Jump to content

Gălăţeanca Diana Stroia, consul onorific în Ţara Galilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gălăţeanca Diana Stroia, consul onorific în Ţara Galilor

Acum 16 ani a plecat în Marea Britanie, dar nu cu gândul de a rămâne acolo. Nu i-a fost uşor să-şi construiască o carieră, într-o perioadă în care femeile românce aveau de ales între a fi chelneriţe sau menajere. Astăzi, este cetăţean britanic, director de finanţe al companiei Comcen, dar inima îi bate tot pentru România. Pe 11 decembrie, la Lord Mayor’s Mansion, reşedința lordului primar al oraşului Cardiff, gălăţeanca Diana Stroia a devenit consul onorific al României în Ţara Galilor (Wales). O misiune care înseamnă sută la sută voluntariat, pentru care nu va fi remunerată şi nici nu va avea buget alocat. În schimb, îşi va dedica timpul în folosul românilor, acoperind din resurse personale cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate.

Care este povestea gălăţencei Diana Stroia, noul consul onorific al României în Ţara Galilor, şi ce şi-a propus să facă pentru românii din Marea Britanie, dar şi pentru cei de acasă, veţi afla din interviul pe care ni l-a acordat.

- Doamnă consul, cum şi când aţi ajuns în Marea Britanie?
- Am plecat în 2001, în luna de miere. Nu am plecat cu gând să rămân. De fapt, mereu mi-am dorit să revin şi am privit rămasul în Marea Britanie ca pe ceva temporar. 16 ani mai târziu, iată-mă cetăţean britanic şi tot cu inima la România.

- Ce înseamnă să îţi construieşti o carieră de succes în Marea Britanie? Câtă muncă şi efort sunt necesare?
- Când am ajuns la Londra, acum 16 ani, oferta de muncă pentru femeile românce abia venite era foarte limitată: curăţenie, lucrul în restaurant, în baruri, în sectorul hotelier. Din punct de vedere al restricţiilor pe piaţa muncii, pentru români nu era simplu să poţi lucra legal în Marea Britanie; dar mereu am insistat să lucrez legal şi să fac totul conform cu legea.
Ţin minte că am mers cu un prieten de familie la restaurantul unde lucra el, să "încerc" meseria de ospătăriţă. Nu mi-a luat mult să realizez că nu fac o treabă bună. La final de tură, am predat şorţul, le-am mulţumit şi am plecat acasă tristă. Am simţit că nu eram bună de nimic, engleza mea era mediocră, cu toate că acasă traduceam ad-hoc şi mi se părea ca "ştiu engleză"; în seara respectivă, mi s-a părut că nu înţelegeam nimic în jur, parcă aveam limba legată şi urechile astupate. Am ajuns acasă plângând, descurajată şi hotărâtă să mă întorc în România.
Sunt creştină, cred în Dumnezeu, şi mi-am zis că am ajuns la Londra cu un scop şi că diploma mea de facultate nu e doar o bucată de hârtie. Am pornit încrezătoare înspre Job Centre şi, în naivitatea mea, am aplicat la un singur post care mi-a sărit în ochi: recepţionist la o firma de concesii.
La câteva ore după ce am trimis cererea pe e-mail, am primit un telefon şi am fost chemată la interviu. Mi-am făcut dosarul cu traducerea foii matricole din facultate, diploma tradusă, CV etc şi am fost intervievată de directoarea de finanţe, Nilufer, care s-a uitat în dosarul meu, apoi s-a uitat la mine şi m-a întrebat: "Tu chiar vrei postul ăsta de recepţionist?". Eu, entuziasmată, am spus un DA hotărât. A chemat-o pe una dintre contabilele din departamentul ei şi, împreună, mi-au pus întrebări pur contabile, al căror răspuns l-am ştiut. S-au uitat una la alta şi apoi Nilufer mi-a spus: "Eu am alt post pentru tine, am un post de asistent contabil. Eşti interesată?". Mai să cad de pe scaun! Nu m-am aşteptat la aşa ceva. În schimb, mi-am văzut rugăciunea ascultată.

