Jump to content

Elevi gălăţeni la olimpiadele şcolare 2018


dcp100168

Recommended Posts

Revolta părinţilor cu copii calificaţi la mai multe olimpiade

Părinţii elevilor care s-au calificat la două faze naţionale ale olimpiadelor şcolare s-au plâns că anul acesta copiii lor au fost nedreptăţiţi, întrucât reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) au stabilit ca toate concursurile să aibă loc în aceeaşi perioadă, 1 - 8 aprilie. Din acest motiv, cei care s-au clasat pe primul loc la nivel judeţean la două discipline sunt nevoiţi să renunţe la una.

Unul dintre părinţii revoltaţi de decizia MEC este Carla Murgoci, mama Cristianei Murgoci de la CNVA, elevă care şi anul s-a calificat la fazele naţionale la Informatică şi Matematică, de unde s-a întors cu două medalii, premii şi menţiuni, dar şi cu o calificare în lotul lărgit. Aceasta susţine că s-a adresat ziarului nostru, întrucât a trimis plângeri şi la MEN şi la Inspectoratul Şcolar, dar nu a primit niciun răspuns: "Vă rog să modificaţi calendarul olimpiadelor naţionale astfel încât elevii calificaţi la mai multe faze naţionale să poată participa. Copilul meu s-a calificat la Fizică cu 30 puncte, punctaj maxim, iar la Matematică, cu cel mai mare punctaj pe judeţ - 26,50 puncte, în condiţiile în care anul trecut a obţinut, la Fizică, Premiul al III-lea, iar la Matematică - menţiune şi calificare în lotul lărgit. Menţionez că suprapunerea olimpiadelor încalcă Statutul Elevului, mai exact Art. 7, care prevede că "elevii au dreptul de a participa, fără nicio discriminare şi doar din proprie iniţiativă la concursuri şcolare, olimpiade”. Anularea dreptului de participare la olimpiada naţională (prin suprapunere) e ca şi cum ar anula toată munca elevului", spune mama Cristianei în sesizarea trimisă autorităţilor.

Nemulţumit de aceeaşi situaţie absurdă, care limitează  elevilor dreptul de a participa la mai multe olimpiade naţionale este şi Dan Bîrsan, tatăl lui Alex Bîrsan, elev tot la CNVA, în clasa a VII-a. În disperare de cauză, acesta a  trimis plângeri pe adresa Guvernului: "Consultând calendarul olimpiadelor de anul acesta am constatat cu surprindere ca datele de la Informatică şi Fizică se suprapun. Avem rugămintea să decalaţi cu câteva zile una dintre olimpiade astfel încât copiii noştri, care au muncit enorm de la începutul anului la ambele discipline, să poată să-şi valorifice potenţialul. A renunţa la o disciplină, în acest moment, după tot efortul depus, după toate emoţiile trăite, ar fi ca renunţarea la un copil pe care l-ai crescut din nimic şi pe care-l abandonezi. Am rugămintea de a fi respectată munca copiilor", scrie părintele menţionat. Alex Bîrsan nu face informatică la clasă şi se pregăteşte în particular cu mama sa. Subiectele la faza judeţeană au fost aceleaşi la nivel naţional, iar Alex s-a clasat pe locul al doilea pe ţară şi primul pe judeţ la clasa a VII-a, având şanse reale să vină cu premii şi medalii de la naţională, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că a dat curs sesizării primite la ISJ şi că se aşteaptă un răspuns de la MEN: "Noi îi susţinem pe aceşti elevi deosebiţi. S-a discutat cu inspectorii generali din minister şi am înţeles că aceştia caută o soluţie pentru decalarea măcar cu o  zi a  probelor", ne-a spus Mioara Enache.

Nu este prima oară când reprezentanţii Ministerului programează toate olimpiadele în aceeaşi săptămână. Tot pentru că au fost elevi nemulţumiţi întrucât au fost obligaţi să renunţe la  participarea la unul dintre concursuri, anul trecut s-a alocat mai mult timp pentru organizarea olimpiadelor. Măsură la care, din nefericire, s-a renunţat anul acesta, deşi au fost elevi care au reuşit să obţină premii la mai multe discipline.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Topul școlilor gălățene cu olimpici la naţionale

Săptămâna aceasta se vor disputa cele mai multe dintre fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. În timp ce majoritatea elevilor vor fi în vacanţa de Paşte şi nu vor avea nicio grijă, în jur de 180 de elevi gălăţeni se vor lupta cot la cot cu cei mai buni elevi din ţară, străduindu-se să se întoarcă acasă cu premii şi menţiuni.

