Jump to content

Strada Libertăţii, distrusă şi plină de cratere


dcp100168

Recommended Posts

Străzi şi trotuare, nereabilitate din secolul trecut: Blocăm circulaţia, în semn de protest

  • „Pe aici nu se (mai) trece!”. Aşa ar putea fi intitulată acţiunea de protest pe care o pregătesc gălăţenii care locuiesc pe străzile Libertăţii, Cpt. Vasile Panu şi Dorobanţi, sătui să fie trataţi în bătaie de joc de către autorităţi.

Se împlinesc cinci ani de când gălăţenii de pe strada Libertăţii băteau la uşa municipalităţii cu rugămintea ca autorităţile să adauge pe lista investiţiilor şi strada lor, ciuruită şi plină de cratere, cu piatra cubică măcinată (ba chiar complet distrusă pe suprafeţe însemnate), cu trotuarele degradate, pline de denivelări şi fisurate pe porţiuni întregi. Au făcut apel, în repetate rânduri, la autorităţi, au făcut adrese la Primărie, la care au anexat tabele cu semnăturile a zeci de oameni în speranţa că vor determina municipalitatea să îi ia în seamă. Au primit, în schimb, doar promisiuni neonorate ori celebrul răspuns: „nu sunt bani!”. Într-un cuvânt, indiferenţă!

„Conducta de apă pune case pe chituci”

Astăzi, pe strada Libertăţii, în afară de cei care au domiciliul aici şi sunt obligaţi să circule printre hârtoape şi bălţi, aproape niciun şofer nu se mai încumetă să facă slalom printre cratere. Pentru a circula pe strada Libertăţii, îţi trebuie nu doar nervi de oţel, ci şi multă îndemânare, şi, de ce nu, curaj, căci traficul pe această stradă nu se mai desfăşoară de mulţi ani în siguranţă. Mai mult, cei care nu au permis de conducere şi au nevoie de taxi, trebuie să aştepte maşina la intersecţia cu strada Basarabiei, căci cei mai mulţi dintre şoferi refuză să îi preia din faţa porţii, din cauza drumului distrus. Şi asta nu este tot! Conducta de alimentare cu apă potabilă are durata de viaţă depăşită şi este extrem de uzată. Ne-au spus-o peste zece gălăţeni care locuiesc pe strada Libertăţii. Apă Canal a avut grijă să înlocuiască reţeaua de canalizare, prin Programul ISPA, dar de cea de alimentare cu apă potabilă „a uitat”.
„Noi stăm pe porţiunea cuprinsă între Movilei şi Basarabiei. Supărarea noastră este una singură: strada! Strada poate fi făcută superficial, cosmetizată, îmbrăcată cu asfalt. Conducta de apă nu s-a înlocuit. Conducta aceasta a pus, în ultimii ani, două case pe chituci, iar în urmă cu aproximativ 30 de ani – o altă casă. De ani de zile, tot încercăm... În Primăria Galaţi, toţi sunt directori, de la portar, la primar. Nu le ajungi cu prăjina la nas. Nu este o mentalitate de acum, ci de ani de zile. Este uşor să spui: nu am bani. Bun, nu ai bani acum, nu ai bani doi, trei, patru ani. Dar într-o zi trebuie să ai bani. Eu stau pe strada asta de peste 60 de ani. De 60 de ani arată aşa. Conducta de apă să o schimbe, să nu se mai dărâme casele. Chiar nu au găsit niciodată bani? Câini vagabonzi, mizerie... astea se rezolvă. Dar stabilitatea unei case, siguranţa circulaţiei sunt lucruri importante şi de asta insistăm. Chiar în buricul târgului nu se poate schimba o conductă de apă? Acum îmi urc maşina pe trotuar pentru că, fiind balta atât de mare, maşinile când vin nu ştiu ce este dedesubt, sub apă. Au tendinţa şi şoferii de a merge cât mai aproape de trotuar, de a ocoli. Şi, pentru a nu mă lovi, urc cu maşina pe trotuar. Nu am soluţie”, ne-a spus Dorin Andarache, care locuieşte pe porţiunea cuprinsă între străzile Movilei şi Basarabiei. „Nu avem nici presiune la apă, pentru că strada este veche şi ţeava subdimensionată”, ne-a spus şi Sorina Negrescu.