- Ce a urmat?
- A fost greu, foarte greu. Uneori eram în birou de la 9 dimineaţa până la 10 seara. Anul financiar se termină pe 31 decembrie şi noi, eu şi Nilufer, eram în birou în Ajun de Crăciun până seara târziu, ca să terminăm rapoartele şi jurnalele. Anul acela nu am avut Crăciun şi Revelion - am fost la serviciu şi nu am primit un ban în plus peste orele petrecute peste program. Nici nu am cerut. Eram fericită şi recunoscătoare că am de lucru, că pot lucra în domeniul în care m-am calificat, să învăţ meserie şi să văd rodul muncii mele. Acolo am învăţat contabilitatea practică; teoria o ştiam din facultate. De acolo, totul a fost natural. Nu am cerut niciodată o mărire de salariu; angajatorii apreciază asta şi onorează munca. Ca în orice lucru bun, efortul şi munca trebuie împletite cu integritatea şi răbdarea, o atitudine pozitivă, proactivă şi o dorinţa sinceră de a învăţa. Astea se aplică oriunde în lume, nu doar în Marea Britanie. Principiile astea mi-au fost insuflate de mică de către bunici şi părinţi, care mereu ne-au încurajat să fim "oameni".

- Cum aţi ajuns să lucraţi în cadrul companiei Comcen Computer Supplies Ltd?
- Fostul director de finanţe al Comcen era pe cale de pensionare şi a dorit să angajeze pe cineva căruia să îi predea activitatea. Aşa am fost angajată, iniţial parte din echipa de contabilitate, apoi am preluat postul lui.
Sunt la Comcen de nouă ani, timp în care am asistat la recesiune şi acum, mai nou, la Brexit. Perioade tumultoase, economie volatilă, dar mulţumim lui Dumnezeu, împreună cu consiliul director, am luat decizii înţelepte, am învăţat împreună cum să facem strategie când viitorul este incert şi ne-am asigurat că personalul nu suferă în perioade de criză economică, atunci când mulţi în jur şi-au pierdut slujbele.

- Doamnă consul, cât de numeroasă şi de puternică este comunitatea românească din Ţara Galilor?
- Unul dintre obiectivele mele a fost şi este comunitatea românească din Ţara Galilor. Până la alegerile din decembrie 2016, nu am avut nimic oficial cu privire la cifre. Nici acum nu ştim cu exactitate câţi români locuiesc în Ţara Galilor. Autorităţile de aici nu ţin o evidenţă clară şi datele nu pot fi cumulate - am încercat. În schimb, suntem uniţi, frumoşi, iubim valorile şi tradiţiile româneşti, există o biserică românească în Cardiff, organizăm evenimente cu specific românesc şi sper ca pe viitor să fim mai implicaţi.

- În ce domenii lucrează românii din Ţara Galilor şi cum sunt priviţi?
- Dar ce nu lucrează românii? Opinia mea este că omul sfinţeşte locul, iar românii muncitori, integraţi şi implicaţi sunt văzuţi foarte bine atât în comunitate, cât şi la locul de muncă.

- Înainte de a deveni consul onorific, v-aţi dedicat timp important activităţilor în folosul comunităţii româneşti din Ţara Galilor. Care au fost cele mai importante proiecte şi evenimente organizate?
- Cred că cel mai important eveniment a fost organizarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Când ni s-a propus organizarea primei secţii de votare din Ţara Galilor, eu şi soţul meu am pornit într-o călătorie cu final necunoscut pentru noi atunci. Am întâlnit pe drum români extraordinari. Am fost impresionaţi de spiritul civic, dedicarea, seriozitatea, implicarea comunităţii române. Au venit români pe care nu i-am mai întâlnit niciodată şi împreună am făcut ceva extraordinar; suntem foarte recunoscători fiecăruia.

