Jump to content

Primăria externalizează întreținerea parcurilor


dcp100168

Recommended Posts

Primăria externalizează întreținerea parcurilor

Faleza Superioară a Dunării, al cărei taluz a fost năpădit de buruieni aproape întreaga vară, alături de multe alte parcuri din oraş şi scuarurile bulevardelor şi străzilor principale ar putea fi întreţinute, începând din primăvara anului viitor, de operatori privaţi. Municipalitatea se pregăteşte să scoată la licitaţie amenajarea şi întreţinerea a aproape 30 de zone verzi ale oraşului, pe care Gospodărire Urbană nu a fost capabilă să le îngrijească anul acesta.

"Este posibil să externalizăm întreţinerea parcurilor. Luăm serios în calcul acest aspect", ne declara, la începutul lunii septembrie, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, extrem de nemulţumit de modul în care societatea Gospodărire Urbană a întreţinut, în această vară, zonele verzi.

La aproximativ două luni de la aceste declaraţii, pe masa consilierilor locali, pentru studiu şi dezbatere, a ajuns un proiect de hotărâre, iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu, pentru "Aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiei optime de delegare a gestiunii activităţii de amenajare şi întreţinere a unor parcuri şi scuaruri, din cadrul serviciului de administrare a domeniului public şi privat, şi a documentaţiei de delegare a gestiunii (caiet de sarcini)". Practic, edilul-şef îşi doreşte externalizarea acestor servicii şi propune ca municipalitatea să caute operatori economici specializaţi în zone verzi pentru întreţinerea a aproximativ 30 de parcuri şi scuaruri din Galaţi.

"Desfăşurarea activităţii de amenajare şi întreţinere a unor parcuri şi scuaruri, specifică serviciului de administrare a domeniului public şi privat trebuie să asigure în principal ridicarea continuă a standardelor şi a indicatorilor de performanţă a serviciilor prestate, prin protejarea domeniului public şi privat şi punerea în valoare a acestuia. Pe sectorul zonelor verzi trebuie asigurat un volum mare de lucrări şi personal pregătit şi instruit pentru a presta în condiţii optime aceste lucrări. Societatea Gospodărire Urbană nu deţine capacitatea tehnică şi administrativă pentru a respecta şi îndeplini cerinţa esenţială pentru exploatarea şi funcţionarea serviciilor de administrare a domeniului public şi privat, respectiv satisfacerea cerinţelor şi nevoilor comunităţii locale", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, care va fi supus votului Consiliului Local, cel mai probabil, în şedinţa aleşilor de la finele acestei luni.

Ce parcuri şi scuaruri sunt vizate

Conform caietului de sarcini, care însoţeşte proiectul de hotărâre, conducerea Primăriei intenţionează să scoată la licitaţie patru loturi cu parcuri şi scuaruri importante ale oraşului.

Primul lot vizează scuarul bulevardului Galaţi, scuarul străzii Oţelarilor, Parcul Rizer, Grădina Publică, Parcul Libertăţii, Rondou Statuie Gară, Parcul Eroilor (Prefectură), Parc Disco VIP şi Parc Selgros.

Al doilea lot cuprinde Parcul din Micro 39 aferent blocului V4, cel din Micro 17 aferent Penny Market, Orăşelul Copiilor, Parcul Cloşca, Parcul Unicom şi Rondoul IFR, Parcul de la Patinoar, Parcul Viva, Casa de Cultură şi scuarul de pe strada Siderurgiştilor

Lotul III vizează Parcul din Micro 13B, Parcul de la Turnul TV, parcarea din Micro 19 aferentă Liceului Economic, parcul I.C. Brătianu, Parul Ghe. Asachi, Parcul CFR, Parcul Eminescu și scuarul central strada Traian Vuia.

Cel de-al patrulea lot cuprinde scuarul de pe strada Brăilei (central) şi Faleza Superioară a Dunării taluz (porţiunea cuprinsă între Biserica Precista şi Parcul Viva).

