Au susţinut că nici un arbore "nu a fost eliminat" şi că vor fi plantaţi în zona centrală 139 de noi arbori cu valoare dendrologică.

Despre "colivele" de la Spicu

 

În ceea ce priveşte "colivele" de pământ supraînălţat la nivelul trunchiurilor arborilor de la Spicu, despre care chiar Primăria ne-a spus că au fost o greşeală, arhitectul Ghiţău susţine că a fost doar nişte pământ depozitat temporar de constructor: "Uitaţi-vă în proiectele avizate la desene. Ele corespund la ora actuală, cu ceea ce se vede pe şantier. Sunt aşa cum trebuia să fie".

"Felicit constructorul, niciun arbore n-a fost neprotejat! Toţi au fost înveliţi şi practic, pământul niciodată nu a ajuns la nivelul scoarţei arborilor, ceea ce era un lucru rău. Şi în proiectul nostru, toţi arborii sunt protejaţi în valonamentele respective. Şi eu, ca specialist, pot garanta că nu e nimic nociv pentru aceşti arbori, din contră, ei vor suporta nişte toaletări, adică ridicări ale coronamentelor", a precizat Cosmin Coman, care garantează că arborii de la Spicu şi Romarta vor supravieţui sută la sută modernizării.

Despre constructor, numai de bine!

În vreme ce reprezentanţii Tancrad şi Lemacons au susţinut că "nu se poate lucra calitativ şi repede", proiectanţii sunt mulţumiţi. "Nu zic că nu se fac greşeli! Dumneavoastră vedeţi nişte greşeli, noi vedem mult mai multe greşeli! Principalul este dacă, la sfârşit, rezultatele sunt cele scontate. M-aţi întrebat ce notă aş putea să dau execuţiei de la Galaţi. Vă zic sincer, pentru Galaţi pot să dau nota 9. Pentru Europa - pentru că am construit în Germania, în Olanda, în Austria - pot să dau nota 7. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce notă daţi societăţii româneşti?!", a întrebat arhitectul Cristian Ghiţău.

Specialistul a precizat că în Germania lucrarea ar fi costat de trei ori mai mult! Cât despre părerea gălăţenilor despre ea: "Noi am venit cu un concept pe care populaţia cu siguranţă îl va accepta".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Peste 100.000 de euro pentru ”Fata pe Valuri” şi ”Garoafe”

Nu mai puţin de 535.500 de lei cu TVA, adică peste 112.000 de euro reprezintă valoarea estimată a contractului pentru reparaţiile de care au nevoie fântânile arteziene de la Romarta - „Fata pe valuri” şi cele şapte „Garoafe”. Achiziţia publică a fost lansată de Primăria Galaţi pe site-ul propriu, iar ofertele sunt aşteptate până luni, 28 octombrie.

Deşi, în zona Romarta, amenajarea urbană a intrat pe ultima sută de metri, fântânile arteziene se pare că nu au fost incluse în amplul proiect de modernizare. Dovadă este achiziţia publică pe care administraţia locală tocmai a lansat-o pe site-ul propriu.
Este vorba despre reparaţii la plăcile ornamentale din marmură aferente fântânilor arteziene de la Romarta - şapte bucăţi „Garoafe” şi „Fata pe valuri” - şi de înlocuirea ţevii perimetrale cu orificii, care asigură pulverizarea apei în bazin.

Argumente

„Până în prezent, s-au mai realizat lucrări de întreţinere a acestor fântâni arteziene, dar având în vedere lucrările de modernizare a zonei se impune înlocuirea întregii infrastructuri la aceste elemente. Lucrările efectuate vor contribui la diminuarea intervenţiilor pe reţeaua de apă, vor spori estetica zonei de promenadă şi vor asigura un climat urbanistic modern”, se arată în caietul de sarcini.

Ce-i drept, „Fata pe valuri” a mai suferit o intervenţie în trecut, când a fost polizată fără milă, până a devenit de nerecunoscut.

