Jump to content

Ţigările de contrabandă confiscate se întorc pe "piaţa neagră"


dcp100168

Recommended Posts

Cum au reuşit vameşii să distrugă doar în acte mii de pachete de ţigări de contrabandă confiscate. Marfa se întorcea pe piaţa neagră

Doi vameşi din Galaţi (angajaţi ai Direcţiei Regionale Vamale) sunt urmăriţi penal după ce ar fi fabricat un proces-verbal de distrugere a 4.100 de pachete de ţigări ce fuseseră confiscate de la o societate din Buzău. Direcţia Generală Anticorupţie urmează să stabilească gradul de complicitate al acestora şi în alte cauze similare, în care se suspectează că s-a procedat la fel.

O anchetă declanşată de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a reuşit să scoată la lumină un mecanism de corupţie despre care s-a vorbit foarte mult, dar pentru care, până acum, nu au existat dovezi. Mai exact este vorba despre afacerile tenebroase cu bunurile de contrabandă confiscate şi, teoretic, distruse de către angajaţii direcţiilor regionale vamale (instituţii subordonate Fiscului).

Chiar dacă pe unele canale media au apărut încă de acum câţiva ani speculaţii cu privire la faptul că se fac afaceri necurate în zona comisiilor care supervizează distrugerea ţigărilor de contrabandă, autorităţile au negat categoric că ar exista aşa ceva. Asta până zilele acestea, când s-a dovedit că fenomenul este cât se poate de real şi că o parte dintre mărfurile de contrabandă sunt „distruse” doar pe hârtie şi se întorc apoi pe piaţa neagră.

Contrabandă cu repetiţie

Ancheta a pornit de la o sesizare primită de DGA la începtul lui 2018, cu privire la faptul că la fabrica de ţigări din Pîrscov (Buzău) – unitate folosită de organele fiscale din sud-estul ţării pentru a distruge ţigările de contrabandă confiscate – se fac „manevre” cu marfa, în sensul că este sustrasă şi repusă în circulaţie pe piaţa neagră.

Verificările preliminare au dus la concluzia că afacerea era aranjată de o serie de angajaţi ai fabricii împreună cu agenţii de poliţie însoţitori ai transporturilor. Drept urmare, în 8 iunie 2018, angajaţii DGA au filat un astfel de transport, care conţinea câteva zeci de mii de pachete de ţigări şi era însoţit de agentul de poliţie Lucian Ştefan, şeful de post din localitatea Unguriu. Acesta a fost prins în flagrant pe când primea, sub formă de mită, 500 de pachete de ţigări, dintr-un total de 4.100 de pachete sustrase din trasportul ce era dus la distrugere. S-a stabilit că restul de 3.600 de pachete urmau să ajungă la doi angajaţi însărcinaţi cu distrugerea mărfii de contrabandă, aceştia fiind în complicitate cu doi inspectori ai Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, care aveau sarcina să întocmească acte de constatare a distrugerii cu date false.

„Conform suspiciunii, în procesele-verbale încheiate cu această ocazie, comisia atesta distrugerea întregii cantităţi de ţigări de contrabandă, deşi în realitate nu se întâmpla acest fapt”, a precizat DGA.

Poliţistul a fost arestat, ancheta continuă

În urma flagrantului, agentul de poliţie Lucian Ştefan a fost reţinut, apoi a fost arestat pentru 30 de zile. Bărbatul avea o vechime de 26 de ani în Poliţie şi mai avea doar un an până la pensionare.

În acelaşi timp, DGA a pus în mişcare urmărirea penală împotriva celor doi mituitori, care au fost puşi de procurori sub control judiciar pentru 60 de zile. „Bomba” a venit însă de-abia pe 12 iunie, când procurorii au anunţat că au pus în mişcare o acţiune penală şi împotriva celor doi angajaţi vamali care au menţionat în procesele-verbale că a fost distrusă întreaga cantitate de ţigări. Există suspiciunea că „scenariul” nu este la prima „reprezentaţie” şi că filiera a mai fost folosită pentru a alimenta cu ţigări de contrabandă piaţa neagră din sud-estul României.

Atât Inspectoratul de Poliţie al judeţului Buzău, cât şi Direcţia Regională a Finaţelor Publice Galaţi (de care ţin vameşii anchetaţi penal) au declanşat anchete interne pentru a stabili amploarea fenomenului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Doi vameşi gălăţeni, cercetaţi pentru fapte de corupţie

Doi vameşi din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, un agent de poliţie comunală din Buzău şi doi angajaţi ai unei firme având ca atribuţii distrugerea ţigărilor de contrabandă confiscate au căzut în plasa Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Ofițerii de poliție judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au organizat şi realizat, pe 7 iunie, prinderea în flagrant a unui agent de poliție de la un post de poliție comunală din cadrul IPJ Buzău, în timp ce primea, ca mită, 50 de cartușe de țigări, de la două persoane. Acestea erau angajați ai unei societăți comerciale având ca atribuții distrugerea țigărilor de contrabandă confiscate. Poliţistul a fost reţinut pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile, iar, ulterior, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform unui comunicat remis de SGA, bănuielile în acest caz au apărut în urmă cu câteva luni. "La începutul acestui an, ofițerii DGA - Serviciul Județean Anticorupție Buzău s-au sesizat din oficiu cu privire la existența unor suspiciuni referitoare la întocmirea nereală a procesului-verbal de distrugere a țigaretelor de contrabandă de către comisia de distrugere compusă din agentul de poliție, doi lucrători vamali din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, precum și din reprezentanți ai unei societăți comerciale. Conform suspiciunii, în procesele-verbale încheiate cu această ocazie, comisia atesta distrugerea întregii cantități de țigări de contrabandă, deși în realitate nu se întâmpla acest fapt. Cu privire la acest aspect, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, care a întocmit dosar penal și a dispus efectuarea de cercetări, în urma cărora s-a stabilit că, în perioada 4 - 8.06.2018, la sediul unei societăți comerciale din județul Buzău, a avut loc o nouă operațiune de distrugere a unei cantități de țigări de contrabandă. Întrucât din probele administrate rezulta că operațiunea de distrugere nu a fost efectuată în totalitate, precum și probabilitatea săvârșirii unor fapte penale, procurorul de caz a dispus organizarea unei acțiuni de prindere în flagrant, prilej cu care agentul de poliție a fost surprins în timp ce primea mită de la cei doi angajați ai societății comerciale care ar fi trebuit să distrugă țigările de contrabandă. Cu acest prilej, au fost identificate și ridicate în vederea cercetărilor 8 baxuri cu țigări (82.000 țigarete)".
DGA informează că cei doi angajați ai societății comerciale care au oferit mita sunt cercetați, sub măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și deținere ilegală de produse accizabile. "Totodată, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de cei doi lucrători vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale Galați, membri în comisia de distrugere, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile, ambii cercetați în stare de libertate".

