Jump to content

Aleea Mercur redevine strada Colonel Boyle


dcp100168

Recommended Posts

Dificultăţile schimbării numelui unei străzi. Decizie privită cu reticenţă de riverani

Aleşii locali au decis prin vot ca aleea Mercur să revină la numele pe care l-a purtat până la instaurarea comunismului - strada Colonel Boyle. Autorităţile sunt convinse că acesta este un gest de omagiu şi de dreptate faţă de "Salvatorul României", canadianul Joseph Whiteside Boyle, dar şi o ocazie de a (re)înnoda relaţiile cu Canada. În schimb, gălăţenii pe ale căror acte scrie "aleea Mercur" nu sunt deloc încântaţi de faptul că vor trebui să-şi schimbe toate documentele, nu doar cele de identitate!

La recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii arterei de circulaţie "aleea Mercur" a stârnit discuţii între aleşi. Documentul precizează clar că e vorba despre revenirea la numele iniţial al Aleii Mercur, iar în expunerea de motive semnată de consilierul local PSD Zanfir Ilie se arată că acesta este numele pe care l-a purtat până la venirea comunismului.

Silviu Bacalum, directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor, a explicat că revenirea la numele iniţial al Aleii Mercur - Colonel Boyle nu-i implică pe cetăţeni: "Potrivit ultimei situaţii de la Evidenţa Persoanei, sunt 300 cetăţeni care au domiciliul pe acea stradă, din care 288 sunt majori. Cetăţenii nu au obligaţia să facă schimbarea pe parcursul valabilităţii actului de identitate, ci la momentul expirării. Prin urmare, schimbarea actelor de identitate şi a actelor de posesie, contracte utilităţi se poate face în timp, nu-i obligă nimeni să facă ceva imediat, iar cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate pot fi suportate de Consiliul Local".

Soluţii americane

Consilierul local ALDE Gheorghe Bugeag a ţinut să spună că schimbarea denumirii unei străzi nu implică numai obţinerea unui nou buletin, ci schimbarea tuturor actelor pe care scrie strada: "Dacă scrie strada pe carnetul de conducere, înseamnă că trebuie să-l schimbi. Dacă scrie strada pe actele de proprietate, înseamnă că trebuie să schimbi actul de proprietate şi să-l aduci în legalitate, deci asta e o problemă şi trebuie să ne gândim bine".

Consilierul a propus o soluţie americană: "În Chicago sunt străzi care poartă o denumire de sute de ani. Dar pentru că şi acolo sunt personalităţi, la un moment dat, sub inscripţia străzii respective apare o plăcuţă de culoare diferită pe care scrie "În onoarea cutăruia", şi nu implică schimbarea actelor. Eu aşa mă gândesc că ar fi mai bine, pentru că mai sunt personalităţi în Galaţi care merită. În legătură cu Colonelul Boyle, în afară de faptul că a fost amantul Reginei Maria - după cum sublinia în confesiunile sale Argetoianu - a adus multe servicii României. Pentru acest lucru, eu aş fi de acord să apară această inscripţionare", a spus consilierul. Decizia a fost votată cu o singură abţinere.

Locatarii aleii Mercur, surprinşi

Strada sau aleea Mercur, aceasta a fost dilema noastră când am ajuns în zona vizată. Şi asta pentru că pe majoritatea blocurilor scrie "strada Mercur", iar pe unul dintre imobile adresa este, în acelaşi timp, "Aleea Mercur nr. 6" dar şi "Strada Mercur nr. 6".

Locatarii aleii ne-au declarat că nu ştiu nimic despre hotărârea votată de aleşi, care nu a fost făcută încă publică pe portalul Primăriei. Nu ştiau cine a fost colonelul Boyle şi nici nu erau încântaţi de perspectiva schimbării actelor.

"Faptul că trebuie să schimbi toate actele costă! Trebuie să stăm la cozi! Aşa ceva nu se poate! Nu cred că o să fie lumea de acord! Suntem atâţia bătrâni! Adică Aleea Trandafirilor, unde sunt toţi ştabii, rămâne cu acest nume şi aici ce şi-au spus? Hai că merge!", ne-a declarat, revoltată, doamna Maria.

