Jump to content

Gălăţenii sunt cei mai avizi cititori din ţară


dcp100168

Recommended Posts

Statistică la Biblioteca “V.A. Urechia”

Împrumutăm cărţi ca în anii ’90

În ultimii doi ani, gălăţenii au trecut pragul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” în acelaşi ritm ca la mijlocul anilor ’90. Cel puţin aşa arată cifrele despre frecvenţa şi numărul de documente împrumutate. Bibliotecarii spun că acest lucru e departe de a fi semnul unei hibe, cititorii sfârşitului anilor 2000 fiind mult mai mulţumiţi de oferta de cărţi, dar şi de serviciile dintr-o instituţie de acest tip.

Cititori mai mulţumiţi

Astfel, în 2008, frecvenţa s-a tradus prin 217.000 de vizite, crescând faţă de 2007, când au fost 214.000. Totuşi, cifra e comparativă cu cea din 1996, când s-au înregistrat 222.000 de vizite. Raportat la dinamica documentelor, gălăţenii au împrumutat aproape acelaşi număr de cărţi, publicaţii sau DVD-uri ca în anul 1991. „La începutul anilor ’90 împrumuturile de cărţi au scăzut brusc faţă de perioada ante-Revoluţie, fiind o perioadă difuză pe plan cultural-educativ, ca şi pe alte planuri, de altfel. În acest moment, asupra frecvenţei cititorilor şi dinamicii documentelor îşi sune cuvântul multiplicarea surselor de informare, oferta editorială şi accesul la mass-media şi la Internet fiind extrem de largi”, explică directoarea adjunctă a bibliotecii, Letiţia Buruiană. Reprezentanta instituţiei adaugă că, datorită unor noi servicii ale bibliotecii - referinţe prin e-mail şi messenger şi siteul bibliotecii - un număr însemnat de utilizatori, dar care nu poate fi cuantificat exact, îl reprezintă cei la distanţă. „Chiar dacă frecvenţa e aceeaşi ca la mijlocul anilor ’90, cititorii de azi sunt mai mulţumiţi, au servicii variate şi moderne şi oferta de carte e, bineînţeles, mai largă. În plus, acum pot împrumuta CD-uri, DVD-uri sau CD-Rom-uri”, mai spune Letiţia Buruiană.

Recordul anului 1999, nedepăşit

La zece ani de la Revoluţie, biblioteca înregistra un record de cititori, gălăţenii vizitând instituţia de 300.000 de ori. „În acel an au fost mai multe condiţii favorabile, printre care îmbunătăţirea serviciilor oferite de bibliotecă, accesul limitat la Internet şi o schimbare în modalitatea de evaluare a elevilor, profesorii cerându-le multe referate”, ne spune tot directoarea adjunctă Letiţia Buruiană. Conducerea bibliotecii speră ca acest record să fie depăşit în câţiva ani, după ce va deschide alte trei filiale în mai multe cartiere ale oraşului.

Cine ce (mai) citeşte

De câţiva ani încoace bibliotecarii au observat că doamnele şi domnişoarele împrumută ceva mai des cărţi sau publicaţii, fără a putea avansa însă o explicaţie pentru această tendinţă. Din anii ’90 încoace, distribuţia pe sexe a împrumutului de documente s-a menţinut egală. Până în 2007, când citeau 53 la sută femei şi 47 la sută domni. Anul trecut diferenţa a fost mult mai vizibilă: 60 la sută dintre cititori au fost femei şi numai 40 la sută bărbaţi. În continuare, cel mai des trec pragul bibliotecii elevii şi studenţii, care au de pregătit temele, examene sau referate. 60 la sută dintre cititori fac parte din această categorie, majoritatea având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani. Nu este de neglijat nici numărul pensionarilor, casnicelor sau şomerilor, însumând 9 la sută dintre cei care au împrumutat cărţi de la „V.A. Urechia” în decursul anului trecut. Cititorul care a venit anul trecut la bibliotecă a preferat să împrumute mai ales documentele de tip Generalităţi (24 la sută) şi abia apoi literatură universală (18 la sută), literatură română (9 la sută), muzică şi teatru (11 la sută).

Cărţi şi din donaţii

În colecţia Bibliotecii „V.A. Urechia” au intrat, în decursul anului trecut, peste 21.000 de volume noi, în valoare de 530.000 de lei. Acestora li s-au adăugat, din donaţii, în jur de 2.900 de cărţi, 470 de periodice, 80 de documente multimedia şi 50 de publicaţii pentru secţia Colecţii speciale. Valoarea donaţiilor se ridică la peste 35.000 de lei.

