Jump to content

Galaţiul - capitala Euroregiunii Dunărea de Jos


Recommended Posts

Euroregiunea Dunarea de Jos se face asociatie, pentru banii UE

Euroregiunea Dunarea de Jos, din care fac parte unitati teritorial-administrative din Romania, R. Moldova si Ucraina, se va transforma in asociatie transfrontaliera, dupa zece ani de la infiintare, in speranta ca in felul acesta proiectele comune vor avea mai mult succes si vor obtine finantare UE. Administratiile locale din euroregiunea Dunarea de Jos, din care fac parte judetele Galati, Tulcea si Braila din Romania, raioanele Cantemir si Cahul din Republica Moldova, precum si regiunea Odesa si raionul Reni din Ucraina, au semnat marti un acord de transformare a euroregiunii Dunarea de Jos in asociatie de cooperare transfrontaliera cu personalitate juridica romana, al carei principal obiectiv este dezvoltarea zonei prin atragerea de fonduri europene, anunta NewsIn. Acordul a fost semnat marti la Odesa, in Ucraina, de oficiali din administratia locala din Romania, Republica Moldova si Ucraina. Fiecare parte este reprezentata in asociatie de cate trei entitati: consiliile judetene din Galati, Tulcea si Braila din partea tarii noastre, consiliile raionale Cantemir si Cahul, precum si Secretariatul General al regiunii din partea Republicii Moldova si Consiliul Regional Odessa, raionul Reni si Administratia de Stat reprezentata de guvenator din partea Ucrainei.

Liderii asociatiei si-au propus ca prim obiectiv atingerea statutului de aplicant direct pentru proiectele finantate de Uniunea Europeana. Sumele alocate de UE proiectelor transfrontaliere nu sunt mici. Numai pentru anul in curs, alocatia UE pentru proiectele trilaterale Romania-Republica Moldova-Ucraina se ridica la 27 de milioane de euro. Asociatia va dobandi personalitate juridica in cel mult 90 de zile, termenul maxim prevazut de lege. Dupa aceea, urmeaza scrierea de proiecte si depunerea cererilor de finantare, adica alte cateva luni. Eu sper insa ca la jumatatea anului viitor sa putem demara primul proiect. La ora actuala sunt conturate deja proiectele prioritare, a anuntat liderul Consiliului Judetean de la Galati. "Pe protectia mediului, avem proiectul O Dunare curata, care prevede salubrizarea fluviului de la Braila si pana la varsarea in Marea Neagra, pe toate cele trei brate: Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe. Al doilea mare proiect este modernizarea infrastructurii transstatale pe ruta Odesa-Izmail-Reni-Giurgiulesti-Galati. Al treilea proiect, tot de infrastructura, prevede realizarea unei cai de comunicatii pe Dunare, intre localitatile Isaccea din judetul Tulcea si Orlovka din Ucraina. Este vorba de o linie bac, destinata transportului marfurilor peste Dunare. Aici, insa, sunt necesare clarificari la nivel guvernamental, deoarece acest proiect presupune transformarea localitatilor Isaccea si Orlovka in puncte de trecere a frontierei", a declarat presedintele CJ Galati, Eugen Chebac.

Euroregiunea Dunarea de Jos a fost infiintata la 14 august 1998, insa pana acum nu a atras fonduri europene directe, iar demararea unor proiecte comune a fost modesta.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Din strada Domnească nr. 91

Galaţiul va conduce Euroregiunea

Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat ieri, cu unanimitate de voturi, trecerea imobilului de pe Domnească 91 şi a terenului aferent, din administrarea Centrului Cultural "Dunărea de Jos" în cea a Consiliului. Astfel, imobilul de 550 mp, cu un teren aferent de 1.000 mp în care a funcţionat cândva Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, apoi Corpul Gardienilor Publici, acum abandonat, cu geamurile sparte, se va transforma într‑un fel de ambasadă regională!

După mai multe vizite în Ucraina, preşedintele Consiliului Judeţului a venit cu victoria: "Acum două săptămâni, la Odessa, am înfiinţat acordul tripartit de înfiinţare a Euroregiunii Dunărea de Jos, cu personalitate juridică, sediul la Galaţi, buget propriu, aparat propriu în România, pe legislaţia română. Avem ca termen 90 de zile pentru acordul ministerelor de Externe şi Administraţiei din cele trei state", a declarat Chebac. La sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, statutul va fi semnat la Galaţi. Celelalte state vor avea birouri euroregionale la Galaţi.