Punctul de vedere al DGRFP

La solicitarea "Vieţii libere", directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici, susţine că instituţia va dispune măsurile legale care se impun. "Conducerea DGRFP Galaţi susţine demersurile organelor de aplicare a legii şi asigură implementarea tuturor măsurilor necesare prevenirii şi combaterii oricăror abateri de la regulile de conduită şi de la prevederile legale în vigoare. Totodată, reafirmăm hotărârea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a menţine un grad ridicat de încredere şi de respectare a standardelor de integritate şi corectitudine asumate, promovând activ şi constant integritatea, corectitudinea şi profesionalismul angajaţilor săi. Urmare informaţiilor care vor fi transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău privind calitatea funcţionarilor publici în cauză, conducerea DGRFP va dispune măsurile legale care se impun", este răspunsul dat de directorul general Eugen Ciorici.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Trei persoane au fost arestate preventiv după ce au contrafăcut decizii penale ale instanţei şi le-au folosit pentru activităţi de contrabandă

Trei persoane au fost arestate preventiv după ce au contrafăcut decizii penale ale instanţei şi le-au folosit pentru activităţi de contrabandă cu ţigarete indisponibilizate, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.
Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, cu sprijinul Biroului Operaţiuni Speciale Galaţi, au pus în executare zece mandate de percheziţie domiciliară şi cinci mandate de aducere, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, fals intelectual şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 - 2018, doi funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi ar fi folosit mai multe adrese emise de instituţia din care fac parte, precum şi fotocopii ale unor decizii penale pronunţate de instanţele gălăţene, contrafăcute prin inserarea unor menţiuni necorespunzătoare adevărului şi, în baza acestora, ar fi solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi predarea cantităţilor de ţigări indisponibilizate de organele de poliţie în mai multe dosare penale de contrabandă.
Astfel, persoanele în cauză ar fi determinat un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi să le predea cantitatea de 340 baxuri ţigarete de contrabandă, contrar dispoziţiilor legale cuprinse în Codul Fiscal şi în Codul de Procedură Penală.
Totodată, în urma activităţilor de cercetare penală efectuate, s-a constatat o lipsă în gestiunea unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de 2.448 baxuri ţigarete, poliţiştii continuând verificările în vederea identificării destinaţiei bunurilor, a stabilirii întregii activităţi infracţionale şi a completării probatoriului în acest sens.
Trei persoane au fost reţinute, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, ulterior instanţa dispunând arestarea preventivă a acestora.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Caz fără precedent în România: mafioţii au dat atacul la depozitul de mărfuri confiscate de la Galaţi. Au furat 1,4 milioane de pachete de ţigări

Potrivit poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, 340 de baxuri de ţigări (fiecare bax are 500 de pachete) au fost scoase cu documente falsificate (printre care şi o hotărâre judecătorească), iar alte 2.448 de baxuri au dispărut pur şi simplu din depozit. Ancheta penală este în curs, mai multe persoane fiind anchetate în libertate sau în stare de arest preventiv.

Caz demn de filmele cu mafioţi la Galaţi, acolo unde oamenii legii au descoperit un caz uriaş de fraudă cu ţigări de contrabandă confiscate, care pur şi simplu au dispărut din depozitele Poliţiei. În total, este vorba despre 1,4 milioane de pachete de ţigări, aflate în 2.788 de baxuri, dintre care se ştie că doar o parte (340 de baxuri) au fost scoase cu acte false din depozit. Despre restul nu s-a aflat, deocamdată, cum au dispărut.

De altfel, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, cu sprijinul Biroului Operaţiuni Speciale Galaţi au pus în executare, miercuri, 22 august 2018, 10 mandate de percheziţie domiciliară şi 5 mandate de aducere.

În dosarul penal  se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  contrabandă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, fals intellectual şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017-2018, doi funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi ar fi  folosit mai multe adrese emise de instituţia din care fac parte, precum şi fotocopii ale unor decizii penale pronunţate de instanţele gălăţene, contrafăcute prin inserarea unor menţiuni necorespunzătoare adevărului şi, în baza acestora, ar fi solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi predarea cantităţilor de ţigări indisponibilizate de organele de poliţie în mai multe dosare penale de contrabandă”, a precizat SICE Galaţi.

Astfel, persoanele  în cauză ar fi determinat un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi să le predea cantitatea de 340 baxuri ţigarete de contrabandă, contrar dispoziţiilor legale cuprinse în Codul Fiscal şi în Codul de Procedură Penală.

Totodată, în urma activităţilor de cercetare penală efectuate, s-a constatat o lipsă în gestiunea unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de 2.448 baxuri ţigarete, poliţiştii continuând verificările în vederea identificării destinaţiei bunurilor, a stabilirii întregii activităţi infracţionale şi a completării probatoriului în acest sens.

Trei persoane au fost reţinute, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, ulterior instanţa dispunând arestarea preventivă a acestora.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ţigări de contrabandă preluate cu hotărâri judecătoreşti false

Tribunalul Galaţi va judeca astăzi o cerere venită din partea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi, cu privire la prelungirea măsurilor preventive faţă de cei doi agenţi vamali şi faţă de poliţistul implicaţi în furtul, respectiv, dispariţia mai multor pachete de ţigări de la Camera de Corupri Delicte de la IPJ, dar şi din magazia Biroului Vamal Galaţi.

Este vorba despre Sorin Camil Niţă, controlor vamal principal, aflat în arest preventiv, Marian Iovu, şef Birou Vamal de Frontieră Galaţi, şi Vasile Neagu, agent şef principal de poliţie şi gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a IPJ, ambii aflaţi în arest la domiciliu.

Conform anchetatorilor, Sorin Niţă este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Marian Iovu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă, în formă continuată, şi fals intelectual în formă continuată, iar Vasile Neagu de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la contrabandă, în formă continuată, şi compromitere a intereselor justiţiei.

Sesizare din partea Curţii de Apel Galaţi

Ancheta cu privire la cei trei inculpaţi a început după ce Curtea de Apel Galaţi a formulat o sesizare, înregistrată iniţial la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ, cu privire la faptul că o sentinţă judecătorească a fost falsificată. Totul a început după ce comisia de valorificare a bunurilor confiscate din cadrul ANAF a constatat că are două hotărâri cu dispoziţii contradictorii, care vizau acelaşi dosar. Astfel, s-au cerut clarificări la Curtea de Apel Galaţi despre cele două hotărâri, ceea ce a determinat instanţa de judecată să formuleze un denunţ cu privire la falsificarea deciziei.

În timpul anchetei s-a stabilit că Sorin Camil Niţă l-a cunoscut pe Vasile Neagu în primăvara anului 2017. La scurt timp, controlorul vamal a mers la agentul de poliţie, căruia i-a solicitat, verbal, informaţii cu privire la cantităţile de ţigări aflate în Camera de Corpuri Delicte. Astfel, Sorin Niţă a primit o listă cu datele exacte a dovezilor de depunere a bunurilor, dar şi o listă cu persoanele de la care au fost confiscate ţigările.

Lipsă în gestiune

Anchetatorii susţin că datele obţinute au fost folosite de inculpatul Sorin Camil Niţă pentru a falsifica şase hotărâri judecătoreşti, pe care ulterior le-a utilizat pentru a justifica preluarea a 170.948 de pachete de ţigări de contrabandă de la Camera de Corpuri Delicte de la IPJ. Conform anchetatorilor, ţigările au fost preluate de controlorul vamal cu două autoturisme care nu îi aparţineau şi nici nu erau de la Biroul Vamal, folosind adrese semnate chiar de şeful Biroului, inculpatul Marian Iovu.

Trei dintre hotărârile falsificate vizau dosare de contrabandă aflate pe rolul instanţelor de judecată, iar alte trei vizau dosare finalizate cu sentinţe definitive, una dintre ele fiind falsificată înainte de pronunţarea definitivă, fiind şi cea care a stat la baza denunţului.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la magazia de bunuri reţinute în vederea confiscării şi a celor intrate în proprietatea privată a statului din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, magazie aflată în gestiunea exclusivă a inculpatului Niţă, organele de urmărire penală au constatat că aici mai existau doar 80 de pachete de ţigări. După ce au verificat şi documentele, organele de cercetare penală au stabilit că din gestiunea lui Sorin Niţă lipseşte o cantitate de 1.224.710 pachete de ţigări. Controlorul vamal le-a spus anchetatorilor că aproximativ 1.100.000 de pachete de ţigări au fost predate la topit, însă anchetatorii urmează să stabilească dacă declaraţia este sau nu adevărată. În faţa anchetatorilor, Sorin Camil Niţă a recunoscut faptul că a falsificat hotărârile judecătoreşti şi că ţigările preluate pe baza acestor falsuri au fost valorificate ulterior contra unor sume ce variau între 50 de bani şi 1,50 lei pachetul.