În proiectul de hotărâre se precizează că, în condiţiile în care societatea Gospodărire Urbană a dovedit că nu este capabilă să-şi facă treaba, "lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi (tăieri de corecţie şi tuns gard viu, cosit şi altele), precum şi lucrările de amenajare (plantat flori, arbuşti şi nu numai) şi tratamentele fitosanitare se impun a fi efectuate cu operatori economici specializaţi, ce dispun de personal calificat şi utilaje performante". Mai mult, reprezentanţii Primăriei arată, printre altele, în Studiul de oportunitate, că un privat va fi mult mai responsabil şi mai preocupat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, va practica preţuri competitive şi-şi va diversifica serviciile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la Gospodărire Urbană, cu jalba la Prefectură

Nemulţumit că reprezentanţii Primăriei intenţionează să apeleze la operatori privaţi pentru întreţinerea celor mai importante parcuri şi zone de promenadă ale oraşului, pe care Gospodărire Urbană s-a dovedit incapabilă să le îngrijească în această vară, liderul de sindicat din cadrul societăţii a venit la Prefectură pentru a se plânge că reprezentanţii salariaţilor nu au fost consultaţi.

„Se creează un precedent. Ni se ia o activitate, după care ne putem aştepta la cu totul alte dorinţe ale factorilor decizionali. Am rugămintea să ţineţi cont de doleanţa noastră şi înainte de a lua decizia, să fim consultaţi”, a spus, în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, Paul Vavilov, liderul Sindicatul „Active System” al Gospodărire Urbană. Sindicalistul a făcut referire, printre altele, la „implicaţiile sociale care vor rezulta dintr-o posibilă externalizare a activităţii societăţii”, în sensul că aproximativ 100 dintre cei 250-270 de angajaţi ai societăţii ar putea rămâne fără loc de muncă, şi a reclamat că iniţiativa conducerii Primăriei „este luată în grabă şi fără consultarea partenerilor de dialog social din cadrul societăţii”.

„Proiectul va fi dezbătut pe toate feţele”

Prezent la Comisia de Dialog Social, viceprimarul Sorin Enache i-a invitat pe sindicalişti să participe la comisiile de specialitate ale Consiliului Local, atunci când proiectul va intra în dezbaterea aleşilor, însă a subliniat că „oportunitatea şi legalitatea vor fi stabilite de către Consiliul Local”. „Discuţia este proaspătă, se află în stadiul de proiect (...) Ceea ce înseamnă activitatea de întreţinere spaţii verzi, la ora actuală reprezintă un alt nivel de performanţă, calitate şi specializare pe care Gospodărire Urbană nu le are şi nici nu a dovedit că le-ar putea avea. Şi am să aduc în discuţie un singur element: s-a pierdut vegetaţia preţioasă, valoroasă de buxus (gardul viu n.r.) din Grădina Publică pentru că acel angajat al societăţii, coleg al dumneavoastră, taie vârfurile plantei, dar nu a văzut şi viermele, semnele de uscăciune, să vină să ia măsuri de precauţie, de tratament fitosanitar. Chiar dacă pe undeva va avea un impact şi asupra numărului de personal din societate, vă spun că, la ora actuală, nu aveţi posibilitatea tehnică. V-am cerut anumite activităţi, de multe ori, şi pur şi simplu nu aveaţi cum să le realizaţi”, a declarat viceprimarul. Sorin Enache a recunoscut că, din păcate, la conducerea societăţii s-au perindat „oameni lipsiţi de viziune pentru gospodărirea oraşului”.  

Reamintim că municipalitatea se pregăteşte să scoată la licitaţie amenajarea şi întreţinerea a aproape 30 de zone verzi ale oraşului, pe care Gospodărire Urbană nu a fost capabilă să le îngrijească anul acesta. Este vorba despre patru loturi cu parcuri şi scuaruri importante ale oraşului. Primul lot vizează scuarul bulevardului Galaţi, scuarul străzii Oţelarilor, Parcul Rizer, Grădina Publică, Parcul Libertăţii, Rondou Statuie Gară, Parcul Eroilor (Prefectură), Parc Disco VIP şi Parc Selgros. Al doilea lot cuprinde Parcul din Micro 39 aferent blocului V4, cel din Micro 17 aferent Penny Market, Orăşelul Copiilor, Parcul Cloşca, Parcul Unicom şi Rondoul IFR, Parcul de la Patinoar, Parcul Viva, Casa de Cultură şi scuarul de pe strada Siderurgiştilor. Lotul III vizează Parcul din Micro 13B, Parcul de la Turnul TV, parcarea din Micro 19 aferentă Liceului Economic, parcul I.C. Brătianu, Parul Ghe. Asachi, Parcul CFR, Parcul Eminescu, scuarul central strada Traian Vuia, iar cel de-al patrulea lot cuprinde scuarul de pe strada Brăilei (central) şi Faleza Superioară a Dunării taluz (porţiunea cuprinsă între Biserica Precista şi Parcul Viva).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

