Jump to content

ArcelorMittal vrea să vândă combinatul de la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

ArcelorMittal vrea să vândă combinatul de la Galaţi

Negocierile privind achiziţia de către Grupul ArcelorMittal Galaţi a combinatului Ilva, din Italia, deschid o posibilitate care i-a pus pe jar pe siderurgiştii gălăţeni. În cursul zilei de miercuri, 21 martie, pe platforma combinatului s-a răspândit zvonul potrivit căruia ArcelorMittal este dispus să vândă combinatul de la Galaţi.

Tranzacţia ar fi o concesie pe care gigantul siderurgic ar urma să o facă pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza regulamentelor anti-trust, achiziţia combinatului siderurgic Ilva. Până în prezent, singurul lucru cert este că ArcelorMittal a fost de acord să facă o serie de concesii în negocierile cu Comisia Europeană, însă în mod oficial nu există nicio comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. Legat de acest subiect, până în prezent cel puţin, conducerea ArcelorMittal Galaţi s-a abţinut de la orice comentariu. Totuşi, cum nu iese fum fără foc, să vedem de unde a plecat totul.

Afacerea Ilva

Grupul ArcelorMittal şi-a manifestat dorinţa să achiziţioneze combinatul siderurgic Ilva, din Taranto, după ce guvernul italian a lansat un proces de atragere a unui investitor strategic. În "vremurile bune", Ilva producea 9 milioane de tone de oţel, însă în 2012 compania a fost implicată într-un scandal de poluare fără precedent, în urma căruia magistraţii au sechestrat de la foştii proprietari - familia Riva - active în valoare de 8,1 miliarde de euro. În ciuda faptului că Ilva avea cea mai mare oţelărie din Europa, unitatea a intrat în picaj, cu o producţie drastic redusă, din cauza problemelor de mediu şi cu spectrul pierderii a 14.000 de locuri de muncă.

Toată această "telenovelă" industrială părea că se îndreaptă spre un final fericit când, în iunie 2017, guvernul italian - ce preluase administrarea oţelăriei Ilva - a aprobat achiziţia unităţii de către un consorţiu - Am Investco - condus de Grupul ArcelorMittal. Din consorţiu mai făceau parte italienii de la Marcegaglia, partea financiară fiind susţinută de Banca Intesa Sanpaolo. Una peste alta, oferta consorţiului pentru preluarea Ilva a fost de 1,8 miliarde de euro, plus angajamentul unor investiţii de 2,4 miliarde de euro.

Comisia Europeană intervine

Lucrurile au început să se complice în momentul în care, după notificarea tranzacţiei, în septembrie 2017, către instituţiile europene, acestea au devenit îngrijorate de faptul că, prin achiziţia Ilva, Grupul ArcelorMittal ar deveni prea puternic, iar acest lucru ar putea să afecteze competitivitatea pieţei europene a oţelului. Aşa se face că, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă tranzacţia încalcă sau nu regulamentele anti-trust.

La acea vreme, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, declara: "Oţelul este o materie primă pentru multe produse pe care le folosim zilnic, iar industriile dependente de oţel au 30 milioane de angajaţi în Europa. Aceste industrii trebuie să acceseze oţel la preţuri competitive pentru a putea concura pe pieţele globale. Acesta este motivul pentru care vom investiga cu atenţie impactul planurilor ArcelorMittal de a cumpăra Ilva în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu concurenţial pe piaţa oţelului". Pe scurt, a apărut temerea că ArcelorMittal ar putea profita de poziţia dominantă pe piaţă pentru a creşte preţurile la o serie de produse.

În acest context, în cursul săptămânii trecute, la presiunile CE, Grupul ArcelorMittal a făcut public faptul că este dispus să facă o serie de concesii. "Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare, care sperăm că va satisface orice preocupare concurenţială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni", se arată într-o declaraţie de presă a Grupului ArcelorMittal.

Unde dai şi unde crapă!

Ce cuprinde la modul concret "pachetul de măsuri de compensare" ştiu doar Comisia Europeană şi conducerea Grupului ArcelorMittal, până în prezent nefiind prezentate în mod oficial detalii. Însă, Reuters, de exemplu, citând surse apropiate negocierilor, relata că ArcelorMittal ar fi dispus să scoată la vânzare o serie de unităţi, pentru a răspunde regulamentelor europene anti-trust.

Toată această conjunctură a dat naştere mai multor scenarii, inclusiv acela ca ArcelorMittal Galaţi să fie scos la vânzare. Pe "surse", o astfel de ipoteză este amintită de jurnaliştii italieni de la siderweb.com, alături de combinatul de la Galaţi fiind amintit şi combinatul de la Ostrava (Cehia). În acelaşi timp, se admite că "negocierile sunt în curs" şi că "preţul" impus de UE ar putea să fie prea mare pentru ca ArcelorMittal să-l accepte. Alte scenarii, vehiculate în alte medii, implică şi combinatul de la Skopje sau chiar o serie de unităţi din Franţa.

Scenariul privind Galaţiului se poate susţine dacă ţinem cont că, într-o bună măsură, pe gama de produse, Ilva şi Galaţiul sunt destul de apropiate. Pe de altă parte, pieţele lor naturale sunt diferite. În plus, combinatul de la Galaţi este în centrul unui amplu program de investiţii, de ordinul a zeci de milioane de euro. Dar chiar şi în ipoteza în care combinatul de la Galaţi va fi scos la vânzare, rămâne de văzut cine ar putea să-l cumpere, pentru că este, totuşi, una dintre cele mai mari unităţi de acest fel din Europa.

Infirmarea sau confirmarea zvonurilor privind combinatul de la Galaţi o vom avea, cel mai probabil, până cel târziu în luna mai, când Comisia Europeană are termen pentru a prezenta un punct de vedere privind propunerile ArcelorMittal. Un acord ar presupune şi prezentarea termenilor acestuia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vine Rinat Ahmetov la Galaţi? Posibilul cumpărător este un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi Marcegaglia. Metinvest este controlat de Rinat Ahmetov, patronul Sahtior Donetk

Grupul ArcelorMittal ar putea vinde combinatul siderurgic din Galaţi (fostul SIDEX), pentru a compensa preluarea Ilva (Italia), cea mai mare oţelărie din Europa, scrie Reuters, care notează că decizia de vânzare a unor active din Europa este menită să răspundă îngrijorărilor Comisiei Europene privind legislaţia antitrust. Posibil cumpărător ar putea fi un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi respectiv Marcegaglia, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzacţiei.

ArcelorMittal vrea Ilva, un combinat siderurgic care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an amplasat în sudul Italiei, pentru capacităţile de producţie de tablă groasă care pot fi exportate uşor prin Marea Mediterană şi pentru a acoperi cererea din Europa. Pentru că poziţia ArcelorMittal ar deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană îi cere să renunţe la alte capacităţi, iar printre acestea ar putea fi şi combinatul de la Galaţi, care mai produce în prezent 2 milioane de tone de oţel pe an.

Metinvest, deţinut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, cu afaceri de 9,5 miliarde $ în 2016. Rinat Ahmetov, cunoscut în România ca patronul lui Sahtior Donetk unde a antrenat Mircea Lucescu, controlează prin grupul SCM - Sistem Capital Management  - sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom. Holdingul SCM, cel mai mare grup privat din Ucraina, are venituri de peste 25 miliarde $ şi peste 300.000 de salariaţi.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Cine ar fi interesat de cumpărarea Combinatului

Vestea că Grupul ArcelorMittal ar fi dispus să vândă combinatul de la Galaţi - pentru a compensa achiziţionarea combinatului Ilva din Italia şi pentru a răspunde astfel cerinţelor antitrust impuse de regulamentele europene - a dat undă verde scenariilor privind posibilii cumpărători ai unităţii siderurgice.

Una dintre variante prezintă drept posibil cumpărător un joint-venture între Marcegaglia (Italia) şi Metinvest (Ucraina). Marcegaglia a făcut parte iniţiat din Am Investco, asocierea condusă de ArcelorMittal, ce a depus oferta de cumpărare a combinatului Ilva, dar compania italiană s-a retras din această afacere, la sfârşitul anului trecut, tot pentru a răspunde solicitărilor antitrust ale instituţiilor europene. Metinvest este deţinută de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, iar în 2016 a raportat afaceri de peste 9,5 miliarde de euro.

Un alt posibil cumpărător, în cazul în care combinatul de la Galaţi ar fi scos la vânzare, este un joint-venture între producătorul german ThyssenKrupp şi indienii de la Tata Steel. În septembrie 2017, cele două companii au încheiat un memorandum pentru a-şi uni afacerile din domeniul oţelului, pentru a putea concura astfel cu ArcelorMittal pe piaţa europeană. În acest context, o eventuală achiziţionare a combinatului de la Galaţi ar putea deveni o oportunitate destul de tentantă.

Nu în ultimul rând, o variantă ar fi ca… statul român să răscumpere combinatul şi să caute el un partener strategic. O astfel de ipoteză a fost inspirată, se pare, chiar de cazul Ilva, preluat spre administrare de autorităţile italiene, după ce unitatea a ajuns, în 2012, în pragul falimentului, din cazul unui imens scandal privind încălcarea normelor de mediu. Situaţia Ilva este însă total diferită de cea de la Galaţi, asta pentru a nu mai spune că, în România, statul s-a dovedit cel mai prost administrator…

Dincolo de aceste variante, mai mult sau mai puţin plauzibile, reamintim că, în contextul negocierilor privind preluarea Ilva, ArcelorMittal a prezentat Comisiei Europene un "pachet de măsuri de compensare", pentru a primi aprobarea achiziţiei. Surse apropiate negocierilor susţin că ArcelorMittal ar fi dispus inclusiv să renunţe la o serie de unităţi din Europa. Până în prezent, însă, în mod oficial, nu există nici o comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. O astfel de ipoteză este, totuşi, suficientă pentru a face loc la tot felul de scenarii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vânzarea ArcelorMittal, o catastrofă pentru judeţul Galaţi. Sindicaliștii și patronatele trag semnalul de alarmă

Scenariul vânzării combinatului siderurgic gălăţean de către Grupul ArcelorMittal a fost adus în discuţie şi în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură. Îngrijoraţi că o astfel de tranzacţie ar putea să afecteze grav judeţul Galaţi, în plan economico-social, sindicaliştii de pe platforma siderurgică au cerut intervenţia urgentă a Guvernului României şi i-au înaintat un memoriu prefectului Dorin Otrocol, pentru a trage un semnal de alarmă.

"Siderurgiştii gălăţeni sunt foarte îngrijoraţi, pentru că, în data de 21 martie, au fost anunţaţi că ArcelorMittal Galaţi va fi vândut unui alt consorţiu (...) Vă rugăm să faceţi o intervenţie pentru că noi nu facem parte din sudul Europei, iar pe de altă parte, nu producem ce produce centrul siderurgic Ilva din Italia, de aceea ArcelorMittal Galaţi nu are nicio motivaţie ca grupul să cedeze centrul industrial din oraşul nostru", a spus Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

În susţinerea acestuia a intervenit şi liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, care i-a spus prefectului de Galaţi că sindicaliştii au nevoie "de ajutor pentru a merge spre Guvernul României şi chiar mai sus. Sunt interesele aşa de mari şi, dacă nu se intervine de la nivel central, ArcelorMittal este foarte simplu să spună mă debarasez de ce vreau eu. Dacă, bineînţeles, se ajunge aici. Până în luna mai, putem sta liniştiţi. Problema nu este că vinde ArcelorMittal altcuiva. Problema este cui vinde şi aici Guvernul trebuie să aibă treabă. Dacă ne vinde ucrainenilor sau ruşilor, în două luni s-a ras combinatul. Asta este politica lor".

