Jump to content

Cum se vor încălzi gălăţenii în iarna 2018-2019


dcp100168

Recommended Posts

Cum se vor încălzi gălăţenii în iarna 2018-2019

25 de puncte termice din mai multe cartiere ale Galațiului ar putea fi transformate, anul acesta, în microcentrale de cartier, pentru a furniza căldură în sistem centralizat mai multor asociaţii de proprietari în care gradul de branşare la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic este de cel puțin 50 la sută.

Primăria a găzduit, luni după-amiază, o întâlnire cu o serie de reprezentanţi ai mai multor asociaţii de proprietari, la care s-a discutat despre sistemul centralizat de termoficare şi s-au pus pe tapet mai multe măsuri pe care autorităţile intenţionează să le ia pentru a nu-i lăsa pe gălăţeni în frig la iarnă.

Pe lângă ajutorul financiar de 3.000 de lei pe care municipalitatea vrea să îl acorde gălăţenilor şi în acest an, pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde, autorităţile au în plan transformarea a 25 de puncte termice, din zone precum Ţiglina I, Micro 39-40, Micro 18 și nu numai, în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz, pentru încălzirea a 6.000-7.000 de gălăţeni. Este vorba despre aproximativ 60 de asociaţii de proprietari în care gradul de branşare la reţeaua publică de termoficare este de cel puțin 50 la sută.

Discuţiile s-au axat, luni, pe acest aspect, în condiţiile în care la întâlnire au participat, în special, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari alimentate din punctele termice vizate.

Primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat, ieri, că instituţia a transmis o adresă oficială asociaţiilor de proprietari, în care le va propune transformarea punctelor termice în microcentrale de cartier, iar acestea trebuie să răspundă Primăriei, până pe 24 mai, dacă sunt de acord cu soluţia propusă de autorităţi. Dacă reacţia va fi favorabilă, la şedinţa ordinară a Consiliului Local de la finele acestei luni, va fi supus votului consilierilor un proiect de hotărâre privind transformarea celor 25 de puncte termice în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz.

Important de precizat este că celor care îşi vor dori acest lucru, cel mai probabil le va fi interzisă debranşarea în viitor, creându-se astfel un soi de zone unitare, după modelul celor care au existat până anul trecut, când, la propunerea consilierilor PNL, acestea au fost desfiinţate, pentru ca oamenii să se debranşeze legal de la reţeaua de termoficare.

„Încercăm ca în iarna viitoare să fim independenți sută la sută față de Electrocentrale Galați”, a declarat primarul, care a precizat că investiția municipalității se ridică la un milion de euro, iar microcentralele de cartier ar deveni funcționale la începutul lunii decembrie.

Conform estimărilor Primăriei, în prezent mai erau branşate la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic aproximativ 17.000 de apartamente (circa 20 la sută), dintre care circa 1.000 sunt ale municipalităţii. "Împărţirea pe zone a oraşului arată că doar trei zone, respectiv Micro 18, Ţiglina I şi Micro 39-40 au o rată cuprinsă între 25 şi 50 la sută, restul zonelor fiind între zero şi 25 la sută", precizează autoritățile într-o informare înaintată Prefecturii la jumătatea lunii trecute.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Banii de centrale, la vot în Consiliul Local

Relansarea programului privind acordarea ajutorului de 3.000 de lei gălăţenilor pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire şi transformarea a peste 20 de puncte termice din oraş în microcentrale de cartier vor fi supuse votului aleşilor locali pe 30 mai, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

„CET, nici în momentul de faţă, nu ne-a dat un răspuns ferm la întrebarea extrem de clară şi de simplă pe care i-am adresat-o. Numeroasele discuţii, atât în mediul public, cât şi privat, cu reprezentanţii celor de la CET, ne-au întărit ideea că nu ne pot oferi, cel puţin pe timp de vară, cantităţile solicitate de noi, prin urmare nu putem ţine acest oraş în loc doar pentru că există temeri sau viziuni diferite legate de modul în care gălăţenii ar trebui să se încălzească. Eu cred că gălăţenii ar trebui să fie liberi să opteze pentru ceea ce e mai bun pentru ei. Cu siguranţă, nici primarul şi cu atât mai puţin cei de la Electrocentrale nu le pot dicta cum să îşi încălzească apartamentul”, a spus Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi vrea să achiziţioneze 25 de microcentrale de cartier

Pentru a nu-i mai lua iarna prin suprindere pe edilii municipiului Galaţi, administraţia locală a pregătit un proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa de la sfârşitul acestei luni prin care se doreşte aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţie şi montaj instalaţii de producere a energiei termice în municipiul Galaţi. Este vorba despre microcentrale de cartier ce urmează a fi montate în 25 de puncte termice din Galaţi, majoritatea din cartierele Micro 39 - 40, Ţiglina 1 şi Micro 19. Investiţia se va ridica la aproximativ 1 milion de euro.

Totodată, se va relansa şi programul prin care municipalitatea acordă populaţiei un ajutor de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire a apartementelor, insă doar pentru cetăţenii care nu se află în arealul punctelor termice ce urmează a fi transformate în microcentrale. Potrivit estimărilor prezentate în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre privind microcentralele, municipalitatea susţine că în prezent mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire circa 17.000 de apartamente.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cine va putea obţine bani de la Primărie pentru încălzire

După ce, anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a se debranşa de la sistemul centralizat de termoficare şi a-şi achiziţiona propriul echipament de încălzire şi apă caldă, Primăria vrea să relanseze programul din luna iunie.

Autorităţile îşi doresc să îngroape definitiv actualul sistem de termoficare, care generează pierderi foarte mari şi gaură în bugetul local, în condiţiile în care numărul consumatorilor este tot mai mic, iar reţelele sunt foarte vechi şi degradate. Pe masa consilierilor locali a ajuns, la finele săptămânii trecute, proiectul de hotărâre privind „acordarea unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare şi aprobarea condiţiilor de acordare a ajutorului financiar” şi va fi supus votului aleşilor, în şedinţa de miercuri a Consiliului Local.

Condiţii pentru a primi ajutorul

La fel ca anul trecut, de ajutorul financiar de 3.000 de lei vor putea beneficia toţi cei care au fost branşaţi la sistemul centralizat de termoficare în sezonul rece 2017-2018, până la data de 1 aprilie 2018, când a fost sistată furnizarea de agent termic. Şi de această dată, autorităţile au prevăzut o excepţie: de aceşti bani vor putea beneficia şi gălăţenii care s-au debranşat anterior datei de 1 aprilie 2018, însă nu şi-au achiziţionat sau montat un sistem alternativ. Şi de această dată, solicitanţii nu trebuie să aibă restanţe la taxe şi impozite, iar la întreţinere nu trebuie să aibă datorii mai mari de 3.000 de lei, pe care sunt obligaţi să le achite în termen de 12 luni de la solicitarea ajutorului financiar. Cei care deţin mai multe apartamente vor putea să beneficieze de ajutorul financiar doar pentru cel de domiciliu.Conform proiectului de hotărâre care va fi supus votului aleşilor locali, ajutorul financiar se acordă doar persoanelor singure care au un venit net mediu lunar de până în 2.500 de lei, familiei formată din doi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 2.000 de lei, celei formată din trei membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.700 de lei, şi familiei cu patru sau mai mulţi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.450 de lei.

Actele de care veţi avea nevoie

Conform documentaţiei care însoţeşte proiectul de hotărâre, dosarul celor care îndeplinesc condiţiile de mai sus trebuie să cuprindă următoarele acte: actul de identitate (în copie şi original) al proprietarului/coproprietarului imobilului şi a celorlalţi membri ai familiei (cu acelaşi domiciliu/reşedinţă), dar şi actul de proprietate a imobilului (în copie şi original). La acestea se adaugă o adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari cu privire la suma datorată cu titlu de întreţinere şi utilităţi (apă, gunoi, termoficare etc) la data depunerii cererii, cu menţiunea pe propria răspundere, dacă există sau nu restanţe. De asemenea, din adeverinţa emisă de asociaţia de proprietari trebuie să reiasă faptul că solicitantul era branşat, la data de 1 aprilie 2018, precum şi numărul de persoane declarate la plata cheltuielilor de întreţinere. În cazul celor care nu au în cadrul asociaţiei o structură de conducere care are calitatea legală de a elibera adeverinţa solicitată, trebuie să obţină adeverinţe de la furnizorii de servicii.