SC Gospodărire Urbană, sub "coasa" aleşilor. Operatori privați pentru parcuri publice

Neputinţa societăţii Gospodărire Urbană de a întreţine vegetaţia din parcuri, aliniamentele stradale şi cartiere a fost recunoscută public de primarul Ionuţ Pucheanu, la recenta şedinţă a Consiliului Local. La iniţiativa edilului, aleşii au decis ca activităţile de amenajare şi întreţinere a spaţiilor vezi din parcuri şi aliniamente stradale să fie scoase la licitaţie şi date în grija unor operatori privaţi. La fel se va întâmpla şi cu reparaţia şi întreţinerea locurilor de joacă din oraş, care, în prezent, sunt închise de Protecţia Consumatorului.

Un oraş îngropat în bălării şi cu spaţiile de joacă închise de Protecţia Consumatorului, acestea sunt cele două realităţi de care au avut parte gălăţenii în acest an. Pentru ca măcar în 2018 situaţia să se schimbe, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a iniţiat două proiecte de hotărâre care au stârnit dezbateri aprinse la precedenta şedinţă a Consiliului Local. Iată ce decizii au luat aleşii.

"Să nu fim ciuca bătăilor!"

În Galaţi, prin decizia Protecţiei Consumatorului, toate spaţiile de joacă au fost închise temporar. Numai că acest "temporar" se prelungeşte nelimitat. Şi asta pentru că administraţia locală a contestat în instanţă măsura impusă de Protecţia Consumatorului, iar acum aşteaptă ca organele abilitate să-şi facă treaba. De asemenea, în tot acest timp, se fac demersuri pentru a se obţine autorizaţiile de funcţionare. Greu de spus când se vor rezolva toate acestea. Cert este că proiectul de hotărâre care stabilea delegarea activităţilor de reparaţii şi întreţinere a locurilor de joacă a fost retras de pe ordinea de zi, după ce consilierul local PNL Alexandru Şerban a atras atenţia că există discrepanţe, dar şi vulnerabilităţi cuprinse în documente: "Nu putem rupe unilateral acest contract, dacă cel care câştigă concesiunea nu plăteşte redevenţa!", a punctat liberalul.

Primarul i-a dat dreptate, ba, mai mult, s-a declarat, la rându-i, nemulţumit de prevederile caietului de sarcini, chiar dacă acestea sunt impuse de un contract-cadru prevăzut de o legislaţie depăşită şi contradictorie: "Acelaşi contract-cadru extraordinar de bine făcut îl avem şi la Plajă, unde stăm ca băbălăii, ne uităm unii la alţii şi spunem că n-avem ce face! Ce măsuri de constrângere a celui care nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale avem noi? Îi trimitem notificări? Pe bune? Face avioane din ele! Primăria Galaţi nu-şi poate gândi un contract propriu în care să nu fie ciuca bătăilor? Vă rog, găsiţi-mi o soluţie legală, în care astfel de contracte să nu mai existe!", a cerut edilul departamentului juridic din Primărie.

Proiectul ar urma să intre, din nou, în dezbaterea aleşilor, la şedinţa din decembrie.

"Mai prost nu se poate!"

În martie, când l-a numit director interimar la Gospodărire Urbană pe Bogdan Ardean, primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că societatea va prelua în totalitate cositul ierbii, tocmai pentru a "nu se mai călca pe picioare" cu Ecosal, care se ocupa de vegetaţia din interiorul cartierelor. "Performanţa" s-a văzut!

