Jump to content

În Sănătate, s-au dublat salariile, dar se iau mai puțini bani


dcp100168

Recommended Posts

Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase. Asistentele şi infirmierele sunt revoltate de salariile încasate

Timp de aproximativ o oră, marţi, 17 aprilie, zeci de angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi au protestat spontan. Asistentele şi infirmierele - acestea au fost categoriile care au întrerupt activitatea - se plâng de faptul că au venituri mai mici faţă de luna precedentă. Asta chiar dacă li s-a spus că salariile sunt mai mari, dar au scăzut sporurile şi a fost impozitată şi norma de hrană, aşa că, per total, de la o lună la alta, oamenii au primit mai puţini bani.

"Am primit cu 250 de lei mai puţin, asta chiar dacă luna trecută am muncit ore mai puţine, am luat bani mai mulţi, iar acum am avut ture mai multe şi am luat bani mai puţini. Mi se pare ceva de neiertat", spunea o infirmieră.

Oamenii sunt dezamăgiţi şi spun că actualul guvern arată clar că nu vrea să ţină în ţară oamenii care muncesc. "Au spus că au mărit salariile la medici şi asistenţi medicali, ca să nu mai plecăm din ţară, dar nu este adevărat. Politic a fost toată problema, iar acum s-a aruncat responsabilitatea asupra managerilor, care trebuie să găsească cumva fonduri", a spus una dintre asistentele medicale care protesta.

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase arată că salariile nu ar fi scăzut, în general au crescut sau au rămas la fel. Pe de altă parte, veniturile au scăzut pe seama reducerii valorii maximale a unor sporuri, dar şi a impozitării normei de hrană. "Legislaţia privind sporurile are nişte limitări. Pe de o parte, prin acel procent de 30% care trebuie asigurat la nivelul ordonatorului de credite. O altă limitare constă în faptul că nu mai sunt permise două sporuri asociate, iar alte sporuri s-au micşorat. De exemplu, sporul celor care lucrează cu persoane ce au HIV era între 50-100%, iar acum este între 55 şi 85%. Faţă de luna februarie, vorbim pe categorii, la infirmiere am reuşit să asigurăm sporurile cu valoarea maximă a sporului de spital, deci nu am putut face altfel. Mai mult de maxim nu aveai cum să dai. Au rămas cu salariile pe care le aveau înainte, deci nu s-au dus pe măriri de salarii. Scăderea veniturilor poate veni şi din norma de hrană care trebuie impozitată şi de aici mai apar modificări în salarii. La asistentele medicale vă pot da nişte exemple de variaţii ale salariului de la o lună la alta. Salariu net de la 3.400 la 3.600 lei, de la 3.500 la 4.100 lei, de la 4.100 la 4.600 lei, de la 4.400 la 4.800 lei. Dacă a fost în concediu, a pierdut toate sporurile sau nu a avut sporul de ture, turele se plătesc în mod diferenţiat şi de aici apar diferenţele, iar la unii sunt în minus. Eu v-am dat exemple de persoane care au lucrat non-stop şi care au primit sporul minim de spital, de la 25 la 15%. Nu am putut asigura 85% la sută la cei care lucrează la HIV, nu am putut asigura 25% la sută pentru tot spitalul, pentru că nu am avut de unde. Am asigurat categoriile defavorizate ca să plece acasă cu salariu la fel cu luna anterioară. Eu nu pot să acţionez în afara legii, eu am încercat să mă încadrez legal între valorile minime şi maxime la sporuri. Salariile li s-au dat mărite, aşa cum prevede legea, mai mult de atât ce pot să fac", a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Aceeaşi sursă a mai precizat că acest protest spontan a afectat activitatea spitalului, deoarece, de exemplu, acolo unde sunt trei asistenţi pe tură a rămas unul singur. Este posibil ca protestele să continue şi în zilele următoare.

monitoruldegalati.ro

Circa 30 de asistenţi şi infirmiere de la Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva din Galaţi au oprit, spontan, lucrul, astazi, mai multe zeci de minute, nemultumiti că au încasat salarii mai mici decât luna trecută cu sume cuprinse între 150 şi 300 de lei. Protestatarii spun că în aceeaşi situaţie se află toţi cei circa 200 de asistenţi şi infirmieri ai Spitalului de Boli Infecţioase. O parte din asistenţii si infirmierele aflate pe tură au ieşit în faţa spitalului, purtând coli albe pe care scria „Grevă spontană”.

Potrivit protestatarilor, salariile asistenţilor au scazut cu 20% ca efect al scăderii anumitor sporuri.