Canalizarea, mai înaltă decât nivelul străzii

După fiecare ploaie, strada Libertăţii se transformă într-o baltă imensă, iar pe anumite porţiuni terenul pare că se tasează. Nici nu trebuie să mire, în condiţiile în care gurile de canalizare sunt mai înalte decât nivelul străzii, iar apa pluvială se infiltrează în pământ, după ce bălteşte zile în şir. Oamenii se tem că propriile case vor avea de suferit, întrucât nu este exclus ca infiltraţiile să afecteze structura de rezistenţă a clădirilor. „Sunt trecută la impozit zonă A şi dau 2.000 de lei impozit pe an, că stau pe această minunată stradă. Îmi este necaz că banii nu sunt folosiţi şi în interesul nostru”, ne-a spus, cu amărăciune, Sorina Negrescu.

"O s-o facem şi pe asta!"

Pentru că autorităţile i-au ignorat, ani în şir, iar problemele semnalate de oameni nu şi-au găsit rezolvarea, gălăţenii care locuiesc pe străzile Libertăţii, Cpt. Vasile Panu şi Dorobanţi (căci şi cele din urmă arată dezastruos) sunt pregătiţi să treacă la măsuri extreme, în speranţa că vor reuşi să sensibilizeze reprezentanţii Primăriei şi Consiliul Local. Oamenii sunt hotărâţi să protesteze blocând circulaţia pe strada Basarabiei, cu maşinile personale.
„Am ajuns să ne hotărâm să blocăm Basarabiei, în speranţa că vom sensibiliza autorităţile. Că ne vor amenda, asta este. Scriptic, suntem în anul 2018, dar în realitate suntem cu câteva sute de ani în urmă. Vrem să vedem că există interes din partea lor. Vrem să vedem că se face ceva şi pentru noi, în condiţiile în care reclamăm de atâţia ani problemele cu care ne confruntăm. O să ieşim să protestăm, să blocăm circulaţia”, ne-a spus un bărbat care locuieşte pe strada Libertăţii.

Ce reclamă oamenii încă din 2013

„Strada pe care locuim se află într-un stadiu avansat de degradare. Pavajul realizat cu piatră de râu în secolul trecut nefiind reparat niciodată, strada prezintă nenumărate gropi şi denivelări, unele dintre ele cu o adâncime de 25-30 de centimetri, ceea ce face ca traficul auto să se desfăşoare cu mare greutate şi cu daune considerabile pentru maşini (...) În ultimii ani, au fost avarii majore la trei case, din cauza spargerii repetate a acestora, fapt ce a dus la cheltuieli considerabile din bugetul Primăriei şi a celor afectaţi pentru remedierea lor (...) Vă rugăm, deci, punerea celor semnalate pe lista dumneavoastră de priorităţi şi rezolvarea acestora în cel mai scurt timp”. Asta cereau Primăriei, în anul 2013, peste 30 de gălăţeni.
La întâlnirea de joi a „Vieţii libere” cu gălăţenii care locuiesc în zona Parcului Libertăţii au venit numeroase persoane pentru a reclama starea jalnică a străzii Libertăţii şi a reţelei de alimentare cu apă. Mai mult, alte câteva persoane ne-au oprit, în raidul nostru pe străzile care se aseamănă tot mai mult cu uliţele, pentru a ni se plânge din aceleaşi cauze.

Maidanezii, o problemă fără rezolvare?

 

Vor fi în stare, vreodată, autorităţile să rezolve problema câinilor fără stăpân? Asta se întreabă mulţi dintre gălăţenii care locuiesc la casă, în zona Parcului Libertăţii, sătui până peste cap să reclame aciuarea maidanezilor la doi paşi de locuinţa lor, iar în schimb să primească doar promisiuni şi amânări. De altfel, la vizital noastră în cartier, am întâlnit, pe străzile Libertăţii, Dorobanţi şi Cpt. Vasile Panu numeroşi câini fără stăpân. „Eu, cu mâinile mele, curăţ mizeria lăsată de aceşti câini pe spaţiul verde. Ştiu asta autorităţile noastre? Ne-am săturat să-i vedem pe străzi şi m-am săturat să strâng după ei. În alte oraşe cum s-a putut combate acest fenomen? Numai la noi nu se pot lua măsuri”, ne-a spus un cititor al „Vieţii libere”, arătându-ne spaţiul verde îngrijit cu migală de lângă trotuarul aferent străzii Cpt. Vasile Panu.

