Jump to content

Nivelul Dunării, aproape de cota de atenţie


dcp100168

Recommended Posts

Nivelul Dunării, aproape de cota de atenţie

Nivelul Dunării a atins, sâmbătă, la Galaţi, cota de 555 centimetri, în creştere cu 11 centimetri faţă de vineri şi cu numai cinci centimetri sub cota de atenţie de 560 centimetri, transmite Agerpres. Potrivit şefului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru, hidrologii nu au prognozat, pentru Galaţi, o creştere a cotei pentru următoarele şapte zile, astfel încât să se depăşească cota de inundaţie de 600 centimetri, dar topirea accelerată a zăpezii depuse în ultimele zile în ţară şi ploile ''ar putea da peste cap matematica specialiştilor".

AFDJ Galaţi a emis un aviz către navigatori prin care acestora li se interzice să circule cu viteză pe sectorul românesc al Dunării. ''Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie'', se arată în avizul AFDJ.

Dunărea a depăşit vineri, la Brăila, cu 10 cm cota de atenţie şi se îndreaptă către cota de inundaţie, situată la 610 cm. Nivelul Dunării înregistrează, la Brăila, o cotă de 560 cm, în creştere cu 6 cm faţă de nivelul înregistrat joi, iar toate sectoarele de dig din Insula Mare a Brăilei, municipiului Brăila şi compartimentul trei al digului Călmăţui - Gropeni - Chiscani se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe Dunăre în intervalul 24 martie, ora 6,00 - 31 martie, ora 18,00, pe sectorul Hârşova - Brăila şi în Delta Dunării - judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea. 

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Restricţii de navigaţie. Cotele apelor Dunării, aproape de cota de atenţie

Cotele apelor Dunării au depăşit, ieri, la Galaţi cota de atenţie de 560 cm. Mai exact, duminică, 25 martie, cota fluviului era de 563 de cm, în creştere cu 8 cm faţă de ziua precedentă. Conform prognozelor hidrologice, tendinţa apelor fluviului pentru perioada imediat următoare va fi în zona noastră de creştere. Drept urmare, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor (INHGA) a menţinut avertizarea de cod galben, de depăşire a cotelor de apărare, în bazinul hidrografic al Dunării.

Potrivit INHGA, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) avea o valoare de 11.200 m3/s, peste media multianuală a lunii martie (6.700 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele erau în creştere la Gruia şi pe sectorul Corabia - Tulcea şi în scădere pe sectorul Calafat - Bechet.

Chiar dacă nivelul Dunării este, la Galaţi, încă departe de cota de inundaţie (600 cm), situaţia hidrologică a dus la impunerea unor restricţii de circulaţie pentru transportatori, în acest sens fiind emis de către Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, încă din 22 martie, un aviz către navigatori. „Se aduce la cunoştinţa navigatorilor că datorită situaţiei hidrologice actuale cu tendinţe de creştere a nivelului apei pe tot sectorul românesc al Dunării, care au condus la depăşirea cotei de atenţie/inundaţie între Baziaş şi Bara Sulina, toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş, astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteza redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune, în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua masuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie”, se precizează în avizul către navigatori emis de AFDJ Galaţi.

Administraţia fluvială a realizat, de asemenea, o serie de modificări ale semnalizării costiere şi plutitoare, în vederea atenţionării navigatorilor în legătură cu noile condiţii hidrografice.
„Comandanţii de nave au obligaţia de a respecta cu stricteţe semnalizarea costiera şi plutitoare existenta, în sensul nedeplasării de pe poziţie sau avarierii acesteia, pentru a nu afecta siguranţa navigaţiei, precum şi de a anunţa AFDJ Galaţi cu privire la deplasarea acestor semnale de pe poziţie”, se mai arată în avizul către navigatori.

