Jump to content

Îngrijiri fictive la domiciliu, decontate din bani publici


dcp100168

Recommended Posts

Mai mulţi bani pentru îngrijirea la domiciliu

CJAS Galaţi a primit bugetul alocat pentru primul trimestru al anului serviciilor medicale decontate asiguraţilor. E vorba de banii alocaţi sistemului sanitar prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Per total bugetul este mai mic cu 6,24% faţă de cel al primului trimestru al anului trecut. Dacă în anul 2010 pentru primul trimestru al anului fuseseră alocaţi 69.512.000 lei acum, pentru aceeaşi perioadă a anului 2011 au fost alocaţi 65.174.000 lei.

Pe diverse servicii lucrurile stau altfel, înregistrându-se fie creşteri, fie reduceri. ”Pe structură, pentru medicamentele gratuite şi compensate, în acest prim trimestru al anului se înregistrează o creştere de 31,51% faţă de suma alocată în trimestrul întâi al anului trecut. Tot creştere faţă de primul trimestru al anului trecut avem şi la dispozitive medicale, e vorba de 19,87%, şi la medicina primară (creştere de 4,65%), dar şi la servicii de balneofizioterapie, cu 42,18%. La stomatologie s-a alocat de asemenea mai mult cu 16,95% şi cu 1,43% la servicii clinice. În schimb, investigaţiilor paraclinice li s-a alocat în primul trimestru al acestui an mai puţin cu 25,84%, ambulanţei - cu 5,05% şi spitalelor - cu 15,46%. Cea mai mare creştere o avem însă la capitolul îngrijiri la domiciliu, unde în acest an s-a alocat cu 108,8% mai mult. Bugetul spitalelor e mai mic deoarece din acest an ele nu mai pot chetui pentru personal decât 70% din bugetul alocat. În schimb, ponderea a trecut pe îngrijirea la domiciliu şi serviciile de recuperare, care sunt stimulate, dorindu-se astfel reducerea spitalizărilor care nu sunt neapărat necesare”, a precizat directorul CJAS Galaţi, Olimpia Buzea.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/banii-pe-2011-ingrijirile-la-domiciliu-castiga-inca-100-spitalele-si-ambulanta-pierd-din-bani-3546.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Fraudă masivă la Galați a sistemului asigurărilor de sănătate

Percheziţii efectuate de poliţiştii gălăţeni într-un dosar penal privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate. 120 de poliţişti gălăţeni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au efectuat joi, 1 februarie, 67 percheziţii domiciliare într-un dosar penal, în care mai multe persoane sunt bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi fals material în înscrisuri oficiale, prejudiciul ridicându-se la suma de aproximativ 1.400.000 lei. „Percheziţiile au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale. În acelaşi dosar, poliţiştii au pus în executare 43 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind conduse la sediul I.P.J. Galaţi, pentru audieri”, se arată în comunicatul IPJ Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Doi poliţişti le-au dat suspecţilor numele şi domiciliile martorilor audiaţi în dosarul de fraudare a sistemului de asigurări sociale de sănătate

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, au pus în executare două mandate de aducere ce vizează doi poliţişti, după ce au descoperit că aceştia le furnizaseră persoanelor anchetate într-un dosar penal date cu privire la obiectul cercetărilor, dar şi numele şi domiciliile martorilor.

Pe 1 februarie, ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi au pus în executare două mandate de aducere din cele 43 dispuse de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi într-un dosar penal de fraudă informatică şi fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate.

Reamitim că ieri au fost puse în executare 67 mandate de percheziţie de către poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Galaţi şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi, percheziţii care au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale.

”Cele două mandate de aducere puse în executare de ofiţerii S.JA. Galaţi vizează doi poliţişti bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Aceştia au furnizat către doi inculpaţi date cu privire la cercetările ce se efectuează în cadrul unui dosar penal, precum şi informaţii cu privire la numele şi domiciliile martorilor ce vor fi audiaţi în cauză”, au declarat reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi.

