Jump to content

Două contabile au furat 620.000 de lei de la două şcoli


dcp100168

Recommended Posts

Două contabile au furat 620.000 de lei de la două şcoli

Un nou caz de delapidare la Galaţi. Şi de data aceasta este vorba despre două contabile ale unor unităţi de învăţământ din municipiu, respectiv Şcoala nr. 17 şi Şcoala nr. 43, care şi-au dus relaţia de prietenie în sfera infracţională. Poliţiştii au stabilit că cele două contabile au prejudiciat şcolile la care lucrau cu 620.000 de lei, bani pe care, cu siguranţă, îi vor plăti la finalul cercetărilor.

Ancheta în acest caz a început în urmă cu mai mult timp, dar, pe 11 iulie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi,  au efectuat şi patru percheziţii domiciliare la persoanele bănuite de comiterea mai multor fapte de delapidare şi fals. „Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, două femei de 39 şi 43 ani,  în calitate de contabili la două şcoli gimnaziale din municipiul Galaţi, şi-ar fi însuşit sume de bani pe care le gestionau şi administrau, prin efectuarea de viramente bancare nejustificate, din bugetul unităţilor de învăţământ către două societăţi comerciale din localitate, aparţinând soţului uneia dintre ele”, ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Se pare că cele două femei decontau, cu facturi obţinute de la firmele soţului uneia dintre ele, diferite materiale consumabile, precum papetărie, soluţii şi obiecte de curăţenie sau diferite materiale necesare în şcoală. Toate erau decontate însă fictiv sau erau supraevaluate. "În acest sens, cele două femei ar fi  folosit contractele încheiate între societăţile comerciale şi şcolile unde lucrau, introducând la plată, în actele contabile ale unităţilor de învăţământ, facturi emise de cele două societăţi, pentru a justifica livrarea unor bunuri supraevaluate, prestarea unor servicii şi plata unor produse fictive”, a adăugat Gabriela Costin.

În urma investigaţiilor, poliţiştii gălăţeni au stabilit că, prin activitatea infracţională din cei doi ani, cele două contabile au creat unităţilor de învăţământ, respectiv Şcoala Generală nr. 17 şi Şcoala Generală nr. 43, un prejudiciu de aproximativ 620.000 de lei.

Contabile suspendate, se aşteaptă finalizarea anchetei

Faptele ilicite au fost descoperite în timpul unui control de audit. «În timpul planului anual de audit public, pe care Primăria Galaţi l-a efectuat în anul 2014, s-a descoperit, pentru anul financiar 2013, nereguli la două unităţi de învăţământ. Municipalitatea s-a sesizat şi a transmis către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice această situaţie. În momentul în care vom primi rezultatul acestor cercetări, unităţile de învăţământ urmează a se constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului”, ne-a declarat, din partea Primăriei Galaţi, Toma Dumitrescu.
Până la finalizarea anchetei şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, contabilele implicate în activitatea infracţională, nu mai au ce căuta în şcoală. Conform inspectorului şcolar general, Mioara Enache, cele două contabile au fost suspendate din funcţie imediat după descoperirea neregulilor. «La acest moment, instrumentarea dosarelor şi ancheta îşi urmează cursul firesc, urmând ca în urma stabilirii prejudiciului, dacă există fiecare unitate de învăţământ să se constituţie parte civilă astfel încât să recupereze acest prejudiciu. În acest moment cele două doamne nu lucrează, de fapt de la vremea respectivă au fost suspendate şi bineînţeles, dacă se stabileşte vinovăţia acestora, fără îndoială că nu mai pot funcţiona în unităţi de învăţământ şi pe această activitate”, ne-a explicat Mioara Enache, inspector şcolar general.

La Şcoala Generală nr. 17 ni s-a confirmat că femeia care a delapidat banii şcolii nu mai lucrează în unitatea de învăţământ încă din 2014.
Cazul este în continuare în atenţia poliţiştilor, iar cei implicaţi au fost plasaţi sub control judiciar. „Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi complicitate la delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată, faţă de cei trei fiind dispusă, prin ordonanţă, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile”, a conchis Gabriela Costin.