Dosarul va trebui să cuprindă certificatul de atestare fiscală pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, valabil la data depunerii solicitării, declaraţia taxei de habitat înregistrată la organul fiscal, adeverinţe privind venitul net realizat de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu/reşedinţă în luna anterioară depunerii cererii. În cazul celor care au datorii la întreţinere de până în 3.000 de lei, dosarul trebuie să cuprindă şi o declaraţie notarială prin care îşi iau angajamentul că, în maximum 12 luni de la data solicitării ajutorului financiar, vor achita restanţele (cu precizarea sumei datorate).

Dosarul trebuie să mai cuprindă angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe etc) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată, iar în termen de 90 de zile de la data acordării ajutorului financiar, procesul verbal de punere în funcţiune a sistemului de încălzire şi apă caldă. Nu în ultimul rând, dosarul trebuie să cuprindă factura fiscală sau factura proformă privind achiziţionarea sistemului de încălzire şi apă caldă.

Cum se fac plăţile

Cei care nu doresc să ridice cei 3.000 de lei de la casieria Primăriei, trebuie să aibă la dosar şi un extras de cont, în scopul virării banilor. În proiectul de hotărâre, iniţiatorul precizează că „după data depunerii cererii, nu mai există posibilitatea modificării modalităţii de plată, a tipului de încălzire şi a furnizorului, în cazul facturii proforme”! Potrivit documentelor care au ajuns pe masa aleşilor locali, plata ajutorului financiar se face în funcţie de opţiunea fiecăruia: la casieria Primăriei sau în contul titularului cererii, în baza extrasului de cont, ori către furnizorul de echipamente, în baza declaraţiei pe proprie răspundere a beneficiarului ajutorului financiar şi a facturii proforme anexată cererii. Totodată, dosarul va trebui să cuprindă şi certificatul de atestare fiscal pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat în luna curentă depunerii solicitării, adeverinţe privind veniturile realizate de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu, dar şi angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată.

”Nu putem ţine acest oraş în loc doar pentru că există temeri sau viziuni diferite legate de modul în care gălăţenii ar trebui să se încălzească. Oamenii ar trebui să fie liberi să opteze pentru ceea ce e mai bun pentru ei. Cu siguranţă, nici primarul şi cu atât mai puţin cei de la Electrocentrale nu le pot dicta cum să îşi încălzească apartamentul”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Finanţare şi pentru centrale de bloc

Pentru apartamentele care, din motive tehnice, nu permit montarea unui sistem alternativ pentru asigurarea apei calde şi căldurii, municipalitatea acceptă "soluţii care privesc mai multe apartamente, cu îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate de către fiecare solicitant şi decontarea unei cote părţi din factura totală, fără a depăşi cuantumul de 3.000 de lei". Cu alte cuvinte, oamenii pot opta şi pentru o centrală de bloc, iar fiecăruia îi va reveni, de la Primărie, câte 3.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

25 de puncte termice vor fi transformate în microcentrale

Nu mai puţin de 7.448 de apartamente din cele aproximativ 17.000 care mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire ar putea beneficia, la iarnă, de căldura furnizată de 25 de puncte termice, transformate în microcentrale de cartier. Costurile de achiziţie şi montaj a instalaţiilor de producere a energiei termice vor fi supuse aprobării miercuri, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

"Una dintre problemele majore ale Galaţiului ţine de rezolvarea cu prioritate a furnizării de apă caldă şi agent termic. Acest lucru se va putea rezolva prin realizarea unui sistem propriu de producere, transport şi distribuţie a apei calde şi a agentului termic, în sistem insular, prin transformarea actualelor puncte termice aflate în patrimoniul Consiliului Local în centrale de cartier", aşa suna una dintre "Priorităţile de dezvoltare" cuprinse în programul politic cu care Ionuţ Pucheanu a câştigat alegerile locale, devenind primarul municipiului Galaţi.

La doi ani de la acel moment, pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţie şi montaj instalaţii de producere a energiei termice în municipiul Galaţi. Proiectul vizează 25 de puncte termice, împărţite în două loturi, la care sunt racordate între 45 şi 791 de apartamente, care ar urma să fie echipate cu baterii murale sau cazane din oţel, care vor fi alimentate cu gaze naturale. Este vorba despre punctele termice situate în Ţiglina I şi II, Port, Mazepa I şi II, Micro 19, 20, 21, 38, 39 şi 40. Costurile totale ale investiţiei sunt estimate la 996.068 de euro fără TVA.

"Au fost luate în considerate punctele termice care depăşesc ca grad de conectare mai mult de 50 la sută din apartamentele arondate. Cele 25 de puncte termice acoperă aproximativ 7.000 de apartamente de pe raza municipiului Galaţi. Dacă am lua în considerare şi celelalte asociaţii, cu un grad mai mic de apartamente, e posibil să ajungem până în jurul a 9.000 de apartamente. Capacităţile montate în punctele vor produce doar agent termic strict pentru perioada de iarnă, nu şi apă caldă. Încercăm, pe cât putem, ca iarna viitoare să fim independenţi sută la sută de Electrocentrale Galaţi", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul susţine că municipalitatea ar putea intra în parteneriat cu Engie pentru branşamente până la punctul termic, "pentru că vom deveni clienţi importanţi pentru dumnealor".

Ionuţ Pucheanu crede că la începutul lunii decembrie sistemul ar putea fi operaţional, dar asta depinde de votul aleşilor şi de procedurile necesare achiziţiilor publice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

77 de blocuri exceptate. Cine nu mai poate primi 3.000 de lei pentru centrală
 
Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, gălăţenii din asociaţiile de proprietari care şi-au dat acordul în scris pentru a fi branşate la cele 20 de puncte termice ce vor fi transformate în microcentrale nu vor putea beneficia de ajutorul de 3.000 de lei, oferit de municipalitate, pentru achiziţia unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii. Este vorba despre 5.763 de apartamente, din 77 de blocuri, cuprinse în 53 de asociaţii de proprietari.

Reuniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au votat ieri, în unanimitate, indicatorii tehnico-economici pentru transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier. Iniţial, fuseseră propuse 25 de puncte termice, dar, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, cinci dintre asociaţiile racordate la aceste puncte termice nu au dorit să intre în proiectul administraţiei locale. Discuţii a stârnit proiectul de hotărâre privind acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei, de la bugetul local, pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ celui centralizat de termoficare.

Consiliera independentă Simona Vreme a propus majorarea pragurilor de venit net mediu lunar în care trebuie să se încadreze cetăţenii pentru a beneficia de acest ajutor, argumentând că salariul minim pe economie a fost majorat şi va creşte şi punctul de pensie. Primarul a replicat că nu ar fi corect să fie schimbate regulile jocului în timpul jocului, iar amendamentul a fost respins la vot.
Chiar dacă vor cere, nu vor primi!

Consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a întrebat dacă prin acordarea acestui ajutor financiar vor mai exista zone compacte care să justifice amenajarea microcentrale de cartier în punctele termice.

„Va exista o anexă la acest proiect cu asociaţiile excluse de la primirea ajutorului de 3.000 de lei. Cetăţenii din respectivele asociaţii, care şi-au dat acordul de a intra în acest parteneriat cu Primăria, vor primi agent termic în sistem centralizat prin aceste microcentrale. Dacă vor dori să se debranşeze, noi nu putem şi nici nu vrem să reînfiinţăm zonele unitare pe care tot dumneavoastră le-aţi desfiinţat. Dar, ca o formă de menţinere a unităţii şi de a putea merge mai departe cu un proiect de transformare a acestor puncte termice în microcentrale de cartier, cetăţenii din asociaţiile arondate acestor puncte termice nu vor putea beneficia de cei 3.000 de lei. Chiar dacă vor cere acest ajutor, nu îl vor putea primi, cu siguranţă!”, a explicat Pucheanu.