- Ce înseamnă pentru românii din Wales faptul că vor avea consul onorific?
- Un consul onorific este, practic, liantul dintre Consulul General de la Londra şi comunitatea din Ţara Galilor, dar şi între comunitatea română şi autorităţile locale din Ţara Galilor. Acum punem împreună bazele a ceea ce ne dorim, pentru că fiecare activitate se face cu oameni ca mine. Consulatul onorific ne oferă cadrul de organizare; dar noi, ca români, trebuie să fim cei organizaţi. Aşa cum reiese şi din titlu, este onorific: este voluntariat, cu şi pentru voluntari.

- Care vor fi priorităţile dumneavoastră în cadrul acestei misiuni?
- În primul rând, îmi doresc să contribui la consolidarea comunităţii româneşti din Ţara Galilor şi, mai ales la încurajarea evenimentelor comunitare, culturale, care să favorizeze păstrarea tradiţiilor şi a identităţii naţionale, în mediu asociativ, ajutând în acelaşi timp şi la implicarea în viaţa ţării de adopţie, acţiuni caritabile. Mai mult decât atât, doresc să mă implic în susţinerea mediului academic, prin crearea de pârghii de comunicare şi colaborare între universităţi galeze şi româneşti.
În acelaşi timp, consider că este oportun să-i încurajăm pe copiii români născuţi în Ţara Galilor să înveţe limba română şi să se apropie de cultura şi valorile româneşti. Nu în ultimul rând, îmi doresc continuarea acţiunilor mele de promovare turistică şi comercială a României în rândul investitorilor galezi, precum şi îndrumarea investitorilor români către lărgirea spectrului investiţional în Ţara Galilor, prin organizarea de seminarii, conferinţe şi cluburi pentru agenţii economici aparţinând persoanelor de origine română care locuiesc în Ţara Galilor, dar şi pentru cei din România.

- Ce poate şi ce nu poate face un consul onorific pentru un român din Wales?
- Consulii onorifici nu sunt diplomaţi profesionişti, adică ei nu pot elibera acte de călătorie etc, nu sunt remuneraţi ca diplomaţii de carieră. Ei locuiesc, muncesc şi plătesc taxe în ţara unde îşi desfăşoară activitatea, reprezentând ţara lor nativă, ca voluntari nesalariaţi. De asemenea, ei nu au alocat un buget din partea Ministerului de Externe al României sau al Ambasadei României în ţările respective, urmând ca toate cheltuielile necesare desfăşurării activităţii să fie acoperite din resurse personale.

- La Business Networking - prima întâlnire dedicată mediului asociativ şi antreprenorilor din Wales pe care aţi organizat-o, aţi vorbit despre barierele pe care le întâmpină antreprenorii în Marea Britanie. Ce aţi putea face, din postura de consul onorific, pentru a sprijini mediul de afaceri românesc?
- Îmi doresc mult să-i promovez pe antreprenorii români deja stabiliţi aici. Cluburile oamenilor de afaceri sunt de multe ori restrictive pentru cei din afară. Lucrez împreună cu bănci, firme de contabilitate şi avocaţi, pentru a oferi antreprenorului roman un mediu de afaceri sigur, în conformitate cu legea şi cerinţele locale.

- Ce loc mai ocupă Galaţiul în inima dumneavoastră?
- Galaţiul este Acasă, chiar dacă am casa la mii de kilometri depărtare. Revin mereu cu bucurie şi nostalgie, vin să petrec timp cu părinţii, familia şi prietenii. Încerc să mă implic cât de mult pot şi să aduc o contribuţie cât de mică, dar din suflet.

- Una dintre misiunile unui consul onorific este de a facilita contactele economice şi comerciale între companii româneşti şi străine. Cum vedeţi oportunităţile de dezvoltare ale Galaţiului?
- Abia aştept să iau parte la întâlniri ale oamenilor de afaceri gălăţeni şi cu autorităţi locale, să aud nevoile, propunerile şi sugestiile lor, iar eu, la rându-mi, să pot facilita paşii înspre închegarea relaţiilor de afaceri, schimburi de expertiză cu partea galeză.