"Mi-e greu să cred că, strict din punct de vedere al spaţiului verde, lucrurile pot merge mai prost decât merg în momentul de faţă! Dacă nu ştiţi, Gospodărire Urbană reuşeşte performanţa ca, din aprilie şi până în octombrie, să acopere Galaţiul doar o singură dată. Şi sunt sigur că mai sunt zone pe unde nu trece nici măcar o dată. Iar lucrul acesta nu vreau să se mai întâmple la anul. Ne dorim un alt standard, pe care, din punctul meu de vedere, cu toate discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii societăţii Gospodărire Urbană - nu pot, nu vor, nu-i interesează, habar n-am! Cu tot respectul, dar cred că atribuţiile legate de acest domeniu sunt peste capacitatea lor de organizare, de înţelegere a fenomenului şi de acţionare în teren. Uitaţi-vă cum arată intrarea în Galaţi! Acela este standardul minim pe care oraşul nostru ar trebui să-l aibă. Minim! Acolo nu se ocupă Gospodărire Urbană! Din când în când, îşi mai fac pomană unii şi alţii şi arată bine", a explicat primarul motivele iniţierii unui proiect de hotărâre prin care amenajarea şi întreţinerea parcurilor şi a scuarurilor să fie scoase la licitaţie.

Şi a dat ca exemplu Sectorul 3 al Capitalei, unde există o societate care tot Gospodărire Urbană se cheamă, dar "la firul ierbii" se află societăţi private.

Societatea publică, trimisă în cartiere

Edilul a ţinut să spună că salariaţii Gospodărire Urbană nu vor fi afectaţi de externalizarea întreţinerii parcurilor şi a aliniamentelor stradale: "Nu va avea nimeni de suferit de la Gospodărire Urbană, deşi ar merita! Ar mai trebui să plece câte unul acasă, dar, din păcate, nu-i muncitor. Cred că plecarea unuia dintre directori ar face deliciul atât al presei, cât şi al unei părţi dintre dumneavoastră. Muncitorii nu vor fi câtuşi de puţin afectaţi. Vor avea, slavă cerului, front de lucru cât nu pot duce, pe interioarele de cartier! Sper ca în perioada de iarnă să acumuleze destulă energie cât să şi-o poată folosi pe tot parcursul anului viitor şi să aducă interioarele de cartier la un standard de care să fie şi ei mândri", a punctat Pucheanu.

Rectificare negativă

Aleşii locali s-au arătat îngrijoraţi de impactul financiar pe care l-ar putea avea decizia lor asupra bugetului societăţii locale. Consilierul local PSD Vergiliu Vals, reprezentantul asociatului unic Primăria Galaţi la SC Gospodărire Urbană, a dezvăluit că, la ultima şedinţă, Consiliul de Administraţie al firmei a votat rectificarea bugetară negativă cu mai bine de 4 milioane de lei. "Bugetul de venituri şi cheltuieli este realizat doar în proporţie de 60 la sută, de aceea am fost nevoiţi să facem rectificare. Adică ar fi avut potenţial, dar nu au capacitatea tehnică şi umană să-şi ducă la îndeplinire, de aici s-a şi născut necesitatea externalizării. Deci nu există un pericol ca SC Gospodărire Urbană să sufere o scădere a veniturilor, în condiţiile în care va primi un buget proporţional cu activităţile pe care le are", a precizat Vergiliu Vals.

În ceea ce priveşte preţul pe care îl vor plăti gălăţenii pentru serviciile contractate firmelor private, Pucheanu a argumentat că, "atât timp cât este o licitaţie la care vor veni mai multe societăţi, care se vor lupta pentru aceste contracte, sunt sigur că se va ajunge la un preţ absolut decent. Şi chiar dacă va fi ceva mai scump, va schimba faţa oraşului nostru".

Proiect aprobat, urmează modificările

Consiliera locală independentă Simona Vreme s-a arătat rezervată în privinţa documentaţiei proiectului şi a sugerat că SC Gospodărire Urbană s-ar putea ocupa de îmbunătăţirea ei. Primarul însă, nici n-a vrut să audă: "Dacă în ceea ce priveşte aparatul de lucru, atunci când concep hârtii, stau cumva cu inima strânsă, cu tot respectul pentru Gospodărire Urbană, dacă aş lăsa-o sută la sută în sarcina lor, cred că aş face infarct. Dacă vreţi să mă aveţi pe conştiinţă, mai daţi-mi două sfaturi de genul acesta!", a replicat edilul.

