Jump to content

Curse de caiace pe Dunăre, între Galați și Brăila


dcp100168

Recommended Posts

Plimbări cu caiacul, pe Siret, Prut şi Dunăre

Una dintre cele mai noi atracţii în zona Galaţiului pentru petrecerea timpului liber prin practicarea sportului o reprezintă plimbările cu caiacul pe apele din jurul oraşului

O plimbare cu caiacul de acum doi ani, pe Olt, de la Sibiu până la Râmnicu Vâlcea, l-a determinat pe Valerică Rîmbu să privească cu alţi ochi acest sport şi mai ales potenţialul pe care îl are Galaţiul, oraşul dintre ape. Astfel, el a descoperit, pe lângă plăcerea de a face sport pe apă, şi partea turistică, de agrement a unei discipline sportive considerate dure, dar în care îţi testezi propriile forţe, în care eşti doar tu şi caiacul.
Drept urmare, a început să îmbine plăcerea cu o mică afacere, în care oferă numerosului public interesat atât cursuri de iniţiere cât şi închiriere de ambarcaţiuni.

Iniţiere, după gradul de curaj

Cursurile de iniţiere au loc pe Lacul Brateş şi canalul Ghimia, unde apa este mai mică, dar şi pe Dunăre, în cazul celor mai curajoşi. Riscuri nu există, vestele de salvare le anulează.
La iniţiere, nu se percepe niciun tarif suplimentar celui de închiriere a caiacelor: o oră în caiacul de simplu costă 20 de lei, iar pentru caiacul de două persoane costă 30 de lei.
"Nu este deloc greu, nu sunt necesare foarte multe ore de iniţiere, mai mereu este de ajuns o singură şedinţă", ne-a explicat Valerică Rîmbu. Doritorii îl pot contacta pagina de facebook, cuvânt de cautare „Imbold”.

De pe Siret, până în Deltă

Pasionaţii pentru o aventură în caiac sunt tot mai numeroşi, cu plimbări atât pe Siret şi Prut, cât şi pe Dunăre. Spre exemplu, duminică este programată o coborâre pe Prut, de la Folteşti până la canalul Ghimia.
Atracţia pentru acest gen de turism o are şi un grup de patru tecuceni, care au o ţintă ambiţioasă şi totodată dificilă: săptămâna viitoare vor să ajungă la Sf. Gheorghe cu caiacele, în coborâre de pe Siret, pornind de la Movileni şi continuând apoi pe Dunăre, prin braţul sudic din Deltă.
De altfel, pasionaţii acestui sport au putut fi văzuţi de publicul larg luna trecută, la „Zilele Dunării”, când s-a venit cu caiacele de la Brăila, într-o acţiune la care au fost participanţi din cele trei judeţe din zonă, Brăila, Tulcea şi Galaţi.

Ştafetă pe Dunăre, de la izvoare la vărsare

În fiecare an, începând din 1956, din iunie până în septembrie, Dunărea are parte de o pasionantă coborâre cu caiacele, în ştafetă, pornită de lângă izvoare, de la Ingolstadt (Germania) şi încheiată la vărsare, în Marea Neagră, cu popasuri în fiecare seară, pe tot cursul fluviului. În acest an, se preconizează că această adevărată caravană nautică va ajunge pe 27 august la Brăila, de unde va porni în ziua următoare spre Luncaviţa, pentru o porţiune de 55 de kilometri. Canotorii gălăţenii vor „ieşi” pe traseu pe 28 august şi vor coborî până la Sf. Gheorghe, cu o escală la Tulcea, unde vor participa la cursa cu canotci a Asociaţiei „Ivan Patzaichin - Mila 23”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cursă de caiace pe Dunăre, între Galați și Brăila

Grupul civic "RO100 Curățăm Galațiul" și-a propus să realizeze o cursă de caiace, între Brăila și Galați, prin care să promoveze potențialul turistic al "orașului dintre ape", primul pas urmând să aibă loc pe 24 martie.