Pe unele porţiuni ale Dunării fluviale, apele au depăşit cota de atenţie, dar şi cota de inundaţie. Pe de altă parte, odată cu trecerea undei de viitură, nivelul Dunării va avea tendinţa de a scădea. „Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele cinci zile până la valoarea de 10800 m3/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6700 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în general în scădere pe sectorul Gruia - Tr. Măgurele şi în creştere pe sectorul Zimnicea - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Cernavodă şi în creştere pe sectorul Hârşova - Tulcea”, potrivit estimărilor hidrologilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea se apropie de cota de inundaţie

Avem şanse mari ca, de Florii, Faleza inferioară să fie, chiar şi parţial, sub apă! 27 de centimetri mai despărţeau Dunărea de cota de inundaţie, luni, 26 martie. Apa fluviului măsura, la Galaţi, 573 de centimetri, cu zece mai mult decât în ziua precedentă, iar nivelul continua să crească, bătând în buza arterei pietonale a Falezei. Asta presupune că, în contextul unei creşteri proporţionale în următoarele zile, până duminică vor fi depăşite cotele, iar plimbarea pe faleză va deveni, cel puţin pe alocuri, o mică aventură. Cât priveşte terasele plutitoare de pe mal, acestea duceau ieri o luptă grea cu apele crescute, dar şi cu gunoaiele aduse de valuri. Accesul pe acestea este imposibil din cauză că pasarelele au fost inundate şi sunt şanse extrem de mici să redevină funcţionale în următoarea perioadă.

20 de agenţi economici riverani Dunării şi expuşi pericolului de a se lupta, la propriu, cu apele crescute, au fost controlaţi zilele trecute de reprezentanţii ISU Galaţi. "S-a verificat capacitatea agenţilor economici, care desfăşoară diferite tipuri de activităţi, de a-şi lua măsuri împotriva inundaţiilor şi de a limita pagubele. În toate cazurile, s-a constatat că agenţii şi-au luat măsurile legale", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Avertisment de ultimă oră. Dunărea va depăși Cotele de apărare

Hidrologii au emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă până pe 6 aprilie, pe fluviul Dunărea atât pe sectorul aval Calafat - Olteniţa, cât şi pe sectorul Cernavodă - Galaţi şi în Delta Dunării. Conform Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 26 martie, ora 15:00 - 4 aprilie, ora 16:00, pe Dunăre, sector aval Calafat - Olteniţa (judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi), se vor semnala creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea Cotelor de apărare. Aceleaşi fenomene hidrologice extreme se vor produse în intervalul 26 martie, ora 15:00 - 6 aprilie, ora 16:00, pe sectorul cuprins între Cernavodă şi Galaţi, precum şi în Delta Dunării (judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi). Potrivit INHGA, tot de luni după-amiază va intra în vigoare o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până pe data de 6 aprilie, la ora 16:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier (judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea).

antena3.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea va atinge cota de inundaţie în trei zile

Nivelul apelor Dunării a crescut la Galaţi, potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, cu şapte centimetri în 24 de ore, cota măsurată marţi dimineaţă fiind de 580 de centimetri, cu 20 de centimetri sub pragul de inundaţie. În acelaşi timp, la Brăila, apa măsura cu 24 de centimetri mai mult, fiind înregistrat un nivel de 604 centimetri, cu şase sub cota de inundaţii preconizată pentru judeţul vecin. Ţinând cont de tendinţa de creştere înregistrată în ultima perioadă, este posibil ca, în maximum trei zile, la Galaţi să fie atinsă cota de 600 de centimetri, pragul de inundaţie. Evoluţia debitului Dunării este încertă pentru finele lunii martie, în calcul fiind luată şi preconizata scădere a debitului la instrarea în ţară după 29 martie, dar şi posibilitatea creşterii debitului afluenţilor, pe fondul topirii zăpezilor din cauza încălzirii vremii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea mai are 11 centimetri până la cota de inundaţie

Dunărea a mai crescut nouă centimetri, ajungând la 589 de centrimetri, cu doar 11 centimetri mai puţin faţă de cota de inundaţie. Apa a pătruns deja pe o parte din aleea pietonală de pe Faleza Inferioară, în zona cea mai joasă.