Ulterior, folosindu-se de informaţiile primite de la cei doi poliţişti, cele şase persoane cercetate în dosarul de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate au intervenit pe lângă martorii audiaţi pentru a-i determina să dea declaraţii mincinoase, în scopul îngreunării cercetărilor. Ofiţerii DGA au beneficiat de suportul de specialitate al Brigăzii de Operaţiuni Speciale.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Şase persoane, reţinute în dosarul privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate

Şase persoane, între care un preot, au fost reţinute vineri de procurori, în urma percheziţiilor derulate în ziua anterioară, într-un dosar privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Claudia Marcu.

‘S-a luat măsura reţinerii faţă de şase inculpaţi care au fost propuşi la arestare, iar propunerea se judecă la Judecătoria Galaţi. Din cercetări reiese că au decontat servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, pe dosare fictive, adică erau recomandări medicale care erau întocmite în fals, raportau lunar servicii medicale tot întocmite în fals, iar dosarele acestea au avut de cele mai multe ori prioritate în faţa pacienţilor reali care erau asiguraţi. Infracţiunile pentru care se fac cercetări sunt de fals, fraudă informatică în formă continuată, fals intelectual, uz de fals, iar pentru o parte dintre ei, pentru influenţarea declaraţiilor’, a spus Claudia Marcu.

Potrivit anchetatorilor, între persoanele reţinute se află un preot din municipiul Tecuci, dar şi şeful biroului resurse umane de la Spitalul Municipal Anton Cincu din Tecuci.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Îngrijiri fictive la domiciliu, decontate din bani publici

Poliţiştii gălăţeni au efectuat, joi, 1 februarie, 67 de percheziţii, care au vizat trei firme din zona Tecuciului, bănuite că au încasat circa 1.400.000 de lei din servicii pe care nu le-au prestat niciodată. Vizaţi sunt administratorii acestora, dar şi câteva angajate ale Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi.

43 de persoane conduse la audieri în urma a nu mai puţin de 67 de percheziţii care au vizat locuinţe, sedii de firme, Spitalul din Tecuci şi Casa de Asigurări din Galaţi este, pe scurt, bilanţul unei acţiuni a poliţiştilor gălăţeni, implicaţi într-o anchetă ce vizează fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate cu circa 1.400.000 de lei. Potrivit datelor oficiale furnizate de biroul de presă al IPJ Galaţi, pentru a proba acuzaţiile de fraude informatice şi fals material în înscrisuri oficiale, "percheziţiile au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori". Reţinuţi, administratorii a trei firme care au ca obiect de activitate acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, din Tecuci şi Nicoreşti, printre care şi un preot, asistenţi medicali, dar şi şeful biroului Resurse Umane din cadrul Spitalului "Anton Cincu" din Tecuci. Pe lista suspecţilor se află şi câţiva funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, împotriva cărora însă anchetatorii nu luaseră vineri, 2 februarie, nicio măsură.

Deconturi de milioane, cu acte false

Cel puţin asta susţin procurorii că s-a întâmplat, vreme de aproape doi ani, la cele trei firme care fac acum obiectul anchetei. Anchetatorii apreciază că venituri în valoare de 900.000 de lei, realizate de SC Sormed SRL, de 340.000 de lei, încasate de Medicas Nicordsed SRL, şi de 155.000 de lei, de SC Elite Health Clinic SRL, au fost rezultatul unor servicii fictive, decontate cu acte false la CAS şi cu ştiinţa unor funcţionari din această instituţie. Cel puţin la acest moment, procurorii nu au putut preciza numărul aşa-zişilor beneficiari care erau trecuţi în documentele care au stat la baza plăţilor efectuate prin Asigurările de Sănătate.