Ce se doreşte

Fântânile vor beneficia de lucrări de finisare a construcţiilor şi lucrări de instalaţii de apă, canalizare şi conducte de evacuare. Conform specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini sunt necesare: desfacerea placajelor vechi, pregătirea suprafeţelor în vederea aplicării plăcilor decorative, montarea acestora, curăţare prin sablare pentru protecţie anticorozivă a elementelor metalice, vopsiri anticorozive la utilaje şi construcţii metalice şi înlocuirea ţevii de 38 ml.
„Materialele folosite vor fi similare cu cele originale, cu integrare cromatică şi realizarea aspectului estetic unitar. Aceste lucrări vor fi efectuate sub supravegherea unor specialişti restauratori ai Muzeului de Artă Vizuală”, precizează municipalitatea.
Se cer materiale de cea mai bună calitate, care să asigure funcţionarea pe termen lung a echipamentelor în zonele amenajate, garanţia pentru elemente metalice fiind de cinci ani, iar a placajelor ornamentale, de zece ani de la data recepţiei.

Nu e prima dată

La Romarta, nu doar reparaţiile de care au nevoie fântânile vor face obiectul unui contract separat de întreaga modernizare. Şi pasajul subteran „Dunărea” este consolidat şi modernizat în cadrul unei lucrări cu contract separat, chiar dacă rezultatul final va fi integrat în amplul proiect de modernizare a zonei centrale.
Revenind la arteziene, există un precedent: fântâna din Grădina Publică, reabilitată şi pusă în valoare în cadrul unei lucrări separate de proiectul european prin care întregul parc a fost modernizat. Pe lângă costurile suplimentare, fântâna a prelungit finalizarea lucrărilor şi redeschiderea Grădinii Publice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Lucrări sistate la fântânile arteziene de la Romarta

În condiţiile în care administraţia locală a lansat o achiziţie pentru lucrări de reparaţii la fântânile arteziene de la Romarta, mai mulţi gălăţeni ne-au sesizat că încă de miercuri, 23 octombrie, se lucra de zor la ele. Constructorii au placat aproape în întregime trei dintre cele şapte fântâni rectangulare, deşi intervenţiile pentru care municipalitatea aşteaptă ofertele până luni, 28 octombrie, vizează tocmai reparaţii la plăcile ornamentale din marmură şi înlocuirea ţevii care asigură pulverizarea apei în bazin. Chiar şi ieri-dimineaţă asemenea intervenţii erau în plină desfăşurare, fapt asupra căruia ne-au atras atenţia cititorii, întrebându-ne dacă achiziţia publică în valoare estimată de 535.500 de lei cu TVA, adică peste 112.000 de euro, îşi mai are rostul.

La solicitarea noastră de informaţii, Biroul de presă al Primăriei ne-a răspuns: "Proiectul de investiţii care se derulează în acest moment în zona centrală nu are prevăzute aceste lucrări. Dirigintele de şantier s-a autosesizat şi a solicitat constructorului sistarea".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

40 de frasini şi 25 de pini, plantaţi în zona "Spicu"

65 de noi arbori au fost plantaţi în zona "Spicu", a anunţat astăzi, vineri, 25 octombrie 2019, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, pe Facebook. "În zona «Spicu», aflată în modernizare, s-au plantat 40 de frasini şi 25 de pini, aşa cum am prevăzut. Deşi s-a vehiculat în spaţiul public faptul că s-au tăiat copaci acolo, iată că acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult s-au plantat noi arbori şi s-au amenajat spaţii verzi. Pentru prima dată întreaga zona centrală a oraşului capătă o identitate, astfel încât să ne bucurăm cu toţii de un centru modern, deschis şi primitor. Acţiunile noastre pentru plantări de arbori continuă", a anunţat Ionuţ Pucheanu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Achiziţie anulată pentru fântânile de la Romarta

Bulibăşeală de 535.500 de lei cu TVA, adică peste 112.000 de euro, cam aşa ar putea fi numită achiziţia publică pe care Primăria o lansase pentru reparaţiile de care au nevoie fântânile arteziene de la Romarta - "Fata pe valuri" şi cele şapte "Garoafe".