Conform specialiştilor, Dunărea va atinge la Galaţi cota de inundaţie şi o va depăşi, chiar dacă nu cu mult, în următoarele zile. "Prognoza dată de INHGA, pentru  perioada 26 martie - 2 aprilie, ne arată că, în perioada 31 martie - 2 aprilie, la Galaţi, este posibil să se depăşească cota de inundaţie, adică cota de 600 de centimetri, dar va fi o depăşire foarte mică, de patru până în cinci centimetri", ne-a explicat Dorian Dumitru, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ).

Există însă şi veşti bune. Specialiştii susţin că Dunărea a scăzut deja la Gruia, ceea ce înseamnă că fluviul nu va mai crea probleme prea mult timp. "Îmbucurător este faptul că este a treia zi în care, la Gruia, cota Dunării scade, asta înseamnă că lacul de acumulare de la Porţile de Fier a început să reţină debit suplimentar. Creşterea din următoarele zile, după cum arată situaţia de la datele colectate de la mirele hidrometrice ale AFDJ, va fi între unul şi cinci centimetri", a conchis Dorian Dumitru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea, în pragul cotei de inundație

Dunărea a mai crescut şase centimetri, ajungând, joi, 29 martie 2018, la 595 de centrimetri, cu doar cinci centimetri sub cota de inundaţie, care la Galaţi este de 600 de centimetri. Chiar cu o zi înainte de înregistrarea acestui nivel, apa pătrunsese deja pe o parte din aleea pietonală a Falezei Inferioare, în zona cea mai joasă.

Conform specialiştilor, Dunărea va atinge la Galaţi cota de inundaţie şi o va depăşi, nu cu mult, în următoarele zile, după care este preconizată o scădere a nivelului apei. Tot joi, la Brăila, Dunărea măsura 620 de centimetri, depăşind cu zece centimetri cota de inundaţie pentru sectorul din judeţul vecin.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile gălățene sunt în alertă. Dunărea a depăşit cota de inundaţie şi creşte

Dunărea a depăşit deja cota de inundaţie la Galaţi, nivelul înregistrat vineri fiind de 602 centimetri, cu şapte centimetri mai mult decât joi. Astfel, o bucată din aleea pietonală de pe Faleza Inferioară a fost acoperită de apă, aşa că gălăţenii ieşiţi la promenadă sunt nevoiţi să ocolească porţiunea de câţiva metri prin iarbă. Oamenii puşi în această situaţie sunt nemulţumiţi şi arată cu degetul către autorităţi, care nu au luat nicio măsură, în ciuda faptului că acest lucru se întâmplă în fiecare an.

Tot din cauza nivelului crescut al Dunării, conducerea Şantierului Naval a dispus crearea unui dig din saci cu nisip, care să protejeze instituţia. "Cei din Şantierul Naval au construit diguri, fac, în primă fază, un dig de apărare până la cota de 650 de centimetri. Apa a  intrat deja în şantier, deocamdată prin canalizări, dar ei cunosc acest pericol, au experienţa anilor trecuţi şi îşi cunosc zonele vulnerabile, astfel încât să poată face o protejare eficientă", ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

La nivelul judeţului a fost constituit şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prefectul Dorin Otrocol. "În şedinţa Comitetului, domnul prefect a dispus punerea în aplicare a planurilor proprii de apărare împotriva inundaţiilor de către operatorii economici riverani Dunării", a adăugat Chiriţă.

Conform sursei citate, până pe 4 aprilie, Dunărea va atinge la Galaţi cota de 622 de centimetri. "Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează atât creşterile Dunării, cât şi pe cele ale afluenţilor acesteia, pentru că s-ar putea crea efectul de remu şi să apară probleme pe Prut şi pe Siret", a conchis purtătorul de cuvânt al ISU.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea, în continuă creştere la Galaţi