Până la urmă, Pucheanu i-a convins pe aleşi să voteze după ce a admis că documentele se vor reîntoarce, curând, pe masa lor, pentru modificări. "Bag mâna în foc că vom mai analiza această formă de delegare de cel puţin două-trei ori! Pentru că forma pe care o aveţi în faţă va fi trimisă către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, care, aşa cum ne-a obişnuit, n-o va accepta din prima şi o va trimite, o vom modifica şi vom reveni în faţa dumneavoastră. Tot din experienţă, o licitaţie după actuala lege durează, din păcate, minimum şase luni, dacă nu începem procedurile, o să ajungem undeva la jumătatea lui august să avem delegarea parcurilor către terţi", a spus edilul.

Licitaţie pe loturi

Conform caietului de sarcini, parcurile şi scuarurile importante vor fi scoase la licitaţie pe loturi. Primul lot vizează: scuarul bulevardului Galaţi, scuarul străzii Oţelarilor, Parcul Rizer, Grădina Publică, Parcul Libertăţii, Rondou Statuie Gară, Parcul Eroilor (Prefectură), Parc Disco VIP şi Parc Selgros. Al doilea lot cuprinde: Parcul din Micro 39 aferent blocului V4, cel din Micro 17 aferent Penny Market, Orăşelul Copiilor, Parcul Cloşca, Parcul Unicom şi Rondoul IFR, Parcul de la Patinoar, Parcul Viva, Casa de Cultură şi scuarul de pe strada Siderurgiştilor. Lotul III vizează: Parcul din Micro 13B, Parcul de la Turnul TV, parcarea din Micro 19 aferentă Liceului Economic, Parcul I. C. Brătianu, Parcul Gheorghe Asachi, Parcul CFR, Parcul Eminescu, scuarul central strada Traian Vuia. Cel de-al patrulea lot cuprinde: scuarul de pe strada Brăilei (central) şi Faleza Superioară a Dunării taluz (porţiunea cuprinsă între Biserica Precista şi Parcul Viva).

Firmele care vor câştiga licitaţiile nu vor acţiona după cum le taie capul, ci la comanda Primăriei şi vor pune în aplicare proiectele acesteia.

"Evident, contractele pe care le vom încheia vor trebui să fie atât de bine gândite, încât 99 la sută din drepturi să fie ale Primăriei şi 99 la sută dintre responsabilităţi să fie ale celui care intervine pe teren. Nu am nici eu garanţia că nu va fi nicio problemă! Nici dacă m-aş ocupa personal de săpat şi de smuls buruiana nu v-aş putea garanta aşa ceva, dar, din păcate, această societate a Primăriei, Gospodărire Urbană, şi-a arătat limitele".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Pe mâna cui vor ajunge cele mai importante parcuri din Galaţi

Pentru că autorităţile încă nu au scos la licitaţie întreţinerea celor mai importante zone verzi ale oraşului, de îngrijirea parcurilor preferate ale gălăţenilor şi scuarurilor străzilor principale trebuie să se ocupe tot Gospodărire Urbană, societatea care, în ultimii ani, s-a dovedit incapabilă să întreţină spaţiile verzi ale Galaţiului.

Municipalitatea nu a renunţat la ideea de a apela la operatori privaţi pentru amenajarea şi întreţinerea locurilor de promenadă preferate ale gălăţenilor şi ale celor mai importante parcuri şi scuaruri din oraş, care, în ultimii doi ani, au fost năpădite de buruieni din primăvară până în toamnă. Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că municipalitatea a înaintat către Gospodărire Urbană hotărârea Consiliului Local prin care aleşii au decis să externalizeze întreţinerea a aproximativ 30 de parcuri şi scuaruri din oraş, iar societatea trebuie să scoată la licitaţie, pe loturi, acest serviciu. „Gospodărire Urbană trebuie să trimită către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) caietul de sarcini şi să parcurgă efectiv întreaga procedură”, ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Până când autorităţile vor scoate, însă, la licitaţie întreţinerea celor mai importante zone verzi ale oraşului şi vor fi desemnaţi şi câştigătorii, obligaţia îngrijirii lor revine tot societăţii Gospodărire Urbană.