Cei trei au fost reţinuţi, iar la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, instanţa a decis ca Sorin Niţă să fie arestat preventiv, iar ceilalţi doi inculpaţi să fie plasaţi în arest la domiciliu. Ulterior, procurorii de la Parchetul Judecătoriei şi-au declinat competenţa, iar dosarul a ajuns la DIICOT Galaţi, ancheta fiind continuată de această unitate de parchet, care a şi cerut, de altfel, prelungirea măsurilor preventive faţă de inculpaţi, solicitare ce va fi judecată astăzi de Tribunalul Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ce modeşti sunt vameşii acuzaţi de contrabandă. Puşi pe căpătuială sau pioni de sacrificiu

Cei doi vameşi şi poliţistul acuzaţi că au sustras sute de mii de baxuri de ţigări provenite din contrabandă cu ajutorul unor hotărâri judecătoreşti falsificate nu sunt, la prima vedere, chiar întruchipări ale unor mafioţi. Declaraţiile de avere ale celor trei confirmă că trăiesc, oficial, ca muritorii de rând: din salarii şi credite la bănci.

Sorin Camil Niţă, Marian Iovu şi Vasile Neagu sunt cele trei persoane acuzate, deocamdată, oficial, de o megaescrocherie care a dus la şubrezirea credibilităţii autorităţii judecătoreşti, dar şi a instituţiilor unde aceştia lucrează. În speţă, Vama şi Poliţia, structuri în care nu se poate spune că angajaţii sunt printre cel mai prost plătiţi bugetari, dar unde, prin funcţiile ocupate, au găsit breşele să contribuie la punerea pe picioare a unei maşinării de tip mafiot: contrabandă la contrabandă. Pe scurt, furau din ţigările confiscate de la contrabandişti şi le puneau la rândul lor într-un circuit similar, pentru a face profit. Totul la adăpostul unor documente emise de instanţele judecătoreşti, unde cu un cuvânt schimbat sau o ştampilă modificată, reuşeau să creeze aparenţele unor operaţiuni perfect legale. 170.948 de pachete de ţigări au "dispărut" astfel din Camera de Corpuri Delicte a IPJ Galaţi şi, în loc să fie distruse la finalul proceselor, au fost repuse în vânzare, unde altundeva decât pe piaţa neagră, la preţuri mult inferioare celor practicate în comerţul legal.

Niţă, acuzat că a "topit" tot

Singurul arestat preventiv din lotul pus oficial sub acuzare de procurori este Sorin Camil Niţă, controlor vamal principal, indicat de anchetatori ca iniţiatorul maşinăriei de tip mafiot. Despre Camil Niţă se spune că ar fi pus umărul la falsificarea a şase hotărâri judecătoreşti, cu scopul de a scoate din depozitul poliţiei baxurile de ţigări, care ulterior au fost vândute contra unor sume ce variau între 50 de bani şi 1,50 lei pachetul (de zece ori mai puţin decât valoarea unui pachet în magazin!).

Concomitent, anchetatorii au descoperit că din depozitul de la Biroul Vamal Galaţi, gestionat de acesta, lipseau peste un 1.200.000 de pachete de tutun, Niţă declarând că mare parte dintre acestea fuseseră date la topit. Declaraţia este în curs de verificare. Deocamdată, cert, este că în timp ce Niţă făcea contrabandă cu tutun la preţ de dumping, el câştiga, lunar, de la Vamă, un salariu de peste 2.700 de lei, la care se adaugă, potrivit declaraţiei de avere a acestuia aferent anului 2017, un venit lunar al soţiei, asistent farmacist, de peste 2.100 de lei. Conform documentului, familia Niţă deţine un apartament cumpărat în 2014, printr-un credit bancar a cărui valoare şi scadenţă nu este specificată în declaraţia de avere, şi un autoturism Ford, fabricat în 2013. Fără datorii la bănci, fără depozite, împrumuturi, cadouri sau copii minori în întreţinere.

Şeful Iovu gira transporturile

Marian Iovu, şeful Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, era cel care dădea aparenţa de legalitate transporturilor de tutun care plecau cu acte falsificate din depozitul Poliţiei către lumea largă, unde urmau a fi vândute ţigările. Procurorii spun că, prin calitatea pe care o avea, acesta semna adresele care însoţeau transporturile baxurilor, făcute cu două autoturisme ce nu îi aparţineau nici lui Camil Niţă, nici Biroului Vamal.

Acuzat de complicitate la contrabandă în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, Marian Iovu stătea ceva mai bine şi la capitoul avere, dar şi la datorii. Din cea mai recentă declaraţie de avere a funcţionarului, aflăm că acesta încasa de la Vamă, lunar, un salariu de peste 6.000 de lei, în timp ce soţia sa aducea în casă, tot lunar, aproape 4.400 de lei, ca director zonal al unei companii multinaţionale care produce soluţii integrate pentru bucătărie şi baie. La aşa venituri, datoriile sunt pe măsură, pentru că Marian Iovu declară un credit de 83.000 franci elveţieni, contractat în 2008 pe 30 de ani, cel mai probabil pentru imobilul de 150 de metri pătraţi achiţizionat în acel an, în intravilanul municipiului Galaţi. Parcul auto al familiei cuprindea, conform ultimei declaraţii de avere, patru vehicule, trei maşini şi o motocicletă, toate mărci italiene. Marian Iovu a scăpat, deocamdată mai uşor decât subalternul său Camil Niţă, el fiind plasat în arest la domiciliu. 

Vasile Neagu, poliţistul din horă

Agentul Vasile Neagu este omul din cadrul Poliţiei "picat" în ancheta deschisă ca urmare a sesizării venite din partea Curţii de Apel, care a observat că una dintre hotărâri îi fusese falsificată. Candidat perseverent la concursuri de promovare în corpul ofiţerilor, în ultimii ani, la Poliţie, Neagu şi-a împletit aspiraţiile de avansare cu cooperarea interinstitituţională, în primăvara lui 2017, când l-a cunoscut pe Camil Niţă. Vameşul i-a cerut, verbal, informaţii cu privire la cantităţile de ţigări aflate în Camera de Corpuri Delicte, iar agentul Neagu i-a pus la dispoziţie o listă cu datele exacte ale dovezilor de depunere a bunurilor, dar şi o listă cu persoanele de la care au fost confiscate ţigările. Date suficiente pentru identificarea dosarelor şi hotărârilor care s-au dat în aceste cauze, pentru ca Niţă şi complicii săi să treacă la următorii paşi. Acuzat de complicitate la contrabandă, în formă continuată, şi compromitere a intereselor justiţiei, Vasile Neagu a fost plasat în arest la domiciliu. Nu în casa proprietate personală, pentru că potrivit ultimei declaraţii de avere nu deţine niciun imobil pe numele său. Are doar o maşină de fabricaţie germană, din 2012, şi un salariu lunar de circa 3.000 de lei.

Dosarul în care sunt cercetaţi cei trei funcţionari se află acum pe masa procurorilor DIICOT Galaţi. Tribunalul a prelungit, zilele trecute, măsurile preventive dispuse iniţial, decizia fiind atacată de Sorin Camil Niţă şi Vasile Neagu, care au cerut să fie puşi sub control judiciar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cum a reuşit un controlor vamal să scoată peste 170.000 de pachete de ţigări din camera de corpuri delicte a Poliţiei. Le-a vândut ca să îşi întreţină iubita

Bărbatul a falsificat şase hotărâri judecătoreşti, inducându-l în eroare inclusiv pe şeful vămii, care a semnat actele de transfer a ţigărilor de contrabandă la Biroul Vamal de Frontieră. Operaţiunea pusă pe picioare de controlorul vamal a fost atât de bine executată, încât acesta a ajuns să fie ajutat de către un inspector vamal şi un agent şef de Poliţie ca să scoată ţigările de contrabandă din camera de corpuri delicte a Poliţiei.

Procurorii DIICOT Galaţi i-au trimis în judecată, pe 8 februarie, pe Sorin Camil Niţă, aflat în prezent în arest preventiv, M. M., A. M. şi B. M. pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2017 – începutul lunii decembrie 2017, pe raza judeţului Galaţi a acţionat un grup infracţional organizat constituit în vederea obţinerii unor importante profituri materiale prin activităţi de preluare, transport, depozitare, predare şi vânzare a unor cantităţii provenite din contrabandă aflate în custodia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi – Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative.