Aşa cum aţi putut citi în ziarul nostru, în condiţiile în care ofertele erau aşteptate până pe 28 octombrie, pe 23 octombrie se lucra de zor la fântâini. Fuseseră placate aproape în întregime trei dintre cele şapte fântâni rectangulare, iar zona din jurul "Fatei pe valuri" era complet decopertată până la ţeava care trebuie înlocuită.
La sesizarea noastră, municipalitatea ne-a comunicat că "Proiectul de investiţii care se derulează în acest moment în zona centrală nu are prevăzute aceste lucrări. Dirigintele de şantier s-a autosesizat şi a solicitat constructorului sistarea".

Ei bine, între timp, achiziţia publică privind reparaţiile fântânilor a fost anulată. Şi, conform Primăriei, nici nu va mai fi reluată. "La momentul respectiv, a fost vorba despre o eroare de comunicare între departamentul de investiţii şi cel care se ocupă de lucrări de reparaţii şi întreţinere fântâni. În cadrul proiectului de investiţii, se făcuseră câteva economii care permiteau inclusiv realizarea lucrărilor de reparaţii la fântânile arteziene, aşadar costurile reparaţiilor vor fi incluse în cadrul aceluiaşi proiect", ne-a comunicat acum Primăria.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Contract de 2,3 milioane de euro pentru modernizarea aleii de la P-uri

Pentru obiectivul “Modernizare alee pietonală zona cuprinsă între Strada Navelor și Parc Elice – proiectare și execuție”, Primăria municipiului Galaţi a scos ieri la licitaţie un contract în valoare estimată de 11.148.912,44 de lei fără TVA şi aşteaptă ofertele din partea constructorilor şi a proiectanţilor interesaţi până pe 10 ianuarie 2020. Criteriul de atribuire a contractului este „Preţul cel mai scăzut”. 

Aşa cum aţi putut afla deja din ziarul „Viaţa liberă”, municipalitatea îşi doreşte să continue modernizarea începută la Potcoava de Aur şi pe aleea de promenadă de la P-uri, botezată de aleşii locali „Piaţa Axis Libri”. 

"Promenada Elice face parte din planul de modernizare, reabilitare şi transformare a zonelor centrale ale municipiului Galaţi într-un nou concept urban, găsirea unei identităţi proprii a municipiului. Proiectul propune transformarea căii pietonale aflate între zonele de interes: pe de o parte strada Navelor, cu viitoarea piaţetă urbană Spicu, pe de altă parte, Parcul Elice, capăt de perspectivă spre Fluviul Dunărea", explică planurile puse la dispoziţie de Primărie în această vară când investiţia a fost aprobată de Consiliul Local.

Pe lângă fântâni arteziene, bazine decorative, reamenajarea peisagistică a zonelor verzi, pavimente de granit, amplasarea unor plăci comemorative, a unor bolovani decorativi de calcar şi a unor pereţi care să spună istoria oraşului, intervenţiile propun schimbarea cotelor pietonalei, cu scări şi rampe continue pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

Promenada ar urma să fie împărţită în trei zone: două pietonale şi o plaza, iar sistemul de iluminat pietonal şi arhitectural a fost propus astfel încât întreaga zonă să rămână vie şi atractivă şi în timpul nopţii. Astfel, bazinele decorative vor avea proiectoare subacvatice montate în interior, vor fi montate casete LED în paviment, iar stâlpii de iluminat pietonal vor fi de două tipuri, de şapte metri - cu câte trei proiectoare tip LED, respectiv de cinci metri înălţime - cu câte două proiectoare. Rămâne de văzut cine se va prezenta şi va câştiga acum, la licitaţie, contractul pentru punerea în operă a acestor planuri. Valoarea estimată a contractului este de 11.148.912,44 lei fără TVA din care pentru proiectare - 290.592,23 lei fără TVA, iar pentru execuţie - 10.858.320,21 lei fără TVA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar finanţarea din fonduri bugetare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cât mai durează lucrările la Romarta şi Spicu