"În fapt, s-a reţinut că în perioada ianuarie 2016 - octombrie 2017, inculpaţii au fraudat bugetul CAS Galaţi prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijire medicale la domiciliu, fictive, inclusiv pe baza unor documente medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CAS Galaţi. Aceştia din urmă cunoşteau activităţile infracţionale şi au acceptat primirea şi înregistrarea dosarelor direct de la reprezentanţii societăţii, contrar normelor metodologice care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări medicale şi de sănătate", ne-a declarat Paula Marcu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, despre dosarul aflat acum în lucru şi care are ca obiect patru capete de acuzare: fraudă informatică, uz de fals, influenţarea declaraţiilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform sursei citate, cei şase inculpaţi reţinuţi în urma percheziţiilor vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

La Casa de Asigurări e linişte

Deşi echipele de poliţişti au ajuns joi şi la Casa de Asigurări din Galaţi, mai mulţi funcţionari fiind suspectaţi de implicare în aceste "inginerii", aici pare să nu se fi clintit mare lucru. Cel puţin asta susţine şefa instituţiei, care a ţinut să precizeze că din sediul CAS nu a plecat niciun potenţial mijloc de probă care să ajute la desluşirea cazului.

"Joi dimineaţă, a venit o echipă a Poliţiei Judeţene, pentru o percheziţie, care a vizat două birouri, respectiv Evidenţă Asiguraţi şi biroul unde se primesc dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale. Menţionez că nu au fost ridicate acte, niciun fel de document sau calculatoare. S-a făcut percheziţia, s-a întocmit proces verbal. Sunt vizate trei persoane din Casa de Asigurări, din care una este ieşită la pensie din august 2017. Momentan una dintre aceste persoane este la serviciu, iar una este în concediu de odihnă. Aşteptăm şi noi date de la Parchet. Nu am fost informată în mod oficial despre această anchetă", a precizat Mihaela Docan, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Arestări preventive

Judecătorii gălățeni au luat o decizie în cazul celor șase persoane reținute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați în dosarul privind fraudarea sistemului de sănătate. Astfel, magistrați au decis să admită propunerea de arestare preventivă pentru cinci din cele șase persoane. Pentru cea de-a șasea s-a decis plasarea sub control judiciar. Decizia luată la Judecătoria Galați nu este definitivă, toți cei implicați putând face contestație.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a făcut publice numele celor șase inculpați din dosarul fraudării sistemului de sănătate. Conform anchetatorilor, în dosar sunt cercetați Mioara Țocu (fraudă informatică în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată), Lucian Hagiu (fraudă informatică, în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată in formă continuată, uz de fals in formă continuată şi influenţarea declaraţiilor în formă continuată), Anca Marinela Iacoboaie ( fraudă informatică, în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în formă şi influenţarea declaraţiilor), Vasile Jalbă (fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată), Ecaterina Jalbă (fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată) și Gheorghe Stratan (complicitate Ia fraudă informatică în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată).

”În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor, inculpaţii întocmeau, în fals, recomandări medicale, raportări lunare de servicii medicale, iar în paralel erau introduse date în Sistemul Informatic Unic Integrat al C.N.A.S. astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, se arată în cumunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.

În timp ce procurorii continuă cercetările în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale, Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a suspendat pe preotul implicat în anchetă. ”În legătură cu implicare preotului Vasile Jalbă de la parohia „Sfinţii Împăraţi” din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, într-o presupusă activitate incompatibilă cu slujirea preoţească, până la definitivarea cercetărilor legale, acesta este oprit de la slujire”, se arată într-un comunicat semnat de biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Preotul care comite infracţiuni în serie. Acuzat de decontarea de servicii fictive de îngrijire a bătrânilor, omul bisericii a fost trimis în judecată pentru alte două fapte

Vasile Jalbă, preot la Biserica «Sfinţii Împăraţi» din Tecuci, va răspunde acum pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere şi sub influenţa alcoolului.