Întrebat dacă administraţia locală nu ar putea fi acuzată de discriminare, edilul a replicat că obligativitatea Primăriei este de a asigura agent termic, pentru ca nimeni să nu sufere de frig la iarnă: „Forma sub care îşi îndeplineşte această atribuţie nu este la latitudinea cetăţeanului!”.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 17 voturi "pentru", şase - "împotrivă", şi o abţinere.

viata-libera.ro

Iată şi lista pe cartiere a blocurilor exceptate de la acordarea acestui ajutor financiar:

Nr. crt.  Zona Punct termic Asociatie BLOCURI Nr. apartamente CONSTRUITE Nr. apartamente racordate in SACET in prezent
1 CENTRU I PT P2 246 CAMIN ILTG - SCARA 1 94 94
2 CENTRU I PT P2 810 CAMIN1 85 84
3 CENTRU I PT P2 810 CAMIN2 93 84
4 CENTRU I PT P2 DIMA & FII S.A.1 S.C. DIMA &FII S.A.-CAMIN NEFAM. 84 84
5 CENTRU I PT P2 DIMA & FII S.A.2 S.C. DIMA & FIII S.A.-CAMIN NEFAM. 78 78
6 CENTRU I PT P2 147 CAMIN FAM 94 84
7 Mazepa I SC 14 155 BLOC G4 - SCARA 1 128 110
8 Mazepa I SC 14 824 "ANCORA" BLOC G2 - SCARA 1 128 110
9 Mazepa I SC 16 198 BLOC SALCIA 1 - SCARA 1 60 90
10 Mazepa I SC 16 198 BLOC SALCIA 1 - SCARA 2 60
11 Mazepa I SC 16 198 BLOC SALCIA 2 - SCARA 1 60 91
12 Mazepa I SC 16 198 BLOC SALCIA 2 - SCARA 2 60
13 TIGLINA I PT 0 218 BLOC I7 - SCARA 1 152 145
14 TIGLINA I PT 0 224 BLOC I6 - SCARA 1 152 152
15 TIGLINA I PT 0 299 BLOC I5 - SCARA 1 152 110
16 TIGLINA I PT 2 231 BLOC I1 - SCARA 1 ETAJ 5-11 60 120
17 TIGLINA I PT 2 231 BLOC I1 - SCARA 1 ETAJ P-4 60
18 TIGLINA I PT 3 200 BLOC A3 - SCARA 1 115 90
19 TIGLINA I PT 3 200 BLOC A4 - SCARA 1 115 90
20 TIGLINA I PT 3 830 BLOC A1 115 90
21 TIGLINA I PT 3 830 BLOC A2 115 90
22 TIGLINA I PT 4 214 BLOC I3 - SCARA 1 68 60
23 TIGLINA I PT 9 213 BLOC I4 - SCARA 1 150 95
24 TIGLINA II SC 59 262 BLOC I2 - SCARA 1 204 155
25  MICRO 16 Sc 17 Anexa MOLDOVULCAN S.A. CAMIN MOLDOVULCAN 68 68
26 Micro 19 SC 32 463 BLOC L1 - SCARA 1,2,3,4,5,6,7 140 95
27 Micro 19 SC 32 466 BLOC L2 - SCARA 1,2,3,4,5 100 105
28 Micro 19 SC 32 466 BLOC L2 - SCARA 6,7 40
29 Micro 19 SC 32 400 BLOC L3 - SCARA 1,2,3,4,5 100 110
30 Micro 19 SC 32 400 BLOC L3 - SCARA 6,7 40
31 Micro 19 SC 32 469 BLOC F4 - SCARA 1,2,3,4 80 42
32 Micro 19 SC 32 403 BIS BLOC Q1 - SCARA 1,2 40 20
33 Micro 19 SC 32 403 BIS BLOC Q1 - SCARA 3 20
34 Micro 19 SC 33 402 BLOC G2 - SCARA 1,2,3 312 264
35 Micro 19 SC 33 415 BLOC O9 - SCARA 1 66 56
36 Micro 19 SC 33 440 BLOC G6 - SCARA 1 125 118
37 Micro 19 SC 33 475 BLOC R9 - SCARA 1,2,3 70 45
38 Micro 19 SC 33 479 BLOC R10 - SCARA 1,2,3 70 59
39 Micro 19 SC 50 477 BLOC SANATATEA 38 38 38
40 Micro 19 SC 50 478 BLOC 60 APARTAMENTE 60 60
41 Micro 19 SC 50 480 BLOC G5 - SCARA 1,2,3 285 200
42 MICRO 21 SC 43 553 BLOC G13 - SCARA 1 44 105
43 MICRO 21 SC 43 553 BLOC G13 - SCARA 2 44
44 MICRO 21 SC 43 553 BLOC G13 - SCARA 3 44
45 MICRO 21 SC 43 553 BLOC G13 - SCARA 4 44
46 MICRO 21 SC 43 553 BLOC G13 - SCARA 5 44
47 MICRO 21 SC 43 553 BLOC G13 - SCARA 7 44
48 MICRO 21 SC 43 CC INSOL SPRL - FILIALA GALATI CAMIN APATERM S.A. 82 80
49 MICRO 21 SC 43 CONFORT S.A. - ''IN INSOLVENTA '' CAMIN C6 - S.C. CONFORT S.A. - '' IN INSOLVENTA '' 84 82
50 AUREL VLAICU PT Liceul Metalurgic 859 BLOC C - SCARA 1 40 25
51 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 805 CAMIN BLOC J - SCARA 1 84 84
52 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 808 BLOC D - SCARA 1 35 33
53 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 811 CAMIN 1 67 60
54 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 811 CAMIN 2 80 71
55 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 813 BLOC A - SCARA 1 83 81
56 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 816 BLOC B - SCARA 1 83 69
57 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 816 BLOC C - SCARA 1 83 83
58 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 843 BLOC E 83 43
59 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 879 BLOC  I 79 79
60 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 887 BLOC H 82 82
61 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 890 BLOC G 84 84
62 MICRO 14 PT ICMRSG (pt 50) 891 CAMIN F 83 79
63 MICRO 39-40 PT CSG  612 MEHID 2 81 81
64 MICRO 39-40 PT CSG  612 CAMIN C2 - SCARA 1 (304) 85 85
65 MICRO 39-40 PT CSG  612 CAMIN C3 - SCARA 1 98 98
66 MICRO 39-40 PT CSG  612 CAMIN C4 - SCARA 1 100 98
67 MICRO 39-40 PT CSG  627 CAMIN C2 - SCARA 1 96 95
68 MICRO 39-40 PT CSG  628 CAMIN C5 - SCARA 1 95 95
69 MICRO 39-40 PT CSG  629 CAMIN C6 - SCARA 1 95 95
70 MICRO 39-40 PT CSG  889 BLOC C1 - SCARA  1 95 95
71 MICRO 39-40 SC 3 612 MEHID 1 104 97
72 MICRO 39-40 SC 3 TELECONSTRUCTIA S.A. TELECONSTRUCTIA  CAMIN - SCARA 1 45 29
73 MICRO 39-40 SC 6 807 BLOC TREFO - SCARA 1 84 84
74 MICRO 39-40 SC 7 864 BLOC Y18 - SCARA 1,2 40 35
75 MICRO 39-40 SC 7 864 BLOC Y18 - SCARA 3,4 40
76 MICRO 39-40 SC 7 870 BLOC B1 - SCARA 1 85 80
77 MICRO 39-40 SC 7 877 BLOC   B2 SCARA 1 84

80

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Banii pentru încălzire acordaţi de Primărie nu se returnează!

Cei aproape 7.700 de gălăţeni care, anul trecut, au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ de încălzire, dar şi cei care intenţionează să ceară municipalităţii, în 2018, aceşti bani, nu trebuie să returneze sumele obţinute de la Primărie.

Facem această precizare, întrucât, în ultimele zile, mai mulţi gălăţeni ne-au semnalat că unii dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari le-au comunicat că vor fi obligaţi să dea banii înapoi, peste ceva vreme. "Nu se pune problema ca cetăţenii care au obţinut ajutorul financiar din partea municipalităţii să returneze banii respectivi. Aceste informaţii sunt false. Pentru al doilea an consecutiv, consilierii municipali au aprobat o astfel de hotărâre care vine în sprijinul gălăţenilor", ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.