Cine este Diana Stroia

Diana Stroia s-a născut şi a crescut în Galaţi. A absolvit Liceul "Sfânta Maria", secţia matematică-fizică şi apoi ştiinţe economice (ASE) în cadrul Universităţii "Danubius". În Marea Britanie a urmat cursurile Asociaţiei Tehnicienilor Contabili, asociaţie a cărei membră este. Apoi a absolvit un al doilea curs universitar în Strategic Management şi Leadership la UWIC - Cardiff Metropolitan University şi este membră a Chartered Management Institute.

Cine a fost prezent la recepţia de inaugurare

ES ambasadorul României în Regatul Unit, dr. Dan Mihalache, consilierul preşedintelui României pentru Românii de Pretutindeni, dr. Sandra Pralong, şi consulul general onorific al României la Bristol, dr. Răzvan Constantinescu, au participat, alături de membri ai Misiunii României în Regatul Unit şi de reprezentanţi şi lideri spirituali ai comunităţilor române şi britanice în Ţara Galilor, la recepţia prilejuită de inaugurarea Consulatului Onorific al României în Ţara Galilor. Cu toţi au subliniat contribuţia pozitivă a comunităţii româneşti la economia şi viaţa culturală a Ţării Galilor şi şi-au oferit sprijinul pentru noul consul onorific al României, gălăţeanca Diana Stroia. Evenimentul a fost găzduit de Lordul Primar al oraşului Cardiff, Bob Derbyshire, şi de soţia lui.

Recunoaştere importantă a comunităţii româneşti

"Inaugurarea Consulatului Onorific al României în Ţara Galilor reprezintă o recunoaştere importantă a comunităţii româneşti din zonă de către Ambasada României la Londra, Ministerul de Externe şi British Foreign and Commonweath Office. Felicitări, Diana Stroia, o doamnă deosebită, cu un potenţial inegalabil!", este mesajul asociaţiei Romanian Women in UK, ale cărei reprezentante au participat la inaugurare, alături de autorităţi, oameni de afaceri galezi şi români.

Cine poate deveni consul onorific

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, persoanele propuse să devină consuli onorifici trebuie să deţină poziţii importante în ţările respective - oamenii politici reputaţi, personalităţi remarcabile în domeniile economic, financiar, bancar, cultural, ştiinţific, avocaţi de renume, cu independenţă financiară şi comportament adecvat funcţiei încredinţate, apropiaţi de România. Consulul onorific poate exercita funcţiile consulare numai după primirea exequatur-ului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Gălăţeanca Diana Stroia, reconfirmată consul onorific al României în Ţara Galilor. Voluntar în slujba ţării şi a cetăţenilor ei

O înfrăţire cu Galaţiul a unuia dintre oraşele din Ţara Galilor reprezintă una dintre cele mai arzătoare dorinţe ale gălăţencei Diana Stroia, în calitate de consul onorific al României la Swansea. Luna trecută, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Laura Popescu, i-a înmânat Dianei Stroia patenta de reînnoire a mandatului de consul onorific al ţării noastre. Documentul, semnat de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, este valabil până în 2025.

“Pe 11 decembrie 2017, la Lord Mayor’s Mansion, reşedința lordului primar al oraşului Cardiff, gălăţeanca Diana Stroia a devenit consul onorific al României în Ţara Galilor (Wales). O misiune care înseamnă sută la sută voluntariat, pentru care nu va fi remunerată şi nici nu va avea buget alocat. În schimb, îşi va dedica timpul în folosul românilor, acoperind din resurse personale cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate”, consemnam, la acea vreme, în ziarul „Viaţa liberă”.

Despre implicarea şi activitatea gălăţencei în misiunea de consul onorific aţi putut citi, adesea, în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Ne vom mărgini să amintim că, pe 1 Decembrie 2018, a avut loc un moment istoric: prima arborare oficială a Drapelului de Stat al României în Ţara Galilor, eveniment organizat de Consulatul Onorific al României în Ţara Galilor.