Unii dintre ei s-au calificat şi merg la câte două discipline, alţii chiar la trei, dar au fost nevoiţi să renunţe la una dintre ele, pentru că respectivele concursuri se desfăşurau în acelaşi timp.

CNVA - peste 40 la sută dintre calificări

Cum s-a întâmplat în fiecare an, cele mai multe calificări la fazele naţionale ale concursurilor şcolare s-au înregistrat la CNVA. E vorba de 75 de participanţi în loturile care vor reprezenta Galaţiul la nivel naţional. Pe locul al doilea se situează Colegiul Naţional "C. Negri", cu 19 participanţi, iar pe locul al treilea - Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci, cu nouă olimpici. CNMK are 6 participanţi, "Racoviţă" şi "Dunărea", câte trei, "Hogaş" Tecuci, doi, în timp ce "Cuza", "Elena Caragiani", "Aurel Vlaicu", Liceul din Bereşti şi Liceul din Tudor Vladimirescu au câte un singur calificat.

Număr mare de participanţi la naţionale au şi două dintre liceele vocaţionale: Liceul de Artă "D. Cuclin", cu 23 de calificaţi, şi Seminarul Teologic "Sf. Andrei", cu cinci.

A plouat cu olimpici la Şcoala Nr. 29

Spre deosebire de alţi ani, când foarte puţini elevi de la  şcolile generale se calificau la fazele naţionale, acum a fost explozie. Numai la Şcoala Nr. 29 s-au înregistrat 13 calificări la  naţională, numărul acestora fiind şi mai mare - 16 - dacă am lua în calcul şi faptul  că trei dintre elevi au fost nevoiţi să renunţe să participe la câte o disciplină, deoarece se  calificaseră la trei obiecte diferite, iar probele se dau cam în acelaşi timp.

Pe locul al  II-lea se află Şcoala Nr. 43, cu cinci calificaţi, toţi la Neogreacă, apoi Şcoala Nr. 12, cu trei olimpici, şi Şcolile Nr. 11 şi 13, cu câte doi. Se mândresc cu câte o calificare la naţionale Şcolile Nr. 5, 28, 17 din Galaţi, "Dimitrie Sturdza" din Tecuci, precum şi cele din Barcea, Independenţa şi Valea Mărului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei elevi calificaţi la câte trei olimpiade naţionale

Daria Hărăbor, Bianca Negrău şi Vlad Radu sunt trei elevi în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 29 care, anul acesta, au reuşit să se califice la trei faze naţionale ale concursurilor şcolare. Dintre toţi trei, doar Daria va putea merge la toate cele trei olimpiade, Bianca şi Vlad fiind nevoiţi să renunţe la calificarea de la Matematică, deoarece se desfăşoară în acelaşi timp cu Chimia.

Vlad Radu a reuşit fără nicio problemă să se se claseze pe primele locuri la trei dintre disciplinele exacte: Chimie, Fizică şi Matematică. Deşi îi plac foarte mult toate cele trei discipline, a fost nevoit să renunţe la matematică, deoarece se desfăşura în acelaşi timp cu chimia. Locul său a revenit apoi Biancăi, care a fost sunată pentru a fi cooptată în lotul care reprezintă Galaţiul la matematică, însă şi ea a ales să meargă tot la chimie. În plus, Bianca va participa şi la naţionala de Lingvistică, ce se va desfăşura în luna mai. Cea mai norocoasă dintre ei, Daria Hărăbor a participat deja la naţionala de Astrofizică, unde s-a calificat la internaţională. Ocupând locul al II-lea la Olimpiada de  limba şi literatura română pe judeţ, ea va reprezenta Galaţiul la Concursul Naţional "Ionel Teodoreanu". În prezent, se luptă pe baricade pentru un loc la naţionala de Fizică.

Vlad îmi mărturiseşte că i-au fost suficiente cunoştinţele predate de profesorii de la şcoală şi că nu se pregăteşte în particular la nicio disciplină. La Matematică şi Fizică lucrează suplimentar, pentru că aşa se simte bine, iar Chimia chiar îl relaxează. Cum excelează la orice obiect din domeniul ştiinţelor exacte, nu se poate hotărî ce meserie va alege pe viitor. El e singurul dintre cei trei care recunoaşte că e bântuit de visul de a pleca la studii în străinătate, acolo fiind condiţii mai bune de afirmare. 