Organizatorii își doresc ca evenimentul să fie unul deschizător de drumuri, iar în fiecare an, în a patra sâmbătă din luna martie, să aibă loc o astfel de cursă, care totodată să marcheze începutul sezonului turistic la Galați.

"Credem că zona noastră are un real potenţial turistic şi că acesta trebuie valorificat. În acest context, Dunărea este o adevărată comoară pentru oraşul nostru, una de care am cam uitat, în ultima perioadă. Vă invităm să o redescoperim împreună", se arată în comunicatul organizatorilor, care sunt în parteneriat pentru această acțiune cu clubul Imbold.

Pentru cursa caiacelor sunt așteptate pe apă cel puţin 30 de echipaje, 19 fiind asigurate de către cei de la Imbold pentru politicieni, inclusiv reprezentanți ai autorităților locale. "Alături de membri ai comunităţii noastre, vom invita în caiace politicieni, jurnalişti, bloggeri, reprezentanţi ai autorităţilor şi alte personalităţi relevante la nivel local. O parte dintre invitaţi vor fi din Brăila, deoarece noi credem că cele două oraşe nu se pot dezvolta decât printr-un efort comun. Ne aşteptăm să vină şi pasionaţi ai sportului cu padela din alte oraşe, care vor fi invitaţi de partenerul nostru în această acţiune - Imbold Galaţi", precizează organizatorii.

Cursa va dura aproximativ patru ore, iar sosirea va fi pe Faleza Dunării, ca apoi să aibă loc și discuție publică despre potențialul turistic al Dunării. "Noi credem că Dunărea nu trece prin Galaţi degeaba. Ea trece pe aici gratis. Dar nu degeaba. Gratis, adică nu trebuie să investim în a aduce în oraş o astfel de oportunitate. Ea este deja aici. Trebuie doar să operăm o schimbare, în primul rând la nivel de mentalitate. Mentalitatea fiecăruia dintre noi. Dunărea trebuie să devină mai mult decât un simplu cuvânt, care nu mai spune nimic gălăţenilor. Redescoperirea Dunării poate reprezenta cheia succesului în dezvoltarea acestui oraş".
Pentru "cursa caiacelor" nu se percepe nicio taxă de înscriere, conform lui Doru Maximilian, reprezentantul "RO100 Curățăm Galațiul".

Clubul Imbold este cunoscut în rândul iubitorilor de sport și natură prin cursele pe care le face în mod frecvent atât pe Dunărea gălățeană, cât și în Deltă, dar și pe apele din jurul Galațiului. Cel mai reprezentativ membru al Imbold este Valerică Rîmbu, care anul trecut a străbătut în caiac întregul curs al Dunării, de la izvoare până la vărsare, însoțindu-l pe înotătorul amator Avram Iancu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cursă inedită de caiace pe Dunăre. Organizatorii vor să determine autorităţile să dezvolte turismul local

La cursa care va avea loc sâmbătă, 31 martie, vor participa 30 de caiace cu câte două locuri, în care care se va afla câte un sportiv, alături de care este invitat un personaj politic, media sau de altă natură din oraşele Galaţi şi Brăila. Startul se dă la Brăila, la ora 11,00, iar sosirea este la Galaţi, în jurul orei 15,00.

Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul vă invită la un eveniment inedit - „Cursa Caiacelor pe Dunăre” -  prin intermediul căruia vrea să atragă atenţia asupra faptului că autorităţile din Galaţi şi Brăila trebuie să-şi dea mâna pentru a valorifica potenţialul turistic al fluviului care „ne trece pe la uşă”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 martie 2018 şi, potrivit organizatorilor, va consta într-o cursă cu caiacele pe Dunăre, de la Brăila la Galaţi, dar şi o serie de acţiuni cultural-artistice, care vor avea loc pe Faleza Dunării din Galati, în zona Foişorului.