Ecosal, din doi în doi

„Am văzut că, în alte zone ale oraşului, cei de la Ecosal îşi dau interesul, fac curăţenie aşa cum trebuie. La noi, trec şi tot mizerie e în urma lor”, ni s-a plâns Gheorghe Crăiescu. De altfel, privind în jurul Parcului Libertăţii, supărarea bărbatului era lesne de înţeles: multe dintre trotuare erau „flancate” de ambalaje, hârtii mototolite, ba chiar şi PET-uri. Iar angajaţii Ecosal trecuseră deja prin zona amintită, ne-au spus gălăţenii care au dat curs întâlnirii cu echipa „Vieţii libere”.

Parcul Libertăţii are nevoie de cosmetizare!

Parcul Libertăţii, care, în anul 2015, la iniţiativa Emanuelei Turcu (purtătorul de cuvânt al Primăriei, la acea vreme) a fost înfrumuseţat de un grup de gălăţeni cu spirit civic, prin vopsirea băncilor, balansoarelor, leagănelor şi nu numai, în culori vesele, are nevoie de reparaţii. Chiar dacă acum parcul este mult mai bine întreţinut, faţă de anii trecuţi, unele bănci au nevoie să fie reparate, la fel şi câteva dintre echipamentele de joacă ale copiilor. Nu ar strica, de asemenea, ca autorităţile să vopsească gardul şi porţile parcului, care acum îi oferă locului de relaxare un aspect de vechi şi neîngrijit. De asemenea, şi pavajul aleilor se degradează, așa că trebuie reparat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

După ce oamenii s-au plâns Vieţii libere, Primăria Galaţi anunţă că va reabilita strada Libertăţii

  • Veste bună pentru gălăţenii care locuiesc pe strada Libertăţii: municipalitatea face primul pas pentru reabilitarea jalnicei artere din buricul târgului

Strigătul de disperare al zecilor de familii ce locuiesc pe strada Libertăţii, care de ani buni bat la porţile municipalităţii, cerându-le autorităţilor să investească în reţeaua de apă şi să refacă strada extrem de degradată, a fost, în sfârşit, luat în seamă. Reprezentanţii Primăriei ne-au comunicat că în bugetul oraşului pentru acest an a fost prevăzută suma de 60.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectare. Întrucât studiul de fezabilitate nu a fost realizat, autorităţile nu pot spune, deocamdată, ce lucrări vor fi executate în zonă. "Ştim cu ce probleme se confruntă oamenii care locuiesc în acea zonă. În urma studiului de fezabilitate, vom vedea despre ce fel de intervenţii este nevoie acolo şi ce costuri presupun acestea, la ce sumă se ridică investiţia. În funcţie de valoarea estimată a lucrărilor, vom decide dacă scoatem la licitaţie reabilitarea străzii pe segmente sau un contract de lucrări pentru întreaga stradă", ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Conducta de apă degradată nu se află pe lista de investiții a Apă Canal

Întrucât, înainte de toate, autorităţile trebuie să înlocuiască conducta de alimentare cu apă de pe strada Libertăţii, deoarece reţeaua are durata de viaţă mult depăşită şi grad de uzură foarte mare, cel mai probabil Primăria va finanţa şi această lucrare. Cu atât mai mult cu cât aceste lucrări nu se află pe lista de investiţii a Apă Canal. Reprezentanţii operatorului de apă rece şi canalizare ne-au spus că societatea are în plan o serie de lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare pe fonduri europene, pentru următorii ani, iar în ceea ce priveşte reabilitările de reţele, lucrările sunt finanţate, de regulă, de către municipalitate. Au recunoscut însă că starea conductei este jalnică!
Reamintim că se împlinesc cinci ani de când gălăţenii de pe strada Libertăţii băteau la uşa municipalităţii, pentru prima dată, cu rugămintea ca autorităţile să adauge pe lista investiţiilor şi strada lor, ciuruită şi plină de cratere, cu piatra cubică măcinată (ba chiar complet distrusă pe suprafeţe însemnate), cu trotuarele degradate, pline de denivelări şi fisurate pe porţiuni întregi. Au făcut apel, în repetate rânduri, la autorităţi, au transmis adrese la Primărie, la care au anexat tabele cu semnăturile a zeci de oameni în speranţa că vor determina municipalitatea să îi ia în seamă. Au primit, în schimb, doar promisiuni neonorate ori celebrul răspuns: "nu sunt bani!". Revoltaţi că nu sunt luaţi în seamă, mulţi dintre cei care locuiesc pe strada Libertăţii ne-au spus, la finele săptămânii trecute, că sunt hotărâţi să recurgă şi la acţiuni de protest, blocând strada Basarabiei cu propriile autoturisme.
Rămâne de văzut dacă, de data aceasta, autorităţile îşi vor onora promisiunile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