Ce parcuri şi scuaruri sunt vizate

Reamintim că potrivit documentaţiei votate, în toamna anului trecut, de către aleşii locali, autorităţile vor să scoată la licitaţie patru loturi cu parcuri şi scuaruri importante ale oraşului. Primul lot vizează scuarul bulevardului Galaţi, scuarul străzii Oţelarilor, Parcul Rizer, Grădina Publică, Parcul Libertăţii, Rondou Statuie Gară, Parcul Eroilor (Prefectură), Parc Disco VIP şi Parc Selgros. Al doilea lot cuprinde Parcul din Micro 39 aferent blocului V4, cel din Micro 17 aferent Penny Market, Orăşelul Copiilor, Parcul Cloşca, Parcul Unicom şi Rondoul IFR, Parcul de la Patinoar, Parcul Viva, Casa de Cultură şi scuarul de pe strada Siderurgiştilor. Lotul III vizează Parcul din Micro 13B, Parcul de la Turnul TV, parcarea din Micro 19 aferentă Liceului Economic, parcul I.C. Brătianu, Parul Ghe. Asachi, Parcul CFR, Parcul Eminescu, scuarul central strada Traian Vuia, iar cel de-al patrulea lot cuprinde scuarul de pe strada Brăilei (central) şi Faleza Superioară a Dunării taluz (porţiunea cuprinsă între Biserica Precista şi Parcul Viva).
În documentele votate de consilieri se precizează că "lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi (tăieri de corecţie şi tuns gard viu, cosit şi altele), precum şi lucrările de amenajare (plantat flori, arbuşti şi nu numai) şi tratamentele fitosanitare se impun a fi efectuate cu operatori economici specializaţi, ce dispun de personal calificat şi utilaje performante". Mai mult, reprezentanţii Primăriei arată, printre altele, în Studiul de oportunitate, că un privat va fi mult mai responsabil şi mai preocupat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, va practica preţuri competitive şi-şi va diversifica serviciile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Întreţinerea spaţiilor verzi, pe cheltuiala gălăţenilor

Gălăţenii - simpli cetăţeni, persoane juridice, asociaţii de proprietari, ONG-uri sau instituţii - care vor să se implice, pe propria cheltuială, în amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi publice din oraş, vor putea încheia acorduri de colaborare în acest sens cu Primăria municipiului Galaţi.

Primăria a lansat în dezbatere publică "Programul de conservare şi înfrumuseţare a spatiilor verzi din municipiul Galaţi prin implicarea persoanelor fizice si juridice, a asociaţiilor de proprietari, ONG-urilor şi instituţiilor publice" şi aşteaptă, până lunea viitoare, pe 19 noiembrie, propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate. Planurile Primăriei şi argumentele pot fi consultate atât pe site-ul www.primariagalati.ro, cât şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Domnească nr. 54.

Trebuie spus că, în prezent, potrivit Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galaţi, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 260/2018, spaţiile verzi din jurul blocurilor de locuinţe şi din imediata vecinătate a locurilor unde-şi desfăşoară activitatea ONG-urile şi instituţiile publice pot fi date în administrare (amenajare şi întreţinere) asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice, ONG-urilor interesate pe o perioadă de un an. Era, însă, nevoie de nişte prevederi mai explicite.

Unde se vor depune solicitările

Conform proiectului supus dezbaterii publice, persoanele fizice şi persoanele juridice vor putea solicita - cu asigurarea din fonduri proprii a cheltuielilor - amenajarea unor spaţii verzi (parc, gradină, scuar, fâşie plantată) sau întreţinerea spaţiilor verzi existente. Solicitările vor depune la Serviciul Relaţii cu Publicul, Ghişeu Unic din cadrul Primăriei, însoţite de schiţa amenajării propuse, cu tipurile de vegetaţie, dotări şi mobilier urban.