„Luna noiembrie a acestui an reprezintă termenul de finalizare a întregii investiţii care schimbă din temelii zona centrală a oraşului, de la Potcoava de Aur şi esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars" până la Romarta şi Spicu”, consemnam, pe 31 iulie anul acesta, declaraţiile făcute în conferinţă de presă de arhitectul, peisagistul şi constructorii care execută lucrările în valoare de 11,03 milioane de lei fără TVA. Suntem deja în decembrie, tocmai de aceea am fost curioşi care este stadiul lucrărilor şi am solicitat Primăriei Galaţi informaţii în acest sens.

Fântâna arteziană „Fata pe valuri” dispăruse sub un cort uriaş în interiorul căruia se desfăşurau lucrările luni, 9 decembrie, la ultima vizită în zona Romarta. Iată ce spune Primăria. 
„Referitor la solicitarea dvs privind zona centrală vă comunicăm că, în continuare, pentru zona Piaţa Regală şi zona Romarta mai trebuie realizate lucrări de modernizare în imediata apropiere a Pasajului Dunărea. Astfel, şi aceste zone adiacente vor fi pavate cu dale de granit, cu precizarea că lucrările se vor putea efectua imediat după finalizarea lucrărilor de la pasaj”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

„În zona Romarta, se execută lucrările pregătitoare pentru placarea fântânii <Fata pe valuri>, după ce s-au realizat lucrările la instalaţiile de apă aferente, iar în zona Spicu mai trebuie realizate lucrări pentru postamentul statuii lui C. Negri. În aceste zone s-au montat dale şi mobilier urban, s-au amenajat spaţii verzi care vor fi întreţinute de sisteme de irigaţii automatizate care au fost deja instalate şi s-au plantat arbori. După finalizarea lucrărilor la Pasajul Dunărea, zona centrală va avea un aspect modern, deschis şi primitor, care i-a lipsit până acum oraşului”, spune Primăria, adăugând că, tot în zona centrală, se are în vedere în continuare amplasarea, în paviment, a unor medalioane de tip „Walk of Fame".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ofertant unic pentru modernizarea aleii pietonale de la P-uri

Asocierea Tancrad - Atu Consulting – Lemacons este singura care a depus ofertă în cadrul licitaţiei organizate de Primăria Galaţi pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la obiectivul “Modernizare alee pietonală zona cuprinsă între Strada Navelor şi Parc Elice”. Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă” contractul licitat are o valoare estimată de 11.148.912,44 lei fără TVA din care pentru proiectare - 290.592,23 lei fără TVA, iar pentru execuţie - 10.858.320,21 lei fără TVA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar finanţarea din fonduri bugetare.

Trebuie spus că firma Atu Consulting SRL a realizat documentaţia cuprinsă în hotărârea de modernizare a acestei zone, votată de Consiliul Local vara trecută. Conform viziunii aprobate de aleşi, promenada ar urma să fie împărţită în trei zone: două pietonale şi o plaza. Pe lângă fântâni arteziene, bazine decorative, reamenajarea peisagistică a zonelor verzi, pavimente de granit, amplasarea unor plăci comemorative, a unor bolovani decorativi de calcar şi a unor pereţi care să spună istoria oraşului, intervenţiile impun schimbarea cotelor pietonalei, cu scări şi rampe continue pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Sistemul de iluminat pietonal şi arhitectural va face în aşa fel încât întreaga zonă să rămână „vie şi atractivă şi în timpul nopţii”.