Mediul de afaceri, apel către politicieni

Un semnal de alarmă a tras şi preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, Marian Filimon, care a subliniat că "angrenarea tuturor factorilor de influenţă şi de lobby trebuie făcută cu maximă responsabilitate", iar parlamentarii gălăţeni şi liderii politici locali, indiferent de culoarea politică, ar trebui să se implice în acest sens. "Este o problemă crucială. Din punct de vedere economic, este o catastrofă pentru judeţul Galaţi. Luaţi în calcul nu doar combinatul în sine, dar şi sutele şi miile de societăţi care gravitează în jurul combinatului siderurgic. Luaţi în calcul şi Portul Mineralier, şi transporturile navale şi toate celelalte. Ne transformăm uşor, uşor în Valea Jiului. Angrenarea tuturor factorilor de influenţă şi de lobby trebuie făcută cu maximă responsabilitate. Fără implicarea tuturor va fi foarte greu. Sigur că ei sunt societate privată, se raportează la nişte canoane impuse de Bruxelles, dar dacă stăm impasibili este dezastru", a spus reprezentantul IMM.

Prefectul Dorin Otrocol a dezvăluit că, pe 22 martie, a avut o întâlnire cu directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat intenţia Grupului ArcelorMittal de a vinde combinatul siderurgic gălăţean. În schimb, Bruno Ribo "a confirmat că există intenţia de a cumpăra combinatul Ilva din Italia şi că aşteaptă răspunsul de la Uniunea Europeană. Imediat după această discuţie, am informat Guvernul României despre această situaţie", a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Reamintim că, în contextul negocierilor privind preluarea combinatului siderurgic Ilva, ArcelorMittal a prezentat Comisiei Europene un "pachet de măsuri de compensare", pentru a primi aprobarea achiziţiei. Surse apropiate negocierilor susţin că ArcelorMittal ar fi dispus inclusiv să renunţe la o serie de unităţi din Europa. Până în prezent, însă, în mod oficial, nu există nicio comunicare potrivit căreia combinatul siderurgic de la Galaţi ar urma să fie scos la vânzare. O astfel de ipoteză este, totuşi, suficientă pentru a face loc la tot felul de scenarii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ArcelorMittal înaintează Comisiei Europene o propunere privind un pachet de separare

ArcelorMittal anunță că – în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active:

ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia

ArcelorMittal Galați, România

ArcelorMittal Skopje, Macedonia

ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă

ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg

Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.

Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale și aprobării Comisiei Europene dar și al concluziilor informărilor și proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale și cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiționată de finalizarea achiziției Ilva de către ArcelorMittal. Se așteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018.

ArcelorMittal

Link to comment
Share on other sites

Anunţ oficial: ArcelorMittal, gata să renunţe la combinatul de la Galaţi

Conducerea Grupului ArcelorMittal a făcut public, în mod oficial, că este dispusă să renunţe la combinatul siderurgic de la Galaţi, în contextul negocierilor cu Comisia Europeană privind preluarea combinatului Ilva, din Italia. Pe lângă unitatea de la Galaţi, pe lista inclusă în "pachetul de separare" înaintat de ArcelorMittal se află şi alte unităţi europene.

"ArcelorMittal anunţă că - în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galaţi, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle, Blegia; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia", se precizează într-un comunicat de presă al ArcelorMittal.

Contextul general

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", renunţarea la combinatul siderurgic de la Galaţi, precum şi la celelalte unităţi europene menţionate, reprezintă o concesie pe care ArcelorMittal ar urma să o facă pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza regulamentelor antitrust, achiziţia combinatului siderurgic Ilva.

Lucrurile au început să se complice în momentul în care, după notificarea tranzacţiei privind Ilva, în septembrie 2017, către instituţiile europene, acestea au devenit îngrijorate de faptul că, prin achiziţia unităţii italiene - cea mai mare oţelărie din Europa, Grupul ArcelorMittal ar deveni prea puternic, iar acest lucru ar putea să afecteze competitivitatea pieţei europene a oţelului. Aşa se face că, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă tranzacţia încalcă sau nu regulamentele antitrust.

La acea vreme, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, declara: "Oţelul este o materie primă pentru multe produse pe care le folosim zilnic, iar industriile dependente de oţel au 30 milioane de angajaţi în Europa. Aceste industrii trebuie să acceseze oţel la preţuri competitive pentru a putea concura pe pieţele globale. Acesta este motivul pentru care vom investiga cu atenţie impactul planurilor ArcelorMittal de a cumpăra Ilva, în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu concurenţial pe piaţa oţelului". Pe scurt, a apărut temerea că ArcelorMittal ar putea profita de poziţia dominantă pe piaţă pentru a creşte preţurile la o serie de produse.

Cum şi când se va decide soarta combinatului de la Galaţi

Dacă instituţiile europene vor fi de acord cu propunerea înaintată de ArcelorMittal, atunci grupul siderurgic va avea cale liberă pentru achiziţia Ilva, iar unităţile siderurgice parte a "pachetului de compensare" vor fi scoase la vânzare.

"Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene, dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", se precizează în comunicatul de presă al Grupului ArcelorMittal.

Cine ar putea fi interesat de siderurgia gălăţeană

Dacă se va ajunge la vânzarea ArcelorMittal Galaţi, una dintre variante vehiculate pe piaţa oţelului privind un posibil cumpărător ar fi un joint-venture între Marcegaglia (Italia) şi Metinvest (Ucraina). Marcegaglia a făcut parte iniţiat din Am Investco, asocierea condusă de ArcelorMittal, ce a depus oferta de cumpărare a combinatului Ilva, dar compania italiană s-a retras din afacere, la sfârşitul anului trecut, tot pentru a răspunde solicitărilor antitrust ale instituţiilor europene. Metinvest este deţinută de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, iar în 2016 a raportat afaceri de peste 9,5 miliarde de euro.

Un alt posibil cumpărător, în cazul în care combinatul de la Galaţi ar fi scos la vânzare, este un joint-venture între producătorul german ThyssenKrupp şi indienii de la Tata Steel. În septembrie 2017, cele două companii au încheiat un memorandum pentru a-şi uni afacerile din domeniul oţelului, pentru a putea concura astfel cu ArcelorMittal pe piaţa europeană. În acest context, o eventuală achiziţionare a combinatului de la Galaţi ar putea deveni o oportunitate destul de tentantă.

Nu în ultimul rând, o variantă ar fi ca… statul român să răscumpere combinatul şi să caute el un partener strategic.

Vânzarea combinatului este "un abuz al grupului ArcelorMittal", consideră sindicaliştii

Sindicatul Siderurgistul AMG de pe platforma combinatului gălăţean ArcelorMittal consideră că "unitatea de la Galaţi nu poate fi nominalizată pentru a fi cedată de către grupul ArcelorMittal deoarece nu se află în zona geografică de sud a Europei, în care s-ar depăşi cota de piaţă de 40 la sută la anumite produse, conform directivei Comisiei Europene de concurenţă neloială. Totodată, unitatea de la Galaţi nu produce acelaşi tip de produse ca cea de la Ilva".

"Noi considerăm un abuz acţiunea grupului ArcelorMittal de a ceda unitatea de la Galaţi", a declarat pentru "Viaţa liberă" secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Siderurgistul AMG, Vasile Crişan. Acesta a spus că sindicatul a făcut demersuri la nivel local, naţional şi internaţional, trimiţând adrese oficiale către reprezentantul Guvernului în teritoriu - prefectul Dorin Otrocol, prim-ministrul Viorica Dăncilă (căreia i s-a solicitat o întâlnire pentru a se discuta ce ar însemna vânzarea combinatului din Galaţi) şi către membrii Direcţiei de concurenţă din cadrul Comisiei Europene.

"Am angrenat în demersul nostru europarlamentari şi politicieni. Este o problemă crucială şi, din punct de vedere economic, vânzarea combinatului de la Galaţi ar fi o catastrofă pentru sudul Moldovei şi pentru România. Se riscă pierderea celor 7.000 de locuri de muncă de pe platforma combinatului şi a altor câteva mii pe orizontală", a mai spus Vasile Crişan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Marian Filimon, CNIPMMR: În urma anunţului ArcelorMittal ar trebui să aibă emoţii toţi cei care conduc economia ţării. În Galaţi sunt aproape 800 de IMM-uri care gravitează în jurul Sidexului

Pe platforma industrială din Galaţi „sunt aproape 800 de IMM-uri care gravitează în jurul combinatul siderurgic ArcelorMittal (fostul Sidex), plus câteva mii din toată ţara”, a declarat luni vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Marian Filimon. „În urma anunţului ArcelorMittal că ar renunţa la unitatea din Galaţi (fostul Sidex), ar trebui să aibă emoţii toţi cei care conduc economia ţării, pentru că numai pe platforma industrială de aici sunt aproape 800 de IMM-uri care gravitează în jurul combinatului siderurgic, la care se adaugă cele câteva mii din toată ţara care fac afaceri cu Sidexul”, a spus Marian Filimon - preşedintele filialei CNIPMMR Galaţi. „Important este cine va cumpăra combinatul, pe mâna cui intră - s-ar putea să fie cineva din Est care a mai făcut nişte nenorociri în ţara asta. Efectele acestui cutremur economic sunt inimaginabile şi mă îndoiesc că se responsabilizează cineva. Sau, poate, în laboratoarele guvernamentale se lucrează la soluţii pentru problema asta şi nu ştim noi”, a mai spus liderul patronal.

Marian Filimon a mai menţionat că Galaţiul suferă „plecări în masă” şi din rândul angajaţilor, dar şi dintre antreprenori, şi că „am tras mai multe semnale de alarmă în atenţia parlamentarilor, miniştrilor şi altor oameni de calibru din economie”.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de ArcelorMittal, combinatul gălăţean se află pe lista cu unităţi pe care compania ArcelorMittal este dispusă să le vândă pentru a nu încălca regulile legii concurenţei şi cele privind monopolul. „În cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (singura linie de zincare din Italia), ArcelorMittal Galaţi România, ArcelorMittal Skopje Macedonia, ArcelorMittal Ostrava Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange Luxemburg, Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, se arată în comunicat. „Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene, dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, au precizat reprezentanţii ArcelorMittal.

Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001, în timpul guvernării Năstase. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde $ şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei parlamentari gălăţeni trag semnalul de alarmă: Statul român trebuie să salveze Combinatul!

Vestea că ArcelorMittal doreşte să renunţe la combinatul siderurgic de la malul Dunării, dar şi la alte unităţi pe care le deţine, pentru a achiziţiona în schimb cea mai mare oţelărie din Europa - Ilva, Italia, a generat reacţii în rândul a trei dintre cei 13 parlamentari gălăţeni. Aceştia spun că statul trebuie să se implice de urgenţă pentru ca unitatea de la Galaţi să nu fie rasă de pe faţa pământului.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre (membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei) spune că autorităţile române trebuie să demareze de urgenţă negocieri cu ArcelorMittal, dar şi cu reprezentanţii Comisiei Europene de la Bruxelles „pentru găsirea celei mai bune soluţii de salvare a unui obiectiv emblematic şi, deopotrivă, strategic pentru ţară, Combinatul Siderurgic de la Galaţi”. „Între soluţiile posibile, care pot fi luate în calcul, nu trebuie ignorate fie renaţionalizarea pentru o perioadă, fie cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni de către stat, în aşa fel încât din furnizori să nu existe riscul să devenim doar importatori, cu toate consecinţele de aici derivate. Menţionez că am avut deja o primă întâlnire cu domnul viceprim-ministru Viorel Ştefan, care, gălăţean fiind, cunoaşte îndeaproape situaţia reală a siderurgiei şi căruia i-am prezentat, în detaliile pe care le cunosc, situaţia, împreună cu propunerile mai sus menţionate. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă, doamnă Prim-ministru, faptul că deja este târziu, dar nu prea târziu, din fericire, pentru iniţierea procedurilor despre care am făcut vorbire, situaţia fiind una critică, iar soluţia neputând veni decât din partea guvernului pe care îl conduceţi”, a afirmat deputatul Victor Paul Dobre.