Pe de alta parte, directoarea spitalului, dr. Mihaela Debita, spune că salariile s-au diminuat ca urmare a impozitării indemnizaţiei de hrană dar şi că s-au redus anumite sporuri, dar în prevederile legale actuale şi în conditiile bugetului alocat de ordonatorul principal de credite care este Consiliul Judeţean Galaţi.

Reprezentanţii acestei institutii nu au transmis, pâna acum, un punct de vedere pe acest subiect.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Protest spontan, în această dimineață, la Spitalul de Urgență Galați

Peste 100 de angajați ai Spitalului Clinic de Urgență Galați au întrerupt lucrul, în această dimineață, pentru a participa la un protest față de scăderile salariale din ultima lună. Printre protestatari s-au aflat asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare, dar și câțiva medici nemulțumiți de faptul că majorările salariale promise de guvernanți au rămas doar simple promisiuni.

Oamenii au stat în jur de o oră în curtea unității, după care au intrat pentru a discuta cu conducerea spitalului. Protestatarii spun că modificările salariale intrate în vigoare din luna martie au creat discriminări între medici și unii asistenți, pe de o parte, și restul personalului medico-sanitar, de cealaltă parte.

Sporuri acordate preferențial

”Sporurile au scăzut sau s-au acordat preferențial în Spitalul Județean Galați. La Terapie Intensivă (ATI), din cauza sporurilor scăzute de la 75 la sută la 50 la sută, salariile sunt mai mici acum decât cele din spitalele din teritoriu. Nu este normal, după zeci de ani de muncă în serviciul de terapie intensivă, să câștigi mai puțini bani. Conducerea spitalului ne aruncă praf în ochi. Ne-au dat câteva sute de lei la salariu, când alte spitale au salarii mai mari decât noi. La Spitalul din Bârlad, spre exemplu, la Terapie Intensivă se câștigă mai mult decât la noi. Veniți în secție să vedeți cum îngrijește o asistentă șapte bolnavi grav, cum este dezastru în Reanimare. Am invitat-o pe directoare să vină să vadă cum se îngrijesc pacienții, dar nu a venit niciodată. Nu ai loc, efectiv, între paturi, să poți să îi îngrijești”, a declarat o asistentă din cadrul secției Terapie Intensivă.

”Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc”

”Sunt infirmieră, am 24 de ani de vechime. Vreau să vă spun că ieri m-am dus cu fluturașul acasă și, după ce mi-am plătit datoriile și am făcut câteva cumpărături, nu am mai rămas cu niciun ban. Salariul nu mi-a scăzut. Sunt însă nemulțumită că li s-au acordat măriri de salariu doar medicilor și asistentelor, iar infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor nu ni s-a acordat nimic. Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc”, a spus o infirmieră de la ATI.

Și colegele sale de la ORL sau de la Neurologie sunt de părere că li s-a făcut o nedreptate. ”Suntem din secția Neurologie și nu am luat decât 50 de lei la salariul ăsta. În secția noastră este o lipsă acută de infirmiere și de îngrijitoare. Ieri (marți – n.r.), spre exemplu, am fost doar trei fete la peste 80 de bolnavi”.

De asemenea, infirmierele și îngrijitoarele de la Blocul Operator spun că vor salarii și sporuri precum colegele lor de la Terapie Intensivă.

Potrivit conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, salariile au crescut, din luna martie, pentru majoritatea angajaţilor. În unele secţii s-au înregistrat însă şi scăderi de venituri, în vreme ce pentru unele categorii de personal medical salariul a rămas la fel ca în februarie. "În urma protestului spontan care a avut loc miercuri dimineaţă la Spitalul Judeţean, i-am invitat pe participanţi la discuţii şi am încercat să-i lămurim cum stau lucrurile. Pentru medici şi asistenţi medicali, salariile au crescut faţă de luna februarie. Astfel, în ciuda faptului că sporurile nu au fost în martie la nivelul celor din februarie, venitul final a fost tot mai mare. În secţia Anestezie, Terapie Intensivă, am putut acorda sporurile la nivelul maxim doar pentru infirmiere şi îngrijitoare, pentru ca venitul lor să nu scadă. Într-adevăr, pentru angajaţii de la Anatomie patologică şi de la Medicină legală, veniturile au mai scăzut, însă acest lucru s-a întâmplat deoarece legea prevede, în cazul lor, o scădere a valorii sporurilor de la 115 la sută la 85 la sută", a explicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, ec. Alina Dobrea.