Peste un an, România va prelua de la Ucraina preşedinţia, prin rotaţie, a Euroregiunii "Dunărea de Jos". Instituţia euroregională înfiinţată la Galaţi, având personalitate juridică, va deveni aplicantul proiectelor cu finanţare europeană pentru zona comună din România, Republica Moldova şi Ucraina, am mai aflat de la preşedintele Chebac.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25849

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Euroregiunea "Dunărea de Jos" a împlinit 10 ani

Pentru că anul acesta preşedinţia Euroregiunii este deţinută de Ucraina, ţara gazdă va organiza cu această ocazie aniversarea, conform tradiţiei, şi Festivalul de Folclor Etnic „Coroniţa Dunării”. O delegaţie a Consiliului Judeţului Galaţi va participa vineri, 19 septembrie 2008, la cea de-a X-a aniversare a Euroregiunii „Dunărea de Jos”, aniversare ce va avea loc la Ismail. Din delegaţia gălăţeană va face parte şi Ansamblul „Doina Covurluiului”, al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, aparţinând Consiliului Judeţului Galaţi. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, va participa la acest eveniment aniversar.

Actul de naştere al Euroregiunii „Dunărea de Jos” are înscris data de 14 august 1998. Pentru prima dată, judeţul Galaţi a deţinut preşedinţia Euroregiunii, iar prima ediţie a Festivalului de Folclor Etnic a fost organizat de Galaţi, în 1999. După organizarea lui de către Consiliul Judeţului Galaţi, festivalul a devenit tradiţie în Euroregiune. În cadrul festivalului din acest an vor participa ansambluri folclorice din toate regiunile care vor prezenta câte un program artistic specific zonei pe care o reprezintă. Consiliul Judeţului Galaţi a primit invitaţie oficială de a participa la acest eveniment din partea lui Mykola Skoryk, preşedintele Consiliului Regional Odesa, cel care este acum şi preşedintele Euroregiunii „Dunărea de Jos”.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Euroregiunea Dunărea de Jos, 10 ani de cooperare transfrontalieră

Conferinta Internationala "Euroregiunea Dunarea de Jos - 10 ani de cooperare transfrontaliera" a inceput marti la Galati, eveniment care va incheia sirul manifestarilor dedicate aniversarii a zece ani de la semnarea, la 14 august 1998, a Acordului prin care a luat fiinta Euroregiunea Dunarea de Jos, informeaza Agerpres. La conferinta participa reprezentantii judetelor Galati, Braila si Tulcea, raioanelor Cahul si Cantemir din Republica Moldova si regiunii Odesa din Ucraina, care constituie Euroregiunea Dunarea de Jos. Delegatiile sunt conduse de Eugen Chebac, presedintele Consiliului Judetului (CJ) Galati, Victor Tarhon, presedintele CJ Tulcea, Giana-Maria Patrascu, vicepresedinte CJ Braila, Gheorghe Vasilachi, presedintele Consiliului Raional Cahul, Andrei Malasevsky, presedintele Consiliului Raional Cantemir, si Mykola Skoryk, presedintele Consiliului Regional Odesa.

In cadrul conferintei sunt dezbatute teme de mare interes cu privire la cooperarea transfrontaliera si rolul euroregiunilor in dezvoltarea regionala, printre care ,,Cooperarea transfrontaliera - mijloc de intarire a parteneriatelor intre regiuni. De la teorie la buna practica", ,,Rolul euroregiunilor in dezvoltarea regionala. Proiecte si surse de finantare", "Strategia de dezvoltare economica si sociala a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru", "Dunarea - perspective dupa 2013", "Protectia mediului si sprijinirea infrastructurii de afaceri - tema dominanta a cooperarii transfrontaliere". Conferinta include ceremonia de acordare a personalitatii juridice euroregiunii prin semnarea documentelor constitutive ale Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera "Euroregiunea Dunarea de Jos" si ceremonia de semnare a Statutului si Actului Constitutiv al Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera "Euroregiunea Dunarea de Jos".

