Jump to content

Politica gălăţeană în 2017 - circ şi (im)potenţă


dcp100168

Recommended Posts

Politica gălăţeană în 2017 - circ şi (im)potenţă

"Toate partidele, aceeaşi mizerie!", au scandat protestatarii gălăţeni, de-a lungul anului 2017. Nu de puţine ori, gălăţenilor le-a crăpat obrazul de ruşine în faţa întregii ţări, din cauza declaraţiilor halucinante făcute de politicienii locali! De cealaltă parte a baricadei, 2017, deşi nu a fost electoral, a fost un an agitat şi cu schimbări pentru partidele gălăţene şi pentru politicieni.

Gălăţenii au cerut în stradă demisia viceprimarului UNPR Picu Apostol Roman, dar votul aleşilor locali l-a păstrat în funcţie. Pentru declaraţiile şocante făcute de la tribuna Parlamentului. deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a fost suspendat de PSD pentru şase luni, dar a revenit în forţă. Deputatul Victor Paul Dobre nu mai este preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Galaţi, pe care a condus-o vreme de 21 de ani. Iar deputatul Eugen Durbacă a fost exclus din ALDE şi s-a înrolat în cel de-al 11-lea său partid politic. Vă oferim astăzi o retrospectivă a celor mai importante evenimente şi schimbări politice petrecute în 2017.

"Panaramele care ajung să ne conducă"

Aşa s-a intitulat pamfletul care l-a avut ca protagonist pe viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman, difuzat în emisiunea "Starea Naţiei", realizată de Dragoş Pătraru. Subiectul pamfletului l-a constituit un filmuleţ devenit viral pe Facebook, în care Picu Roman, îmbrăcat într-un trening fosforescent, manipulându-şi ostentativ telefonul mobil, face acuzaţii pe cât de grave, pe atât de halucinante. "Klaus Iohannis urăşte poporul român, urăşte tinerii şi în laboratoarele numai de el ştiute se pregătesc crime înfiorătoare împotriva tinerilor români", aceasta e doar o mostră din afirmaţiile făcute în clipul realizat într-un bar.
"Cel mai mare bădăran - Picu Roman!", au strigat protestatarii gălăţeni atunci când au trecut pe sub balcoanele Primăriei, în vreme ce pe una dintre pancartele purtate, sub fotografia politicianului în trening, era scris mesajul: "Rămâi la bar, nu viceprimar! Demisia!". Demisia i-a fost cerută şi în mesajele lăsate pe gardul PSD, dar şi în prima şedinţă din anul 2017 a Consiliului local, de fostul social-democrat Ionel Petrea. Acesta a argumentat că afirmaţiile făcute în acel videoclip de Picu Roman aduc o atingere onoarei gălăţenilor.
În februarie, a fost supus votului aleşilor locali un proiect de hotărâre iniţiat de cei zece consilieri ai opoziţiei (şapte PNL, doi PMP şi un independent) privind eliberarea din funcţia de viceprimar a lui Picu Roman. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arăta că declaraţiile viceprimarului Galaţiului "au afectat grav imaginea municipiului Galaţi, a cetăţenilor acestuia, cât şi a ţării, fapt care a pus într-o lumină proastă administraţia gălăţeană şi instituţia viceprimarului". Cu şapte voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă", şi două voturi nule, Picu Roman a rămas viceprimar al Galaţiului, dovadă că unii dintre cei zece iniţiatori ai proiectului s-au dezis de propriul demers.