Mai mult, potrivit autorităţilor, dacă în blocurile ce vor fi alimentate de microcentrale de cartier sunt gălăţeni care au obţinut, anul trecut, ajutorul financiar de 3.000 de lei şi vor dori să revină totuşi în sistem, o vor putea face printr-o cerere de rebranşare aprobată de Calorgal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

De luni, puteți cere Primăriei ajutorul financiar pentru încălzire. Iată unde puteți depune dosarele

Începând de luni, gălățenii pot cere Primăriei ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-și achiziționa un sistem alternativ pentru producerea căldurii și apei calde. Cei care doresc să beneficieze de acești bani au la dispoziție, la fel ca anul trecut, cinci centre unde își pot depune dosarele pentru obținerea ajutorului financiar de 3.000 de lei – în Centru, în Micro 39, în Micro 18, la sediul Calorgal și la sediul Ecosal.

Iată programul acestora:

* Sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Galați - strada Fraternității nr.1, bl. Șoim
Program cu publicul: luni, marți, miercuri 8,30-16,00; joi 8,30-18,30; vineri 8,30-14,00

* Micro 39C, Bloc J5 (sediul Taxe și Impozite)
Program cu publicul: luni, marți, miercuri, joi 8,30-16,00; vineri 8,30-14,00;

* Micro 18, Bloc E4 (sediul Taxe și Impozite)
Program cu publicul: luni, marti, miercuri, joi 8,30-16,00; vineri 8,30-14,00;

* Sediul SC Calorgal SA – strada Crizantemelor (fostul sediu Apaterm)
Program cu publicul: luni, marți, miercuri, joi 8,00-15,30; vineri 8,00-14,00

* Sediul Ecosal – strada Prelungirea Brăilei, nr.7A
Program cu publicul: luni, marți, miercuri, joi 8,00-15,30; vineri 8,00-14,00

Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei oferit de Primărie. Oamenii s-au debranșat de la sistemul centralizat de termoficare şi și-au achiziţionat propriul echipament de încălzire şi apă caldă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Peste 650 de gălăţeni au cerut Primăriei bani pentru încălzire

De la relansarea oficială a programului, 655 de dosare pentru ajutorul de 3.000 de lei pentru un sistem alternativ de încălzire au fost depuse la cele cinci puncte de primire a cererilor.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, 322 dintre cele 655 de cereri au şi fost aprobate şi urmează eliberarea primelor dispoziţii de plată către solicitanţi.

Cele mai multe dosare (peste 200) au fost înregistrate la centrul care funcţionează pe strada Fraternităţii, în sediul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Galaţi, iar pe locul al doilea se află centrul care funcţionează în Micro 18, la blocul E4 (sediul Taxe şi Impozite).

Gălăţenii mai pot depune dosare pentru obţinerea ajutorului financiar de 3.000 de lei la sediul Calorgal (fostul sediu al Apaterm), la sediul Ecosal (strada Prelungirea Brăilei, nr.7A) şi în Micro 39C, Bloc J5 (sediul Taxe și Impozite).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi a demarat achiziţia celor 20 de microcentrale de cartier

Primăria municipiului Galaţi a lansat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SICAP) licitaţia pentru achiziţia celor 20 microcentrale de cartier ce urmează să asigure apa caldă şi căldura gălăţenilor din zonele în care gradul de conectare în sistem centralizat al apartamentelor depăşeşte 50%. Consiliul Local Galaţi a aprobat în data de 30 mai 2018, transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier.

În documentaţia aferentă procedurilor de licitaţie publică se arată că achiziţia şi montajul acestor instalaţii de producere a energiei termice este împărţită în 2 loturi: Lotul I: PT 4 – Ţiglina 1; SC 17 – Ţiglina III; PT 2 – Ţiglina 1; PT P2 – zona Port; PT 0 – Ţiglina I; SC 14 – Mazepa I; PT 3 - Ţiglina I; SC 59 – Ţiglina II; SC 16 – Mazepa I; PT 9 – Ţiglina I şi Lotul II: SC 6 – Micro 39; PT CSG – Micro 40; SC 43 – Micro 21; SC 7 – Micro 39; PT 50 – ICMRS; SC 33 – Micro 19; SC 50 – Micro 19; SC 32 - Micro 19; Pt Lic. Metalurgic; SC 3 – Micro 40.

Cazanele cu care urmează a fi echipate cele 20 de centrale termice vor funcţiona pe baza de gaze naturale combustibile sau peleţi (în cazul punctelor termice PT50 ICMRS şi PT CSG - Micro 40), iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 31 iulie 2018.

Valoarea totală estimată pentru ambele loturi se ridică la 3.254.270 lei, iar termenul de realizare a contractului impus în caietul de sarcini este de minim 60 de zile şi maxim 90 de zile.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproape o mie de gălăţeni renunţă la sistemul centralizat de termoficare

La mai puţin de o lună de la relansarea programului municipalităţii de acordare a ajutoarelor financiare de câte 3.000 de lei pentru cei care decid să îşi debranşeze locuinţele de la sistemul centralizat de termoficare şi optează pentru alte surse de încălzire şi producere a apei calde, deja Primăria municipiului Galaţi a primit 949 de dosare pentru acordarea acestui ajutor. Pentru o parte din acestea, deja s-au emis şi dispoziţii de plată, transmite Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Acesta este al doilea an în care Primăria municipiului Galaţi acordă ajutoare financiare gălățenilor care doresc să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare, învechit și păgubos. Cu ajutorul financiar oferit de autorități, oamenii își vor putea achiziționa un sistem alternativ pentru producerea căldurii și apei calde. Anul trecut, de acest program au beneficiat aproape 7.700 de gălățeni care au primit sprijin financiar de la Primărie, pentru a deveni independenți din punct de vedere termic.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria caută soluţii de încălzire a propriilor apartamente

Primăria municipiului Galaţi a cheltuit peste 23 de milioane de lei pentru ajutoare financiare acordate gălăţenilor pentru montarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi a căldurii, dar nu a reuşit să rezolve această problemă şi în propriile locuinţe. Cele două licitaţii pentru achiziţia şi montajul unor panouri radiante şi boilere, lansate de municipalitate în vara şi toamna trecută, au fost anulate. Acum, administraţia locală încearcă din nou să le ofere propriilor chiriaşi apă caldă şi căldură, dar nu în sistem centralizat.

Până la finele acestei luni, Primăria Galaţi aşteaptă ofertele din partea firmelor interesate să furnizeze şi monteze panouri radiante, boilere şi, respectiv, centrale termice, în imobilele care aparţin municipalităţii. Cele două licitaţii lansate au ca obiect încheierea unor acorduri-cadru, pentru 24 de luni, graţie cărora să fie montate un număr maxim de 975 centrale la apartamentele cu două, trei şi patru camere, în garsoniere şi camerele de cămin urmând a fi instalate boilere şi panouri radiante.

Va fi cu noroc a treia oară?

După două încercări eşuate, administraţia locală speră că măcar a treia licitaţie pentru achiziţia şi montajul unor sisteme de încălzire la imobilele ce aparţin municipiului Galaţi - panouri radiante şi boilere - să se finalizeze cu bine.
Conform datelor publicate în sistemul electronic de achiziţii publice, valoarea  acordului-cadru pus la bătaie este estimată între 45.500 de lei şi 1.970.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire - preţul cel mai scăzut.
Licitaţia este împărţită în două loturi. Primul lot îl reprezintă panourile radiante - minimum 30 de bucăţi şi maximum 1.700 - cu o valoare estimată de 24.500 de lei - 1.410.000 de lei fără TVA. În cel de-al doilea lot sunt cuprinse boilerele - minimum 30 de bucăţi şi maximum 800, cu o valoare estimată cuprinsă între 21.000 de lei şi 560.000 de lei fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor expiră pe 24 iulie.