Vasile Jalbă, preot la Biserica «Sfinţii Împăraţi» din Tecuci, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere şi sub influenţa alcoolului, primul termen în proces fiind stabilit pe 18 septembrie. Judecătorii au decis şi ca omul bisericii să fie plasat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, înlocuind măsura arestului la domiciliu sub care se aflase până recent.

Preotul Vasile Jalbă este cercetat din luna februarie 2018 şi într-un alt dosar penal, fiind acuzat alături de alte şase persoane, printre care se numără şi soţia sa, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fraudă informatică, uz de fals, fals intelectual, influenţarea declaraţiilor şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată. 

Anchetatorii îl acuză pe preotul Jalbă că a înfiinţat împreună cu soţia mai multe centre fictive de îngrijire a bătrânilor la domiciliu şi au decontat ilegal cheltuieli, fraudând bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi cu 1,4 milioane de lei, într-o perioadă de aproape doi ani. Printre cei arestaţi de judecători se numără funcţionari de la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi şi un director de resurse umane de la Spitalul Municipal din Tecuci, care au contribuit la falsificarea actelor şi la decontarea unor servicii medicale care în realitate n-au fost prestate niciodată.

Ancheta ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie a relevat că gruparea a acţionat în perioada ianuarie 2016 - octombrie 2017, iar dosare medicale false au fost întocmite pe numele a trei firme controlate de soţii Jalbă. Anchetatorii arată că prejudiciul cel mai însemnat pentru bugetul CAS, de aproximativ 900.000 de lei, a fost înregistrat prin societatea Sormed SRL. Alţi 340.000 de lei au fost decontaţi firmei Medicas Nicordsed SRL, iar 155.000 de lei au ajuns în conturile Elite Helth Clinic. Aproape 200.000 de lei şi mii de euro ridicaţi de la locuinţele suspecţilor Pe 1 februarie 2018, 120 de poliţişti, de la Inspectorul de Poliţie Judeţean Galaţi, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Direcţia Generale Anticorupţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au pus în executare 67 mandate de percheziţie şi 43 mandate de aducere în acest dosar penal. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cadrul anchetei, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au descoperit şi ridicat din mai multe locaţii legate de membrii grupării, sumele de 195.582 de lei, 4.680 de euro, 905 dolari şi 100 de lire sterline, asupra cărora au fost instituite măsuri asigurătorii.        „În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals intelectual, influenţarea declaraţiilor şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii“, ne-a declarat procurorul Claudia Marcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Au încercat să influenţeze ancheta Anchetatorii au mai relevat, pe de altă parte, că preotul Jalbă şi soţia sa ar fi încercat să influenţeze ancheta după ce au aflat despre declanşarea acesteia. Ar fi fost informaţi de către doi poliţişti, audiaţi la rândul lor, în ziua descinderii generale. Cei doi oameni ai legii aflaseră despre ancheta procurorilor prin prisma atribuţiilor de serviciu şi le-au furnizat informaţii preotului Jalbă şi celorlalţi suspecţi informaţii din dosar. „Cele două mandate de aducere puse în executare de ofiţerii S.J.A. Galaţi vizează doi poliţişti bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Aceştia au furnizat către doi inculpaţi date cu privire la cercetările ce se efectuează în cadrul unui dosar penal, precum şi informaţii cu privire la numele şi domiciliile martorilor ce vor fi audiaţi în cauză“, au declarat reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi. Folosindu-se de informaţiile primite de la cei doi poliţişti, preotul Jalbă şi celelalte persoane cercetate în dosarul de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate au făcut presiuni asupra martorilor audiaţi pentru a-i determina să dea declaraţii mincinoase, în scopul îngreunării cercetărilor. Oprit de la slujire Arhiepiscopia Dunării de Jos a reacţionat după decizia instanţei, hotărând să îi interzică preotului să mai oficieze slujbe religioase până la finalizarea anchetei în acest caz. „În legătură cu implicarea preotului Vasile Jalbă de la parohia «Sfinţii Împăraţi» din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, într-o presupusă activitate incompatibilă cu slujirea preoţească, până la definitivarea cercetărilor legale, acesta este oprit de la slujire“, a precizat Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Corupţia a lăsat fără îngrijiri la domiciliu toată zona Tecuciului