Daria şi Bianca sunt colege de clasă şi mi-au mărturisit că au amândouă acelaşi ţel: vor ca pe viitor să rămână în România pentru a face ceva astfel încât ţara să redevină ceea ce a fost odată. "Tot auzim că toţi olimpicii vor să plece, pentru că nu mai au ce face în România. Vreau să rămân, pentru că numai aşa se poate face ceva", spune hotărâtă Bianca, susţinută în ideea ei şi de Daria. Încerc să le pun în încurcătură: Dacă nu veţi fi lăsate de politicienii corupţi să vă faceţi treaba? Mai în glumă, mai în serios, Daria îmi răspunde, solicitându-şi colegii de partea ei: "Facem noi un partid, iar lucrurile se vor urni cumva. Trebuie găsite soluţii."

M-au cucerit, eu deja îi votez cu zece mâini. Cum să nu-ţi doreşti un partid cu aşa oameni hotărâţi şi muncitori? Mi-au mărturisit că, în ultimele săptămâni, înainte de participarea la naţionale, au muncit şi câte zece ore pe zi. Plus şcoală. Prin urmare, singura reţetă de succes, pe care toţi trei au pus-o în aplicare, e munca.

Daria a mai participat la naţionale şi, fără emfază, recunoaşte că e greu să vii cu premii, dar tot ea a dovedit că nu este imposibil.

Vlad şi Bianca se pregătesc pentru rezultatele frumoase la Chimie încă de la începutul anului şcolar, profesoara lor, Monica Necula, dându-le sistematic de lucru. La fel şi Lucia Popa, profesoara care i-a pregătit pentru Fizică şi Astrofizică pe Vlad şi Daria. La română şi matematică au fost pregătiţi de Cristina Bejan, Rodica Matei şi Rodica Bălan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Premiul I şi menţiuni, la naţionala de Engleză

Şase dintre cei opt componenţi ai lotului care a reprezentat Galaţiul la Olimpiada Naţională de Limba Engleză (toţi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri") s-au întors cu premii şi menţiuni. Cea mai frumoasă reuşită a fost obţinută de Maria Enache (de la clasa profesoarei Artemiza Lovin), care a fost recompensată cu Premiul I. Cinci dintre elevi au primit câte o menţiune: Bianca Eni (profesoară Ramona Smadu), Ioana Ştefănescu, Alexandru Miron (ambii de la clasele profesoarei Artemiza Lovin), Diana Ioana Gheorghe (profesor Nicolae Bătrânu) şi Tudor Gheorghe (profesoară Aniela Modiga).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevii gălăţeni, cei mai buni din ţară la Industrie alimentară

Elevii Colegiului de Industrie Alimentară din Galaţi au ocupat cele mai înalte trepte ale podiumului la olimpiada naţională de profil, care s-a desfăşurat la Suceava. Toţi cei patru participanţi s-au întors cu câte un premiu I sau al II-lea. Astfel la specializarea Tehnician analize produse alimentare, Corina Aman a ocupat locul I, iar Dina Stroiu - locul al II-lea. Totodată, la specializarea Tehnician în industria alimentară, Georgiana Pelipenco s-a clasat pe locul I, în timp ce colegul său Silviu Ioan l-a ocupat pe cel de-al doilea. Lotul a fost pregătit de  profesorii: Mariana Coman, Ioana Brânzaru, Dana Ioana Ion, Camelia Grozavu, Magdalena Oprea, Viviana Bujeniţă, Carmen Popescu, Mirela Dănăilă, Raluca Anton, Iuliana Leuştean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Premii internaţionale pentru doi elevi de la Liceul de Artă din Galați

Doi elevi ai Liceului de Artă "D. Cuclin" din Galați au fost recompensaţi cu premii la un concurs internaţional la care au participat peste 11.000 de concurenţi, din peste 300 de şcoli din 33 de state ale lumii. Gabriela Leu, clasa a XI-a, a câştigat "Gold Palette" (echivalentul premiului I), iar colegul său din clasa a XII-a, Teodor Buruiană, s-a clasat pe locul al doilea, la Concursul "Micul Montmartre", desfăşurat la Bitola în Macedonia.

Profesoara care i-a pregătit, Liliana Negoescu, susţine că a fost o întâmplare, că a trimis la concurs nişte lucrări pe care cei doi elevi le-au lucrat ca antrenament pentru Olimpiada Naţională de Arte Plastice, de unde ambii s-au întors cu premii la secţiunea Artă textilă şi decorativă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Seminarul Teologic gălăţean, pe primul loc pe ţară

Lotul olimpic al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei” din Galaţi, coordonat de prof. dr. Gheorghe Butuc, a obţinut cea mai mare performanţă de după reînfiinţare, fiind pe primul loc din cele 24 de unităţi şcolare participante la Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, desfăşurată la Baia Mare. Elevii de aici au câştigat două locuri întâi, prin Vlad Blîndu, din clasa a XII-a, la disciplina Dogmatică, cu media 9,80, şi Manuel Bulimar, din clasa a X-a, la disciplina Studiul Noului Testament, cu media 9,80. Elevul Andrei Dima, din clasa a IX-a, a obţinut premiul  al III-lea la disciplina Studiul Vechiului Testament, cu media 9,30, iar colegul său Cătălin Răileanu, din clasa a XI-a, a primit o menţiune, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu media 9,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Topul şcolilor cu cele mai multe distincţii. Cine ia grosul premiilor la olimpiadele naţionale