Centrale termice

Între 100.000 şi 4.875.000 de lei este valoarea estimată a contractului licitat de Primărie pentru achiziţia şi montajul unor centrale termice de apartament.
În acest caz, se doreşte încheierea unui acord-cadru pe parcursul a 24 de luni, cu maximum cinci operatori. Misiunea acestora va fi furnizarea şi montarea de centrale termice pe gaz, de 24 kw, în condensaţie, în apartamentele care aparţin municipiului Galaţi. Pe lângă punerea în funcţiune a centralelor, operatorii se vor ocupa inclusiv de alimentarea cu energie electrică şi apă, proiectarea şi execuţia branşamentelor de gaze naturale şi a instalaţiei interioare de gaze.
Cantităţile estimate aferente acordului-cadru sunt de minimum de 20 centrale termice şi maximum 975 de centrale termice.
Criteriul de atribuire al licitaţiei îl reprezintă tot preţul cel mai scăzut, iar ofertele sunt aşteptate până pe 30 iulie 2018.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A patra strategie de încălzire, în dezbatere publică. Părerile gălăţenilor, aşteptate până pe 19 iulie

„Aprobarea strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi pentru perioada 2018-2025”, este proiectul de hotărâre lansat ieri, în dezbatere publică, pe portalul propriu al administraţiei locale www.primariagalati.ro. Este cea de-a patra strategie privind încălzirea, realizată în ultimii cinci ani de către autorităţile locale, iar gălăţenii pot trimite până pe 19 iulie propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare.

Pe documentul de peste 80 de pagini, supus dezbaterii publice scrie că autorul ei este Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, iar responsabili de lucrare sunt prof. dr. ing. Marian Bordei, prof. dr. ing. Ion Ion şi ing. Liviu Enacache.

Potrivit Biroului de presă, strategia aceasta nu a costat nimic (spre deosebire de primele două lucrări similare anterioare, la care costul se ridicase la peste 50.000 de euro) şi a fost realizată de Calorgal şi de Primăria municipiului Galaţi, pe baza studiului realizat în 2016 de către Facultatea de Inginerie. „Obiectivul general este revizuirea strategiei de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, până la nivelul anului 2030, pentru menţinerea sustenabilităţii sistemului de termoficare”, se arată în documentul care cuprinde date cu privire la consumurile de agent termic şi debranşări din perioada 2015-2016, dar care precizează că în martie 2018 numărul de apartamente racordate la reţeaua de termoficare a ajuns la 18.366.

Opţiunile

Strategia propune patru variante de viitor. În cazul primei variante - alimentarea centralizată cu menţinerea actualului sistem centralizat, retehnologizat, reabilitat şi modernizat - „costurile necesare eficientizării sistemului de termoficare depăşesc cu mult posibilităţile municipalităţii”: „peste 70 de milioane de euro şi menţinerea unor pierderi greu de suportat şi gestionat”.

Cea de-a doua variantă propune alimentarea descentralizată, caz în care sursa existentă se închide şi se realizează mai multe centrale termice de zonă, costurile estimate fiind de circa 1,5 milioane euro, dar numai pentru acoperirea a 6.000 de apartamente.

Cea de-a treia variantă marşează pe alimentare individuală a populaţiei care îşi va monta centrale. O soluţie pentru care Primăria a plătit deja aproximativ 5 milioane de euro. „Pentru asigurarea restului de 18.366 abonaţi ar fi necesar 12 milioane euro”, se arată în document, cu precizarea că în anumite zone nu se pot monta surse individuale de producere a energiei termice: blocuri fără gaze naturale, blocuri cu instalaţiile electrice îmbătrânite şi subdimensionate pentru surse electrice.

Cea de-a patra variantă este şi cea recomandată de autorii strategiei: alimentarea individuală a populaţiei şi alimentare descentralizata cu centrale de cartier, adică o combinaţie a celor două scenarii anterioare. Costurile estimate pentru această variantă sunt de circa 6 milioane de euro pentru sistemele alternative individuale (plata celor 3.000 de lei ca ajutor montarea unei centrale) şi de circa 1,5 milioane de euro pentru transformarea a 20 de puncte termice în centrale de cartier.

Strategii am mai avut

Aceasta este a patra strategie supusă dezbaterii publice. Primul a fost „Studiu strategie pentru alimentare cu căldură a municipiului Galaţi”, realizat (prin încredinţare directă) de SC Chimenerg Invest SRL, contra sumei de 74.400 de lei, bani publici. Documentul ar fi trebuit aprobat octombrie 2013, dar a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local şi amânat pe termen nelimitat.

„Strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi”, realizată de SC ATH Energ SRL Bucureşti, a costat Primăria 160.102 lei, bani publici, şi a fost aprobată în ianuarie 2015, dar nu a fost aplicată niciodată.

În decembrie 2016 a fost supusă dezbaterii publice "Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi 2017 - 2030", realizată de Facultatea de Inginerie, dar în februarie 2017 a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, pe motiv că era „o formă fără fond”.

Rămâne de văzut care va fi soarta acestei noi strategii...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.100 de gălăţeni au cerut Primăriei ajutorul de 3.000 de lei

Aproape 1.150 de gălăţeni au cerut municipalităţii ajutorul financiar de 3.000 de lei, pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde. Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, până ieri dimineaţă, la cele cinci centre de depunere a dosarelor, erau înregistrate 1.147 de solicitări şi fuseseră emise 630 de dispoziţii de plată.

Amintim că gălăţenii care doresc să beneficieze de ajutorul financiar de 3.000 de lei au la dispoziţie, la fel ca anul trecut, cinci centre unde îşi pot depune dosarele pentru obţinerea banilor - în Centru (la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială - strada Fraternităţii), în Micro 39C (sediul Taxe şi Impozite, bloc J5), în Micro 18 (sediul Taxe şi Impozite, bloc E4), la sediul Calorgal (fost Apaterm) şi la sediul Ecosal (Prelungirea Brăilei). Cereri se primesc începând cu data de 11 iunie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Consiliul Local Galaţi a decis: doar aproximativ 6.000 de apartamente îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de centrale termice de cartier

Proprietarii a restul de 11.000 dintre cele 17.000 de apartamente încă branşate la sistemul centralizat fie vor monta centrale termice subvenţionate de Primărie cu 3.000 de lei bucata, fie se vor descurca pe cont propriu. Şedinţa extraordinară de Consiliul Local, pe tema strategiei de termoficare a oraşului Galaţi, a avut loc marţi, 17 iulie 2018

Strategia de termoficare a oraşului Galaţi a ajuns la un deznodământ. La iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, Consiliul Local a adoptat, marţi, 17 iulie 2018, în şedinţă extraordinară, o hotărâre de modificare a „HCL 319 din 30.05.2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţie şi montaj instalaţii de producere a energiei termice în municipiul Galaţi”. Concret, a fost actualizată lista beneficiarilor proiectului privind transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier, având în vedere că este vorba de un serviciu public cu puternic impact social, ca urmare a apariţiei ulterioare a unor modificări de opţiuni ale beneficiarilor finali. „Întrucât actualul sistem de termoficare al municipiului Galaţi este într-o situaţie critică, generator de pierderi, ineficient tehnic şi economic, s-a considerat oportună iniţierea programului de reabilitare a sistemului local de termoficare a municipiului Galaţi”, a transmis Primăria Galaţi.

Proiectul vizează transformarea a 20 de puncte termice (PT) şi schimbătoare de căldură (SC) în microcentrale de cartier alimentate cu gaz pentru furnizarea de agent termic în sezonul rece pentru circa 6.000 de apartamente din cadrul a aproximativ 50 de asociaţii de proprietari din cartierele Centru, Mazepa I, Ţiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 – 40. Valoarea proiectului este estimată la 699.882 de euro (fără TVA). „Din cele 91.500 de apartamente din municipiul Galaţi, mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare doar aproximativ 17.000 de apartamente. În condiţiile în care numărul consumatorilor a scăzut constant în ultimii ani, s-a considerat oportună iniţierea unui program de  reabilitare a sistemului local de termoficare a municipiului Galaţi, acolo unde numărul apartamentelor racordate la reţea depăşeşte 50 la sută”, a mai precizat instituţia.

Scăderea permanentă, în ultimii ani, a consumului de energie termică este cauzată de sincopele în calitatea serviciilor oferite, dar şi de situaţia financiară dificilă a populaţiei, care a recurs la solicitarea debranşărilor parţiale sau totale a locuinţelor de la sistemul centralizat de termoficare.

În prezent, proiectul se află în procedură de licitaţie, însă simultan cu derularea procedurii prevăzută de lege, în punctele termice care vor fi modernizate se lucrează pentru adaptarea infrastructurii la alimentarea cu gaz.