”S-a stabilit faptul că grupul infracţional organizat a fost constituit la iniţiativa inculpatului Sorin Camil Niţă care şi-a asumat şi rolul de lider al acestuia, din acesta făcând parte, pe toată durata de acţiune a structurii infracţionale, inculpatele M. M., A. M. şi B. M. S-a reţinut faptul că scopul grupului infracţional a fost acela al obţinerii de foloase materiale prin valorificarea unor importante cantităţi de ţigarete aflate în custodia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi ca urmare a cercetărilor care au fost efectuate/se efectuează de către organele de urmărire penală în dosare ce au ca obiect comiterea infracţiunilor de contrabandă”, au stabilit procurorii antimafia.

În vederea preluării ţigărilor de contrabandă din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi au fost falsificate şi folosite ulterior şase sentinţe penale pretins emise de instanţele de judecată, precum şi şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii.

Cum a început totul

Acţionând în calitate de lider al grupului infracţional organizat, Sorin Camil Niţă şi-a asumat rolul de a falsifica hotărârile judecătoreşti, precum şi adresele întocmite, care urmau să fie utilizate în faţa lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi în vederea preluării ţigărilor de conrrabandă.

Sorin Camil Niţă  este controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi şi a fost repartizat să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. În această calitate, Niţă avea printre atribuţiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală şi totodată pe aceea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală.

În calitatea pe care o deţinea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, Sorin Camil Niţă a primit o sentinţă penală pronunţată de către Judecătoria Târgu Bujor, prin care se dispunea „confiscarea în favoarea Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a cantităţii de 267.480 de pachete de ţigări (...) bunuri ce au fost indisponibilizate de lucrătorii din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigaţii Fraude la sediul IPJ Galaţi.

Cu toate că potrivit art. 431 Cod fiscal „tutunurile prelucrate confiscate ori intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se predau de către organul care a dispus confiscarea, pentru distrugere, antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse,” această sentinţă a rămas definitivă în forma pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor, sub aspectul măsurii confiscării, astfel că s-a procedat la punerea sa în executare în această formă, motiv pentru care ţigările confiscate au fost predate către antrepozitarii pentru tutun prelucrat de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi (actualmente Direcţia Regională Vamală Galaţi) după ce, în prealabil, au fost preluate de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Este de menţionat faptul că Sorin Camil Niţă a avut cunoştinţă despre existenţa şi conţinutul sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor şi a procedat la ridicarea de la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii de ţigări şi la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi, conform dispoziţiilor Codului fiscal, având în vedere calitatea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate pe care o deţinea.

Nu mai avea bani să-şi întreţină iubita

În cursul anului 2015, Sorin Camil Niţă a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe M. M., o femeie cu care a iniţiat o relaţie care a evoluat, cei doi ajungând ulterior să se întâlnească. Întrucât avea probleme financiare generate de cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile obţinute în mod licit (întreţinerea familiei, plata pensiei de întreţinere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relaţia afectivă în derulare, pe care o avea cu noua iubită), controlorul vamal s-a gândit la un mod prin care să facă rost repede de bani.

”Cunoscând conţinutul sentinţei penale pronunţate de către Judecătoria Târgu Bujor, inculpatul N. S. C. a ajuns la concluzia că putea obţine importante profituri materiale prin preluarea din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi a unor cantităţi de ţigări de contrabandă ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate şi valorificarea ulterioară a acestora prin utilizarea, în acest scop, a unor hotărâri judecătoreşti falsificate. Având în vedere relaţia apropiată pe care o avea cu inculpata M. M., inculpatul N. S. C. i-a înfăţişat acesteia posibilitatea de a-şi spori veniturile prin valorificarea unor cantităţi de ţigări de contrabandă la preţuri mult inferioare, explicându-i faptul că în calitatea sa de lucrător vamal putea procura astfel de bunuri”, au stabilit anchetatorii.

Ţigările preluate din custodia Poliţiei ajungeau la o contrabandistă cunoscută

Când a auzit că poate câştiga zeci de mii de lei fără prea mari dureri de cap, M. M. a fost de acord să se implice în preluarea, transportul, depozitarea, predarea şi valorificarea ţigărilor de contrabandă. Pentru că nu voia să fie prinsă cu ţigări de contrabandă asupra sa,  dar şi pentru că nu voia să se facă legătura între ea şi afacerea ilegală pe care o pusese pe picioare cu iubitul său, femeia a implicat-o pe mama sa, A. M.

”Conform modului de lucru convenit de către inculpaţii N. S. C. şi M. M., cel dintâi urma să transporte ţigările de contrabandă la locuinţa mamei inculpatei din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, unde acestea trebuiau să rămână depozitate o perioadă scurtă, respectiv până la preluarea acestora de către destinatarii care urmau să se ocupe de valorificarea en-detail a acestora. În paralel, inculpata M. M. a abordat-o pe mama sa, inculpata A. M., căreia i-a solicitat să primească şi să păstreze la locuinţa sa cantităţi de ţigări de contrabandă care urmau să-i fie aduse de inculpatul N. S. C. pe care i l-a prezentat ca fiind „un cunoscut”. Totodată i-a solicitat acesteia să identifice o persoană care era dispusă să preia şi să valorifice cantităţile de ţigări care urmau să fie aduse la locuinţa sa, ambele cunoscând-o pe inculpata B.M., originară din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Pe raza localităţii susmenţionate era de notorietate faptul că inculpata B. M. se ocupa cu vânzarea de ţigări de contrabandă, aceasta fiind cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Galaţi pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.” se arată în rechizitoriu.

A. M. a contactat-o pe inculpata B. M., explicându-i acesteia că putea să-i ofere spre valorificare cantităţi de ţigări de contrabandă pe care trebuia să le preia de la locuinţa sa din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Având în vedere faptul că a fost asigurată că preţurile de vânzare a cantităţilor de ţigarete urmau să fie mult sub cel obişnuit şi urmărind obţinerea de profituri material, B. M. a decis să se implice în preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor de contrabandă.

A mers pe încredere

Pe 03.01.2017, calitatea de gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a fost preluată de către inculpatul N. V., agent şef adjunct în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. Profitând de lipsa de experienţă a acestuia în gestionarea camerei corpurlor delicte, Sorin Camil Niţă i-a propus să îl ajute pentru a crea spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări.

Având încredere în susţinerile controlorului vamal, N. V. a întocmit un înscris olograf, pe o copertă de carton format A4, în care a inserat un număr de nouă rubrici separat în cuprinsul cărora erau înscrise numerele de dovadă de introducere în Camera de Corpuri Delicte, numărul dosarelor penale în care erau efectuate cercetările şi numele şi CNP-ul persoanelor de la care fuseseră ridicate cantităţile de ţigări. Ulterior,  acesta  i-a transmis lui Niţă şi fotografii după etichetele aplicate pe sacii în care se păstrau ţigaretele ridicate de către organele de urmărire penală.

”Având în vedere faptul că deţinea datele necesare pentru obţinerea ţigareteor de contrabandă pe care le putea valorifica, prin intermediul inculpatelor M. M., A. M. şi B. M., inculpatul Sorin Camil Niţă a conceput un mod de lucru apt de a determina predarea de către inculpatul N. V. a unor importante cantităţi de ţigarete de contrabandă care se aflau în păstrare la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi. Astfel, acesta a decis să plăsmuiască o serie de sentinţe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării pe care apoi să le prezinte la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi.  În vederea falsificării hotărârilor judecătoreşti inculpatul N. S. C a accesat site-ul http://portal.just.ro/ introducând în criteriile de căutare numele persoanelor cercetate, astfel cum fuseseră indicate de către inculpatul N. V.  După identificarea dosarelor penale, inculpatul Sorin Camil Niţă a procedat la accesarea acestora, în sensul că proceda la copierea minutelor publicate pe site-ul susmenţionat întocmind ulterior documente în format Word. Ulterior, acesta proceda la întocmirea în fals a unor hotărâri judecătoreşti utilizând minutele copiate şi datele din cuprinsul acestora inserând aspecte legate de confiscarea special, respectiv faptul că se dispunea confiscarea cantităţilor de ţigări în folosul/favoarea autorităţii vamale. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată executând semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

După întocmirea sentinţelor falsificate, controlorul vamal se deplasa la locul de muncă unde, de pe sistemul de calcul alocat, întocmea adrese din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, prin care se solicita predarea către unitatea vamală a cantităţilor de ţigări cuprinse în sentinţele penale ataşate (falsificate). Pentru ca adresele emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi să producă efecte juridice acestea trebuiau semnate de şeful instituţiei, respectiv de către I. M., şi să poarte ştampila autorităţii vamale.