Dintre cele 180 de calificări la olimpiadele şi concursurile naţionale, doar 69 s-au materializat cu premii şi menţiuni (fără a mai lua în calcul premiile speciale medaliile oferite de societăţile ştiinţifice). Aproximativ o treime dintre distincţii au fost obţinute, ca în fiecare an, de elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri".

Cum premiile I, II şi III se acordă doar elevilor clasaţi pe primele trei locuri, doar 25 dintre reprezentanţii judeţului nostru au reuşit să câştige astfel de distincţii - 11 premii I, nouă premii II şi cinci premii III, mai puţine decât anul trecut, când Galaţiul avea 31 de clasări pe podium. Restul de 44 dintre distincţii sunt menţiuni.

CNVA, în top la număr de premii

21 de distincţii au fost aduse de elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA), cu patru premii şi 17 menţiuni.

Pe locul al doilea în topul premianţilor, la distanţă destul de mare de CNVA, se află Liceul de Arte „D. Cuclin”, cu opt distincţii. Însă artiştii stau cel mai bine la clasările pe podium dintre toate liceele, având nu mai puţin de şapte premii şi doar o singură menţiune.

Pe locul al treilea se află Colegiul Naţional "C. Negri", cu şapte menţiuni, urmat de Seminarul Teologic "Sf. Andrei" cu şase distincţii. Elevii de aici s-au întors cu două premii I, trei premii III şi o menţiune. Pe poziţiile următoare în clasament sunt Colegiul "Elena Doamna", cu patru premii, Colegiul Tehnic "P. Dimo" şi Liceul "Elena Caragiani" Tecuci, cu câte trei distincţii, Economicul, "Spiru Haret Tecuci şi Agricol Tecuci, cu câte două distincţii fiecare, şi Liceul cu Program Sportiv, Colegiul "D. Moţoc" şi Liceul Tehnologic din Corod, cu câte o distincţie.

Şcoala nr. 29, în topul gimnaziilor

Cot la cot cu cele mai bune colegii, Şcoala nr. 29 a câştigat anul acesta cele mai multe distincţii la olimpiadele naţionale, şapte, clasându-se astfel pe primul loc între gimnaziile gălăţene. Şcolile nr. 12 şi 11 din Galaţi şi Şcoala "D. Sturdza" din Tecuci se  laudă doar cu câte o singură diplomă.

Seminarul Teologic, cel mai eficient

Dacă ar fi să raportăm numărul de premii obţinute de fiecare instituţie la numărul de elevi pe care acestea i-au avut calificaţi în concursuri, clasamentul va ieşi puţin schimbat. Pe primul loc din punctul de vedere al eficienţei se află Seminarul Teologic, care a trimis şase elevi, toţi întorcându-se cu câte un premiu sau o menţiune. Pe locul al doilea se clasează Şcoala Nr. 29. Aici, 60 la sută (12 participanţi, şapte diplome) dintre elevii care au reprezentat Galaţiul la concursuri s-au întors cu distincţii. Pe următoarele locuri se situează CNCN, cu 37 la sută (19 participanţi, şapte diplome) şi Liceul de Arte cu 35 la sută (23 de participanţi, opt diplome). La CNVA, dintre cei 75 de participanţi, doar 21 s-au întors cu o distincţie, deci procentul este de 28 la sută.

Doar două calificări în loturile pentru olimpiadele internaţionale

Din nefericire, 2018 nu a fost un an bun din perspectiva calificării gălăţenilor în loturile care reprezintă România la fazele internaţionale. Dacă anul trecut am avut cinci astfel de elevi, acum doar Daria Hărăbor de la Şcoala nr. 29 s-a calificat la internaţionala de Astrofizică, iar Suzana Dodu de la CNVA a fost selectată în lotul lărgit la Biologie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeanul Cosmin Andrei, medaliat la Internaţionala de Fizică

Gălăţeanul Cosmin Andrei a câştigat o medalie de argint la una dintre cele mai puternice competiţii de fizică din lume: Olimpiada Internaţională de Fizică a ţărilor din Asia. Concursul s-a desfăşurat în perioada 8-14 mai, la Hanoi, Vietnam, reunind cei mai buni 188 de olimpici din 25 de ţări şi regiuni.