„Alături de membri ai comunităţii noastre, vom invita în caiace personalităţi relevante la nivel local, din Galaţi şi din Brăila, dar şi invitaţi de la Platforma RO100 din Bucureşti. Noi credem că cele două oraşe nu se pot dezvolta decât printr-un efort comun. Ne aşteptăm să vină şi pasionaţi ai sportului cu padela din alte oraşe, chiar şi din Bucureşti, care vor fi invitaţi de partenerul nostru în această acţiune - Imbold Galaţi”, au declarat organizatorii. „Ne aşteptăm la aproximativ treizeci de caiace pe apă şi la un public numeros pe Faleză. Credem că zona noastră are un real potenţial turistic şi că acest potenţial trebuie valorificat. În acest context, Dunărea este o adevărată comoară pentru oraş. O comoară despre care am cam uitat, în ultima perioadă. Vă invităm să o redescoperim împreună”, au mai adăugat aceştia..

Programul detaliat al evenimentului

Ora 10.00, Brăila - În zona Portului de bărci (strada Vadul Spitalului) va avea loc întâlnirea participanţilor, urmată de discuţii cu presa, prezentarea regulamentului cursei, echiparea şi lansarea la apă a caiacelor.

Ora 11.00, Brăila - Se va da startul în cursă.

Ora 13,00, Galaţi - Pe Faleza Dunării, zona Foişor, va debuta un program artistic cu acces liber pentru public. Primii vor fi pe scenă cei de la Şcoala ”Dans Popular Galaţi”. De la ora 13.30, spectatorii vor avea parte de un moment Ioan Badea „Evergreen Live Music Duo”. Apoi, de la 14,10, va concerta Fanfara ”Valurile Dunării”, din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi.

Ora 15,00, Galaţi - Sosirea caiacelor, înmânarea diplome de participare, discuţii libere, conferinţă de presă.

„Dorim ca acest eveniment să se repete şi în anii ce vin, iar "Cursa Caiacelor pe Dunăre" să devină în timp o tradiţie care cu adevărat să marcheze deschiderea sezonului turistic în Galaţi.Prin această acţiune, Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul îşi propune să determine schimbări. Noi credem că Dunărea nu trece prin Galaţi degeaba. Ea trece pe aici gratis. Dar nu degeaba. Gratis, adică nu trebuie să investim în a aduce în oraş o astfel de oportunitate. Ea este deja aici. Trebuie doar să operăm o schimbare, în primul rând la nivel de mentalitate. Mentalitatea fiecăruia dintre no”, au mai spus organizatorii ineditului eveniment.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum a fost prima cursă a caiacelor pe Dunăre - de la Brăila, la Galaţi

Aproximativ treizeci de ambarcaţiuni şi aproape 50 de temerari la padele, printre care şi reprezentanţi ai autorităţilor din Brăila şi Galaţi, au participat, sâmbătă, 31 martie, la „Cursa Caiacelor pe Dunăre”, eveniment organizat de Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul.

„Dunărea trebuie să devină mai mult decât un simplu cuvânt. Redescoperirea Dunării poate reprezenta cheia succesului în dezvoltarea oraşelor Brăila şi Galaţi, dar şi a întregii zone”, acesta este mesajul Comunităţii RO100 Curăţăm Galaţiul, organizatorul Cursei Caiacelor pe Dunăre, eveniment care s-a dorit a fi un prim pas pentru relansarea turismului în zona Galaţi - Brăila.

În aşteptarea caiacelor plecate în cursă de la Brăila, gălăţenii din zona foişorului de pe Faleză au încins o horă împreună cu membrii şcolii “Dans Popular Galaţi”. Au ascultat apoi muzica interpretată de “Evergreen Live Music Duo” şi de Fanfara ”Valurile Dunării” din cadrul Centrului "Cultural Dunărea de Jos". La sosire, caiaciştii au fost întâmpinaţi de un public numeros şi entuziast şi li s-au înmânat diplome de participare din partea organizatorilor.