Nu este primul caz de acest fel, în urmă cu mai multe luni, un caz similar fiind descoperit la Şcoala generală nr. 18.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Știrea cu Școala 18...

Contabilă şefă la o şcoală din Galaţi, reţinută pentru un prejudiciu de 500.000 lei

Doi soţi au fost reţinuţi marţi, 8 mai 2018, de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Este vorba despre o femeie de 49 ani şi de soţul acesteia, de 56 ani, bănuiţi de comiterea mai multor fapte de delapidare, complicitate la delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"În urma cercetărilor a reieşit că, în perioada ianuarie 2012 – septembrie 2014, femeia, în calitate de contabil şef al unei şcoli gimnaziale din municipiul Galaţi, şi-ar fi însuşit sume de bani pe care le gestiona şi administra, prin efectuarea de viramente bancare nejustificate, din bugetul unităţii de învăţământ către două societăţi comerciale din localitate, aparţinând soţului acesteia şi fiului lor, în vârstă de 28 ani. În acest sens, persoana în cauză a folosit contracte încheiate între cele două societăţi şi şcoala unde lucra, iar în actele contabile ale unităţii de învăţământ a introdus la plată facturile emise de societăţi pentru bunuri şi servicii fictive. Prin activitatea infracţională a celor trei, unitatea de învăţământ a fost prejudiciată cu suma de 511.890 lei", a precizat cms.şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Femeia şi soţul acesteia au fost reţinuţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, procurorul de caz dispunând ulterior, faţă de ei, măsura controlului judiciar pe cauţiune în cuantum de 50.000 lei fiecare, pe o perioadă de 60 de zile. Poliţiştii continuă cercetările în această cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi complicitate la delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

ION-AVRAM FELICIA-GIORGIANA, contabil-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, ambele în formă continuată şi

ION-AVRAM FLORIN-ADRIAN, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 - 2016, inculpata Ion-Avram Felicia-Giorgiana, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul.

În concret, inculpata Ion-Avram Felicia-Giorgiana, beneficiind de ajutorul inculpatului Ion-Avram Florin-Adrian, a întreprins următoarele:

- în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra inculpatei, prin care au fost achitate sumele totale de 373.950. Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu suma totală de 123.747 lei faţă de preţul pieţei, sumă ce s-a reţinut drept prejudiciu

- a achitat fără drept inculpatului Ion-Avram Florin-Adrian, soţul inculpatei, suma totală de 230.021 lei, din care 154.422 lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 - ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic pentru care a fost remunerat.

- în luna septembrie 2013, a achitat suma de 3.500 lei din bugetul şcolii pentru uşi termopan ce au fost montate anterior la domiciliul personal.

Şcoala Gimnazială nr. 29 Galaţi a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 357.268 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului instituţiei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Ion-Avram Florin-Adrian şi Ion-Avram Felicia-Giorgiana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

agerpres.ro

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Contabila care a devalizat şcoala unde muncea a fost condamnată

Contabila unei şcoli din Galaţi a folosit banii unităţii şcolare după bunul plac, creând un prejudiciu de sute de mii de lei după ce a încheiat contracte de achiziţii cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa. Tot din banii şcolii, şi-a montat uşi din termopan la locuinţa personală.

Judecătoria Galaţi i-a condamnat, pe 25 februarie, pe Felicia Giorgiana Ion Avram şi Florin Adrian Ion Avram, soţ şi soţie, la 4 ani şi 8 luni, respectiv 3 ani şi 4 luni pentru delapidare în formă continuată şi complicitate la aceeaşi infracţiune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. În acelaşi caz a fost condamnată şi Violeta Neamţu la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la delapidare, instigare la fals intelectual şi favorizarea făptuitorului. Toate pedepsele vor fi executate în regim privativ de libertate. Decizia instanţei nu este definitivă. 

