Jump to content

Consiliul Județean preia Direcția de Sport


dcp100168

Recommended Posts

CJ Galaţi vrea să preia DJST şi să modernizeze tabăra de la Gărboavele cu fonduri europene

Soluţia pentru finanţarea cluburilor sportive din judeţul Galaţi, promisă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, vine de la Ministerul Dezvoltării, astfel încât este depăşit obstacolul discutabilului regulament de finanţare, care ar fi fost la limita legii.
Costel Fotea a dezvăluit în cadrul şedinţei CJ din 31 mai 2018 că instituţia pe care o conduce că a primit o adresă oficială de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în care este avansată propunerea de preluare de către CJ a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Galaţi, cu tot cu tabere, a Casei de Cultură a Studenţilor şi a unor cluburi sportive aferente activelor DJST Galaţi. Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat ca deja a trimis către minister un acord de principiu urmând ca în şedinţa de iunie a Consiliului Judeţean să fie propus spre aprobare proiectul de preluare.

Ce active vor ajunge la CJ Galaţi

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi are în patrimoiu următoarele active: Complex alimentaţie şi cazare sportivi (Hotel Sport), Complex sportiv “Dunărea”, Bazinul Olimpic de Înot Galaţi, Tabără şcolară Gârboavele, Tabără şcolară Buciumeni, Sala de lupte “Ștefan Babin” (inclusiv Clubul), Sala de tenis de câmp (situată lângă fostul Cartodrom - inclusiv Clubul), Complex Arena de tenis de câmp “Dunărea” (inclusiv Clubul), Baza Nautică Kaiac Canoe de la Cătusa (inclusiv Clubul), Sediu ATTTS Galaţi (Agenţia teritorială a taberelor şcolare) şi imobilul în care funcţionează sediul DTSJ.
”Avem în momentul de faţă şi o sursă de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea taberei din Pădurea Gîrboavele astfel că dacă acest transfer se va face mai repede, până în vară sau toamnă vom depune proiect pe FLAG şi pentru tabăra de la Gîrboavele”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă şansă pentru Bazinul Olimpic şi Sala de Atletism

Bazinul Olimpic, a cărui reconstrucție a fost sistată în urmă cu șapte ani, ca de altfel toate bazele Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret vor fi preluate de către Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi. La fel se doreşte şi cu celelalte baze sportive din Galaţi aflate în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) şi acum în administrarea CSM Dunărea.

Ministerul Dezvoltării a propus, de curând, Consiliului Județean Galați să preia Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret (DJST), împreună cu toate bazele sportive pe care instituția le administrează, bunurile patrimoniale ale acesteia și personalul aferent. Acelaşi lucru s-a propus şi pentru bazele sportive aflate în administrarea CSM Dunărea, club aflat, ca şi DJST, în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului.
Anunțul a fost făcut de către președintele CJ, Costel Fotea, care a declarat că a transmis către MTS un răspuns pozitiv, iar într-o ședință viitoare a Consiliului Județean aleșii vor emite o hotărâre în acest sens. "Sunt un om căruia îi place sportul. Din păcate, în momentul de față, eu nu mai fac sport, deși ar trebui, dar sunt de acord să fie finanţat sportul. Avem nevoie de asta, avem valori în judeţul Galaţi care trebuie susţinute şi descoperite. Am încercat să facem un regulament pentru alocarea sumelor pentru sport. Credeţi-mă că în trei luni nu am reuşit să identific un regulament perfect, care să permită o finanţare în aşa fel încât, ulterior, să nu avem o problemă din punct de vedere juridic. Totodată, am primit o propunere din partea Ministerului Dezvoltării, prin care ne cere acceptul să trecem, de la MTS, direcțiile județene pentru tineret și sport în subordinea consiliilor judeţene, inclusiv cluburile sportive, tabere etc. În adresă se precizează transferul DJTS la nivelul judeţului, a competenţelor exercitate şi a patrimoniului acestora, constând în baze sportive, centre de agrement şi unităţi de cazare şi alimentaţie, precum şi personalul angajat al acestor structuri", a explicat Costel Fotea.
Președintele CJ a declarat că, astfel, ar ajunge în subordinea Consiliului Județean și cele două tabere școlare din județul Galați - Buciumeni și Gârboavele, abondonate de mai mulți ani, pe care instituția a dorit să le preia în nenumărate rânduri, pentru a le reabilita și moderniza, însă fără succes. De altfel, conducerea CJ a precizat că pentru tabăra de la Gârboavele are șansa depunerii unui proiect pe fonduri europene.