Apele Dunării, în continuă creştere, au inundat deja porţiuni din aleea pietonală a Falezei Inferioare, obligându-i pe gălăţenii dornici de plimbare să circule prin spaţiul verde. Doar bicicliştii se încumetă să „taie” luciul apei care atrage şi câinii de companie. Potrivit datelor de pe portalul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, la Galaţi, Dunărea a crescut cu încă opt centimetri, de la 602 centimetri cât măsura vineri, 30 martie, la 610 centimetri astăzi, 31 martie. La Brăila, Dunărea măsoară 632 centimetri, cu şapte mai mult ca ieri, iar tendinţa în următoarele două zile este de creştere cu 2-12 centimetri, cota probabilă fiind de 639 centimetri.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară, (secţiunea Baziaş) în intervalul 30 – 31 martie 2018 a fost staţionar, având valoarea de 10200 m3/s, peste media multianuală a lunii martie (6700 m3/s). Potrivit prognozei hidrologice pentru intervalul 31 martie – 1 aprilie, "debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (10100 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea, staţionare pe sectorul Giurgiu – Olteniţa și în creștere pe sectorul Călăraşi – Tulcea. Nivelurile se vor situa peste:

- FAZA a III-a DE APĂRARE la stația hidrometrică Hârşova, jud. CT;
- FAZA a II-a DE APĂRARE pe sectoarele Bechet – Cernavodă şi Brăila – Galaţi,  judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Brăila şi Galaţi;
- FAZA I DE APĂRARE la Calafat, Vadu – Oii şi pe sectorul Isaccea – Tulcea, judeţele Dolj, Constanţa şi Tulcea", precizează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea a atins cota de 617 centimetri

Dunărea continuă să crească la Galaţi. Administraţia  Fluvială a Dunării de Jos a anunţat, duminică, 1 aprilie 2018, o cotă de 617 centimetri, cu 17 peste cota de inundaţie.

Autorităţile sunt în continuare în alertă şi monitorizează atât creşterile fluviului, cât şi pe cele ale afluenţilor acestuia, Siretul şi Prutul, pentru a se asigura că nu va avea loc fenomenul de remu.

În cea mai joasă locaţie de pe faleză, Dunărea a ocupat deja tot asfaltul, gălăţenii ieşiţi la promenadă fiind nevoiţi să ocolească prin iarbă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea nu a mai crescut în ultimele 24 de ore

Potrivit site-ului AFDJ, nivelul Dunării este în această dimineață de 617 cm, aceeași cotă ca și ieri, o veste îmbucurătoare mai ales pentru agenții economici riverani Dunării, ale căror unități sunt în pericol de a fi inundate. Totuși, potrivit estimărilor hidrologilor, până pe 6 aprilie se menține codul portocaliu de inundații pe Dunăre, pe sectorul Cernavodă-Galați  și în Delta Dunării. Pentru Galați, hidrologii estimau, săptămâna trecută, că nivelul maxim, de 622 cm, se va atinge miercuri, 4 aprilie. O prognoză reactualizată indică o cotă maximă de 623 cm, ce ar urma să se atingă la Galați, mâine, 3 aprilie.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Nivelul Dunării a început să scadă pentru prima dată în ultimele săptămâni

Dunărea înregistrează, marţi, la Galaţi, un nivel de 615 cm, în scădere cu 2 cm faţă de zilele de duminică şi luni, fiind pentru prima dată în ultimele săptămâni când nivelul fluviului scade, după ce a inundat aproape în totalitate aleea pietonală de pe Faleza Inferioară a municipiului Galaţi.

Nivelul Dunării la Galaţi este de 615 cm, în condiţiile în care duminică fluviul măsura 617 cm, nivel care a fost staţionar luni, potrivit datelor Administraţiei Fluviale a Dunări de Jos Galaţi. Este pentru prima dată în ultimele săptămâni când nivelul fluviului înregistrează o scădere la Galaţi, după ce pe 30 martie s-a depăşit cu 2 cm cota de inundaţii de 600 de cm, apele inundând la sfârşitul săptămânii trecute aproape în totalitate aleea pietonală de pe Faleza Inferioară a municipiului Galaţi. Din cauza nivelului crescut al apelor, la Șantierului Naval din Galaţi s-a construit un dig cu o lungime de 100 de metri și o înălțime de jumătate de metru pentru protejarea halelor de montaj. La Galaţi, cota de atenţie a nivelului apelor Dunării este de 560 de cm, cota de inundaţii este de 600 cm, iar cea de pericol de 700 cm.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.