Fără tăgadă, gălăţeanca a contribuit la consolidarea comunităţii româneşti din Ţara Galilor, la încurajarea evenimentelor comunitare, culturale, care să favorizeze păstrarea tradiţiilor şi a identităţii naţionale, ajutând în acelaşi timp şi la implicarea în viaţa ţării de adopţie. O dovadă ar putea fi proiecția în premieră a filmului „Maria, Regina României” și o seară de sărbătoare românească - evenimentele organizate pentru a celebra Ziua Naţională pe 1 Decembrie 2021. A fost o sărbătoare trăită cu emoție de comunitatea românească și britanică în Țara Galilor. În semn de respect față de România, autoritățile din orașul Swansea au înălțat steagul românesc în fața clădirii Guildhall a Primăriei oraşului.

În acelaşi timp, nu trebuie neglijat un aspect foarte important: consulii onorifici nu sunt diplomaţi profesionişti, adică ei nu pot elibera acte de călătorie sau alte asemenea documente, nu sunt remuneraţi ca diplomaţii de carieră. Ei locuiesc, muncesc şi plătesc taxe în ţara unde îşi desfăşoară activitatea, reprezentând ţara lor nativă, ca voluntari nesalariaţi. De asemenea, ei nu au alocat un buget din partea Ministerului de Externe al României sau a Ambasadei României în ţările respective, urmând ca toate cheltuielile necesare desfăşurării activităţii să fie acoperite din resurse personale!

Nu e de mirare că Ministerul român de Externe a considerat că Diana Stroia trebuie să-şi continue misiunea de consul onorific.

Actul consular

„Ministerul Afacerilor Externe are onoarea să informeze că doamna Diana Sara Stroia a fost desemnată drept şef al Consulatului României în Swansea, cu rangul de Consul Onorific, și își va desfășura activitatea în districtul consular Wales.

Doamnei Diana Sara Stroia i-au fost trasate direcții de activitate și i-a fost acordată competența de a proteja, potrivit legilor și uzanțelor dintre state prietene, drepturile și interesele cetățenilor români și pe ale firmelor românești, de a contribui la dezvoltarea de relații economice, comerciale, turistice, culturale și științifice și de a sprijini dezvoltarea relațiilor de prietenie existente între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și autoritățile sunt rugate să-i recunoască dnei Diana Sara Stroia capacitatea de consul onorific, să-i garanteze drepturile și privilegiile care rezultă din statutul ei, în concordanță cu Convenția de la Viena din 1963 referitoare la relațiile consulare și să-i accepte cererile și recomandările formulate în această capacitate oficială”, scrie în actul consular semnat de ministrul Afacerilor Externe al României, valabil până la 31 octombrie 2025, fiind parafat cu sigiliul de stat.

Încredere

„Mă bucur să-i ofer acreditarea înnoită Dianei Stroia, consulul onorific al României în Swansea. Sunt încrezătoare că vom continua să cooperăm pentru promovarea intereselor României”, a declarat ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, cea care i-a înmânat documentul gălăţencei.

„Consider că este o onoare să primesc înnoirea patentei consulare în rolul voluntar de Consul Onorific al României în Țara Galilor. România este și va fi mereu în inima mea, indiferent unde voi fi în lume. Aștept cu nerăbdare să îmi continui rolul în slujba României și a cetățenilor ei”, ne-a mărturisit Diana Stroia.

Şi în mandatul anterior a iniţiat demersuri de înfrăţire a Galaţiului cu Cardiff, dar, din păcate, nu s-a reuşit. Este hotărâtă ca, în acest nou mandat, să transforme în realitate această arzătoare dorinţă: înfrăţirea Galaţiului cu unul dintre marile oraşe din Ţara Galilor.