„Mulţumim iubitorilor sportului cu padela care au participat la Cursa Caiacelor, precum şi publicului de pe mal. De asemenea, le mulţumim pentru sprijin partenerilor Imbold Galaţi şi UVSAR Galaţi, ”Dans Popular Galaţi”, fanfara ”Valurile Dunării” din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, Evergreen Live Music Duo şi 360 Degrade. Ne dorim o Cursă a Caiacelor pe Dunăre care să se repete şi în anii ce vin, astfel încât să devină în timp o tradiţie, care cu adevărat să marcheze deschiderea sezonului turistic în Galaţi”, transmite Echipa RO100 Curăţăm Galaţiul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cu caiacul, pe Prutul românesc

„Prutul unește, nu desparte!” – sub acest motto se va desfășura începând cu data de 8 iunie o cursă în caiac, de viteză și anduranță pe Prut, la care va participa gălățeanul Valerică Rîmbu. Aventura va începe din punctul unde Prutul intră în țară și devine granița României cu Ucraina, pe raza comunei Suharău, în dimineața zilei de vineri, 8 iunie 2018 și se va încheia după aproximativ 750 de km, la Galați.

Caiacistul își propune să străbată minim 100 de km pe apă, în fiecare zi și să ajungă la Galați în aproximativ 7 zile. Pe toată durata călătoriei, echipa va fi completată de Marian Dumitru, care va asigura asistența de pe mal.

În urmă cu un an, Valerică Rîmbu a parcurs în caiac toată Dunărea, de la izvoare, până la ieșirea în Marea Neagră, o mare parte, alături de înotătorul Avram Iancu.

Călătoria pe Prut vine în Anul Centenarului Marii Uniri și are ca scop aducerea în atenția publicului a potențialului nevalorificat al Prutului.

„Apa înseamnă viață, așa și pentru mine, dacă stau departe de apă mă ofilesc. De aceea am hotărât să iau kaiacul și să fac o coborâre pe Prut, de unde intră în țară și devine graniță cu Ucraina, undeva prin județul Botoșani,pe raza localitatii Oroftiana de sus și până la vărsarea in Dunăre. Și ca să nu adorm în kaiac voi padela cel puțin o sută de km pe zi iar după șapte zile voi acosta la Galați pe faleza Dunării în dreptul scărilor de la elice, după ce voi străbate aproximativ șapte sute și cincizeci de km. Și cum in acest an se sărbătoresc o sută de ani de la marea unire, această provocare este binevenită. Pentru orice eventualitate, pe uscat, din mașină mă va urmări Dumitru Marian. Voi pleca vineri dimineață, opt iunie și sper din tot sufletul ca joi 14 iunie în jurul orei 17 să ne întâlnim cu toții pe faleză la Galați. Să ne vedem cu bine”, a scris Valerică Rîmbu pe Facebook.

Gălățenii sunt așteptați să îl întâmpine pe temerarul caiacist la sosirea pe Faleza din oraș.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mila 80 sărbătorește Dunărea

”Cupa Dunării de Jos” este o competiție sportivă privată, organizată de Clubul Sportiv Nautic Mila 80 Galați, în parteneriat cu Primăriile Galațiului și Brăilei, care cuprinde trei probe - maraton, semimaraton și sprint (2 km), evenimentul urmând să se desfășoare în perioada 29 iunie - 1 iulie. Ambarcațiunile acceptate sunt: caiac/canoe sprint sau tură, bărci open și placă SUP.

Punctul de start pentru proba de maraton va fi în localitatea Gropeni jud. Brăila (ora 10,00), pentru proba de semimaraton, startul va fi în Brăila, în portul de ambarcațiuni mici (aproximativ ora 11,30). Sosirea concurenților de maraton şi semimaraton va fi la Galați, pe Faleza Inferioară a Dunării în dreptul foișorului. Concursul de sprint se va desfășura duminică, începând cu ora 11,00, și va consta în traversarea Dunării (aprox. 2 km dus/întors), din dreptul scărilor de la Elice Faleza Inferioară a Dunării Galați. Doritorii trebuie să aibă vârsta peste 16 ani, să fie apți de un efort considerabil și să achite taxa de înscriere de 50 de lei (taxa poate fi achitată prin virament bancar în contul RO59BRDE180SV19585131800 deschis la BRD Galați).