"Sunt complicaţii foarte mari, pentru că trebuie schimbate toate actele, toate contractele acestor apartamente. Vă daţi seama ce înseamnă? Nu ne-a întrebat nimeni nimic! E o situaţie aiurea! Nu am vreo problemă cu denumirea, ci cu contractele. E o treabă pragmatică, nu te joci, că devin fictive toate apartamentele. Cine schimbă atâtea acte? Au atâtea probleme de rezolvat, şi taman asta e mai importantă! Şi cine a fost Boyle, ăsta?", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 101, profesorul Ştefan Dragomir.

Destin de poveste: cine a fost Joseph Boyle

Un aventurier, aşa ar putea fi numit, pe scurt, Joseph Boyle, cel căruia Regina Maria i-a pus la căpătâi o cruce din piatră de Carpaţi, veche de o mie de ani.

Şi-a încercat norocul la cursele de cai, apoi s-a îmbarcat şi a fost marinar pe vase comerciale americane, după care a devenit căutător de aur şi s-a îmbogăţit. A primit titlul onorific de colonel în Primul Război Mondial, când, din banii proprii, Boyle a înfiinţat un detaşament de 50 de tineri voluntari canadieni, înarmaţi cu mitraliere.

Despre eroul canadian Joseph W. Boyle, născut în Toronto, Canada, în 1867, aţi mai avut ocazia să citiţi în "Viaţa liberă". Este cel care, printre alte fapte de curaj incredibil, a recuperat dintr-o Rusie aflată în plin război civil, în decembrie 1917, patru vagoane conţinând arhive ale statului român şi bijuterii ale Casei Regale. Pe 5 aprilie 1918, el readucea, la Galaţi, 62 de demnitari români - oameni de afaceri, ofiţeri superiori - pe care îi eliberase din arestul bolşevicilor, de la Odessa. "Când micul vapor cu ostaticii din Odesa ajunge la Galaţi, este întâmpinat cu entuziasm de autorităţi şi de populaţia oraşului, cu flori şi cu fanfara militară. A doua zi, Colonelul Boyle este primit la Iaşi de familia regală. Regele Ferdinand îi va oferi cea mai înalta distincţie a ţării noastre, Steaua României, şi-l va numi Duce de Iaşi". În saloanele capitalei Moldovei, unde se refugiase elita României, Boyle devine erou naţional şi "Salvator al României". După război, va ajuta România să împrumute bani din Canada pentru reconstrucţia ţării şi va ocupa pentru puţin timp postul onorific de diplomat la Bucureşti", se arată în raportul de specialitate al hotărârii, semnat de directorul Silviu Bacalum.

Potrivit documentului, pe lespedea de pe mormântul colonelului scrie "Locotenent Colonel Joseph W. Boyle D.S.O., regele Klondikelui şi Salvatorul României, mort în Hampton Hill, Anglia, Aprilie 14, 1922 şi reînhumat în ţara sa natală în 29 Iunie, 1983".

Ce urmează

Potrivit datelor noastre, autorităţile gălăţene plănuiesc să transmită Ambasadei Canadei faptul că o stradă din Galaţi şi-a recăpătat numele eroului canadian şi să invite diplomaţii la dezvelirea plăcuţei cu numele colonelului Boyle. Mai mult, îşi doresc şi realizarea unui bust pe locul debarcaderului unde eroul Primului Razboi Mondial a readus de la Odessa ostaticii români. Şi, de pe urma reînnodării relaţiilor diplomatice, oraşul ar putea să câştige.

Link to comment
Share on other sites

Gafă de proporţii a autorităţilor de la Galaţi. Cum au ajuns aleşii să fie acuzaţi de abuz şi de falsificarea istoriei

Printr-o hotărâre de Consiliu Local proaspăt adoptată, Aleea Mercur din Galaţi ar urma să fie denumită Colonel Boyle (fostul amant al Reginei Maria, potrivit lui Constantin Argentoianu). Teoretic, schimbarea este pentru a reconstitui adevărul de dinainte de 1947. Practic, vechea stradă Boyle este la 50 de metri mai încolo, ceea ce face din demers o uriaşă gafă.