Şeful vămii a semnat ca primarul

Sorin Camil Niţă a decis să profite de lipsa de personal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de multitudinea de documente care se întocmesc la această unitate respectiv de supraaglomerarea şefului vămii, I. M., precum şi de lipsa mijloacelor de transport. Astfel, controlorul vamal preda la mapa şefului Biroului Vamal de Frontieră Galaţi adresele emise în numele şi pe seama instituţiei la care se aflau ataşate sentinţele penale falsificate în modalitatea descrisă mai sus. I. M. semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

După finalizarea acestei proceduri, Niţă cerea secretarei adresa de înaintare şi sentinţa penală ataşată, aplicând peste semnătura lui I. M. ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi şi precizând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondenţa către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi. Controlorul vamal mergea apoi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi unde preda, fie la registratură, fie direct lui N. V., adresa emisă în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră, la care se afla ataşată sentinţa penală falsificată.

După recepţionarea lucrării, N. V. întocmea un raport prin care solicita scoatere din Camera de Corpuri Delicte a cantităţilor de ţigarete menţionate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti falsificate, în vederea predării către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, astfel cum era menţionat în cuprinsul adresei întocmite în fals de către Sorin Camil Niţă. După efectuarea acestei proceduri, N. V. putea remite efectiv ţigările de contrabandă către Sorin Camil Niţă, sens în care îl contacta telefonic, solicitându-i să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

”Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul N. S. C prelua cantităţile de ţigări de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, transportându-le şi depozitându-le temporar în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Această „procedură” era derulată de către inculpatul N. S. C pentru a da senzaţia persoanelor care îl ajutau la manipularea şi transportul ţigărilor că urma să procedeze la preluarea mărfurilor în vederea predării către antrepozitarii autorizaţi dar şi pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M. că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie până la predare”, se arată în actul de acuzare.

Un inspector vamal şi un agent şef de poliţie, asistenţi fără voie în caruselul infracţional

Pentru manipularea şi transportul şi cantităţilor de ţigări, N. S. C a apelat la trei persoane, dintre care una dintre ele deţinea funcţia de inspector vamal, susţinând în faţa acestora că acţionează în vederea preluării şi transportului ţigărilor de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi pentru a proceda ulterior la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi. 

Modul în care Sorin Camil Niţă a acţionat, respectiv prezentarea la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeţului Galaţi unde era aşteptat de către N. V. (agent şef de poliţie), înscrierea mijloacelor de transport în registrul de acces auto, întocmirea proceselor verbale de predare a cantităţilor de ţigarete, precum şi calitatea acestuia de inspector vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, au creat impresia că acesta acţionează cât se poate de legal, în baza unor hotărâri judecătoreşti autentice.

După depozitarea cantităţilor de ţigări în incinta magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, controlorul vamal aştepta momentul optim pentru a realiza transportul acestora către locuinţa lui A. M.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul Sorin Camil Niţă a acţionat în şase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi un număr de şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii totale de 170.948 pachete de ţigarete,de diferite mărci, provenite din contrabandă. Ca urmare a înţelegerii prealabile pe care o avea cu inculpatele M. M. şi A. M., inculpatul Sorin Camil Niţă a transportat şi depozitat, prin acţiuni repetate, întreaga cantitate de ţigarete la locuinţa celei din urmă inculpate de unde au fost preluate şi valorificate, în diferite tranşe, de către inculpata B. M.”, au descoperit anchetatorii.

Controlorul vamal, iubita acestuia şi complicii lor au obţinut 870.437 de lei din vânzarea ţigărilor de contrabandă scoase ilegal din camera de corpuri delicte a IPJ Galaţi. Dosarul a ajuns pe masa Tribunalului Galaţi, care urmează să stabilească primul termen de judecată.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Primele condamnări în cazul controlorului vamal care a vândut 170.000 de pachete de ţigări din camera de corpuri delicte ca să-şi întreţină noua iubită

Operaţiunea a fost gândită de controlorul vamal până în cele mai mici detalii, falsurile fiind atât de credibile încât s-a ajuns să fie ajutat de un inspector vamal şi un agent şef de Poliţie ca să scoată ţigările din camera de corpuri delicte a Poliţiei.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe 17 ianuarie pe Sorin Camil Niţă, control vamal, la 7 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, fals material în înscrisurile oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Iubita lui, Mirela Mocanu, a primit 6 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată. Maria Avădanei, mama Mirelei Mocanu, şi Maria Bâldigău, o contrabandistă cunoscută de ţigări, au fost condamnate tot la 6 ani de închisoare pentru aceleaşi infracţiuni. Judecătorii au dispus confiscarea a câte 217.610  de lei de la fiecare dintre protagoniştii acestui caz desprins parcă din filme în contul sumelor de bani obţinute din vânzarea ţigărilor scoase din camera de corpuri delicte a Poliţiei. Decizia instanţei nu este definitivă.

Sorin Camil Niţă este controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi, fiind repartizat să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. În această calitate, Niţă avea printre atribuţiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală şi totodată pe aceea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală. În calitatea pe care o deţinea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, Sorin Camil Niţă a primit o sentinţă penală pronunţată de către Judecătoria Târgu Bujor, prin care se dispunea „confiscarea în favoarea Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a cantităţii de 267.480 de pachete de ţigări (...) bunuri ce au fost indisponibilizate de lucrătorii din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigaţii Fraude la sediul IPJ Galaţi. Cu toate că potrivit art. 431 Cod fiscal „tutunurile prelucrate confiscate ori intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se predau de către organul care a dispus confiscarea, pentru distrugere, antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse,” această sentinţă a rămas definitivă în forma pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor, sub aspectul măsurii confiscării, astfel că s-a procedat la punerea sa în executare în această formă, motiv pentru care ţigările confiscate au fost predate către antrepozitarii pentru tutun prelucrat de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi (actualmente Direcţia Regională Vamală Galaţi) după ce, în prealabil, au fost preluate de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi. Este de menţionat faptul că Sorin Camil Niţă a avut cunoştinţă despre existenţa şi conţinutul sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor şi a procedat la ridicarea de la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii de ţigări şi la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi, conform dispoziţiilor Codului fiscal, având în vedere calitatea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate pe care o deţinea.

În cursul anului 2015, Sorin Camil Niţă a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe Mirela Mocanu, o femeie cu care a iniţiat o relaţie care a evoluat, cei doi ajungând ulterior să se întâlnească. Întrucât avea probleme financiare generate de cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile obţinute în mod licit (întreţinerea familiei, plata pensiei de întreţinere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relaţia afectivă în derulare, pe care o avea cu noua iubită), controlorul vamal s-a gândit la un mod prin care să facă rost repede de bani. ”Cunoscând conţinutul sentinţei penale pronunţate de către Judecătoria Târgu Bujor, inculpatul Sorin Camil Niţă a ajuns la concluzia că putea obţine importante profituri materiale prin preluarea din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi a unor cantităţi de ţigări de contrabandă ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate şi valorificarea ulterioară a acestora prin utilizarea, în acest scop, a unor hotărâri judecătoreşti falsificate. Având în vedere relaţia apropiată pe care o avea cu inculpata Mirela Mocanu, inculpatul Sorin Camil Niţă i-a înfăţişat acesteia posibilitatea de a-şi spori veniturile prin valorificarea unor cantităţi de ţigări de contrabandă la preţuri mult inferioare, explicându-i faptul că în calitatea sa de lucrător vamal putea procura astfel de bunuri”, au stabilit anchetatorii.