Sâmbătă, de la ora 11,00, la Foișorul albastru, va fi o expoziție foto a gălățeanului Valerică Râmbu, cel care în 2017 a parcurs Dunărea, alături de Avram Iancu, de la Izvoare până la vărsare, precum și expoziția echipamentului de expediție folosit de Râmbu. În continuarea expoziției, copiii vor putea participa la concursuri de desenat cu tematică, precum și la un concurs de confecționat bărcuțe de hârtie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Maratonul pe Dunăre, câştigat de un gălăţean

"Zilele Dunării" au fost marcate la Galați cu multiple activități, de la croazierele pe fluviu până la cursa de ambarcaţiuni pe cursul acestuia, de la Gropeni până la Galați, pe o distanţă de 42 de kilometri.

Cea de-a doua ediție a "Cupei Dunării de Jos" la caiac-canoe a fost organizată de Asociația Club Sportiv Nautic Mila 80, în parteneriat cu Primăria Galați, Primăria Brăila și Palatul Copiilor Galați. Nici de data aceasta Dunărea nu a fost prea prietenoasă cu concurenții. Vântul destul de puternic din faţă a dus la valuri mari, care le-au dat bătăi de cap "alergătorilor" la probele de maraton (Gropeni - Galaţi) și semimaraton (Brăila - Galaţi) la caiac-canoe, majoritatea reuşind să reziste până la sosire.
Printre concurenți s-au aflat și sportivi experimentați, unul dintre aceștia fiind brăileanul Sorin Preda, participant de ani de zile la TID România (Tour International Danubien - cel mai lung traseu anual internațional de caiac, canoe și canotaj din lume, organizat pe Dunăre, în lungime de aproximativ 2.516 km, de la Ingolstadt până la Sf. Gheorghe).
Câștigătorii celor două curse de anduranță au fost gălățeanul Valentin Tudose (maraton) și brăileanul Florin Țiparu (semimaraton). Remarcabilă a fost și evoluția gălățencei Mirela Stanciu, singura femeie care a participat la concurs.
"La maraton, din cauza vântului din față și a valurilor destul de mari, cauzate inclusiv de navele mari şi ambarcaţiunile mici cu motoare puternice, am avut o întârziere de peste o oră. Din fericire, cursa a fost fără incidente, chiar dacă au fost câteva abandonuri", a declarat câștigătorul maratonului de pe Dunăre, Valentin Tudose. Acesta a participat, în premieră, la cursa de 42 de km, până acum fiind "abonat" la cele de semimaraton, unde recent a fost pe podiumul de la Bicaz Fest - unul dintre cele mai importante competiții de această fel.
Duminică, a avut loc cursa de sprint, la care au luat startul mai multe tipuri de ambarcațiuni: caiace de tură, canoe dublu, caiac dublu sau canoe indiană. În cadrul acestei probe, în echipajul de pe canoe indiană a fost și o gălățeancă, Simina Sita.
Sâmbătă, zeci de copii de diverse vârste au participat la o cursă nautică, pentru a afla cum se vede Dunărea prin ochii lor, iar apoi, coordonați de prof. Monica Anghel (Palatul Copiilor), micuţii au devenit creatori în cadrul Atelierului Fanteziei. Lucrările acestora au fost răsplătite de către organizatori.
Altfel, la jumătatea lunii august, la Bascov (Pitești) va avea loc Campionatul Național Master de kaiac-canoe, ca la finalul lunii august, în Ungaria, să se desfășoare "Mondialele" de master.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.