Jump to content

Un gălăţean, gazdă pentru 1.500 de basarabeni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un gălăţean, gazdă pentru 1.500 de basarabeni

Un bărbat de 43 de ani din Galaţi a intrat în colimatorul poliţiei, după ce în privinţa sa au apărut informaţii cum că şi-ar fi transformat locuinţa într-un veritabil adăpost pentru străini dornici de domiciliu. Potrivit anchetatorilor care au descins la locuinţa cu pricina în căutare de probe, bărbatul s-ar fi preocupat intens în perioada 2016 - 2017 cu găzduirea de cetăţeni moldoveni, pe care i-a luat în spaţiu cu acte în regulă. În acest sens, a mers la Evidenţa Populaţiei de tot atâtea ori, exprimându-şi acordul ca străinii să locuiască la el în casă.

"Acesta ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni", precizează cms. Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Din casa gălăţeanului reţinut pentru 24 de ore, poliţiştii i-au ridicat aproape 2.800 de euro şi 700 de lei, bani care se presupune că provin din "încasările" pe care acesta le făcea în schimbul găzduirii moldovenilor.

Un caz asemănător s-a înregistrat la Galaţi în urmă cu aproape un an, când ofiţerii Anticorupţie au ajuns cu percheziţiile inclusiv la Sediul Evidenţei Populaţiei pentru a strânge probe împotriva unei funcţionare, care, alături de alţi doi complici, a făcut buletine pe bandă pentru sute de moldoveni cazaţi în aceeaşi garsonieră.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Unic inculpat într-un dosar cu buletine. Gălăţeanul-gazdă pentru 1.500 de moldoveni

Un profesor de istorie din Galaţi este deţinătorul unui record greu de egalat: timp de aproape doi ani, ar fi luat în spaţiu circa 1.500 de basarabeni, dornici să figureze cu forme legale în România, pentru a putea ulterior să dobândească cetăţenie şi să circule liber în Uniunea Europeană.

Oficial, doar în ultimii doi ani, a luat în "gazdă" 1.500 de cetăţeni moldoveni. În realitate, susţine Laurenţiu Maxim (44 ani), perioada în care s-a ocupat cu racolarea şi luarea în spaţiu a basarabenilor dornici de acte româneşti a fost mult mai lungă. "Eu fac asta de cel puţin şase ani, dar nu au fost 1.500 de moldoveni, au fost mai puţini. Recunosc, intru în contact cu moldovenii şi îi iau în spaţiu, pe adresa mea. Am o locuinţă cu două camere şi niciodată nu am declarat altceva la Evidenţa Populaţiei decât datele mele reale, din buletin. Funcţionarii de acolo mă ştiu şi niciodată nu am avut probleme, pentru că nu e nicio lege care să îmi interzică să fac asta. Chiar şi poliţia ştia, eu îi informam periodic şi, până în ianuarie 2018, nu am păţit nimic", ne-a mărturisit gălăţeanul.

În jurul datei de 20 ianuarie, Laurenţiu Maxim, profesor de istorie la bază, s-a trezit cu poliţiştii de la Ordine Publică la uşă, chestiune confirmată prin Biroul de Presă al IPJ Galaţi, care anunţa printr-un comunicat că "acesta ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni". Din locuinţa bărbatului, au fost ridicaţi şi bani, pe care se presupune că acesta i-a primit de la moldoveni în schimbul domiciliului de România: 2.800 de euro şi 700 de lei.

"Da, luam bani. Nu vă pot spune cât deocamdată, dar asta nu e o infracţiune şi în niciun caz una de fals în declaraţii, fapta pentru care am fost reţinut pentru 24 de ore. Mai mult decât atât, dacă sunt vinovat de ceva, sau măcar suspect, de ce sunt singurul cercetat în povestea asta? De ce doar eu sunt plimbat pe la Parchet şi Poliţie?", conchide gălăţeanul.

Laurenţiu Maxim a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, măsură pe care a atacat-o, contestaţia fiindu-i respinsă de judecători. El nu are voie să părăsească judeţul Galaţi şi trebuie să se prezinte la Poliţie ori de câte ori este chemat. Fapta pentru care este cercetat este pedepsită, conform Codului Penal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protest al bărbatului care a luat în mod fictiv în spaţiu aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni

Bărbatul din Galaţi, aflat sub control judiciar după ce a luat în mod fictiv în spaţiu aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni, a protestat marţi în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, nemulţumit că este singurul cercetat penal în dosarul privind declaraţiile false date la Serviciul Evidenţa Populaţiei Galaţi.