Când a auzit că poate câştiga zeci de mii de lei fără prea mari dureri de cap, Mirela Mocanu a fost de acord să se implice în preluarea, transportul, depozitarea, predarea şi valorificarea ţigărilor de contrabandă. Pentru că nu voia să fie prinsă cu ţigări de contrabandă asupra sa, dar şi pentru că nu voia să se facă legătura între ea şi afacerea ilegală pe care o pusese pe picioare cu iubitul său, femeia a implicat-o pe mama sa, Maria Avădanei. ”Conform modului de lucru convenit de către inculpaţii Sorin Camil Niţă şi Mirela Mocanu, cel dintâi urma să transporte ţigările de contrabandă la locuinţa mamei inculpatei din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, unde acestea trebuiau să rămână depozitate o perioadă scurtă, respectiv până la preluarea acestora de către destinatarii care urmau să se ocupe de valorificarea en-detail a acestora. În paralel, inculpata Mirela Mocanu a abordat-o pe mama sa, inculpata Maria Avădanei, căreia i-a solicitat să primească şi să păstreze la locuinţa sa cantităţi de ţigări de contrabandă care urmau să-i fie aduse de inculpatul Sorin Camil Niţă pe care i l-a prezentat ca fiind „un cunoscut”. Totodată i-a solicitat acesteia să identifice o persoană care era dispusă să preia şi să valorifice cantităţile de ţigări care urmau să fie aduse la locuinţa sa, ambele cunoscând-o pe inculpata Maria Bâldigău, originară din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Pe raza localităţii susmenţionate era de notorietate faptul că inculpata Maria Bâldigău ocupa cu vânzarea de ţigări de contrabandă, aceasta fiind cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Galaţi pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.” se arată în rechizitoriu. Maria Avădanei a contactat-o pe inculpata Maria Bâldigău, explicându-i acesteia că putea să-i ofere spre valorificare cantităţi de ţigări de contrabandă pe care trebuia să le preia de la locuinţa sa din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Având în vedere faptul că a fost asigurată că preţurile de vânzare a cantităţilor de ţigarete urmau să fie mult sub cel obişnuit şi urmărind obţinerea de profituri material, Maria Bâldigău a decis să se implice în preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor de contrabandă.

Pe 03.01.2017, calitatea de gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a fost preluată de către inculpatul N. V., agent şef adjunct în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. Profitând de lipsa de experienţă a acestuia în gestionarea camerei corpurlor delicte, Sorin Camil Niţă i-a propus să îl ajute pentru  a crea spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări. Având încredere în susţinerile controlorului vamal, N. V. a întocmit un înscris olograf, pe o copertă de carton format A4, în care a inserat un număr de nouă rubrici separat în cuprinsul cărora erau înscrise numerele de dovadă de introducere în Camera de Corpuri Delicte, numărul dosarelor penale în care erau efectuate cercetările şi numele şi CNP-ul persoanelor de la care fuseseră ridicate cantităţile de ţigări. Ulterior, acesta i-a transmis lui Niţă şi fotografii după etichetele aplicate pe sacii în care se păstrau ţigaretele ridicate de către organele de urmărire penală.”Având în vedere faptul că deţinea datele necesare pentru obţinerea ţigareteor de contrabandă pe care le putea valorifica, prin intermediul inculpatelor M. M., A. M. şi B. M., inculpatul Sorin Camil Niţă a conceput un mod de lucru apt de a determina predarea de către inculpatul N. V. a unor importante cantităţi de ţigarete de contrabandă care se aflau în păstrare la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi. Astfel, acesta a decis să plăsmuiască o serie de sentinţe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării pe care apoi să le prezinte la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi.  În vederea falsificării hotărârilor judecătoreşti inculpatul Sorin Camil Niţă a accesat site-ul http://portal.just.ro/ introducând în criteriile de căutare numele persoanelor cercetate, astfel cum fuseseră indicate de către inculpatul N. V.  După identificarea dosarelor penale, inculpatul Sorin Camil Niţă a procedat la accesarea acestora, în sensul că proceda la copierea minutelor publicate pe site-ul susmenţionat întocmind ulterior documente în format Word. Ulterior, acesta proceda la întocmirea în fals a unor hotărâri judecătoreşti utilizând minutele copiate şi datele din cuprinsul acestora inserând aspecte legate de confiscarea specială, respectiv faptul că se dispunea confiscarea cantităţilor de ţigări în folosul/favoarea autorităţii vamale. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată executând semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată”, susţin procurorii DIICOT Galaţi. După întocmirea sentinţelor falsificate, controlorul vamal se deplasa la locul de muncă unde, de pe sistemul de calcul alocat, întocmea adrese din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, prin care se solicita predarea către unitatea vamală a cantităţilor de ţigări cuprinse în sentinţele penale ataşate (falsificate). Pentru ca adresele emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi să producă efecte juridice acestea trebuiau semnate de şeful instituţiei, respectiv de către I. M., şi să poarte ştampila autorităţii vamale.

Sorin Camil Niţă a decis să profite de lipsa de personal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de multitudinea de documente care se întocmesc la această unitate respectiv de supraaglomerarea şefului vămii, I. M., precum şi de lipsa mijloacelor de transport. Astfel, controlorul vamal preda la mapa şefului Biroului Vamal de Frontieră Galaţi adresele emise în numele şi pe seama instituţiei la care se aflau ataşate sentinţele penale falsificate în modalitatea descrisă mai sus. I. M. semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. După finalizarea acestei proceduri, Niţă cerea secretarei adresa de înaintare şi sentinţa penală ataşată, aplicând peste semnătura lui I. M. ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi şi precizând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondenţa către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi. Controlorul vamal mergea apoi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi unde preda, fie la registratură, fie direct lui N. V., adresa emisă în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră, la care se afla ataşată sentinţa penală falsificată. După recepţionarea lucrării, N. V. întocmea un raport prin care solicita scoatere din Camera de Corpuri Delicte a cantităţilor de ţigarete menţionate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti falsificate, în vederea predării către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, astfel cum era menţionat în cuprinsul adresei întocmite în fals de către Sorin Camil Niţă. După efectuarea acestei proceduri, N. V. putea remite efectiv ţigările de contrabandă către Sorin Camil Niţă, sens în care îl contacta telefonic, solicitându-i să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi. ”Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul Sorin Camil Niţă  prelua cantităţile de ţigări de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, transportându-le şi depozitându-le temporar în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Această „procedură” era derulată de către inculpatul Sorin Camil Niţă  pentru a da senzaţia persoanelor care îl ajutau la manipularea şi transportul ţigărilor că urma să procedeze la preluarea mărfurilor în vederea predării către antrepozitarii autorizaţi dar şi pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M. că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie până la predare”, se arată în actul de acuzare.

Pentru manipularea şi transportul şi cantităţilor de ţigări, Sorin Camil Niţă  a apelat la trei persoane, dintre care una dintre ele deţinea funcţia de inspector vamal, susţinând în faţa acestora că acţionează în vederea preluării şi transportului ţigărilor de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi pentru a proceda ulterior la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi. Modul în care Sorin Camil Niţă a acţionat, respectiv prezentarea la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeţului Galaţi unde era aşteptat de către N. V. (agent şef de poliţie), înscrierea mijloacelor de transport în registrul de acces auto, întocmirea proceselor verbale de predare a cantităţilor de ţigarete, precum şi calitatea acestuia de inspector vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, au creat impresia că acesta acţionează cât se poate de legal, în baza unor hotărâri judecătoreşti autentice.

