Jump to content

Brăila nu mai primeşte gunoiul din judeţul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Judeţul Galaţi a rămas cu gunoiul în bătătură. Brăila nu ne mai primeşte deşeurile

De la 1 mai, nemaiavând un depozit conform, judeţul Galaţi nu mai are unde să-şi depoziteze gunoiul. În zeci de localităţi, deşeurile din gospodăriile oamenilor nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni. Autorităţile s-au îndreptat către Vaslui, pentru rezolvare.

Judeţul Galaţi se confruntă din nou cu probleme în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere rezultate din gospodării. După mai bine de un an în care gunoiul din peste 50 de unităţi administrativ-teritoriale a fost transportat la Brăila, la groapa de gunoi Muchea, parteneriatul autorităţilor gălăţene cu operatorul din oraşul vecin s-a încheiat definitiv la finele lunii aprilie, iar de la începutul lunii mai zeci de localităţi din judeţul Galaţi nu mai au cum să scape legal de deşeuri. Problema a fost semnalată, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, şi de către senatorul George Stângă, preşedintele filialei gălăţene a PNL, care a lansat totodată o serie de atacuri la adresa conducerii PSD a Consiliului Judeţean, pe care a acuzat-o că „îngroapă judeţul Galaţi în gunoaie, nu în investiţii”.

Deşeurile vor ajunge la Vaslui, în aşteptarea investiţiei de la Valea Mărului

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, ne-a declarat că, cel târziu la finele acestei luni, autorităţile gălăţene (cu excepţia comunelor Vânători, Smârdan, Şendreni, Tuluceşti şi Braniştea, care transportă gunoiul în municipiul Galaţi) vor depozita deşeurile în judeţul Vaslui, la un depozit conform, realizat pe fonduri europene. „Chiar săptămâna aceasta, marţi (săptămâna trecută - n.r.), am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui despre acest lucru. Până la sfârşitul lunii, gunoiul o să înceapă să fie dus în judeţul Vaslui. Vreau să fac precizarea că municipiul Galaţi şi cele cinci comune limitrofe generează aproximativ 78 la sută din cantitatea de deşeuri menajere de la nivelul judeţului Galaţi. În mediul rural oamenii ard deşeurile vegetale, ambalajele, aproape tot ceea ce înseamnă plastic, carton şi nu numai. Tocmai din acest motiv, colectarea deşeurilor în mediul rural se face, de regulă, la una-două săptămâni”, ne-a spus preşedintele CJ.

Şeful instituţiei a reiterat că, în a doua jumătate a anului viitor, judeţul Galaţi va avea propriul depozit conform pentru colectarea deşeurilor menajere şi o linie de sortare a gunoiului, la Valea Mărului - cea mai importantă investiţie din cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", pe care actuala conducere a Consiliului Judeţean a reuşit să îl pună pe picioare şi să îl relanseze, după ce foştii şefi ai instituţiei au dat chix, în legislatura trecută (2012-2016), şi astfel au ratat un proiect de aproximativ 60 de milioane de euro. Costel Fotea ne-a declarat că proiectul pentru Valea Mărului se află în procedură de licitaţie. Depozitul, care va deservi întreg judeţul, va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi şi o durată de viaţă de peste 20 de ani. Este vorba despre o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi. Reamintim că sistemul de management integrat al deşeurilor mai cuprinde o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare, o staţie de transfer la Târgu Bujor, achiziţia de maşini, pubele, containere de transfer, dar şi finanţare pentru închiderea gropii de gunoi de la Tecuci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gunoiul din tot judeţul va ajunge la Galaţi. Soluție provizorie pentru deșeuri

Prin votul aleşilor locali, deşeurile colectate de pe raza judeţului Galaţi vor ajunge la depozitul ecologic de deşeuri nepericuloase Tirighina.

Măsura este una temporară, până când va funcţiona depozitul din comuna Roşieşti, judeţul Vaslui, dar nu mai târziu de momentul atingerii a 75 la sută din capacitatea proiectată a celulei în exploatare din cadrul depozitului ecologic Tirighina.

"Primăria municipiului Galaţi a încercat să-şi protejeze locuitorii şi investiţia pe care o are la groapa de gunoi. Tocmai pentru a nu ajunge la un grad de încărcare foarte mare şi foarte rapid, s-a găsit soluţia de a duce deşeurile din judeţ la Brăila. Din păcate, în momentul de faţă, lucrurile au ajuns într-un impas. Contractul cu cei de la Brăila s-a încheiat. Nu-i putem lăsa pe gălăţenii din judeţ cu gunoiul la nas. E o perioadă de maximum două-trei luni până când se va rezolva problema cu autorizaţia de mediu pentru groapa de gunoi de la Vaslui", le-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu aleşilor locali, reuniţi ieri în şedinţă extraordinară. Conform edilului, cantitatea maximă de deşeuri care ar putea ajunge la Galaţi este de 2.200 de tone. Sunt excluse, însă, reziduurile animale! În plus, pentru serviciul de depozitare, Ecosal va taxa unităţile administrativ-teritoriale.

Ce spune conducerea CJ

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, ne-a declarat că a decis să solicite sprijinul Consiliului Local Galaţi pentru a se asigura că cei care locuiesc în judeţ nu vor rămâne cu gunoiul în bătătură, până când depozitul de deşeuri de la Vaslui, construit cu fonduri europene, va obţine avizul de mediu. "Este o măsură provizorie. Am vrut să mă asigur că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor menajere din judeţ. Săptămâna trecută, când am vorbit cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, dânsul estima că, până la sfârşitul lunii, va fi obţinut avizul de mediu. Poate nici nu va fi nevoie ca unităţile administrativ-teritoriale să transporte gunoiul la Galaţi, însă vreau să fim pregătiţi pentru orice situaţie", ne-a declarat preşedintele CJ.

Vestea bună dată de primarul Ionuţ Pucheanu consilierilor este că municipiul nu va fi nevoit să îşi achiziţioneze propria staţie mecano-biologică şi să deschidă o nouă celulă din cadrul depozitului, pentru că la Valea Mărului va fi construit, cu fonduri europene, un depozit conform, unde va ajunge gunoiul din întreg judeţul, inclusiv din oraşul nostru. Prin urmare, nu vom mai avea o nouă groapă de gunoi în zona limitrofă Galaţiului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.