Conform datelor cuprinse în hotărârea Consiliului Local, suprafaţa totală care ar urma să fie amenajată măsoară 23.242 de metri pătraţi. Modernizarea va însemna: spaţii verzi - 6.079 de metri pătraţi, pavimente granit pentru promenadă - 7.186 de metri pătraţi, ziduri de sprijin - 152 de metri pătraţi, bazin (sursa de apă) - 36 de metri pătraţi, bazine de apă în zona de promenadă - 132 de metri pătraţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă licitaţie pentru amenajarea zonei de la Trei Star

La finele anului trecut, Primăria Galaţi a încercat fără succes să găsească un expert care să identifice cavernele, cavităţile şi eventualele accidente de teren din zona cuprinsă între strada Roşiori şi Potcoava de Aur, propusă spre modernizare încă din 2018. Zilele trecute, a lansat, însă, o nouă licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare a acestui areal. Valoarea estimată a contractului depăşeşte 10,5 milioane de lei fără TVA, în condiţiile în care la precedenta licitaţie, anulată în 2018, preţul estimat era de 8,16 milioane de lei.

Până pe 3 februarie 2020, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei lansate pentru „Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur – proiectare şi execuţie”. Valoarea estimată a contractului este de 10.571.352,11 lei fără TVA, din care 193.671,56 lei fără TVA - proiectare şi 10.377.680,55 lei fără TVA – execuţie. Nu este prima dată când administraţia locală caută proiectanţi şi constructori care să continue amenajarea începută la Potcoava de Aur.

Două licitaţii anulate

O licitaţie similară „Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur” a avut loc la finele anului 2018. A fost anulată pe motiv că „au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea estimată a contractului era de 8.619.883,27 de lei fără TVA, iar singura ofertă fusese depusă de Asocierea Lemacons – Tancrad – Proiect - BTFarch Ro Company. 
Aşa cum scriam la acea vreme, planurile administraţiei au fost date peste cap şi de situaţia blocului B8, care, afectat de tasări, a fost încadrat de experţi în clasa de risc seismic I - risc de prăbuşire la cutremur. 
În februarie 2019 primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu declara că înainte de a începe amenajarea esplanadei este necesară identificarea problemelor din subsol argumentând că „Nu are rost să pui pe deasupra aur, dacă dedesubt e cu totul altceva”. Edilul-şef se gândea la pivniţe vechi care, odată identificate, ar putea fi puse în valoare ca puncte de atracţie şi de vizitare”. 
Identificarea cavernelor, a cavităţilor sau a accidentelor de teren, contract de prestări servicii în cadrul obiectivelor „Modernizare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur a fost scoasă la licitaţie anul trecut. Din păcate, procedura a fost anulată în lipsa ofertanţilor.

Aleşii au scumpit modernizarea

Pe 12 decembrie 2019, aleşii locali au modificat hotărârea prin care în august 2018 au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de aur”, majorând valoarea acestora. Motivele sunt explicate în referatul de aprobare al hotărârii votate: „Prin proiectul iniţial s-a propus modernizarea străzii Brăilei tronson strada Roşiori – Potcoava de Aur prin înlocuirea mobilierului urban, reabilitarea spaţiilor verzi, refacerea fântânii, realizarea de scuare urbane cu spaţii de socializare. 
Ca urmare a reanalizării proiectului, s-a stabilit că (pe zonele propuse iniţial pentru modernizare) scuarul central şi trotuarul de nord nu se vor executa lucrări, întrucât sunt afectate de proiectul aflat în derulare de către SC Apă Canal SA prin Programul Operaţional Regional de Infrastructură Mare 2014-2020. 
Totodată, a fost actualizată valoarea lucrărilor de construcţii montaj ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/28.12.2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal bugetare în concordanţă cu preţurile la zi. Ofertele pentru pavaje din piatra cubică au dus la creşterea valorilor estimate a investiţiei la noi indicatori tehnico-economici”, se arată în document. 
Potrivit noii hotărâri de Consiliu Local, suprafaţa vizată de amenajare măsoară 17.900 mp. Suprafaţa de spaţiu verde va avea 7.267 mp, pavajele din piatră naturală granit - 8.830 mp, pavajele din piatră naturală cubică 238 mp, pista pentru biciclişti - 672 mp, iar fântâna-bazin decorativ - 150 mp.
Rămâne de văzut dacă licitaţia se va finaliza cu succes, de această dată, precum şi cine va proiecta şi executa lucrările.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Când se finalizează lucrările la Spicu şi Romarta