„Vânzarea, blocată către o entitate dintr-o ţară ostilă”

Deputatul USR Bogdan Rodeanu (vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională) consideră că „statul român are ca principală obligaţie blocarea vânzării combinatului către o entitate dintr-o ţară ostilă României” şi cere desecretizarea contractului de privatizare al Sidex. Parlamentarul susţine, de asemenea, că „statul mai poate interveni pentru condiţionarea preluării combinatului siderurgic, în interesul dezvoltării tehnologice, al păstrării locurilor de muncă şi al protecţiei mediului prin condiţionări către un posibil nou proprietar, fie în limitele clauzelor contractuale de la vânzarea din anul 2001, dacă acestea sunt suficiente, fie printr-o nouă negociere, de pe o poziţie mai avantajoasă decât cele pe care guvernul PDSR condus de Adrian Năstase şi-a asumat-o, în 2001, la semnarea contractului de privatizare. Acest avantaj va consta din exercitarea calităţii de membru UE. Însă contractul de privatizare al combinatului siderurgic, încheiat în anul 2001, a fost şi este secret. Ca să ştim ce pot şi ce nu pot să facă autorităţile statului român, acest contract de privatizare trebuie desecretizat de îndată”, a declarat deputatul USR.

Care va fi reacţia şefului Guvernului?

La aproximativ două săptămâni de la apariţia scenariului privind vânzarea combinatului siderurgic gălăţean de către Grupul ArcelorMittal (la acea vreme, conducerea companiei nu confirmase oficial planul), senatorul PNL George Stângă a transmis o întrebare oficială prim-ministrului României, iar în prezent aşteaptă răspunsul şefului Executivului. „Doamnă prim-ministru, vă aduc la cunoştinţă faptul că un dezechilibru care s-ar instala în cadrul ArcelorMittal Galaţi ar putea duce la consecinţe catastrofale din punct de vedere socio-economic pentru întreg judeţul Galaţi. Asigurându-vă de întreaga mea consideraţie, vă rog să îmi transmiteţi care este poziţia pe care Guvernul României o are în ceea ce priveşte situaţia Combinatului Siderurgic, în perspectiva vânzării acestuia”. Rămâne de văzut ce vor răspunde guvernanţii, dacă şi cum decide statul român să se implice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Chiriţoiu: Comisia Europeană se va asigura că Sidex Galaţi nu se va închide şi va funcţiona bine în continuare

Dacă ArcelorMittal va decide să vândă Sidex Galaţi, Comisia Europeană se va asigura că noul cumpărător nu va închide combinatul şi că producţia va continua, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. 'Este un caz gestionat de Comisia Europeană, întrucât afectează multe state membre. Mittal vrea să cumpere un combinat mare din Italia, iar Comisia Europeană spune că în acest fel Mittal ar deveni prea mare în Europa şi atunci Mittal se oferă să renunţe la mai multe active din ţări europene, printre care şi combinatul Sidex de la noi. Decizia nu este încă luată, dar nici nu mai durează mult', a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, înainte de a lua decizia de a autoriza tranzacţia, Comisia Europeană se va consulta cu toate autorităţile de concurenţă din ţările implicate. Consiliul Concurenţei va prezenta Comisiei opinia sa săptămâna viitoare, în şedinţa comitetului consultativ de la Bruxelles. 'Indiferent de ce decizie va lua Comisia, dacă va accepta sau nu angajamentele Mittal sau chiar dacă va accepta angajamentele Mittal, Comisia va insista ca Sidex să funcţioneze bine în continuare. Sensul analizei Comisiei este să nu fie distorsionată concurenţa în Uniunea Europeană prin această tranzacţie. Deci, dacă ei spun că Mittal e prea mare şi trebuie să vândă un activ, ei (oficialii Comisiei Europene - n.r.) se vor asigura că acel activ este vândut unui operator care are capacitatea. Aici interesul Comisiei Europene este acelaşi cu cel al României. Şi CE şi România îşi doresc ca acest combinat să funcţioneze bine în continuare', a mai spus preşedintele Concurenţei.

Potrivit lui Chiriţoiu, partea română va putea interveni, dacă are argumente, cu privire la noul proprietar.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

EXCLUSIV VL. Managerul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo: Naţionalizarea combinatului ar fi cea mai bună reţetă pentru o catastrofă!

Includerea combinatului de la Galaţi în „pachetul de separare” înaintat Comisiei Europene de ArcelorMittal, în contextul negocierilor privind preluarea Ilva (Italia), a stârnit mari îngrijorări pentru viitorul siderurgiei şi al mediului socio-economic local. Într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului „Viaţa liberă”, managerul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, vine cu explicaţii suplimentare legate de culisele acestei tranzacţii:

- Ştirea că Grupul ArcelorMittal este pregătit - în contextul discuţiilor achiziţionării Ilva - să pună în vânzare Combinatul de la Galaţi a fost una şocantă. Ce a determinat o astfel de decizie?
- Trebuie să reamintim că au fost solicitate companiei ArcelorMittal, de către Comisia Europeană, măsuri compensatorii legate de achiziţionarea companiei Ilva în scopul menţinerii mediului concurenţial în Europa. Acesta nu este un lucru pe care Grupul nostru să-l fi anticipat. Verificările privind fuziunea dintre ArcelorMittal şi Ilva continuă, termenul legal pentru luarea unei decizii este 23 mai. În prezent Comisia nu poate prezice rezultatul şi nu a confirmat zvonurile cu privire la o aşa-zisă pre-aprobare a fuziunii.
Pentru noi, logica se bazează pe profilul şi piaţa unităţilor avute în vedere. În cazul Galaţi şi Skopje, logica este că ne situăm în aceeaşi zonă geografică şi prezentăm un portofoliu similar de produse.
O eventuală vânzare a Combinatului nu este echivalentă, în niciun caz, cu închiderea. Comisia a spus clar: "Vom aproba măsurile corective propuse numai dacă suntem convinşi că activele transferate vor continua să fie operate pe termen lung şi durabil în mâinile noului proprietar. Şi nu vom aproba un transfer în cazul în care acest lucru nu este garantat".
Situaţia noastră actuală este mult mai bună decât cea din 2009 şi incomparabilă dacă ne referim la anul 2001. Toate acestea creează cadrul favorabil pentru continuarea producţiei de oţel în Galaţi şi dezvoltarea acestei activităţi pe mai departe şi mai rapid, sub un nou proprietar.
Opinia mea rămâne aceeaşi ca în trecut: estimez un viitor bun al Combinatului de la Galaţi datorită efortului considerabil depus în transformarea noastră de până acum.

- Care sunt argumentele dumneavoastră?
- Din 2009 ne-am angajat într-un proces de transformare de proporţii care îşi arată acum rezultatele. În ultimii 3 ani, rezultatele operaţionale (EBITDA) au fost pozitive, 2018 arată acum mai bine ca 2017, securitatea oamenilor noştri la locul de muncă, fiabilitatea echipamentelor, calitatea produselor, serviciile oferite clienţilor, productivitatea, toate s-au îmbunătăţit substanţial. Iar aceste lucruri au fost posibile prin eforturile tuturor colegilor mei, cu 500 de milioane de euro investiţi în unitatea de la Galaţi din 2009 până în prezent şi cu sprijinul permanent și profesional al Grupului ArcelorMittal. Este necesar să continuăm aceste eforturi de transformare indiferent cine este acţionarul nostru.

- Potrivit unor voci, includerea Galaţiului în pachetul de compensare pare a fi o decizie cinică, considerându-se că viitorul Galaţiului este sacrificat pentru Ilva. Cât de justă este această opinie?
- Această afirmaţie este nedreaptă şi populistă. Repet, nu este o situaţie pe care ArcelorMittal să o fi anticipat. O poziţie cinică ar fi fost abandonarea acestei unităţi atunci când ne-a lovit criza, imediat după 2009. Dimpotrivă, s-a depus un efort enorm, care a asigurat supravieţuirea. După cum am mai explicat, schimbarea proprietarului face parte din viaţa unei afaceri şi această schimbare va fi monitorizată îndeaproape de Comisia Europeană, care doreşte să stimuleze concurenţa, fără a pune în pericol capacităţile de producţie.

- Dar care sunt şansele ca platforma siderurgică să fie vândută? Şi dacă va încerca cumpărătorul să o închidă?
- Combinatul este complet funcţional, perfect adaptat pieţei sale naturale, cu un portofoliu puternic de clienţi, un lanţ de aprovizionare sigur, cu muncitori calificaţi şi specialişti excelenţi, fără probleme în îndeplinirea niciunei obligaţii legale. Are un potenţial semnificativ de creştere, ceea ce îl face şi mai atractiv. Nu în ultimul rând, avem atractivitate având în vedere că suntem în interiorul Uniunii Europene.
Cred că a doua întrebare începe de la un punct de vedere greşit. Din multele motive explicate mai sus, nu este scenariul pe care Uniunea Europeană doreşte să-l impună. Încă o dată: UE doreşte să ridice nivelul concurenţial în Europa şi nu să închidă capacităţi de producţie!
Pe deasupra, să încercăm să lăsăm la o parte sentimentele şi emoţiile - ştiu că este dificil! – şi să gândim puţin. De ce ar vrea un nou investitor - după plata unei sume importante de bani - să închidă Combinatul? Oricine poate înţelege că obiectivul principal al acestuia va fi să obţină returnarea investiţiei sale, care se poate genera numai prin dezvoltarea afacerii.

- Angajaţii sunt îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă, e vreun pericol în privinţa aceasta?
- Nu. Dacă evocaţi un scenariu brutal în care oamenii sunt concediaţi, nu există absolut niciun motiv pentru asta. Orice dezvoltare a afacerii va duce mai degrabă la crearea de locuri de muncă. Dar să nu ne păcălim singuri. Eforturile de îmbunătăţire a productivităţii prin eficientizare şi digitalizare vor continua, independent de proprietarul combinatului. Nu e nicio noutate aici. Acest lucru se întâmplă şi nu numai la Galaţi.

- Au avut loc investiţii importante la Galaţi, iar rezultatele sunt vizibile, de exemplu Furnalul 5. Cum de este ArcelorMittal gata să renunţe atât de uşor la Galaţi?
- Repet, includerea unităţilor noastre în pachetul de compensare pentru achiziţionarea Ilva nu este ceva ce ArcelorMittal a anticipat sau a dorit. Comisia Europeană ne-a cerut să înaintăm o propunere de separare prin vânzare a unor unităţi, ca parte a analizei privind achiziţia Ilva. Este o solicitare a autorităţilor europene din domeniul concurenţei pe care trebuie să o îndeplinim. Condiţiile pentru asigurarea unui viitor solid al activelor care fac obiectul unei posibile schimbări de proprietar există aşa cum am explicat anterior: activul este restructurat, cu un potenţial puternic de creştere şi cu sprijinul Comisiei Europene. Deci, unde sunt abordarea cinică, uşurinţa la care vă referiţi? Cred mai degrabă că emoţiile au trezit tot felul de nostalgii care vin dintr-un trecut îndepărtat. Ar trebui să fim mai încrezători în opţiunile şi viitorul nostru, aceasta este părerea mea onestă.