Îngrijirea la domiciliu a bolnavilor aflaţi în stadii terminale este un drept legal, respectat însă mai mult teoretic în România. Pentru toate localităţile din nordul judeţului Galaţi şi din zona Tecuciului nu există nicio firmă care să asigure astfel de servicii medicale, după ce toţi furnizorii de profil din această parte a judeţului au fost prinşi fraudând sistemul de sănătate. Firmele ajung de regulă să preia cazurile mai uşoare, pentru ca activitatea să aducă totuşi un profit, atrag atenţia reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a pacienţilor. 

În iulie 2017, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS ) Galaţi acorda pentru domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu suma de 126.000 de lei. Deşi în contract cu CJAS pentru acest domeniu se aflau 11 furnizori, jumătate din suma alocată, 63.000 de lei, mergea către o singură firmă din Tecuci - Medicas Nircotec SRL. Firma în cauză primise contract în aprilie 2017, fiind înfiinţată în februarie 2017. Şapte luni mai târziu, în februarie 2018, un scandal de corupţie pe această temă izbucnea în presă.
Firma amintită şi alţi doi furnizări din zona Tecuciului făceau obiectul unei anchete desfăşurate de procurorii gălăţeni, într-un dosar de fraudare a sistemului public de sănătate. Cele trei firme erau bănuite că au încasat în jur de 1.400.000 de lei, bani publici, din servicii pe care nu le prestaseră niciodată.
La un an după ce escrocheria a fost dată în vileag, iar reţeaua de tip caracatiţă, destructurată, toată zona Tecuciului şi partea de nord a judeţului Galaţi au rămas fără furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu, după ce nicio firmă de profil din aceste zone nu a mai intrat în contract cu CJAS Galaţi. Cu alte cuvinte, dreptul de îngrijire la domiciliu al bolnavilor aflaţi în stadii terminale este respectat, în continuare, doar pe hârtie. Situaţia este subliniată chiar într-un raport al CJAS Galaţi, în care se arată faptul că, „în anul 2018”, pe acest domeniu de asistenţă medicală (îngrijirile la domiciliu  - n.r.), nu există furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu instituţia noastră, care să acopere zona Tecuciului şi nordul judeţului, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut (2017 – n.r.), când trei furnizori din zonele respective aveau contract cu CJAS Galaţi”.

Fiecare se descurcă aşa cum poate

Tot teoretic, locuitorii din această parte a judeţului pot beneficia de îngrijiri la domiciliu din partea oricărei firme gălăţene aflate în contract cu CJAS Galaţi. Este tot un drept existent exclusiv pe hârtie, din moment ce niciun furnizor din municipiul Galaţi, spre exemplu, nu s-ar deplasa zeci de kilometri până în nordul judeţului doar în acest scop, deoarece operaţiunea nu ar fi una rentabilă.
Pentru a înţelege mai bine amploarea fenomenului trebuie spus că îngrijirile medicale la domiciliu au fost gândite pentru a asigura condiţii de viaţă decente pentru pacienţii în stadii terminate. Este vorba de bolnavi de cancer, de pacienţi cu accidente vasculare cerebrale sau de persoane diagnosticate cu boli neurodegenerative. Din drama acestor pacienţi şi cu preţul suferinţei lor s-au îmbogăţit patronii firmelor care decontau servicii fictive de milioane de lei. În România, îngrijirea la domiciliu este un drept de care puţini ştiu, iar dintre cei care totuşi află şi mai puţini ajung să beneficieze cu adevărat. Restul, sunt lăsaţi să se descurce aşa cum pot.