Primăria municipiului Galaţi precizează că, în paralel, continuă programul de acordare a ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru achiziţia de către populaţie a unor surse alternative de încălzire şi apă caldă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă aproape 1.500 de gălăţeni vor să fie independenţi termic

Gălăţenii au depus, până în prezent, aproape 1.500 de dosare pentru a obţine ajutorul, în valoare de 3.000 de lei, oferit de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţionarea unei centrale termice sau alt sistem de încălzire, informează municipalitatea. "Până joi, 19 iulie 2018, s-au depus 1.459 de dosare în vederea obţinerii ajutorului financiar, în valoare de 3.000 de lei, pentru achiziţionarea unor surse alternative de încălzire şi apă caldă", se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi. Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de acest ajutor financiar.

Edilul oraşului, Ionuţ Pucheanu, încurajează cetăţenii care nu au solicitat încă ajutorul, să facă acest demers. "Îi încurajez pe gălăţeni să devină independenţi din punct de vedere termic şi să solicite ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona propriile surse de încălzire şi apă caldă. Îi sprijinim pe cetăţeni şi le oferim posibilitatea de a alege singuri cum să îşi încălzească locuinţele începând din sezonul rece 2018-2019, în condiţiile în care actualul sistem centralizat de termoficare este ineficient şi generator de pierderi", spune Ionuţ Pucheanu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Centrale termice pentru 39 de instituţii şcolare

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, Primăria municipiului Galaţi a dotat cu centrale termice 39 de unităţi de învăţământ (14 grădiniţe, 17 şcoli, şapte colegii sau licee şi Seminarul Teologic "Sf. Ap. Andrei"), pe care le-a achiziţionat în urma unei licitaţii. Valoarea acestor investiţii depăşeşte 13,3 milioane de lei, din care valoarea lucrărilor de proiectare este de 794.456 de lei.

Cele mai multe dintre lucrări s-au încheiat, urmând să se facă recepţia acestora. Conform Primăriei, 22 de unităţi de învăţământ din Galaţi şi-au achiziţionat şi montat sisteme alternative de încălzire din fonduri proprii, având personalitate juridică, iar celelalte grădiniţe, şcoli, licee şi colegii din municipiu beneficiau deja de surse independente de încălzire.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria a reluat plăţile pentru centrale termice

Primăria municipiului Galaţi informează că începând de vineri, 10 august, se vor face primele plăţi de anul acesta la casieria instituţiei din strada Domnească nr. 54, pentru ajutorul financiar de 3.000 de lei acordat de municipalitate gălăţenilor care vor să îşi achiziţioneze un sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii. Plăţile se vor face după următorul program:

- Vineri, 10.08.2018, 8.30 – 13.30
- Luni, 13.08.2018, orele 8.30 – 16.00
- Marţi, 14.08.2018, orele 8.30 – 16.00

Sunt programate la plată persoanele care au optat pentru ridicarea banilor direct de la casieria Primăriei şi ale căror dispoziţii de plată au fost emise cu data de 27 iunie 2018. Până în prezent, în cadrul programului demarat anul acesta, au fost depuse 1.870 de dosare şi s-au emis 1.624 de dispoziţii de plată.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bătălie pentru transformarea punctelor termice în centrale de cartier

Trei companii susţinute de subcontractori şi un consorţiu au depus oferte în cadrul licitaţiei lansate de Primăria Galaţi pentru transformarea unor puncte termice în centrale de cartier, care vor furniza doar căldură, nu şi apă caldă.

Este vorba despre Primo, având ca subcontractori firmele Gazterm Proiect şi Criomec, de Cyclon Tech cu subcontractorii Automatserv, Gimvest, Termaexim, de Aqva Termo Sanit SRL şi de asocierea formată din Romterm şi Calorgal.

Valoarea estimată a contractului pentru achiziţia şi montajul instalaţiilor de producere a energiei termice este de 3,8 milioane de lei cu TVA. Pentru a putea susţine investiţia, consilierilor locali li s-a propus alocarea a 3,8 milioane de lei din creditul de 100 de milioane de lei, contractat de Primărie la CEC Bank, dar aleşii nu au fost de acord. Urmează ca propunerea să revină pe mesele consilierilor, în speranţa unui vot favorabil.

Cert este că în maximum 90 de zile de la semnarea contractului aflat acum în licitaţie deschisă, Galaţiul ar putea avea 20 de centrale termice zonale, în locul unor puncte termice şi staţii centrale de căldură, care, în lipsa agentului termic furnizat în sistem centralizat, s-ar degrada.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Au început lucrările pentru branşamentul de gaze la primele 11 microcentrale de cartier

Primăria municipiului Galaţi a prezentat în faţa Comisiei de Dialog Social de la nivelul Instituţiei Prefectului o informare privind situaţia furnizării căldurii şi apei calde în sistem centralizat în municipiul Galaţi din care reiese că municipalitatea derulează în prezent două programe pentru încălzirea populaţiei în sezonul rece. Este vorba despre transformarea a 24 de puncte termice în microcentrale de cartier şi de programul privind acordarea unui ajutor financiar de 3.000 de lei în scopul achiziţionării unui sistem alternativ de încălzire.

Din totalul de 91.500 de apartamente care au fost alocate iniţial punctelor termice prin asociaţiile de proprietari/locatari, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate aproximativ 14.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat duce la un cost foarte mare al gigacaloriei, cost imposibil de suportat din punct de vedere financiar atât de către locuitorii oraşului, cât şi de bugetul local al municipiului Galaţi.

Primul program care se referă la transformarea a 24 de puncte termice în microcentrale de cartier este în plină desfăşurare. Dintre cele 24 de puncte termice, 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente din circa 50 de asociaţii de proprietari, din cartierele Centru, Mazepa I, Ţiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 - 40, iar patru dintre ele vor furniza căldură către o serie de instituţii publice. Referitor la acest proiect, Primăria municipiului Galaţi se află în procedură de analiză a ofertelor, procedură care, conform estimărilor, se va finaliza pe data de 8 septembrie 2018. În ceea ce priveşte branşamentul de gaze necesar celor 24 de microcentrale, pentru primele 11 există emis ordin de începere a lucrărilor.