- Piaţa naturală a combinatului de la Galaţi nu este aceeaşi cu cea a Ilva. Care este logica în introducerea combinatului nostru în pachet? Unii se întreabă dacă nu este o "capitulare" în faţa importurilor ieftine.
- Cred că o astfel de întrebare pleacă de la o premisă greşită. Noţiunea de piaţă este relativă. Pentru noi şi factorii de decizie politică, piaţa este Europa, deoarece oţelul circulă liber în interiorul acesteia. Cum să fie o capitulare faţă de importurile ieftine, dacă motivul acestei operaţiuni este de a crea - în interiorul Uniunii Europene - o concurenţă mai puternică?

- Mediul de afaceri din România (aşa-numita revoluţie fiscală, nivelul scăzut al proiectelor de infrastructură, cazul BRUA) au fost elemente care au determinat ArcelorMittal să includă şi Galaţi în pachet? Cum rămâne cu turbulenţele sociale recente?
- Nu, a fost o decizie de afaceri pe care am explicat-o mai sus. Niciunul dintre aceste motive evocate nu a fost luat în considerare. Cu toate acestea, problemele legate de mediul de afaceri continuă, iar Combinatul se confruntă cu ele, independent de proprietar. Provocările rămân aceleaşi! Pentru a conchide, factorii de decizie politică au în mâinile lor cheia viitorului afacerilor din Europa. În ceea ce priveşte situaţia socială, în toţi aceşti ani, am încercat să realizăm o comunicare bună, fluidă şi transparentă cu partenerii noştri sociali aleşi din punct de vedere juridic. Ne propunem să continuăm acest dialog în această perioadă, în acelaşi mod.

- Există zvonuri conform cărora există "discuţii exploratorii" cu potenţiali investitori. Unii oameni spun că putem vorbi despre un precontract şi că este în discuţie un preţ...
- Pentru că unitatea de la Galaţi este într-o formă bună şi atractivă, putem vedea interesul unor investitori diferiţi, dar este prematur să vorbim despre nume sau preţ. Presupunând că până pe 23 mai Comisia îşi va da aprobarea, procesul va dura câteva luni de la acea dată. Sunt optimist şi cred cu tărie că vom avea o tranziţie lină, care va dura câteva luni, pentru a asigura continuitatea tuturor proceselor. Nimeni nu ar trebui să fie afectat: angajaţi, clienţi, furnizori, contractori, în niciun fel. Acest lucru este foarte important: pentru a ne asigura un viitor promiţător, mai întâi trebuie să onorăm promisiunile şi obiectivele din planul de afaceri pentru 2018.

- Autorităţile arată vreun interes faţă de această chestiune şi viitorul fabricii? Unii politicieni vorbesc despre naţionalizare şi ridicarea clauzei de confidenţialitate din Contractul de Privatizare.
- Suntem într-o comunicare bună şi permanentă cu autorităţile, cărora le explicăm situaţia actuală cu onestitate şi transparenţă. Cât despre naţionalizare, nu există absolut niciun fundament în această speculaţie. Combinatul este un producător industrial integral privat, viabil, cu un portofoliu puternic de clienţi, care livrează produse de bună calitate, fără vreo obligaţie neîndeplinită faţă de Stat - care deţine zero acţiuni în Combinat.
Să nu uităm că Statul a condus acest Combinat până în 2001 şi toţi ne putem aminti de realităţile din acele vremuri, puşi în faţa pieţei. În opinia mea umilă, naţionalizarea ar fi cea mai bună reţetă pentru o catastrofă, singurul scenariu care ar putea duce cu adevărat la o închidere. În ceea ce priveşte contractul de vânzare - cumpărare, ArcelorMittal a respectat pe deplin şi - în multe privinţe - a depăşit angajamentele stipulate în acest document. Această dezbatere este închisă de mai mulţi ani.

Conducerea ArcelorMittal, întâlnire cu parlamentarii Galaţiului

Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, va avea, săptămâna viitoare, o întâlnire cu parlamentarii gălăţeni, în cadrul căreia se va discuta despre soarta combinatului siderurgic şi despre planul conducerii companiei cu privire la unitatea de la Galaţi. Anunţul a fost făcut, ieri, într-o conferinţă de presă, de către deputatul PNL, Victor Paul Dobre, care a precizat că a confirmat prezenţa la întâlnirea cu directorul general al ArcelorMittal. Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a confirmat că parlamentarii gălăţeni au fost invitaţi la o discuţie de către directorul general al ArcelorMittal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Afacerea Ilva - CE aprobă vânzarea de către ArcelorMittal a combinatului de la Galaţi

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 7 mai, achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene. În baza normelor anti-trust, CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

În mod particular, CE vine cu precizări privind viitorul combinatului siderurgic de la Galaţi. „În ceea ce priveşte unitatea de la Galaţi, ArcelorMittal s-a angajat, de asemenea, să acorde sprijin financiar extinderii producţiei de oţel laminate la cald sub un nou cumpărător”, se arată în comunicatul CE. De asemenea, CE a precizat că nu va accepta ca unităţile siderurgice să fie vândute decât unor cumpărători „care vor demonstra că au capacitatea şi determinarea de a dezvolta activităţile de producţie".

ArcelorMittal a confirmat acordul primit din partea CE privind achiziţia Ilva. „Aprobarea CE urmează concluziei Fazei II de Investigaţie a Comisiei referitoare la propunerea de achiziţie a Ilva şi a fost acordată pe baza angajamentul Companiei de a pune la vânzare unităţi din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, aşa după cum s-a anunţat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea CE este un punct semnificativ al tranzacţiei de preluare a Ilva şi reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, aşteptată să se întâmple în curând”, informează conducerea ArcelorMittal.

Ce spune Comisia Europeană

Aprobarea a venit după o analiză atentă a propunerilor înainte de ArcelorMittal menite să păstreze competitivitatea pieţei oţelului, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă.

„Oţelul este o materie primă importantă pentru multe industrii europene şi produse pe care le folosim zilnic. Decizia de azi ne dă garanţia că achiziţia Ilva de către ArcelorMittal, ce va duce la formarea celui mai mare producător de oţel din Europa, nu va genera preţuri mai mari pe piaţa oţelului şi creşterea costurilor pentru industriile europene, afectând astfel milioane de angajaţi şi consumatori. ArcelorMittal a propus să vândă o serie de unităţi pe care le are în Europa către unul sau mai mulţi cumpărători, care vor continua să concureze cu ArcelorMittal, pe o bază de competitivitate. Acest lucru va păstra un mediu concurenţial eficient pe piaţa europeană a oţelului. Acest lucru se potriveşte şi cu acţiunile UE de protejare a industriei siderurgice de distorsiunile unor practici comerciale incorecte ale unor terţe state”, a precizat Margrethe Vestager.

Calculele instituţiilor europene

Comisia Europeană a avut în vedere atât producţie de oţel laminat la cald, cât şi producţia de oţel laminat la rece şi oţel galvanizat. Strict pe segmentului oţelului laminat la cald, „pachetul de compensare” cuprinde renunţarea la combinatele de la Ostrava (Cehia) şi Galaţi, ale căror portofoliu se suprapune într-o măsură semnificativă cu cel al Ilva. „Comisia a constatat că măsura de remediere (pe acest segment – n.r.) este suficientă pentru a reduce puterea de piaţă pe care ArcelorMittal ar fi obţinut-o, luând în considerare, de asemenea, faptul că constrângerile concurenţiale legate de importuri sunt deosebit de puternice pentru produsele de mărfuri laminate la cald în Italia şi Europa de Sud”, precizează Comisia Europeană. În acest context, CE pomeneşte şi de angajamentul grupului ArcelorMittal de a sprijini financiar viitorul cumpărător combinatului de la Galaţi în vederea extinderii producţiei. În mod oficial, nu au fost oferite detalii suplimentare privind modul în care va fi acordat acest sprijin financiar, însă CE a venit cu informaţii privind procedura pe care ArcelorMittal o are de urmat în vedere vânzării unităţilor europene din „pachetul de compensare”.

Procesul de vânzare

Potrivit informaţiilor transmise de Comisia Europeană, „ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, deschis tuturor potenţialilor cumpărători interesaţi. ArcelorMittal va notifica ulterior Comisiei alegerea unuia sau a mai multor cumpărători pentru active. Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea (respectiv expertiza, resursele financiare etc.) şi determinarea de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie pentru a deveni competitori activ ai concentrării ce apare în urma achiziţiei Ilva”. „Cu alte cuvinte, vânzarea unei unităţi către un cumpărător care ar planifica închiderea ulterioară nu ar fi o soluţie acceptabilă”, subliniază Comisia Europeană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal a angajat un grup american pentru a gestiona vânzarea combinatului de la Galaţi

După ce Comisia Europeană a aprobat ca ArcelorMittal să preia combinatul italian ILVA cu condiţia vânzarii unui pachet extins de active, în care este inclus şi combinatul de la Galaţi, a fost anunţat grupul care se va ocupa de aceste vânzări. Potrivit Reuters, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America - Merrill Lynch pentru a gestiona vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă în cazul tranzacţiei prin care va achiziţiona oţelăria Ilva, din sudul Italiei, pentru 1,8 miliarde de euro.

Printre posibilii cumpărători sunt producătorii de oţel din Europa şi Asia deoarece Comisia Europeană a precizat că oţelăriile vor trebuie vândute unor cumpărători care vor gestiona astfel încât să concureze cu ArcelorMittal pe termen lung.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi are un nou director general

Bogdan Grecu a fost numit Director General al ArcelorMittal Galați (România) şi Skopie (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), potrivit unui comunicat de presă al companiei. Activitatea ambelor unităţi şi a celor incluse în „pachetul de separare” aferent afacerii Ilva va fi condusă de un "manager al unităţilor ţinute separat" şi monitorizată de un "împuternicit pentru supraveghere", numit în acord cu reprezentanţii Comisiei Europene.

"Toate activităţile noastre vor continua în mod obişnuit în următoarele luni de tranziţie şi de pregătire pentru vânzare", a spus Bogdan Grecu, Directorul General al Unităţilor ArcelorMittal Galați - Skopie.

"Bogdan va avea tot sprijinul meu în viitorul apropiat pentru a asigura o tranziţie lină şi o continuitate perfectă în toate activităţile noastre", a declarat Bruno Ribo, fost Director General al ArcelorMittal Galați - Skopie.

Bogdan Grecu, în vârstă de 41 de ani, a absolvit Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie cu un masterat în economie şi - începând cu 2001 – s-a alăturat echipei Combinatului Siderurgic de la Galați. Din 2012, a fost membru al Comitetului Director al ArcelorMittal Galați şi a coordonat diverse activităţi cum ar fi: audit intern, cumpărări, logistică, investiţii, I.T., automatizări, lanţ furnizor şi cerere. În 2015, Bogdan Grecu a fost numit director Demand&Supply în cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Bruno Ribo, în vârstă de 55 de ani, a fost - din 2012 - Director General pentru Combinatele din Galați şi - ulterior – Skopie. El îl va sprijini pe noul Director General, în timpul fazei de tranziție.