O iniţiativă (lăudabilă, în esenţă) a municipalităţii din Galaţi este pe cale să se transforme într-un demers ridicol din cauza unei gafe de proporţii. Mai precis, Consiliul Local a decis în urmă cu câteva zile să redenumească, cu pompă, o străduţă ponosită din oraş - este vorba de Aleea Mercur - mărginită de blocuri garaje şi tăpşane, căreia să-i reatribuie numele pe care se presupune că l-a purtat înainte de comunism, respectiv Colonel JosephW. Boyle.

Marea problemă este că, în iniţiativa lor năvalnică, aleşii locali nu s-au consultat cu istoricii şi nici n-au observat că au încurcat străzile, în sensul că s-au dus cu vreo 50 de metri mai la sud. De fapt, potrivit specialiştilor şi locuitorilor zonei, Aleea Mercur s-a născut după Al Doilea Război Mondial, după demolarea bisericii istorice Sfântul Gheorghe (care a fost trasă cu remorcherele în Dunăre) şi construirea mai multor blocuri. Înainte de acest episod, în zona respectivă era curtea bisericii, care avea ieşire la strada Sfântul Dumitru (între timp dispărută sub alte blocuri - P-urile de le Faleză), după cum confirmă şi istoricul gălăţean Marius Mitrof. Conform numeroaselor mărturii documentare, strada Colonel Joseph Boyle s-a aflat în perioada interbelică pe porţiunea (acum figurează ca strada Portului) cuprinsă între strada Navelor (casele H. Ştefan) şi fostul sediu al Institutului de Cercetări Piscicole din Galaţi (care figura în toate documentele oficiale pe strada Portului nr 54). Înainte de a a fi numită în onoarea colonelului canadian Boyle, strada s-a numit Speranţei, iar şi mai înainte a fost cunoscută sub denumirea de Uliţa Covacilor. Acum este parte din strada Portului”, spune istoricul Marius Mitrof, consilier la Direcţia pentru Cultură Galaţi.

În ciuda faptului că există dovezi clare (inclusiv documente diplomatice, căci pe amintita arteră au funcţionat consulatele Spaniei şi Belgiei), care arată că nu aleea Mercur este fosta stradă Boyle, cei de la Primăria Galaţi au dat cu băţul în baltă şi au decis altfel decât o indică adevărul istoric. Propunerea, făcută de un consilier PSD, nu are la bază avizul niciunui istoric, dar a fost votată de toţi aleşii locali, cu o singură abţinere, a doctorului Gheorghe Bugeac, care a punctat că în loc să se schimbe numele străzii s-ar putea face ca-n Chicago (SUA), în sensul menţinerii numelui vechi, iar pe plăcuţe să se menţioneze că este „în onoarea lui Joseph Boyle” sau a altui personaj important. „Mai sunt personalităţi în Galaţi care merită o astfel de onoare. În legătură cu colonelul Boyle, în afară de faptul că a fost amantul Reginei Maria - după cum sublinia în confesiunile sale Argetoianu - a adus multe servicii României. Pentru acest lucru, eu aş fi de acord să apară această inscripţionare, dar mai sunt şi alţii care merită”, a spus consilierul local.

Pentru ca ridicolul să fie complet, munipalitatea intenţionează să invite şi ambasada Canadei la ceremonia de redenumire a străzii obscure dintre blocuri şi garaje, având în vedere că renumitul colonel Boyle (un fel de Indian Jones al începutului de secol al XX-lea) era născut în ţara nord-americană.

Locuitorii zonei, supăraţi

Culmea este că şi locuitorii blocurilor de pe strada Mercur sunt profund nemulţumiţi de modificarea stabilită de Consiliul Local, pe care o consideră un abuz. În numele lor, preşedintele asociaţiei de proprietari numărul 102, Ştefan Dragomir, a notificat Primăria, reproşând că nu s-a făcut o analiză istorică şi o dezbatere publică în chestiune. „Aleea Mercur, la care sunt arondate blocurile V3, V4, V5, C, B1 şi B2, a fost configurată pe fostul areal şi curte ce a aparţinut Bisericii Sf Gheorghe, demolată în anii 50 de comunişti. Denumirea Aleea Mercur i s-a dat în anii 50-60 după construirea blocurilor , dar nu are nici o legatură cu adevarata stradă Boyle, care este paralelă cu aleea. Rugăm administraţia municipiului să renumească doar acea stradă, conform adevarului istoric pe care vechii gălăţeni îl ştiu cel mai bine. Nu pot falsifica lucrurile chiar aşa”, a spus Ştefan Dragomir. Oamenii spun că dacă hotărârea de Consiliul Local va fi aplicată, iar ei vor fi obligaţi să-şi schimbe toate documentele de identitate şi de proprietate, vor protesta public şi chiar vor da în judecată municipalitatea.