România a fost singurul stat din Uniunea Europeană reprezentat la această olimpiadă, ca urmare a rezultatelor de excepţie obţinute de elevii noştri la olimpiadele naţionale şi internaţionale de fizică. Lotul român a participat cu o echipă formată din opt olimpici, toţi reuşind să câştige medalii şi premii: aur - Radu Andrei (Brăila), Petru Cotruţ (Bucureşti), Ştefan Răzvan Bălăucă (Botoşani), Răzvan Mihai Ursu (Constanţa); argint - Cosmin Andrei (Galaţi); bronz - Sebastian Leontică (Piatra-Neamţ); menţiuni de onoare - Silviu Predoi (Bucureşti) şi Ştefan Dolteanu (Oneşti).

Andrei Cosmin este elev la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Încă din clasele gimnaziale, Cosmin Andrei se află printre cei mai buni elevi din ţară la olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, calificându-se aproape mereu la etapele internaţionale. A câştigat prima medalie internaţională în clasa a VIII-a, când a fost răsplătit cu bronz la Astronomie. El a mai câştigat o menţiune la acelaşi concurs în 2015, iar în 2016 a primit o medalie de bronz. Anul trecut, a câştigat o medalie de aur, cu punctaj maxim, la fizică, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuimaada din Yakuţia şi o medalie de argint la Olimpiada Europeană de Fizică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Andrei Cosmin a mai câştigat o medalie la Internaţionala de Fizică

Gălăţeanul Andrei Cosmin, elev la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a câştigat o a doua medalie internaţională în decurs de mai puţin de o lună. După ce în prima jumătate a lunii mai acesta a câştigat argint la Olimpiada de Fizică a Ţărilor din Asia, organizată în Vietnam, în urmă cu doar câteva zile, tânărul şi-a adăugat în palmares o nouă medalie de  argint, la Olimpiada Europeană de Fizică. Competiţia s-a desfăşurat la Moscova, în Rusia, în perioada 28 mai - 1 iunie 2018 şi a reunit peste 110 participanţi din 23 de ţări.

Încă din clasele gimnaziale, Cosmin Andrei se află printre cei mai buni elevi din ţară la olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, calificându-se aproape mereu la etapele internaţionale. A câştigat prima medalie internaţională în clasa a VIII-a, când a fost răsplătit cu bronz la Astronomie. El a mai câştigat o menţiune la acelaşi concurs în 2015, iar în 2016 a primit o medalie de bronz.

Anul trecut, a câştigat o medalie de aur, cu punctaj maxim, la fizică, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuimaada din Yakuţia şi o medalie de argint la Olimpiada Europeană de Fizică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Două gălăţence s-au remarcat la Olimpiada de Ştiinţe

Două eleve care au reprezentat Galaţiul la faza naţională a Olimpiadei de Ştiinţe pentru juniori, Bianca Negrău, de la Şcoala Nr. 29, şi Cristiana Andrea Murgoci, absolventă de gimnaziu la CNVA (actualmente elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), s-au întors acasă cu o menţiune şi un premiu special.

E un lucru demn de toată lauda, având în vedere că acesta este unul dintre cele mai dificile concursuri, în care candidaţii sunt testaţi la trei discipline dificile: Fizică, Chimie şi Biologie. Mai mult decât atât, cele două fete, deşi abia au terminat clasa a VIII-a, au concurat cot la cot cu elevi mai mari chiar şi cu doi ani decât ele şi au fost nevoite să înveţe şi materia de clasa a IX-a, la toate cele trei discipline. Au fost în sală inclusiv elevi în clasa a XI-a, care aveau vârsta de 16 ani, pentru că fuseseră daţi de la cinci ani la şcoală.

Mai mult decât atât, Bianca Negrău, care s-a clasat a 15-a şi a primit menţiune, a fost prima sub linie care a pierdut calificarea în lotul pentru internaţională. Profesorii care au pregătit-o pe Bianca pentru Olimpiada de Ştiinţe sunt Monica Necula (chimie), Lucia Popa (fizică) şi Melania Manole (biologie). Bianca Negrău s-a calificat anul acesta la patru olimpiade naţionale: Chimie, Matematică (unde nu s-a putut prezenta pentru că  se desfăşura în acelaşi timp cu chimia), Lingvistică şi Ştiinţe. Şi la Chimie, şi la Lingvistică, Bianca s-a făcut remarcată, primind câte o menţiune.