După depozitarea cantităţilor de ţigări în incinta magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, controlorul vamal aştepta momentul optim pentru a realiza transportul acestora către locuinţa Mariei Avădanei. ”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul Sorin Camil Niţă a acţionat în şase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi un număr de şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii totale de 170.948 de pachete de ţigarete,de diferite mărci, provenite din contrabandă. Ca urmare a înţelegerii prealabile pe care o avea cu inculpatele Mirela Mocanu şi Maria Avădanei, inculpatul Sorin Camil Niţă a transportat şi depozitat, prin acţiuni repetate, întreaga cantitate de ţigarete la locuinţa celei din urmă inculpate de unde au fost preluate şi valorificate, în diferite tranşe, de către inculpata Maria Bâldigău”, au stabilit anchetatorii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Şapte ani închisoare pentru că a furat ţigările din sediul IPJ

Judecătorii Tribunalului Galaţi au pronunţat prima decizie în dosarul privind furturile de zeci de mii de pachete de ţigări de la Camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Galaţi. Cazul, făcut public în august 2018, îi avea ca protagonişti pe un controlor vamal, un şef al Biroului vamal şi un agent de poliţie. După ce au făcut cercetări, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată doar pe controlorul vamal Sorin Camil Niţă, faţă de ceilalţi doi fiind continuate cercetările. Alături de Niţă au mai fost trimise în judecată trei femei, una dintre ele fiind chiar iubita controlorului vamal.

Sorin Niţă şi cele trei femei, Mirela Mocanu, Maria Avădanei şi Margareta Bîldigău, au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată. După câteva luni de judecată, magistraţii gălăţeni au decis şi ce pedepse li se cuvin celor patru inculpaţi.

Cinci infracţiuni, cinci pedepse

Aşadar, în urma cercetării judecătoreşti, Sorin Camil Niţă s-a ales cu o pedeapsă de şapte ani închisoare şi cu mai multe drepturi suspendate. Pedeapsa de şapte ani a rezultat după contopirea pedepselor aplicate inculpatului, respectiv cinci ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cinci ani pentru contrabandă calificată în formă continuată, un an pentru fals material în înscrisurile oficiale în formă continuată, un an închisoare pentru fals intelectual şi un an închisoare pentru uz de fals în formă continuată. 
Judecătorii gălăţeni au condamnat-o şi pe iubita lui Niţă, Mirela Mocanu, acesta primind o pedeapsă de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată.
În acelaşi dosar a fost condamnată şi Maria Avădanei, care a fost acuzată de constituirea unui grup infracţional şi contrabandă calificată, aceasta urmând să stea după gratii în următorii şase ani. Tot şase ani trebuie să stea după gratii şi Margareta Bîldigău, căreia i s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional şi contrabandă calificată.

Prejudiciu acoperit

Instanţa de judecată a constat că prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost acoperit prin restituire, dar judecătorii gălăţeni au decis să confişte de la cei patru banii obţinuţi prin vânzarea ţigărilor. „Dispune confiscarea de la inculpaţii Niţă Sorin-Camil, Mocanu Mirela, Avădanei Maria şi Bîldigău  Margareta a sumei de câte 217.610 lei de la fiecare inculpat în parte, sumă obţinută prin valorificarea ţigărilor”, se arată pe portalul instanţei de judecată. Pe lângă această sumă, fiecare inculpat în parte trebuie să plătească şi câte 7.500 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Totodată, magistraţii au menţinut şi măsura arestului preventiv dispus faţă de Sorin Camil Niţă şi au dispus „deducerea din pedeapsa aplicată acestuia perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu 20 august 2018 la zi”.
Sentinţa pronunţată de judecătorii Tribunalului Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de fiecare dintre cei patru inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT. Dacă se va face apel, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, unde se va pronunţa decizia definitivă.

Sentinţe falsificate

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, care au explicat faptul că grupul infracţional a fost pus la cale, în mai 2017, chiar de controlorul vamal, care cunoştea care este procedura de preluare a ţigărilor de la Camera de Corpuri Delicte din cadrul IPJ Galaţi. ”În vederea preluării cantităţilor de ţigarete de contrabandă, din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, au fost plăsmuite şi utilizate un număr de şase sentinţe penale pretins emise de instanţele de judecată precum şi un număr de şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii”, reţin procurorii DIICOT.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Pedeapsa primită de vameşul care a scos din custodia Poliţiei 170.000 de pachete de ţigări pe care le-a vândut ca să-şi întreţină iubita

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 9 iunie, pe Sorin Camil Niţă, control vamal, la 5 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, după ce iniţial acesta primise 7 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, fals material în înscrisurile oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

O reducere substanţială de pedeapsă a primit iubita vameşului, Mirela Mocanu, de la 6 ani la 3 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată, pedeapsa fiind şi suspendată sub supraveghere. De aceeaşi clemenţă din partea instanţei au beneficiat şi Maria Avădanei, mama Mirelei Mocanu, şi Maria Bâldigău, o contrabandistă cunoscută de ţigări, care au fost condamnate tot la câte trei ani de închisoare pentru aceleaşi infracţiuni.

Judecătorii au dispus confiscarea a câte 217.610  de lei de la fiecare dintre protagoniştii acestui caz desprins parcă din filme în contul sumelor de bani obţinute din vânzarea ţigărilor scoase din camera de corpuri delicte a Poliţiei.

Sorin Camil Niţă este controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi, fiind repartizat să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. În această calitate, Niţă avea printre atribuţiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală şi totodată pe aceea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală. În calitatea pe care o deţinea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, Sorin Camil Niţă a primit o sentinţă penală pronunţată de către Judecătoria Târgu Bujor, prin care se dispunea „confiscarea în favoarea Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a cantităţii de 267.480 de pachete de ţigări (...) bunuri ce au fost indisponibilizate de lucrătorii din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigaţii Fraude la sediul IPJ Galaţi.

Cu toate că potrivit art. 431 Cod fiscal „tutunurile prelucrate confiscate ori intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se predau de către organul care a dispus confiscarea, pentru distrugere, antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse,” această sentinţă a rămas definitivă în forma pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor, sub aspectul măsurii confiscării, astfel că s-a procedat la punerea sa în executare în această formă, motiv pentru care ţigările confiscate au fost predate către antrepozitarii pentru tutun prelucrat de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi (actualmente Direcţia Regională Vamală Galaţi) după ce, în prealabil, au fost preluate de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Este de menţionat faptul că Sorin Camil Niţă a avut cunoştinţă despre existenţa şi conţinutul sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor şi a procedat la ridicarea de la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii de ţigări şi la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi, conform dispoziţiilor Codului fiscal, având în vedere calitatea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate pe care o deţinea.

În cursul anului 2015, Sorin Camil Niţă a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe Mirela Mocanu, o femeie cu care a iniţiat o relaţie care a evoluat, cei doi ajungând ulterior să se întâlnească. Întrucât avea probleme financiare generate de cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile obţinute în mod licit (întreţinerea familiei, plata pensiei de întreţinere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relaţia afectivă în derulare, pe care o avea cu noua iubită), controlorul vamal s-a gândit la un mod prin care să facă rost repede de bani.

”Cunoscând conţinutul sentinţei penale pronunţate de către Judecătoria Târgu Bujor, inculpatul Sorin Camil Niţă a ajuns la concluzia că putea obţine importante profituri materiale prin preluarea din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi a unor cantităţi de ţigări de contrabandă ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate şi valorificarea ulterioară a acestora prin utilizarea, în acest scop, a unor hotărâri judecătoreşti falsificate. Având în vedere relaţia apropiată pe care o avea cu inculpata Mirela Mocanu, inculpatul Sorin Camil Niţă i-a înfăţişat acesteia posibilitatea de a-şi spori veniturile prin valorificarea unor cantităţi de ţigări de contrabandă la preţuri mult inferioare, explicându-i faptul că în calitatea sa de lucrător vamal putea procura astfel de bunuri”, au stabilit anchetatorii.