Bacalbaşa şi "impotenţa politică"

 

"Este un act de impotenţă - nu sexuală - politică a unor voaiorişti, care, în lipsa unor mecanisme naturale de manifestare a voinţei acestui popor, caută să producă scandal", aşa i-a apostrofat şi jignit deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, în direct, la Digi24, pe parlamentarii USR, pentru gestul lor de a boicota, cu un protest, conferinţa de presă susţinută de ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Scena, petrecută în februarie, care i-a determinat pe protestatarii gălăţeni să-i ceară demisia, avea să fie doar o mică mostră din ceea ce avea să urmeze. În şedinţa plenului reunit din 9 mai, deputatul gălăţean a spus despre liberala Raluca Turcan că face fractură "dacă mai dă cu labele", afirmaţia fiind punctată de gesturi obscene. "Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. Eu, unul, nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân", a spus Bacalbaşa de la tribună, în timp ce din sală se auzeau huiduieli.
Politicianul a făcut declaraţii şocante la adresa unui coleg deputat de Vaslui, Corneliu Bichineţ: "Colegul meu de la Vaslui... tot Vasluiul... violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!". "Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta!", a fost replica lui Bichineţ, tot de la tribuna Legislativului ţării.
Prin decizia PSD, deputatul Nicolae Bacalbaşa a fost suspendat din partid, pentru şase luni. "Este un om pe care îl respect pentru tot ceea ce a făcut şi pentru ce face, dar nu este prima dată când l-am rugat personal să nu mai aibă astfel de ieşiri, pentru că acolo nu suntem pe persoană fizică. Sper ca dl. Bacalbaşa să înţeleagă în aceste şase luni că nu poate continua aşa", a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
În noiembrie, Bacalbaşa a revenit în forţă: "Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român", a spus el, la adresa unor parlamentari PNL, PMP şi USR.

Ciumacenco a lăsat uşa deschisă la PNL

"Îmi doresc să preia conducerea partidului o nouă generaţie", declara, în ianuarie 2017, deputatul Victor Paul Dobre, liderul PNL Galaţi, lăsând să se înţeleagă că nu va mai candida pentru un nou mandat de preşedinte.
În februarie, senatorul George Stângă devenea liderul interimar al Organizaţiei Municipale a PNL, după ce consilierul local Nicuşor Ciumacenco a demisionat. După două luni de interimat, senatorul a fost ales, fără contracandidat, preşedinte al organizaţiei municipale PNL Galaţi. Însă doar pentru o săptămână! Pe 29 aprilie, George Stângă a devenit noul preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Galaţi, filială condusă, timp de aproape 21 de ani, de către deputatul Victor Paul Dobre.
Numai că acesta s-a retras din competiţie, iar Stângă, avându-i drept adversari pe fostul deputat George Scarlat şi fostul consilier judeţean Cătălin Paraschiv, a reuşit să obţină aproape 300 din cele 440 de voturi valabil exprimate: "Întotdeauna, visul meu a fost să preiau şefia Organizaţiei Judeţene", a declarat proaspătul preşedinte.
"Nu am plecat nicăieri, nu am făcut nici pas înapoi, nici lateral, nici înainte. Sunt acolo unde am decis să fiu", a precizat deputatul Victor Paul Dobre, care, în iunie, a fost ales vicepreşedinte regional, pe Regiunea Sud-Est, formată din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.
Locul lui Stângă în fruntea municipalei PNL a fost luat mai întâi interimar, apoi prin alegeri, de Cristian Gîscă.
În vara anului 2017, Ciumacenco a părăsit atât administraţia, cât şi politica şi oraşul, nu înainte de anunţa pe Facebook: "De nouă ani încerc să fac ceva de pe prima scenă a politicii gălăţene. Am luat decizia să renunţ acum şi la funcţia de consilier local, deoarece trebuie să-mi consolidez cei trei stâlpi care mi-au susţinut cariera politică: familia, sănătatea şi afacerile. Las la partid o uşă deschisă oricui crede că poate ajuta oraşul. Intră cineva pe ea?".