Primăria va încheia acorduri de colaborare cu persoanele fizice sau juridice, respectiv convenţii cu asociaţiile de proprietari, ONG-urile şi instituţiile publice care doresc implicarea în programul de conservare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi.

Pe cheltuiala proprie

"Spaţiile verzi încredinţate vor fi amenajate şi/sau întreţinute fără a se solicita municipiului Galaţi plata lucrărilor executate", se precizează în proiect. În schimb, vor putea fi amplasate panouri informative: "Acest spaţiu verde este întreţinut de către persoana fizică/ persoana juridică (nume, sigla companie şi date de contact)".

Pentru executarea lucrărilor de întreţinere specifice de sezon a spaţiului verde public încredinţat, persoanele fizice sau juridice pot opta pentru: realizarea activităţilor în regie proprie, contractarea unei firme specializate în activităţi de grădinărit şi arhitectură peisagistică, sau pot apela la societatea Gospodărire Urbană SRL Galaţi, intervenţiile acesteia fiind facturate celor care au primit în întreţinere spaţiul verde de către prestatorii de lucrări. Obligatorii vor fi: salubrizarea zonelor verzi, cositul ierbii şi tunsul gardului viu, greblarea frunzelor, plantare materialului dendrologic şi udarea lui.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Gălăţenii se vor putea implica în înfrumuseţarea spaţiilor verzi din oraş

Gospodarii şi iubitorii de spaţii verzi vor avea ocazia să se implice în înfrumuseţarea Galaţiului asumându-şi întreţinerea unor spaţii verzi. Asociaţiile de proprietari vor putea lua în administrare spaţiile verzi din zona blocurilor pe care le adminstrează, dar acelaşi lucru pot face şi ONG-urile, instituţiile publice sau firme private.

"Între Primărie şi cetăţeni trebuie să existe parteneriat, comunicare şi deschidere pentru evoluţia proiectelor comunităţii. Voi promova în şedinţa de joi (n.r. - 31 ianuarie 2019) a Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care le oferim gălăţenilor, indiferent că vorbim de persoane fizice, firme, ONG-uri sau asociaţii de proprietari, posibilitatea de a contribui activ la amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi din oraş: parcuri, grădini sau scuaruri. Acordul va fi făcut între Primărie şi cei care doresc să se implice activ în comunitate, cu valabilitatea de un an şi posibilitatea de prelungire a acestuia. Avem deja numeroase solicitări din partea cetăţenilor care doresc să aibă grijă de spaţiile verzi din zona în care locuiesc, dar şi din partea unor firme, lucru care ne bucură şi susţinem astfel de iniţiative", spune primarul Ionuţ Pucheanu.

De altfel, precedentul a fost creat încă din luna octombrie 2018, când primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat cu directorul Şantierului Naval Damen Galaţi un protocol de colaborare în vederea "adoptării" a trei parcuri din municipiul Galaţi ce urmează a fi reabilitate cu sprijinul financiar al Damen. Este vorba de parcul de la Elice, precum şi de două locuri de joacă pentru copii situate în Mazepa şi Micro 17.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Spaţiile verzi din Galaţi, îngrijite pe bază de voluntariat. Cum se fac parteneriatele dintre Primăriei şi cei interesaţi

Municipalitatea a decis să încheie astfel de parteneriate scrise care presupun drepturi şi obligaţii precise pentru părţi. Voluntarii care iau în grijă un spaţiu verde au dreptul să pună plăcuţe prin care să anunţe că se ocupă de întreţinerea acestuia.

Consilierii locali au aprobat joi, 31 ianuarie 2019, la iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, programul de conservare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi din municipiu, prin implicarea persoanelor fizice şi juridice, a asociaţiilor de proprietari, ONG-urilor şi instituţiilor publice. Astfel, toţi cei interesaţi vor avea posibilitatea să se implice în mod activ pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Galaţi, oferite de Primărie cu titlu gratuit. Evident, restul spaţiilor verzi vor fi administrate în continuare de  Gospodărie Urbană.