Andreea Cristiana Murgoci s-a calificat la trei faze naţionale ale olimpiadelor. Pe lângă Ştiinţe, ea a mers şi la Matematică şi ar fi trebuit să meargă şi la Informatică, dar concursurile au avut loc în aceeaşi perioadă. De la Matematică, s-a întors cu medalie de bronz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Peste 170 de olimpici şi profesori vor fi premiaţi de ISJ la Gala Excelenţei în Educaţie

88 de elevi cu premii şi menţiuni la olimpiadele naţionale şi 85 de profesori care i-au pregătit pentru aceste performanţe vor fi premiaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean vineri, 5 octombrie de Ziua Mondială a Educaţiei.

"Gala Excelenţei în Educaţie - 100 pentru Galaţi" se va desfăşura vineri de la ora 10,00 la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", sub semnul Centenarului Marii Uniri. "Se  vor acorda în total 173 de diplome de excelenţă, medalii şi mici daruri. Pentru derularea acestei acţiuni Inspectoratul Şcolar a câştigat un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi dedicat, de asemenea, Centenarului", ne-a declarat inspectoarea generală Mioara Enache. Aceasta a mai precizat că Gala va fi completată de un spectacol realizat de maestrul dirijor Dan Eugen Drăgoi.  

CNVA şi Şcoala nr. 29, cele mai premiate

Cele mai multe diplome de excelenţă vor fi adjudecate de către elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", care au 21 de premii şi menţiuni. La distanţă destul de mare, dar cu un palmares demn de invidiat pentru un gimnaziu, Şcoala nr. 29 va urca de nouă ori pe podium. Pe locul al treilea se situează Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", cu opt distincţii, urmat la foarte mică distanţă de Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Andrei", cu şase distincţii şi de Colegiul Naţional "Costache Negri", cu cinci. Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" şi Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna" vor fi chemate de câte patru ori la rampă. Câte trei diplome de excelenţă se vor acorda Colegiului Naţional "Spiru Haret" din Tecuci, Colegiului Tehnic "Paul Dimo"  şi Liceului Tehnologic "Elena Caragiani" din Tecuci. Colegiul Economic "Virgil Madgearu" şi Colegiul de Agricultură şi Economie din Tecuci se laudă cu câte două distincţii. La premiere au fost invitate şi Liceul Tehnologic din Corod, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul de Alimentaţie şi Turism "D. Moţoc", Şcoala  Nr. 5, Şcoala nr.11, Şcoala nr. 12 şi Şcolile "D. Sturdza" şi "Gh. Petraşcu" din Tecuci, care au obţinut câte un premiu la olimpiadele naţionale. La festivitate vor veni şi cei 12 jucători de rugby tag de la Şcoala nr. 1 din Munteni care alcătuiesc echipa ce a câştigat şi anul acesta premiul I pe ţară la acest sport.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

175 de elevi şi profesori gălăţeni au primit diplome de excelenţă

Inspectoratul Şcolar Judeţean a premiat, ieri, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", valorile în Educaţie, fiind chemaţi la rampă, pentru a primi diplome de excelenţă, atât elevii olimpici, cât şi profesorii care i-au îndrumat.

De Ziua Mondială a Educaţiei, Gala excelenţei a adus pe scenă 175 de premianţi, 89 de olimpici la fazele naţionale şi 86 de profesori din Galaţi. A fost o atmosferă de sărbătoare, mai ales că, anul acesta, au fost prezenţi la festivitate şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

IPS Casian a ţinut să sublinieze sarcina dificilă pe care o au cadrele didactice în demersul lor: "Nu există pe lumea aceasta om mai urgisit decât pedagogul, pentru că nu există o lucrare mai grea decât aceea de a modela sufletele şi mintea. Profesorii sunt nişte apostoli, sunt trimişi către cele mai sensibile şi curate valori din viaţa noastră, copiii, care nu sunt altceva decât tezaurul unui popor". Preşedintele Consiliului Judeţului, Costel Fotea, şi-a început discursul cu un citat al lui Nelson Mandela: "Cea mai  puternică armă este Educaţia, folosiţi-o şi veţi schimba lumea!". Acesta a ţinut să amintească faptul că, pe lângă elevi şi profesori, merită lauri şi părinţii, care i-au susţinut pe olimpici şi au fost parteneri şcolii în educaţie. Primarul Ionuţ Pucheanu a enunţat o idee pe care a expus-o şi cu alte ocazii: "Ar trebui să-i convingem pe tinerii valoroşi să rămână în România şi în Galaţi. Prin eforturile administraţiei locale şi prin inteligenţa acestor tineri valoroşi, putem să oferim un viitor mai bun oraşului". E drept că elevii şi profesorii care au urcat, ieri, pe scenă sunt o garanţie a unui viitor mai bun pentru Galaţi, rămâne să demonstreze acest lucru şi cei care fac parte din administraţie.