Zonele Spicu şi Romarta au suferit o transformare radicală în ultimul an şi pot fi considerate etalon pentru viziunea arhitecturală a actualei administraţii locale. Gălăţenii le numeau „parcuri” - titulatură cu care, de altfel, figurau în scriptele Primăriei, arhitecţii, urbaniştii şi proiectanţii care le-au regândit ne-au spus că nu au fost "zone verzi" ci „scuaruri”, iar în prezent, când lucrările de modernizare şi amenajare au ajuns la final, au devenit oficial „piaţete urbane”.

„Pe aici nu se (mai) trece!/ - Cât mai durează lucrările de modernizare de la Spicu”, scriam pe 8 aprilie 2019, când lucrările de modernizare în valoare de peste 11,03 milioane de lei fără TVA erau în toi. Lunile care au trecut de atunci au însemnat pentru gălăţenii care locuiesc în zonă un şantier continuu: lucrări la Romarta, lucrări la Spicu, lucrări pe Domnească, şantier prelungit şi pe Navelor, unde a fost reabilitată reţeaua de apă potabilă.

Lucrarea în cauză, contractată de Apă Canal şi executată de Asocierea Dreams Riviera SRL - Romsit Construct - S&M Expert Project, le-a făcut zile fripte atât gălăţenilor, cât şi operatorului de apă şi canalizare. Pentru că fiecare întrerupere programată de apă pentru execuţia unor lucrări a durat mai mult decât fusese anunţat, Apă Canal a fost nevoită să dea explicaţii, acuzând constructorul că are "echipe subdimensionate şi insuficient pregătite pentru complexitatea investiţiei". Conform Primăriei, reabilitarea cu pricina s-a finalizat. Numai că trotuarele arată jalnic! Chiar în staţia de transport public local din Complex Spicu, fix în faţa refugiului, o surpare în plină evoluţie le poate pune piedică gălăţenilor grăbiţi să urce în autobuz. "Referitor la situaţia trotuarelor de pe strada Navelor, vă informăm că acestea vor fi asfaltate după ce vor permite condiţiile meteo", ne-a dat asigurări Primăria.

Ce-a mai rămas de făcut

Pavajele de granit, valonamentele (movilele - n.r.) verzi, arborii rămaşi în picioare după modernizare şi copăceii proaspăt plantaţi, care sperăm să prindă rădăcini, au făcut piaţete urbane din zonele Spicu şi Romarta. Sunt instalate şi sistemele de bolarzi, care se vor ridica din asfalt pentru a transforma în pietonală strada Domnească. Aspectul general, noul mobilier urban, luminile (extrem de puternice) din paviment, toaleta publică modernă (încă nefuncţională), modul în care a fost pusă în valoare statuia lui Costache Negri merită văzute şi judecate după gustul şi criteriile fiecărui gălăţean.

Important este ce spune Primăria că a mai rămas de făcut: "În zona Romarta, este în curs de finalizare placarea fântânii cu statuia «Fata pe valuri», se lucrează pentru pregătirea şi vopsirea cuvei, urmând să fie executate şi lucrările la instalaţia fântânii arteziene, iar în zona Spicu mai trebuie instalate piese de mobilier urban. Atât în zona Spicu, cât şi în zona Romarta vor mai trebui executate lucrări la cişmelele care vor asigura apa potabilă. În aceste zone s-au montat dale şi mobilier urban, s-au amenajat spaţii verzi, care vor fi întreţinute de sisteme de irigaţii automatizate, deja instalate, şi s-au plantat arbori. Estimăm că lucrările care vizează modernizarea zonelor Romarta şi Spicu se vor încheia în această primăvară", ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei.