A doua zi de proteste

Acesta este cel de-al doilea protest spontan izbucnit în spitalele din Galaţi, după ce, marţi, câteva zeci de angajaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase au întrerupt munca. Asistenţii şi infirmierele de la Boli Infecţioase au spus că venitul lunar real le-a scăzut, deşi, pe hârtie, salariile le-au crescut. Din acest motiv, în jur de 20 de angajaţi ai spitalului din Bariera Traian au ieşit şi miercuri pentru a protesta în faţa unităţii.

În paralel cu protestele organizate de angajaţi, Federaţia Sanitas Galaţi strânge semnături pentru organizarea unei greve generale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Continuă seria protestelor în spitalele gălăţene

Zeci de cadre medicale ale Spitalului TBC din Galaţi au protestat, joi, 18 aprilie, nemulţumite că prevederile noii legi a salarizării unitare a dus la scăderea veniturilor. Oamenii spun că din pricina reducerii valorii maximale a sporurilor au reduceri de venit şi de 200- 300 de lei, de la o lună la alta.

La Spitalul de Boli Infecţioase a fost a treia zi de protest. Timp de o oră câteva zeci de cadre medicale şi-au continuat protestul legat , la fel, de faptul că au pierdut şi câteva sute de lei în urma aplicării noilor grile de plată conform modificărilor aduse de legea salarizării unitare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Grevă generală în sănătate, decisă de sindicate

Sindicatul Sanitas a anunțat, joi, că pe data de 26 aprilie va fi un miting, urmând ca pe 7 mai să aibă loc o grevă de avertisment, iar pe 11 mai, angajații din sănătate vor ieși în stradă într-o grevă generală.

Sindicaliștii susțin că sunt scăderi salariale cuprinse între 500 și 1.100 de lei. "Sunt scăderi uriașe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriașe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulți nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toți le știu pe toate, dar nimeni nu înțelege nimic, iar vinovații de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (...) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creștere salarială pentru toți colegii noștri din sistemul de sănătate. (...) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creștere salarială. Este extrem de complexă și este un haos total", a declarat Leonard Bărăscu, președintele Sindicatului Sanitas. Întrebat dacă situația se va schimba în cazul în care se va modifica regulamentul de sporuri, Bărăscu a răspuns: "După părerea mea, nu schimbarea regulamentului de sporuri, care a fost făcut împreună cu noi și care este foarte bun, poate rezolva această problemă".

Acesta a precizat că, la mitigul programat pe 26 aprilie, sunt așteptați peste 10.000 de angajați din sănătate să iasă în stradă. "Sunt spitale în care nu s-au luat salariile, atât în București, cât și în țară. Sunt pierderi de venituri raportat la luna anterioară la mai multe categorii profesionale. (...) Din păcate, ducem discuția până la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 și vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câștiguri pentru toată lumea. Astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi, vreau sa vorbim și despre câștiguri", a precizat vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

Anunțul făcut de Sanitas vine după ce, în ultimele săptămâni, sute de angajați ai spitalelor din toată țara au protestat față de regulamentul sporurilor, care a dus la scăderea veniturilor acestora.

Joi, peste 50 de persoane, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri și membri ai personalului auxiliar s-au adunat în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie din Galați pentru a protesta după ce le-au scăzut veniturile, în urma modificării regulamentului de acordare a sporurilor. „Eu lucrez aici de 28 de ani. Am fost în concediu luna trecută. Veniturile le am cu 600 de lei mai mici, dar cam cu 300 de lei mi-a scăzut leafa, după cum am calculat. Ne descurcam greu, avem rate, banci, s-au scumpit toate: lumina, gazele. Lucrăm în ture, la patul bolnavului, schimbăm bolnavii, facem curățenie, lucrăm la sala de mese, este foarte greu. Suntem foarte puține pe tură, muncim, nu ne ferim de muncă, dar intram în contact cu microbii, tot felul de microbi au apărut și nu-i corect să ni se ia din salariu, mai avem un pic până la pensie", a spus una dintre angajate.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a menționat, vinerea trecută, că managenrii de spitale trebuie să se "gospodărească mai bine", astfel încât să reușească să suplimenteze sporurile din bugetele proprii.

reporterntv.ro

Link to comment
Share on other sites

Protest spontan la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galaţi

Aproximativ 50 de infirmiere, îngrijitori, brancardieri şi angajaţi din aparatul administrativ al Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi au protestat, astăzi, în curtea unităţii medicale, nemulţumiţi de scăderea sporurilor, informează News.ro. Cei prezenţi la acţiunea spontană au scandat lozinci precum "Ne vrem sporul înapoi" sau "Bacilul Koch e cu noi".