După ce au le-au fost acordate diplomele, medaliile şi micile daruri, elevii şi profesorii au avut parte de un moment artistic, susţinut de elevii Liceului de Artă "D. Cuclin" şi corul Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Andrei", sub bagheta dirijorului Dan Eugen Drăgoi. Inspectoarea generală Mioara Enache i-a felicitat pe toţi şi le-a urat succes şi la competiţiile următoare. Impresionant a fost şi faptul că, la o gală a Educaţiei desfăşurată sub semnul Centenarului Marii Uniri, mulţi profesori şi elevi au ales să poarte straie populare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Medalii obținute de doi elevi gălățeni în Sri Lanka, la Olimpiada de Astronomie

Doi membri ai Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi au obţinut rezultate foarte bune la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka, care s-a desfăşurat în perioada 6 –14 octombrie 2018.

Aceşti doi elevi excepţionali sunt: Daria Hărăbor de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi care a obţinut medalia de aur și Maria Iordache de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila care a obţinut medalia de bronz. În această vară, cele două eleve s-au pregătit intens în cadrul Planetariului şi Observatorului astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, unde se derulează un program de pregătire a elevilor pentru proba observaţională a olimpiadei de astronomie şi astrofizică. Pregătirea pentru proba observaţională s-a realizat împreună cu Ovidiu Tercu, coordonatorul Secţiei Planetariu/Observatorul astronomic din cadrul muzeului gălăţean.

Tot în această vară, pe parcursul mai multor zile, s-a pregătit la observatorul gălăţean şi elevul Vlad Roşca din Slobozia care a obţinut medalia de bronz la această olimpiadă. Vlad este elev la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi în această toamnă va mai participa şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China. La această olimpiadă de astronomie şi alţi elevi din România au obţinut rezultate foarte bune. Rezultatele echipei României la IAO 2018 sunt:

Medalii de aur: DARIA HĂRĂBOR, DAVID TURTUREAN
Medalie de argint: TUŞ TRAIAN
Medalii de bronz: IORDACHE MARIA, ROŞCA VLAD

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Daria Hărăbor, o elevă de aur internaţional. Medalie obţinută prin muncă şi sacrificii

A fost primul an când Daria Hărăbor (absolventă a Şcolii Nr. 29, actualmente elevă la CNVA) a participat la Olimpiada de Astronomie, dar a scos din această experienţă tot ce se putea mai bun: s-a calificat, la 15 ani abia împliniţi, la faza internaţională, iar acolo a luptat pentru o medalie de aur pentru România.

Pare ciudat ca un copil din zilele noastre să-ţi spună că a visat să obţină anul acesta şi nu altădată un rezultat cât mai bun la olimpiada internaţională, astfel încât să aducă României prinosul ei, în anul Centenarului. Pare ciudat şi ca într-o societate cu valori răsturnate, în care toată lumea laudă orice şmecherie, mai puţin munca susţinută, un copil să recunoască faptul că medalia de aur a câştigat-o trudind chiar de dimineaţă până seara. De-abia s-a întors duminică noaptea din Sri Lanka, după o săptămână maraton, dar luni am găsit-o la şcoală, pentru a nu pierde şi mai multe lecţii.

Ea e Daria cea ambiţioasă şi hotărâtă, pe care o cunosc de pe vremea când era în clasa a V-a şi se calificase la două olimpiade naţionale dintr-un foc, reeditând apoi cam aceeaşi poveste în fiecare an de gimnaziu. Ea e Daria care şi în clasa a VIII-a s-a calificat la trei olimpiade naţionale, iar la Astronomie ajuns la faza internaţională, toate acestea neîmpiedecând-o să obţină media zece curat la admiterea la liceu.

Puţin obosită şi răcită bocnă, şi-a făcut însă timp pentru o discuţie sinceră, surprinzându-mă şi de data aceasta cu cât bun simţ şi echilibru ştie să pună în cumpănă tentaţiile normele ale vârstei, dar şi ambiţia de a cere de la ea cât mai mult cu putinţă: "E o medalie la care nici n-am visat. Voiam să câştig ceva, pentru că e o responsabilitate, reprezinţi o ţară. M-a bucurat enorm că la prima mea experienţă de acest gen am câştigat aur, însă sunt lucruri pe care le-am sacrificat şi nu mai am posibilitatea să mă bucur de ele. Am muncit toată vacanţa de vară, în condiţiile în care orice copil care a intrat la liceu s-a putut bucura de cea mai dulce perioadă, apoi am ratat balul bobocilor, la care mi-ar fi plăcut să particip. Au fost luni de zile în care m-am trezit la 8,00 dimineaţa şi m-am culcat târziu, după miezul nopţii, iar singurul drum pe care l-am făcut a fost spre Observatorul Astronomic, unde făceam cu domnul Ovidiu Tercu pregătire pentru proba practică, la telescop. A fost o perioadă destul de grea, dar am vrut să-mi demonstrez mie că pot. Nu e nevoie să fii geniu, trebuie doar să munceşti foarte mult".