Conferinta va fi urmata de un spectacol folcloric international, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", cu participarea ansamblurilor folclorice "Izvorasul" din Cahul, "Bessarabskii suvenir" si "Veselka", ambele din Odesa si ,,Doina Covurluiului" din Galati. Aceasta suita de manifestari este organizata in cadrul proiectului "Cooperare Transfrontaliera si Buna Vecinatate la Dunarea de Jos", finantat prin Programul de Vecinatate Romania - Republica Moldova 2004-2006, PHARE CBC 2006, proiect derulat de CJ Galati in parteneriat cu Consiliul Raional Cahul.

http://www.green-report.ro/stiri/eurore ... rontaliera

Link to comment
Share on other sites

Din pacate, stim cu ce se mananca, dar va mai trece mult pana cand aceasta regiune va fi altceva decat o notiune abstracta. Deocamdata nu putem calatori in Moldova sau Ucraina sau inapoi decat cu vize, care nu se obtin prea usor. Nici macar nu putem sa vedem Prutul.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

11 ani de Euroregiune

Astăzi se fac exact 11 ani de când, la 14 august 1998, printr-o ceremonie desfăşurată la sediul Consiliului Judeţului Galaţi – pe atunci în Palatul Administrativ – se semna „Acordul de constituire a Euroregiunii Dunărea de Jos”. Erau de faţă reprezentanţi la vârf ai administraţiilor regionale din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea, regiunea Odessa şi raionul Reni, ambele din Ucraina, raioanele Cahul şi Vulcăneşti din Republica Moldova. Euroregiunea are peste 3,9 milioane de locuitori şi o suprafaţă de peste 53.000 kmp, 65 de oraşe şi 1.370 de localităţi rurale.

Preşedinţia Euroregiunii, prin rotaţie, a fost atribuită pentru prima oară Galaţiului. Primul preşedinte a fost regretatul Răsvan Angheluţă, preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi. Vicepreşedinţi ai Consiliului Euroregiunii au fost Vasile Vladarciuc, preşedintele Consiliului Raional Cahul, şi Serghei Grineveţkii, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Odessa. Prin rotaţie, preşedinţia a fost deţinută, pentru câte doi ani, de regiunea Odessa, raionul Cahul, judeţul Tulcea şi, din 2007, din nou Odessa. Preşedintele actual este conducătorul Consiliului Regional Odessa, tânărul bancher Mykola Skoryk.

Obţinerea personalităţii juridice a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, o instituţie trilaterală a Euroregiunii, înregistrată oficial în martie, face acum posibilă accesarea fondurilor structurale europene prin programe trasfrontaliere.

Asociaţia are sediul la Galaţi şi are în spate o adevărată „fabrică de proiecte”: Direcţia de Dezvoltare Regională a Consiliului Judeţului Galaţi: n-a ratat nici un proiect de finanţare externă la care s-a angajat! Printre proiectele transfrontaliere mai mari în desfăşurare cu Cahulul se numără Muzeul Satului, deja inaugurat (şi criticat), viitorul centru integrat de promovare şi dezvoltare economică transfontalieră de la Zătun sau centrul transfontalier ecologic de la Vlădeşti, proiecte de infrastructură a drumurilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-11_a ... une_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

La Odessa a început, astăzi, şedinţa Consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos

De astăzi, pînă la 12 decembrie, la Odessa, în Ucraina, se desfăşoară şedinţa Consiliului Ruroregiunii Dunărea de Jos, eveniment la care participă membrii acestei structuri din cele trei ţări: România, Ucraina şi Republica Moldova. Pe ordinea de zi a acestor întâlniri se numără puncte importante, precum prezentarea rapoartelor de activitate ale Comisiilor de specialitate ale Euroregiunii pentru anul 2009, dar şi aprobarea planului de activităţi pentru anul 2010. Totodată, la Odessa va avea loc şi alegerea unui nou preşedinte al acestui organism şi al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră, preşedinţie deţinută, pînă în prezent de Regiunea Odessa. Cel mai vehiculat nume pentru preluarea acestei funcţii este cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... &Itemid=28

Link to comment
Share on other sites

Eugen Chebac a preluat preşedinţia Consiliului Euroregiunii „Dunărea de Jos”

Începând de astăzi centrul de putere al Euroregiunii „Dunărea de Jos” s-a mutat la Galaţi. Prezent la lucrările Consiliului „Euroregiunii Dunărea de Jos”, eveniment care are loc la Odesa - Ucraina, în perioada 9-12 decembrie 2009, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a fost desemnat de celelalte administraţii componente (Raionul Cahul - Republica Moldova, Regiunea Odesa - Ucraina, Raionul Cantemir - Republica Moldova, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul Judeţean Tulcea) noul preşedinte al Consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos, dar şi al Asociaţiei pentru Cooperare Transfrontalieră, vicepreşedinţi fiind numiţi: Mykola Serdyuk, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Odesa - Ucraina şi Andrei Malaşevschi, preşedintele Consiliului Raional Cantemir din Republica Moldova. Până la această data, funcţiile de conducere în cadrul celor două structuri au fost deţinute de: Mykola Skoryk – presedinte, Gheorghe Bunea Stancu - vicepreşedinte, Gheorghe Vasilache – vicepreşedinte.