Durbacă, trimis pe tuşa politicii

Una dintre cele mai importante dintre schimbările de pe eşichierul politic gălăţean s-a petrecut la ALDE Galaţi. Deputatul Eugen Durbacă a fost trimis pe tuşa politicii. La finalul lunii aprilie, Biroul Executiv Naţional al ALDE România a decis ca filiala să fie condusă de un preşedinte unic, Cristian Dima, şi de un birou teritorial. După ce şi-a pierdut şi funcţiile de conducere la nivel naţional, în luna mai, Durbacă a fost exclus din partid, împreună cu alţi doi colegi, fostul copreşedinte al partidului, Daniel Constantin, şi Mircea Banias. Cristian Dima, noul lider ALDE Galaţi, a reuşit să păstreze un echilibru între oamenii care, ani de zile, i-au fost apropiaţi lui Durbacă, şi liberalii alături de care a pus bazele Partidului Liberal Reformator, ba chiar să câştige capital de imagine.
Excluderea lui Eugen Durbacă din ALDE a adus schimbări pe plan administrativ. Astfel, în locul lui Răzvan Daniel Olaru, protejatul lui Durbacă, a fost numit subprefect al judeţului Mihai Manoliu, un apropiat al lui Cristian Dima încă de pe vremea când amândoi erau membri ai PNL Galaţi.
Vali Viorel Sandu a părăsit şefia Administraţiei Domeniului Public judeţean, dar şi scaunul de consilier local, mandate care au fost preluate de un apropiat al lui Dima, Cătălin Popa.

Încă un partid

"Deocamdată, construim un nou partid. Nu se termină lumea pentru că am fost exclus!", ne declara Eugen Durbacă, la aflarea veştii că a fost dat afară din ALDE. La venerabila vârstă de 75 de ani, Eugen Durbacă, fost membru supleant al Comitetului Central al PCR, călit apoi prin USD, PDAR, PDSR, PDC, ApR, PD, PUR, PC şi ALDE, a devenit fondatorul unui nou partid politic - Pro România, cel de-al 11-lea din cariera sa.
La final de an, prezent la Galaţi, alături de deputaţii Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu şi Eugen Durbacă, fostul premier Victor Ponta a anunţat că Pro România, partidul lansat de "dezertorii" din PSD şi ALDE, va deveni a treia forţă politică din România, după PSD şi PNL, şi "va aduce o schimbare fundamentală în politica din România".

PMP, liderii au rămas pe poziţii

Anul 2017 nu a adus schimbări la PMP. Astfel, consiliera locală Oana Claudia Iurescu a fost aleasă preşedinta organizaţiei municipale a Partidului Mişcarea Populară (PMP), în cadrul conferinţei partidului, care a avut loc în iunie. Alegerea nu constituie o surpriză. Trebuie spus că, încă din august 2016, Oana Iurescu fusese desemnată preşedinte al municipalei PMP, fiind împuternicită să formeze echipa de conducere şi că politiciana a deţinut această funcţie înainte şi înainte de absorbirea UNPR de către PMP.
Deputatul Cătălin Cristache a fost reales, în octombrie, preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PMP Galaţi, în cadrul unei şedinţe a partidului la care au participat aproximativ 430 de delegaţi. Trebuie spus că deputatul nu a avut contracandidat la şefia partidului.

USR a renăscut la Galaţi

USR Galaţi s-a născut din nou, după ce în toamna anului 2016, înainte de alegerile parlamentare, s-a decis desfiinţarea filialei. Cu Giani Toma la conducerea organizaţiei municipale şi cu deputatul Bogdan Rodeanu la şefia celei judeţene, membrii Uniunii Salvaţi România au declarat că au uşile deschise tuturor gălăţenilor şi că sunt deschişi oricărei propuneri de colaborare.
Deputatul Bogdan Rodeanu şi senatorul George Edward Dircă (ambii fiind reprezentanţi ai Galaţiului în Parlamentul României) s-au solidarizat cu miile de români care au ieşit în stradă şi au protestat, sancţionând coaliţia de la guvernare PSD - ALDE pentru demersurile de modificare a codurilor penale.

Au pierdut lupta cu ANI

Trei politicieni gălăţeni au pierdut, în 2017, lupta cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care i-a acuzat de conflict de interese, respectiv incompatibilitate: Cristian Dima (ALDE), Nicuşor Ciumancenco (PNL) şi Claudiu Brânzan (PSD). Dintre toţi, cel mai mult de suferit a avut Dima, care a trebuit să părăsească Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, unde era secretar de stat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.