Jump to content

Un medic de la Spitalul Judeţean vrea să îşi doneze organele


dcp100168

Recommended Posts

Un medic de la Spitalul Judeţean vrea să îşi doneze organele

La Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” au avut loc, în ultimii trei ani, trei prelevări de organe. Prea puţin, dacă ne gândim că mii de oameni aşteaptă un transplant pentru a putea duce o viaţă normală. Deşi spitalul din Galaţi este pregătit, atât din punct de vedere tehnic, cât şi uman, să preleveze organe, numărul donatorilor este aproape inexistent.

Tocmai de aceea, un medic rezident a mers la notariat şi a semnat o declaraţie prin care îşi dă acordul să îi fie donate organele şi ţesutul în cazul în care va intra în moarte cerebrală. Prin gestul său, medicul Alexandru Nechifor vrea să devină exemplu pentru toţi ceilalţi, în speranţa că numărul donatorilor va creşte.

„Suntem, din păcate, într-o situaţie destul de delicată, numărul de donatori scade de la an la an, ţara noastră este pe penultimul loc la acest capitol. Cred că este momentul să facem o acţiune de genul acesta şi nu am găsit o modalitate mai bună decât să mă dau drept exemplu. În cazul în care mi se întâmplă ceva, Doamne fereşte, sunt de acord ca organele şi ţesuturile mele să fie supuse donării în sensul transplantului. Şi sper ca lucrul acesta să fie urmat de cât mai multe persoane. Nu are neapărat legătură cu faptul că sunt medic, lucrul acesta trebuie făcut de orice om. Sper ca, o dată cu exemplul acesta, acest Registru să capete o importanţă mult mai mare, iar numărul de donatori înscrişi să fie semnificativ”, şi-a explicat Alexandru Nechifor gestul.

Declaraţia medicului rezident, dată în faţa notarului, a fost postată pe pagina sa de socializare, iar feedbackul a fost chiar foarte bun. „În primul rând ca om şi în al doilea rând ca medic vă pot spune că este extrem de lăudabil gestul colegului nostru. Sunt atâtea cazuri de persoane, în special copii, care au nevoie de o viaţă, că, practic, donarea înseamnă o altă viaţă şi este un altruism împins la extrem, după părerea mea. Deci, eu ca medic, susţin lucrul acesta. Sperăm să avem susţinerea populaţiei. Bineînţeles că m-aş înscrie şi în Registrul donatorilor, în primul rând pentru că sunt mamă, şi în al doilea rând pentru că trebuie să rămână ceva după noi”, ne-a mărturisit dr. Corina Manole, şef interimar secţie ATI din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Conducerea spitalului Judeţean Galaţi speră că numărul donatorilor va creşte. „Vă pot spune că, într-adevăr, este nevoie de donatori, şi orice iniţiativă de acest fel este lăudabilă. Spitalul, ca unitate sanitară, este pregătit, are toate resursele şi materiale şi umane pentru prelevarea de organe. Astfel, expresia «există viaţă după moarte», poate deveni realitate. Şi eu aş face o astfel de hârtie la notariat”, ne-a declarat Alina Dobrea, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi. Gestul medicului rezident este demn de urmat şi le dă speranţă celor care aşteaptă un transplant. „Am probleme de sănătate din copilărie, dar, în ultimele săptămâni, s-au agravat şi mi-aş dori să pot beneficia de un transplant. Cred că este o idee bună aceasta ca fiecare persoană să îşi doneze organele într-o situaţie de moarte clinică. Dacă un procent mai mare de persoane şi-ar oferi organele pentru transplant, mi-ar oferi o oarecare siguranţă sau lejeritate”, ne-a mărturisit Iulian Bunea, un gălăţean de 30 de ani care are nevoie de un transplant de rinichi.

Conform lui Alexandru Nechifor, în România în momentul de faţă există peste 5.000 de persoane care aşteaptă un transplant, însă pe parcursul întregului an 2017 au fost numai 65 de donatori, ceea ce înseamnă 3,25 donatori la un milion de locuitori, la jumătate faţă de 2016.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.