Context general

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută, pe 7 mai, achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia. În baza normelor anti-trust, CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

În documentele sale oficiale privind decizia luată, CE precizează: „În ceea ce priveşte unitatea de la Galaţi, ArcelorMittal s-a angajat, de asemenea, să acorde sprijin financiar extinderii producţiei de oţel laminate la cald sub un nou cumpărător”.

„ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, deschis tuturor potenţialilor cumpărători interesaţi. ArcelorMittal va notifica ulterior Comisiei alegerea unuia sau a mai multor cumpărători pentru active. Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea (respectiv expertiza, resursele financiare etc.) şi determinarea de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie pentru a deveni competitori activ ai concentrării ce apare în urma achiziţiei Ilva”. „Cu alte cuvinte, vânzarea unei unităţi către un cumpărător care ar planifica închiderea ulterioară nu ar fi o soluţie acceptabilă”, mai subliniază Comisia Europeană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dan Nica: Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galaţi se transformă într-un proces total netransparent

  • Europarlamentarul a subliniat și că ArcelorMittal nu și-a îndeplinit în totalitate angajamentele asumate la privatizare, deși a beneficiat de ajutoare de stat în valoare de 3 miliarde de dolari!

Europarlamentarul PSD Dan Nica a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles, că vânzarea combinatului siderurgic de la Galaţi de către gigantul ArcelorMittal devine netransparentă. “Mi-au fost aduse la cunoştinţă informaţii care sunt extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte modul în care se doreşte să se realizeze procesul de vânzare a combinatului ArcelorMittal Galaţi. Astfel, deşi am primit asigurări şi personale, şi oficiale din partea Comisiei Europene că există o cerinţă expresă din partea Comisiei Europene ca acest proces să fie unul transparent, să fie un proces în care să conteze extrem de mult care este capacitatea financiară a noului ofertant, care este bonitatea acestuia, care este capacitatea acestui nou investitor de a creşte producţia la combinatul din Galaţi la 4 milioane de tone tocmai ca să existe o piaţă europeană a oţelului echilibrată prin achiziţia de către ArcelorMittal combinatului din Italia, Ilva, informaţiile sunt că acest proces se transformă cu mare rapiditate într-un proces care este total netransparent”, a declarat Dan Nica.

Întrebat dacă sunt semnale că se întâmplă acest lucru, europarlamentarul a răspuns că există investitori ale căror oferte de cumpărare a combinatului de la Galaţi au fost deja respinse. “Semnalele ar fi că sunt producători din domeniul industriei europene a oțelului care au dorit să depună o ofertă și care, într-o manieră mai mult sau mai puțin elegantă, au fost respinși (…), ceea ce duce la ideea unei tranzacţii prearanjate, o tranzacţie care este total netransparentă”, a afirmat Dan Nica. Acesta nu a nominalizat niciun investitor respins, dar a vorbit despre cei care ar fi favorizați să cumpere combinatul de la Galați. “Sunt bănuieli că societăți asociate, afiliate până de curând cu ArcelorMittal ar fi cele care s-ar dori să fie favorizate în cadrul acestui proces”, a spus Dan Nica.

Pentru a se asigura că unitatea de la Galaţi ajunge în mâinile unui investitor puternic, capabil să crească capacitatea de producție, europarlamentarul i-a cerut Comisiei Europene să se asigure că vânzarea va fi una transparentă. “I-am solicitat public doamnei comisar care răspunde de domeniul competiţiei şi care gestionează acest proces ca să se asigure că orice ofertă care va fi trimisă de un producător pentru achiziţionarea combinatului de la Galaţi, cu atât mai mult producători europeni, trebuie să fie trimisă şi Comisiei Europene pentru a ne asigura că nu există o respingere din start a acestor oferte pe criterii care nu au nicio legătură cu criteriile de performanţă financiară sau economică. În al doilea rând, i-am solicitat doamnei comisar ca să existe în acest comitet de monitorizare a vânzării combinatului de la Galaţi un reprezent al Guvernului României tocmai pentru a ne asigura că există un mecanism transparent şi că interesele României sunt protejate şi respectate în privinţa unei unităţi strategice, cum este combinatul de la Galaţi. Şi în al treilea rând, i-am solicitat ca în pachetul care reprezintă garanţiile financiare pe are noul cumpărător va trebui împreună cu ArcelorMittal să îl pună la dispoziţia combinatului de la Galaţi pentru creşterea capacităţii de producţie, această sumă să fie de minim 200 de milioane de euro, care este considerată ca fiind minimul necesar pentru atingerea unei producţii de 4 milioane de tone de oţel pe an”, a declarat europarlamentarul Dan Nica. Oficialul a adăugat că i-a cerut aceste lucruri în scris Comisiei Europene şi aşteaptă un răspuns public.

În ceea ce privește faptul că un gigant internațional de talia ArcelorMittal părăsește România, Dan Nica a spus că nu este un moment foarte plăcut, mai ales că Guvernul României i-a acordat companiei ajutoare de stat de 3 miliarde de dolari, însă aceasta nu și-a îndeplinit toate angajamentele asumate în timpul privatizării din 2001. “Sigur că nu este un moment foarte plăcut. Nimeni nu și-a dorit ca să ajungem să discutăm despre o asemenea tranzacție, dar în același timp există și o amărăciune pe care am sesizat-o și la nivelul Guvernului României și pe care o împărtășesc și eu, și anume că, deși ArcelorMittal a beneficiat de circa 3 miliarde dolari ajutoare de stat, angajamentele pe care și le-a asumat, de modernizare și de creștere a producției, nu s-au îndeplinit. Dimpotrivă, am constatat că a existat o distrugere a instalațiilor existente într-o manieră iremediabilă, au fost date la fier vechi, au fost tăiate, astfel încât capacitatea actuală este cea pe care o știm, de 2,2 (milioane tone / n.r.), sigur, cu posibilitatea să crească imediat la 3 milioane de tone, dar cam atât. Deci angajamentele luate la privatizare, din punctul meu de vedere, nu au fost respectate și nici răspunsul pe care l-am primit de la ArcelorMittal nu a fost pe măsura dorinței guvernelor României, că au fost mai multe guverne de-a lungul timpului care au înțeles să ajute combinatul de la Galați, iar valoarea autorului de stat care i-a fost acordat se ridică la circa 3 miliarde de dolari”, a afirmat Dan Nica, spunând că în momentul de față trebuie să existe un “dialog foarte activ cu sindicatele, fără de care o înțelegere ar fi foarte fragilă”.

Dan Nica a vorbit şi despre vizita de mâine, 18 mai, a ambasadorului Ucrainei, Oleksandr Bankov, la Galaţi ca despre “o vizită într-o zonă de vecinătate”, însă există speculaţii că ar putea fi mai mult decât atât, în contextul în care unul dintre cei interesaţi să cumpere combinatul siderurgic este oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Viorel Ştefan: După ce ArcelorMittal va vinde combinatul de la Galaţi, producţia va creşte, nu va scădea

Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat că după ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic de la Galaţi (fostul Sidex) producţia va creşte, nu se va restrânge, pentru a se respecta regulile europene de concurenţă. „Sidex face parte dintr-un pachet mai mare format din 7 combinate, din care 6 vor trebui preluate de un singur investitor. Tranzacţia va fi monitorizată astfel încât să urmeze o creştere de producţie la aceste combinate, nu o restrângere, pentru că altfel ar rezulta efecte nedorite în materie de concurenţă pe piaţa laminatelor la cald şi la rece. Cesiunea nu se va putea face decât cu acordul explicit al statului român", a declarat Viorel Ştefan, citat de Mediafax. „Va exista şi o monitorizare post-tranzacţie (n.n.- după vânzarea Sidex), pe 5-10 ani, pentru că se vor lua toate garanţiile necesare creşterii afacerii, şi nu restrângerii acesteia, la toate unităţile preluate", a precizat vicepremierul.

puterea.ro

Nemții, indienii și austriecii, printre potențialii cumpărători

Ionel Bors, country manager la ArcelorMittal Galati, a precizat ca, pe viitor, productia de otel a combinatului galatean ar trebui sa creasca. "Totul se va face conform procedurilor europene. In combinat este liniste, desi o ingrijorare cred ca este la fiecare om, dar comunicam cu ei. Se pot deschide capacitati care pot produce in plus (in cadrul combinatului - n.red.), deci exista posibilitatea sa crestem productia. Comunitatea europeana nu va permite nimanui, oricare ar fi investitorul care vine, sa mai reduca din productie. Dimpotriva, ii va cere sa tina sustenabila compania", a spus Bors, potrivit Agerpres.
Country managerul ArcelorMittal Galati a precizat ca principalii competitori ai grupului britanico-indian sunt companiile ThyssenKrupp (Germania), Tata (India) si Voestalpine (Austria). "Nu stiu daca exista deja discutii intre ArcelorMittal si aceste companii. Probabil competitorii Mittal sunt interesati sa cumpere. Aceasta este o industrie foarte interesanta pentru foarte multi. Otelaria de la Galati este atractiva acum, iar mai atractiva o va face noul investitor", a mai spus Bors.

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

Aviz negativ al sindicatelor privind vânzarea unor unităţi ale ArcelorMittal

Reprezentanţii sindicatelor din cadrul ArcelorMittal Europe au dat un aviz negativ procesului de vânzare a unităţilor din "pachetul de compensare" convenit de Grupul ArcelorMittal şi Comisia Europeană în contextul achiziţionării oţelăriei Ilva.

Comitetul European de Întreprindere la nivelul ArcelorMittal, reunit în variantă restrânsă în cursul zilei de miercuri, 16 mai, la Luxemburg, a votat cu 19 voturi "împotrivă" şi 13 voturi "pentru" procesul de vânzare anunţat la nivel de grup. De la ArcelorMittal Galaţi au fost prezenţi la reuniune preşedintele Sindicatului Siderurgistul AMG, Gheorghe Bezman, respectiv, vicepreşedintele Nicuşor Postolache.

"În ceea ce priveşte ArcelorMittal Galaţi, considerăm în continuare că asistăm la un "cutremur economic" riscant pentru viitorul angajaţilor, dar şi al economiei româneşti şi solicităm garanţii scrise şi convingătoare atât din partea Comisiei Europene, cât şi a Guvernului României, că interesele siderurgiştilor gălăţeni vor fi apărate", ne-a declarat secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vasile Crişan. Acesta a precizat că avizul negativ al Comitetul European de Întreprindere a venit pe fondul "lipsei de transparenţă şi a informaţiilor insuficiente" furnizate sindicaliştilor de conducerea ArcelorMittal.

Avizul este unul consultativ, dar spune multe despre starea de spirit printre angajaţi. Temerea cea mai mare este că ArcelorMittal Galaţi va încăpea pe mâna unei companii din Ucraina sau Rusia, prea puţin credibile în ochii siderurgiştilor gălăţeni.