Trei filiale noi, în 2009

Până la sfârşitul anului, Biblioteca „V.A. Urechia” îşi va deschide alte trei filiale, pe lângă Filiala Nr. 1 „C. Negri” de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Directorul bibliotecii, Ilie Zanfir, spune că, cel târziu peste două luni, cititorii vor putea împrumuta de la Filiala „Paul Păltănea” din incinta Grupului Şcolar Metalurgic şi de la Filiala „Grigore Vieru”, care urmează să fie instalată în sediul modern al Gării. Filiala „Hortensia Papadat-Bengescu”, a cărei deschidere e programată pentru luna septembrie, va fi găzduită de Liceul Teoretic „Dunărea”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Impr ... 990_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Gălăţenii sunt cei mai avizi cititori din ţară. Statistică privind cărţile împrumutate din biblioteci

Gălăţenii sunt cei mai avizi cititori din ţară. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru 2017, cele mai multe volume împrumutate, în medie, de un utilizator activ al bibliotecilor din România se înregistrează în judeţul Galaţi (16,1 volume).

Pe poziţia a doua în acest clasament se situează cititorii din judeţul Iaşi, cu o medie de 16 volume/utilizator activ, în timp ce un cititor din municipiul Bucureşti a împrumutat de la biblioteci, în medie, numai 10,9 volume. Cele mai puţine volume împrumutate le-au revenit utilizatorilor din judeţele Caraş-Severin (5,2) şi Ilfov (4,5).

Numărul total al utilizatorilor activi a fost, în anul 2017, de 3,248 milioane, mai mic cu 185.000 de persoane faţă de anul 2016. Numărul volumelor existente în bibliotecile din România a fost de 163,3 milioane de volume, în scădere cu 1,175 milioane faţă de anul precedent.

Reţeaua bibliotecilor care a funcţionat în anul 2017 a fost formată, potrivit INS, din 9.594 de unităţi, cu 238 mai puţine decât în 2016. Dintre acestea, 2.266 au fost biblioteci publice – judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale (cu 38 mai puţine faţă de anul precedent), 6.769 au fost biblioteci şcolare (cu 142 mai puţine decât în 2016), 97 au fost biblioteci universitare (cu una mai puţin faţă de anul anterior), iar 459 au fost biblioteci specializate, ale instituţiilor publice şi agenţilor economici (în scădere cu 57 de unităţi comparativ cu 2016).

Numărul volumelor existente în bibliotecile din România a fost de 163,3 milioane, în scădere cu 1,175 milioane faţă de anul precedent. În acelaşi timp, numărul volumelor nou-intrate în colecţiile bibliotecilor în anul 2017 a fost de 1,812 milioane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Un bebeluş de 1 an şi 6 luni, cel mai tânăr cititor al Bibliotecii „V.A. Urechia” Galaţi

Consiliul Judeţean Galaţi şi Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” au premiat, în cadrul unui eveniment cald, prietenos, plin de emoţie şi recunoştinţă, care s-a desfăşurat în Sala „Mihai Eminescu”, situată la etajul 1 al sediului central, cei mai fideli cititori ai acestui an.

"Premiile, care au constat în cărţi, diplome, articole de papetărie, flori şi câte un voucher cadou pentru legarea unei cărţi personale sau inscripţionarea unui proiect, au fost acordate cititorilor care au avut cele mai multe împrumuturi, indiferent de compartimentul pe care îl frecventează, dar şi care ne-au ajutat în munca noastră de zi cu zi prin recomandările şi propunerile făcute de-a lungul timpului", potrivit Bibliotecii.

Cele 20 de premii oferite au fost structurate pe şase categorii:
1. Împrumut la Domiciliu pentru Copii: 6 premii - Albu Cosmina-Violeta, 13 ani; Drăgan Karina-Mihaela, 10 ani; Lăpuşneanu Ioana, 7 ani; Popa Eduard Andrei, 9 ani; Jianu Sofia Teodora, 10 ani; Ignat Matei, 11 ani.
2. Împrumut la Domiciliu pentru Adulţi: 6 premii - Candrea Liliana-Crenguţa, 62 ani; Nicolau Gabriela, 66 ani; Leucă Zamfira, 74 ani; Valasiade Aneta-Georgeta, 74 ani; Dănăilă Niculina, 45 ani; Zaharia Cristian, 44 ani.
3. Săli de lectură: 4 premii - Chebac Panaite, 66 ani; Jecu Anamaria, 24 ani; Cristea Corneliu, 61 ani; Enache Gheorghe, 69 ani.
4. Utilizarea serviciilor electronice şi documentare: 2 premii - Anton Răzvan-Gabriel-Ionel, 14 ani; Racoviţă Alin-Constantin, 16 ani.
5. Cel mai tânăr cititor: 1 premiu - Chirilă Dragoş-Mihai, 1 an şi 6 luni.
6. Seniorul lecturii: 1 premiu - Dumitru Ion, 85 ani.

"Le mulţumim din suflet gălăţenilor că ne sunt mereu alături şi că iubesc cartea şi Biblioteca!", transmite Biblioteca.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.