Cine este Diana Stroia

Diana Stroia s-a născut şi a crescut în Galaţi. A absolvit Liceul "Sfânta Maria", secţia matematică-fizică şi apoi ştiinţe economice (ASE) în cadrul Universităţii "Danubius". În Marea Britanie a urmat cursurile Asociaţiei Tehnicienilor Contabili, asociaţie a cărei membră este. Apoi a absolvit un al doilea curs universitar în Strategic Management şi Leadership la UWIC - Cardiff Metropolitan University şi este membră a Chartered Management Institute.

Diana Stroia a plecat în Marea Britanie în 2001, în luna de miere. Era convinsă că e doar o plecare temporară. A reuşit să-şi construiască o carieră de succes într-o perioadă în care oferta de muncă pentru româncele abia venite era foarte limitată: curăţenie, lucru în restaurant, în baruri, în sectorul hotelier.

De aproape 14 ani este director de finanţe al companiei Comcen Computer Supplies Ltd.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Paturi de spital pentru Ucraina, prin implicarea unei gălăţence din Țara Galilor

Nu mai puţin de 296 de paturi de spital au ajuns în Ucraina datorită implicării unei gălăţence, Diana Stroia, consulul onorific al României în Wales (Ţara Galilor), şi generozităţii unor companii care şi-au unit forţele pentru a-i ajuta pe oamenii care suferă de pe urma unui război nedrept şi absurd. Soţul gălăţencei, Dave Matthews, director general Comcen Group, a însoţit transportul de paturi cu destinația Odessa până la Galaţi şi a putut vedea pe viu cum sunt trataţi oamenii fugiţi din calea războiului.

În Ucraina, lipsa resurselor de bază zilnice şi a echipamentului medical duce la decese care ar fi putut fi evitate. Mai grav, oameni răniţi de atacurile ruşilor ajung să fie îngrijiţi pe podele, pentru că nu există suficiente paturi de spital.

Implicarea şi generozitatea fac, însă, diferenţa. Consulul onorific al României în Țara Galilor, gălăţeanca Diana Stroia, firmele Comcen, Pisys.net, Speednet International Ltd și C&P Engineering Services Ltd au sponsorizat, alături de Serviciul Național de Sănătate Galez și Medstrom Ltd., achiziția și transportul a 296 de paturi de spital pentru Ucraina. Acţiunea s-a desfășurat în cadrul "Wales Cares: Ukraine Campaign" şi a fost plătită cu ajutorul  sponsorilor, în așa fel încât să nu fie nevoie de strângere publică de fonduri.

"Întotdeauna căutăm modalităţi cât mai practice de a ajuta şi ţinem cont de nevoile şi cerinţele stringente. Cea mai mare provocare este să ne asigurăm că tipul de ajutor oferit este sustenabil, de aceea nu am organizat colecte publice, ci mai degrabă am încurajat oamenii să ofere din surplusul lor ceea ce puteau", a declarat Diana Stroia.

Consul onorific al României în Țara Galilor și director financiar al Comcen, gălăţeanca și-a exprimat recunoștința faţă de persoanele din diferite poziții-cheie implicate în aceste eforturi umanitare, care includ câteva alte transporturi de alimente și îmbrăcăminte trimise anterior.

Medstrom, un fabricant independent de paturi de spital din Marea Britanie, a primit autorizaţia de a dona paturi din depozitul său, cu sprijinul NHS (Serviciul Național de Sănătate), precum şi al Comitetului pentru Sănătate al Universităţii Cardiff şi Vale. Trebuie să ştiţi că Medstrom este al doilea cel mai mare furnizor de paturi şi servicii asociate al NHS, producând mai mult de 25 la sută din paturile şi saltelele pentru îngrijiri în afecţiuni acute. "Este incredibil ce a reuşit să facă acest grup minunat de voluntari, să adune fondurile necesare pentru aceste paturi şi saltele donate de C&V UHB către Ucraina. Este incredibil să vedem cum unele dintre acestea sunt deja folosite şi cât de mult contează acest ajutor pentru îngrijirea pacienţilor", a spus Claire Luff, manager clinic al Medstrom.