Când a auzit că poate câştiga zeci de mii de lei fără prea mari dureri de cap, Mirela Mocanu a fost de acord să se implice în preluarea, transportul, depozitarea, predarea şi valorificarea ţigărilor de contrabandă. Pentru că nu voia să fie prinsă cu ţigări de contrabandă asupra sa, dar şi pentru că nu voia să se facă legătura între ea şi afacerea ilegală pe care o pusese pe picioare cu iubitul său, femeia a implicat-o pe mama sa, Maria Avădanei. ”Conform modului de lucru convenit de către inculpaţii Sorin Camil Niţă şi Mirela Mocanu, cel dintâi urma să transporte ţigările de contrabandă la locuinţa mamei inculpatei din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, unde acestea trebuiau să rămână depozitate o perioadă scurtă, respectiv până la preluarea acestora de către destinatarii care urmau să se ocupe de valorificarea en-detail a acestora. În paralel, inculpata Mirela Mocanu a abordat-o pe mama sa, inculpata Maria Avădanei, căreia i-a solicitat să primească şi să păstreze la locuinţa sa cantităţi de ţigări de contrabandă care urmau să-i fie aduse de inculpatul Sorin Camil Niţă pe care i l-a prezentat ca fiind „un cunoscut”. Totodată i-a solicitat acesteia să identifice o persoană care era dispusă să preia şi să valorifice cantităţile de ţigări care urmau să fie aduse la locuinţa sa, ambele cunoscând-o pe inculpata Maria Bâldigău, originară din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Pe raza localităţii susmenţionate era de notorietate faptul că inculpata Maria Bâldigău ocupa cu vânzarea de ţigări de contrabandă, aceasta fiind cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Galaţi pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.” se arată în rechizitoriu.

Maria Avădanei a contactat-o pe inculpata Maria Bâldigău, explicându-i acesteia că putea să-i ofere spre valorificare cantităţi de ţigări de contrabandă pe care trebuia să le preia de la locuinţa sa din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Având în vedere faptul că a fost asigurată că preţurile de vânzare a cantităţilor de ţigarete urmau să fie mult sub cel obişnuit şi urmărind obţinerea de profituri material, Maria Bâldigău a decis să se implice în preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor de contrabandă.

Pe 03.01.2017, calitatea de gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a fost preluată de către inculpatul N. V., agent şef adjunct în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. Profitând de lipsa de experienţă a acestuia în gestionarea camerei corpurlor delicte, Sorin Camil Niţă i-a propus să îl ajute pentru  a crea spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări. Având încredere în susţinerile controlorului vamal, N. V. a întocmit un înscris olograf, pe o copertă de carton format A4, în care a inserat un număr de nouă rubrici separat în cuprinsul cărora erau înscrise numerele de dovadă de introducere în Camera de Corpuri Delicte, numărul dosarelor penale în care erau efectuate cercetările şi numele şi CNP-ul persoanelor de la care fuseseră ridicate cantităţile de ţigări. Ulterior, acesta i-a transmis lui Niţă şi fotografii după etichetele aplicate pe sacii în care se păstrau ţigaretele ridicate de către organele de urmărire penală.

”Având în vedere faptul că deţinea datele necesare pentru obţinerea ţigareteor de contrabandă pe care le putea valorifica, prin intermediul inculpatelor M. M., A. M. şi B. M., inculpatul Sorin Camil Niţă a conceput un mod de lucru apt de a determina predarea de către inculpatul N. V. a unor importante cantităţi de ţigarete de contrabandă care se aflau în păstrare la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi. Astfel, acesta a decis să plăsmuiască o serie de sentinţe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării pe care apoi să le prezinte la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi.  În vederea falsificării hotărârilor judecătoreşti inculpatul Sorin Camil Niţă a accesat site-ul http://portal.just.ro/ introducând în criteriile de căutare numele persoanelor cercetate, astfel cum fuseseră indicate de către inculpatul N. V.  După identificarea dosarelor penale, inculpatul Sorin Camil Niţă a procedat la accesarea acestora, în sensul că proceda la copierea minutelor publicate pe site-ul susmenţionat întocmind ulterior documente în format Word. Ulterior, acesta proceda la întocmirea în fals a unor hotărâri judecătoreşti utilizând minutele copiate şi datele din cuprinsul acestora inserând aspecte legate de confiscarea specială, respectiv faptul că se dispunea confiscarea cantităţilor de ţigări în folosul/favoarea autorităţii vamale. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată executând semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

După întocmirea sentinţelor falsificate, controlorul vamal se deplasa la locul de muncă unde, de pe sistemul de calcul alocat, întocmea adrese din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, prin care se solicita predarea către unitatea vamală a cantităţilor de ţigări cuprinse în sentinţele penale ataşate (falsificate). Pentru ca adresele emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi să producă efecte juridice acestea trebuiau semnate de şeful instituţiei, respectiv de către I. M., şi să poarte ştampila autorităţii vamale.

Sorin Camil Niţă a decis să profite de lipsa de personal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de multitudinea de documente care se întocmesc la această unitate respectiv de supraaglomerarea şefului vămii, I. M., precum şi de lipsa mijloacelor de transport. Astfel, controlorul vamal preda la mapa şefului Biroului Vamal de Frontieră Galaţi adresele emise în numele şi pe seama instituţiei la care se aflau ataşate sentinţele penale falsificate în modalitatea descrisă mai sus. I. M. semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

După finalizarea acestei proceduri, Niţă cerea secretarei adresa de înaintare şi sentinţa penală ataşată, aplicând peste semnătura lui I. M. ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi şi precizând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondenţa către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi. Controlorul vamal mergea apoi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi unde preda, fie la registratură, fie direct lui N. V., adresa emisă în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră, la care se afla ataşată sentinţa penală falsificată.

După recepţionarea lucrării, N. V. întocmea un raport prin care solicita scoatere din Camera de Corpuri Delicte a cantităţilor de ţigarete menţionate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti falsificate, în vederea predării către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, astfel cum era menţionat în cuprinsul adresei întocmite în fals de către Sorin Camil Niţă. După efectuarea acestei proceduri, N. V. putea remite efectiv ţigările de contrabandă către Sorin Camil Niţă, sens în care îl contacta telefonic, solicitându-i să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

”Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul Sorin Camil Niţă  prelua cantităţile de ţigări de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, transportându-le şi depozitându-le temporar în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Această „procedură” era derulată de către inculpatul Sorin Camil Niţă  pentru a da senzaţia persoanelor care îl ajutau la manipularea şi transportul ţigărilor că urma să procedeze la preluarea mărfurilor în vederea predării către antrepozitarii autorizaţi dar şi pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M. că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie până la predare”, se arată în actul de acuzare.

Pentru manipularea şi transportul şi cantităţilor de ţigări, Sorin Camil Niţă  a apelat la trei persoane, dintre care una dintre ele deţinea funcţia de inspector vamal, susţinând în faţa acestora că acţionează în vederea preluării şi transportului ţigărilor de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi pentru a proceda ulterior la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi. 

Modul în care Sorin Camil Niţă a acţionat, respectiv prezentarea la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeţului Galaţi unde era aşteptat de către N. V. (agent şef de poliţie), înscrierea mijloacelor de transport în registrul de acces auto, întocmirea proceselor verbale de predare a cantităţilor de ţigarete, precum şi calitatea acestuia de inspector vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, au creat impresia că acesta acţionează cât se poate de legal, în baza unor hotărâri judecătoreşti autentice.

După depozitarea cantităţilor de ţigări în incinta magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, controlorul vamal aştepta momentul optim pentru a realiza transportul acestora către locuinţa Mariei Avădanei. ”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul Sorin Camil Niţă a acţionat în şase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi un număr de şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii totale de 170.948 de pachete de ţigarete,de diferite mărci, provenite din contrabandă. Ca urmare a înţelegerii prealabile pe care o avea cu inculpatele Mirela Mocanu şi Maria Avădanei, inculpatul Sorin Camil Niţă a transportat şi depozitat, prin acţiuni repetate, întreaga cantitate de ţigarete la locuinţa celei din urmă inculpate de unde au fost preluate şi valorificate, în diferite tranşe, de către inculpata Maria Bâldigău”, au stabilit anchetatorii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.