Probele au fost destul de grele şi neaşteptate. În plus, nu ştia care este nivelul celorlalţi concurenţi, 85 de elevi veniţi din toate colţurile lumii, între care numai opt fete. Două dintre ele, din România. "Problemele la proba teoretică au fost mult peste nivelul nostru. La analiza de date a fost simplu, dar era foarte important să te concentrezi, să fii atent la toate detaliile, să ai capacitate de sinteză şi răbdare. La proba observaţională a fost înnorat, prin urmare ni s-au cerut chestiuni teoretice, despre cum funcţionează telescopul şi să lucrăm ceva într-un soft pe calculator, lucruri total diferite de ceea ce pregătisem eu. Organizarea la proba practică a lăsat de dorit. Dimineaţă am fost în excursie, seara am participat la o conferinţă şi noaptea a trebuit să ne concentrăm, chiar dacă nu avusesem timp să dormim deloc. Mie mi-a venit rândul la ora 3,15 dimineaţa", povesteşte Daria.

Pentru că rezultatele au fost ţinute surpriză, la premiere a avut emoţii mai ceva ca în timpul probelor: "Când am văzut că s-au împărţit toate diplomele de participare şi niciun român nu fusese strigat, ne-am dat seama că toţi am luat medalii. Am aşteptat cu sufletul la gură până a fost strigat ultimul medaliat cu bronz, la fel şi la argint. Dintre români, rămăsesem eu şi un coleg mai mare din Suceava. Ne-am îmbrăţişat cu lacrimi în ochii pentru că am înţeles că suntem printre cei care câştigaseră aur!".

Ştie exact ce a însemnat ajutorul profesorilor în drumul ei spre succes şi nu uită să-i menţioneze pe toţi: profesoara de fizică de la Şcoala Nr. 29, Lucia Popa - care din timpul liber, duminica, i-a pregătit în cadrul clubului de astronomie, organizată şi riguroasă, a ştiut să le explice clar ce au de făcut la olimpiadă, profesoara Cătălina Caragea, cu care se pregăteşte la fizică în particular, care a ajutat-o să înţeleagă fenomenele fizice, muzeograful Ovidiu Tercu, care cu pasiune şi tot prin voluntariat, a pregătit-o pentru proba de observaţie, un coleg mai mare din Brăila - Radu Andrei, olimpic şi el, student la Harvard, care i-a răspuns la întrebări atunci când s-a împotmolit, toţi colegii de lot, pentru că s-au susţinut ca o familie. Dar mai presus de toate ştie clar ce a avut ea de făcut ca munca acestora să fie valorificată cât mai frumos cu putinţă: "Trebuie să fii autodidact. Cel mai bun profesor eşti tu. Pentru că tu ştii cât să lucrezi, care ţi-s golurile, unde trebuie să acoperi şi, mai ales, tu eşti cel care trebuie să te pregăteşti psihic pentru un concurs de o asemenea anvergură". Cu medalia, diploma şi steagul României pe genunchi (pe care, din 2013, e scris în fiecare an numele olimpicilor internaţionali la Astronomie şi care este păstrat de juniorul cu rezultatul cel mai bun, până în anul următor), Daria îmi spune simplu că i-e dor de viaţa normală de elev, de temele la celelalte discipline, i-e dor să cânte la pian şi să vadă un film cu familia. În sfârşit, poate respira după un adevărat maraton.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

România a obţinut cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2018: două de aur, una de argint și una de bronz

Lotul olimpic al României a obţinut două medalii de aur, o medalie de argint şi două medalii de bronz la cea de-a XXIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Competiţia a avut loc în Colombo (Sri Lanka), şi a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări.

Elevii laureaţi cu aur sunt Daria Maria Hărăbor (Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi) şi David Corneliu Turturean (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava), în timp ce Traian Rareş Tuş (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare) a fost distins cu o medalie de argint. Maria Iordache (Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Brăila) şi Vlad Roşca (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) au fost medaliaţi cu bronz.

Lotul olimpic al României a fost coordonat şi însoţit de profesorii Cătălina Anca Marian (Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” din Alba Iulia) şi Grigoruţă Oniciuc (Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ).

Ediţia a XXIII-a a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie s-a desfăşurat în perioada 6-14 octombrie, în Colombo (Sri Lanka), şi a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.