Ion-Avram Felicia-Giorgiana a fost contabilul-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, iar soţul acesteia, Ion-Avram Florin-Adrian, este administratorul unei societăţi comerciale. ”În perioada 2010 – 2016, inculpata Ion-Avram Felicia-Giorgiana, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul”, au stabilit procurorii anticorupţie. Anchetatorii o acuză pe Felicia Giorgiana Ion Avram că, în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa, prin care a plătit în total 373.950 de lei. Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu 123.747 de lei faţă de preţul pieţei. De asemenea, anchetatorii au stabilit că femeia i-a achitat fără drept soţului său, Ion-Avram Florin-Adrian, suma totală de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic  la şcoală pentru care a fost remunerat. În luna septembrie 2013, Felicia Giorgiana Ion Avram a plătit 3.500 de lei din banii şcolii pentru uşi termopan ce fuseseră montate anterior la domiciliul personal.  Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ce aparţin lui Florin Adrian Ion Avram şi Felicia Giorgiana Ion Avram.

Într-o manieră asemănătoare a fost devalizată şi Şcoala nr. 17 din Galaţi. Judecătorii i-au obligat acum pe Felicia Giorgiana Ion Avram, Florin Adrian Ion Avram şi Violeta Neamţu să plătească în solidar 320.360 de lei către  Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi şi 473.521 de lei către Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gafă impardonabilă a Judecătoriei Galaţi în procesul contabilei care îşi alimenta familia cu bani publici

Curtea de Apel Galaţi a stabilit ca procesul fostei contabile a Şcolii nr. 29 din Galaţi să fie rejudecat în urma unei gafe de proporţii a Judecătoriei Galaţi. Instanţa nu şi-a motivat în niciun fel decizia de condamnare, preferând să copieze integral rechizitoriul Parchetului.

Curtea de Apel Galaţi a decis ca procesul fostei contabile a Şcolii Gimnaziale nr. 29 din Galaţi să fie rejudecat. Instanţa superioară a constatat că Judecătoria Galaţi nu şi-a motivat în niciun fel decizia de condamnare a acesteia, cât şi a celorlalţi inculpaţi din dosar. ”Instanţa trebuie în motivare să analizeze probele care au servit ca temei pentru soluţionarea laturii penale a cauzei şi a celor care au fost înlăturate, motivarea soluţiei cu privire la latura civilă a cauzei, precum şi analiza oricăror elemente de fapt care se sprijină soluţia dată în cauză, cu indicarea temeiului de drept şi a încadrării juridice dată faptelor, în urma analizei situaţiei de fapt şi a probelor reţinute de instanţă ca temei al condamnării”, se arată în motivarea hotârârii Curţii de Apel Galaţi.

Mai mult decât atât, judecătorii au stabilit că decizia Judecătoriei Galaţi nu este altceva decât o copie fidelă a rechizitoriului şi nu poate înlocui motivarea unei sentinţe judecătoreşti. ”Se observă în acest sens că expunerea din hotărârea fondului reprezintă o copie fidelă a rechizitoriului, sens în care se poate constata că are un număr egal de pagini. Instanţa de fond nu a analizat, din punct de vedere juridic, nicio probă administrată în cursul procesului penal”, au constatat magistraţii.

Pedepse cu executare în primă instanţă

Anterior, Judecătoria Galaţi îi condamnase pe Felicia Giorgiana Ion Avram şi Florin Adrian Ion Avram, soţul acesteia, la 4 ani şi 8 luni, respectiv 3 ani şi 4 luni pentru delapidare în formă continuată şi complicitate la aceeaşi infracţiune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În acelaşi caz a fost condamnată şi Violeta Neamţu la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la delapidare, instigare la fals intelectual şi favorizarea făptuitorului. Toate pedepsele vor fi executate în regim privativ de libertate.