Cât despre reparaţia capitală a Pasajului pietonal "Dunărea", care va fi dotat cu două copertine futuriste, municipalitatea susţine că termenul de finalizare a lucrării este iunie 2020.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Licitaţie anulată pentru modernizarea promenadei de la P-uri

Pentru modernizarea promenadei de la P-uri, Primăria Galaţi va trebui să reia procedura de la zero. Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în zona cuprinsă între strada Navelor și Parc Elice, în valoare estimată de 11.148.912,44 de lei fără TVA - circa 2,3 milioane de euro - nu a putut fi atribuit. "Au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme", se arată în portalul achiziţiilor publice.

În fapt, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii Tancrad - ATU Consulting - Lemacons. Criteriul de atribuire a contractului a fost "preţul cel mai scăzut".

Conform proiectului dorit de Primărie, promenada ar urma să fie împărţită în trei zone: două pietonale şi o plaza. Pe lângă fântâni arteziene, bazine decorative, reamenajarea peisagistică a zonelor verzi, pavimente de granit, amplasarea unor plăci comemorative, a unor bolovani decorativi de calcar şi a unor pereţi care să spună istoria oraşului, intervenţiile impun schimbarea cotelor aleii pietonale, cu scări şi rampe continue pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Sistemul de iluminat pietonal şi arhitectural va face în aşa fel încât întreaga zonă să rămână "vie şi atractivă şi în timpul nopţii".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"Fata pe valuri" şi-a recăpătat peştii

„Fata pe valuri” - sau „Nespălata”, după cum îi spun gălăţenii, şi-a recăpătat peştii. Mai mult, marţi după-amiază, bazinul era umplut cu apă, semn că se fac deja probele pentru punerea în funcţiune a fântânii arteziene. Dacă pentru fântânile din zona Romarta şi Spicu răspunde constructorul care a realizat lucrările de modernizare a zonei, pentru buna funcţionare a celorlalte arteziene răspunde Gospodărire Urbană. După cum am aflat de la directorul Dragoş Magearu, se fac toate demersurile pentru ca săptămâna viitoare, cel târziu, fântânile să funcţioneze şi să-i bucure pe gălăţenii care vor fi liberi să iasă din case, respectând, desigur, distanţarea socială.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Licitaţie suspendată pentru aleea de la P-uri

După o primă licitaţie anulată, cea de-a doua procedură lansată de administraţia locală pentru modernizarea aleii pietonale de la P-uri este în prezent suspendată.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ieri ar fi trebuit să fie ultima zi de depunere a ofertelor pentru contractul în valoare de 11.148.912 lei fără TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a aleii pietonale cuprinse între strada Navelor și Parc Elice.
Biroul de Presă al Primăriei Galaţi ne-a explicat că licitaţia este suspendată din 10 iulie, pentru ca administraţia locală să poată răspunde clarificărilor solicitate de agenţii economici interesaţi de contract. Licitaţia va rămâne suspendată până astăzi, pentru că Primăria îşi doreşte să prelungească termenul de primire a ofertelor până pe 27 iulie.

În ceea ce priveşte planurile de modernizare, pe lângă fântâni arteziene, bazine decorative, reamenajarea peisagistică a zonelor verzi, pavimente de granit, amplasarea unor plăci comemorative, a unor bolovani decorativi de calcar şi a unor pereţi care să spună istoria oraşului, intervenţiile propun schimbarea cotelor pietonalei, cu scări şi rampe continue pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Concurență pentru modernizarea aleii pietonale de la P-uri

Asocierea Tancrad - ATU Consulting - Lemacons, singura care depusese ofertă în cadrul primei licitaţii organizate pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la obiectivul “Modernizare alee pietonală zona cuprinsă între strada Navelor şi Parc Elice”, are concurenţă. Asocierea Concivia - Ecoarch a depus ofertă în cadrul celei de-a doua proceduri lansate pentru acest obiectiv. Contractul este unul generos - 11.148.912,44 lei fără TVA, din care pentru proiectare - 290.592,23 lei fără TVA, iar pentru execuţie - 10.858.320,21 lei fără TVA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar finanţarea este asigurată din fonduri bugetare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.