Laurenţiu Maxim, de 43 ani, a spus că este profesor de istorie şi a venit în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi cu o pancartă pe care se putea citi: "Vreau extinderea cercetărilor în dosarul nr. 6269/P/17 faţă de cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi care fac buletine la moldoveni".

El este nemulţumit de faptul că este singurul anchetat în acest caz. "Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile deoarece atât eu, cât şi alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate aceste acţiuni se fac cu ştiinţa autorităţilor. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales eu cât şi alţi colegi de ai mei care iau colegi în spaţiu au dat de două-trei ori pe an în ultimii şase ani note informative poliţiei cu privire la activitatea noastră. Mai mult, cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi cunosc foarte bine acest fenomen. Ne-au ajutat de multe ori pe mine, cât şi pe ceilalţi care iau moldoveni în spaţiu cu asistenţă juridică. În primul rând, banii aceştia ei nu mi-i dădeau mie, erau nişte intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile. Nu înţeleg atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu de ce eu din toată reţeaua asta locală am ajuns să fiu sub acuzare", a spus bărbatul.

Reprezentanţii Serviciului de Evidenţa Populaţiei Galaţi au declarat că angajaţii instituţiei nu pot opri fenomenul luării în spaţiu, pentru că legea este permisivă în acest sens, ba mai mult, bărbatul care protestează a luat fictiv în spaţiu aproape 3.000 de persoane şi nu 1.500. "Noi ca serviciu de evidenţa populaţiei nu avem cum să limităm fenomenul. Sunt declaraţii pe propria răspundere a persoanelor care vin şi solicită întocmirea unui nou act şi, din păcate, sunt persoane care cu rea voinţă şi cu rea intenţie iau în domiciliu contra cost mai multe persone. Este vorba mai exact de 2.909 persoane care figurează la acea adresă, 1.500 au fost probabil la început. Din punct de vedere moral este strigător la cer, dar din punct de vedere al lucrătorului de la evidenţa populaţiei noi nu avem ce face", a declarat şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei Galaţi, Silviu Bacalum.

Potrivit unui comunicat transmis pe 23 ianuarie de IPJ Galaţi, poliţiştii au efectuat pe 22 ianuarie o percheziţie domiciliară la adresa unui bărbat de 43 ani, din Galaţi, bănuit de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată. Astfel, în perioada 2016-2017, bărbatul ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, o casă cu două camere, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni, astfel încât aceştia să poată obţine cetăţenia română. Cu ocazia percheziţiei domiciliare, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, precum şi sumele de 2.795 euro şi 700 lei.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar instanţa a decis punerea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Caz de Cartea Recordurilor la Galaţi: casa cu două camere în care „locuiesc“ aproape 3.000 de oameni

Circa 2.000 dintre aceştia au propria secţie de votare, dar la care nu votează niciodată nimeni. De fapt, „chiriaşii” sunt cetăţeni din Republica Moldova şi n-au locuit niciodată în Galaţi, ci s-au folosit de adresă pentru a putea avea carte de identitate românească, cu ajutorul căreia să umble nestingheriţi prin UE. În clădire funcţionează şi două firme, iar potrivit Serviciului de Probaţiuni, există şi o persoană în arest la domiciliu.

Un imobil modest, cu numai două camere de locuit, din pitorescul cartier Vadul Ungurului (aflat în partea de nord a municipiului Galaţi) a ajuns, aproape peste noapte, reşedinţa oficială a aproape 3.000 de oameni. Potrivit datelor existente la Serviciul de Evidenţa Persoanei Galaţi, în amintita casă, situată pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 174, şi-au stabilit domiciliul în ultimii doi ani nu mai puţin de 2.919 oameni, în marea lor majoritate proveniţi din Republica Moldova şi având dublă cetăţenie.