Totuşi, administraţia spune că nu va obliga pe nimeni să-şi schimbe actele de identitate. Silviu Bacalum, directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor din cadrul Primăriei Galaţi, a explicat că revenirea la numele iniţial al Aleii Mercur - Colonel Boyle nu-i implică pe cetăţeni. „Potrivit ultimei situaţii de la Evidenţa Persoanei, sunt 300 cetăţeni care au domiciliul pe acea stradă, din care 288 sunt majori. Cetăţenii nu au obligaţia să facă schimbarea pe parcursul valabilităţii actului de identitate, ci la momentul expirării. Prin urmare, schimbarea actelor de identitate şi a actelor de posesie, contracte utilităţi se poate face în timp, nu-i obligă nimeni să facă ceva imediat, iar cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate pot fi suportate de Consiliul Local”, a spus Bacalum.

Şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a judeţului Galaţi a transmis Primăriei un memoriu în care explică în amănunt eroarea în care se află prin adoptarea hotărârii de CL în discuţie.

adevarul.ro

Harta celor două străzi pe care consilierii din Galaţi le confundă. Cu albastru este Aleea Mercur, cu roşu adevărata stradă Boyle.

646x404.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Strada Boyle redevine aleea Mercur

Abia ce devenise, acum o lună, prin votul aleşilor locali, strada Colonel Boyle, că aleea Mercur se va întoarce, tot prin voinţa consilierilor locali, la numele pe care îl poartă de atâta vreme.

Ce s-a întâmplat? La şedinţa de luni, 27 noiembrie, aleşii locali au abrogat Hotărârea Consiliului Local nr. 577, din 26 octombrie 2016, privind schimbarea denumirii arterei de circulaţie aleea Mercur. Aşa cum aţi putut afla deja din ziarul nostru, documentul votat preciza clar că e vorba despre revenirea la numele iniţial al aleii Mercur, iar în expunerea de motive semnată de consilierul local PSD Zanfir Ilie se arată că acesta este numele pe care l-a purtat până la venirea comunismului - strada Colonel Boyle. Şi că acesta este un gest de omagiu şi de dreptate faţă de "Salvatorul României", canadianul Joseph Whiteside Boyle, dar şi o ocazie de a (re)înnoda relaţiile cu Canada. Toate bune şi frumoase, numai că aleşii locali au greşit… strada: "Am făcut foarte bine că am revenit asupra proiectului legat de denumirea aleii Mercur. Era vorba despre un segment mult mai mic, undeva pe strada Portului, la Panoramic, şi de aici a pornit toată neînţelegerea", a explicat, în şedinţă, Zanfir Ilie, lăsând să se înţeleagă că sunt deja pregătite actele pentru un nou proiect de hotărâre. Care ar putea să nu mai fie votat vreodată.

Ce spune primarul

"Pe de o parte, a fost o greşeală din punct de vedere al identificării exacte a fostei alei Boyle, care se pare că nu a fost aleea Mercur, ci a fost o bucată din strada Portului. Pe de altă parte, dincolo de demersurile fireşti de a repune o stradă extrem de importantă la nivelul Galaţiului de altădată, cred că consilierii locali şi cei care au făcut propunerea cumva s-au grăbit la momentul respectiv, pentru că astfel creăm extrem de multe neplăceri, inclusiv cetăţenilor care locuiesc pe acea bucăţică de stradă, pentru că absolut toţi ar trebui să-şi refacă buletine, certificate de înmatriculare ale maşinilor şi absolut toate actele pe care le deţin. Deocamdată s-a abrogat acea hotărâre de consiliu. Vom vedea dacă se va reveni cu încă una în care, din punct de vedere istoric, să se îndrepte greşeala sau dacă, pur şi simplu, numele Boyle va putea fi acordat unei alte artere. Încă se analizează", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.