Jump to content

Radarele vor fi scoase din boscheţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Radarele vor fi scoase din boscheţi

Amplasarea maşinilor de poliţie cu radar în locuri ascunse, fără vizibilitate, sau autoturismele neinscripţionate, dotate cu aparate de măsurat viteza, ar putea deveni istorie în viitorul apropiat, dacă o modificare adusă Codului Rutier, adoptată, joi, de Camera Deputaţilor, va fi promulgată de preşedintele României. Conform modificărilor aduse art. 109 din OUG 195/2002, "prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 - 2.000 de metri înainte. (...) Maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500 - 2.000 de metri înainte, pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate şi 4.000 de metri în afara localităţilor, faţă de radar". Cei care vor avea dreptul şi obligaţia de a amplasa panourile prin care şoferii să fie avertizaţi că în zonă este prezent un echipaj de poliţie cu radar sunt administratorii drumurilor, la solicitarea expresă a poliţiştilor.

Un alt aspect important, care îi va bucura cu siguranţă pe şoferi, este scoaterea din circuit a autoturismelor "civile", folosite de Poliţia Rutieră în trafic, pentru depistarea "sub acoperire" a vitezomanilor. Maşinile echipate cu radare vor trebui să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române, potrivit unei completări aduse Codului Rutier, acestea trebuind să fie poziţionate vizibil.

Tot Camera Deputaților a decis că "dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie".

Noile prevederi vor intra în vigoare după promulgare şi, respectiv, publicarea modificărilor în Monitorul Oficial.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Şoferii nu vor mai şti unde sunt amplasate radarele
 
Curtea Constituţională a respins, pentru a doua oară, modificarea Codului rutier, prin care Poliţiei îi era interzis să utilizeze dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Astfel, plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, obiecţie formulată de preşedintele României. Cu unanimitate de voturi, Curtea a decis să admită obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că "articolul unic [cu referire la alin.(3) şi (4) şi la eliminarea fostului alineat (12)] din Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este neconstituţional".

De asemenea, judecătorii au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată privind "articolul unic [cu referire la eliminarea fostului alineat (5)] din Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, este constituţional în raport cu criticile formulate".

Cu toate că judecătorii de la Curtea Constituţională nu au aprobat aspectele legate de radarele poliţiei, Codul rutier a fost deja modificat.

Modificările vizează însă alte aspecte şi nu cele cu privire la poziţionarea radarelor. Mai exact, reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere, la cererea posesorului, devine mai simplă. Astfel, şoferii care doresc reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce nu vor mai trebui să îndeplinească decât două condiţii, şi anume să aibă permis de auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

În prezent, legislaţia rutieră stabileşte că, în funcţie de contravenţia săvârşită, dreptul de a conduce al unui şofer se suspendă pentru 30, 60 sau 90 de zile, iar, în urma testării cunoştinţelor despre regulile de circulaţie, această perioadă de suspendare a dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, cu condiţia îndeplinirii şi a altei trei condiţii. Pe lângă faptul că trebuie să treacă un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi să aibă permis de conducere de peste un an, adică să nu fie începător, un şofer care are dreptul de a conduce suspendat trebuie să se asigure că nu a mai solicitat reducerea perioadei de suspendare în ultimii trei ani sau că în ultimii doi nu a avut permisul de conducere suspendat.

Noile prevederi legale renunţă deci la ultimele două condiţii şi au intrat în vigoare pe 18 iulie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.