Multe sunt nefuncţionale

Din punct de vedere al sportului, CJ urmează să preia de la DJTS imobilul în care funcționează, Hotelul "Sport" şi Complexul Sportiv "Dunărea", care cuprinde două baze aflate în ruină: sala de atletism şi Bazinul Olimpic. Acesta din urmă intrase în 2011 în reconstrucţie, dar spre finalul acelui an lucrările au fost sistate şi totul a rămas în paragină, în lipsa finanţării de la MTS. Tot de la DJST ar mai veni la CJ taberele școlare de la Gârboavele și Buciumeni şi sediul ATTS Galați (Agenţia teritorială a taberelor şcolare).
De la CSM Dunărea ar urma să fie preluate sala de lupte "Ştefan Babin", încă în funcţiune, dar aflată într-o stare avansată de degradare, sala de tenis de câmp de lângă fostul cartodrom, nefuncţională de câţiva ani, şi Baza Nautică de kaiac-canoe de la Cătuşa.
Şi Primăria Municipiului Galaţi iniţiase demersurile preluării Bazinului Olimpic, dar lucrurile au stagnat, deşi în luna aprilie a anului trecut ministrul de atunci de la Tineret şi Sport, Marius Dunca, spunea că procedura va mai dura doar o lună. Acelaşi lucru se dorea de către municipalitate şi pentru sala de atletism.
În aceste condiţii, este posibil ca unele din bazele sportive menţionate să ajungă în cele din urmă în patrimoniul municipalităţii, președintele CJ, Costel Fotea, spunând că va purta o serie de discuții cu primarul Ionuţ Pucheanu. "Va trebui să existe o colaborare între CJ şi Primărie, astfel încât să facem lucrurile să meargă, să funcţioneze şi să fie utile pentru cei care vor să facă sport. Nu vă pot spune acum că vreau ca toate să vină la Consiliul Județean, să le avem noi pe toate. Va fi, aşa cum v-am obişnuit, o relaţie de colaborare cu municipalitatea şi vom vedea", a afirmat șeful CJ.
Ministerul Dezvoltării a propus totodată Consiliului Județean să preia și Casa de Cultură a Studenților, aflată acum tot la MTS. CJ ar putea emite o hotărâre privind preluarea DJTS şi a celorlalte baze în ședința de la finele acestei luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Consiliul Judeţean şi-a dat acordul pentru preluarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi este de acord cu preluarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, a declarat luni, preşedintele instituţiei, Costel Fotea. Potrivit acestuia, acordul de principiu pentru realizarea acestui transfer a fost exprimat în cadrul şedinţei ordinare a CJ Galaţi.

Pe lista transmisă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către CJ Galaţi pentru transfer se află Complexul de alimentaţie şi cazare pentru sportivi Hotel Sport, Complexul Sportiv Dunărea, Bazinul olimpic de înot, Tabăra şcolară de la Gârboavele, Tabăra şcolară de la Buciumeni, Sediul ATTTS, Sala de lupte ‘Nicolae Babin’, Sala de tenis de câmp, Complexul arena de tenis de câmp ‘Dunărea’, Baza Nautică Caiac-Canoe.

‘Prin hotărârea de astăzi arătăm că ne dorim să preluăm patrimoniul DJST Galaţi. Trebuie precizat că această decizie pe care am luat-o în şedinţa CJ Galaţi nu înseamnă că bazele sportive sunt, de astăzi, în administrarea CJ Galaţi. Acest lucru se va realiza printr-o lege, după o analiză completă a documentelor. Ulterior acestei analize vor fi stabilite cu exactitate obiectivele care vor fi preluate. La rândul nostru, realizăm o analiză proprie a patrimoniului DJST Galaţi pentru a stabili priorităţile de investiţii. De asemenea, căutăm surse de finanţare pentru reabilitarea infrastructurii. De exemplu, am identificat deja fonduri europene pentru refacerea taberei şcolare de la Gârboavele, iar pentru bazinul olimpic de înot analizăm mai multe surse de finanţare, inclusiv prin Compania Naţională de Investiţii. Îmi doresc ca, în momentul în care se vor parafa actele de transfer, să putem demara imediat câteva proiecte majore de modernizare a bazelor sportive şi a taberelor şcolare’, a declarat Costel Fotea.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Acord de preluare. Activele DJTS vor intra în patrimoniul judeţean

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi şi-a exprimat acordul cu privire la preluarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi, un vot pe un proiect de hotărâre în acest sens fiind dat în şedinţa de luni, 13 august. Taberele de la Gârboavele şi Buciumeni, bazinul olimpic rămas neterminat, dar şi alte baze sportive administrate în prezent de DJTS Galaţi, ar urma să intre în patrimoniul şi administrarea autorităţilor judeţene.