”Drumeagul” Libertăţii rămâne pavat cu promisiuni. Şapte ani de când locatarii cer reabilitarea

"Stăm mai rău ca la ţară, dar plătim impozite ca în centrul oraşului", se tot revoltă locatarii străzii Libertăţii, care arată mai degrabă a drumeag de cătun amărât. În septembrie 2020, se împlinesc şapte ani de când tot solicită, prin adrese susţinute cu tabele de semnături, reabilitarea "uliţei" pe care locuiesc. Şi tot de şapte ani, primesc doar promisiuni.

"«Uliţa» Libertăţii, din centrul Galaţiului, pavată cu promisiuni", era titlul articolului publicat pe 30 iulie 2015 in ziarul "Viaţa liberă", în urma unui nou apel primit din partea locuitorilor zonei. Aceştia ataşau o copie a solicitării privind reabilitarea străzii, pe care o adresaseră Primăriei în septembrie 2013. În aprilie 2014, autorităţile, care recunoşteau că strada are nevoie de reabilitare, promiteau că "este prinsă în planul de investiţii şi reparaţii de anul viitor".
În iulie 2015, municipalitatea ne comunica promiţător: "pentru strada Libertăţii, au fost începute procedurile. Trebuie realizat studiul de fezabilitate şi apoi aprobată investiţia în Consiliul Tehnico-Economic şi în Consiliul Local. Cel mai probabil, la anul va fi bugetată lucrarea, în funcţie de disponibilităţi".
În februarie 2018, scriam din nou despre strada Libertăţii şi despre revolta oamenilor: "Scriptic, suntem în anul 2018, dar în realitate suntem cu câteva sute de ani în urmă.
La câteva zile după publicarea reportajului, pe 27 februarie 2018, reprezentanţii Primăriei ne-au comunicat că în bugetul oraşului pentru acel an a fost prevăzută suma de 60.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectare. Şi că, în funcţie de valoarea estimată a lucrărilor, ar putea fi reabilitată în întregime sau pe segmente. De asemenea, municipalitatea recunoştea şi necesitatea înlocuirii conductei de alimentare cu apă, reţeaua având durata de viaţă mult depăşită şi un grad foarte mare de uzură.

"Ne-a mai păcălit o dată"

"Primăria Galaţi şi-a frecat mâinile de bucurie că ne-a mai păcălit o dată. Locuitorii străzii Libertăţii au rămas fără conducta de apă schimbată, deci casele lor sunt în continuare în pericol. Strada este în acelaşi stadiu de degradare", a fost mesajul indignat pe care l-am primit zilele trecute la redacţie.
Luni, 20 iulie 2020, "drumeagul" Libertăţii arăta mai jalnic decât la ultima noastră vizită. Gropile adânci, de toate formele şi dimensiunile, pline cu apă sau nu, hârtoapele, bolovanii dislocaţi şi măcinaţi, noroiul, contrastau violent cu casele cochete şi cu spaţiile verzi, adevărate grădiniţe de flori pe marginea trotuarului degradat. "Noi ştim unde sunt gropile, dar cine nu cunoaşte strada îşi rupe maşina, dacă vine pe aici după o ploaie zdravănă", ne-au spus locatarii.

Ce spune Primăria

Pentru că, în februarie 2018, administraţia locală făcuse o promisiune, am fost curioşi să aflăm ce măsuri au fost luate cu privire la strada Libertăţii în perioada februarie 2018 - iulie 2020. Dacă s-au realizat documentaţiile necesare, ce anume vizează acestea şi, desigur, când ar putea demara lucrările.
"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că avem în vedere situația prezentată, strada Libertății fiind în planul de perspectivă pentru investiții. Există însă foarte multe zone din oraș unde sunt necesare lucrări de modernizare și pe parcurs ne dorim să rezolvăm toate problemele existente. De aceea avem foarte multe proiecte în derulare, dar în programul de investiții pe anul 2020 nu au fost alocate fonduri pentru modernizarea străzii Libertății, iar în contextul actual nu putem preciza când se va putea interveni pe această stradă", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.