Referitor la cel de-al doilea program derulat de Primăria municipiului Galaţi privind ajutorul financiar de 3.000 de lei, până marţi, 28 august 2018, au fost depuse 2.212 de dosare în vederea obţinerii de către cetăţeni a ajutorului financiar, au fost emise şi transmise către solicitanţi 1.613 de dispoziţii de plată şi s-au făcut plăţi către 617 dintre solicitanţi. ”Facem precizarea că programul este în desfăşurare, motiv pentru care cetăţenii pot solicita sprijin din partea municipalităţii pentru a deveni independenţi din punct de vedere termic. Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei oferit de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţionarea unui sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde. La data de 15.07.2018, în municipiul Galaţi mai erau doar 400 de clienţi ai sistemul centralizat care şi-au exprimat dorinţa de a le fi furnizată apă caldă, ceea ce reprezintă o pondere de 0,44% din numărul iniţial”, se arată într-o informare a Primăriei municipiului Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Chiar dacă sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în municipiul Galaţi este pe ducă, vestea bună este că negocierile dintre Calorgal şi Electrocentrale privind furnizarea agentului termic în sezonul rece 2018-2019 par a fi pe calea cea bună. Cel puţin asta ar fi concluzia rapoartelor prezentate, ieri, de reprezentanţii celor două societăţi, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Galaţi.
Furnizarea de agent termic în Galaţi este, încă, un subiect fierbinte, chiar dacă, după miile de debranşări de la sistemul public, caloriferele rămân din ce în ce mai reci… Desigur, un număr mai mic de apartamente înseamnă mai puţin agent termic solicitat de Calorgal de la Electrocentrale.
Una peste alta, după cum a explicat directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, conform datelor deţinute de companie, în martie mai erau în jur de 18.000 de apartamente conectate la sistemul public, în iulie au mai rămas în jur de 14.000, iar debranşările merg înainte. La asta se mai adaugă şi planul municipalităţii de transformare a 24 de puncte termice în centrale de cartier. "Numărul apartamentelor posibil a fi alimentate cu energie termică în sistem centralizat în următorul sezon rece va fi mult sub 10.000 de apartamente. În aceste 10.000 de apartamente de consumatori sunt incluse şi acele 24 de puncte termice, ceea ce înseamnă vreo 5.500 - 6.000 de apartamente", a arătat directorul general al Calorgal. Acesta a precizat că, dat fiind numărul tot mai "subţire" de clienţi, pentru sezonul rece 2018-2019 se vor solicita de la Electrocentrale doar 7.100 gigacalorii (Gcal), în condiţiile în care, anul trecut, necesarul a fost de 22.400 Gcal.
În ceea ce priveşte poziţia Electrocentrale, teoretic lucrurile sunt în regulă, dar asta nu înseamnă că sunt chiar atât de simple. "Din cauza situaţiei de insolvenţă a societăţii noastre, comanda trebuie să fie cuprinsă în "Strategia de funcţionare cu agregatele energetice ale societăţii în regim de iarnă", care va fi supusă aprobării Adunării Creditorilor. Am şi convocat Adunarea Creditorilor pentru aprobare, ea e programată pentru data de 10 septembrie", a arătat directorul general al Electrocentrale, Lucian Bălţătescu. Acesta a precizat că este însă nevoie de o comandă fermă din partea Calorgal, plus că sunt nişte "chichiţe" deloc de neglijat.
"Sunt câteva aspecte care mai trebuie lămurite. Ca să semnăm contractul cu domnii de la Calorgal trebuie să avem în primul rând plătită suma restantă din iarna 2017-2018 - au mai rămas la ora actuală 1,59 milioane de lei. Şi condiţiile din contract vor fi cele de anul trecut - cu plata în avans, asta ni s-a cerut şi de către furnizorul de gaz, Romgaz", a punctat directorul general al Electrocentrale.
Într-un fel, concluzia întregii poveşti cu sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a fost trasă de reprezentantul sindicatelor, preşedintele Cartel Alfa Galaţi, Romică Gîrneaţă: "Cale de întoarce e clar că nu mai este. Cred, totuşi, că e bine de luat în seamă ca, până nu le vedem racordate la reţeaua de gaz, acele 24 de puncte termice să nu fie tăiate de la reţeaua CET. Pentru că, dacă nu apucăm să o facem, să avem o alternativă…".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Vom mai avea căldură în sistem centralizat?

„La noi în asociaţie se strâng semnături de la cei care vor să beneficieze de căldură”, a fost mesajul primit ieri la redacţie de la o gălăţeancă. Femeia voia să ştie dacă în această iarnă va mai fi furnizat agent termic în sistem centralizat la Galaţi.

„Nu văd de ce gălăţenii ar mai aştepta căldură în sistem centralizat atâta vreme cât Primăria face eforturi extrem de mari ca lucrurile să intre pe un cu totul alt făgaş”, a răspuns primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Edilul le-a transmis gălăţenilor să se intereseze dacă asociaţia din care fac parte este în arealul punctelor termice care vor fi transformate în microcentrale de cartier sau dacă pot beneficia de ajutorul de 3.000 de lei pentru a-şi procura un sistem de producere a apei calde şi a căldurii.

Licitaţia pentru transformarea unor puncte termice în microcentrale de cartier ar trebui să se finalizeze marţi, 2 octombrie, când expiră perioada de contestaţii, iar termenul de execuţie a lucrărilor va fi de maxim 60 de zile. Autorităţile par convinse că la începutul lunii decembrie microcentralele vor fi funcţionale, ele urmând să asigure doar căldura, nu şi apa caldă. Preţul pe care îl vor plăti cetăţenii pentru gigacalorie va fi stabilit la proxima şedinţă a Consiliului Local.

Municipalitatea primeşte în continuare cereri din partea gălăţenilor care întrunesc condiţiile pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire şi producere a apei calde.

În ceea ce priveşte şcolile din Galaţi, Primăria susţine că la jumătatea lunii noiembrie, cel târziu, centralele termice montate precum şi noile calorifere, acolo unde a fost nevoie să fie înlocuite, vor funcţiona.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria a desfiinţat trei din cele cinci centre unde se primeau cereri pentru ajutorul de încălzire

Primăria municipiului Galaţi îi informează pe gălăţeni că începând de luni, 1 octombrie 2018, râman deschise doar două centre din cele cinci, unde se mai pot depune dosare în vederea obţinerii ajutorului financiar de 3.000 de lei, destinat achiziţionării unui sistem alternativ pentru producerea apei calde şi căldurii. Este vorba despre centrul înfiinţat în incinta societăţii Calorgal şi cel situat pe strada Fraternităţii nr. 1. Potrivit municipalităţii, până acum au fost depuse, în cadrul programului de acordare a ajutorului financiar, 2.814 de dosare şi au fost trimise către beneficiari 2.486 de decizii de plată, restul dosarelor fiind în analiză.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Începe transformarea punctelor termice în microcentrale. Ce blocuri vor primi astfel căldură

A început numărătoarea inversă pentru transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier, care vor furniza căldură, nu şi apă caldă, pentru aproximativ 6.000 de apartamente. Lucrările vor fi executate de asocierea Romterm SA - Calorgal SA, iar termenul de realizare este de 60 de zile.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat ieri că licitaţia organizată pentru montarea de instalaţii de producere a energiei termice în 20 de puncte termice sau staţii centrale de căldură a fost câştigată de asocierea Romterm SA - Calorgal SA. Valoarea totală a contractului se ridică la 2.639.848 de lei cu TVA. Finanţarea va fi asigurată din creditul contractat de Primărie de la CEC Bank, după cum au decis aleşii locali.

"Conform caietului de sarcini, cazanele ce urmează a fi instalate în cele 20 de puncte termice şi staţii de căldură vor funcţiona pe bază de gaze naturale. Cazanele vor fi echipate cu arzătoare în minimum două trepte de reglaj şi vor permite reglarea puterii în funcţie de necesarul efectiv de căldură al consumatorilor racordaţi", a comunicat Primăria.

"O gură de oxigen"

Directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, ne-a dat asigurări că echipamentele de producere a energiei termice vor fi montate în termenul celor 60 de zile prevăzute în contract şi că, dacă se va putea şi mai repede, oamenii săi o vor face. "Sigur facem faţă, de aceea ne-am şi asociat cu o firmă din Bucureşti, puternică şi cunoscută în domeniu, cu care avem de gând să continuăm colaborarea şi să participăm împreună şi la alte licitaţii de asemenea anvergură, de instalare şi montare a echipamentelor termice, nu numai în Galaţi, ci şi în ţară", ne-a spus Marian Alexandru. El a afirmat, după semnarea acestui contract, că "este foarte bine pentru Calorgal, este o gură de oxigen" în ceea ce priveşte veniturile obţinute de societate în afara celor din vânzarea de energie termică sau din lucrări de reparaţii şi mentenanţă la instalaţii de transport al fluidelor de pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi.

Ce blocuri vor fi alimentate

VEZI lista blocurilor care, conform Primăriei, în această iarnă, vor beneficia de căldura furnizată de microcentralele de cartier - click aici. Gălăţenii ale căror apartamente care nu se regăsesc în această listă pot solicita în continuare ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru achiziţia unui sistem alternativ de încălzire şi apă caldă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Situaţie dramatică la Galaţi: Primăria nu mai subvenţionează energia termică. Costul încălzirii s-ar putea tripla

Primăria Galaţi a anunţat, marţi, că nu mai poate subvenţiona energia termică pentru populaţie la fel cum a făcut anul trecut, iar eliminarea ajutorului va duce facturi de trei ori mai mari pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare din oraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ultimii doi ani, Primăria Galaţi a derulat un program de subvenţionare a gălăţenilor care se debranşează de la sistemul centralizat şi îşi montează centrală termică de apartament ori alt sistem de încălzire şi de producere a apei calde. Peste 10.000 de gălăţeni s-au înscris în programul prin care au primit de la Primărie câte 3.000 de lei sub forma unui ajutor financiar.

Astfel, municipalitatea i-a încurajat pe toţi locuitorii să renunţe la termoficarea urbană dar la sistemul centralizat au rămas conectate aproximativ 12.000 de apartamente.