S-a ajuns chiar la situaţia absurdă că pentru 2.000 dintre aceştia s-a înfiinţat o secţie de votare specială, alocată doar lor (se află la o şcoală gimnazială din zonă), încă nici măcar unul dintre aceştia nu s-a prezentat vreodată să voteze. Motivul este simplu: de fapt, reşedinţa în Galaţi a cetăţenilor respectivi este una fictivă, după cum recunoaşte chiar şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei din Galaţi, Silviu Bacalum. „Acolo este o situaţie specială, care porneşte de la o fisură în lege. Practic, legea nu interzice ca la o adresă să-şi stabilească reşedinţa oricât de mulţi oameni. Însă acei oameni nu stau acolo, după cum s-a demonstrat deja în urma verificărilor făcute de Poliţie. Cheltuim degeaba bani pentru organizarea de secţii de votare pentru ei, deoarece aceşti oameni sunt plecaţi de mult în ţările din Vest şi sunt gălăţeni doar în acte”, ne-a spus Silviu Bacalum.

Acesta a precizat şi că situaţia de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 174 nu este una singulară la Galaţi, fiind, la o scară mai mică, practicată de sute de persoane din oraş. O estimare arată, de altfel, că peste 25.000 de gălăţeni cu acte-n regulă locuiesc doar teoretic în oraş. „Procedurile legale actuale spun că luarea în spaţiu a unei persoane, pentru eliberarea unei cărţi de identitate româneşti, sunt simple: trebuie doar o copie după actul imobilului şi o declaraţie sub propria semnătură, dată în faţa funcţionarului de către proprietar”, explică şeful de la Evidenţa Persoanei.

Motivul pentru care cetăţenii din Republica Moldova vor să obţină (de regulă contra a 40-80 de euro plătiţi persoanelor care îi „iau în gazdă”) reşedinţă în România şi carte de identitate românescă este şi el foarte simplu. „Eliberarea unei cărţi de identitate durează şi costă mai puţin decât cea a paşaportului. În plus, rezidenţa în România, împreună cu cetăţenia, dă posesorului toate drepturile legale de cetăţean UE”, ne-a mai spus Silviu Bacalum.

Omul cu 3.000 de „chiriaşi”, trimis în judecată

Serviciul pentru Evidenţa Persoanei Galaţi l-a reclamat în anul 2017 pe Laurenţiu Maxim (43 ani), proprietarul imobilului cu 3.000 de rezidenţi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pe motiv de „fals în declaraţii în formă continuată”, iar în 10 octombrie 2018 procurorii l-au trimis pe bărbat în judecată, deocamdată dosarul (nr. 20.246/233/2018) fiind în faza de cameră preliminară (nici măcar nu a fost stabilit un termen).

Potrivit rechizitoriului, Maxim (care este profesor de istorie la bază), ar fi obţinut venituri consistente de la „chiriaşii” fictivi. Procurorii au dovedit cu martori circa 3.000 de euro, însă suma totală s-ar apropia de 100.000 de euro, dacă tariful mediu declarat de cei audiaţi a fost încasat de la toţi cei care şi-au stabilit rezidenţa pe strada Tudor Vladimirescu nr. 174.

Interesant este că la începutul anului 2018, în timp ce era citat de procurori pentru audieri în dosarul penal deschis pe numele lui, Laurenţiu Maxim a protestat în faţa sediului Parchetului, afirmând că este o victimă a abuzurilor instituţiilor statului. „Recunosc, intru în contact cu moldovenii şi îi iau în spaţiu, pe adresa mea. Am o locuinţă cu două camere şi niciodată nu am declarat altceva la Evidenţa Populaţiei decât datele mele reale, din buletin. Funcţionarii de acolo mă ştiu şi niciodată nu am avut probleme, pentru că nu e nicio lege care să îmi interzică să fac asta”, declara, în timpul protestului, gălăţeanul.

Verificările făcute de „Adevărul” au mai relevat şi faptul că în locuinţa lui Laurenţiu Maxim sunt găzduite şi sediile a două firme (Okkert Construct SRL  - înfiinţată în 2014 şi Ademival Construct SRL - constituită în 2016), ba chiar că există un un caz în care un inclupat într-un dosar de contrabandă a fost plasat în arest la domiciliu la respectiva adresă. Tot acolo, ANAF a transmis în ultimii doi ani (desigur, inutil) peste 200 de somaţii pentru plata unor taxe restante.