Posibilitatea preluării DJTS Galaţi de către CJ Galaţi a apărut după ce, în 2017, Guvernul a adoptat o hotărâre (HG nr. 229/2017) privind aprobarea unei "Strategii generale de descentralizare", prin care, în baza principiului subsidiarităţii, administraţiile locale şi judeţene ar putea prelua o parte din competenţele şi responsabilităţile administraţiei centrale, printre domeniile avute în vedere fiind şi cel al tineretului şi sportului. Drept urmare, încă din luna mai, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis o adresă către CJ Galaţi, prin care acesta era invitat să se pronunţe cu privire la preluarea patrimoniului DJTS. Miza este una ridicată, în condiţiile în care o serie de obiective, precum taberele de Gârboavele şi Buciumeni, au nevoie de ample lucrări de reabilitare, iar alte obiective, precum bazinul olimpic (parte a Complexului Sportiv "Dunărea"), zac de ani buni fără să fie finalizate ca investiţii. Dar, printre altele, DJTS Galaţi mai deţine şi Hotelul "Sport", sala de lupte "Ştefan Babin", Baza nautică de caiac-canoe de la Cătuşa, terenuri de sport etc.

"În urma unor analize mai amănunţite privind solicitarea Ministerului Dezvoltării şi a Ministerului Tineretului şi Sportului, în şedinţa de astăzi a CJ Galaţi am decis să ne dăm acordul ca Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi să facă parte, să fie administrată şi gestionată de CJ Galaţi, cu tot ce înseamnă patrimoniu, aparat de specialitate şi angajaţi. Astăzi e vorba de un acord de principiu, urmând ca transferul efectiv să fie făcut în baza unei legi, care să vină cu toate măsurile ce derivă din acest transfer - pentru că este vorba şi de finanţare, şi de patrimoniu, şi de aparatul de specialitate", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Prin urmare, cel puţin în cazul DJTS Galaţi, "mingea" se află la Guvern şi Parlament, iar pentru binele sportului gălăţean nu puteam decât să sperăm că procesul legislativ va avea un parcurs rapid. De altfel, nu este vorba doar de taberele şi bazele sportive din judeţul Galaţi, ci de toate obiectivele asemănătoare aflate în prezent în administrarea direcţiilor sportive din ţară. Şi chiar dacă în prezent nu se poate spune cu exactitate când va fi aprobată legea cu pricina, conducerea CJ Galaţi este optimistă cu privire la viitorul DJTS.

"Aşa cum cunosc eu CJ Galaţi, DJTS va avea o soartă mai bună în administrarea unor autorităţi locale. Cu siguranţă, vor fi investiţii ce vor schimba faţa acestei instituţii. Şi mă bucur că este o direcţie judeţeană, pentru că astfel putem implica şi alte cluburi sau echipe din judeţ, precum cele de la Piscu - pe haltere, judo la Tg.Bujor, avem box la Pechea", a arătat preşedintele CJ Galaţi.

Acesta a precizat că, deşi nu a fost fixată o listă de investiţii privind obiectivele pentru tineret şi sport, deja s-au identificat o serie de potenţiale surse de finanţare. Pentru tabără de la Gârboavele, de exemplu, CJ Galaţi a identificat o serie de fonduri puse la dispoziţia grupurilor de acţiune locală prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Rămâne de văzut cum se vor putea rezolva lucrurile şi la Buciumeni. De asemenea, lucrările la bazinul olimpic ar putea fi finalizate cu ajutorul Companiei Naţionale de Investiţii. În acelaşi timp, sunt o serie de obiective sportive la care, pentru modernizare, va fi necesară o cooperare între CJ Galaţi şi administraţia locală de la nivelul municipiului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.