Firmele se orientează către cazurile mai uşoare

Deşi îngrijorătoare, situaţia cu care zona Tecuciului şi nordul judeţului Galaţi se confruntă nu este singulară în plan naţional, atrage atenţia Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor din România. "Mai mult de jumătate din firmele care asigurau îngrijiri la domiciliu au renunţat deoarece serviciile nu mai sunt profitabile. Tariful de 60 de lei pe şedinţă, decontat de casa de asigurări, nu poate acoperi costurile implicate în acest domeniu. Ar trebui ca tarifele să fie gândite în funcţie de complexitatea cazurilor, nu la modul global. Ca firmă, trebuie să trimiţi la domiciliul pacientului o echipă formată din medic şi asistent medical. De multe ori, este nevoie şi de kinetoterapeut. Adăugăm apoi costurile cu transportul şi când tragem linie, ieşim pe pierdere. Din acest motiv, firmele se orientează către cazurile mai uşoare, adică acolo unde costurile implicate sunt mai mici. Este un cerc vicios din care tot pacienţii care ar avea cea mai mare nevoie de astfel de servicii au de suferit cel mai mult", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Vasile Barbu.
Potrivit reprezentantului asociaţiei de pacienţi, doar o proporţie foarte mică din pacienţii care au nevoie de astfel de servicii ajung să şi beneficieze de ele. "Favorizaţi sunt mai ales bolnavii din municipiile reşedinţă de judeţ şi cei din unele oraşe mai mari. În rest, situaţia este dezastruoasă. Practica ne arată faptul că o firmă de îngrijiri la domiciliu nu se deplasează pentru o distanţă mai mare de zece kilometri pentru un caz. Responsabilitatea le aparţine aici şi autorităţilor locale, care ar trebui să joace un rol de susţinere în această situaţie", a concluzionat Vasile Barbu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Amenzi de 27.000 lei pentru furnizorii de servicii medicale de îngrijire la domiciliu

Verificările în urma cărora au fost date aceste amenzi au avut loc în perioada iunie-iulie. Timp de o lună, echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Galați au desfășurat acțiuni ce au vizat activitatea de îngrijire la domiciliu desfășurată de furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu statul. Prin îngrijire la domiciliu se înțelege orice activitate de îngrijire medicală prestată de personal specializat, la domiciliul pacientului, care contribuie la îmbunătățirea stării de bine a acestuia din punct de vedere fizic și psihic.

Serviciile se efectueaza numai la indicația medicilor, iar beneficiarii sunt persoane cu afecțiuni acute și/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependență și o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării îngrijirilor ambulatorii recomandate de medici.La momentul demarării acțiunii, Casa de Asigurări de Sănătate Galați avea încheiate 11 contracte de furnizare de servicii medicale pentru îngrijiri la domiciliu, fiind verificată activitatea tuturor. Au fost constatate deficiențe la 9 furnizori. Deși legislația prevede faptul că serviciul verificat trebuie efectuat de către medicul care își desfășoară activitatea la furnizor, verificările au dovedit că această regulă nu este respectată. Totodată, a fost verificat și modul de raportare a serviciilor efectuate.În consecință, celor 9 furnizori le-au fost aplicate sancțiuni pecuniare în valoare totală aproximativ 27.000 lei, cu mențiunea că sancțiunile au fost aplicate diferențiat, la valoarea contractului încheiat cu fiecare furnizor, raportat la deficiențele identificate.

”Controalele în cauză, demarate la dispoziția directorului general, au avut în vedere respectarea prevederilor contractuale, dorindu-ne ca pacienții să beneficieze de servicii medicale corespunzătoare. Așa cum am mai declarat, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galați, nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie sau sub standarde. Asigurăm populația că și alte categorii de furnizori de servicii medicale vor face obiectul acțiunilor echipelor de control”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Nereguli grave descoperite la furnizorii de îngrijiri medicale din Galați. Sume importante primite din banii asiguraților, pentru servicii fictive