Felicia-Giorgiana Ion-Avram a fost contabilul-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, iar soţul acesteia, Florin-Adrian Ion-Avram, este administratorul unei societăţi comerciale.  ”În perioada 2010 – 2016, inculpata Ion-Avram Felicia-Giorgiana, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul”, au stabilit procurorii anticorupţie.

Contracte de achiziţii încheiate preferenţial cu soacra

Anchetatorii o acuză pe Felicia Giorgiana Ion Avram că, în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa, prin care a plătit în total 373.950 de lei. Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu 123.747 de lei faţă de preţul pieţei.

De asemenea, procurorii au stabilit că femeia i-a achitat fără drept soţului său, Florin-Adrian Ion-Avram, suma totală de 230.021 de lei, dintre care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic la şcoală pentru care a fost remunerat.

Şi-a cumpărat uşi din termopan din banii şcolii

În luna septembrie 2013, Felicia Giorgiana Ion-Avram a plătit 3.500 de lei din banii şcolii pentru uşi termopan ce fuseseră montate anterior la domiciliul personal. Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ce aparţin lui Florin Adrian Ion-Avram şi Felicia Giorgiana Ion-Avram.

Judecătorii i-au obligat iniţial  pe Felicia Giorgiana Ion-Avram, Florin Adrian Ion-Avram şi Violeta Neamţu să plătească în solidar 320.360 de lei către Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi şi 473.521 de lei către Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Contabila care livra contracte din bani publici către firma soacrei și a soțului. Nu va sta nicio zi la închisoare

Femeia a fost condamnată, dar la o pedeapsă cu suspendare, deși a folosit după bunul plac banii școlii unde era contabilă, încheind contracte de achiziţii supraevaluate cu două firme administrate de soţul şi soacra sa.

Curtea de Apel Galați i-a condamnat definitiv în 10 martie pe Felicia-Giorgiana Ion Avram şi Florin-Adrian Ion Avram, soţ şi soţie, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la aceeaşi infracţiune. Instanța i-a obligat pe cei doi să restituie suma de 357.268,91 de lei Școlii Gimnaziale nr. 29 din Galați, pe care au devalizat-o.

Judecătoria Galaţi îi condamnase inițial pe Felicia-Giorgiana Ion Avram şi Florin-Adrian Ion Avram la 4 ani şi 8 luni, respectiv 3 ani şi 4 luni pentru delapidare în formă continuată şi complicitate la aceeaşi infracţiune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Magistrații instanței superioare au schimbat ulterior încadrarea juridică a faptelor. În acelaşi caz a fost condamnată şi Violeta Neamţu la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la delapidare, instigare la fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii au stabilit că Felicia-Giorgiana Ion Avram a folosit banii unităţii şcolare după bunul plac, creând un prejudiciu de sute de mii de lei, după ce a încheiat contracte de achiziţii cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa. Tot din banii şcolii, şi-a montat uşi din termopan la locuinţa personală.

Felicia-Giorgiana Ion-Avram a fost contabilul-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, iar soţul acesteia, Florin-Adrian Ion-Avram, este administratorul unei societăţi comerciale. „În perioada 2010-2016, inculpata Felicia-Giorgiana Ion-Avram, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul”, au stabilit procurorii anticorupţie.

Anchetatorii au acuzat-o pe Felicia-Giorgiana Ion Avram că, în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa, prin care a plătit în total 373.950 de lei. Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu 123.747 de lei faţă de preţul pieţei.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că femeia i-a achitat fără drept soţului său, Florin-Adrian Ion-Avram, suma totală de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic  la şcoală pentru care a fost remunerat.

În luna septembrie 2013, Felicia-Giorgiana Ion Avram a plătit 3.500 de lei din banii şcolii pentru uşi termopan ce fuseseră montate anterior la domiciliul personal.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ce aparţin lui Florin-Adrian Ion Avram şi Felicia-Giorgiana Ion Avram, iar judecătorii Curții de Apel Galați au menținut acum măsura pentru recuperarea prejudiciului cauzat Școlii Gimnaziale nr. 29 din Galați.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.