Angajaţii Spitalului de Pneumoftizilogie au ieşit în curtea unităţii medicale, ţinând în mâini coli pe care s e putea citi "Dacă nu ne daţi, măcar nu ne luaţi", "Respectarea sporului pentru tuberculoză" sau "Riscul este maxim, sporul de TBC este minim". Protestatarii, în mare parte îngrijitori, brancardieri, infirmiere şi angajaţi din aparatul administrativ al spitalului au scandat lozinci precum "Ne vrem sporul înapoi" sau "Bacilul Koch e cu noi".

Unul dintre angajaţi a declarat că: "am pierdut 300 de lei din venituri, din cauza reducerii sporurilor, în condiţiile în care personalul care intră în contact cu bolnavii se expune unor riscuri mari. "Eu de 28 de ani lucrez aici; am fost în concediu luna trecută. Veniturile la am cu 600 de lei mai mici, dar cam cu 300 de lei mi-a scazut după cum am calculat. Ne descurcam greu, avem rate, banci, s-au scumpit toate: lumina, gaze. Lucrăm în ture, la patul bolnavului, schimb bolnavii, curăţenie, sală de mese, e foarte greu. Suntem foarte puţine pe tură, muncim, nu ne ferim de muncă, dar intram în contact cu microbii, avem şi clostridium, tot felul de microbi au apărut şi nu-i corect aşa să ni se ia din salariu, mai avem un pic până la pensie".

Între protestatari a venit şi liderul Sanitas din cadrul Spitalului de Pneumoftizilogie. "Avem multe nemulţumiri adunate până acum, suntem solidari cu celelalte spitale care protestează. Din cauza aplicării legii 153, personalul care nu a primit măriri de salariu conform legii, de la 1 martie, este afectat pentru că au scăzut salariile, sunt infirmiere care pleacă acasă cu 200-300 de lei mai puţin, îngrijitoarele la fel, personal de laborator," a afirmat Adrian Haras, liderul Sanitas din cadrul Spitalului de Pneumoftizilogie.

Protestul a durat circa o oră, fără ca activitatea din cadrul spitalului să fie afectată.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Angajaţii din Sănătate au protestat timp de două ore

Zeci de angajaţi ai spitalelor din Galaţi au protestat luni, între orele 9,00 şi 11,00, nemulţumiţi de faptul că le-au scăzut veniturile în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării.

La Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” cadrele medicale şi-au strigat nemulţumirile chiar la poarta de acces în unitatea medicală. Înarmaţi cu fluiere şi vuvuzele, dar şi cu pancarte pe care şi-au scris nemulţumirile, angajaţii de la Spitalul Judeţean, membri ai sindicatelor „Solidaritatea Sanitară” şi „Sanitas”, ne-au spus că sunt nemulţumiţi de noua lege a salarizării.

„Am ieşit să atragem atenţia că nu este corect ceea ce s-a întâmplat. Eu mi-am lăsat doi copii acasă şi am venit la protest, pentru că mi-a scăzut venitul. Personal, am pierdut 1.000 de lei la salariu. Nu suntem aici degeaba”, ne-a spus una dintre protestatare, care lucrează la blocul operator.

„Legea salarizării a creat discrepanţe foarte mari între noi, la anumite categorii s-a mărit salariul, la altele nu. O altă problemă este legată de cea a sporurilor, acestea au micşorat veniturile. Aveam sporuri mai mari înainte. Acum s-au mărit salariile, dar au scăzut sporurile, iar noi luăm, în mână, mai puţin”, ne-a spus un alt protestatar.

În timpul protestului au existat şi câteva discuţii între cele două sindicate participante. „Sindicatul Sanitas este singurul care a declanşat, la nivel naţional, conflictul de muncă. Este important că, în al treisprezecelea ceas, s-au trezit şi celelalte sindicate din România. Trebuie să fim uniţi, bine că au ieşit toţi. Avem un singur interes: să câştigăm drepturi pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială”, a încercat să explice Paraschiv Sălăvăstru, liderul sindicatului Sanitas, care s-a supărat că, în timp ce le vorbea protestatarilor, aceştia au început să scandeze şi să sufle în vuvuzele.

Supărările s-au rezolvat însă, protestatarii ajungând la concluzia că trebuie să fie uniţi pentru a-şi apăra interesele în faţa unei legi care i-a dezbinat.

Şi angajaţii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au strigat nemulţumirile în faţa unităţii medicale. Toţi sunt decişi să îşi continue acţiunile de protest în speranţa că vocile lor unite vor fi auzite la nivel naţional.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.