Şi dacă tot a venit vorba de impozite, Primăria Galaţi ne-a confirmat că niciunul dintre cei 2.919 de rezidenţi de pe Tudor Vladimirescu 174 nu figurează ca plătitor de taxe locale. „Niciunul nu au declarat că deţine bunuri impozabile pe teritoriul României, iar taxa de habitat (N.R.: taxa de salubritate percepută locuitorilor oraşului, în valoare de 85 de lei pe an) se calculează doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere privind numărul de persoane dintr-o locuinţă”, ne-a informat municipalitatea.

Am încercat să verificăm dacă la adresa menţionată locuieşte măcar unul dintre miile de rezidenţi declaraţi în acte (ar fi, la o socoteală simplă, cam 30 de oameni pe metrul pătrat) , însă, la faţa locului, ne-am izbit de o poartă încuiată şi de o linişte apăsătoare.

Una dintre vecinele din zonă, alarmată de câinii care dădeau de veste că pe micuţa alee a ajuns cineva străin, ne-a lămurit că nu-i nimeni acasă, pentru că „domnul profesor e plecat mai tot timpul cu treburi”. În ceea ce priveşte miile de „chiriaşi”, femeia s-a arătat cu totul contrariată: „Nu ştiu de aşa ceva. Aici, la noi, e mereu linişte. Nu am văzut pe nimeni”.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Rezidenţa pentru România se vinde „la negru”, ca la piaţă, cu 40 de euro. „Filierele”, ştiute şi tolerate

Pentru sume cuprinse între 40 şi 60 de euro, oamenii obţin dreptul de reşedinţă în România, ceea ce le dă posibilitatea să plece oriunde în Uniunea Europeană ca să îşi câştige existenţa. Samsarii obţin sume colosale, de ordinul a zeci şi chiar sute de mii de euro din acest trafic cu adrese fictive de rezidenţă.

România se confruntă de ani buni cu  un fenomen a cărui amploare este greu de cuantificat: luările fictive în rezidenţă. Practic, o persoană oferă alteia, contracost, posibilitatea să figureze cu drept de rezidenţă în România, astfel încât să poată circula apoi oriunde în Uniunea Europeană.

La Galaţi se poate vorbi de un adevărat trafic cu luări în rezidenţă care nu au nicio treabă cu realitatea. Este vorba despre mii de basarabeni şi ucraineni care plătesc diverse sume de bani ca să poate avea apoi acces în orice ţară din spaţiul comunitar. „Plătesc între 40 şi 60 de euro de persoană. Figurează apoi fictiv la acea adresă pentru că în realitate nu au locuit niciodată acolo”, ne-a declarat Silviu Bacalum, şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi.

Acţionează nestingheriţi, la vedere

Chiar în curtea Poliţiei municipale din Galaţi sunt aproape permanent câteva persoane care îşi oferă adresele doritorilor de rezidenţă în România. Se negociază preţul ca la piaţă , iar apoi samsarii îi ”rezolvă” pe basarabenii care visează la un trai decent în Occident. Chirie zero, taxe zero. Doar primire în spaţiu, cu „plata la negru”.

Fenomenul a atins proporţii nebănuite la Galaţi, dar cu toate acestea acţiunile oamenilor legii împotriva traficanţilor de rezidenţă în România sunt aproape inexistente. Cea mai cunoscută acţiune a acestora a avut loc pe 22 ianuarie 2018, când poliţiştii din cadrul Serviciului  Ordine Publică Galaţi au efectuat o percheziţie domiciliară la adresa unui bărbat de 45 ani, din Galaţi, suspectat de fals în declaraţii în formă continuată.

”În perioada 2016-2017, acesta ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 de cetăţeni moldoveni”, declara la acel moment Crina Dragu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, precum şi sumele de 2.795 de euro şi 700 de lei. Este vorba despre Laurenţiu Maxim, un gălăţean de 45 de ani, care a şi fost ulterior trimis în judecată pentru fals în declaraţii în formă continuată. De doi ani procesul bate pasul loc, pe 28 octombrie urmând să înceapă audierea martorilor în dosar.