În cursul zilei de joi, 17 mai, era programată o nouă reuniune a Comitetul European de Întreprindere la nivelul ArcelorMittal, în care urmau să fie continuate consultările pe tema situaţiei generate de procesul de vânzare a unor unităţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vicepremierul Viorel Ștefan, la Bruxelles pentru a discuta despre combinatul siderurgic gălățean

Viceprim-ministrul Viorel Ștefan s-a întâlnit, astăzi, la Bruxelles, cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, anunță Guvernul României, care a precizat că la discuțiile despre viitorul combinatului siderurgic gălățean  a participat şi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. „În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte legate de consolidarea dialogului cu Comisia Europeană în domeniul concurenței. Vicepremierul Viorel Ștefan s-a referit la implicațiile deciziei Comisiei Europene din 7 mai 2018 privind autorizarea condiționată a achiziției companiei Ilva de către ArcelorMittal și a reiterat, în acest context, atenția deosebită pe care guvernul român o acordă situației Combinatului Sidex de la Galați. A subliniat, în acest cadru, importanța unui dialog constant între Comisie și Executivul de la București asupra evoluțiilor din toate etapele procedurale ale procesului de selecţie și aprobare a viitorului cumpărător. Totodată, a evidențiat necesitatea protejării capacității concurențiale a combinatului de la Galați, importanța sa strategică din punct de vedere social și economic, imperativul securizării locurilor de muncă, respectiv necesitatea ca achizitorul să fie viabil, să aibă competență relevantă dovedită și să dețină resursele financiare necesare menținerii și dezvoltării activități la Sidex”, precizează Executivul într-un comunicat de presă.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a adresat o interpelare Comisiei Europene privind situaţia Combinatului ArcelorMittal Galaţi

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la PNL Galaţi, că a adresat o interpelare Comisiei Europene privind situaţia Combinatului ArcelorMittal Galaţi, susţinând că până acum Guvernul a dat dovadă de ”lipsă de acţiune” pe această temă. Europarlamentarul a afirmat că a depus, joi, o interpelare oficială, în procedură de urgenţă Comisiei Europene, în care a cerut lămuriri privind moul în care va fi monitorizată situaţia Combinatului ArceloMittal Galaţi. ”Comisia Europeană spune că nu va permite vânzarea unei companii care are de gând să reducă activitatea şi eu vreau să ştiu cum se va implica Comisia Europeană şi cum se asigură de acest lucru. Întrebarea pe care am pus-o este care sunt mijloacele aflate la dispoziţia Comisiei Europene pentru a evita o eventuală restructurare care să genereze pierderea de locuri de muncă sau chiar o închidere sub un nou proprietar”, a spus Siegfried Mureşan.

El a adăugat că, în plus, Comisia Europeană poate reveni asupra autorizaţiei date ArcelorMittal de a cumpăra Combinatul din Italia, dacă angajamentele luate de companie sunt încălcate. ”A doua întrebare adresată este cum va garanta Comisia Europeană că angajamentele ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari vor fi respectaţi, căci ArcelorMittal şi-a luat angajamente financiare în sensul investirii în dezvoltarea capacităţii de producţie. Ce angajamente şi-a luat ArcelorMittal? Cum se asigură Comisia că aceste angajamente sunt respectate şi dacă s-a determinat necesarul investiţiilor din cadrul combinatului. Ce cifră există pe masa?”, a mai spus europarlamentarul.

El a adăugat că în maximum trei săptămâni Comisia Europeană va trebui să răspundă acestor întrebări.

Totodată, europarlamentarul a spus că există motive de îngrijorare în privinţa păstrării locurilor de muncă şi a capacităţii de producţie de la combinat, în condiţiile în care până acum nu a primit de la premierului României niciun răspuns la o interpelare pe care i-a adresat-o în privinţa situaţiei Combinatului, în senul dacă a demarat un dialog cu reprezentanţii ArcelorMittal şi dacă exită un plan strategic pentru păstrarea locurilor de muncă. ”Avem motive să fim îngrijoraţi de lipsa de răspuns  premierului; indică o lipsă de acţiune a Guvernului”, a mai spus Siergfried Mureşan.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Vânzarea combinatului gălăţean, întârziată de sindicatele europene

Comitetul European de Întreprindere constituit la nivelul ArcelorMittal Europe, întrunit în plen pe 17 mai, în Luxemburg, a dat aviz negativ achiziţionării centrului siderurgic Ilva şi, implicit, vânzării combinatului siderurgic de la Galaţi şi a altor unităţi din portofoliul european al grupului.

La întâlnirea de joi cu sindicaliştii din Franţa, Polonia, România, Germania, Belgia, Cehia, Luxemburg şi Italia, grupul ArcelorMittal a fost reprezentat de directorul de Resurse Umane, Patrick Vandenberghe, de Geert van Poelvoorde, şeful Diviziei ArcelorMittal Flat Europe, şi de adjunctul acestuia. Scopul întâlnirii din Luxemburg a fost, conform legislaţiei Uniunii Europene, acela de iniţiere a procedurii de informare şi consultare a partenerilor sindicali, înaintea achiziţionării centrului siderurgic Ilva, pentru a primi avizul Comitetului European de Întreprindere.

Conform lui Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul ArcelorMittal Galaţi, "reprezentanţii sindicatelor, care formează grupul salarial, nu au putut da aviz de achiziţionare a Ilva, din cauza informaţiilor insuficiente furnizate de boardul director. Au lipsit informaţii pe latură economică şi socială legate de achiziţionarea Ilva. Deci, avizul favorabil nu a fost dat. Mai mult, boardul director al ArcelorMittal nu i-a dat informaţii nici expertului Sindex, pentru ca acesta să întocmească un raport pe care să-l prezinte Comitetului".

Avizul dat de sindicaliştii din Comitetul European de Întreprindere este unul pur consultativ, dar paşii pentru obţinerea lui trebuie obligatoriu parcurşi de ArcelorMittal, conform legislaţiei UE, pentru a putea merge mai departe cu achiziţionarea Ilva. Astfel, conducerea ArcelorMittal trebuie să informeze comitetul, apoi să răspundă la orice întrebări pe bază de documente scrise, pentru ca sindicatele să consulte apoi un expert în această problemă. Or, se pare că paşii doi şi trei nu s-au "bifat". "Neavând informaţii, nu putem să dăm aviz. Şi nu se poate face achiziţia fără ca această consultare să fie încheiată", a mai spus Vasile Crişan, acesta adăugând şi că sindicatele italiene din Ilva au respins acordul propus de conducerea grupului ArcelorMittal.

Procedura de informare şi consultare a sindicatelor va continua. În luna iulie este programată o altă şedinţă ordinară, dar este posibil ca o întâlnire extraordinară să fie convocată mai devreme.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea: Vânzarea ArcelorMittal Galaţi se va face doar cu aprobarea CE

Fie că e vorba de vânzarea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, legile Justiţiei şi aplicarea MCV, gestionarea fondurilor europene şi extinderea Spaţiului Schengen, toate drumurile duc, într-un fel sau altul, la Comisia Europeană. Cum vede instituţia europeană toate aceste subiecte, am aflat într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului "Viaţa liberă" de Angela Cristea, şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti:

- Iniţiativa CE de a aproba vânzarea combinatului siderurgic de la Galaţi a făcut valuri în comunitatea locală. Ce presupune, în termeni concreţi, supravegherea de către CE a procesului de vânzare a combinatului?

- ArcelorMittal a decis să propună cedarea unităţii de la Galaţi unui nou cumpărător, ca parte a "pachetului de separare", în contextul achiziţionării activelor Ilva. ArcelorMittal are acum obligaţia de a găsi un cumpărător potrivit şi de a menţine viabilitatea fabricii până la preluarea acesteia. Ca parte a acestui proces, ArcelorMittal a numit un manager care este responsabil să se asigure că activele sunt gestionate independent şi în interesul superior al afacerii. Comisia a numit, de asemenea, un mandatar de monitorizare, care va supraveghea îndeplinirea tuturor obligaţiilor ArcelorMittal privind conservarea activelor în perioada de tranziţie, până când unitatea va fi preluată de noul investitor.

- Cine va avea ultimul cuvânt în desemnarea unui cumpărător al combinatului de la Galaţi - ArcelorMittal sau CE?

- ArcelorMittal este responsabil pentru desfăşurarea unui proces deschis şi nediscriminatoriu, sub controlul mandatarului de monitorizare, pentru a găsi un cumpărător care dispune de expertiza şi dorinţa de a asigura o funcţionare durabilă a unităţii. Odată ce ArcelorMittal a decis asupra unui cumpărător, va trebui să prezinte în mod oficial acel cumpărător Comisiei, care la rândul ei va trebui să verifice dacă au fost respectate criteriile stabilite. Nu Comisia alege un cumpărător - în ultimă instanţă, ArcelorMittal are obligaţia de a găsi un cumpărător pe care Comisia să îl poată aproba.

- Cum poate CE interveni dacă viitorul cumpărător nu-şi respectă angajamentele?

- Puterea de decizie a Comisiei se referă la aprobarea cumpărătorului, după ce aceasta este propus de ArcelorMittal. Înainte de finalizarea vânzării, ArcelorMittal şi potenţialul cumpărător trebuie să furnizeze Comisiei toate informaţiile relevante pentru a evalua expertiza şi capacitatea cumpărătorului de a exploata activele pe piaţă într-un mod sustenabil, în concurenţă cu ArcelorMittal.

- În ce constă pachetul de garanţii financiare privind extinderea producţiei la combinatul Galaţi după vânzare?

- ArcelorMittal s-a angajat să stimuleze investiţiile pentru a spori capacitatea disponibilă a combinatului. Asta înseamnă că ArcelorMittal va trebui să pună la dispoziţia cumpărătorului unităţii din Galaţi anumite fonduri. Cumpărătorul va avea acces la finanţare numai dacă decide să o folosească ca parte a unei investiţii pentru extinderea capacităţilor de la Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

EXCLUSIV VL. Noul director general al ArcelorMittal Galaţi, Bogdan Grecu: Combinatul siderurgic este şi va rămâne un jucător major pe piaţă

De mai puţin de o lună de zile, combinatul ArcelorMittal Galaţi are un nou director general. Cu o experienţă solidă pe platforma siderurgică, Bogdan Grecu a fost numit la conducerea unităţilor ArcelorMittal Galaţi – Skopie, iar principala sa misiune va fi să asigure, alături de Comitetul de Conducere, continuitatea activităţilor din combinat şi o tranziţie lină, în condiţiile în care unitatea urmează să fie vândută, conform acordului stabilit în afacerea Ilva între Grupul ArcelorMittal şi Comisia Europeană. Ce presupune această perioadă de tranziţie puteţi afla din interviul în exclusivitate acordat ziarului „Viaţa liberă” de noul director general al combinatului, Bogdan Grecu:

- Desemnarea unui nou director general „a făcut valuri” în combinat. Care ar fi, în elementele principale, profilul dumneavoastră de siderurgist?
- De aproape 18 ani lucrez în combinat, iar din 2012 sunt membru al Comitetului de Conducere, poziţie în care m-am ocupat de departamente şi provocări profesionale diverse. Sunt din Galaţi, oraş pe care îl iubesc şi ale cărui realităţi le cunosc. Aici trăiesc cei mai mulţi dintre muncitorii noştri şi familiile lor, oameni de care îmi pasă. Iată motivul pentru care voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a asigura o viaţă mai bună pentru combinat şi pentru oamenii săi.
Văd un interes natural pentru numele directorului general al combinatului, ceea ce este normal. Dar oamenii ar trebui să înţeleagă faptul că activitatea noastră – ce înseamnă 2 milioane de tone de oţel pe an într-o unitate unde lucrează mii de oameni – este condusă nu doar de un director general, ci şi de Comitetul de Conducere (format din manageri seniori),precum şi de o puternică echipă de şefi de departamente, care au un rol esenţial în implementarea strategiilor noastre. Suntem puternici, ştim clar ce e de făcut şi suntem hotărâţi să livrăm ce am promis.
- Aţi preluat conducerea combinatului de la dl Bruno Ribo. De ce a fost necesară această schimbare şi care sunt obiectivele pe termen scurt?
- Schimbarea a fost necesară pentru a asigura o bună pregătire a vânzării şi pentru a asigura – fără turbulenţe – tranziţia către noul proprietar al combinatului.
Aş putea pune alături toate obiectivele într-unul singur: asigurarea continuităţii. Vorbim de continuitate în întărirea companiei noastre dar şi a potenţialului său de dezvoltare, în anii următori. Suntem şi vom rămâne un jucător major pe piaţă. Pentru acest an avem un plan de afaceri clar, bine adaptat actualelor condiţii şi realităţi şi trebuie să livram ceea ce ne-am angajat.
La urma urmelor, dar nu în cele din urmă, încă suntem într-un proces amplu de transformare, început când a venit criza. Transformarea a fost cheia salvării combinatului. Pentru a ne întări şi pe mai departe, transformarea este necesară şi trebuie continuată, indiferent de cine va fi noul proprietar. Scopul este crearea unei platforme de creştere a producţiei şi de diversificare a acesteia. Suntem aici să aprindem, nu să stingem lumina!
- Ce înseamnă pentru combinat această perioadă de tranziţie? Când se va încheia procesul de vânzare?
- Pentru noi, ca unitate de producţie, lunile următoare înseamnă continuarea normală a activităţii: să livrăm clienţilor şi să avansăm în implementarea proiectelor. Desigur, sunt unele adaptări pe care le derulăm, cum ar fi readucerea unor activităţi care fuseseră externalizate echipelor centrale ale ArcelorMittal, însă ne concentrăm pe ceea ce facem de obicei: să lucrăm în siguranţă şi să câştigăm loialitatea clienţilor noştri.
După cum se văd astăzi lucrurile, credem că numele viitorului proprietar ar putea fi cunoscut în această vară, iar procesul efectiv de vânzare se va încheia înainte de finele acestui an.
- Sunt tot felul de ipoteze şi scenarii privind identitatea noului proprietar. Cine ar fi interesat de combinat? Ne putem aştepta la investitori din Uniunea Europeană sau din spaţiul ex-sovietic?
- Cred cu tărie că suntem interesanţi pentru diferiţi investitori. Industria oţelului este una globală, aşa că pot fi multe posibilităţi. Astăzi, nu putem specula privind originea posibilului nou proprietar al combinatului, dar îl putem afla în curând, în această vară.
Dar de ce sunt încrezător? Pe de o parte, cu toţii trebuie să înţelegem că atât vânzarea, cât şi post-vânzarea vor fi sub supravegherea Comisiei Europene, care doreşte ca Galaţiul să facă o concurenţă puternică produselor ArcelorMittal. Sunt, de asemenea, sigur că acest proces va oferi Galaţiului noi perspective de creştere a afacerii.
Pe de altă parte, este important ca noul proprietar să aibă mijloacele necesare – financiare, economice, tehnice – care să sprijine acest model de creştere. Acest punct va fi verificat de autorităţile relevante. Oţelul şi cărbunele reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene, dar şi prima comunitate economică din Europa. Din această perspectivă, interesul uriaş al Europei pentru industria de oţel este uşor de înţeles.
- Care este semnificaţia faptului că Galaţiul şi Skopie sunt în pachetul de separare? Ne putem aştepta ca cele două unităţi să fie vândute împreună?
- Toate unităţile din pachetul de separare sunt suficient de mature şi competitive pentru a se descurca singure şi pot continua activitatea – într-un mod sustenabil - indiferent de cine va fi noul proprietar. În acest moment nu ştim dacă există un investitor doar pentru Galaţi, pentru Galaţi şi Skopie sau pentru întregul pachet. Dar între Galaţi şi Skopie există sinergii importante. Există o colaborare puternică între noi şi – în multe aspecte – am acţionat ca o singură unitate. Acest lucru poate adăuga valoare posibililor investitori.
- Pachetul care reprezintă combinatul include şi alte unităţi cum ar fi Romportmet şi fabrica de ţevi sudate?
-Da, există atât o logică economică, dar şi una industrială în a încorpora întregul lanţ logistic şi de producţie într-un pachet industrial coerent şi atractiv.
- Sindicatele se opun vânzării, poate acest lucru să blocheze procesul?
- Împreună cu Mihaela Crăciun, directorul nostru de Resurse Umane, m-am întâlnit recent cu sindicatele, cu care am avut un schimb fructuos de opinii. Părerea sindicatelor şi vocea angajaţilor sunt deopotrivă importante în această ecuaţie, iar procesul trebuie să urmeze o procedură legală.
Cred că toate părţile au acelaşi obiectiv – continuitatea. Sunt hotărât să menţin schimburile de opinii periodice şi transparente cu reprezentanţii salariaţilor şi să construim împreună pe platforma creată în ultimii ani. Transparenţa şi respectul mutual sunt elemente-cheie ale acestei abordări.
- Când s-a anunţat că Galaţiul este parte a pachetului de separare unele proiecte de investiţii erau în derulare. Ce se va întâmpla cu acestea? Au fost oprite sau modernizarea va continua?
- Investiţiile noastre nu s-au oprit niciodată, nici măcar în “anii negri” 2008 – 2009, când criza ne-a lovit puternic activitatea şi rezultatele. Cum am mai spus, obiectivul este continuitatea. Aşa că vom continua să implementăm toate investiţiile din planul nostru de afaceri.
Ca exemplu, am decis recent să investim șapte milioane de euro în îmbunătăţirea filtrelor de la Aglomerare. Proiectul se va încheia la finele anului 2019. Acest lucru arată angajamentul nostru de a continua să ne îmbunătăţim “amprenta de mediu” în comunitatea noastră.
Desigur, dezvoltarea de noi proiecte va fi decisă după ce ne vom alinia la priorităţile şi strategia noului proprietar.
- Angajaţii sunt îngrijoraţi privind viitorul slujbelor lor. Există vreo garanţie că noul proprietar le va menţine?
- Această întrebare este mai curând legată de trecut, astăzi trăim într-o nouă realitate a pieţei muncii. Provocarea este mai curând să fim mai eficienţi şi să creştem o nouă generaţie de siderurgişti, pe măsură ce alţi colegi vor ieşi la pensie.
Răspunzându-vă la întrebare, voi încerca să fiu cât se poate de direct: nici un coleg nu ar trebui să aibă vreo îngrijorare atât timp cât lucrează în siguranţă, este dedicat activităţii sale şi sarcinilor normale, îşi îmbunătăţeşte activitatea, doreşte să înveţe noile tehnologii care ne vor moderniza combinatul. La urma urmei, acesta este scopul comun.
Pe măsură ce mulţi dintre colegii noştri se vor pensiona, trebuie să ne aliniem noilor tehnologii, dacă vrem să avem o creştere şi o modernizare a Combinatului. Aceste tehnologii ne vor permite să continuăm activitatea recrutând mai puţini oameni în comparaţie cu numărul celor care pleacă. Dar cu toţii – cei care rămân şi noii colegi – va trebui să ne adaptăm şi să folosim echipamente care vor deveni – în fiecare săptămână şi în fiecare zi – mai automatizate şi computerizate.
Dar, cu siguranţă, într-o companie privată nu poate exista o garanţie privind numărul de locuri de muncă. Numărul acestora este direct legat de eficienţă, într-o piaţă competitivă. Cu toate acestea, va trebui să înţelegem, cu toţii, că o afacere sustenabilă şi care creşte - în ciuda nevoii de ameliorare a productivităţii – va crea, cu siguranţă, slujbe. Iar astăzi avem mai curând o îngrijorare pentru că ne este din ce în ce mai dificil să găsim muncitori tineri, cu comportamente sigure şi dornici să înveţe pentru a fi mai buni.

Unitatea şi-a redus pierderile, dar rămâne "pe minus"

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a înregistrat în 2017, la o cifră de afaceri de 4,66 miliarde de lei, o pierdere de 153 milioane de lei (faţă de pierderi de 271 milioane de lei, în 2016), potrivit datelor Ministerului Finanţelor.  Rezultatul a fost obţinut în condiţiile în care, anul trecut, au fost derulate o serie de investiţii care au necesitat inclusiv întreruperea timp de o lună de zile a fluxului cald, a precizat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bogdan Grecu: „În 2017 producţia noastră a fost redusă pe fondul unor lucrări majore de investiţii şi mentenanţă derulate mai ales la Oţelărie. Acestea ne vor ajuta să producem mai bine în perioada următoare. Pentru mine cel mai important este că piaţa e bună, iar noi facem toate eforturile posibile de a beneficia de acest lucru. Cred cu tărie că suntem acum în cea mai bună formă posibilă din ultimii zece ani, pentru a atrage interesul unor parteneri industriali serioşi şi sustenabili”.

Cine este noul director al ArcelorMittal Galaţi

Bogdan Grecu (41 de ani), a absolvit Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie cu un masterat în economie. Din 2001 s-a alăturat echipei combinatului siderurgic Galaţi. Din 2012, a fost membru al Comitetului Director al ArcelorMittal Galați şi a coordonat diverse activităţi cum ar fi: audit intern, cumpărări, logistică, investiţii, I.T., automatizări, lanţ furnizor şi cerere. În 2015, Bogdan Grecu a fost numit director Demand&Supply în cadrul ArcelorMittal Galaţi, poziţie din care, în cursul lunii mai, a fost numit director general al unităţilor ArcelorMittal Galaţi – Skopie.

Procedura de vânzare, pe scurt

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, Comisia Europeană a aprobat, pe 7 mai, achiziţia de către Grupul ArcelorMittal a oţelăriei Ilva, din Italia. În baza normelor anti-trust, CE a aprobat „pachetul de compensare” propus de ArcelorMittal, ce include scoaterea la vânzare a unor unităţi europene, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi. ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, deschis tuturor potenţialilor cumpărători interesaţi. În final, CE va fi cea care va evalua şi aproba tranzacţia.

Ce se va întâmpla cu „activele secundare”

În contextul vânzării Combinatului, ce se va întâmpla cu “activele secundare”, cum ar fi priza de apă sau stadionul? Vor fi vândute şi acestea? „Suntem aici să producem şi să vindem oţel, să plătim salarii şi taxe către comunitate, de aceea ne concentrăm pe oamenii noştri şi pe producţie – a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bogdan Grecu Desigur, noul proprietar va studia aceste situaţii – una câte una – şi va lua deciziile cele mai potrivite. Referitor la Priza de Apă, ea nu este un activ secundar, ci parte a echipamentelor noastre industriale de bază, fără de care nu putem să continuăm activitatea. Folosim direct trei conducte pentru alimentarea combinatului, iar cea de-a patra a fost transferată municipalităţii. Activitatea de pompare a apei din Dunăre este comună, aşa cum a fost proiectată şi construită în anii ’70. Este şi o soluţie foarte economică pentru oraş. Facem această activitate de pompare a apei brute la nivelul costurilor, fără să avem obiectivul de a obţine profit”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Există oferte pentru combinatul din Galaţi, dar deocamdată sunt confidenţiale

Reprezentanţii tuturor organizaţiilor sindicale de pe platforma siderurgică gălăţeană au participat, pe 14 iunie, la o întâlnire cu un împuternicit al Comisiei Europene (CE), pe marginea viitoarei vânzări a combinatului de la Galaţi. Din discuţii a reieşit că există oferte pentru combinat, dar că deocamdată sunt confidenţiale, că se acceptă şi cumpărători din afara UE, precum şi că nu vor exista garanţii scrise pentru păstrarea locurilor de muncă.