„Susţin iniţiativa civică. Între Primărie şi cetăţeni trebuie să existe parteneriat, comunicare şi deschidere pentru evoluţia proiectelor comunităţii. Le oferim gălăţenilor posibilitatea de a contribui activ la amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi din oraş: parcuri, grădini sau scuaruri”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi. „Acordul va fi făcut între Primărie şi cei care doresc să se implice activ în comunitate, cu valabilitatea de un an şi posibilitatea de prelungire a acestuia. Avem deja numeroase solicitări din partea cetăţenilor care doresc să aibă grijă de spaţiile verzi din zona în care locuiesc, dar şi din partea unor firme, lucru care ne bucură şi susţinem astfel de iniţiative”, a adăugat edilul.

Necesitatea implicării voluntare a cetăţenilor municipiului Galaţi este determinată de dorinţa de îmbunătăţire a aspectului urbanistic al spaţiilor verzi şi are ca scop responsabilizarea civică şi implicarea activă în întreţinerea spaţiilor plantate, pentru ridicarea standardului de curăţenie şi confort în toate zonele municipiului.

În cazul persoanelor fizice şi juridice, depunerea solicitării va fi însoţită de o schiţă de amenajare propusă, iar după aprobarea cererii se va încheia între Primărie şi solicitant un acord de colaborare. Solicitările vor fi soluţionate în ordinea înregistrării lor la Serviciul Relaţii cu Publicul, Ghişeu Unic din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi. În vederea soluţionării solicitărilor depuse se va avea în vedere complexitatea amenajării, cuantumul valoric al investiţiei, având prioritate la soluţionarea favorabilă cererile care acoperă o gamă cât mai largă de elemente decorative şi servicii peisagistice care vor fi prestate.

În cazul asociaţiilor de proprietari, ONG-urilor şi instituţiilor publice, acestea vor încheia cu Primăria municipiului Galaţi o convenţie, în baza unei cereri. Solicitările vor fi soluţionate în ordinea înregistrării lor la Serviciul Relaţii cu Publicul, Ghişeu Unic din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.

Lucrările de amenajare a spaţiului verde încredinţat se vor executa în conformitate cu schiţa de amenajare propusă şi aprobată de Primăria municipiului Galaţi prin structura de specialitate. Este vorba despre lucrări de salubrizare, cosit gazon, greblat frunze şi crengi, plantare de material dendrologic, udare a materialului dendrologic, tuns gard viu.

Spaţiile verzi încredinţate vor fi amenajate şi/sau întreţinute fără a se solicita municipalităţii plata lucrărilor executate, partenerul menţionat în acord primind în schimb dreptul de amplasare a maximum două panouri informative pe care va fi inscripţionat logo-ul municipiului Galaţi şi mesajul: ”Acest spaţiu verde este întreţinut de către persoana fizică (cu excepţia celor care locuiesc în condominiu şi sunt organizaţi în asociaţii de proprietari)/persoana juridică (nume, sigla companiei şi date de contact)”. Dimensiunea panoului va fi de 50x25 cm, iar picioarele de susţinere ale acestuia nu pot depăşi 10 cm de la sol.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cine s-a oferit să îngrijească spaţiile verzi ale oraşului

Trei asociaţii de proprietari - 302 şi 315 din cartierul Micro 16 şi 376 din Micro 17 - au intrat în programul prin care persoanelor fizice şi juridice li se oferă posibilitatea să amenajeze şi să întreţină spaţii verzi din oraş, încheind parteneriate cu administraţia locală.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei, Asociaţia nr. 302 a solicitat încheierea unei convenții cu municipalitatea pentru amenajarea și întreținerea unei suprafețe de 5.605 metri pătrați, solicitând totodată gard viu și gazon, iar Asociația nr. 315 dorește întreținerea unei suprafețe de 2.327 de metri pătrați și a cerut ca municipalitatea să o sprijine cu punerea la dispoziție de gard bordurat și gard viu. Asociația nr. 376 a solicitat să se ocupe de întreținerea unei suprafețe de 5.228 de metri pătrați, având nevoie, de asemenea, de gard bordurat și gard viu.

În viziunea administraţiei locale, "necesitatea implicării voluntare a cetățenilor este determinată de dorința de îmbunătățire a aspectului urbanistic al spațiilor verzi și are ca scop responsabilizarea civică, pentru ridicarea standardului de curățenie și confort în toate zonele municipiului".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.