Record absolut: peste 8.500 de persoane care „locuiesc” la două adrese

În momentul de faţă, ceea ce făcea Laurenţiu Maxim pare o joacă în grădină faţă de numărul uriaş de luări fictive în rezidenţă. Recordul absolut este deţinut de o persoană care a preluat într-un spaţiu 3.057 de persoane, iar în altul nu mai puţin de 5.474 de persoane.

Urmează apoi un gălăţean la domiciliul căruia ar locui teoretic 2.719 persoane, un altul cu 1.816 ”chiriaşi”, iar lista continuă cu 954 de rezidenţi fictivi la o adresă, 872 , 768, 640 şi respectiv 573 de falşi chiriaşi. Grav este că aceste cifre se schimbă în fiecare zi şi nu în bine. Aceşti oameni nu au locuit niciodată la adresele unde figurează ca rezidenţi şi nici măcar nu ştiu unde sunt.

Toată această armată de cetăţeni străini a creat o sumedenie de probleme şi generează cheltuieli consistente pentru statul român. „Închipuiţi-vă ce cheltuieli se fac cu poliţiştii locali care sunt angajaţi raportat la numărul de persoane care locuiesc în Galaţi. La acestea se adaugă secţii de votare deschise la fiecare ciclu electoral, personalul de acolo şi paza lor”, susţine Silviu Bacalum, şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi.

Cei mai mulţi dintre cei care obţin rezidenţa fictivă în România pleacă apoi către Europa de Vest, unde au astfel drept de liberă circulaţie. Unii muncesc, dar destul de mulţi îngroaşă numărul infractorilor de acolo. În statistici ei figurează ca români. Alţii, se folosesc de rezidenţă pentru micile afaceri transfrontaliere. Pot circula liber din Moldova în România, dar şi invers. Duc cu ei mărfuri de toate feluri, uneori de contrabandă, alimentează comerţul nefiscalizat de pe cele două maluri ale Prutului.

Situaţia este cunoscută la nivel de Guvern, de MAI şi de MAE de mai mulţi ani, însă nimeni nu a luat nicio măsură pentru a stopa fenomenul care aduce prejudicii imense României, în fiecare an.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

A falsificat în serie cărţi de identitate şi a fost prins la alegerile parlamentare. Ce condamnare a primit

Un bărbat a creat un fenomen infracţional de amploare în Galaţi după ce a obţinut cărţi de identitate la peste 100 de cetăţeni moldoveni, cu complicitatea unor interpuşi şi angajaţi de la  Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei. În pfida gravităţii faptei, gălăţeanul nu va merge nicio zi la închisoare.

Tribunalul Galaţi a admis pe 8 iulie un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorii anticorupţie şi Aurelian  Başa, un gălăţean care a ajuns cunoscut în rândul cetăţenilor moldoveni pentru că reuşea să le facă rost de cărţi de identitate contra unor sume de bani. Bărbatul a recunoscut acuzaţiile de complicitate la dare de mită şi instigare la fals în declaraţii în schimbul condamnării la o pedeapsă de trei ani de închisoare, dar fără privare de libertate. Decizia instanţei nu este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, Başa a ajutat nu mai puţin de 114 cetăţeni moldoveni să dea câte 100 de lei fiecare unui consilier superior în cadrul Serviciului Public de Evidenţă a Persoanei Galaţi, astfel încât acesta să le verifice documentelor necesare pentru eliberarea cărţilor de identitate şi să le elibereze actele fără a verifica prezenţa proprietarului spaţiului de locuit menţionat în formularul tip „cerere pentru eliberarea actului de identitate” ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România. De asemenea, bărbatul a determinat 112 cetăţeni moldoveni să declare sau să completeze, în fals, pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, că au consimţământul titularilor spaţiilor de locuit, unde şi-au stabilit domiciliul.

Cum a pornit afacerea cu cărţi de identitate

În perioada anilor 2015 – 2017, un număr mare de cetăţeni moldoveni, cu domiciliul stabil în Republica Moldova, care au obţinut cetăţenie română şi care doreau să beneficieze de facilităţile cetăţenilor ţărilor membre din Uniunea Europeană, aveau nevoie, pentru legitimare, de o carte de identitate emisă de autorităţile din România. În vederea obţinerii acestor documente, legislaţia în vigoare prevedea obligaţia ca persoana care solicita eliberarea unei cărţi de identitate românească să aibă domiciliul în România. Pentru acest lucru, cetăţenii moldoveni fie îşi cumpărau un imobil pe teritoriul României, fie erau primiţi în spaţiu de către cetăţeni români.