Din Suceava şi Galaţi, către cei în suferinţă

Directorul general al grupului Comcen, Dave Matthews, soţul gălăţencei Diana Stroia, a sprijinit campania "Wales Cares Ukraine", însoţind transportul de paturi la granița ucraineană. El crede cu tărie că toate corporaţiile, indiferent de mărime, au responsabilitatea de a ajuta comunităţile unde operează, dar şi lumea, pe o scară mai mare, a donat atât timp, cât şi bani, pentru a transporta două încărcături de ajutoare în Ucraina. Odată ce camioanele trimise din Țara Galilor au ajuns în România, paturile au fost descărcate şi reîncărcate în camioane umanitare, pentru a trece granița cu Ucraina.

Suceava și Galațiul au fost oraşele din care transportul umanitar a pornit către Centrul Ucrainei şi către Odessa. Directorul Comcen ar fi trebuit să însoţească transportul până la Odessa, numai că autorităţile ucrainene au considerat că este prea nesigur, în urma atacurilor recente asupra orașului și asupra unui pod esențial, pe care trebuia să-l traversese convoiul umanitar.

A vizitat, în schimb, centrele pentru refugiați din Galați şi a putut vedea pe viu eforturile pe care le fac voluntarii şi autorităţile pentru a răspunde nevoilor refugiaţilor. "Un centru adăpostea 144 de oameni, pe trei etaje, inclusiv 46 de copii şi un câine, alături de mame, bunici şi văduve. Au un grup de voluntari neplătiţi care îi ajută. Camerele sunt încălzite şi plăcute. Familiile stau împreună, era o familie cu cinci persoane care împărţea o cameră, dar persoanele singure au fost lăsate cu câte o cameră, pentru a le oferi intimitate şi demnitate, cei mai mulţi dintre ei având casele distruse. Masa se serveşte peste drum, într-o cantină care este şi loc de întâlnire", a povestit Dave Matthews, impresionat de cele văzute.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Gălățeanca Diana Stroia, consul onorific al României în Țara Galilor: „Întreaga țară chiar este în doliu!”

Consul onorific al României în Țara Galilor (Wales), gălățeanca Diana Stroia ne-a dezvăluit tristețea apăsătoare care a cuprins comunitatea locală, marcată de intrarea în istorie a Reginei Elisabeta a II-a. Dar mai ales modul în care galezii au descoperit cât de mult prețuiesc Familia Regală. Trebuie spus că titlul de Prinț de Wales este acordat în mod tradițional moștenitorului tronului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, titlu care i-a fost conferit Regelui Charles al III-lea și care i-a revenit acum fiului său, William. 

„Am aflat vestea trecerii în neființă a Reginei Elisabeta a II-a când eram pe drum de la Cardiff (acasă) unde participasem împreună cu reprezentanți ai sistemului de sănătate și ai mediului asociativ la un grup de lucru comandat de către Guvernul Galez. Când am intrat în oraș, era o liniște mormântală pe străzi. Mi-a venit să plâng efectiv văzând oameni care ieșiseră din casele lor și stăteau în pragul ușii, pur și simplu, înlemniți. Seara s-a lăsat peste oraș și totul era o mare de liniște. Copiii, care până în acea seară se jucau în fața caselor, în parcuri, erau toți în case. Pur și simplu, în liniște și reverență. Și acest sentiment persistă.

Și pentru mine, care am dublă cetățenie, română și britanică, a fost o seară de o tristețe apăsătoare. Mi-am amintit ocaziile în care viața mea s-a împletit direct cu existenta Majestății Sale. Când am depus jurământul de cetățean britanic, acum 15 ani, când am fost numită Consul Onorific al României în Țara Galilor, iar reprezentantul local al Reginei Elisabeta II-a a fost prezent și a vorbit atunci. Așa cum s-a întâmplat la fiecare eveniment organizat de mine, fie că a fost Ziua Națională a României sau Ziua Iei. Regina Elisabeta a II-a a autorizat prezența reprezentantului Lord Lieutenant și High Sheriff. Prezența acestora a echivalat cu prezența Majestății Sale și a oferit României respectul și considerația purtate nouă, ca țară și națiune”, ne-a mărturisit Diana Stroia.