Compartimentul de Comunicare al Consiliului Judeţului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Târgul Euroregiunii Dunărea de Jos

În perioada 28-30 martie, oraşul nostru va fi gazda unor manifestări ale Euroregiunii Dunărea de Jos la care vor participa oficialităţi atât din partea română, cât şi din Moldova şi Ucraina.

Primele două zile vor fi dedicate detaliilor tehnice, printre care accesarea fondurilor europene în cadrul euroregiunii, ce vor fi stabilite în cadrul Centrului de Coordonare al Euroregiunii, Consiliului Director al Asociaţiei, şi al Adunării Generale a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”.

Şedinţa Consiliului Euroregiunii este deschisă publicului şi va avea loc miercuri, pe 30 martie, în sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Printre participanţii la şedinţă se vor afla reprezentanţi ai Ambasadelor Ucrainei şi Republicii Moldova în România, ai Consulatelor României în Odessa şi Cahul, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ai principalelor instituţii publice, ai mediului de afaceri şi societăţii civile gălăţene.

Tot la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii va avea loc „Târgul Euroregiunii” - manifestare dedicată publicului larg. În cadrul târgului fiecare delegaţie din regiunile membre, va prezenta publicului gălăţean cele mai reprezentative produse. Vizitatorii muzeului din acea zi vor putea afla mai multe despre fiecare regiune în parte, vor gusta din produsele specifice, vor putea afla care sunt tradiţiile, obiceiurile, dar şi obiectivele lor turistice şi economice.

Euroregiunea Dunărea de Jos s-a înfiinţat pe 14 august 1998, prin semnarea, la Galaţi, a acordului de constituire. Cuprinde regiuni transfrontaliere din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir). Populaţia euroregiunii este de aproximativ 4 milioane de locuitori. În 2009 Euroregiunea Dunărea de Jos a dobândit personalitate juridică, fiind înregistrată în Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră, cu sediul la Galaţi şi naţionalitate română. În prezent preşedinţia Euroregiunii şi a Asociaţiei este la Galaţi, fiind asigurată de către preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac.

http://www.monitoruldegalati.ro/politica/targul-euroregiunii-dunarea-de-jos-4651.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Euroregiunea Dunării de Jos va avea sediu la Galaţi

Secretarul de stat în cadrul ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Răzvan Murgeanu, s-a aflat, astăzi, la Galaţi, unde a semnat contractului de finanţare a proiectului european privind înfiinţarea "Centrului Multicultural Dunărea de Jos", proiect în valoare de 6,8 milioane de lei, din care contribuţia CJ Galaţi 894.000 de lei, iar cea a CL Galaţi - 559 de lei.

Prin proiect, se va amenaja sediul de la Galaţi al Euroregiunii Dunărea de Jos în clădirea de pe Domnească nr. 91. Proiectul de astăzi face parte din cele nouă aprobate pe PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană) - modernizarea străzilor Oţelarilor, Asachi, Stadionului şi Frunzei, reabilitarea Grădinii Publice, a Parcului Rizer, Baia Comunală, modernizarea străzii Unirii, a centrului multifuncţional socio-medical pentru vârstnici şi înfiinţarea unei parcări de TIR-uri. Alte două proiecte depuse sunt în rezervă - managementul inteligent de monitorizare a traficului şi construcţia unei parcări supraetajate. În total, cele 11 proiecte aprobate pe PIDU însumează o investiţie de 22 de milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Horia Teodorescu este noul preşedinte al Asociaţiei „Euroregiunea Dunărea de Jos“

În perioada 12-13 decembrie 2012 a avut loc la Galaţi Adunarea Generală a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”. Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a fost votat în unanimitate noul preşedinte al Asociaţiei.

Euroregiunea ,,Dunărea de Jos” reprezintă un parteneriat între România, prin judeţele Tulcea, Brăila şi Galaţi, Republica Moldova, prin raioanele Cahul şi Cantemir şi Ucraina, prin Consiliul Regional Odessa. Activitatea în cadrul Asociaţiei se desfăşoară pe comisii de lucru.

Începând cu data de 13 decembrie 2012, judeţul Tulcea a preluat preşedinţia Asociaţiei, Horia Teodorescu fiind numit prin decizia nr. 23. Cei doi vicepreşedinţi aleşi sunt: Eduard Matviychuk, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Odessa şi Avram Micinschi, preşedintele Raionului Cahul.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.