Întâlnirea de joia trecută dintre sindicaliştii gălăţeni şi împuternicitul CE, confirmată şi de conducerea ArcelorMittal Galaţi, a avut loc, se pare, deoarece Comisia Europeană vrea să arate că rolul sindicatelor este foarte important în acţiunea de vânzare a combinatului gălăţean. Însă concluziile sindicaliştilor după discuţii diferă, de la caz la caz.
"Discuţia a fost în regulă, la mai mult nu mă aşteptam, pentru că omul e un terţ, nu are prea multă putere de decizie, nici să schimbe munţii nu poate. A fost de bun-simţ, nu era obligat să vină, dar a dat curs rugăminţii directorului general", ne-a spus secretarul general al Sindicatului "Solidaritatea" al Siderurgiştilor, Gabriel Vîlciu.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal (recent înfiinţat), Mihai Groza, s-a declarat dezamăgit: "Eu, personal, am dedus că nu se va ţine cont de părerea sindicatelor, că nu vom avea nicio protecţie socială şi că, dacă nu vom lua nicio atitudine (toate sindicatele din combinat), ne vom aştepta la ce este mai rău".
Conform sindicaliştilor gălăţeni participanţi la discuţii, împuternicitul CE a spus că sunt câteva aspecte importante pe care le urmăreşte. În primul rând, în timpul acestui proces de cumpărare, combinatul să fie protejat şi să funcţioneze la parametri normali. Apoi, societatea să fie de sine stătătoare şi bine pregătită pentru vânzare, iar procesul de separare de grupul ArcelorMittal să se facă în condiţii normale. De asemenea, cumpărătorul trebuie să aibă mijloacele şi resursele financiare şi materiale pentru ca unitatea siderurgică gălăţeană să producă oţel ca şi până acum, şi chiar să poată creşte producţia. "S-ar putea mări producţia, pentru că e un furnal care stă la rece. A spus că sunt câteva oferte pentru combinat, dar nu a dat amănunte, a zis doar că se acceptă şi companii extracomunitare", ne-a mai spus Gabriel Vîlciu, secretarul general al Sindicatului Solidaritatea.

La rândul său, Mihai Groza, preşedintele Sindicatului Muncitorilor ArcelorMittal, ne-a oferit un rezumat al discuţiilor cu împuternicitul CE, din care spicuim:
"Întrebare lider  sindicat: - Se ştie la nivel european de situaţia actuală a utilajelor din combinat?
Răspuns CE: - Sunt doi factori relevanţi în acest proces: 1 - ArcelorMittal va trebui să dea nişte bani pe care să-i folosească noul cumpărător; 2 - Cu ajutorul meu vor şti ce este necesar pentru ca ei să poată continua funcţionarea şi aceste dovezi se vor menţiona şi în raportul meu către CE, dar şi în contractul de vânzare-cumpărare.
Întrebare lider sindicat: - Ce garanţii avem că, după cumpărare, se vor păstra locurile de muncă în continuare?
Răspuns CE: - Cumpărătorul trebuie să fie aprobat de către CE. El trebuie să prezinte dovezi clare că are resurse financiare şi materiale, plan de investiţii care să certifice continuarea activităţii. După ce vânzarea se va efectua, CE nu mai intervine ulterior. Cumpărătorul va plăti foarte mulţi bani pentru tranzacţie şi nu ar avea sens ca, după ce plăteşte aceşti bani, să-i piardă.
Lideri sindicali: - Noi vrem garanţii clare scrise!
Răspuns CE: - Nu am garanţii scrise pentru salariaţi.
Întrebare lider sindicat: - Vânzarea combinatului ILVA este condiţionată şi de acordul sindicatelor, aveţi în vedere ca şi la Galaţi să se procedeze la fel?
Răspuns CE: - O să verific legislaţia românească şi cu siguranţă va fi respectată, dacă prevede acest lucru.
Întrebare lider sindicat: - Se va vinde la pachet cu Romportmet?
Răspuns CE: - Da.
Întrebare lideri sindicat: - Dacă această vânzare va fi un eşec, ce se va întâmpla? Cum va putea interveni CE?
Răspuns CE: - Rolul Comisiei Europene se termină în momentul în care se încheie tranzacţia, în afară de monitorizarea din partea CE a respectării contractului.
Întrebare lider sindicat: - Printre condiţiile pe care le veţi impune noului cumpărător vor fi şi cele legate de protecţia socială?
Răspuns CE: - Nu este prevăzut aşa ceva. Comisia se va asigura că se va creşte activitatea".
În final, împuternicitul Comisiei Europene a mai spus că, dacă nu este acceptat niciunul din actualii ofertanţi şi nu se finalizează vânzarea, procesul de vânzare a combinatului ArcelorMittal Galaţi "se va restarta", adică va fi reluat de la capăt.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

JSW Steel, cel mai mare producător de oțel din India, va depune o ofertă pentru preluarea fabricii ArcelorMittal Galați

JSW Steel, cel mai mare producător de oțel din India, va depune o ofertă pentru preluarea fabricii ArcelorMittal Galați, au declarat trei surse pentru Reuters, și va intra în competiție cu companiile Metinvest din Ucraina și cu Marcegaglia din Italia.

Compania ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțeluri din lume, vrea să vândă combinatul siderurgic din Galaţi, împreună cu alte cinci active, pentru a compensa preluarea Ilva, cea mai mare oţelărie din Europa, a anunţat presa internaţională în luna martie a acestui an. Analiștii băncii de investiții Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor de vânzare este de 752-940 milioane de dolari, iar cea mai mare dintre aceste active este Galați, cea mai mare fabrică de oțel din țară care are aproximativ 5.600 de persoane. Consorțiul Bank of America-Merrill Lynch se ocupă de vânzare, pe care intenționează să o finalizeze până la sfârșitul anului 2018. Potrivit Comisiei Europene, ArcelorMittal a fost de acord să ofere o sumă încă necunoscută cumpărătorului care va cumpăra oțelăria din Galati pentru a se asigura că producția sa de oțel crește, iar uzina rămâne viabilă și competitivă. Potrivit Reuters, ArcelorMittal a refuzat să comenteze informația.

JSW, care dorește să-și extindă capacitatea de producție a oțelului în afara Indiei cu 10 milioane de tone pe an, a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Anterior, surse din piață au spus că firmele Marcegaglia și Metinvest au dorit să depună o ofertă comună pentru această fabrică, dar un purtător de cuvânt al Metinvest a declarat pentru Reuters că fabricantul de oțel va licita singur. "Nu luăm în considerare parteneriate sau consorții. Metinvest este un grup puternic și capabil financiar de a participa în mod independent la licitația pentru oricare dintre activele propuse de ArcelorMittal", a spus purtătorul de cuvânt al Metinvest.

Marcegaglia nu a răspuns la cererea Reuters de a comenta informație. Anterior, compania a făcut parte dintr-un consorțiu cu compania ArcelorMittal care licita pentru uzina din Ilva înainte ca Comisia Europeană să-l forțeze să se retragă.

În luna mai, JSW a fost de acord să plătească suma de 55 milioane de euro pentru fabrica din Aferpi din Piombino din Italia, ca parte a planului său de a se extinde în afara Indiei. Fabrica are o capacitate anuală de 2,5 milioane de tone.

Anul trecut, JSW a alocat un miliard de dolari pentru achiziții și extinderi.

Fabrica din Galați are o capacitate brută de producție de 3,4 milioane tone  de oțel pe an și o capacitate de rulare de 6,2 milioane de tone.

Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vânzarea Sidexului nu mai e atât de sigură. Guvernului Italiei a amânat preluarea Ilva de ArcelorMittal

Recentele alegeri din Italia ar putea salva Combinatul de la Galați, pentru că noul Guvern italian a amânat cu două luni şi jumătate planificata vânzare a celei mai mari oţelării din Europa, combinatul Ilva din Taranto, către Grupul ArcelorMittal, iar în aceste condiții sunt mari incertitudini și în privința scoaterii la vânzare a Sidexului, care era una din condițiile pe care ArcelorMittal trebuia să le îndeplinească pentru ca Bruxellesul să își dea acordul pentru preluarea Ilva. Reprezentanții Guvernului de la Roma au declarat pentru Reuters că au nevoie de mai mult timp pentru a reanaliza oferta ArcelorMittal. Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar ministrul Industriei din Italia, Luigi Di Maio, a anunţat amânarea tranzacţiei până în 15 septembrie. ”Evaluez orice posibil impact legat de deciziile pe care trebuie să le iau. Este vorba de impactul social, economic şi cel legat de mediu şi de locurile de muncă”, a declarat ministrul italian al Industriei.

Reprezentanţii ArcelorMittal au refuzat să comenteze informaţia referitoare la amânarea de către Guvernul Italiei a deciziei cu privire la vânzarea combinatului Ilva. Luigi Di Maio este liderul formațiunii politice ”M5S” (Mişcarea 5 Stele, antisistem) care guvernează Italia în coaliţie cu Liga (extrema dreaptă). În ultimii ani, ”M5S” s-a pronunţat pentru închiderea Ilva, dar în prezent negociază soarta oţelăriei cu oamenii locali de afaceri, oficiali şi sindicate.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.

ArcelorMittal a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind încă 2,3 miliarde de euro pentru modernizare şi tehnologii ecologice. În schimb, ar urma să fie concediaţi 5.500 din cei 14.000 de angajaţi, până în 2023. Aceasta este și motivul pentru care Guvernul Italiei vrea să evalueze mai bine impactul social și economic înainte de a lua o decizie de vânzare sau nu a combinatului Ilva. Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de ”vânzarea unui pachet extins de active” pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor.

În mai, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona până la sfârşitul lui 2018 vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă în cazul tranzacţiei prin care va achiziţiona oţelăria Ilva, din sudul Italiei, pentru 1,8 miliarde de euro. ArcelorMittal s-a oferit încă din aprilie să vândă unităţile: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și unele capacități de la combinatul de la Liege (Belgia).

Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase de vânzare este de 752-940 milioane de dolari iar Combinatul siderurgic din Galaţi reprezintă cea mai mare parte a acestor active. Conform Comisiei Europene, ArcelorMittal a fost de acord să ofere finanţare (a cărei valoare nu a fost dată publicităţii) cumpărătorului ArcelorMittal Galaţi pentru a se asigura că va creşte cantitatea de oţel şi unitatea rămâne viabilă şi competitivă.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

CFO-ul grupului indian Seshagiri Rao neagă interesul pentru Galati, dar nu și pentru alte operațiuni europene

«Nu evaluăm operațiunea», răspunsul pe care CFO-ul JSW Steel, Seshagiri Rao, l-a dat întrebării jurnalistului Moneycontrol despre posibila achiziție a site-ului de producție ArcelorMittal din Galati, România, este clar și concis. O negare care a fost adăugată celeilalte, a circulat în ultimele zile, chiar și în rețelele sociale, care au negat ceea ce a fost raportat acum două săptămâni de către agențiile internaționale și ziarele locale din România. Rao a confirmat însă că grupul de oțel condus de Sajjan Jindal se uită la alte operațiuni, atât în Europa cât și în Statele Unite, pentru a atinge o cotă totală de 10 milioane de tone de oțel produse în afara Indiei.

siderweb.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.