Îngrijirile medicale la domiciliu, servicii de a căror bună desfășurare depinde calitatea vieții a numeroși gălățeni cu probleme medicale grave, par să aibă loc mai mult pe hârtie, în județul Galați. Nota de plată pentru tot acest jaf în formă continuată este una uriașă, chiar dacă greu de stabilit cu exactitate. Ce știm însă cu certitudine este că fiecare serviciu medical acordat doar fictiv este decontat cât se poate de real din asigurările medicale pe care statul ni le oprește lunar din venituri. Deși mafia îngrijirilor la domiciliu operează de mulți ani în Galați, abia în ultima jumătate de an autoritățile au început să facă verificări serioase în acest domeniu.

Dacă ar fi să luăm de bune raportările făcute de unele firme de îngrijiri medicale la domiciliu din județul Galați, situația ar fi una de basm. Un basm de groază, bineînțeles, pentru că în spatele fiecărui serviciu raportat fictiv stă suferința pacienților privați astfel de îngrijiri medicale care le-ar face traiul un pic mai ușor de suportat, deşi sunt bolnavi.

La jumătatea anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a încheiat 12 contracte cu furnizorii de servicii medicale pentru activitatea de îngrijire la domiciliu. Aceste servicii sunt gândite pentru îmbunătățirea stării de bine a pacienților, atât fizic, cât și emoțional. Vorbim despre acea categorie de pacienți care au o capacitate redusă de a merge la o unitate sanitară pentru asigurarea îngrijirilor medicale indicate de medic.

În ultima parte a anului trecut, echipele de control ale CAS Galați au făcut mai multe verificări care au vizat patru astfel de furnizori aflați în relație contractuală cu instituția. Ce a ieșit la iveală este de multe ori de domeniul absurdului, neregulile găsite de echipele de control indicând un adevărat jaf din banii asiguraților.

„Având în vedere controlul din lunile iunie-iulie ale anului trecut, ne-am fi așteptat să nu mai identificăm probleme ce sfidează orice logică firească. Este evident că un asistent medical nu putea să efectueze procedurile medicale pentru trei pacienți, în același timp, nu putea să parcurgă o distanță chiar și de 70 km într-un minut, să ofere servicii atunci când își desfășura activitatea la un alt angajator (în spitale, spre exemplu – n.r.) sau în intervalul de timp în care s-a aflat în afara granițelor țării. Ulterior finalizării acțiunii de control, un furnizor a solicitat încetarea relațiilor contractuale, iar alți doi au cerut suspendarea activității (vorbim despre alți furnizori decât cei patru controlați – n.r.).

În calitate de reprezentant al CAS Galați, nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie. În ceea ce privește instituțiile statului, sunt de părere că acestea trebuie să coopereze, astfel încât legea să fie respectată, iar acestea să genereze un climat de siguranță pentru cetățeni”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

Pentru toate neregulile găsite, sancțiunile aplicate au fost de aproximativ 99.400 de lei. Totodată, a fost suspendat contractul unui furnizor, ca urmare a suprapunerii programului de lucru al medicului cu programul acestuia de la alți angajatori. De asemenea, pentru că au fost constatate abateri care depășesc aria de competență a CAS Galați, au fost sesizate și alte instituții ale statului. Instituția care a efectuat controalele nu a făcut publice și numele furnizorilor sancționați.

Situaţii similare găsite și în vara anului trecut

Într-o acțiune de control similară, desfășurată în vara anului trecut, inspectorii CAS Galați au depistat că nouă dintre cele unsprezece firme verificate atunci nu respectau condițiile prevăzute în contract. „Deși legislația prevede faptul că serviciul verificat trebuie efectuat de către medicul care își desfășoară activitatea la furnizor, verificările au dovedit că această regulă nu este respectată. A fost verificat și modul de raportare a serviciilor efectuate. În consecință, celor nouă furnizori le-au fost aplicate sancțiuni pecuniare în valoare totală de aproximativ 27.000 de lei”, preciza, la momentul respectiv, președintele CAS Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.