Într-o intervenție în emisiunea „Serviciul de noapte”, la Radio România Actualități, Diana Stroia a povestit cum Casa Regală a fost mereu alături de comunitatea românească: „Suntem o comunitate mare, avem o contribuție semnificativă în rândul comunității locale, suntem implicați local, dar inima noastră bate în ritm românesc. Și este frumos să le oferim și noi un pic din România și din ceea ce ne reprezintă pe noi. Pentru reprezentanții Casei Regale a fost o mare plăcere să fie în mijlocul comunității românești, să învețe despre cultura și obiceiurile noastre. Casa Regală mereu a fost alături de noi. Omagiul nostru clar trebuie să fie la fel de evident și public”.

„Rugăciunile și condoleanțele noastre se îndreaptă către Familia Regală și poporul Marii Britanii și al Commonwealth-ului, la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Simțul datoriei de care a dat dovadă atât ca Regină, cât și față de familia sa este un exemplu pentru noi toți, iar Majestatea Sa va fi plânsă și comemorată de atâția oameni din lumea întreagă. Să se odihnească în pace și să se ridice la cer în glorie!”, este mesajul Consulatului Onorific al României în Țara Galilor. 

„Oamenii știu și au înțeles valoarea Familiei Regale”

În emisiunea „Serviciul de noapte”, la Radio România Actualități, Diana Stroia a povestit despre atmosfera care a cuprins și mai mult Țara Galilor: „Țara chiar este în doliu! Colegii mei, la serviciu, sunt în doliu, vin îmbrăcați în negru. Oameni despre care nu știam că sunt sau nu cu regele mi-au spus: «Nu am realizat cât de mult apreciez Familia Regală și cât de mult înseamnă Familia Regală pentru mine!». Oamenii știu și au înțeles valoarea Familiei Regale și o respectă. Este un sentiment extraordinar pe străzi. Oamenii și-au oprit activitățile, cluburile de fotbal și de rugby au refuzat să joace în acest weekend. La spectacole s-au ținut momente de reculegere și s-a cântat imnul național. Oamenii vor să se cânte imnul național la evenimentele care au loc în aceste zile. Și, clar, toți spun Trăiască Regele!”, a povestit Diana Stroia.

Invitată la evenimente cu însemnătate istorică 

„În Țara Galilor (Wales) se vor organiza slujbe de comemorare. Prima va fi vineri, 16 septembrie, la Cardiff, în prezența Regelui Charles al III-lea și a Reginei Consoarte, unde am fost invitată și voi participa. Apoi, sâmbătă, la Swansea, va fi o slujbă de mulțumire pentru viața Reginei Elisabeta a II-a și în același timp se va marca urcarea pe tron a Regelui Charles al III-lea unde, din nou, am fost invitată de către reprezentantul Casei Regale și voi participa.

Este o onoare să fiu invitată și să particip la aceste evenimente cu însemnătate istorică. Cetățenii britanici prețuiesc Familia Regală și contribuția ei la echilibrul, stabilitatea societății britanice, fundațiile caritabile pe care le susțin, proiectele deosebite pentru care militează. Fie că este vorba de artă, conservarea naturii, sănătate mintală, educație, bunăstare, proiecte neafiliate politic, dar care fac o mare diferență în viața societății. Per ansamblu, în Țara Galilor vor avea loc evenimente care vor marca faptul că Regele Charles al III-lea i-a conferit titlul de Prinț de Wales Prințului William, ca Moștenitor al tronului”, ne-a dezvăluit Diana Stroia.

Mesajul „Romanian Women in the UK”

„Romanian Women in the UK”, una dintre cele mai active organizații românești nu doar din Londra, ci și din Marea Britanie, a postat un mesaj foarte emoționant: „Suntem profund întristați de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina. O femeie extraordinară, un lider care și-a slujit poporul cu dragoste și dăruire. Odihniți-vă în pace, Majestate!”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.