Prevăzând o posibilitate de a-şi rotunji veniturile, Aurelian Başa a început să primească în spaţiul său locativ, doritori din rândul cetăţenilor moldoveni care aveau nevoie de o carte de identitate eliberată de autorităţile româneşti, au stabilit anchetatorii. Deşi iniţial acesta a primit, la adresa sa de domiciliu, cetăţenii moldoveni care i se adresau personal, fie prin simplul fapt că îi întâlnea la sediul Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, fie că erau veniţi la recomandarea altor cetăţeni moldoveni, ulterior, a reuşit crearea unei legături cu un cetăţean moldovean, poreclit ”Colonelul”, care între timp a decedat şi care îi identifica persoanele doritoare.

Basarabeanul deţinea un cabinet de intermediere acte în faţa Consulatului României din Cahul – Republica Moldova, unde era mandatat de diferite persoane din Republica Moldova atât în scopul obţinerii cetăţeniei române, cât şi pentru obţinerea diferitelor acte de identitate româneşti (certificat de naştere, carte de identitate, paşaport). Astfel, ”Colonelul” transporta cetăţenii moldoveni interesaţi în a obţine cărţi de identitate româneşti, plătind în avans pentru acest ”serviciu”, la sediul Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, unde îl întâlnea pe Aurelian Başa, pe care îl prezenta acestora şi căruia i se dădeau plicurile cu documente şi sumele de bani aferente, potrivit DNA Galaţi.

Plicul cu acte şi cu bani

În vederea soluţionării cu celeritate a cererilor pe care le completa şi le preda împreună cu cetăţenii moldoveni prezenţi în faţa ghişeului, Başa îi determina pe aceştia să declare în fals că au acordul proprietarilor spaţiilor de locuit. „Deoarece multe persoane cu cetăţenie moldovenească nu cunoşteau bine scrierea în limba română, inculpatul le completa formularul tip ”cerere pentru eliberarea actului de identitate” primindu-i iniţial în spaţiu la adresa sa de domiciliu, al cărui proprietar era, iar ulterior, la adresele de domiciliu ale martorilor denunţători fără a avea acordul acestora din urmă”, se menţionează în rechizitoriu.

Pentru a menţine relaţiile cu un angajat de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi,  în sensul ca acesta să nu îi pună piedici pentru lipsa acordului proprietarilor imobilelor unde urmau să fie primiţi în spaţiu cetăţenii moldoveni şi pentru a-i lua documentele cu prioritate, deoarece la ghişeul primiri era mai mereu aglomerat, Başa introducea în plicul cu documente suma de 100 de lei pentru fiecare cetăţean moldovean ce solicita eliberarea unei cărţi de identitate româneşti.

Lucrurile au luat-o razna când proprietarii spaţiilor de locuit au fost luaţi la întrebări de poliţişti cu ocazia alegerilor parlamentare, iar când s-au interesat, au aflat că la adresele lor figura un număr mult mai mare de cetăţeni moldoveni decât cel pentru care îşi dăduseră acordul, astfel că i-au făcut plângere penală lui Aurelian Başa.

Sumele plătite de cetăţenii moldoveni diferă de la caz la caz. De pildă, S.V. a declarat în instanţă că, în cursul anului 2016, a dat împreună cu soţul său suma de 600 de euro (câte 300 de euro pentru fiecare) în vederea obţinerii cărţilor de identitate româneşti pentru ea şi soţul său. În cursul anului 2017 a mai dat 300 de euro în vederea obţinerii cărţii de identitate româneşti şi pentru fiul ei.

În pofida amplorii fenomenului infracţional pe care l-a creat în Galaţi, procurorii anticorupţie şi ulterior instanţa de judecată au considerat că nu e necesară trimiterea după gratii a protagonistului acestei poveşti. „Apreciind cuantumul sancţiunilor cu privire la care s-a ajuns la un acord ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei”, este concluzia judecătorilor Tribunalului Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.