Deoarece sistemul este conceput pentru cel puţin 100.000 de apartamente, costurile producerii de agent termic de societatea Electrocentrale şi distribuţiei prin reţeaua societăţii Calorgal nu se mai justifică pentru un număr mic de consumatori, iar autorităţile locale au făcut calcule şi au realizat că pentru pornirea şi funcţionarea sistemului urban de termoficare, dar şi pentru acoperirea pierderilor uriaşe din reţea, un singur abonat va fi nevoit să plătească peste 700 de lei/Gcal.

Practic, este vorba despre o triplare a preţului, în condiţiile în care iarna trecută gălăţenii cu contract la furnizorul local de agent termic au plătit 230 de lei/Gcal.

„Din cele 91.500 de apartamente care au fost alocate punctelor termice prin asociaţiile de proprietari/locatari, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire, mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat şi pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galaţi ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetăţeni. În condiţiile derulării programelor menţionate de către Primăria municipiului Galaţi, sumele disponibile pentru eventuale subvenţii vor fi mult mai mici şi nu vor fi în măsură să acopere semnificativ costul foarte mare al energiei termice”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Galaţi.

Asociaţiile de proprietari din Galaţi le-au solicitat proprietarilor de apartamente conectate la sistemul centralizat să anunţe dacă iarna aceasta doresc sau nu căldură.

„Stimaţi proprietari, vă informăm că pentru încălzirea apartamentelor în sezonul 2018-2019, Primăria Galaţi nu mai subvenţionează costul Gigacaloriei. Societatea Calorgal a stabilit un preţ de referinţă de 700 de lei pentru o gigacalorie faţă de anul precedent când a fost de 230 de lei. Cei care doresc căldură să anunţe la Asociaţie până pe 15.10.2018”, scrie pe unul dintre afişele care au apărut la numeroase blocuri din oraşul Galaţi.

Primăria municipiului Galaţi a solicitat asociaţiilor de proprietari şi de locatari să informeze cetăţenii cu privire la soluţiile de încălzire identificate şi aplicarea lor începând cu sezonul rece 2018 – 2019.

De asemenea, rămâne de văzut ce soluţie va alege municipalitatea gălăţeană pentru alte 7.000 de apartamente care nu pot fi debranşate de la sistemul centralizat de termoficare deoarece au fost prinse într-un program de investiţii care vizează amenajarea unor microcentrale de cartier.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Comunicat de presă

Primăria municipiului Galați anunță că a transmis o nouă informare asociațiilor de proprietari/locatari cu privire la soluțiile inițiate și aflate în implementare cu privire la alimentarea cu energie termică a cetățenilor pentru iarna 2018 – 2019.

Este vorba despre:

- transformarea celor 24 de puncte termice în microcentrale de cartier (dintre care 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente, iar patru – instituții publice), acolo unde există eficiență;

- acordarea ajutorului financiar în valoare de 3.000 de lei în scopul achiziționării unui sistem alternativ celui centralizat de producere a apei calde și căldurii.

Adoptarea acestor soluții a rezultat ca urmare a scăderii permanente în ultimii ani a consumului de energie termică, scădere cauzată de numărul mare de deconectări și debranșări, precum și de pierderile foarte mari în sistemul centralizat de încălzire, ce conduc la sume enorme suportate de cetățean și din bugetul local.

Din cele 91.500 de apartamente care au fost alocate punctelor termice prin asociațiile de proprietari/locatari, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire, mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente.

Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat și pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galați ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetățeni.

În condițiile derulării programelor menționate de către Primăria municipiului Galați, sumele disponibile pentru eventuale subvenții vor fi mult mai mici și nu vor fi în măsură să acopere semnificativ costul foarte mare al energiei termice.

În aceste condiții, Primăria municipiului Galați a solicitat asociațiilor de proprietari/locatari să informeze cetățenii cu privire la soluțiile de încălzire identificate și aplicarea lor începând cu sezonul rece 2018 – 2019.

Facem precizarea că nu este prima dată când Primăria municipiului Galați le aduce la cunoștință asociațiilor de proprietari/locatari cele două programe derulate. Atât în primăvara acestui an, cât și pe parcursul verii, asociațiile au fost consultate și informate.

Reamintim care sunt punctele termice și stațiile centrale de căldură ce vor fi transformate în microcentrale de cartier, după consultările cu asociațiile de proprietari:

Centru (zona Port) – PT P2 – Asociația 246 (Cămin ILTG – scara 1), Asociația 810 (Cămin 1, Cămin 2), Asociația Dima & Fiii SA 1 (SC Dima & Fiii SA – cămin nefamiliști), Asociația Dima & Fii SA 2 (SC Dima & Fiii SA – cămin nefamiliști), Asociația nr. 147 (cămin familiști);

Mazepa – SC 14 – Asociația 155 – bloc G4 (scara 1), Asociația nr. 824 ”Ancora” – bloc G2 (scara 1);

Mazepa - SC 16 – Asociația nr. 198 – bloc Salcia 1 (scările 1 și 2) și bloc Salcia 2 (scările 1 și 2);

Țiglina - PT 0 – Asociația 218 – bloc I7 (scara 1), Asociația 224 – bloc I6 (scara 1), Asociația 299 – bloc I5 (scara 1);

Țiglina - PT 2 – Asociația 231 – bloc I1 (scara 1, etaj P – 11);

Țiglina - PT 3 – Asociația 200 – bloc A3 (scara 1), bloc A4 (scara 1), Asociația 830 – bloc A1, bloc A2;

Țiglina - PT 4 – Asociația 214 – bloc I3 (scara 1);

Țiglina - PT 9 – Asociația 213 – bloc I4 (scara 1);

Micro 16 (Țiglina III) – SC 17 – Moldovulcan SA – cămin Moldovulcan;

Micro 19 – SC 32 – Asociația 463 – bloc L1 (scările 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), Asociația 466 – bloc L2 (scările 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), Asociația 400 – bloc L3 (scările 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), Asociația 469 – bloc F4 (scările 1, 2, 3, 4), Asociația 403 BIS – bloc Q1 (scările 1, 2, 3);

Micro 19 - SC 33 – Asociația 402 – bloc G2 (scările 1, 2, 3), Asociația 415 – bloc O9 (scara 1), Asociația 440 – bloc G6 (scara 1), Asociația 475 – bloc R9 (scările 1, 2, 3), Asociația 479 – bloc R10 (scările 1, 2, 3);

Micro 19 - SC 50 – Asociația 477 – bloc Sănătatea 38, Asociația 478 – bloc 60 de apartamente, Asociația 480 – bloc G5 (scările 1, 2, 3);

Micro 21 – SC 43 – Asociația 553 – bloc G13 (scările 1, 2, 3, 4, 5, 7), CC INSOL SPRL Filiala Galați – Cămin Apaterm SA, Confort SA – cămin C6 – SC Confort SA;

Aurel Vlaicu – PT Liceul Metalurgic – Asociația 859 – bloc C (scara 1);

Micro 14 – PT 50 (ICMRS) – Asociația 805 – cămin bloc J (scara 1), Asociația 808 – bloc D (scara 1), Asociația 811 – cămin 1 și cămin 2, Asociația 813 – bloc A (scara 1), Asociația 816 – bloc B (scara 1) și bloc C (scara 1), Asociația 843 – bloc E, Asociația 879 – bloc I, Asociația 887 – bloc H, Asociația 890 – bloc G, Asociația 891 – cămin F;

Micro 40 - PT CSG – Asociația 612 – Mehid 2, cămin C2 (scara 1), cămin C3 (scara 1), cămin C4 (scara 1), Asociația 627 – cămin C2 (scara 1), Asociația 628 – cămin C5 (scara 1), Asociația 629 - cămin C6 (scara 1), Asociația 889 – bloc C1 (scara 1);

Micro 40 - SC 3 – Asociația 612 – Mehid 1, Teleconstrucția SA – Teleconstrucția cămin (scara 1);

Micro 40 – SC1 – Asociația 603 – blocurile A1, A2, A3, A4;

Micro 39 -  SC 6 – Asociația 807 – bloc Trefo (scara 1);

Micro 39 - SC 7 – Asociația 877 – bloc B2 (scara 1).

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI GALAȚI

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.